2023-09-26 741 views
八點落堂,一行六人打算在附近找個地方吃晚飯。首先,要在open rice 看看營業時間,開到凌晨兩點,就放心搭車去。無論電車或地鐵都有少少路要行。最方便應該係搭巴士去堅尼地城方向。沒有book位,電話冇人聽。去到有不少人在門外等候,不過我哋等了10分鐘左右也很快按排了坐位給我們。想點六人套餐原來只係俾外賣。我們用QR Code 單點了幾碟小菜和手工啤酒。餐廳不時播著懷舊的歌曲。大家碰碰酒碗,氣氛很開心,正式的夜繽紛,價錢大衆化。
蓮藕墨魚餅
2023-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
蓮藕墨魚餅
豬油撈飯
講起大排檔,大家一定聽過楚撚記呢間新派大排檔!😎 我一直都想食好耐,今次終於有機會啦!🤩 餐廳裝潢極具港式大排檔風味🇭🇰,牆上有很多玩味壁畫🤪 環境舒適,最適合約埋一大班朋友去品嘗各款撚手小菜和鑊氣小炒😋🍳 啤一啤佢!🍻😝 我今次平日晚市去食,都非常爆滿,差點便要等位🙊1. 🍤燕麥金沙蝦球 ($113)蝦球即叫即抄,肉質爽口彈牙,再加入燕麥咸蛋黃一齊炒,令到每件蝦球都沾上金沙咸蛋黃😍,燕麥片令口感更加豐富,非常香口,真材實料,好惹味,食唔停口! 大滿足!😛 必叫嘅邪惡之選!😈2. 🍖 楚撚記原隻脆皮炸豬手($159)豬手即叫即炸,外皮炸得很鬆脆,肉質大部分都很嫩滑,筋位亦帶點膠質,點埋泰式甜酸醬/芥末醬食,可以中和一下油膩感~👍🏻 豬手份量好多,適合一大班朋友一起分享!😎3. 🐥楚撚記秘製鳳爪 ($68)鳳爪口感爽口彈牙,感覺到滿滿的骨膠原,味道香辣惹味,作為送酒小食一流!😜👍🏻4. 🐷楚撚豬油撈飯🍚 ($23)呢個係楚撚記名物之一!用上砵仔蒸米飯,米飯粒粒分明,比較乾爽紮實,口感帶點軟糯,可以自行加入豬油及豉油,搭配香蔥及芫荽,香氣四溢,非常邪惡,大滿足!😈😆 完全冇諗過怕肥的我會食

1. 🍤燕麥金沙蝦球 ($113)

2. 🍖 楚撚記原隻脆皮炸豬手($159)

3. 🐥楚撚記秘製鳳爪 ($68)

4. 🐷楚撚豬油撈飯🍚 ($23)

呢個係楚撚記名物之一!用上砵仔蒸米飯,米飯粒粒分明,比較乾爽紮實,口感帶點軟糯,可以自行加入豬油及豉油,搭配香蔥及芫荽,香氣四溢,非常邪惡,大滿足!😈😆 完全冇諗過怕肥的我會食豬油撈飯,好彩叫咗嚟食,值得一試!🤤

5. 🍚靚仔白飯 ($13)

2023-05-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 燕麥金沙蝦球
一直都好鍾意去呢到食小菜,性價比超高得來又好好食(仲要唔會死落調味/ 油膩感覺)❣️餐廳比較多人去,所以記得要book位❣️可以舒舒服服體驗大排檔,價錢又合理都幾難得(如果我住附近,一定成日去)❣️店員服務好好,安排座位同食物都好快手🐷楚撚記原隻脆皮炸豬手$159(推介)- 最最最難忘係招牌菜豬手,外層勁脆皮crunchy,豬肉嫩香juicy,鹹度適中,仲保留了本身嘅筋位,食落去更有口感!真係好耐無食到咁出色嘅豬手🦐燕麥金沙蝦球$113- 彈口蝦球沾滿鹹蛋黃,雖然邪惡但勁香口🤤🤤🤤撈埋粒粒燕麥口感更好🌟干煸四季豆$75- 比我想像中份量多,大大碟好抵!食落去有鑊氣同幾辣,刺激味蕾(怕辣嘅記得叫少辣!)雖然碗飯都幾大碗,但因為d 餸好味道嘅關係,食多左飯🤭

