2021-04-16 31 views
今日同朋友去尖沙嘴,厚福街出名多野食!我地見到呢間台灣野,覺得款式幾多又唔貴就入左去食。我我地每人叫左一個主食再叫野飲同小食share。我叫咗紅燒牛肉麵,佢個湯底好濃好入味,而且除左牛肉好淋之外,佢d白蘿蔔同紅蘿蔔都好入味,D麵都幾爽口。朋友個鹽焗雞絲肉燥飯啲鹽焗雞味都幾出,同埋你見到啲雞絲都幾多份量,加埋肉燥同滷蛋真係好惹味!我哋兩個share咗個吞拿魚同粟米台式蛋卷,佢個蛋餅煎得好煙韌,入面嘅吞拿魚茸都好多,加埋甜甜既粟米好好食!跟住我哋兩個怕飲唔晒兩杯野飲,所以叫咗一杯嘢飲share,我哋叫咗個小麥胚芽奶茶。佢杯嘢飲真係好熱,加上裏面真係有粒粒胚芽再配上奶茶嘅香味,飲完真係有好窩心嘅感覺。整體來講,係一個好滿足嘅下午茶,食到好飽唔貴之如食物質素都幾唔錯。
我我地每人叫左一個主食再叫野飲同小食share。

2021-04-14 40 views
🍜香辣牛肉麵($𝟻𝟼+$𝟹轉刀削麵) 牛筋比牛腩多 湯底濃郁都夠惹味 少有得轉刀削麵 刀削麵愛好者🙋🏻‍♀️ 同埋要趁熱食啊乖 我掛住傾偈 越食越油 最終無食晒 🧂🍗鹽酥雞($𝟹𝟼) 平平無奇 可以試其他小食🥲 🧄蒜汁雞絲冷麵 微辣($𝟻𝟺) 分量多 唔會乾爭爭 都幾惹味 開胃啊 🧋小麥胚芽奶綠 (跟餐加$𝟼) 奶綠味並唔重 奶綠愛好者表示唔夠啊🥲 不過價錢($𝟼)同款式嚟講都算平同多 下次一定會試其他 𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕食評最高𝟻粒🌟) 📌好味程度:🌟🌟📌回頭度:🌟🌟📌環境:🌟🌟 📌服務:🌟🌟🌟
🍜香辣牛肉麵($𝟻𝟼+$𝟹轉刀削麵)
牛筋比牛腩多 湯底濃郁都夠惹味
少有得轉刀削麵 刀削麵愛好者🙋🏻‍♀️
同埋要趁熱食啊乖 我掛住傾偈
越食越油 最終無食晒

🧂🍗鹽酥雞($𝟹𝟼)
平平無奇 可以試其他小食🥲

🧄蒜汁雞絲冷麵 微辣($𝟻𝟺)
分量多 唔會乾爭爭 都幾惹味 開胃啊

🧋小麥胚芽奶綠 (跟餐加$𝟼)
奶綠味並唔重 奶綠愛好者表示唔夠啊🥲 不過價錢($𝟼)
同款式嚟講都算平同多 下次一定會試其他

📌環境:🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟
2021-03-22
2021-04-13 34 views
疫情冇得飛✈️唯有係香港揾台灣菜😋尖沙咀小店舖,價錢係尖沙咀嚟講絕對合理同很便宜😍不過店內有點小😢未必適合太多朋友的聚會店內有很多台灣人相片😇更令人想念台灣小食店內體貼,食完口腔清新可食香口膠,加分👍🏻珍珠奶綠🧋跟餐只係$6起抵,而且味道同岀面$2x一樣珍珠彈牙😚肉燥乾拌麵😍份量挺飽肚,蛋是滷水味肉燥十分濃味😍肉質帶少少肥肉,令味道更好食😋十分入味,表面增加少少菜圃,增加咬口😋個人都推薦呢個,價錢只係$48,可以一試搞拌後,這種麵類容易吸盡肉燥汁,挺好食🤩麻辣海蜇雞柳🌶有少少辣和麻,幾惹味上層有蟹柳絲中間有青瓜絲海蜇爽口雞柳先用麻辣汁醃製,所以味道好入味作為小食類😚好滿足

