Restaurant: CÓMMM Vietnamese Cuisine
Info:

2016-09-26 820 views
今日同男人行宜家家居,可惜係星期日嘅關係,到到都爆到痴左線👀唯有搵間冇咁多人嘅黎食啦。我地叫左個海南雞湯檬,好正,湯底好清甜,啲雞好嫩,我係咁飲啲湯,就不停被男人笑我。因為好似嘛,所以啲湯檬都係食左好少咋。冇記錯價錢好似係60有找,性價比很高啊!比個讚...然後叫左個軟殼蟹卷,好新鮮的配菜,有蝦米,有肉,有香草,有扎肉,有芒果,有牛油果,等等,好足料,我見台台都有叫,即叫即做係值得讚嘅。再叫左個羊架就叫左男人收手唔好再叫,反正呢間野咁好食,可以下次再試其他,費事食到撐住個肚咁走好辛苦喇。羊架好的色,有3支骨,值肉味重,有肉汁,香脆而又唔漏,起碼唔會咬唔到又蘇先啦。喂住叫左個奇異果加火龍果汁,好正!係多左啲冰之外,其他都好足料...男人叫左杯芒果唔知咩,中左伏,所以記痴我杯野黎飲喇。但都好嘅,幫我飲晒啲冰😂加油啊,我地一家會返黎再食的😊差啲唔記得,你地嘅服務好好啊,我叫嘅湯河可以轉成我中意食嘅湯檬,而已可以比熱水我,又時不時幫我地換碟,其他地方就算收加一都有你地咁親切的服務啊😛

加油啊,我地一家會返黎再食的😊

2016-09-10
$170 (Dinner)
  • 越南春卷
  • 海南雞湯檬
去Mega box睇戲前,緊係要食個飯先🍽先講講裝修,輕工業風,有啲似文青café,但座位有少許逼叫左四款食物同兩杯飲品香辣虎蝦炒粉絲,夠惹味🌶,色香味都齊👍燒牛肉青芒沙律,燒牛肉厚身,青芒無草青味👍火車頭湯河,用料一般及份量比較少最最最敗筆就係蒸粉包,濕淋淋又無咩味👎飲品叫左椰汁冰就中規中矩啦👌但服務就真係有待改善--有位男侍應送錯有青檸嘅飲品,即時問佢係咩黎,佢無回應就即刻走左去,叫住佢都無理,要我搵第二個問,佢地先收走杯野😤😤
去Mega box睇戲前,緊係要食個飯先🍽

先講講裝修,輕工業風,有啲似文青café,但座位有少許逼

叫左四款食物同兩杯飲品
香辣虎蝦炒粉絲,夠惹味🌶,色香味都齊👍
燒牛肉青芒沙律,燒牛肉厚身,青芒無草青味👍
火車頭湯河,用料一般及份量比較少
最最最敗筆就係蒸粉包,濕淋淋又無咩味👎
飲品叫左椰汁冰就中規中矩啦👌

