2023-09-05 108 views
這家潮州菜館位於黃埔地標黃埔號(俗稱黃埔船)內,乘電梯上2樓可直達。菜館的內部裝修新,地方寛濶,餐枱夠大,十分舒適。午市自選套餐任選潮州小菜2款、粥粉麵飯1款和點心3款,四位用438元,另收茗茶、泡菜及加一服務費。泡菜一小碟,青瓜鮮甜,雲耳爽脆,豆腐卜惹味。碧綠川椒雞,油炸川椒葉鬆化,雞肉嫩滑多汁,味道香濃。鮮蝦菜脯水瓜烙,蝦肉彈牙,水瓜多汁清甜,菜脯的咸味有助增加味道層次。蠔仔肉碎粥,材料豐富,蠔仔漲卜卜,方魚香口,粥味道正常。蟹籽燒賣,熱辣辣,很滋味。蜆芥炸鯪魚球,香口美味。清甜紅棗糕,煙韌可口。總結:午市自選套餐抵食美味。

泡菜一小碟,青瓜鮮甜,雲耳爽脆,豆腐卜惹味。

碧綠川椒雞,油炸川椒葉鬆化,雞肉嫩滑多汁,味道香濃。

蠔仔肉碎粥,材料豐富,蠔仔漲卜卜,方魚香口,粥味道正常。

蟹籽燒賣,熱辣辣,很滋味。

蜆芥炸鯪魚球,香口美味。

清甜紅棗糕,煙韌可口。

總結:午市自選套餐抵食美味。
2023-08-26
2023-09-04 138 views
今晚係黃埔行完街,順便係附近揾食,見到呢間離地鐵站好近,貪佢夠方便就走咗入去食!潮州滷水拼盤($268)食潮州菜首選滷水鵝肉,今晚就叫咗拼盤,可以揀3款,就要埋翼同墨魚,鵝肉有咬口又好入味,墨魚爽口,翼也是非常入味又不會過咸。潮陽炸蝦蟹棗 ($168)蟹棗蝦棗表面炸得酥脆,蝦棗就比較彈牙,配埋醬汁食,更加開胃兼減低油膩的感覺。另外我哋也揀了超值海鮮孖寶,上湯焗澳洲龍蝦伊麵 ($498)(一隻約一斤),再配一款小菜,要了家鄉煎蠔烙,因為這款也是食潮州菜必點的,蠔烙的煎得很香脆,𥚃面有好多蠔仔而且很新鮮,加上魚露就更加惹味!星期一至五每日都有一款菜式半價優惠,今晚星期四係碧綠川椒雞,半價係$69,真係好低食,鷄肉好嫩滑。 鴛鴦水晶包 $36 (4粒)有紫薯和奶黃兩款,如果外層可以更煙靭就更好。清甜紅棗糕$36 (4件)紅棗味好香又不會太甜。試完今晚的晚飯感覺好滿足,所以決定下次要試埋呢度嘅午餐!😋😋
潮州滷水拼盤($268)
潮陽炸蝦蟹棗 ($168)
鴛鴦水晶包 $36 (4粒)
有紫薯和奶黃兩款,如果外層可以更煙靭就更好。
清甜紅棗糕$36 (4件)
紅棗味好香又不會太甜。
2023-08-31
$300 (Dinner)
2023-09-01 82 views
這間餐廳裝修十分之明亮,加上座位之間的距離十分之舒適,適合朋友的聚會.讚美牛丸粗麵!它是一道美味傳統料理。牛丸是由嫩嫩的牛肉製成,口感彈牙又鮮美。搭配上粗麵,更增添了口感的層次感。這道料理通常還會加入豐富的高湯,讓麵條入味,讓人一吃難忘。不管是在傳統的夜市攤販還是在餐廳,都可以品嚐到這道美味的牛丸粗麵。蝦腸是一道獨特而美味的料理。它是以新鮮的蝦肉為主要材料製成,外形彷彿腸子,質地鮮嫩彈牙。蝦腸的製作過程需要細心的手藝,將蝦肉原隻並經過特殊的調味,使得口感更加豐富。雪山叉燒包是一道著名的粵菜點心,也是許多人心目中的經典美食之一。它以酥皮包裹著豐富多汁的叉燒,口感酥脆外皮下是滑嫩的叉燒肉,給人一種美妙的口感體驗。叉燒的醬汁和肉質的搭配恰到好處.芒果布甸是一道令人垂涎欲滴的甜點。它以新鮮、成熟的芒果為主要材料製成,口感濃郁、香甜。製作芒果布甸時,先將芒果肉搗碎或打成泥狀,再加入牛奶、糖和明膠等成分,攪拌均勻後倒入模具中冷藏至凝固。這道甜點的外觀色彩鮮豔,口感滑順細膩.