店內有很多台灣人相片😇更令人想念台灣小食

店內體貼,食完口腔清新可食香口膠,加分👍🏻

珍珠奶綠🧋
跟餐只係$6
起抵,而且味道同岀面$2x一樣
珍珠彈牙😚

肉燥乾拌麵😍
份量挺飽肚,蛋是滷水味
搞拌後,這種麵類容易吸盡肉燥汁,挺好食🤩

麻辣海蜇雞柳🌶
有少少辣和麻,幾惹味
上層有蟹柳絲
中間有青瓜絲
海蜇爽口

雞柳先用麻辣汁醃製,所以味道好入味
作為小食類😚好滿足
難得有個空閒既星期三🤣🤣黎尖沙咀行陣街同個朋友仔食下正正台灣野啦🤤肉燥乾拌麵肉燥肥肪比例均勻🤪🐷淋上麵中撈埋一齊食每一口都十分之回味☺️🍜仲有隻魯蛋一齊伴食更加滋味滋味呢🥚😝炸豬扒肉燥飯炸香既豬扒嫩滑肉質Juicy之餘🐷🤤食落唔會太過油膩😆外皮炸得酥脆配合正正嫩滑既肉質😋更煮出外脆內嫩既超絕佳口感🐷🤤鹽酥雞雞塊配剛好既炸粉炸香唔會太過厚粉🐔🔥肉質都算肉嫩啖啖肉汁超正正的呢😋🐔
難得有個空閒既星期三🤣🤣

鹽酥雞
雞塊配剛好既炸粉炸香唔會太過厚粉🐔🔥
肉質都算肉嫩啖啖肉汁超正正的呢😋🐔
2021-03-18
$100 (Lunch)
2021-04-03 34 views
在Open Rice 用$28買了原本價值$56的紅燒牛肉麵餐飲券,這天就來到兌換。盛麵的碗看起來不太大,但原來這牛肉麵的份量一點也不少。先試湯頭,微辣,味道不錯。接着吃麵條,麵條很多,沒煮得過軟,但若再爽彈一點就更佳。至於牛肉,每一碗都有四至五大件,肉質軟,味道好。此外,每碗還有一大件紅蘿蔔和兩大件白蘿蔔,煮得軟,吃了那麼多的牛肉和麵條,再吃這些蘿蔔可以平衡一下。這好吃份量又大的牛肉麵每碗只是$56 ,我覺得性價比超高的,我現在用$28就可以吃到,更是超值。想一讚店員,一進店坐下,店員就告訴我選食物後自行到收銀處付款,然後就可等店員把食物送上。由於是用餐飲券,要用二維碼兌換,店員又很有耐性地教我如何使用。這麼有禮貌又有耐性的年輕人,真的值得稱讚。
盛麵的碗看起來不太大,但原來這牛肉麵的份量一點也不少。
先試湯頭,微辣,味道不錯。
接着吃麵條,麵條很多,沒煮得過軟,但若再爽彈一點就更佳。
至於牛肉,每一碗都有四至五大件,肉質軟,味道好。
2021-04-02 37 views
已經成2年冇得去台灣啦。而而家都終於可以放寬返外出晚飯, 更係要出外尋"鄉"啦。今日係尖沙咀搵到lee間臺坊, 見到已比佢台式小店既裝潢吸引入去啦。 入面其實好簡潔,但真係有種台風既味道。 首先更係要追尋下好味既鹽酥雞啦。 喜歡台灣既真係必食。 係香港有整得好食既都好難得。佢好大件,即叫即炸。 咬開好有肉汁, 唔會死實實。 亦唔會成口粉漿。 入口熱辣辣既感覺, 好想放入紙袋袋,會更有風味。再叫左珍珠奶茶同紅燒牛肉麵。 因為跟餐配野飲都幾抵。 真係好地道既野。 雖然珍珠奶茶周街都買得到, 但可以keep到好飲既水準真係唔錯。 佢同其他出名牌子既珍珠奶茶都有得比。 飲落冰溶左後都唔會有水奶分離既感覺, 珍珠都夠Q彈。而牛肉麵真係好大碗,牛肉同蘿蔔大件又入味。 好稔甜。 真係唔可以睇少碗麵呀。佢既野食雖然1板menu睇晒,但勝在夠豐富。