Type of Meal
Dinner
2016-03-25 1491 views
走過這格以木為主要裝飾的店子,還以為是西式cafe,原來是越南菜!好寄之下走去試試。等位用了十分鐘,有位時待應就要我先order才入座,於是選了最基本的生牛肉牛丸湯河。食物很快上枱,是一個很高的碗……而枱跟桌子高度的比例不太好(桌子太矮),加上我高度的關係,腰板挺直才可吃到。湯顏色非常清,但仍然保持濃濃的牛肉味,鋪面的生牛肉亦非常鮮嫩,牛肉熟很剛好,且林身。牛丸彈牙,軟滑易咬,尚算不錯。
2015-10-06 1410 views
兩個人食午飯,叫左個香茅豬扒炒飯,炒飯微暖,豬扒就更微暖兼肥過我肚腩。坐得好唔舒服。另外又叫左黃咖哩牛腩,一樣係微暖,牛腩只有三兩件,仲有兩件薯仔。但最奇怪係食飽後出去見到門口居然有十幾個等位,真係自作孽。
2015-10-02
$56 (Lunch)
2015-09-25 936 views
原來mega box都係泰國菜食2小口,第一次黎到呢間食野見到乜都想食……哈哈虎蝦米網卷,老老實實隻蝦,真係淡而冇味,成舊米網卷就好似食緊蔬菜包咁完全感受唔到蝦嘅存在反而bbq雞肉串真係好食(朱除外)因為冇叫到牛,所以唔知好唔好食較為失望的是軟腳蟹菠蘿炒飯想問軟腳蟹係唔係好貴?明明都唔係大隻,跟碟上比2小件咁唔該唔好將佢擺上枱啦大大隻字咁………
原來mega box都係泰國菜食
2小口,第一次黎到呢間食野
見到乜都想食……哈哈
串燒雞同朱,
虎蝦米網卷,老老實實
隻蝦,真係淡而冇味,
成舊米網卷就好似食緊蔬菜包咁
完全感受唔到蝦嘅存在

反而bbq雞肉串真係好食(朱除外)
因為冇叫到牛,所以唔知好唔好食
較為失望的是
軟腳蟹菠蘿炒飯
想問軟腳蟹係唔係好貴?
明明都唔係大隻,跟碟上比2小件
咁唔該唔好將佢擺上枱啦
大大隻字咁………

Other Info. : 特色飲品買一送一,都幾抵 下次都會再去,因為好想試下個燒雞黃薑飯
2015-09-18
$130 (Dinner)
  • 沒有
2015-09-04 735 views
週末冇咩野做就同老公嚟Megabox行下街食下野,老公想食越南野,所以就黎左呢間,我記得呢間前身都係越南野不過就冇咁好食,唔知轉左手會係點呢。。老公嗌左火車頭河粉,我就嗌左海鮮喇沙。。坐左一陣,嗌埋野都冇俾杯水我地,惟有嗌佢拎,果時得3枱客,唔知點解都要嗌左兩次先有,果火車頭河粉冇幾耐就黎到,我太肚餓,所以痴左幾啖黎食,果湯底好濃郁好好味,d麵又唔太淋,幾適中。。唔錯。。我個喇沙,等左好耐,起碼15分鐘,催了又催,共催左3次,不過個部長最終都俾左隔離枱先,個部長都晤知有冇搞錯,人地又遲過我地黎又遲過我地落單,佢明知都可以俾左人地,唔怪得其他職員d服務都咁麻麻。。因為太肚餓,我都唔記得影相。。果喇沙湯底濃好入味而且隻蝦都幾大隻,惟一美中不足就係只係配金邊粉,因為正宗應該配米粉+油麵兩種面。。
老公嗌左火車頭河粉,我就嗌左海鮮喇沙。。
火車頭河粉
下午茶黎講,價錢唔算平
Other Info. : D奶茶都幾好飲
Type of Meal
Tea
火車頭河粉
下午1430之後係下午茶時段,我同同事好多時候都會過來食呢間越南菜,原因好簡單,第一,環境同氣氛5錯;第二,同場仲有9折!但係寫呢間店的食評就真係第一次!今日睇左個menu好耐,糾結叫喇沙海鮮湯河好(呢間喇沙都做得5錯),定係碳燒雞排好呢抑或火車頭好……(抱歉我有嚴重的選擇困難症!)到然後,我見到對面有人order的碳燒雞排,香味裊裊飄來,我終於決定好了!雞排依舊嫩滑,碳燒味濃,果然無選擇錯誤,食完今餐,我會選擇聽日再來食多吃雞排飯!
menu
碳燒雞排飯
2015-08-18
$45 (Tea)
menu
碳燒雞排飯
一直都無留意呢間餐廳既存在估唔到又幾好味叫左生牛肉河粉同豬扒凍檬生牛肉河粉生牛肉好 juicy豬扒凍檬 豬扒燒得好靚但係魚露一般飲品方面做緊買一送一都值得一試好過次次係 mega box 食 ikea haha
一直都無留意呢間餐廳既存在

