2021-11-04 45 views
法蘭西扒餐-吉列魚柳 $46碎蛋沙律 牛油炒野菌茄汁焗豆 烘多士同我早幾日食嘅茶餐 差唔多只不過係奶油豬 變咗做烘多士午餐茶餐 都有得食呢個餐不過冇魚揀請揀啱位置坐 正正對着風口位影完相之後 個多士只係微熱🥺欣賞佢嘅係 用料係他他醬唔係普通沙律醬 .碎蛋沙律 正~醬汁同碎蛋份量剛好唔會過多醬汁 又唔會乾爭爭.招牌凍咖啡 需加$5少甜後 都覺得甜咗少少入口咖啡味 幾香醇未飲過呢一間嘅普通凍咖啡唔知佢有咩分別店員好細心 見我大肚店員:真係飲凍咖啡?我 :係呀😂😂 少甜少冰唔該 我就生㗎喇~你比我飲啦店員:我都生過幾件,咁不如幫你少少冰啦我:好呀😆
法蘭西扒餐-吉列魚柳 $46

入口咖啡味 幾香醇
未飲過呢一間嘅普通凍咖啡
唔知佢有咩分別

店員好細心 見我大肚
店員:真係飲凍咖啡?
我 :係呀😂😂 少甜少冰唔該
我就生㗎喇~你比我飲啦
店員:我都生過幾件,咁不如幫你少少冰啦
我:好呀😆
2021-11-04
$51 (Breakfast)
2021-11-02 37 views
今日朋友生日,大家收咗工,所以揀返喺屋企附近食,朋友話一路都想試這間烤魚,因為佢有朋友食過覺得好味,所以我哋今日就去試。店內環境整潔寬敞,冷氣足夠、因為食烤魚我覺得一定要夠冷氣😂今日點了冬陰功烤魚、看見烤魚很驚喜,因為比平時嘅烤魚大條,冬陰功味濃只有微辣,非常適合我呢種唔係太食得辣嘅人😂魚肉嫩滑😋好味👍加了腐皮節吸收了魚湯非常入味,蒜蓉烤蠔、蒜蓉味香烤得剛剛好不會太乾😋烤雞泡魚干灑上七味粉、烤得同樣出色、很香口😋食咗咁多香口食物,當然要配上一杯冰凍菠蘿特飲,一杯菠蘿特飲$36但係其實係一大瓶,已足夠兩個人飲😊感覺非常清新又唔會太甜,味道剛剛好👍特別要一題服務員非常有禮.下次想食烤魚一定會再來、朋友同我都非常滿足😊👍
冬陰功味微辣烤魚
蒜蓉焗蠔
菠蘿特飲
腐皮節
2021-11-02 24 views
今日行山來到粉嶺,朋友話食過呢間好味,所以再次幫襯😄水牛城雞中翼~呢個推介大家一定要試👍👍香辣可口,好入味燒廣島蠔~燒熟後都仲有成隻匙羹咁大😍非常惹味蒜香黃金皮蛋~色澤誘人,有流心效果,蒜味都重勁蒜焗娃娃菜~清清哋👍食太多肉類係時候食番啲菜🤣泰汁燒黑豚腩肉丼~燒到小燶邊有啲脆口😋再加埋獨有的汁料,真係好味。秘製牛坑腩咖喱~好林和入味,但如果加多小小椰香味就very good✌️煎雞扒甲拋肉碎+升級定食~好大碗好豐富👍仲非常之咁香,煎過的雞扒外脆內軟滑😋
今日行山來到粉嶺,朋友話食過呢間好味,所以再次幫襯😄
水牛城雞中翼~呢個推介大家一定要試👍👍香辣可口,好入味
燒廣島蠔~燒熟後都仲有成隻匙羹咁大😍非常惹味
蒜香黃金皮蛋~色澤誘人,有流心效果,蒜味都重
勁蒜焗娃娃菜~清清哋👍食太多肉類係時候食番啲菜🤣
2021-11-01
Dinner
發現佢哋MenuLunch time同Tea set 係overlap咗其中一版Tea set嘢食相同只係爭兩蚊 早知唔等到1430喇。。.法蘭西常餐-吉列豬扒$50碎蛋沙律 牛油炒野菌(係豬扒底)茄汁焗豆 奶油豬個份量都幾多下一隻碟放唔晒.奶油豬係熱烘烘唔係烘定 放係度等塊吉列豬 起菜值得一讚.望落去塊豬扒好薄周邊薄 但中間位都唔算薄睇到啲炸粉好薄碎蛋沙律有驚喜 都幾足料入口感覺唔會勁多醬.佢呢間出名飲凍咖啡 需加$5但實在太飽 最後只能飲杯熱檸水作結尾.唔錯唔錯 可Encore
發現佢哋Menu
Lunch time同Tea set 係overlap咗
其中一版Tea set嘢食相同
只係爭兩蚊 早知唔等到1430喇。。
法蘭西常餐-吉列豬扒$50
碎蛋沙律 牛油炒野菌(係豬扒底)
茄汁焗豆 奶油豬

