2011-01-19 33 views
今天係中央圖書館溫完書,甘就諗住下面個間小食店買格仔餅(都幾鐘此食既一樣野)食啦但係度落去,發現...收左鋪諗起天后附近都有D野食,反正都係坐叮叮番屋企,不如行番去順便買小小野食去到個幾條街,見到路口有一間小食店 但係好似好頹甘 眼角就望到左邊幾步遠有個男人好似買緊野食,好期待甘既樣(當時我企的角度同臨記成水平線所以係望唔到的)就係甘,好似有一度吸力吸左我埋去行埋去,見到個招牌,暗想:「好似係openrice見過,臨記?甘就試下啦」就係甘我就試左,同時開始左我一直想寫的食評希望各位多多支持吧$12 試下都此得過喎等左幾分鐘就左右就有得食(因為同時間只有幾個人)店員(應該係老細)幾好人,拎岩岩整好的格仔餅畀我的時候好親切呢一接上手,...再望一望@@一拎手,佢的厚度令我想起幾分鐘以黎所望到的衛生環境=E件餅應該有D料到喎放入口,因為上下兩半加埋超厚,所以先咬到些下半部份再食上半部份我會用「清泉」去形容佢點解? 好簡單,就係因為佢係格仔餅黎講風格好獨特囉(小弟讀文學但係文筆都甘差真係失禮>.<)厚厚的外表已經唔再講,一口咬落去軟綿綿的蛋餅,係格與格之間的部份份外脆加上佢
)食啦
但係度落去,發現...收左鋪
去到個幾條街,見到路口有一間小食店 但係好似好頹甘
眼角就望到左邊幾步遠有個男人好似買緊野食,好期待甘既樣
(當時我企的角度同臨記成水平線所以係望唔到的)
就係甘,好似有一度吸力吸左我埋去
就係甘我就試左,同時開始左我一直想寫的食評
希望各位多多支持吧
Menu
$12 試下都此得過喎

等左幾分鐘就左右就有得食
(因為同時間只有幾個人)
店員(應該係老細
)幾好人,拎岩岩整好的格仔餅畀我的時候好親切呢
一接上手,...
再望一望@@
好厚的格仔餅

我會用「清泉」去形容佢
加上佢用既醬料唔算話好多,雖然唔同平時甘多醫,但係加起埋真係幾清新!!!怕肥朋友可以食多幾件XD
下次叫老細落多D花生醫應該會超正呢^^

好啦!小弟四圍蕩第一次的食評又係甘多,下次再同大家四出食唔同既大城小食啦^^
2011-01-19
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
$12 (Dinner)
Menu
好厚的格仔餅
2011-01-17 21 views
當日.我去到呢間店都有10多人等侯中..店內2個店員...而產品日本進口...加上環境衛生..給人客高級的感覺...我只嫌叫完食物,不是叫NO...有點唔方便....一客格仔餅.大大件...好鬆軟...加上中間醬料份量剛剛好,不會太甜......食完都不會有飽滯感...所以呢個格仔餅一定係主角
餐牌
2011-01-16 14 views
原本想去瀰月屋,但因沒留意開店時間,結果白行一趟。於是就唯有去食夾餅。由於不是學生放學時間,所以人不多。要了一底夾餅,即叫即整,新鮮非常。等了大約三分鐘,終於有得食。夾餅非常厚,也十分鬆軟。花生醬煉奶餡很香,唯唔夠多,或許去晒下半舊,我上半舊就軟少。
原本想去瀰月屋,但因沒留意開店時間,結果白行一趟。
於是就唯有去食夾餅。
由於不是學生放學時間,所以人不多。
要了一底夾餅,即叫即整,新鮮非常。
等了大約三分鐘,終於有得食。
好厚
鬆軟
TakeAway
好厚
鬆軟
2011-01-06 25 views
前文提到,一眾甜魔在大坑內大吃閉門羹,唯有下一站天后。一時多抵達目標瀰月屋,發現距營業時間還有幾小時,幾失望的,還好隔兩條街的臨記已經開始營業,真好!臨時來幫襯臨記,也要排好幾個隊位。排我前面的女士,對此店讚不絕口,又說搬舖之時傷盡心,云云,幾搞笑的。而由當日所見,新店的設備的確乾淨又企理,加上店面標榜使用日本麵粉來製作雞蛋仔/夾餅,感覺上是較坊間高級不少。良好的衛生條件及優質的用料下,臨記的收費卻不算貴,一底格仔餅不過$12元;而且要讚店員服務很好,看出我與老公打算分吃,格仔餅焗好起幫忙分成兩半,分別再裝進紙袋給我們。此外格仔餅的煉奶、花生醬、砂糖是可以要求多加的,服務貼心,真是未吃就先贏盡好感呢!相比雞蛋仔,我從來都喜歡吃混有煉奶、花生醬及砂糖的香甜夾餅,多很多! 而正好臨記的夾餅是十分的厚身,兼且脆口鬆香,巨大的半件毫無難度的就清光了! 其實給我一整件,在這等美味吸引之下,我也絕對可以清光無難度的!總之,這裡的夾餅真是既美味又抵食,如果說元旦甜食日的主角是Fleur de Sel與瀰月屋,那臨記也不是茄喱菲,而是最佳配角。有機會還會再來!
總之,這裡的夾餅真是既美味又抵食,如果說元旦甜食日的主角是Fleur de Sel瀰月屋,那臨記也不是茄喱菲,而是最佳配角。有機會還會再來!
2011-01-01
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
2010-12-16 21 views
放假和女友路過天后,有聽過朋友介紹“臨記”的格仔餅,便走去試試!去到5點幾,有幾個人已經在排隊。見到店長很有禮貌的問我要咩。我立即答要“格仔餅”($12)見店裡有5,6部機專造雞旦仔同格仔餅。鋪頭不大但很光猛和企理乾淨。見店長不停在這機部機加旦槳,一個人做的小店確不容易啊!等了大概5分鐘就有得食。見店長在格仔餅上加上花生醬和奶油等然後在風線前吹了幾秒讓它鬆脆點。當然之後就趁熱食! 很熱,很鬆軟,旦味亦濃 (唔會好似有D小食店O個D好淡好稔),又大塊, $12來說真的很好吃和抵食。下次一定會試埋佢地D雞旦仔啦!

