2023-12-18 1559 views
星期六諗住行去大埔中心食下嘢,見啲人話宜一間燒味店好似幾好食,咁我就買左一碗外賣燒鵝瀨嚟試下,點知番到屋企一打開全部都係背脊骨,一啲肉都冇,想點先?你要比啲肉人哋食先食到好唔好味呀⋯⋯所以宜一間唔會再有下一次
燒鵝瀨
2023-12-15
TakeAway
2023-12-14 1132 views
今次嚟到呢間小店,第一眼就見到排隊嘅人龍好似一條長龍咁,搞到我都咁心急想知呢度嘅燒味到底有幾正!入到去,店員勁親民,仲介紹幾款必食嘅招牌。我就隨便點咗個燒鵝飯,諗住食吓基本款先。添👀!個燒鵝飯一上,我先係被個鵝皮吸引住,色澤金黃閃閃,一啖落去,脆口得嚟又唔會太肥膩!𧐢𠵇啲鵝肉軟嫩得嚟,啲汁味足,滲透晒入肉入面。放喺白飯上面嘅鵝汁更加係錦上添花,家下家下飯一啖,迫使你一口接一口!至於個湯,今日佢俾嘅係冬瓜排骨湯,輕輕嘅甜味完美中和咗燒鵝嘅油膩,實行暖笠笠嘅感覺!食完發覺啲湯料煲到瓜都化咗咁腍,肯定係用心煲到底。總之,呢度嘅燒味飯令我食指大動,彈指間個碟已經掃得七七八八,份量足夠,味道夠正,絕對係食到為止。唔洗太多花巧,平凡嘅配搭已經做到令人滿足到唔行,真係得喎👍!下次我一定要再試吓佢哋嘅其他招牌,開心到轉轉🔄!

2023-12-10 1181 views
老竇不嬲都好鍾意食燒鵝,今日返去,決定去一路都好想試嘅竺扶買個下莊試試返到老家打開,睇個樣係好對板嘅,聞落都幾香試一試,皮唔算脆,但唔會韌肉都嫩口有肉香,但係阿媽就提出咗個問題「咦點解好似咁淡味嘅?」冇錯,個問題就係⋯醃得好似唔係好夠味,我諗可能係想食到燒鵝本身嘅肉香掛⋯

燒鵝下莊

返到老家打開,睇個樣係好對板嘅,聞落都幾香
試一試,皮唔算脆,但唔會韌
肉都嫩口有肉香,但係阿媽就提出咗個問題
「咦點解好似咁淡味嘅?」

2023-12-10
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
燒鵝下莊
唔係講笑😍呢間啲燒味都真係幾出色每日都唔同例湯,仲要幾好飲~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~💁🏽‍♀️黯然燒魂飯 $60半肥瘦嘅叉燒好腍袐制嘅燒肉汁係叉燒嘅精粹撈飯成碗都食得曬🤪真係好鐘意汁撈飯😂好似個個post講飯都係有汁撈咁款
唔係講笑😍呢間啲燒味都真係幾出色
每日都唔同例湯,仲要幾好飲
~·~·~·~·~·~·~·~·~·~·~
💁🏽‍♀️黯然燒魂飯 $60
半肥瘦嘅叉燒好腍
袐制嘅燒肉汁係叉燒嘅精粹
撈飯成碗都食得曬🤪真係好鐘意汁撈飯
😂好似個個post講飯都係有汁撈咁款

2023-11-14 829 views
上一次睇演唱會前嚟食,未有燒鵝,今次終於食到🧡 甘香燒鵝脾同埋翼脾,燒鵝肉唔會柴,好鬆化。開頭以為街坊鋪嘅燒鵝火候會差啲,但真係好好味,value for money 燶邊叉燒真係世一(港島區我會pick 新桂香同呢間,所以遇到新鮮出爐真係好好彩)燒腩仔唔會死鹹,自製芥末醬更似honey mustard,有心思,加分不得不提後加嘅咸蛋,油香十足,好驚喜連碗例湯都好足料,雞腳眉豆湯,好正港島都食到呢個高質燒味店,開心🧡

不得不提後加嘅咸蛋,油香十足,好驚喜

連碗例湯都好足料,雞腳眉豆湯,好正

港島都食到呢個高質燒味店,開心🧡
2023-08-05
  • 叉燒
  • 古井燒鵝+燒腩仔
  • 老火靚湯
  • 金牌蜜汁叉燒
  • 古井燒鵝+叉燒
2023-10-24 807 views
呢間燒味飯十分出色,叉燒肥瘦適中,肉質嫩滑,唔會鞋烚烚,叉燒帶點蜜糖叉燒醬香味之餘,又唔會太咸。有兩隻煎蛋,拮穿左d蛋黃汁同啲叉燒汁撈飯,簡直太完美。盒飯比平時size 大,加上有兩隻蛋,所以都好飽肚。雖然呢間叉燒飯比其他的比較略貴,但仍然都十分多生意,因為佢啲叉燒實在冇得彈。
2023-10-19 738 views
2023年11月19日夜晚買咗半斤半肥瘦叉燒外賣,全部太瘦,瘦到鞋..一件半肥瘦都冇,係一件都冇仲要餐牌寫收$80 , 收$85 沒下次。之前,係竺扶食個半隻燒鵝就好食啲,但係,都係冇天龍咁好食燒鵝排名 天龍,竺扶,再興竺扶啲叉燒完全垃圾級別,比大家樂還差,諗住買俾小朋友食,連小朋友都唔食之前食過幾次,堂食係好啲,燒味都係堂食好啲⋯⋯下次叉燒,唯有食番再興…燒鵝試甘牌燒鵝先慘痛嘅一餐,希望之後冇人中招定唔想做街客生意..
一件半肥瘦都冇,係一件都冇