但實在太飽 最後只能飲杯熱檸水
作結尾
唔錯唔錯 可Encore
2021-10-31
$50 (Tea)
2021-10-28 19 views
粉嶺要搵一間多元化嘅食店似乎比較難,但最近竟然俾我發現到一間有多國美食集於一身嘅小店!外在環境光鮮亦坐得舒服。首先點左個軟殼蟹青木瓜沙律,軟殼蟹啖啖肉,非常酥脆!而木瓜絲沾滿酸酸辣辣嘅汁料,非常惹味開胃!點左兩個飯餐,加$20就可以升級有埋前菜、小食、甜品同湯品,真係非常抵玩!難以抗拒養顏嘅花膠,所以忍唔住再加咗$18升級湯品,花膠尺寸都唔細,而且雞湯非常濃郁夠味$18簡直超值!蒜香燒茄子滷肉飯~茄子燒到質感軟滑,加埋惹味嘅調味料,簡直不得了!滷肉拌飯都係冇得輸!有齊蛋、肉、茄子及蔬菜,營養夠晒均勻。串燒雞柳拋肉碎~雞柳充滿肉汁,外香內嫰,加上辣嘅肉碎,整個飯都令我非常滿意!燒雞泡魚乾~雞泡魚乾係食燒烤必食嘅item,燒完之後嘅口感,係冇一樣嘢可以替代。燒蒜蓉廣島蠔~廣島蠔本身夠厚肉,加上蒜蓉嘅香味,配合得天衣無縫!凍菊花蜜、 水果茶~水果茶喺餐牌上已經標榜大杯,但估唔到竟然係大到呢個size,耗水量極大嘅我來講,都飲唔晒,而味道方面,充滿果味,香香甜甜,非常合女仔口味!食到咁豐富都係呢個價錢,真係非常之抵食!

食到咁豐富都係呢個價錢,真係非常之抵食!

呢間烤魚唔錯,雖然粉嶺有少少遠,但如果去開呢一區,都可以考慮試下。香辣泡椒烤魚(中辣)加薯粉:烤魚一定要食夠辣嘅,所以我地嗌左香辣泡椒口味嘅烤魚,江團魚大大條,再加埋份好大份嘅薯粉,都幾夠飽。一開始覺得中辣都冇咩feel,點知d湯約煮越濃,d魚越煮越入味之後,都幾夠辣下,江團魚外皮酥脆,再吸埋湯汁之後真係一流,而且魚肉嫩滑爽口,非常厚肉,係十分高質,下次想再試埋個麻辣湯底,應該都會好過癮。凍檸檬百香果:食完辣野要飲一啖凍野,好爽,但平時餐廳既野飲都係細細杯,但呢到一杯成800ml,可以唔洗慳住飲,實在太爽了!杯野酸酸甜甜,我本身都好鐘意百香果,呢杯岩曬我心水,抵飲指數十粒星!泰式酸辣鳳爪:鳳爪都幾入味,而且唔會太辣,每隻鳳爪都大大隻,肉質飽滿,好有口感蒜蓉燒茄子燒到非常香口惹味,價錢又唔貴,屬推介之選!水牛城雞中翼:雞翼燒至外皮香脆,味道唔似水牛城雞翼咁又酸又辣。味道微辣辣,食落惹味。蒜蓉/芝士燒日本廣島蠔:蠔既size都幾大,價錢好實惠,食落好creamy, 蒜蓉會比較惹味啲,而芝士份量都好夠,增加咗幾分香口!

蒜蓉燒茄子燒到非常香口惹味,價錢又唔貴,屬推介之選!

