2024-10-30 41 views
#chuchu食在東涌📍 大少燒味茶餐廳上朋友屋企食飯,諗住斬料加餸,入街市之前,比間懷舊香港為主題門面好靚嘅荼餐廳吸引到,有香港舊式唐樓、霓虹招牌、T 字型街牌等—————————————————————❣️ 燒鵝下庄 $130食燒鵝一定係食燒鵝脾,燒到個皮好脆,鵝肉都好juicy.❣️ 叉燒 $65半肥瘦叉燒冇得輸!肉感好鬆軟!.❣️ 魚香茄子煲 $74熱辣辣!翻到屋企再食都仲差啲辣親條脷🤣好香,餸飯真係一流!.❣️ 大少潛艇 $42見佢招牌就試下!啱啱整好熱辣辣,入面有蛋同叉燒同溶咗嘅芝士!好好味😋第一次咁樣配搭,唔知係咪大少平時食開架呢—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8.5/10 💰性價比: 8.5/10👍🏻推薦: 9/10 —————————————————————🏡地址: 大少燒味茶餐廳 (東涌)東涌逸東街8號逸東邨逸東街市99號舖🕑營業時間: 06:00-22:00—————————————————————#chuchu食港式—————————————————————Follow🐷 @chuchu_hkfoodietag埋你啲朋友仔like下我
#chuchu食在東涌
📍 大少燒味茶餐廳

❣️ 燒鵝下庄 $130
食燒鵝一定係食燒鵝脾,燒到個皮好脆,鵝肉都好juicy

❣️ 叉燒 $65
半肥瘦叉燒冇得輸!肉感好鬆軟!

❣️ 魚香茄子煲 $74
熱辣辣!翻到屋企再食都仲差啲辣親條脷🤣好香,餸飯真係一流!

❣️ 大少潛艇 $42

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8.5/10
👍🏻推薦: 9/10
—————————————————————
🏡地址: 大少燒味茶餐廳 (東涌)
東涌逸東街8號逸東邨逸東街市99號舖

需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-10-26
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
2024-11-18 0 views
📍大少燒味燒鵝的外皮經過精心烤製,外酥內嫩,咬一啖落去,就能感受到皮下的肉汁在口中爆開,充滿了豐富的層次感。每一塊燒鵝都散發著獨特的香氣,混合著烤肉的香味和肉汁的鮮美,讓人垂涎欲滴。而佢既肉質勁鮮嫩多汁,每一啖都能感受到滿滿的肉汁在口中流淌。這款好juicy的口感,讓人忍唔住一啖又一啖。油雞既口感醇厚細膩,外皮酥脆金黃,內裡鮮嫩多汁,肉質緊實飽滿。咬落去後的香味與肉質的柔滑完美結合,令人回味無窮。大少潛艇叉燒加雞蛋放係包入面竟然係咁好食。當打開包裝個一下,勁香同勁juicy 既叉燒加流心蛋,令人垂涎三尺。
📍大少燒味

大少潛艇

2024-10-11 92 views
乳豬誘人味蕾盡開懷。金黃色的表皮閃爍著焦香的光芒,輕咬一口,油脂與烤香四溢於口。那綿軟醇厚的肉質,層次分明且滑而不膩,唇齒間流淌的不僅是美味,更是匠心獨運的烹飪藝術。每一口都彷彿在訴說著傳統與現代烹飪的完美結合,讓人陶醉其中,回味無窮叉燒口感鮮美多汁,肉質嫩滑,香氣四溢。烤製後的叉燒外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,口感層次分明。每一口都能感受到肉質的細膩和香味的濃郁熱狗的口感豐富多樣,美味令人難忘。烤得恰到好處的叉燒雞肉和新鮮滑嫩的雞蛋相結合,營造出獨特的滋味體驗。香滑的肉質和濃郁的叉燒香料相互輝映,而雞蛋的細膩口感則增添了豐富的層次感。熱狗的獨特風味與叉燒雞蛋的濃郁口感相互碰撞,產生出一種令人難以忘懷的美味體驗。每一口都充滿了豐富的味道和口感,帶給您愉悅的用餐享受。總的來說,叉燒雞蛋熱狗是一款令人垂涎欲滴的美食,其獨特的口感和美味定能滿足您的味蕾需求

TakeAway
2024-10-07 76 views
平時間唔中都會黎呢度食飯,今晚去咗買燒味加餸返屋企同屋企人食!佢地啲燒味都唔錯架,今日我地就叫左呢啲。🟨干燒伊麵炒得比較乾身,有鍋氣🔥🔥🔥,配料都幾豐富,份量十足!🟧燒鵝髀連下庄有無同我一樣都好鍾意食燒鵝,燒鵝皮有少少脆,入面啲鵝都好juicy,唔會有好多皮連肥膏無乜肉既情況出現!🟦叉燒叉燒偏瘦不過唔會好乾身,感覺無咁肥膩。🟪大少潛艇岩岩整好熱辣辣,入面有蛋同叉燒同溶溶地既芝士,小朋友都話幾好味呀!
佢地啲燒味都唔錯架,今日我地就叫左呢啲。

🟨干燒伊麵
炒得比較乾身,有鍋氣🔥🔥🔥,配料都幾豐富,份量十足!