❣️餐廳比較多人去,所以記得要book位
❣️店員服務好好,安排座位同食物都好快手

🐷楚撚記原隻脆皮炸豬手$159(推介)

🦐燕麥金沙蝦球$113

🌟干煸四季豆$75

雖然碗飯都幾大碗,但因為d 餸好味道嘅關係,食多左飯🤭

2023-08-16 450 views
上個禮拜六以為可以walk-in 點知摸門釘 先知呢間餐廳咁出名今次就提早一個禮拜whatsapp預約先至book到7pm 4位我地提早左少少到 餐廳職員照比我地入去 照原定時間08:30pm 交枱食物黃金椒鹽粟米只係粟米上面鋪咗一層鹹蛋黃醬咬落鹹蛋黃醬還鹹蛋黃醬 粟米還粟米下層粟米粒唔係太痴到鹹蛋黃醬就只係食緊普通粟米個人覺得如果用粟米仔代替原條粟米兩者會更加夾香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅好好食好彈牙 仲有淡淡的黑松露味好香餸飯一流 強烈推薦豬油撈飯豬油同豉油 加埋芫荽同香蔥做配料好香腐竹雞蛋糖水冰沙實在太太太太太甜 遮蓋左腐竹味就算啲冰沙溶咗之後都係太甜平時台式飲品我一向叫開微甜 呢個甜度頂唔順蜜辣椒薯仔牛柳粒個人唔係太鍾意食牛柳粒 淨係食咗啲配菜薯仔有驚喜 炆得好淋 好入味另外有兩碟麻麻地嘅餸冇影到:椒鹽九肚魚 炸過龍 冇乜肉 粉太厚菠蘿拔絲咕嚕肉 唔掂 雖然好多人推薦 但個人鍾意食肥豬肉 佢啲豬肉好瘦好柴 咬落好韌 臨走之前每人送咗一碗番薯糖水(我覺得個腐竹糖水冰沙仲甜過番薯糖水)服務好多侍應 容易搵到人幫手 態度幾好上菜好快環境地方好大但人好多 枱與枱之間比較迫

食物

地方好大但人好多 枱與枱之間比較迫
2023-08-05
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
2023-08-02 428 views
話說小弟早排約咗班麻甩佬一齊食下啲煎炸嘢,順便飲返兩杯啤酒,大家好似心有靈犀咁樣揀咗呢間舖頭值得一提嘅係佢嘅脆皮豬手特別出色,皮脆肉嫩,配合埋佢嘅醬汁100分椒鹽九肚魚亦都炸得啱啱好,用嚟送啤酒一流一場嚟到當然要幫襯佢嘅豬油撈飯,熱辣辣嘅白飯加埋香噴噴嘅豬油,簡直係人間美食另外嗌左其他餸菜,用嚟送飯,整體質素OK不過冇乜特別驚喜簡單總結,強烈建議大家幫襯多啲佢嘅煎炸嘢,極力推薦餐廳嘅豬油撈飯餐廳名稱:楚撚記大排檔餐廳地址:西環石塘咀皇后大道西554-560號日富里地下1號鋪

椒鹽九肚魚亦都炸得啱啱好,用嚟送啤酒一流

另外嗌左其他餸菜,用嚟送飯,整體質素OK不過冇乜特別驚喜

餐廳名稱:楚撚記大排檔
2023-07-29 336 views
Bookmark咗好耐終於試到楚撚記大排檔,之前試過Walk in失敗,好彩今次朋友提早book到位,因為晚市真系座無虛席,見到好多檯都係一大班人聚會,飲住啤酒食返幾味撚手小菜,氣氛非常熱鬧!黄金椒鹽粟米 $69甜甜多汁嘅粟米配搭咸蛋黃嘅鹹香,不過就唔係好食得出椒鹽味,但送飯都一流。菠蘿拔絲咕嚕肉 $113呢道餸係用咗梅頭豬肉嚟炸咕嚕肉,所以同出邊嘅好唔同,啖啖肉之餘,肉質仲好嫩。最特別嘅地方係伴碟有拔絲筒,店員介紹係可以夾少少拔絲,連埋咕嚕肉一齊食,酸酸甜甜非常開胃。楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159豬手外皮炸得酥脆金黃,非常香口,內裡醃製後鹹香十足,肉質嫩滑並帶點膠質,不愧係招牌菜👍🏻而且豬手嘅份量充足,適合一大班人分享,值得一試。楚撚豬油撈飯 $23米飯口感紮實,可以自行加入豬油及豉油,搭配香蔥及芫荽,香氣十足,令人食指大動!