都值得一試
好過次次係 mega box 食 ikea haha
Other Info. : 職員服務唔錯
2015-05-19
$100 (Dinner)
2015-05-24 861 views
下午一時左右,不用等位直入。坐低之後就見其他人要攞飛等,但唔算等得耐。2個人叫左河內燒春雞釀香茅黃薑飯($118),牛柳粒紅飯($7x)同蒸粉卷。河內燒春雞釀香茅黃薑飯即製要等25分鐘,未決定其他叫咩,就即刻落左單先。飲品買一送一。28蚊杯,叫左芒果椰果冰同椰汁椰果冰。原本打算叫牛油雞翼,但點幾已話賣晒。上菜速度ok,先上飲品,後上牛柳粒紅飯同蒸粉卷。芒果椰果冰同椰汁椰果冰都無咩味,好淡又唔夠凍,下次一定唔叫飲品。牛柳粒紅飯麻麻地,牛柳粒唔算多,紅飯偏油,個汁超級鹹。蒸粉卷不過不失,粉皮厚度ok,唔會似芽莊那個咁厚。食完牛柳粒紅飯同蒸粉卷,等左一陣,河內燒春雞釀香茅黃薑飯就上,等待是值得的,賣相唔差,雞肉唔鞋,黃薑飯夠味。下次再來,一定encore河內燒春雞釀香茅黃薑飯!P.s.坐椅布面有漬食飯時有烏蠅飛來飛去飲品味道差以上都是需要改善的!

P.s.
坐椅布面有漬
食飯時有烏蠅飛來飛去
飲品味道差
以上都是需要改善的!
2015-05-24
$175 (Lunch)
  • 河內燒春雞釀香茅黃薑飯
2015-05-04 664 views
今日三人行去megabox行街shopping食飯,行到7:00幾拿拿林去搵野食,因為唔想太晏要等餐死,好啦,就揀越南野啦!一到店唔洗等,店內好多機械人擺設,即時多左少少童年回憶。咖哩黃金軟殼蟹,咖哩汁另上好聰明吖,唔會浸到d蟹林哂,趁熱食,出奇地脆,炸得剛好,配埋個咖哩汁,唔錯唔錯。炸春卷,明明4條春卷,點解得3塊生菜? 哈哈!個春卷熱辣辣,包生菜加埋甜酸汁好味到冇朋友,炸野記得趁熱食係重點嚕 (笑)點解我話有改善呢,就係呢碗生牛肉湯河啦!之前食過佢湯唔夠熱,生牛肉上檯已經熟哂,今次湯夠熱,牛肉仲係粉紅色的,由於可以自己控制牛肉要幾熟,今次牛肉好林好多汁,讚啊!我地一人一碗唔洗爭 XDD最後有蒜蓉牛油雞翼,炸野真係要趁熱食先夠熱氣吖嘛 (爆),呢個雞翼炸粉太厚,不過牛油味同蒜香配合等剛好,肉嫩加上肉汁,同埋醃得夠哂入味,整體除炸粉厚之外都算好食啊!
2015-04-11 666 views
一向都唔寫食評既我,今日都忍唔住要吐一下苦水。這餐晚飯,我叫了一個豬扒凍檬,點知個sauce鹹得要命,d粉又有一陣鯹味,難食得很!另外,我又叫了一個虎蝦金邊粉,今次卻酸得難以形容!比較正常的只有蒜茸牛油雞翼,叫做不過不失,還可以。
一向都唔寫食評既我,今日都忍唔住要吐一下苦水。
另外,我又叫了一個虎蝦金邊粉,今次卻酸得難以形容!
比較正常的只有蒜茸牛油雞翼,叫做不過不失,還可以。