見店長不停在這機部機加旦槳,一個人做的小店確不容易啊!

2010-12-16
  • 格仔餅
甜胃一開,一發不可收拾!星期日吃過Carousel甜餅後,心思思想找甜的吃.這日考完了試,鼓勵一下自己繼續努力迎接未來挑戰,跑到天后來吃窩夫格仔餅.小店門面以白色為主,地方乾淨整潔,有別一般小食店骯髒不堪的形象. 到達時只有3人在等.後來再來了些人,但相比很多別處的小食店算少人等,也許是因為天后這帶本身有不少東西吃,不乏這類的小食店.老闆樣貌斯文,說起話來陰聲細氣,主要都是忙著弄格仔餅和雞蛋仔.除了老闆,另有一有禮哥哥仔幫手,負責收錢,弄燒賣魚旦和記下客人想吃的.整間小店給人感覺就是很舒服.格仔餅是即叫即製的,老闆會先用一個小杯盛蛋漿,再把它倒進可轉動的窩夫機裡烘焗.而每弄好一底格仔餅都會用眼神向下一位客人示意.等了不久便到我了.從老闆手上接過熱騰騰的格仔餅,包裝紙袋印了自家的標誌,另外很貼心的附上一張擦手紙.格仔餅餅身是厚格窩夫,2塊疊在一起厚得不能一次過放進口裡.入口外層香脆的,內面鬆軟如蛋糕,蛋香而微甜,真的是窩夫,有別於一般格仔餅光吃沒有味道.此店打的是健康頭號,出品絲毫不含牛油,令人感覺格仔餅頓時變得輕盈起來.花生醬,煉奶蜜糖融合成自家特製的醬,香滑帶輕輕的甜,醬毫不吝嗇的下

格仔餅餅身是厚格窩夫,2塊疊在一起厚得不能一次過放進口裡
.入口外層香脆的,內面鬆軟如蛋糕,蛋香微甜,真的是窩夫,有別於一般格仔餅光吃沒有味道.此店打的是健康頭號,出品絲毫不含牛油,令人感覺格仔餅頓時變得輕盈起來.花生醬,煉奶蜜糖融合成自家特製的醬,香滑帶輕輕的甜,醬毫不吝嗇的下得很多,鎖在厚格間,吸引人不停咬下去
.格仔餅厚且予人實在的飽足,吃畢不會覺得太甜太漏太滯.比起可坐著品嚐的UCC四十多元窩夫給人更大滿足.