仲要餐牌寫收$80 , 收$85

沒下次。

之前,係竺扶食個半隻燒鵝就好食啲,但係,都係冇天龍咁好食
燒鵝排名 天龍,竺扶,再興

之前食過幾次,堂食係好啲,燒味都係堂食好啲⋯⋯

下次叉燒,唯有食番再興…燒鵝試甘牌燒鵝先

慘痛嘅一餐,希望之後冇人中招
定唔想做街客生意..
叉燒
2023-10-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$85 (Dinner)
2023-10-01 814 views
其實我唔知呢間舖頭幾時開張,今日專登嚟搵先知道原來好多人排隊,由於我係一個人,雖然好快就安排入座。我鍾意食燒鵝,所以點左個燒鵝瀨粉,不過佢話瀨粉賣晒,跟住我要米線佢,又話米線都賣晒,最後都係燒鵝飯啦。啲燒鵝呢有肥有瘦嘅,燒出嚟個皮好脆,皮嘅底下呢係有脂肪,咁你最好就係搣咗啲肥膏先食。佢哋加$6就有個例湯每一日都唔同,今日係西洋菜湯。I like the goose here, the skin is very crispy
佢哋加$6就有個例湯每一日都唔同,今日係西洋菜湯。

2023-10-01
$65 (Lunch)
2023-09-20 670 views
燒味非常出色,油雞非常入味,叉燒半肥瘦,口感非常豐富,同埋佢叉燒係會有少少燶,非常香口,抵佢Lunch 時間已經排哂隊。美味指數:😋😋😋😋😋環境指數:⭐️⭐️⭐️回頭指數:👍👍👍👍👍地址:竺扶大班燒味 (灣仔)灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

美味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:⭐️⭐️⭐️
回頭指數:👍👍👍👍👍

地址:竺扶大班燒味 (灣仔)
灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
2023-09-18 4173 views
港島有不少燒味店也出名,竺扶是其中一間,平日午飯時段經過,都有人龍,今天放假,一於在下午茶時段,人流不多,一試其是否真材實料下午茶:叉燒油雞飯$44 (不包飲品)叉燒4 件, 雞4件油雞色澤油潤,叉燒又的確有做到要求,燶邊瘦叉,再配一條綠油油的油菜,賣相很不錯。首先一開首就要試其皇牌:叉燒雖然要求要較瘦的叉燒,但叉燒肉質仍然保持嫩彈,肥瘦相間,即使偏好瘦叉的我,也一點都不覺肥膩。即使燶邊瘦叉,肉質也不會太乾太柴 燶邊很夠香脆,而叉燒又保持肉汁。 雞肉方面,雖然不夠叉燒出色,但也不錯吃雞肉肉質嫩滑, 有雞味,不算太多肥膏。油雞的雞皮脆且薄,雞皮與肉間有啫喱。只油雞的豉油味較淡,但也叫的出豉油淡淡甜味香,但可以濃一點,但已不錯。飯太濕, 唔夠飯香,不粒粒分明,,不飽滿。拌了甜豉油的飯,會比較易入口,因為豉油有油香,而且甜味不是死甜。整頓飯$44來說算是很不錯,一來食物質素不錯,二來環境一般燒味店整潔寬敞三來服務員態度殷切。所以都值得推介
港島有不少燒味店也出名,竺扶是其中一間,
平日午飯時段經過,都有人龍,今天放假,
一於在下午茶時段,人流不多,一試其是否真材實料
下午茶:叉燒油雞飯$44 (不包飲品)