入面其實好簡潔,但真係有種台風既味道。

佢既野食雖然1板menu睇晒,但勝在夠豐富。
2021-04-01
  • 鹽酥雞
2021-03-28 49 views
不過不失嘅台灣食物點左..............1.蒜汁雞絲冷麵2.炸花枝丸3.椒鹽豆腐4.珍珠奶茶✨✨✨✨✨✨✨個冷麵加左麻辣汁個味就出返啲‼️‼️唔加就比較淡味😌😌啲料係十足嘅!無慳住比你架🤣🤣✨✨✨✨✨✨✨炸花枝丸同椒鹽豆腐味道一般👌🏻👌🏻👌🏻質素係正常嘅💪🏻💪🏻💪🏻本來好期待個椒鹽豆腐架平時出街食野見到有呢味餸我一定會點嘅😆😆個人口味,我好鍾意呢個餸❤️但整得好普通,個面硬左啲😵✨✨✨✨✨✨✨✨
不過不失嘅台灣食物
點左..............
1.蒜汁雞絲冷麵
質素係正常嘅💪🏻💪🏻💪🏻
本來好期待個椒鹽豆腐架
平時出街食野見到有呢味餸
我一定會點嘅😆😆
個人口味,我好鍾意呢個餸❤️
但整得好普通,個面硬左啲😵
✨✨✨✨✨✨✨✨

2021-03-28 784 views
又到Happy Friday! 🥳星期五晚最好就係約埋朋友食個飯傾下計今次我地黎左尖沙咀覓食🤓原來近住厚福街呢頭除左甜品店 仲有好抵食嘅台灣菜食🤤.呢度仲有得自助落單.🌟鹽酥雞肉燥飯 ($57)呢個肉燥飯嘅份量比想像中多🍚而且鹽酥雞仲要炸得又脆又juicy
調味亦都好夾仲有半隻好靚嘅鹵水蛋🥚.🌟紅燒牛肉麵 ($56)唔好睇個碗咁細 入面真係裝到好滿好足料牛肉湯底煮得入味香濃仲有大大件紅蘿蔔🥕同白蘿蔔而且仲有好多又腍又厚肉嘅牛肉同牛筋真係好飽好抵食🍜.🌟黃金芋圓波 (+$25)做左成日野想獎勵自己🤪所以就同朋友叫多個小食share 呢個芋圓波比想像中好食好多!😋外面炸到脆卜卜中間仲有軟糯香甜嘅芋蓉 真係超好食 跟餐仲只係加$25咋
.🌟珍珠苿香奶綠 (+$6)食台灣野當然加埋杯台式飲品就更加正珍珠好有嚼勁 仲有香濃嘅綠茶味🧋.🌟小麥胚芽奶茶 (+$6)奶茶加埋小麥胚芽就更加有口感 係健康之選😙.餐廳仲好好咁係枱面同收銀處放左香口膠俾客人飯後食而且地段方便 下次等天氣熱d都想試下佢嘅冷麵😌
又到Happy Friday! 🥳
星期五晚最好就係約埋朋友食個飯傾下計
今次我地黎左尖沙咀覓食🤓
原來近住厚福街呢頭除左甜品店 仲有好抵食嘅台灣菜食🤤

呢度仲有得自助落單
🌟鹽酥雞肉燥飯 ($57)
鹽酥雞肉燥飯

呢個肉燥飯嘅份量比想像中多🍚
而且鹽酥雞仲要炸得又脆又juicy
調味亦都好夾
仲有半隻好靚嘅鹵水蛋🥚
🌟紅燒牛肉麵 ($56)

唔好睇個碗咁細 入面真係裝到好滿好足料
牛肉湯底煮得入味香濃
仲有大大件紅蘿蔔🥕同白蘿蔔

而且仲有好多又腍又厚肉嘅牛肉同牛筋
真係好飽好抵食🍜
🌟黃金芋圓波 (+$25)
黃金芋圓波

做左成日野想獎勵自己🤪
所以就同朋友叫多個小食share
呢個芋圓波比想像中好食好多!😋
黃金芋圓波

外面炸到脆卜卜中間仲有軟糯香甜嘅芋蓉
真係超好食 跟餐仲只係加$25咋
🌟珍珠苿香奶綠 (+$6)
食台灣野當然加埋杯台式飲品就更加正
珍珠好有嚼勁 仲有香濃嘅綠茶味🧋
🌟小麥胚芽奶茶 (+$6)
奶茶加埋小麥胚芽就更加有口感
係健康之選😙