2021-10-09
2021-10-09 62 views
今晚同男友聯和墟睇完戲,就係附近搵好西食。見到呢間專食辣野同烤魚,又有串燒,岩哂我地口味。佢烤魚標榜係用嫩滑江團魚,仲保證烤魚平均重量川1kg!都只係298 其實價錢好超值,係我食過咁多間最足秤,佢有好多口味選擇,由於男朋友食唔到太辣,所以要左冬陰功口味。由於即叫即制,店員都有好禮貌地提示返需要15分鐘左右。我地就先點串燒頂頂個肚,要左蒜香燒茄子,呢個係串燒必點,原條好大條,充滿蒜香,好惹味。仲要左燒魷魚筒同燒蠔,魷魚筒勁巨型份量,岩哂多人分享,兩人食好夠多。終於個重頭戲烤魚登場,已經散發出陣陣冬陰功味,成條魚超級大條,好足料,絕無偷工減料。烤起後啖啖肉,魚肉勁滑同只有一條大骨,岩哂我呢種懶人。入面都有勁多蔬菜配料,我地點了蔬菜拼盤,索哂啲冬陰功湯十分濃味!推介必點水果茶,又係勁巨型,呢餐飯夠哂超值,都只係五百左右。
2021-10-05 64 views
辣辣屋 - 粉嶺估你唔到又幾好味喎 話說鐘意食烤魚既媽咪就快生日❤,但係想食烤魚第一時間諗到既地方都係油尖旺哩啲美食天堂,作為一個北區人表示淡淡既哀傷..車費又貴又好遠🥲聽朋友講粉嶺有間好好味既烤魚,即刻捉埋媽咪衝去食下先😋 鋪頭入面既牆壁有好多好大既畫,畫晒所有招牌食物😋其中畫最大幅最重點必食既就係烤魚啦🤣!店員好有禮貌推薦邊款烤魚岩唔食得太辣既我地🤤我地order左個老壇酸菜烤江團魚、蒜燒茄子同埋蒜燒廣島蠔😋再睇睇個餐牌發現到個好特別嘅飲品🤣🤣叫做“估唔到好味青瓜梳打”!個名咁有gimmick咁得意😳一於就試下有幾估唔到先🤣! 蒜燒茄子($38/碟)哩碟前菜放落枱嗰刻驚艷左我地兩母女既眼球😳第一次見咁長既燒茄子!真係原條切開邊用蔥蒜燒熟!貨真價實😆而且燒茄子好難得做到既係唔燶底😍火侯掌控好有技巧!係可以連皮食既level😚茄子熟得岩岩恰到好處,筷子夾起一梳容易撕開🤤茄子肉嫩軟綿綿又冇渣🍆係我地食過最好味既蒜燒茄子😋而且價錢唔貴合理!絕對係CP值極高既大力推薦❤❤❤❤❤ 蒜燒廣島蠔($48/2隻)廣島蠔幾大隻😍啖啖肉好鮮味!加上蒜燒既配搭根本就冇得輸🤤仲要熱辣辣岩岩燒起🔥上菜既時候仲
辣辣屋 - 粉嶺
估你唔到又幾好味喎

蒜燒茄子($38/碟)

蒜燒廣島蠔($48/2隻)
廣島蠔幾大隻😍啖啖肉好鮮味!加上蒜燒既配搭根本就冇得輸🤤仲要熱辣辣岩岩燒起🔥上菜既時候仲見到醬汁有微弱起泡泡😍即叫即燒新鮮又美味!肉質鮮嫩岩岩好熟得黎又唔老唔韌😳蠔既鮮味就好似直接滑入抵受唔住誘惑既喉嚨一樣🤤舐舐脷推薦😋😋😋😋

老壇酸菜烤江團魚($298/爐)
店員將個爐搬出黎既時候,已經聞到老壇酸菜既酸香味道👃🏻刺激味蕾增加口水分泌🤤急不及待想開餐啦🤣江團魚肉質嫩滑。少骨。鮮甜。容易夾開分黎大口大口食都唔怕!大大塊金黃色色澤既酸菜吸收晒魚肉鮮味湯底,食落爽脆鮮甜非常開胃!再將酸菜夾埋魚肉一齊食,酸菜既香。脆。同埋魚肉既嫩。滑。簡直係將江團魚既鮮。嫩。爽。滑。一剩不漏地吊晒出黎!估唔到條魚咁大條,一人一啖 好快同媽咪兩個人食晒啦!剩下既仲有啲洋蔥同香菜等配料,但係配菜們係我地同條魚搏鬥既時候,飛舞旋轉咁索晒魚湯肉汁之後,瞬間由配角變左做主角🤣最後所有烤魚爐中嘅食物一掃而空😆乾乾淨淨咁比店員收走啦!🌟🌟🌟🌟