叉燒4 件, 雞4件

油雞色澤油潤,

叉燒又的確有做到要求,燶邊瘦叉,
叉燒油雞飯

再配一條綠油油的油菜,賣相很不錯。
首先一開首就要試其皇牌:叉燒
叉燒油雞飯

雖然要求要較瘦的叉燒,
但叉燒肉質仍然保持嫩彈,
肥瘦相間,即使偏好瘦叉的我,
也一點都不覺肥膩。
叉燒油雞飯
即使燶邊瘦叉,肉質也不會太乾太柴

燶邊很夠香脆,
而叉燒又保持肉汁。

雞肉方面,雖然不夠叉燒出色,
但也不錯吃
叉燒油雞飯

雞肉肉質嫩滑, 有雞味,

不算太多肥膏。

油雞的雞皮脆且薄,

叉燒油雞飯

雞皮與肉間有啫喱。

只油雞的豉油味較淡,
但也叫的出豉油淡淡甜味香,
但可以濃一點,但已不錯。
叉燒油雞飯

飯太濕, 唔夠飯香,不粒粒分明,,不飽滿。
叉燒油雞飯

拌了甜豉油的飯,會比較易入口,
因為豉油有油香,而且甜味不是死甜。

整頓飯$44來說算是很不錯,
一來食物質素不錯,
二來環境一般燒味店整潔寬敞
三來服務員態度殷切。

所以都值得推介
2023-09-18
$44 (Tea)
2023-09-12 738 views
今天懶得煮飯,於是便到了燒味店斬料,他們的半肥瘦燶叉燒真是超讚!叉燒肉肥瘦均勻,每一口都有肉質和肥肉的完美比例。肉質鮮嫩多汁,經過燶烤後香氣四溢。它的味道不僅鹹香,還有一點點甜味,非常適合配搭飯或麵。此外,這家店的脆皮燒肉也非常出色。脆皮燒肉的表層脆脆的,內裡則是嫩滑多汁的肉質。每一口都能感受到脆皮的酥脆口感和燒肉的鮮美滋味。雖然我回家的路需要20分鐘,但燒肉的表層仍是脆脆的。最後,我用他們的自製了叉燒煎蛋飯。叉燒的甜味和煎蛋的滑嫩完美融合,與米飯搭配得天衣無縫。米飯鬆軟,流連忘返。整個組合讓我感到幸福感爆棚。總的來說,這家外賣燒味店的半肥瘦燶叉燒和脆皮燒肉絕對值得一試。

TakeAway
2023-09-12 612 views
❤️ 竺扶大班燒味📍地址:灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖------------------------------1️⃣ 古井燒鵝叉燒飯 $58推薦指數:👍🏻👍🏻古井燒鵝切了髀的位置 皮脆☺️惟燒得太燶 皮食落有一陣燒焦味 燒鵝肉很柴 很乾 不好食😆叉燒味道調味適當 甜甜鹹鹹 雖然叉燒偏瘦 但肉質軟淋 白飯太乾 較難入口😵‍💫2️⃣ 古井燒鵝燒腩仔飯 $58推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻古井燒鵝切了胸的位置 皮脆 這位置燒得剛好 胸的部位勝在肉多 較髀位肉質軟淋 但同樣很乾🥲反而燒腩仔有點驚喜 肥瘦適中 入口很軟淋 有油脂香 燒腩仔的皮酥脆 不錯🥰白飯一樣很乾 難以吞嚥3️⃣ 金銀菜羅漢果煲豬腱湯 (跟餐+$6)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻老火靚湯 十分足料 湯裏有金銀菜及豬腱 味道不錯 抵飲😋------------------------------燒味質素有點名過其實 失望 燒鵝不好食 叉燒及燒腩仔 與普通燒臘舖的味道差不多 不要期望太高😂服務一般 午市客人及外賣多 人手不足 座位較擠逼😅總評味道:⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
❤️ 竺扶大班燒味
📍地址:灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖
1️⃣ 古井燒鵝叉燒飯 $58
推薦指數:👍🏻👍🏻

2️⃣ 古井燒鵝燒腩仔飯 $58
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻

3️⃣ 金銀菜羅漢果煲豬腱湯 (跟餐+$6)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
老火靚湯 十分足料 湯裏有金銀菜及豬腱 味道不錯 抵飲😋

總評
味道:⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2023-09-02 585 views
黯然銷魂飯,好正嘅煎蛋叉燒飯,煎蛋金黃脆口,叉燒半肥瘦好香同炭焦邊,同煎蛋完全match。飯粒完美吸收咗叉燒汁同蛋汁。簡單嘅美食真係令人滿足到不得了!叉燒真係燒得好香,肉質都鬆軟唔鞋。但燒鵝就正常一般平平無奇,無話超驚艷到, --- ## 評分標準 食物:4/5 環境:3.5/5 服務:3.5/5 性比價: 👍🏽pp$50-100 回購率:👍🏽 地址:灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

---

性比價: 👍🏽pp$50-100
回購率:👍🏽

地址:灣仔三角街2-3號華欣閣地下3號舖

2023-08-06 965 views
燒鵝d皮唔脆 叉燒又好鬼柴. 收銀個阿姐好似剛做完喪事咁個款. 態度又差而且錢又唔找脾人 仲話我唔講區聽要找錢. 唔想做就冇做啦.扮曬蝦.唔知點解話區地好食.改善下素質先啦
2023-07-12 1627 views
收工買左半斤淋叉同海蜇返屋企呢間燒味唔係收得平,叉燒半斤$85,本身都對佢有期望點知一食柴口到會嬲淋叉係唔應該柴口,點解可以乾身到咁個叉燒汁偏咸海蜇偏貴,味道正常但都係偏咸整體係相當失望!
收工買左半斤淋叉同海蜇返屋企
呢間燒味唔係收得平,叉燒半斤$85,本身都對佢有期望
點知一食柴口到會嬲
淋叉係唔應該柴口,點解可以乾身到咁

個叉燒汁偏咸
海蜇偏貴,味道正常但都係偏咸
整體係相當失望!
叉燒