Other Info. : 除左食物難食外,餐廳有好多小蒼蠅飛來飛去,仲要唔怕人趕。打完一隻又一隻!佢地最鍾意枱面上擺著用黎撈凍檬既sauce,簡直救命!埋單時我同個waitress投訴,佢竟然話佢地知。老實說,如果你明知有問題,點解你仲要開舖?你呢間係食店,衞生問題最重要,點可以只為賺錢而不顧及食客!
2015-04-07
$150 (Dinner)
苦的魚露,茶歺唔包野飮。bad bad香矛朱撈檬苦既難食,waiter 係part time 問咩都唔知 bad bad bad 馬拉盞通菜淨菜都可以做下午茶成$50又唔包野飲bad bad bad bad . 香矛朱撈檬,出面reception menu 寫$40, 入到去𥚃面menu 寫$48。之後話貴果個先係update. Bad bad bad bad bad
苦的魚露,茶歺唔包野飮。bad bad
香矛朱撈檬苦既難食,waiterpart time 問咩都唔知 bad bad bad 馬拉盞通菜淨菜都可以做下午茶成$50又唔包野飲bad bad bad bad . 香矛朱撈檬,出面reception menu 寫$40, 入到去𥚃面menu 寫$48。之後話貴果個先係update. Bad bad bad bad bad
2015-04-11
$70 (Tea)
2015-04-01 517 views
在九龍灣工業區附近工作,收工後同林生到附近食晚餐見到openrice comments不錯,就選擇在此店用餐約晚上9時到抵達此店,店內裝潢都很有味道,店鋪比我想像的小,我們等了約15分鍾就有位兩個人點了3樣菜
在九龍灣工業區附近工作,收工後同林生到附近食晚餐
約晚上9時到抵達此店,店內裝潢都很有味道,
店鋪比我想像的小,我們等了約15分鍾就有位

兩個人點了3樣菜
馬拉盞椰菜苗
牛油雞翼
菠蘿軟榖蟹炒飯
2015-03-28
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-03-08 941 views
貪Megabox少人冇咁逼.見到呢間越南野就試下諗住越南菜冇乜特別所以廢事影相.點知好後悔冇影到.... 打開個餐牌其實唔係好覺得好越南既感覺..有啲泰國菜feel. 感覺有啲怪囉ORDER左以下: ..其實我得2個人.但因為好想飲..結果每人都飲左成3碗.都幾多料喎.有少許辣但都夠酸.我覺得都算好飲.可以一試 一睇到menu張相已經即刻決定叫...嘩!!一黎到係成隻燒春雞上. 隻雞都唔算細.見到流晒口水.跟住個waitress即席幫我地切開幾份.(影唔切相...)見到入面啲黃薑飯好飽滿咁塞爆成雞  . 試落去真係好正..其實3至4個人食都夠...好後悔食之前冇影相本來只ORDER左燒春雞同冬蔭公.落完單心諗唔知夠唔夠食.所以問個waiter隻雞幾大度. 佢答我似乳鴿咁上下...我地以為係細隻所以叫左個...不過有啲失望..啲金邊粉好碎..我覺得呢個麻麻...唔太好食..如果唔係佢話乳鴿咁大..我唔會叫多個粉..唔好食之餘又食唔晒見隔離枱啲雞翼好大隻幾正咁.下次要試下
貪Megabox少人冇咁逼.見到呢間越南野就試下
諗住越南菜冇乜特別所以廢事影相.點知好後悔冇影到....

