2018-06-20 61 views
荃灣食肆臨立,不過大部都係市中心,較少人知道原來街市附近都靜靜地有新發現了。呢間餐廳係百悅坊,係新開的商廈,見到裝潢都好寬闊,決定一試。餐廳有幾款主打菜色推介,亦有「丼」的意思,真係長知識呀!餐牌嘅食物款式唔多,但係每樣都好吸引。而且價錢非常平民化,真心岩晒想平平地食到高質日本菜嘅朋友。而餐廳亦有優惠,只要做足指示都可以享受到一份三文魚刺身。刺身非常厚身,而且係三文魚腩!免費嚟講都真係好抵。小食方面,點了一份蟹籽芝士厚玉子燒。面層的芝士是有燒過的,所以是有少少火炙味道,而玉子燒真係好厚,食落有流心芝士與蛋,口感豐富。另一款小食係章魚小丸子。平時食到嘅章魚小丸子都係多粉的,沒有太多餡在內,相反呢度真係一咬全口都是章魚了。這個套餐非常適合二人前,價錢非常優惠,而且都好飽肚。有麵豉湯、沙律及兩個主食。鰻魚價錢不平,但餐廳絕不吝嗇,非常厚切,而且入口非常肥美多汁,真係好正!鰻魚下有蛋絲襯托,吸收鰻魚的精華,拌飯絕配。另一款就是三文魚丼,每件三文魚都是厚切的。色澤鮮明,岩晒三文魚控啦!

餐廳有幾款主打菜色推介,亦有「丼」的意思,真係長知識呀!

而餐廳亦有優惠,只要做足指示都可以享受到一份三文魚刺身刺身非常厚身,而且係三文魚腩!免費嚟講都真係好抵。

2018-06-18 853 views
這間日本屋位於荃灣近楊屋道街市附近新廈内,環境舒適,座位寬敞,裝修充滿東瀛風格,木枱椅簡單得嚟都好舒服!這裡主打是"築地自選丼套餐" : 9款丼飯,有熟食丼,有魚生丼,自選2款或3款丼飯 + 足料日式味噌湯 + 新鮮野菜沙律,組合成一份豐富定食 , 非常抵食!我們點了2款丼飯 $118: 牛肉丼及咖哩丼 ~ 牛肉及咖哩醬汁豐富。二人份量剛剛好。牛肉丼醬汁澆以照燒汁,香惹味濃; 牛肉肉質滑嫩,滋味無比!季節蔬菜天婦羅 ~ $48南瓜,蕃薯,冬菇及茄子天婦羅,炸得恰到好處,鬆化香口,乾身而不油膩!章魚小丸子(6件)~ $28 章魚稔香軟彈,配上靈魂配料沙律醬及燒汁惹味非常。三文魚刺身(6片)~ $38甜蝦刺身(4隻)~ $48刺身顏色光澤誘人,肉質通透,鮮甜味美!三文魚刺身(3片) ~免費Like and share Facebook便可獲得,so easy !食材新鮮但價格相宜,更難得的是不收加一服務費,真的是益街坊,以後又多一個飯堂了!

季節蔬菜天婦羅 ~ $48

章魚小丸子(6件)~ $28
章魚稔香軟彈,配上靈魂配料沙律醬及燒汁惹味非常。

三文魚刺身(6片)~ $38
甜蝦刺身(4隻)~ $48
刺身顏色光澤誘人,肉質通透,鮮甜味美!

三文魚刺身(3片) ~免費

2018-06-15
2018-06-18 533 views
早前3 月,得知荃灣川龍街百悅坊2樓開了一間 <大丼屋>,於是便相約在荃灣工作的街坊女食友一齊去!當我走入店子, 不論裝潢抑或飯碗都有 <吉野家> 的影子啊!以木製桌子及椅子,椅子下還可放入雜物!既整齊又方便企理!美中不足正是衛生方面,當我們正在進食期間,忽然我覺得有水滴咗落我右手臂上,原來是天花板的冷氣機滴水,都不只一次,中了兩次招之後,我還是把椅子移開,避免再滴倒水了!這裏供應的食物款式不算多,包括:魚生丼、爆丼、天婦羅丼、咖哩丼、小食及飲品等!當然我們最想嘗試爆丼啦! 就算我因為內熱,當日睇了中醫,她吩咐我要食得清淡,例如:要多食蔬菜類、水果類,又要戒口不能吃雞蛋、雞、魚、煎炸及油膩的食物等!卻是另有一位朋友不相信中醫,他常告訴人,戒口其實係中醫將責任推給病人的技倆,他認識一位出名嘅西醫稱,連癌症也不用戒口呀!如果,中醫醫唔好人,一定話係你戒口戒得唔清,而不是佢醫術唔得啦!😂有見及此!在邪惡的朋友這樣說之下,我便不會戒口戒得那麼清嘞!芝士玉子燒 $28兩件濕潤柔軟的玉子,放上一小片芝士輕燒,甜美濕潤的玉子(雞蛋)與鹹味的芝士融為一體,是不錯的小食啊

