2015-12-23 3202 views
今日中午係側邊海鮮檔買咗一條三刀,一隻斤半花蟹去加功。完全嘥料。條三刀煮得太耐。肉硬無魚油。花蟹用花雕蛋白蒸,但係隻碟太深,隻蟹浸晒係啲水入邊,蒸出來冇晒蟹味。非常失敗。加上服務態度唔好,店員黑口黑面。一定唔會再嚟。

加上服務態度唔好,店員黑口黑面。一定唔會再嚟。
2015-12-23 2490 views
同舊老闆及舊客人食飯, 他們最愛到屯門食海鮮。海鮮是今晚飯局的靈魂, 因此到舊老闆有深交的「關財記」揀海鮮。海鮮檔光猛又整齊, 海鮮種類多不勝數而且非常生猛。日本客人見到各式各樣的海鮮興奮萬分, 不停拍照。老闆友善又風趣!選購海鮮後, 到對面的「廣東名門」交給店員並交代烹煮方法便入座。《象拔蚌刺身》象拔蚌肉身爽口彈牙, 味道鮮甜。這是我最喜愛的刺身兼火煱料。象拔蚌每個部位都可食用, 絕不浪費。象拔蚌膽有多種煮法, 最後用了酥炸的煮法。原來象拔蚌膽份量幾多, 可以滿足我們一行八人。炸粉略嫌太厚密度高, 而且調味太重, 加上象拔蚌膽本身味道帶腥, 整體味道偏咸, 多吃感覺油膩。《墨魚刺身》在香港第一次食墨魚刺身, 賣相不及魷魚那麼通透。試了兩塊刺身, 覺得口感煙韌爽口, 但是味道非常淡味。過了一段時間墨魚刺身變得硬身, 還是放進滾湯中灼一灼比較安心。《避風塘炒賴尿蝦》這菜式絶對是大排檔必點美食, 一顯師傅功架及鑊氣的表現。炸蒜及辣椒炸得金黄, 可是只有少量放在椒鹽賴尿蝦上, 賣相打了折扣。突然想起「橋底辣蟹」及「喜記」的炸蒜及辣椒多得似個金黃小山, 用來送粥真是一絕。幸好這裡的椒鹽賴尿蝦煮
海鮮檔光猛又整齊, 海鮮種類多不勝數而且非常生猛。
《象拔蚌刺身象拔蚌肉身爽口彈牙, 味道鮮甜。這是我最喜愛的刺身兼火煱料。象拔蚌每個部位都可食用, 絕不浪費。
《墨魚刺身在香港第一次食墨魚刺身, 賣相不及魷魚那麼通透。試了兩塊刺身, 覺得口感煙韌爽口, 但是味道非常淡味。過了一段時間墨魚刺身變得硬身, 還是放進滾湯中灼一灼比較安心。
突然想起「橋底辣蟹」及「喜記」的炸蒜及辣椒多得似個金黃小山, 用來送粥真是一絕。幸好這裡的椒鹽賴尿蝦煮得乾身, 外皮脆卜卜, 加上賴尿蝦本身新鮮、肉厚、膏多, 味道都惹味。只略嫌炸蒜及辣椒太少及欠些辣味。
《辣酒煮花螺》 味道夠辣, 但沒有酒的香味。東風螺大隻, 但味道被辣味蓋過它的鮮甜。小妹覺得只要海鮮夠新鮮, 配上簡單自然的煮法較為合適。只有不新鮮的食材才需要複雜的味道及煮法。
《蒸星斑》 魚當然新鮮生猛, 加上蒸時間恰到好處, 淋上滾油、甜豉油及葱段後成為一碟送白飯的最佳上菜。魚肉爽甜、剛好離骨, 正!
《芝士焗鬼蝦》 在坊間大多是開邊加上芝士焗, 下面再放伊麵。這裡的做法真是意想不到, 太有驚喜! 賣相似酥炸, 實際是把芝士加入蝦中再在外層搽滿乳酪, 再把蝦焗至金黄色。咬下去外層厚身但焦脆香口而且不太油膩。再咬下去終於感受到蝦的肉質, 蝦殼同樣脆口可以連殼吞。最後終於嘗到芝士的香味, 略嫌芝士不太多而且沒有少少流心的效果。不過此做法的確幾特別, 店員更加誇口説此做法在香港只有一、兩間能有此效果。
《膏蟹糯米飯》將肉蟹斬件放在糯米上, 再竹籠蒸至熟透。上枱時, 打開竹籠蓋熱氣湧出, 單看賣相已經美味。膏蟹及糯米的蒸煮時間理應不同, 結果蟹蒸得太過火, 肉質太老。另外糯米又蒸得不太透徹, 糯米比較濕潤, 而且吸收了肉蟹的油香, 味道淡。兩敗俱傷。