雖未試過小店出品的雞蛋仔和山竹牛肉得小食,但光是格仔餅我已覺得值得推介大家到天后試試.
2010-12-08
2010-11-26 30 views
睇完OPENRICE食評之後,特登同男友今日走去天后食格仔餅XDD自己本身超鍾意食格仔餅,雞蛋仔呢類小食,由天后MTR行出去,唔駛行好耐就搵到間臨記啦~咁岩無人排隊,即時落ORDER要左一份格仔餅+5粒燒賣+2粒牛肉球,師傅好好人,同佢講塊格仔餅要分開,一半要走花生醬,另一半唔駛走醬,即刻應承左,服務態度超好...男友二話不說一邊食住燒賣同牛肉球,一邊等D格仔餅出爐,男友話燒賣D口感比其他地方既好味D,唔會好"林"身,岩岩好...個牛肉球又係OK...隔多一陣,份格仔餅整好左啦...期待已久既格仔餅終於到手了,未食落去,已經見到有好多花生醬係度,GOOD!!!一啖咬落去,格仔餅夠晒厚身,爭D食唔晒件格仔餅XDDD唯一不足可能係件格仔餅唔太夠蛋香,同埋個袋有窿,D醬好易漏出黎 @@雖然有窿可以防止D格仔餅因為太熱,水蒸氣而變"林",但係太易漏醬了-3-整體黎講,十幾蚊一件格仔餅,抵食XDDD下次一定會再去食!!
自己本身超鍾意食格仔餅,雞蛋仔呢類小食,
由天后MTR行出去,唔駛行好耐就搵到間臨記啦~

MENU

即刻應承左,服務態度超好...

男友二話不說一邊食住燒賣同牛肉球,
一邊等D格仔餅出爐,
男友話燒賣D口感比其他地方既好味D,
唔會好"林"身,岩岩好...個牛肉球又係OK...

格仔餅夠晒厚身

隔多一陣,份格仔餅整好左啦...
期待已久既格仔餅終於到手了,
未食落去,已經見到有好多花生醬係度,GOOD!!!
一啖咬落去,格仔餅夠晒厚身,爭D食唔晒件格仔餅XDDD
唯一不足可能係件格仔餅唔太夠蛋香,
同埋個袋有窿,D醬好易漏出黎 @@
雖然有窿可以防止D格仔餅因為太熱,水蒸氣而變"林",
但係太易漏醬了-3-

整體黎講,十幾蚊一件格仔餅,抵食XDDD
下次一定會再去食!!
2010-11-26
格仔餅夠晒厚身
MENU
2010-11-25 27 views
很喜歡吃格仔餅,可是一般都被美姬列為可遠而不能多吃的食物。(那是高脂高肥的食物啊..) 某天經過臨記,見沒什麼人排隊,(可能因為美姬出門的時間都在別人上班的時間吧) 就去買了一底來吃。lol臨記的格仔餅(HKD$12),賣點是用日本麵粉,無油,而且低糖的! 好一個健康的零食。他們的格仔餅即叫即做,所以一般要等大概3-4分鐘。 食物拿到手,第一個感覺是: 嘩!好大件,比街外的大了一倍,足足有一寸厚,格仔也比街外的大格了很多。說實在,臨記用了日本麵粉,比一般街外吃到的格仔餅香,有一種淡淡的餅味,而且粉漿沒有街外的甜,再加上花生醬,煉奶和蜜糖。很很好吃!  值得一提的是,老闆仔很有禮貌很好態度,而且店面很乾淨,格仔餅包裝也很貼心(用了自家的紙袋,紙袋還有散熱洞,紙袋外還附上一張擦手紙。),令美姬吃得很安心。唯一美中不足的是,臨記只做外賣生意。可是我總覺得他們格仔餅的格調比較像窩夫,要坐下來慢慢吃,每之美姬買後也真是不知要躲到那裡去吃。可能這只是美姬個人問題,我真是很希望他們能改格變成一個小Cafe,可是讓我坐下來吃吃格仔餅,喝喝咖啡。(Okok, 我知整個香港大概只有我一個的生活是這麼悠閑的