以木製桌子及椅子,椅子下還可放入雜物!既整齊又方便企理!

飯碗都有 <吉野家> 的影子啊!

當然我們最想嘗試爆丼啦!

芝士玉子燒 $28兩件
濕潤柔軟的玉子,放上一小片芝士輕燒,甜美濕潤的玉子(雞蛋)與鹹味的芝士融為一體,是不錯的小食啊!
如果當時不吃可能我會後悔呢!
芝士玉子燒
雜錦天婦羅拼盤 $78
包括:天婦羅番薯、南瓜、蝦...等!既邪惡又 吸引!我們兩人一個咳、一個內熱要戒口也懶理了!

天婦羅番薯粉腍而甜美,蝦略帶鮮味!
炸漿薄而香脆可口,即叫即炸做出水準!

雜錦天婦羅拼盤
日式叉燒丼 $68
看見餐牌爆丼的相中,碗面鋪滿了日式叉燒, 送上來的食物叉燒也不少!用料十足!
 叉燒肉質入口軟淋,略嫌調味重口味一點!
珍珠飯也不少,起碼有碗半的份量!拌勻醬汁、蛋黃與叉燒同食,味道會恰到好處!

日式叉燒丼
日式豚肉豬腩肉丼 $68
豬腩肉脂肪與瘦肉相間,食落甘香之餘,肉質亦很鬆化,相當誘人!
至於味道是很合大家胃口!
真是邪惡的極品呀!比前者更勝一籌!
日式豚肉豬腩肉丼
晚市食丼會附送麵豉湯 原價 $10
麵豉湯入口略鹹!
要加入起碼三分一水才能中和鹹度,加入了海帶、蔥粒及豆腐粒等配料,口感豐富!

麵豉湯
百多元便嚐到日式丼及小食,總算幾抵食!

2018-04-30
芝士玉子燒
雜錦天婦羅拼盤
日式叉燒丼
日式豚肉豬腩肉丼
2018-06-17 58 views
荃灣揾食,呢間好耐之前都想去試下,今日終於癰機會,入到去,即刻俾menu裏既燒肉丼吸引住,即叫,坐左一陣,個丼好快就到,個汁做得好好,牛肉都好多,飯亦好多,總之就份量足,好味道啦!應該會再幫襯!😋
燒肉丼
燒肉丼
2018-06-16 59 views
我真係好鐘意食日本野,今晚同朋友食飯,又揀去食日本野,黎到最多食肆既荃灣,揀左間新新地,望落去都幾乾淨企理既日本食肆,叫左個北海道海鮮丼定食,好新鮮,係超新鮮,成碗飯都係鋪滿魚生,好正,蝦夠晒大隻,咬落有口感,好爽口鮮甜,魚係厚切,海膽好滑好香好鮮味,帶子係超大粒,仲要夠晒新鮮,唔係淋晒果d, 超滿足,店內新張期間,like facebook仲有三文魚送,當然不甘示弱,要即時like, 味以為送既野就冇質素,送3件,3件都大大件新鮮既三文魚,今餐真超值。
2018-06-14 58 views
收工時分,同事帶我到荃灣 “大丼屋” 日本美食,餐廳裝修優雅,牆壁上也掛滿了餐廳的日式美食,看到已經口水流😋😋,而且座椅內可方包包的😊。蟹籽沙律前菜大量卜卜脆蟹籽沙律 青瓜、蟹柳、沙律🥗 醒胃。自選丼兩款-日本咖喱丼、燒牛肉丼香濃日式咖哩醬汁,好味醒胃。層層疊嘅薄牛肉、秘製燒汁、香䓤和芝麻,不但有睇頭,味道也俘虜我們的嘴巴👄。再配上一碗熱騰騰麵豉湯,這套餐確實冇得輸! 💪🏻季節蔬菜天婦羅時令鮮蔬菜天婦羅,披上了薄炸粉,炸以金黃色外衣,內裏是柔嫩的日本番薯、香菇、茄子等等,味道恰到好處。豬肉餃子(五件)餃子香脆可口,餡料多汁,點上醬汁,更顯特色。 三文魚刺身(六片)肥美三文魚,脂肪分布均勻,入口即溶。甜蝦刺身(四隻)新鮮軟熟、 味道鮮甜。樽裝麒麟啤酒美酒、美食,人生樂事莫過於此!冰凍解渴😘