ORDER左以下:
[大頭蝦冬蔭公湯 3~4人份]

[河內燒春雞釀香茅黃薑飯]
河內燒春雞釀香茅黃薑飯

...我地以為係細隻所以叫左個[金不換肥牛炒金邊粉]...不過有啲失望..啲金邊粉好碎..我覺得呢個麻麻...唔太好食..如果唔係佢話乳鴿咁大..我唔會叫多個粉..唔好食之餘又食唔晒

見隔離枱啲雞翼好大隻幾正咁.下次要試下
$160 (Dinner)
河內燒春雞釀香茅黃薑飯
2015-02-18 578 views
日前在MegaBox逛街時發現8/F玩具反斗城旁邊的CÓMMM,覺得它裝潢十分特別,起初以為它是Cafe,後來搜尋一下才知道原來它是食越南菜的!我覺得它選址不錯,因為德福有嚐越、淘大有越棧,而CÓMMM則在MegaBox,這樣就不會硬碰,當然最終的得益者是作為客人的我們啦!打鐵不如趁熱!就在發現這店的兩日後我們就去光顧了 (笑)CÓMMM的裝潢很有特色,招牌採用了霓虹燈,十分搶眼!總感覺這裡的把懷舊及新潮融合在一起,甚有特色。當我們在門外窺探的時候,Reception的男生很熱情,態度很誠懇,印象不錯喔!好,就決定試試吧!店面不算大,起初我以為很大,但原來是鏡子的錯覺!我們被安排到最裡頭的兩人座位,覺得比卡位坐得更鬆動呢。這是虎蝦蛋包金邊粉,本來被MENU上的樣子吸引了,怎料實物的蛋是網狀的,MENU上的虎蝦蛋包金邊粉是將蛋弄成四方形的兜,然後金邊粉放在兜裡,最頂有虎蝦。完全和這個樣子風馬牛不相及啊!我們就是覺得MENU的樣子很特別而點的,結果這個和過往吃過的外形都一樣,失望!虎蝦共有2隻,我吃的那隻都正常,男朋友吃的那隻是不新鮮的,記得之前看食評也有食家說蝦是不新鮮,看來CÓMMM真

這樣就不會硬碰,當然最終的得益者是作為客人的我們啦!

打鐵不如趁熱!就在發現這店的兩日後我們就去光顧了 (笑)

CÓMMM的裝潢很有特色,招牌採用了霓虹燈,十分搶眼!

總感覺這裡的把懷舊及新潮融合在一起,甚有特色。

我們被安排到最裡頭的兩人座位,覺得比卡位坐得更鬆動呢。
虎蝦蛋包金邊粉

結果這個和過往吃過的外形都一樣,失望!

虎蝦共有2隻,我吃的那隻都正常,男朋友吃的那隻是不新鮮的,

記得之前看食評也有食家說蝦是不新鮮,看來CÓMMM真的要正視這個問題!

金邊粉的味道方面不錯,酸酸的很開胃,不過我略嫌它濕了一點。
串燒
我們亦點了串燒,官方名字沒有記住不好意思。

一客串燒是4串的,只有雞肉和豬頸肉可以選擇,可以Mix & Match,我們便選了每款2串。

沾了沙嗲醬很好味,肉質夠軟所以不難扯出來,個人覺得這是最好吃的一道菜!

還有2串菠蘿送呢,不知是不是臨近情人節的關係所以中間那塊菠蘿都切成心形了?
香芒牛油果軟殼蟹米紙卷
這是香芒牛油果軟殼蟹米紙卷,本來期望度很高的一道菜,又是令人有點失望。

因為它是不熱的,軟殼蟹應該炸了一段時間,軟殼蟹還是應該熱騰騰的才好吃吧?

軟殼蟹的Size略嫌小了一點,如果大隻一點應該會更好,現在顯得配菜過多。

芒果不夠大片,所以吃上去並沒有豐富的口感,反而分開吃會更好。
蒸粉包
食越南菜又怎少得蒸粉包呢?因為不想吃太多炸物所以就點了蒸粉包。

這個味道都不錯,還有扎肉呢!這個我也推薦大家一試。

另外可以半價加飲品,最後結帳也是大約$300 (含加一服務費),中等的價錢吧!

發現這店都頗好生意的,走的時候已經見到全店滿座了。

雖然MegaBox的位置不算方便,但如果有機會也是可以再次光顧的店。

2015-02-13
串燒