🟧燒鵝髀連下庄

🟦叉燒
叉燒偏瘦不過唔會好乾身,感覺無咁肥膩。

🟪大少潛艇
2024-10-05 60 views
📍行山行到逸東邨,發現邨內街市好特別,以懷舊香港為主題,有香港舊式唐樓、霓虹招牌、T 字型街牌等,不失為一個小眾打卡景點🥢雙拼(燒肉+油雞)瀨粉色澤油潤的雞外貌不俗,雞肉好嫩,燒肉配兩個蘸醬,有蔥油和芥黃醬, 可以吃出不同風味,質素真的不錯,湯底亦有香味不似味精水,配有兩棵靚菜芯,加上爽滑瀨粉好食🥢食飽意猶未盡,打包了餐廳的燒鵝和叉燒,燒鵝看起來皮脆、肉嫩肥而不膩🥢餐廳阿姐推薦的「大少長麵包」鬆軟熱辣辣烘烤的長包,充滿牛油香,再夾上自家制蜜汁半肥瘦叉燒加上半融芝士,溢出的太陽蛋汁,一啖咬落,層次感十足,果然系餐廳必點!⛰️去東湧行完山,如果覺得東薈城吃東西貴,不妨來呢度試試香港茶餐廳粥飯粉麵包羅萬有中西合璧的飲食特色,早上六點就開門了

🥢雙拼(燒肉+油雞)瀨粉
🥢餐廳阿姐推薦的「大少長麵包」

2024-09-23 66 views
今晚去咗買燒味加餸,整體唔錯!估唔到有乳豬賣,所以叫咗一份乳豬乳豬皮脆肉嫩,用氣炸鍋翻熱就更好🥰例牌份量ok,兩三個人食啱啱好。乳豬脂肪層唔會太厚另外叫咗一份燒鵝下裝,拎到返屋企都有加熱先食☺️燒鵝味道啱啱好~另外買多一個潛艇第二日當早餐食,係一個豐富嘅早餐!入面有煎蛋、叉燒,用氣炸鍋翻熱食就最正,麵包會有少少脆口感覺整體最推薦都係乳豬,畢竟唔係周圍都有得買乳豬食🥰有機會想燒味加餸嘅話都可以再買返屋企
今晚去咗買燒味加餸,整體唔錯!
估唔到有乳豬賣,所以叫咗一份乳豬
乳豬皮脆肉嫩,用氣炸鍋翻熱就更好🥰

例牌份量ok,兩三個人食啱啱好。

乳豬脂肪層唔會太厚

另外叫咗一份燒鵝下裝,拎到返屋企都有加熱先食☺️

燒鵝味道啱啱好~

另外買多一個潛艇第二日當早餐食,係一個豐富嘅早餐!

整體最推薦都係乳豬,畢竟唔係周圍都有得買乳豬食🥰
有機會想燒味加餸嘅話都可以再買返屋企
TakeAway
燒鵝上庄例牌🪿燒鵝皮脆而不膩,色澤金黃,每一片鵝肉都嫩滑多汁,油脂豐富而不過重,完美地鎖住了肉汁鮮美。搭配特製蘸醬,增添了層次感,這道菜不僅能滿足對燒味的渴望,帶來視覺與味覺的雙重享受😌大少潛船🤿這份獨特的三文治由叉燒、煎蛋和芝士組成,層次豐富。叉燒甜美多汁,與煎蛋的香氣和芝士的濃郁相得益彰😋豉油皇中蝦🦐豉油皇中蝦是一道不可錯過的佳餚。蝦肉鮮嫩彈牙,每一口都散發著海洋的清新。精選的豉油醬汁濃郁香醇,完美地滲透到蝦肉中☺️感受到香港茶餐廳獨有的風味。燒味同小菜都幾好食呀,啱晒附近街坊有口福☺️
燒鵝上庄例牌🪿

大少潛船🤿

豉油皇中蝦🦐

2024-09-11 54 views
上個星期要去機場做嘢,做完嘢返屋企已經煮唔切飯唯有去斬啲外賣返屋企啦。入左逸東呢間大少燒味茶餐廳。我左個大少潛艇,份量大到足夠一個人做晚餐(最後留返第二朝早餐),潛艇配料豐富,隔夜食都仲ok。另外,叫左個小菜涼瓜菜圃炒蛋,份量都幾多涼瓜甘苦嘅味道最啱夏天食。最驚喜係燒味,叉燒肉質鬆軟,配返個白飯送飯一流。而且份量都幾多,夠曬兩個人share食。估唔到今次外賣體驗非常唔錯,唔洗做無飯家庭之餘無論係份量定味道都有驚喜。