前菜大量卜卜脆蟹籽沙律
青瓜、蟹柳、沙律🥗 醒胃。
蟹籽沙律

自選丼兩款-日本咖喱丼、燒牛肉丼
香濃日式咖哩醬汁,好味醒胃。

再配上一碗熱騰騰麵豉湯,這套餐確實冇得輸! 💪🏻

季節蔬菜天婦羅

豬肉餃子(五件)
餃子香脆可口,餡料多汁,點上醬汁,更顯特色。

三文魚刺身(六片)
肥美三文魚,脂肪分布均勻,入口即溶。
甜蝦刺身(四隻)
新鮮軟熟、 味道鮮甜。

樽裝麒麟啤酒
美酒、美食,人生樂事莫過於此!

冰凍解渴😘
2018-06-13
蟹籽沙律
跟朋友去荃新天逛街後想吃日本菜,於是到了朋友推薦抵食的大丼屋。朋友選了山形雞肉爆丼,很多雞肉及醬汁。起初以為碗仔細細女仔份量剛剛好,誰不知原來很大碗的而且飯很多。醬汁有點像照燒汁、雞肉亦很滑。至於大丼屋厚燒玉子則很厚很滑,口感上有很多層、外脆內軟。姐則選了巨型富士山丼,材料極多三文魚籽好大粒、而海膽及甜蝦都好新鮮。好滿飯跟醋混合的比例剛剛好。大蝦天婦羅用的炸油很清,沒有油益味。炸粉很鬆脆,蝦亦很大隻及肉質鮮嫩。章魚小丸子,章魚彈牙及粉漿混合比例恰當,配上沙律醬及燒汁很惹味。

至於大丼屋厚燒玉子則很厚很滑,口感上有很多層、外脆內軟。

2018-06-02
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2018-06-12 46 views
好耐冇黎荃灣搵野食, 見到呢間好似係新開既日本野就試下啦~呢款係自選丼, 我揀左蟹籽同天婦羅, 另外仲配埋沙律同湯天婦羅唔會太多炸粉, 有蝦冬菇同蕃薯, 個飯好迷你但份量就岩岩好男朋友就揀左燒牛肉爆丼, 佢話牛肉好厚好有口感, 加埋蛋汁食飯仲香仲好味
好耐冇黎荃灣搵野食, 見到呢間好似係新開既日本野就試下啦~

呢款係自選丼, 我揀左蟹籽同天婦羅, 另外仲配埋沙律同湯

2018-06-02 81 views
呢排都比較中意食日本野上次見到呢間裝修都幾有日本free同埋價錢真係比起出面啲餐廳平好多咁就黎左試!我覺得最好食就係呢個厚切牛肉飯 啲牛勁入味 同埋厚切好有厚感撈埋啲蛋汁落個飯到好有蛋香好正 可能本身我好中意食雞蛋賣相係幾討好既 滿心期待食啦 點知好咸🤦🏻‍♀️啲雞好似份量好多咁 但其實舊舊都勁多肥膏 無咩真係有肉4粒小丸子 勁細粒 入面粉多個章魚 直頭無章魚粒咁濟餃子都ok 炸得香脆同個餡都幾多汁 所以唔錯!我覺得呢個價錢可以再戰!但下次要試啲真係店鋪推介既就會穩陣d
呢排都比較中意食日本野
上次見到呢間裝修都幾有日本free
同埋價錢真係比起出面啲餐廳平好多
咁就黎左試!