餐廳仲好好咁係枱面同收銀處放左香口膠俾客人飯後食

而且地段方便 下次等天氣熱d都想試下佢嘅冷麵😌
2021-03-26
2021-03-27 42 views
下午與男友到尖沙咀行街,下午茶時分肚餓想吃台灣菜,決定一試轉角小店-臺坊。小店的模式,點餐時要先付款。我們點了一份麻辣雞絲冷麵($54),雞絲份量頗大,配有爽口青瓜和絲開的蟹柳條,麵是一人份量,拌勻一齊吃非常麻辣爽口,天氣轉熱時吃剛剛好! (喜歡麻辣的人一定要試試!)和點了一份香辣牛肉麵($56),熱騰騰的湯麵比麻辣雞絲冷麵更麻辣。配料有幾塊大大件的軟淋牛肉(牛肉很高質,咬開是淺淺的粉紅色,有明顯的牛根,膠質很豐富,非常入味的蘿蔔,軟淋的紅蘿蔔。湯底濃郁,麵的份量頗多,一個人的份量很飽肚。 飲品方面跟餐(+$6)點了一杯小麥芽胚奶茶(少甜),杯底有不少麥芽胚,飲落去有淡淡麥芽的味道。可能是因為少甜的原因,奶茶的味道比較淡。

小店的模式,點餐時要先付款。

2021-03-25
$54 (Tea)
2021-03-27 34 views
係尖沙嘴工作三年,多數帶飯嘅我好少出去食lunch。臨別秋波,我決定周圍睇下附近有咩好食。經過厚福街同加拿分道交界,見到有間台灣餐廳叫臺坊,半個台灣魂二話不說就坐低試試佢。小店一間,座位得8個左右,做外賣生意居多。店員態度有禮親切👍🏻叫左個鹽酥雞肉燥拌麵同熱冬瓜茶。鹽酥雞很脆,味道夠,無多餘油脂。肉燥就有d失望,味道似蠔油炆肉粒。可能係台灣魂嘅標準比較高,呢間嘅肉燥未至於唔好食嘅。D麵有好多,女仔食量就一定食唔曬。

2021-03-27 38 views
約左朋友睇戲,收工之後拿拿林去食個快飯。呢間位於厚福街既台式小店價錢唔算貴,選擇又多,有唔同既小食,牛肉麵等等。因為唔想食太heavy,所以我無點主食,點知最後都係食到勁飽~芝士+煙肉台式蛋餅滿滿既芝士,超多芝士!!最鐘意拉到絲既芝士!!煙肉唔肥膩,加埋芝士無得輸,香得黎口感又好。但係蛋同餅皮略嫌煎得稍為輕手左,如果再煎耐少少應該會更香口。麻辣海蜇雞柳份量好足,蟹柳,海蜇,雞柳都放左超多,下面仲有青瓜絲墊底。雞柳彈牙唔乾身,有驚喜。調味方面都做得唔錯,辣得黎又唔會太嗆。而且連墊底既青瓜絲都新鮮脆身。雖然呢到地方細細,但係夠乾淨整潔,光線夠光猛同舒服,都坐得幾舒服。而且重點係好足料,只食蛋餅同小食已經好飽。

芝士+煙肉台式蛋餅

麻辣海蜇雞柳

2021-03-23
2021-03-22 35 views
在尖沙咀一個人行街,突然想吃個下午茶,想找一台灣面吃,我就走去厚福街一轉。看到有間台灣餐廳叫臺坊,裝修企理,就走入去試下。餐廳細細間,但有台灣的味道,你會看見小長台及四腳小木櫈,就有如去了9份一樣。牆上亦看到不小有關台灣的佈置,真令人懷念。紅燒牛肉面點了紅燒牛肉面,上台時覺得很多牛肉!注重濃厚的口味,有多件牛腱肉,有牛筋,白蘿蔔及紅蘿蔔,是非常傳統的口味。一碗好吃的紅燒牛肉味麵,其精髓就在以洋葱、豆瓣醬等佐材製成的香濃牛肉味湯底,以豆瓣醬,醬油為基底的口味,牛腱肉口感清爽。加$5轉刀削面搭配出煙靱麵條,才能帶來無盡享受。百香果盧薈綠茶個人非常喜歡百香果茶,甜中帶酸的口味令你食慾大增。而且加上盧薈更加健康。