唯一美中不足的是,臨記只做外賣生意。可是我總覺得他們格仔餅的格調比較像窩夫,要坐下來慢慢吃,每之美姬買後也真是不知要躲到那裡去吃。可能這只是美姬個人問題,我真是很希望他們能改格變成一個小Cafe,可是讓我坐下來吃吃格仔餅,喝喝咖啡。(Okok, 我知整個香港大概只有我一個的生活是這麼悠閑的。lol )
2010-11-23
Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
$12 (Other)
2010-10-17 24 views
粉麵飯通通不吃~偏偏一切澱粉質小吃麵包甜點都愛得要死~完成一天的工作之後匆匆忙忙跳上了隧道巴~~不消十分鐘就來到天后~甫下車就到達在臨記~與老闆Woody打聲招呼~當然等待的是小比心中最愛的街頭立食Waffle~~~因為人不多~三數分鐘就有得吃~老闆細心的見我們倆就問句要不要分袋~~還是本著環保原則~少用一個袋~~不切了~~反正小比會搶著大啖吃~haha~剩下的一半才給大比吧~呵呵呵最欣賞臨記的厚身深格窩夫~由細到大吃到的小販格仔餅都是薄薄的嘛~要吃厚的就要到西日餐廳~~打從臨記舊店的出現~旋即在食友圈子裡成了熱話~~由粉漿到內餡~沒有加入半點牛油~以蜜糖代替白砂糖~雖然少了一點沙沙的脆脆口感~但健康一點~~~~因有著厚格的特性~漏醬的狼狽畫面較少機會出現~窩夫依舊外脆內軟~~每一口都會有汁醬滿滿的~吃得開心又滿足~以往也試過本店的雞蛋仔~~ng~~~還是窩夫較為專注及出色快快吃完前半件遞給大比吃~免得回潮後食味大減~每人半件確實不太夠喉~但小吃多滋味~還是多抽機會再來更為實際~~~在門前吃餅的期間~發覺有不少人來吃燒賣牛肉等~~雖然個人覺得與雞蛋仔夾餅有點九唔搭八之嫌的小吃在此出現有

快快吃完前半件遞給大比吃~免得回潮後食味大減~每人半件確實不太夠喉~但小吃多滋味~還是多抽機會再來更為實際~~~在門前吃餅的期間~發覺有不少人來吃燒賣牛肉等~~雖然個人覺得與雞蛋仔夾餅有點九唔搭八之嫌的小吃在此出現有點兒那個~但又想試個究竟是否真的好吃~哈哈~算了~有緣再會~
TakeAway
2010-09-12 22 views
行過天后,望見臨記搬左又再開番,梗係第一時間要驗貨,睇下質量有冇下降(老闆)仍然禮貌友善格仔餅味道依舊,自稱選用日本麵粉,說實話吃不出有何分別.格仔餅比較其他小食店厚身,內裡加入花生醬,煉奶及少許蜜糖留意望見老闆制作時突意選用細量杯,一杯一份,似是老闆鑽研之下得出的份量店鋪雖細,但可專心一意去制作,總好粗制濫造為好一讚地方確實整潔,一般小食店給人印象污糟,臨記鋪面光猛希望keep住向上.

(老闆)仍然禮貌友善

格仔餅味道依舊,自稱選用日本麵粉,說實話吃不出有何分別.
格仔餅比較其他小食店厚身,內裡加入花生醬,煉奶及少許蜜糖

店鋪雖細,但可專心一意去制作,總好粗制濫造為好
一讚
地方確實整潔,一般小食店給人印象污糟,臨記鋪面光猛
希望keep住向上.
曾有報刊報導
Memu選擇不多不少
地方夠整潔
格仔餅機與其他小食店不同
格仔餅夠厚身,一份差d食唔晒~
2010-09-07
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
曾有報刊報導
Memu選擇不多不少
地方夠整潔
格仔餅機與其他小食店不同
格仔餅夠厚身,一份差d食唔晒~
  • 雞蛋仔
  • 檸檬水
2010-09-07 2 views
想輕便的吃點東西,又不用太麻煩,或者等太久,又要多少少飽肚感,就找到了這個來到時已經有幾個人在排,老闆都算是有禮的感覺要招牌的格仔餅拿上手看上去,很厚實很抵食一咬,已經有少少淋的感覺?花生醬同煉奶的份量尚可,但真的吃不到蛋香或其他很香甜的味道一般般而已
來到時已經有幾個人在排,老闆都算是有禮的感覺
要招牌的格仔餅