撈埋啲蛋汁落個飯到好有蛋香好正 可能本身我好中意食雞蛋

章魚小丸子

4粒小丸子 勁細粒 入面粉多個章魚 直頭無章魚粒咁濟

豬肉餃子

餃子都ok 炸得香脆同個餡都幾多汁 所以唔錯!
豬肉餃子
2018-05-30 71 views
今次同男小編嚟咗荃灣食2間餐廳嘅丼飯😙睇下邊間抵啲先😋第一間係位於百悅坊😆今次坐咗個位有幾隻細蚊仔飛嚟飛去,都未食就撞咗落個飯到🌝好彩佢地都肯換過個丼飯比我地😭#巨型富士山丼 ($188)😋好味指數:(6.5/10)有蝦、海膽、魚子、吞拿魚蓉同蟹肉😚蝦都幾大隻海膽份量比較少,但都幾鮮甜😙吞拿魚蓉份量適中,食落去都幾鮮😆蟹肉嘅份量係最多🤣不過有碎蟹殼係入面🤷🏻‍♀.#燒牛肉爆丼 ($88)😋好味指數:(6.5/10)有隻蛋係上面😆牛肉嘅份量都幾多幾大塊,不過肉質就偏韌😩.後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂巨型富士山丼$188就真係唔太抵食🤔一望落去又唔係話真係好巨型😭
今次同男小編嚟咗荃灣食2間餐廳嘅丼飯😙睇下邊間抵啲先😋
第一間係位於百悅坊😆

#巨型富士山丼 ($188)
😋好味指數:(6.5/10)
有蝦、海膽、魚子、吞拿魚蓉同蟹肉😚
蝦都幾大隻
海膽份量比較少,但都幾鮮甜😙
吞拿魚蓉份量適中,食落去都幾鮮😆
蟹肉嘅份量係最多🤣不過有碎蟹殼係入面🤷🏻‍♀
#燒牛肉爆丼 ($88)
😋好味指數:(6.5/10)
有隻蛋係上面😆
牛肉嘅份量都幾多幾大塊,不過肉質就偏韌😩
後記💁🏻‍♀💁🏻‍♂
2018-05-30 61 views
荃灣 大丼屋自從旺角開左一間專食巨型丼飯嘅餐廳,呢個大丼嘅熱潮就停不了!知道近日荃灣百悅坊新開一間丼飯專門店,我即刻捉埋男朋友黎試!😆環境寬敞簡潔,裝潢好有日式風味,加上舒服嘅木造桌椅,彷彿置身日本🇯🇵!巨型富士山丼 $188二話不說就點左個招牌,雖然價錢有點貴,但份量的確好多,食材都係貴價嘢。有海膽、三文魚籽、呑拿魚蓉、大牡丹蝦、鮮蟹肉。飯粒採用珍珠米,整體黎講好豐富,更重要係剌身夠新鮮,的確值得推介!👍🏻燒牛肉爆丼 $88男朋友點左燒牛肉爆丼,賣相一流呀🤩牛肉比想像中厚,亦好大塊,汁香濃美味,加上鮮雞蛋,撈飯食真係正爆🔥芝士蟹籽厚燒玉子 $28果然厚身,味道甜甜的,都幾飽肚。芝士厚燒玉子 $28男朋友係「玉子大王」,所以佢瘋狂點玉子😂芝士年糕 $26我的至愛❤️ 芝士年糕溫熱軟糯,必點!炸豆腐 $22今餐實在太豐富,期待下次再來食其他野😊
荃灣 大丼屋

巨型富士山丼 $188

燒牛肉爆丼 $88

芝士蟹籽厚燒玉子 $28
果然厚身,味道甜甜的,都幾飽肚。

芝士厚燒玉子 $28
男朋友係「玉子大王」,所以佢瘋狂點玉子😂

芝士年糕 $26
我的至愛❤️ 芝士年糕溫熱軟糯,必點!