黄金椒鹽粟米 $69

菠蘿拔絲咕嚕肉 $113

楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159

楚撚豬油撈飯 $23
  • 黃金椒鹽粟米
  • 原隻脆皮炸豬手
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 豬油撈飯
❥ 原隻脆皮炸豬手 $𝟷𝟻𝟿件數都挺多的而且真的名符其實超級脆皮啊(๑ᵒ̴̶̷͈᷄ᗨᵒ̴̶̷͈᷅)و不會太油膩不過吃多幾件之後 會開始覺得有少少偏鹹❥ 楚撚記小炒王 $𝟿𝟿有不同配料 腰果〃蝦乾〃肉絲 等等整體夠香口 很適合送飯✧❥ 牛肝菌醬爆豬爽肉 $𝟷𝟶𝟸這碟幾有驚喜 十分惹味!豬爽肉夠哂嫩滑~👏🏻👏🏻❥ 白飯 $𝟷𝟹❥ 樽裝可樂 $𝟷𝟹🜸 食物一如既往的高水準環境企理👍🏻

❥ 原隻脆皮炸豬手 $𝟷𝟻𝟿

腰果〃蝦乾〃肉絲 等等
整體夠香口 很適合送飯✧
楚撚記小炒王

❥ 牛肝菌醬爆豬爽肉 $𝟷𝟶𝟸
這碟幾有驚喜 十分惹味!
豬爽肉夠哂嫩滑~👏🏻👏🏻

楚撚記小炒王
牛肝菌醬爆豬爽肉
  • 楚撚記原隻脆皮炸豬手
2023-07-23 367 views
夾座鐘意食土瓜灣嗰間,特登帶埋屋企人去西環嗰間試下,點知最後覺得原來係入左__撚記。記左其他小菜、四個白飯,都係一般。為一要彈既就係碟炒蜆、同碗糖水。碟炒蜆上到枱,仲未起筷都已經見到好多都冇開殼,食到最後,兩老費事浪費食物,用手打開左5-6隻未開殼既蜆,個碟都仲有好多隻未開,出去食炒蜆,都係第一次見到咁多隻蜆都未開殼。而且都會出晒水,唔係咁乾身。臨走叫埋單,侍應係唔會主動話送糖水,太座要主動問番第二個侍應先知話有糖水送。太座話想食番薯糖水,個侍應答覆話仲未煲好,呢個回應真係好有創意。最好送左綠豆糖水,但係真係介乎凍同暖之間既温度,費事肚屙,食左一啖冇再食。
記左其他小菜、四個白飯,都係一般。
為一要彈既就係碟炒蜆、同碗糖水
炒蜆
送既綠豆糖水
2023-07-15
$160 (Dinner)
2023-07-17 330 views
相信講起新式大排檔,大家都會諗起楚撚記,可以嘆住冷氣食大排檔嘅茶式同小炒。之前食過佢地土瓜灣分店,今次試下西環分店,呢間分店接受online/whatsapp book位,所以好建議大家book定位,因為佢地平日都幾爆。整體嚟講,所有菜式都發揮正常,味道OK,份量偏少,鑊氣並唔強勁,所以視乎大家想嘆冷氣坐得舒服啲,定追求出面大排檔嘅超強鑊氣啦🤣黃金椒鹽粟米 🌽 $69椒鹽味唔重, 反而咸蛋味突出,食到咸蛋黃沙沙地嘅口感,偏油膩。