2023-08-29 97 views
假期喜歡一盅兩件,平時都是港式飲茶,今次朋友帶我去潮州酒樓 潮潮居。胡椒咸菜豬肚 $58湯底重胡椒香味,不錯豬肚份量夠多又腍,咸菜鹹度適中雪山叉燒餐包 $38外表金黃色頗吸引咬開香脆帶點微甜的外皮,內裡是叉燒餡好香迷你鹵水拼盤 $98有鵝肉、豬耳、紅腸及豆腐,份量2人用剛好滷水鵝肉入味,肉質嫩滑,豬耳爽脆,也有豬頭肉部位,豆腐吸收滷水汁精華。時間差不多,有點心來了翡翠蝦餃皇 $45晶瑩剔透的外皮包著飽滿爽脆的蝦肉豉汁蒸鳳爪 $38每隻鳳爪也入味又不膩鮮蝦炸雲吞 $33外皮炸得金黃色好靚,個皮當然脆卜卜,內裡包著彈牙可口蝦肉,配酸汁一絕。銀杏芋泥 $38潮式甜品我是第一次品嚐芋泥質感好厚身,芋頭味香濃

胡椒咸菜豬肚 $58
湯底重胡椒香味,不錯

豬肚份量夠多又腍,咸菜鹹度適中

雪山叉燒餐包 $38
外表金黃色頗吸引

咬開香脆帶點微甜的外皮,內裡是叉燒餡好香

迷你鹵水拼盤 $98
有鵝肉、豬耳、紅腸及豆腐,份量2人用剛好

時間差不多,有點心來了

翡翠蝦餃皇 $45
晶瑩剔透的外皮包著飽滿爽脆的蝦肉

豉汁蒸鳳爪 $38
每隻鳳爪也入味又不膩

鮮蝦炸雲吞 $33

銀杏芋泥 $38
潮式甜品我是第一次品嚐
芋泥質感好厚身,芋頭味香濃
2023-08-23 107 views
今晚同家人去了黃埔的潮潮居食晚飯,平日一至五有特價小菜及套餐,比較抵食,而且座位舒適,有空間感。滷水鵝片:滷水鵝十分入味,亦不會過咸,鵝肉有肉汁之餘又保持嫩腍。方魚炒芥蘭:芥蘭炒至翠綠,摘了最嫩部位,十分爽脆。蠔仔肉碎粥:蠔肉脹卜卜,完全無腥味,十分鮮甜多汁,粥底有方魚、薑絲、肉碎,十分美味。潮陽炸蝦蟹棗:蝦蟹棗炸至金黃香脆,中間有粒粒馬蹄,十分爽口,配上桔蜜汁,減輕油膩感。鴛鴦水晶包:紫薯及奶黃都很香,外層軟糯。

