2021-05-24
Chachawan喺香港首間泰國東北依善菜嘅餐廳,主打烤肉同泰式沙律,沙律足足有成十二款可以揀。餐廳樓高兩層,裝潢懷舊帶泰國風情,上層較下層寛敞,都坐得幾舒服~⠀▪️𝙂𝘼𝙄 𝙔𝘼𝙉𝙂 $158𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 𝘵𝘩𝘪𝘨𝘩 𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘢𝘵𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘳 24 𝘩𝘰𝘶𝘳𝘴手掌咁大塊嘅雞肉!食肉獸見到都流晒口水!雞肉外皮香脆,燒得好香口,食落有啲位幾滑 有啲位就比較紮實同乾身。雖然經蒜蓉,胡椒等香料醃製廿四小時,但感覺上唔太入味。沾上旁邊嘅泰式辣醬,酸甜微辣較為惹味。呢道菜式食落就冇想像中咁有驚喜,較為普通~▪️𝙎𝘼𝙈 𝘾𝙃𝘼𝙉 𝙏𝙊𝙍𝙏 𝙂𝙇𝙐𝘼 $168𝘋𝘦𝘦𝘱 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘱𝘰𝘳𝘬 𝘣𝘦𝘭𝘭𝘺 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘶𝘴𝘩 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘵𝘢𝘮𝘢𝘳𝘪𝘯𝘥 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦豬頸肉爽彈帶油脂香~ 邊邊位焦香脆卜卜,食得多都幾膩吓,點返啲酸酸地帶微辣嘅泰式辣醬會較為開胃解膩。▪️𝙆𝘼𝙄 𝙅𝙄𝘼𝙒 $148𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘰𝘮𝘦𝘭𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘰𝘧 𝘤𝘳𝘢𝘣, 𝘴𝘱𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘰𝘯𝘪𝘰𝘯𝘴 & 𝘴𝘳𝘪𝘳𝘢𝘤𝘩𝘢 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦厚身嘅蟹肉奄列,質地有小小似蠔餅,切開毫無蛋汁,好嚡好乾仲有啲油膩
⠀
▪️𝙂𝘼𝙄 𝙔𝘼𝙉𝙂 $158
▪️𝙎𝘼𝙈 𝘾𝙃𝘼𝙉 𝙏𝙊𝙍𝙏 𝙂𝙇𝙐𝘼 $168
▪️𝙆𝘼𝙄 𝙅𝙄𝘼𝙒 $148
厚身嘅蟹肉奄列,質地有小小似蠔餅,切開毫無蛋汁,好嚡好乾仲有啲油膩。蟹肉份量少之餘,仲冇乜鮮味。
▪️𝙆𝘼𝙉𝙊𝙈 𝘿𝙏𝙊𝙈 $78
估唔到甜品最有驚喜最好食!湯圓外皮軟糯,包滿香甜椰絲。特別鍾意嗰salted coconut cream,濃厚微稠。椰醬嘅鹹香剛好可以平衝椰絲嘅香甜,甜膩感很低呢~
整體嚟講,菜式定價較高,味道中規中矩,不過都算幾有泰式風味~ 如果去食嘅朋友仔,不妨試下𝙆𝘼𝙉𝙊𝙈 𝘿𝙏𝙊𝙈!