新鮮的海鮮一定要遇上控制烹煮恰到好處的師傅才能把海鮮的鮮甜味帶出。我們提供生猛的游水海鮮, 師傅也盡量把海鮮煮好, 可是師傅竟然在我們正在享用象拔蚌刺身時, 把其它的海鮮在十分鐘內全部送上, 而且次序混亂。我們早已交代要慢慢上, 而且這是常識吧! 我們見勢色不對已叫店員再通知廚房等等, 可是店員没有反應, 只是把煮好的海鮮放在旁邊的枱。實在把我們帶來的海鮮浪費了!
2015-12-08
Type of Meal
Dinner
2015-09-30 3151 views
上星期突然很想食海鮮,但兩個人的話沒有什麼選擇,於是邀約爸爸媽媽和妹妹一家同行,順道當作中秋的做節晚飯。媽媽說要去廣東名門,想不到星期三的晚市竟然座無虛席,幸好我在星期一晚早已訂座。到海鮮檔買海鮮經驗不算豐富,不過也記得光顧友人介紹最角落的忠仔記,買了扇貝、鮑魚、花甲、蟶子、蠔以及蝦,價錢也跟新墟街市差不多,很實惠。叫店員送我們雜魚煲湯,店員很豪氣的給了我們兩條活跳跳鮮魚、兩隻中型瀨尿蝦以及一堆蜆,非常豐富。- 油鹽水浸蜆非常鮮甜- 豉椒炒蟶子新鮮嫩滑又惹味- 砵酒蠔最得我歡心,我認為是今天的NUMBER 1,煮得剛剛好之餘還有脆邊- 蒜茸粉絲蒸扇貝蒸得老了一點,因為我們選的扇貝呎吋比較細,我笑說廚師很少泡製這麼小的扇貝所以比較生疏- 胡椒薑蔥鮑魚胡椒味太強,搶了鮑魚的鮮味,下次還是選用果皮蒸比較好,幸好仍能感受到鮑魚的新鮮彈牙- 豉油皇中蝦,因為我們選的蝦相對比較細隻,本來店員建議我們白焯,但我們堅持豉油皇,其實我覺得OK,因為蝦細連殼都可以食埋脆卜卜,但妹妹就好像感到有點遺憾- 蕃茄薯仔豆腐海鮮湯非常鮮甜,用來煲湯的瀨尿蝦啖啖肉,吃得非常滋味。上次跟婆婆舅舅阿姨們吃海鮮時曾經懷疑過
- 油鹽水浸蜆非常鮮甜
- 豉椒炒蟶子新鮮嫩滑又惹味
- 蕃茄薯仔豆腐海鮮湯非常鮮甜,用來煲湯的瀨尿蝦啖啖肉,吃得非常滋味。上次跟婆婆舅舅阿姨們吃海鮮時曾經懷疑過店家端來的海鮮湯是否用我們帶來的海鮮去煮,但今天因為妹妹親眼看著海鮮檔的店員入袋,入面有什麼海鮮心裏有數,最後端出來的湯料絕對是童叟無欺。
- 另外在餐廳點的叉燒和蒜茸油麥菜也不錯
海鮮檔連酒樓埋單每人不用$300,有時吃海鮮也不用一定要吃貴價的,海鮮夠新鮮加上廚師的功力,就已經超級滿足了。
2015-09-23
$170 (Dinner)
2015-09-23 2642 views
今晚老細請食飯~~~YEAH@@即興去3聖食海鮮好開心...員工我緊係死跟,,,有好野食啦~~係"關財記"買完海鮮就來廣東+工!!是日是平日...餐廳都客滿..有人等位啊~~白勺東風螺~~雖然細細粒~但真係好鬼鮮味!!我吳食....老闆表示好食.爽甜!!!扇貝...+上蒜蓉粉絲..絕配~好大粒,,,好新鮮蒸鮑魚~~火候剛剛好...不會過火...好爽口~~炒聖子...火候十足...調味也很好,,,,辣辣地,,,好花惹味正是奄仔蟹既時候~~呢度鹽焗真係做得好好!!!保持鮮味,,又鹹鹹地,,,好好味!!!爆曬膏~~~瀨尿蝦...平時因為敏感我都吳食既..不過呢次都要破介~~因係佢既膏真係太誇張了..一條粗粗的~~~令人一試愛上!!!最尾炒碟菜食下~~金銀旦現菜~~普普通通~本身仲有個蓄茄薯仔海鮮湯...掛住食無映到....都好好飲...勁鮮甜~+工費連汽水,,菜..好似8百蚊~買海鮮都係差吳多價錢~ ^^
今晚老細請食飯~~~YEAH@@即興去3聖食海鮮
好開心...員工我緊係死跟,,,有好野食啦~~