方魚炒芥蘭:芥蘭炒至翠綠,摘了最嫩部位,十分爽脆。

鴛鴦水晶包:紫薯及奶黃都很香,外層軟糯。
2023-08-21 150 views
好久沒吃過家鄉菜了,雖然不在潮州長大,但也是有著一個潮州胃,今天和家人一起出黃埔的潮潮居解解饞。店鋪非常容易找,進入商場上電梯就是了,看到店面寫到“正宗潮州菜”,我的心都已經蠢蠢欲動了。整個餐廳感覺很乾淨衛生,桌椅擺放整齊,高檔,還有一些有屏風做分隔,非常適合和家人朋友來吃。砂鍋普寧豆酱雞, 豆醬雞一直聽聞是潮汕普寧的一道特色小吃,今日終於一試。豆酱的味道咸鲜带甘,咸香入味,鸡肉嫩滑,骨細、脂肪少,有浓郁的豆酱香,鲜味在舌尖缓缓升腾,豆酱香和蒜香,交织在一起,口感特別豐富。潮州家鄉煎蠔烙,, 煎蠔烙是每次食潮州菜的必點,蠔烙乾身香脆,,餅身依然帶少許蛋漿,每口都有好多蠔仔,可見用料很足,香酥而不油膩,質地更要帶點煙韌,加上潮州魚露調味,蠔仔鮮味更加突出。潮州黄金煎伊麵, 表面煎至金黃香脆,夾上韭黃粒配陳醋和砂糖,酸酸甜甜再帶點鹹,口感味道複雜有層次。家鄉蠔仔肉碎粥, 粥底濃郁香滑,加入了肉碎和新鮮的蠔仔, 滿滿蠔仔的鮮味, 粥底再配上冬菜嘅鹹香同芫茜的香氣,令到蠔仔粥更鮮甜,如果再配少少芹菜應該會更香口!碧綠带子蝦球, 帶子肉質鮮甜彈牙,西蘭花的清新爽口,口感豐富,帶子很大顆,這個菜賣

砂鍋普寧豆酱雞

潮州家鄉煎蠔烙

潮州黄金煎伊麵

家鄉蠔仔肉碎粥

碧綠带子蝦球, 帶子肉質鮮甜彈牙,西蘭花的清新爽口,口感豐富,帶子很大顆,這個菜賣相很大體。

碧綠带子蝦球

麻花, 香脆爽口的麻花作甜品,入口十分鬆脆可口,而且不太甜不太膩,作為飯口甜品十分合適。

麻花

整體來說,味道確實十分地道,感覺在原本的潮州菜上還做了改良,沒有平時在外面食得那麼油,能得到我家人認可的潮州餐廳不多,這是其中一家,吃得非常滿足,另外服務很好,上菜前後都有功夫茶提供,非常貼心!

潮州茶
$400 (Dinner)
砂鍋普寧豆酱雞
潮州家鄉煎蠔烙
潮州黄金煎伊麵
家鄉蠔仔肉碎粥
潮州茶
2023-08-21 82 views
這間位於紅磡的潮潮居,主打潮州菜,食物款式甚多,除了有潮州滷味外,還有多款地道的潮州小菜,星期一至五更有特價小菜,非常抵食。咸菜胡椒豬肚湯豬肚煲至又腍又入味,胡椒味適中不會太濃太辣。檸檬蒸烏頭烏頭已開邊蒸,有陣陣檸檬香味,魚肉新鮮嫩滑,加上檸檬汁更能提鮮。滷水鵝片是日特價小菜,只需半價就可以享用一客鵝片,十分超值,鵝片已起骨,滷得入味,鵝肉有咬口,亦有肉汁。潮式炒麵線麵線十分爽口,再加上特製的潮式辣椒油更添風味。