估唔到好味青瓜梳打($36/搾)
哇!哩個梳打真係梳打如其名🤣估唔到佢係咁好飲!我order哩個飲品原本係因為好奇個名咁得意🤣但係真係估佢唔到咁好飲咁抵飲!
話說我地order個陣以為份量係以杯計算!多得店員溫馨提醒原來係一大搾既份量😳真係超。級。抵。飲。呀!😍份量可以斟到4大杯🥤🥤🥤🥤4大杯可以大大滿足我地食烤魚既消暑需要😋味道方面有青檸既酸酸甜甜+有少少薄荷味點綴🍸梳打水入面有細切青瓜粒🥒飲落有啲咬口豐富層次😚仲有青瓜既fresh感覺!解渴得黎又開胃🤤令我地越食越滋味😋今次好奇寶寶不中伏!仲有喜出望外既驚喜享受😋連媽媽都讚好👍👍👍👍👍

今餐真係抵食又好味🤤住北區的人有福了!CP值咁高既烤魚又係屋企附近!一來一回都慳返一大截時間同金錢🤣一定要再encore😋👍🔥🔥🔥🔥🔥
  • 老壇酸菜烤江團魚
  • 蒜燒廣島蠔
  • 蒜燒茄子
  • 估唔到好味青瓜梳打
2021-10-02 130 views
今晚嚟到粉嶺聯和墟呢間「辣辣屋」食晚餐,本身想叫佢個招牌烤江團魚,但係驚食唔晒浪費,加上想試吓其他唔同嘅嘢食,主力叫咗啲燒烤食品燒豬頸肉 $78呢個燒豬頸肉肥瘦均勻,燒到香脆可口,美中不足嘅係有啲焦同埋冇醬汁點蒜蓉日本廣島蠔 $48/2隻;$88/4隻呢個非常推薦,蠔多汁肥美,鮮味唔腥,加上蒜蓉同牛油帶出鮮味,除咗蒜蓉之外仲可以選擇芝士同香辣兩種味道,不過個人私心推薦蒜蓉汁燒魷魚 $78呢個燒魷魚都好香口惹味,曬左啲芝麻同七味粉加上醬汁調味,不過配嘅醬汁太濃,搶咗魷魚嘅味道,另外如果可以再燒焦一啲就更好燒雞扒咖喱飯 $48呢款咖喱飯係偏比較多椰香同甜嘅咖喱,辣味同咖喱香會比較少,口味比較切合一啲鍾意甜同少辣嘅人泰式酸辣鳳爪 $68鳳爪爽脆,酸酸辣辣好開胃蒜蓉燒茄子 $35呢個都係非常推薦,牛油蒜蓉加七味粉同茄子非常夾,感覺就好似食緊茄子加蒜蓉包咁樣,上面香脆下面軟熟多汁,而且$35真係好抵食Signature 水果茶 $42開頭我以為佢係一杯,點知店員同我講係一jar 1300ml,水果非常豐富,有橙,蘋果,百香果,而且非常濃郁,2-3個人share都可以,非常抵