黃金椒鹽粟米 🌽 $69
食勻唔同style嘅美食,發覺都係港式風味最啱食😋 講到港式回頭率最高嘅餐廳之一就一定係「楚撚記」,一於品嚐佢地嘅“撚”手小菜! 《 黃金椒鹽粟米 》 $69  4 / 5哩度嘅黃金系列可以話係小編最喜愛系列😍 爽甜嘅粟米外層鋪滿咸蛋黃😝咬落先咸香後清甜,兩極嘅味道喺味蕾交疊口感非常過癮😋《 菠蘿拔絲咕嚕肉 》 $113  4 / 5加咗拉糖拔絲同焦糖脆片做伴碟,令到平凡嘅咕嚕肉瞬間升𝘓𝘝變成高級中菜🤩除咗賣相精緻,味道一啲都唔馬虎!咕嚕肉酥脆之餘肉質厚實,菠蘿同水蜜桃嘅酸甜開胃又解滯,令人愈食愈想食!《 香爆黑椒牛仔骨煲 》 $113 4.5 / 5上枱聽到“炸炸聲”已經𝘍𝘦𝘦𝘭到鑊氣十足!🔥黑椒汁同爆炒過嘅青椒洋蔥令牛仔骨十分香口,而且近骨嘅肉質地好腍好滑,餸飯一流!🤤《 楚撚豬油撈飯 》 $23 4.5 / 5堪稱楚撚記名物之一嘅豬油撈飯!🤩 將用乾蔥爆香過嘅黃金豬油同豉油淋落飯度,再灑少少蔥而且飯粒挺身好有咬口,製法簡單但風味十足! 果然邪惡嘅食物都係特別好味🤤總括黎講相當抵食,小菜鑊氣好夠,店舖環境亦算舒適光猛,唔似傳統茶記或大排檔咁逼夾同污糟,適合三五知己一齊黎食飯飲返杯🍻
食勻唔同style嘅美食,發覺都係港式風味最啱食😋

《 黃金椒鹽粟米 》 $69  4 / 5

📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛
———————————————
豬油撈飯
作為一個麻甩佬,大排檔係我嘅comfort food,不過大熱天時要坐街邊食就太辛苦,所以都係搵間有冷氣嘅。食過n次楚撚記外賣終於第一次食到西環店嘅堂食,嘢食大碟又有鑊氣,荃灣、土瓜灣、西環都有分店喔。𖦹 楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159豬手啖啖肉,脆得黎煙煙韌韌,個人prefer個皮點芥末醬,肉點甜酸醬。𖦹 黃金椒鹽粟米 $89my fav!邪惡的炸粟米表面滿佈咸蛋黃,粟米爽甜,食落咸咸甜甜,唔太油膩,口感很正。𖦹 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $108墨魚餅結實彈牙,有淡淡嘅黑松露香,蓮藕粒令口感豐富。𖦹 楚撚豬油撈飯 $23 宜家買少見少嘅招牌豬油撈飯!將黃金豬油同豉油加入飯中,再灑上蔥、芫茜,飯粒超香口,係懷舊(肥)嘅味道。𖦹 大枝裝嘉士伯 $33食大排檔一定要啤一啤^^,涼爽。