咸菜胡椒豬肚湯
豬肚煲至又腍又入味,胡椒味適中不會太濃太辣。

檸檬蒸烏頭

滷水鵝片

潮式炒麵線
麵線十分爽口,再加上特製的潮式辣椒油更添風味。
2023-08-20 100 views
黃埔區有間好抵食嘅潮州酒樓,新派的裝潢設計比我一種寬敞舒服嘅感覺,刮目相看嘅係呢度服務好好‼️坐低一陣,已提供潮州茶呢款前菜好好食蠔仔肉碎粥米粒好完整,唔會煮到爛哂每粒蠔仔都好肥美,同肉碎融合在一起,味道更正而且蠔仔嘅份量好足,每啖都食到❤️龍蝦鮮竹卷平時唔太鍾意食酒樓嘅鮮竹卷,因為通常都係落好重芡汁~~但呢個龍蝦鮮竹卷令我心心眼個汁係龍蝦汁,唔會杰撻撻,啲汁足以融入落鮮竹卷裏面龍蝦肉雖然唔算好多,但$38有3條已經好足夠,裡面有爽脆的木耳絲、甘筍絲、西芹絲卷埋一齊,口感好有層次,仲有清甜嘅龍蝦汁,勁好味❤️蝦餃水晶皮非常柔軟細滑,內餡蝦球好大顆,口感爽口鮮甜,真係必食滷水拼盤有4款滷味小吃,如豆腐乾、豬耳、鵝片、紅腸。呢個已經係迷你size,但份量相當大碟鵝片同豆腐乾滷得好入味,滷水味岩岩好,唔會太咸❤️蘿蔔酥外皮金黃酥脆,不過略嫌酥皮比較厚層,食落有啲漿口,內餡嘅蘿蔔絲好豐富,口感軟滑可口如果餡料唔好落芡會更好‼️
黃埔區有間好抵食嘅潮州酒樓,新派的裝潢設計
比我一種寬敞舒服嘅感覺,刮目相看嘅係呢度服務好好‼️
坐低一陣,已提供潮州茶

呢款前菜好好食

蠔仔肉碎粥
米粒好完整,唔會煮到爛哂

每粒蠔仔都好肥美,同肉碎融合在一起,味道更正

而且蠔仔嘅份量好足,每啖都食到❤️

龍蝦鮮竹卷
平時唔太鍾意食酒樓嘅鮮竹卷,因為通常都係落好重芡汁~~
但呢個龍蝦鮮竹卷令我心心眼

個汁係龍蝦汁,唔會杰撻撻,啲汁足以融入落鮮竹卷裏面

龍蝦肉雖然唔算好多,但$38有3條已經好足夠,
裡面有爽脆的木耳絲、甘筍絲、西芹絲卷埋一齊,
口感好有層次,仲有清甜嘅龍蝦汁,勁好味❤️

蝦餃
水晶皮非常柔軟細滑,
內餡蝦球好大顆,口感爽口鮮甜,真係必食

滷水拼盤
有4款滷味小吃,如豆腐乾、豬耳、鵝片、紅腸。
呢個已經係迷你size,但份量相當大碟

鵝片同豆腐乾滷得好入味,滷水味岩岩好,唔會太咸❤️

蘿蔔酥
外皮金黃酥脆,不過略嫌酥皮比較厚層,食落有啲漿口,
內餡嘅蘿蔔絲好豐富,口感軟滑可口

如果餡料唔好落芡會更好‼️
2023-08-19
2023-08-17 170 views
朋友約在黃埔的「潮潮居」午飯。坐下後店員即送上熱茶和「功夫茶」,可一邊喝着茶,一邊看看想吃些什麼。掃二維碼下單,簡單方便。此店提供潮州菜和粤菜,那就多試試這店的潮州食品。✨️ 迷你鹵水拼盤鹵水拼盤可嚐多款鹵水美食。迷你鹵水拼盤有鵝肉、豬耳、紅腸和滷水豆腐。鹵水汁是精髓所在,相當清香入味。鵝肉肉質細緻,鹵香醇厚,豬耳爽口,紅腸和滷水豆腐鹵味清香。✨️ 潮陽炸蝦蟹棗蝦蟹棗炸得金黃,蝦棗和蟹棗表面酥脆,而蝦棗較為彈牙,蟹棗鮮味。配以特別的潮州桔油作醬汁,更能品嚐到蝦棗、蟹棗的風味。✨️ 翡翠蝦餃皇蝦餃皇飽滿,蝦肉鮮爽。✨️ 潮州沙茶牛肉炒河牛肉嫩滑,濃味的沙茶醬掛上每條河粉,香氣十足,味道好。✨️ 銀杏芋泥銀杏芋泥是潮州經典甜品,一定要嚐嚐。芋泥幼滑清香,銀杏煙靭,不甜膩。
朋友約在黃埔的「潮潮居」午飯。
前菜