燒豬頸肉 $78

汁燒魷魚

燒雞扒咖喱飯 $48
燒雞扒咖喱飯

泰式酸辣鳳爪 $68
鳳爪爽脆,酸酸辣辣好開胃
泰式酸辣鳳爪

泰式酸辣鳳爪
Signature  水果茶
  • Signature 水果茶
2021-10-01 43 views
久違嘅烤魚夜 咁啱今日喺附近做嘢 睇到呢度有得食烤魚 收工即嚟食😍😍舖頭唔算特別大但有好多卡位 坐得都OK舒服 原來除咗烤魚都有好多其他選擇 所以除咗食烤魚都有試吓其他嘢😆香辣泡椒味烤魚標明採用嫩滑少骨江團魚 上到嚟個樣都真係幾足料 望落好有食慾 我哋將啲辣椒撥落啲湯度等啲辣椒出味 小麻小辣剛剛好 因為越滾味道越濃郁 條魚好少骨啲肉厚實 可以成塊脫落 大啖大啖食肉 好爽🥰🥰開頭條魚未浸到啲湯嘅時候會比較乾身同埋有少少腥味 建議大家拆咗啲肉可以浸下啲湯 滾一下再食 咁樣啲肉就更加入味同埋軟嫩😉😉除咗魚 入邊都有好多娃娃菜芽菜 索佐啲湯再食都唔錯 除咗呢個 我哋都叫咗個輔菜盛盒包括有土豆蓮藕腐竹海帶金菇 味道都ok蒜燒茄子燒茄子幾香 蒜味濃 味道都唔錯 不過就多咗少少油🥲蒜香黃金皮蛋比較少食黃金皮蛋 味道同普通皮蛋差唔多 比較特別係個蛋黃好似流心咁🤣蘆筍雞中翼剔咗骨可以一啖食一隻 啖啖肉加上啲蔬菜中和返個味道幾唔錯泰北黑毛豬串豬肉肥瘦適中 肉質Juice唔會好鞋串燒拼盤細包括有豬柳串雞肉串 魷魚鬚同埋韭菜 食物都新鮮 味道正正常常signature水果茶有成800ml 🤣拎上嚟嘅時候好壯

香辣泡椒味烤魚

泰北黑毛豬串

豬肉肥瘦適中 肉質Juice唔會好鞋

串燒拼盤細

signature水果茶

有成800ml 🤣拎上嚟嘅時候好壯觀 而且好抵飲 入邊有橙 青檸 百香果 蘋果 薄荷葉 話梅 篤碎啲水果飲更好味😝

呢間嘅烤魚味道都算不錯而且選擇都幾多 下次嚟呢頭都會再幫襯
2021-10-01 49 views
今日去粉嶺睇醫生,睇完醫生就在附近行街,兼搵嘢食正值中午時段餐廳坐滿了很多人,人多證明餐廳有質素細看餐牌有很多選擇,最後我決定選擇這個特濃花膠雞湯,看了餐牌有很多選擇,其實好多我都想試這個香脆奶油豬吉豬扒,有沙律,蛋黃醬,茄汁豆,食一口奶油豬外脆內軟,加上煉奶一齊食,非常好味看一看奶油豬表面的煉奶和牛油,滴出來,我非常鍾意食吉列豬扒十分大件,剛剛乍起非常熱,食一口表面金黃香脆,而豬扒肉質比較林湯飯是我的最愛,送上來我的面前,已經聞到很香這個濃湯花膠雞湯飯,喝一口湯濃濃的雞湯味,真材實料,而且花膠有很多,花膠的質感也有些爽口,食得多對皮膚也有好處,我而且雞肉很嫩滑,帶有雞味,一口花膠,一口湯飯,10分好味,娃娃菜吸了濃湯一齊食,正他的雞肉食落口,帶有口感,而且加上濃湯一齊食十分美味而且花膠一口一啖,十分滿足這杯王牌特濃咖啡,表面加有咖啡粉,喝一口非常濃郁的咖啡味,真不錯
今日去粉嶺睇醫生,睇完醫生就在附近行街,兼搵嘢食
正值中午時段餐廳坐滿了很多人,人多證明餐廳有質素
細看餐牌有很多選擇,最後我決定選擇這個特濃花膠雞湯,
看了餐牌有很多選擇,其實好多我都想試
看一看奶油豬表面的煉奶和牛油,滴出來,我非常鍾意食
湯飯是我的最愛,送上來我的面前,已經聞到很香
他的雞肉食落口,帶有口感,而且加上濃湯一齊食十分美味
而且花膠一口一啖,十分滿足
2021-09-29 30 views
最近發現粉嶺聯和墟開咗一間食烤魚嘅餐廳,諗諗吓其實都好耐冇食過烤魚,而且屋企人亦從未試過,所以今晚特地帶佢哋嚟食返餐。烤魚有六款口味選擇,由於屋企人唔食得辣,所以點咗蒜雜菌味。烤魚大大條非常夠份量,大大盤嘅烤魚,睇起嚟已經覺得非常吸引。魚肉厚身,少骨,啖啖肉!個湯亦非常正,幾鮮甜!另外追加左幾款配料,有大腸,土豆,薯粉,鴨血。呢幾款配料同個湯超級夾,吸收左香濃湯汁,味道即時十級提升,超級好味!仲有就係不得不提嘅特飲,係800 ml大大杯嘅份量,足以兩三個人一齊share都冇問題,我哋揀咗杯檸檬冬瓜茶,味道清新冰涼。仲有啤酒都有優惠,一於啤啤佢!屋企人對呢餐非常滿意,佢哋都讚烤魚好味又抵食,而且對佢哋來講好有新鮮感,大家都食得非常開心!