係"關財記"買完海鮮就來廣東+工!!
是日是平日...餐廳都客滿..有人等位啊~~
白勺東風螺~~雖然細細粒~但真係好鬼鮮味!!
我吳食....老闆表示好食.爽甜!!!
扇貝...+上蒜蓉粉絲..絕配~好大粒,,,好新鮮
蒸鮑魚~~火候剛剛好...不會過火...好爽口~~
正是奄仔蟹既時候~~
瀨尿蝦...平時因為敏感我都吳食既..不過呢次都要破介~~
因係佢既膏真係太誇張了..
一條粗粗的~~~令人一試愛上!!!
最尾炒碟菜食下~~金銀旦現菜~~普普通通~

+工費連汽水,,菜..好似8百蚊~
買海鮮都係差吳多價錢~ ^^

2015-09-12 2720 views
公司搞飯局食大家都鍾意嘅海鮮避風塘瀨尿蝦 - 炒得好惹味,正!豉汁聖子 - 豉汁味道沒有蓋過聖子本身鮮甜味薑蔥石鍋鮑魚 - 鮑魚肉質結實彈牙,D蔥都好好食砵酒焗蠔 - 炸得太乾身,我比較喜歡軟身的薑蔥炒蟹 - 個汁煮得好好,蟹都好鮮味爆炒蝦碌 - 呢個汁麻麻,太咸
公司搞飯局食大家都鍾意嘅海鮮
避風塘炒瀨㳮蝦

避風塘瀨尿蝦 - 炒得好惹味,正!