✨️ 迷你鹵水拼盤
迷你鹵水拼盤

✨️ 潮陽炸蝦蟹棗
潮陽炸蝦蟹棗
✨️ 翡翠蝦餃皇
翡翠蝦餃皇
蝦餃皇飽滿,蝦肉鮮爽。
✨️ 潮州沙茶牛肉炒河
潮州沙茶牛肉炒河
牛肉嫩滑,濃味的沙茶醬掛上每條河粉,香氣十足,味道好。
✨️ 銀杏芋泥
銀杏芋泥
2023-08-10
迷你鹵水拼盤
潮陽炸蝦蟹棗
潮州沙茶牛肉炒河
銀杏芋泥
喺黃埔嘅潮潮居,午市有自選套餐,4人只需要$438,有小菜2款、粥粉麵飯1款同埋點心3款。坐低叫完嘢食,仲有功夫茶。小菜揀咗:鹵水鵝肉豆腐:呢道菜係以嫩滑嘅鵝肉同埋豆腐為主,配上潮州獨特嘅鹵水調味。鵝肉嘅鮮嫩同埋豆腐嘅軟滑完美結合。沙茶牛肉芥蘭:呢道菜係以嫩滑嘅牛肉同埋脆口嘅芥蘭為主,加上濃郁嘅沙茶醬,口感好豐富。牛肉經過啱啱嘅烹調,保持住肉質嘅鮮嫩。主菜揀咗蠔仔肉碎粥:呢碗粥係一道經典嘅潮州菜,加入咗蠔仔同埋肉碎。粥嘅質地綿滑,蠔仔同埋肉碎嘅鮮香融入其中,每一口都令人感受到濃郁嘅海鮮風味。點心揀咗以下三款:蜆芥炸鯪魚球:炸到金黃酥脆,外酥內嫩。蟹籽燒賣:大大粒味道唔錯,熱辣辣。沙嗲金錢肚:金錢肚嘅質地軟嫩,沙嗲調味微辣。呢個四人套餐份量足夠,價錢非常抵食!餐廳嘅裝潢簡潔時尚,服務態度友好,令人感覺舒服。

點心揀咗以下三款:
蜆芥炸鯪魚球:炸到金黃酥脆,外酥內嫩。

蟹籽燒賣:大大粒味道唔錯,熱辣辣。

沙嗲金錢肚:金錢肚嘅質地軟嫩,沙嗲調味微辣。

呢個四人套餐份量足夠,價錢非常抵食!
餐廳嘅裝潢簡潔時尚,服務態度友好,令人感覺舒服。

2023-08-05 1677 views
座落在黃埔天地的「潮潮居」為饕客提供潮粤名點佳餚,而且新張期間午市九折優惠添!大堂裝潢簡潔明亮,座位寬敞,還有多間大大小小的貴賓飯廳,很適合家庭及商務飯局宴客聚會。我們自然不失良機,立刻訂座大快朶頤。首次品嚐潮式名點:潮汕芋茸煎軟餅~外脆、咬落煙靭的糯米皮包裹軟滑香甜芋茸,像煎香的糯米磁,很喜歡啊!黃金炸油粿~粿是潮汕的特色傳統小吃,我是第一次嘗味炸油粿,油粿的餡料是脆花生和芝麻,好香脆。糖醋黃金煎伊麵~到潮洲餐館,我們都喜歡點選煎伊麵,加些白沙糖、蘸少許香醋吃,簡單就是美味了!粤港名點~翡翠蝦餃皇~自少已經很喜愛吃蝦餃,這籠蝦餃不是以大取勝,是以味鮮吸引我。原隻鮮蝦腸粉~蝦,對!又是蝦,晶瑩通透的滑溜腸粉,包裹爽滑大蝦,誰與爭鋒!?除了傳統點心,更喜嘗新派點心:羽衣甘藍素餃~健康的素餃,帶來新口味,也讓茹素客人多添選擇。羽衣甘藍叉燒腸粉~兩款點心的羽衣甘藍烹調得很腍滑可口,加了叉燒的腸粉,相對吃慣了的叉燒腸粉,的確更添優越!香芒凍布甸~桂花甜蛋散~兩款清甜港式甜品,為午茶劃上完美句號。

我們自然不失良機,立刻訂座大快朶頤。

首次品嚐潮式名點:

粤港名點~

原隻鮮蝦腸粉
除了傳統點心,更喜嘗新派點心:

2023-08-05
$161 (Lunch)