烤魚有六款口味選擇,由於屋企人唔食得辣,所以點咗蒜雜菌味。

魚肉厚身,少骨,啖啖肉!個湯亦非常正,幾鮮甜!

仲有啤酒都有優惠,一於啤啤佢!

2021-09-15
2021-09-29 24 views
好日都唔經過粉嶺 , 對上一次黎都差不多10年前 , 對呢帶完全一竅不通始乎附近人流不算很多 , 今日30-32度唔講得少 , 同朋友行到4:45PM 左右餓到不堪 , 搵下聯盛街一帶有咩好野食見到辣辣屋 門外餐牌午餐及下午茶都幾平 , 二話不說立馬即入覓食用餐區不算很大 , 大抵600呎 , 16張枱 , 估計容納70人左右 , 卡位尚算闊落 , 內裡裝修比一般港式茶記環境好午市,下午茶 做港西式碟頭飯類意粉等 , 並有少量東南亞越泰馬來菜以供選擇 , 而晚上則主力為 招牌烤魚 及 燒烤一類午餐及下午茶 餐牌 相宜 , 一般40-55左右有交易與友人們商討叫了5個 午餐下午茶 set , 全部均包飲品酸辣札肉雞翼湯金邊粉 ($50)俾朋友食左兩啖先記得影相, 影得衰左d , 酸辣味得宜 , 適宜唔係太食得辣人仕 , 札肉6-7塊算不少 , 質素中上 , 雞中翼3隻 , 香脆可口招牌花膠雞泡飯 ($58)上湯落足料 , 飲得出果真特濃雞湯敖製 , 吃完後沒有太口渴 , 相信沒有落味精 , 花膠適量 , 雞肉細心已去骨 , 雞肉嫩滑 , 大約8-10件 , 好抵食牛肝菌汁牛扒春卷意粉 (
午餐及下午茶 餐牌 相宜 , 一般40-55左右有交易
與友人們商討叫了5個 午餐下午茶 set , 全部均包飲品
酸辣札肉雞翼湯金邊粉 ($50)
招牌花膠雞泡飯 ($58)

牛肝菌汁牛扒春卷意粉 ($54)
用長碟而盛 頗為美觀 , 酥炸春卷不過不失新鮮熱辣一定好味 , 牛扒雖然薄切 , 但都有驚喜 , 意粉烚得恰到好處 , 拌以牛肝菌汁食 味道好夾
芝士凍蝦撈丁 配 火腿奄烈及奶油豬半隻 ($54)
芝士汁非常特濃 值得一讚 , 縱使係蘸普通既一丁去食都好味 , 凍蝦尚算新鮮size都合理 , 食唔出有霉味 拌以少量生菜
招牌奶油豬新鮮熱辣 , 香香脆脆 , 滿滿既火腿被奄烈包住 , 值得推介
叻沙醬無骨雞飯 ($62)
雞肉如上依舊頗為嫩滑 , 叻沙醬已經好近似馬拉口味 , 非常開胃
以上5個餐 均轉左一杯凍奶茶($+3) , 兩杯菊花蜂蜜 ($+2), 兩杯柚子蜜 ($+2)
奶茶合格 , 菊花蜂蜜不俗 , 柚子蜜滿滿既柚果在杯中 , 值得推介

食下食下都去到6點....眾人仍然未夠喉 , 再叫左晚市少量燒烤類補飛
燒魷魚鬚 ($24)
燒得好惹味 , 要拌以白飯黎食或送酒更佳
蒜燒茄子 ($35)
茄子尚算為多肉 , 用蒜黎燒邊有得輸 , 簡直絕配 , 都係果句 , 如拌以白飯或送啤酒更佳
燒日本廣島蠔4隻 ($88)
選了 芝士及蒜蓉各2隻 , 都算幾大舊 , 本身又好多汁 , 幾出色 , 難怪餐廳都寫明係best seller