紅燒牛肉面

百香果盧薈綠茶

2021-03-19 28 views
好耐都冇食過台灣野,今日難得有少少時間就過咗嚟尖沙咀食啦,雖然間舖位唔係好大,但係都有親切咁同埋台灣嘅特色,明信片掛係個場嗰度真係幾靚嘅咁我就叫咗一個滷肉鹽酥雞飯,另外就叫咗一碟青瓜,同埋一杯嘢飲係熱嘅杯芽奶茶,感覺好似健康啲啲嘢食都上得幾快唔夠2分鐘,上咗青瓜另外其他食物都係5分鐘來到😃鹽酥雞應該係啱啱炸好,肉碎亦都唔會太鹹,感覺啱啱好,個飯都幾大幾多,咁啱我肚餓我所以就可以食得晒🤓😃另外都幾好因為杯奶茶唔會太甜,因為平時少啲飲台灣嘅飲料覺得太甜,今次我就覺得啱啱好見其他人又叫冷麵同埋蛋餅,見到覺得應該都幾好食,可能下次再嚟幫襯嘅時候會試吓😊叫咗幾樣野都係$80所以幾抵

2021-03-17 474 views
呢間係尖沙咀嘅小店非常之容易搵到係加拿芬廣場對面地方裝修比較簡單對面亦都話有一啲台灣嘅明信片麻雀雖小但五臟俱全,清潔極度亦都好高枱面上除咗放入餐具同埋調味料之外店舖亦都好貼心咁放咗香口膠等食完嘅客人可以清理一下口腔餐廳嘅煮食主要分左為冷麵,飯,拌麵同埋牛肉麵當你嗌咗主食之後亦都可以用跟餐嘅價格去叫佢一啲台式小食同埋以$6嘅價錢去追加飲品今次我就試咗麻辣海蜇雞柳小食來講佢嘅份量都幾多下成個小食邊除咗有海蜇同埋雞絲之外仲會有蟹柳同埋好多嘅青瓜做配搭配埋佢嘅秘製麻辣汁落去好開胃雞柳地相對比較紮實,非常只適合作為涼拌用海蜇亦都非常之爽口麻辣雞絲冷麵分量好多除咗雞絲之外同樣亦都有青瓜同埋蟹柳做配搭麵嘅質地亦都做得啱啱好唔會過諗,保持返個咬口食冷麵梗係關心嘅就係佢嘅汁個汁亦都做得相當之唔錯佢嘅份量係可以夠撈晒成個面珍珠奶綠出奇地有驚喜綠茶帶出淡淡的香味而珍珠都非常之有咬口比出邊嘅連鎖台式飲品店更加好飲店鋪主要由後生仔主打服預速度同埋態度亦都非常之好係一間值得支持嘅小店

呢間係尖沙咀嘅小店非常之容易搵到
係加拿芬廣場對面

地方裝修比較簡單
對面亦都話有一啲台灣嘅明信片
麻雀雖小但五臟俱全,清潔極度亦都好高

枱面上除咗放入餐具同埋調味料之外
店舖亦都好貼心咁放咗香口膠
等食完嘅客人可以清理一下口腔

餐廳嘅煮食主要分左為冷麵,飯,拌麵同埋牛肉麵

今次我就試咗麻辣海蜇雞柳
小食來講佢嘅份量都幾多下
配埋佢嘅秘製麻辣汁
落去好開胃
雞柳地相對比較紮實,非常只適合作為涼拌用
海蜇亦都非常之爽口

麻辣雞絲冷麵分量好多
除咗雞絲之外同樣亦都有青瓜同埋蟹柳做配搭
麵嘅質地亦都做得啱啱好唔會過諗,保持返個咬口
食冷麵梗係關心嘅就係佢嘅汁

• 麻辣海蜇雞柳
  • 麻辣雞絲冷麵
  • 珍珠奶綠
2021-03-16 30 views
牛肉還可以 份量口感都ok牛筋幾好食d蘿蔔都幾好食但個湯同面就唔得無心機整面不如唔好賣面啦d面一d都唔彈牙,好似超市幾蚊包嘅面賣56蚊真係有d嬲食左少少就唔想再食d湯又係 完全就係調味料嘅味但牛肉就整得ok所以都係俾返少少分
牛肉還可以 份量口感都ok
牛筋幾好食
d蘿蔔都幾好食
但個湯同面就唔得
無心機整面不如唔好賣面啦
d面一d都唔彈牙,好似超市幾蚊包嘅面
賣56蚊真係有d嬲
食左少少就唔想再食