豉汁聖子 - 豉汁味道沒有蓋過聖子本身鮮甜味
薑蔥鮑魚石鍋
薑蔥石鍋鮑魚 - 鮑魚肉質結實彈牙,D蔥都好好食
砵酒焗蠔

砵酒焗蠔 - 炸得太乾身,我比較喜歡軟身的
薑蔥炒蟹

薑蔥炒蟹 - 個汁煮得好好,蟹都好鮮味
爆炒蝦碌

爆炒蝦碌 - 呢個汁麻麻,太咸
2015-09-11
薑蔥鮑魚石鍋
砵酒焗蠔
薑蔥炒蟹
2015-05-16 4005 views
本應用膳後盡快寫食評,現在卻隔了個多月……沒法子,認真寫食評實在太累人了!然而這確實是一家好店,值得我翻開記憶的抽屜。那天父親聽了同事的介紹,帶我們一家到屯門這食店吃海鮮。店子對面有一列海鮮檔,我們要先在那裏買海鮮,再由食店烹煮。選哪一檔較好?又是父親同事的介紹:那家「楊合利」價錢公道。我們選了鮑魚、花蟹,還有蟶子。店主說多送兩尾魚和一小堆蜆給我們喝蕃茄薯仔魚湯,簡直求之不得。舍弟點的黑椒石窩鮑魚非常惹味,鮑魚肉質結實彈牙、味道鮮甜。接下來該到蒸花蟹上場了。之前我和舍弟為蟹的烹煮配料爭論不休:我希望用花雕蛋白而舍弟堅持要吃梅子蒸蟹,結果……還是遂他的願。原來他十多年前曾在某店吃過這道菜,自此念念不忘,試問我怎忍心不讓他重温舊夢?此蟹確實滋味無窮,肉質結實且有鮮味,沾了酸酸甜甜的梅子汁簡直絕配。豉椒炒蟶子聽起來沒什麼特別,但以煎過的粉絲墊底(沒錯,類似兩面黃)你又嘗試過沒有?廚師特地勾了一個黏稠的芡汁來配米粉,對我來說口味確實新鮮。蟶子一點也不韌,非常爽口。其實吃過的這三道菜,火侯都控制得剛剛好,值得一讚。差點漏了說蕃茄薯仔魚湯,是用海鮮檔檔主送的兩尾小小的魚和連尖煲成。湯色奶白、魚味

黑椒石窩鮑魚

梅子蒸蟹

豉椒炒蟶子米粉墊底

差點漏了說蕃茄薯仔魚湯,是用海鮮檔檔主送的兩尾小小的魚和連尖煲成。湯色奶白、魚味濃郁。

最後還有食店送的桂花紅豆糕作結!

2015-05-04 3876 views
今日同朋友慶祝生日,一行7人入左三聖村食海鮮,自己買料(發記)再去加工 。試既係廣東名門。 買左7款海鮮,包括:蝴蝶蚌,鬼蝦,奄仔蟹,花螺,瀨㳮蝦,金鼓魚,元貝。叫老闆執多小小海鮮去煲個靚湯,,免費0架 。可以去搵叉燒哥。我地訂左630果段時間,但係都FULL FULL 地,可能係假日啦~所以記得要訂位呀~廣東名門有2間鋪位,第一間近馬路既,睇起黎都幾靚,但入D果間就比較普通d。如公司食飯既話記得request 第一間鋪。(冇影到相,sorry ) 2間鋪都乾淨企理,但唔知點解唔開冷氣,想熱死人咩 上菜速度快,應接不暇,完全食唔切,最後用左45分鐘就清哂7道餸。服務都ok,但一定要check 清楚冇漏單,否則佢地加單再做都要用30分鐘以上。好喇~ 入戲肉:::::: 難得咁多人,緊係乜野烹調都試一試。其實都係果幾類啦~有鹽水浸,芝士焗,辣酒煮,蒜蓉粉絲,避風塘炒&清蒸,都係係睇個人喜好啦~~ 芝士焗鬼蝦~可能第一次食啦。鬼蝦有點龍蝦既感覺。芝士味唔係太濃,不過一定要熱食,味道出好多!金鼓魚~又係新嘗試,肉質彈彈的!蒜蓉粉絲扇貝~勁好味,大大粒,好鮮甜!超讚!鹽水浸蝴蝶蚌

叫老闆執多小小海鮮去煲個靚湯,,免費0架
。可以去搵叉燒哥。
2間鋪都乾淨企理,但唔知點解唔開冷氣,想熱死人咩

好喇~ 入戲肉::::::