𖦹 楚撚記原隻脆皮炸豬手 $159

𖦹 黃金椒鹽粟米 $89

𖦹 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅 $108

墨魚餅結實彈牙,有淡淡嘅黑松露香,蓮藕粒令口感豐富。

𖦹 楚撚豬油撈飯 $23

𖦹 大枝裝嘉士伯 $33

食大排檔一定要啤一啤^^,涼爽。
2023-07-07
$205 (Dinner)
  • 香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅
  • 黃金椒鹽粟米
  • 楚撚豬油撈飯
  • 楚撚記原隻脆皮炸豬手
大排檔絕對係香港街頭飲食一大特色🔥 相信講起大排檔,都應該聽過楚撚記呢間新派大排檔人氣店😎店內環境乾淨企理✨ 裝潢極具港式風味,充分保留大排檔特色🇭🇰🥢 等大家喺舒適嘅環境享受各款撚手小菜同鑊氣小炒😋🍳 晚飯宵夜直落再啤一啤佢超爽🥳🍻最近去西環分店食晚飯,估唔到平日都爆滿,果然唔可以睇小💥 叫咗幾款小菜全部都覺得好滿意,色香味俱全🥰🦑•香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅• $𝟭𝟬𝟴煎得金黃色,食落非常香口,口感彈牙而且食到蓮藕粒,黑松露味雖然唔係好出,但係都非常推介🤤 🌟•七味黃金炸一口金磚豆腐• $𝟳𝟱同樣炸到金黃色,香脆乾身唔油膩✨ 炸粉薄👍🏻 細細粒好惹味,食到停唔到口😂🍤•燕麥金沙蝦球• $𝟭𝟭𝟯 個人非常欣賞呢度菜🌟👍🏻 蝦球肉質爽彈,外層沾滿咸蛋黃醬💛 加埋燕麥嘅口感,真係超級邪惡又惹味🤤 齋啪個咸蛋黃醬都正🤣🐮•蜜椒薯仔牛柳粒• $𝟭𝟭𝟯薯仔係美國焗薯🥔 口感清爽、富薯仔清香,外層完美焦糖化好惹味🤤🍯 牛柳粒份量亦都唔少,好香黑椒味👍🏻🍖•楚撚記原隻脆皮炸豬手• $𝟭𝟱𝟵對比其他小菜呢個相對失色。味道正常只係冇咩特別。🐖•懷舊豬油撈飯• $𝟮𝟯呢個真係要講‼️完全冇諗過自己會食豬油撈

🦑•香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅• $𝟭𝟬𝟴

🌟•七味黃金炸一口金磚豆腐• $𝟳𝟱

🍤•燕麥金沙蝦球• $𝟭𝟭𝟯

🐮•蜜椒薯仔牛柳粒• $𝟭𝟭𝟯

🍖•楚撚記原隻脆皮炸豬手• $𝟭𝟱𝟵
對比其他小菜呢個相對失色。味道正常只係冇咩特別。

🐖•懷舊豬油撈飯• $𝟮𝟯
呢個真係要講‼️完全冇諗過自己會食豬油撈飯,而且覺得佢好食🫣🌟 驚艷嘅位係因為同我想像中嘅豬油味道有好大分別: 我以為豬油會好臊/油膉味🤡,但係呢款嘅豬油冇呢啲味之餘,仲有好香炸蒜味🤩🧄 你當係好香嘅蒜油❣️我父親大人食完之後都話同佢細個食嘅豬油撈飯味道唔同,覺得呢款豬油撈飯味道真係唔錯👍🏻 加上賣相非常吸引: 蒸飯以砵仔上,仲有兩壺細細嘅豉油同豬油非常精緻😆 白飯少少豬油、豉油、荽芫同葱花,香味四溢lam lam脷🤤🤤
懷舊豬油撈飯

🍻•藍妹• $𝟯𝟯
食大排檔當然要啤啤佢😝

整體覺得每一款食物都有質素🧡 已經想再回訪,推介🌟

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.8/10
🐽 Revisit : Yes
懷舊豬油撈飯
2023-06-24 398 views
雖然我係女仔咋,但係成日形住自己有麻甩佬嘅心,真係好鍾意食大排檔今日同男朋友去開西環就專登去咗楚撚記人少少,唔可以嗌太多嘢食🥲原隻脆皮炸豬手豬手表面真皮揸得非常香,連埋豬手入邊啲骨膠原加埋肉一齊食係非常完美嘅配搭黃金椒鹽粟米粟米本身甜甜地,炸完在家椒鹽,又咸又甜識落有趣好香口坐撚記豬油撈飯其實食兩碟炸嘢本身已經罪惡感好重,但係一場嚟到唔食豬油撈飯又好似冇乜味道咁,所以最後都係嗌咗一個同男朋友share,豬油撈飯真係好香,兩個人share就啱啱好,覺得如果一個人食晒一碗,可能會太Heavy!我下次一定要叫多啲人一齊嚟食呀!
雖然我係女仔咋,
但係成日形住自己有麻甩佬嘅心,
真係好鍾意食大排檔
今日同男朋友去開西環就專登去咗楚撚記
人少少,唔可以嗌太多嘢食🥲