最後以蠔為作結 , 雖然各位都想食埋 招牌烤魚....但奈何 太飽 , 唯有寄望下次有機會再黎食
另外仲有見到超超大杯既特飲1300ml , 印象深刻 , 也是唯有寄望下次再嚐
最後埋單連加一為 $480 , 價錢相當之親民 , 相當唔錯 , 有晒quota可以再返食
2021-09-26
成日聽人介紹,話粉嶺聯和墟好多隱世美食,搞到我呢個港島人一直心癢癢,但奈何一直未有機會去咁啱前幾日去探個住果頭嘅朋友,終於有有個機會啦!朋友問我想食咩,我話最近工作好忙,壓力好大,想搵啲辣嘢食刺激下佢即刻二話不說,帶我去呢間叫「辣辣屋」嘅餐廳。同一般嘅傳統川菜館唔同,呢間餐廳嘅裝修比較新潮,餐牌嘅設計都幾chill由於我地係食午餐,無得order烤魚、燒烤等食物,但午市套餐選擇都好多,價錢合理。俾幾頁menu大家睇下:見咁多選擇,本來擔心唔知道order咩好。咁啱當日我同朋友都幾餓,就叫多少少唔同款黎try try啦第一樣order左嘅係川味口水雞。辣度剛剛好,有埋芝麻好香。雞肉都幾嫩滑,唔會好大雪味。第二樣叫左個泰式鳳爪。呢道鳳爪酸酸mei mei,而且已經好細心咁起左骨不過如果你好似我朋友咁喜歡suen骨,可能就覺得寧願唔去骨。第三樣order左花膠雞肉泡飯雞肉都係好嫩滑,唔會over cooked。泡飯湯底清甜,唔會好重味精。花膠都幾大塊架!第四樣係紅燒牛肉麵。呢道麵用拉麵底,口感唔會話好淋牛肉都好足,每一塊大小剛剛一口嘅size。唔錯!最後跟餐加$5叫了杯招牌棟咖啡。呢杯咖啡唔
咁啱前幾日去探個住果頭嘅朋友,終於有有個機會啦!

佢即刻二話不說,帶我去呢間叫「辣辣屋」嘅餐廳。

川味口水雞

第三樣order左花膠雞肉泡飯

紅燒牛肉麵

第四樣係紅燒牛肉麵。呢道麵用拉麵底,口感唔會話好淋
牛肉都好足,每一塊大小剛剛一口嘅size。唔錯!

最後跟餐加$5叫了杯招牌棟咖啡。呢杯咖啡唔會好甜,咖啡味都頗濃郁,雖然唔係精品咖啡級別嘅靚咖啡豆精磨,但呢個價錢黎講算係over我expectation

川味口水雞
紅燒牛肉麵
  • 凍咖啡
  • 花膠雞泡飯
2021-09-27 18 views
今晚同朋友去刷餐勁,想慢慢食邊食邊傾偈,打邊爐就啱晒喇,但又想食得特別少少,朋友就提議去食烤魚。烤魚唔係好多地方有得食,特別係喺北區,搵到喺聯和墟有一間睇落幾四正嘅,即刻決定去試一試。呢度嘅烤魚有幾款口味,有辣有唔辣,任君選擇。由於有朋友唔食得辣,所以點左個「蒜/蒜/蒜雜菌味」。烤魚用上咗江團魚,嫩滑少骨,啖啖肉。由於烤魚加入左孜然粉,所以會有微微嘅辣,更添風味。除咗烤魚之外,見到啲燒烤食物好吸引,所以都叫咗幾款試一試。首先有大嘅串燒拼盤,當中有豬柳,雞肉,牛舌,豬頸肉,全部都好好食,燒得夠焦香,有BBQ嘅獨有香味。仲點咗個蒜燒茄子,超多蒜,好惹味!另外仲有個蒜香黃金皮蛋,份量都幾多,仲伴有少少生菜同蕃茄仔。今餐幾道菜都好好食,特別係烤魚,因為平時都好少咁樣食到大大啖魚肉,而且個湯亦好好味,令人非常滿足。

除咗烤魚之外,見到啲燒烤食物好吸引,所以都叫咗幾款試一試。

仲點咗個蒜燒茄子,超多蒜,好惹味!

2021-09-15