芝士焗鬼蝦
金鼓魚~又係新嘗試,肉質彈彈的!
金鼓魚
蒜蓉粉絲扇貝~勁好味,大大粒,好鮮甜!超讚!
蒜蓉粉絲扇貝
鹽水浸蝴蝶蚌~鮮甜,有咬口,有質感,仲有海水味。
鹽水浸蝴蝶蚌
辣酒煮花螺~一個字爽!
辣酒煮花螺
其他
奄仔蟹
海鮮湯
埋單俾想像中貴,每人大約$350-400 (料+加工)
其實味道唔算特別有驚喜,一般中菜餐廳都做到呢個味道。勝在夠新鮮,點煮都好食啦
2015-05-01
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
芝士焗鬼蝦
蒜蓉粉絲扇貝
辣酒煮花螺
2015-04-21 3518 views
星期六晚入三聖食海鮮!那天雨下個不停,雨勢還頗大。幸好流程頗順利。這店有分前後店,前店樓底較高,燈光較亮,裝修亦較舒適。客人要先買海鮮才可登記等位。食店與海鮮檔只隔一條小馬路。我們瀏覽各海鮮檔一圈,最終選了轉角位的“水立方”。買了一隻大墨魚,六隻差不多手掌大的大連鮑魚,一條一斤多的海班,十隻聖子,兩隻膏水蟹和兩隻長過手掌的瀨尿蝦,總共$1200。知市價的朋友說價錢算合理。我們告之海鮮檔食店名稱,付款後便回食店登記。海鮮比我還早到食店!等了約二十分鐘入座。第一道菜 - 白灼墨魚大量芽菜墊底,墨魚上舖上薑絲,芫茜和椒絲。墨魚是遊水的,灼的時間也恰當。味道求清的話,可以的。第二道 - 原本要的是豉椒炒聖子,卻來了豉汁炒。算吧。聖子剛熟又夠鮮甜。第三道 - 清蒸鮑魚意外驚喜!鮑魚大又滑又鮮又軟熟,蒸得剛好,味道亦不鹹不淡地帶出本身鮮味。第四道- 蒸海班與鮑魚一樣Good!第五道 - 豉油王瀨尿蝦唔。。。太鹹!浪費了那麼多膏的瀨尿蝦。。第六道 - 鹽焗蟹差不多每次都點的,因為這煮法能保留蟹的鮮味和蟹膏又香。可惜今次有點過熟,這蟹值得死得更靚。第七道 - 上湯白菜仔要求少油,他們做到!而且菜

等了約二十分鐘入座。

第一道菜 - 白灼墨魚
白灼墨魚

第三道 - 清蒸鮑魚

果皮蒸大連鮑魚

第四道- 蒸海班
與鮑魚一樣Good!
清蒸班

第五道 - 豉油王瀨尿蝦
唔。。。太鹹!浪費了那麼多膏的瀨尿蝦。。

豉油王瀨尿蝦

第六道 - 鹽焗蟹
鹽焗蟹

第七道 - 上湯白菜仔
要求少油,他們做到!而且菜新鮮,又不如許多食店能煮得過熟和過鹹。
上湯白菜仔

第八道 - 排骨蒸糯米飯
這個有點鹹。糯米飯遠勝排骨,夠QQ~ 店員說蟹蒸糯米飯更好。下次試!
排骨糯米飯

總括來說,從水立方海鮮檔買來的食材十分滿意!廣東名門烹調呢...蒸的很好!炒的如果落少一些鹽就好。

後記: 海鮮買了$1200, 食店加工連小菜埋單約$950。
2015-04-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
果皮蒸大連鮑魚
清蒸班
鹽焗蟹
上湯白菜仔
2015-03-10 3250 views
今日約咗個客响屯門傾合約,三聖最出名更係食海鮮啦! 其實食海鮮新鮮就一定係首要㗎啦!其次就係控制火爐同調味!所以先嚟個果皮蒸南非鮑魚、豉油蒸蟶子皇做頭盤先! 呢兩樣都蒸得啱啱好!剛剛離殼好嫰無𡁻香口膠嘅感覺!豉汁又調較得唔會太咸有少少甜!ok ar!溫和嘅頭盤之後要刺激一吓條脷先!叫咗個辣酒煮花螺!酒味夠香唔嗆喉、辣椒嘅辣當中又有少少香蒜味!至啱辣妹嘅我! 主菜就係上湯焗南澳龍蝦!火喉都蒸得好好!不過略嫌個豆粉獻汁勾得比較杰身! 其他炒飯同薑汁芥蘭都正常表現!整體嚟講有70分!下次會再來呀!
今日約咗個客响屯門傾合約,三聖最出名更係食海鮮啦!