拿上手看上去,很厚實很抵食
一咬,已經有少少淋的感覺?
花生醬同煉奶的份量尚可,但真的吃不到蛋香或其他很香甜的味道
一般般而已
2010-03-26
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
家住附近,想來幾次了,總是摸門釘。後來才知小店晚上9點就關門,而星期日也是不做生意的,終於有個平日早了下班,特別留肚,來試試傳說中的格仔餅~好多女仔都愛吃零食,但又怕肥,臨記的格仔餅卻絕對是can-eat item,因為:1。無油低糖!係! 我一直都以為格仔餅好油好肥,所以當我在等候時見到鋪外貼住無油既聲稱,仲以為佢講笑 但一食落口,我就知佢冇講大話。那份輕盈的味道,完全冇油膩感,亦冇過甜既負擔。美味源自其暖暖的溫度,香軟厚實的蛋漿的口感,還有濃度剛好既花生煉奶,一讚!2。滿足感高:又好吃又飽肚大大個格仔餅,對於食量細既女仔,已可以代替一餐。而且因為味美,但又非高脂高糖(研究話高脂高糖食物會令人食完想繼續食,好似上左癮噓咁,SUPER SIZE ME入面都有講),食完一個就覺得好滿足,心理生理皆是。3。老板親切有禮、斯文靚仔嘿嘿…希望老板唔好介意啦…不過,有邊個食客不喜歡俾有禮貌、真誠又討好既店員serve 呢?

1。無油低糖!

2。滿足感高:又好吃又飽肚

3。老板親切有禮、斯文靚仔
2010-06-14
2010-06-06 7 views
一早已經聽過臨記呢個名, 有時放工經過天后都想去試, 不過每次都太夜去到, 已經關門. 後來聽到佢結業o既壞消息, 真係令我覺得好可惜!後來知佢o係附近又再開業, 值著燭光晚會又經過天后, 一於捉埋gf去光顧一下~當時八點半左右, 人不算多, 對上有個大叔等緊格餅, 我地都一樣order咗一份, 知道製作需時, 我地又oder咗燒賣同牛肉食住先. 燒賣同牛肉都係普通嘢, 叫做多個選擇俾客人.等多兩分鐘, 期待o既格仔餅終於到手, 賣相相當吸引, 連紙袋設計都好講究, 亦有多一張tissue包住紙袋, 都幾細心.格仔餅味道同其他地方差唔多, 餅底係幾香, 但有啲稔, 如果可以吹耐少少先入袋, 咁會好好多. 始終客人想食到o既係香脆o既格仔餅, 快一陣慢一陣都唔係最重要.希望老細睇到我地o既食評, 會再改善吓, 下次丟會再去試雞蛋仔~

2010-06-04 12 views
Note: This is a review of the re-located shop opposite from only a few nights ago, not from old shop.SIU MAI -This tastes the same everywhere right, its commercially supplied with some starch and very little fish taste? Unfortunately not. The version here at 臨記 carried so much MSG, it was left unfinished and thrown into the bin. 7-11 or 鴻福堂 might not be good either but at least those are edible. EGGETTES -The 雞蛋仔 was like last time, pretty tasteless. It had very little eggy taste or custardy

SIU MAI -

EGGETTES -
The 雞蛋仔 was like last time, pretty tasteless. It had very little eggy taste or custardy taste, it also had no aroma to speak of. Texturally, this was thin crispy on the batter without much middle filling, but at least it was crispier than my 1st try of here before. I think this really needs to up the game in terms of eggy flavouring as well as making a spongier internal compared to the hollow version at present. Overall: slightly disappointed, considering this costs $12, which is a premium price charged at more than any other shop out there other than the famous Northpoint one.

有點失望..
Friendly and Hard Working boss
Siu Mai completely wrecked by MSG taste :(
Crispy. Hollowish, Bland, Expensive.
2010-05-30 50 views
過來天后,怎能只吃一個地方而回?在食評得知,臨記重「臨」,太好了!可以一試,格仔餅,可以如何與眾不同。「老闆」非常友善,有禮。收錢找錢,也是雙手附奉,而且笑容誠懇。格仔餅,一看外表,面薄又脆,蛋漿芯,更是輕型軟滑!烘好的格仔餅,老闆以打圈形式,吱上花生醬、煉奶、蜜糖,很均勻佈在餅上。太好吃了,不甜又不滯。小事一宗:有街坊見臨記重開,對老闆說,「啊….原來開番,咁好食,無理由做唔到架?!呢個鋪位更好啦!鋪租怎樣怎樣……」老闆一直笑笑臉沒有回應。可見臨記絕對有捧場客!
過來天后,怎能只吃一個地方而回
?
「老闆」非常友善,有禮
。收錢找錢,也是雙手附奉,而且笑容誠懇。
沒有回應。
可見臨記絕對有捧場客!
格仔餅
細看蛋漿芯
2010-05-27
$12 (Other)
格仔餅
細看蛋漿芯