黃金椒鹽粟米
粟米本身甜甜地,炸完在家椒鹽,又咸又甜識落有趣好香口

坐撚記豬油撈飯

我下次一定要叫多啲人一齊嚟食呀!
我最近到了西環一間大排檔「楚撚記」用餐,和同屋企人一起品嚐了這裡的地道菜式。餐廳環境簡單菜單上有很多菜式,我們嚐試了菠蘿絲咕嚕肉、菜乾豬肺湯、乾炒牛河、燒乳鴿和薯仔牛柳粒等菜品。每一道菜都能感受到獨特的風味。菠蘿絲咕嚕肉的菠蘿酸甜🍴🥣菜乾豬肺湯的清甜口感,讓人感覺得到了滋補。乾炒牛河牛肉嫩滑,河粉Q彈👍🦆燒乳鴿的鴿肉鮮美👍😈薯仔牛柳粒的香煎牛柳,不過份量比較小😂😂唯一遺憾的是,餐廳只有🦋🦋90分鐘的用餐時間,讓我們有點趕時間。但是,這沒有減少我們對菜式的喜愛和體驗。此外,我們還叫了渣菊花龍眼蜜,這是一道清甜可口的飲品,完美結束了整餐用餐體驗。總的來說,「楚撚記」是一家值得一試的大排檔。環境舒適,讓人感受到地道的美食文化。希望餐廳能夠延長用餐時間,讓客人更好地享受用餐體驗。餐廳給想要品嚐地道美食的朋友。

菠蘿絲咕嚕肉的菠蘿酸甜🍴
🥣菜乾豬肺湯的清甜口感,讓人感覺得到了滋補。
乾炒牛河牛肉嫩滑,河粉Q彈👍
🦆燒乳鴿的鴿肉鮮美👍😈
薯仔牛柳粒的香煎牛柳,不過份量比較小😂😂

總的來說,「楚撚記」是一家值得一試的大排檔。

2023-06-20
$200 (Dinner)
Celebration
Father's Day
多次回訪呢間人氣室內大排檔楚撚記😆💚食物好高質 仲有幾間分店!今次同男朋友去咗佢喺西環近香港大學mtr嘅分店😎 餐廳好大 坐得舒服 仲有唔少霓虹燈裝飾 好有feel🚦✻菠蘿拔絲咕嚕肉 HKD113基本上我哋每次黎都會叫😋 用梅頭肉製作嘅咕嚕肉🐷 肥瘦適中唔會太過油膩!配埋甜甜酸酸嘅醬汁同菠蘿好開胃好好食🥰 另外不得不提佢嘅拔絲賣相靚而且甜甜地咁都幾正💖✻啫啫滑雞煲 HKD113沙煲啫啫滑雞🐔一上枱已經聞到香氣滿溢✨醬汁好惹味 雞肉真係好嫩滑 送飯一流 正!✻七味黃金炸一口金磚豆腐 HKD75呢個又係必點😎 炸到啱啱好每一件都呈金黃✨外脆內滑 配埋惹味嘅七味粉食到停唔到口😋💛✻楚撚記豬油撈飯HKD23基本上個個嚟到都會點嘅豬油撈飯🐷🍚好可愛有個壺仔上面寫住豬油🤣 仲有另一個壺仔入邊係放豉油嘅~ 可以按照個人喜好到豉油同埋豬油落碗飯度😚 好邪惡但係yumyum🤤另外我哋叫咗兩支可樂❤️❤️仲有番薯糖水做甜品🥰yum!

✻菠蘿拔絲咕嚕肉 HKD113

✻啫啫滑雞煲 HKD113
沙煲啫啫滑雞🐔一上枱已經聞到香氣滿溢✨
醬汁好惹味 雞肉真係好嫩滑 送飯一流 正!
啫啫滑雞煲

✻七味黃金炸一口金磚豆腐 HKD75

✻楚撚記豬油撈飯HKD23
基本上個個嚟到都會點嘅豬油撈飯🐷🍚

另外我哋叫咗兩支可樂❤️❤️
仲有番薯糖水甜品🥰yum!
番薯糖水

啫啫滑雞煲
番薯糖水
  • 豬油撈飯
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)