2015-02-19 2786 views
臨近年尾很多人都要吃團年飯,而小弟亦不例外,選址方面小弟當然是沒話事權的一堆,所以去那一店都照單全收。小弟深信氣氛會影響味覺,一家人聚在一起團年吃什麼都會覺得份外加分。乳豬皮脆切得再薄一點口感更好,肉身嫩滑。炸子雞賣相金黃,皮薄香脆口,鹽、糖、五香粉和沙薑粉配合得剛剛好,肉身新鮮。蒜容龍蝦仔肉身爽口彈牙咕嚕骨酸酸甜甜又夠脆口,憲汁入味不會跟豬肉骨分離(不懂形容)
乳豬
乳豬皮脆切得再薄一點口感更好,肉身嫩滑。
炸子雞
龍蝦仔
蒜容龍蝦仔肉身爽口彈牙
咕嚕骨
2015-02-17
$350 (Dinner)
乳豬
炸子雞
龍蝦仔
咕嚕骨
  • 龍蝦
2014-10-04 4151 views
在三聖的一間出名食店我們買了很多海鮮,都是比加工費的那種。比較特別的是鹽焗蟹,鹽的份量OK,不太咸,但今次的蟹不夠靚,不夠鮮味,搞到不好吃。失色!胡椒花甲湯是OK,鮮甜。但胡椒味不足,而且有些花甲不夠熟蝦就是一般的白卓蝦,沒有特別的做法,只說剛剛熟,蝦肉算滑,但加工費真不平。不是不好,如果比起西貢,是不貴的,但好不好吃真的只是你帶的海鮮靚不靚。但收的加工費就真的不平,平均每人要200-300元。勝在不用自己煮吧。
在三聖的一間出名食店
我們買了很多海鮮,都是比加工費的那種。
胡椒花甲湯是OK,鮮甜。但胡椒味不足,而且有些花甲不夠熟
但收的加工費就真的不平,平均每人要200-300元。
勝在不用自己煮吧。

Other Info. : 阿姐的態度很一般,要有黑面的心裡準備。
2014-10-01
2014-09-29 3695 views
出左年中既花紅,梗係食餐好啦,一於去三聖度食個勁既海鮮餐先首先去左海鮮檔到選擇海鮮,買左象拔蚌,貴妃蚌,聖子皇同埋奄仔蟹象拔蚌就用嚟做刺身,食落勁爽口,加埋唧啲檸檬汁食落更加鮮甜貴妃蚌同聖子皇都係用蒜蓉粉絲嚟蒸,蒜蓉夠多蒸出嚟好香,兩樣個肉質都係好彈牙,最唔好係啲粉絲太少最後到奄仔蟹,用油鹽水嚟焗,第一次試咁樣整,啲蟹好多膏,食膏都飽,真係好食到爆
出左年中既花紅,梗係食餐好啦,一於去三聖度食個勁既海鮮餐先