炸豆腐 $22

今餐實在太豐富,期待下次再來食其他野😊
2018-05-16
Type of Meal
Dinner
2018-05-27 60 views
居於荃灣區一帶,慶幸這裡真的有很多美食選擇,但多年來,唯一遺憾的是,味美又價錢商宜的日式餐廳,好像並未遇上。 最近,經舊同事介紹,始發現舊公司附近開設了一家日式店子《大丼屋》,質素蠻不錯,價錢又合理。於是便決定前往這兒去試試看。 店內裝橫以木系為主調,充滿日本小店感覺。牆上張貼了不少食物的相片,相當吸睛,不過,BeautySearch 最喜歡的是那道貼滿懷舊卡通片海報的牆身,即時令我們憶起很多童年時充滿快樂時光的卡通片,扣人心弦,充滿回憶!《大丼屋》故名思意以丼為主,一掀起餐牌,第一時間被當中的「北海道海鮮丼」(HK$168) 吸引著,畫面豐富又澎湃,未食已感大滿足!怎可不選? 「北海道海鮮丼」除了有數片豐厚油腴的三文魚,還有帶子及海量的蟹籽,而最味美的,要數當中的吞拿魚蓉,味道調配得恰到好處,令這丼更添鮮味。 其實,BeautySearch 本身不愛吃飯,不過,把蟹籽及吞拿魚蓉與飯混在一起時,不但令更添鮮味,同時,脆口的蟹籽令白飯食落更有口感喔! 對於刺身不太感興趣的蝦子餅,則點選了「岩石炸雞爆丼」(HK$68),雖然 BeautySearch 本身的「北海道海鮮丼」已豐富到

店內裝橫以木系為主調,充滿日本小店感覺。

對於刺身不太感興趣的蝦子餅,則點選了「岩石炸雞爆丼」(HK$68),雖然 BeautySearch 本身的「北海道海鮮丼」已豐富到一個點令我沒有衝動再加炸雞來吃,不過,甫上桌已嗅到十分香,加上蝦子餅吃得滋味的樣子,相信一定不錯。

我們還點選了一客小食「炸尤魚鬚」(HK$28),尤魚鬚炸得香口,卻又不會有太油膩的感覺,而且,外層的脆漿薄脆香酥,令尤魚鬚更添滋味。
2018-05-25 74 views
第一次食,點了原板海膽飯,呑拿魚蓉飯,及日式叉燒飯,海膽唔生鮮,啲飯又乾又凍,呑拿魚蓉好明顯雪左一段時間,無魚味,只有雪味,叉燒脂肪太多,但汁還可以,總括唔合格,所以無下次
2018-05-25
2018-05-18 103 views
$188 真係好底!雖然個碗唔係勁大,但份量十足!刺身係可以食到最後都仲有,完全唔係咩一分錢 一分貨!因為咁平嘅價錢!刺身竟然係好新鮮。海膽甘甜!三文魚子勁多!好甜好好味!蝦,大隻又彈牙!蟹肉好多但冇乜蟹味。Toro 溶夠曬多,但唔算肥美。三文魚肥美!!!!帶子唔算好甜但唔鯹!!!!!好多好多蟹子,脆卜卜好好味!!!弓湯,咸度適中!!!!平價得黎,服務好好。只係茶都要收$5但水係有供應。會再黎食!因為太底食又好味
海膽甘甜!

三文魚子勁多!好甜好好味!

蝦,大隻又彈牙!

蟹肉好多但冇乜蟹味。

Toro 溶夠曬多,但唔算肥美。

三文魚肥美!!!!

帶子唔算好甜但唔鯹!!!!!

好多好多蟹子,脆卜卜好好味!!!弓

湯,咸度適中!!!!

平價得黎,服務好好。
只係茶都要收$5
但水係有供應。
會再黎食!因為太底食又好味
2018-05-17 108 views
說真的 爆x屋我可沒有本事排到。 每次都人山人海的。今天剛好做完運動想做好的(一定會胖死)。其實都算方便 就city walk附近商場。不過9點就關門。 要去就早點喲。其實都算抵食,百餘元就可以有一大碗刺身飯。叫了一個天婦羅,沒有太多炸粉。剛剛好口水在流❤️❤️❤️份量非常足確保你每一啖飯都有刺身伴隨❤️天呀太幸福啦❤️❤️❤️❤️另一個也不錯喲。總括而言 性價比非常高。 是會桌的好地方。不過下次我會叫小飯。😂
說真的 爆x屋我可沒有本事排到。 每次都人山人海的。

今天剛好做完運動想做好的(一定會胖死)。

其實都算方便 就city walk附近商場。
不過9點就關門。 要去就早點喲。

其實都算抵食,百餘元就可以有一大碗刺身飯。
季節蔬菜天婦羅

叫了一個天婦羅,沒有太多炸粉。剛剛好

口水在流❤️❤️❤️份量非常足
巨形富士山丼

確保你每一啖飯都有刺身伴隨❤️天呀太幸福啦❤️❤️❤️❤️

另一個也不錯喲。
總括而言 性價比非常高。 是會桌的好地方。
不過下次我會叫小飯。😂
2018-04-26
巨形富士山丼