象拔蚌就用嚟做刺身,食落勁爽口,加埋唧啲檸檬汁食落更加鮮甜

多膏的奄仔蟹
自備白酒
2014-07-05
$400 (Dinner)
2014-09-27 2794 views
4個人,去三聖, 先去買海鮮$6XX 其實都算幾抵再入去煮同飲酒再俾一千蚊多少少加埋千八蚊左右啦, 海鮮餐差不多了海鮮夠唔夠鮮就當然唔關加工事啦呢間既環境幾好,根底夠高, 感覺舒服腩仔一層一層, 皮脆好味炸蠔很好, 因為外脆而內有汁辣酒花螺偏油鮑魚剛剛好, 夠嫩元貝就無咩特別, 間間都差不多懶尿蝦好正, 夠味, 夠香, 蒜粒好好味
4個人,去三聖, 先去買海鮮$6XX 其實都算幾抵
再入去煮同飲酒
再俾一千蚊多少少
加埋千八蚊左右啦, 海鮮餐差不多了
海鮮夠唔夠鮮就當然唔關加工事啦
呢間既環境幾好,根底夠高, 感覺舒服
腩仔一層一層, 皮脆好味
炸蠔很好, 因為外脆而內有汁
辣酒花螺偏油
鮑魚剛剛好, 夠嫩
元貝就無咩特別, 間間都差不多
懶尿蝦好正, 夠味, 夠香, 蒜粒好好味
2014-09-06
$450 (Dinner)
2014-08-29 2910 views
食海鮮去流浮山果d食就明俾人斬到一頸血,呢度雖然都幾貴,不過我認為加工費同料錢性價比係高過流浮山既。焗奄仔,岩時候食就點煮都好食哈哈。囝皮鮑魚,略嫌蒸得耐左d,有d老。鼓油王蝦碌,蝦頭處理得幾乾淨,其他都係發揮應有水準既。另外想commment下間鋪頭員工既態度,救命,可能間野真係太多人,就算book左位,等位要等成粒鐘,到落單,又要等三個字,上菜又有排等,叫waiter舉幾分鐘手都唔會有人理你,加熱水啊其他要求你都係要自已搞掂,可能繁忙時間啦,下次都係留返9點半先黎食。
2014-08-01
Waiting Time
80 Minutes (Dine In)
2014-08-25 4024 views
再訪三聖村,依舊光顧廣東名門及關財記海鮮。上回安座於廣東名門正舖,未知後庭還設有一用餐區。論環境,副舖不及正舖整潔,店內有數隻蒼蠅飛舞,令人煩厭。因副舖不設廚房,菜肴傳遞皆要經過露天地方,安排還是差了一點,整體環境衛生評分有待改善。稍事安頓,便直驅關財記買海鮮。一行五人買了蟶子皇、貴妃蚌、花甲、花螺、花竹蝦及老鼠斑享用,最貴是老鼠斑,剛一斤要七百餘元,所有海鮮共銀$1,400。豉椒蟶子皇調味濃,蟶子皇都算大隻肉厚,口感彈牙甜美。蒜蓉粉絲貴妃蚌和蟶子皇一樣鮮甜爽口,蒜蓉粉絲惹味度可再加強。 油鹽水花甲出品大碟,油鹽水香辣美味,花甲口感略實,或許浸煮時間稍長了一點。白灼花螺製作簡單,花螺夠鮮甜,口感剛好不過實,空口或蘸甜醬吃皆宜。豉油皇花竹蝦肉多可口,蝦鮮肉爽,豉油皇調味佳,內含蒜蓉提味效果亦見理想。清蒸老鼠斑口感細滑肉嫩,魚香中等,味鮮。 本想點茘枝柴燒鵝半隻,但被告知只剩例牌一碟。起初還擔心會否剩下頭頭尾尾,及後見都燒鵝脾才鬆一口氣。燒鵝肉多肉厚,近皮位置雖肥少許,但夠香脆可口,鵝味濃郁。 生蒜馬友蓉石鍋炒飯出品熱度普通,食味鹹香富粒粒質感。另點白灼菜心及奶皇包各一碟,白灼菜心普通喇,
貴妃蚌
花甲及花螺
花竹蝦
老鼠斑
豉椒蟶子皇調味濃,蟶子皇都算大隻肉厚,口感彈牙甜美。
豉椒蟶子皇
蒜蓉粉絲貴妃蚌
油鹽水花甲
白灼花螺
豉油皇花竹蝦
清蒸老鼠斑口感細滑肉嫩,魚香中等,味鮮。
清蒸老鼠斑
茘枝柴燒鵝(例牌)
生蒜馬友蓉石鍋炒飯出品熱度普通,食味鹹香富粒粒質感。
生蒜馬友蓉石鍋炒飯
另點白灼菜心及奶皇包各一碟,白灼菜心普通喇,無乜特別。奶皇包無吃過無特別意見。
白灼菜心
奶皇包
整體來說各海鮮皆算新鮮有水準,價錢合理(酒家食物與代工約$900)。但因餐廳環境衛生有待改善及服務略散慢,實難給予笑臉評分,希望餐廳多加留意。

[24/8/2014; Sun]

2014-08-24
$460 (Lunch)
白灼花螺
豉油皇花竹蝦
清蒸老鼠斑
茘枝柴燒鵝(例牌)