睇完九龍城寨部戲入咗逸東街市打卡影相🤳順手食埋個便飯先番屋企。鄰近報紙檔出口見到一間黃金色字體的「大少燒味茶餐廳」,櫥窗掛滿燒鴨燒燒雞非常吸引,仲有多款小食、小菜、燒味提供。甫踏進餐廳🍴,恍如回到八九十年代,綠白色懷舊地磚,充滿香港元素的壁畫(啟德機場、珠寶行等)開放式水吧配上直掛餐牌、七彩階磚圓柱、仲設有卡位雅座,餐廳光猛明亮,乾淨衛生。主打明爐燒味自設工場,當然要叫燒味。叉燒:肥瘦適中,半肥瘦叉燒就最好食!外層焦香,充滿焦香的蜜糖,焦香的外皮增添了口感的層次感。內部柔嫩多汁,咬下去的時候不會感到筋道,而是非常柔軟,油光色澤均勻,有一部份帶點肥膏半肥瘦有咬口之餘又非常柔軟。乳豬: 係至愛的芝麻皮而非玻璃皮,用猛火將豬極速燒熟,油脂因高溫而爆開,形成密麻麻氣泡狀,入口鬆化,果然係上品,仲係蘸上適量乳豬醬,增加甜味解一解油膩感,外脆內軟不止,不會過鹹,剛剛好,食到停吾到口。大少潛艇:鬆軟熱辣辣烘烤的潛艇長包,充滿牛油香,再夾上自家製蜜汁半肥瘦叉燒加上半融芝士,溢出的太陽蛋汁,一啖咬落,層次感十足,果然係餐廳必點!啫啫乾蔥滑雞煲:呈上時滋滋聲,鑊氣十足熱辣辣!雞件沾滿雞煲醬,香氣十足,雞件

主打明爐燒味自設工場,當然要叫燒味。

啫啫乾蔥滑雞煲:呈上時滋滋聲,鑊氣十足熱辣辣!
雞件沾滿雞煲醬,香氣十足,雞件滑溜,配上大量洋蔥青椒乾蔥青蔥等,吸收曬整個雞煲的精華,送飯一流!

奉送白飯:煲得啱啱好,唔會太乾或者太濕,仲要食到米香,帶有適量甜度。

奶茶用上黑白淡奶、奶脂十足,茶底濃厚,茶味突出,又不會苦澀!

總結:
必食自設工房燒味 品質保證
大少潛艇有驚喜 平民價錢
2024-08-23 119 views
路過呢間餐廳見佢有專門斬料的地方, 就試下叫左d燒味斬料返去試下. 叉燒食落發現比想像中正. 叉燒我叫左瘦叉. 肥肉比較少. 諗住會硬小小. 點知食落之後肉感好鬆軟. 我食左咁耐叉燒未試過呢隻肉感. 大家可以試試. 其他味道上就同出面差不多. 主要係口感不同.乳豬我覺得就無叉燒咁出眾. 正常嫩口得黎又爽口. 姐係肉質係新鮮既.單論食物質素的話. 係唔錯既. 但今次只試左燒味類既野. 大少潛艇 (40$)見佢招牌就試下. 係一個類似熱狗咁既包. 但入面係蛋同叉燒加芝士. 當然佢叉燒比較出色. 但整體我覺得唔算好夾. 燒味既味道配包,味道上有d怪怪地既感覺. 叉燒主要係油感比較重.包同芝士同蛋都係偏乾, 要加返小小濕滑既食物落去, 整體口感就唔會太乾.

其他味道上就同出面差不多. 主要係口感不同.
單論食物質素的話. 係唔錯既. 但今次只試左燒味類既野.

大少潛艇 (40$)
2024-08-21
2024-06-27 193 views
因臨時工作關係,食左一星期,有以下差評!1)阿姐無禮貌,掛住同熟客吹水,見到你嗌寫單,都扮傻2)11am頭,當時餐廳唔太多人,Request卡位,呢度唔俾果度唔俾座,我地2個客已經in左入鋪,感覺極差只留枱俾熟客,或4~6個果D地盤佬3)餐牌明明寫住:食午餐送咖啡及湯但當你叫左午餐,阿姐會話2選1,但你一望4周圍,好多人都有湯,又有凍飲,問返隔離枱,佢話係熟客專利咁我覺得,廚房野食唔差,但樓面全部都唔係好態度,好似入來食野要求你地咁逸東咁多餐廳,我就永遠唔食你呢間,亦會4圍同人講呢間係垃圾服務,無冷氣,又迫為咩要食個Lunch受你氣?你慢慢做地盤佬客啦好多地盤就快起貨,睇你到時有無街坊幫襯 😌

因臨時工作關係,食左一星期,有以下差評!
1)阿姐無禮貌,掛住同熟客吹水,見到你嗌寫單,都扮傻
只留枱俾熟客,或4~6個果D地盤佬
3)餐牌明明寫住:食午餐
送咖啡及湯

為咩要食個Lunch受你氣?
你慢慢做地盤佬客啦
好多地盤就快起貨,睇你到時有無街坊幫襯 😌
2024-05-03 245 views
東涌逸東大少燒味,晚飯叫咗個豆付火腩煲,無一件係食得的火腩!同老闆娘講,佢話"你未食就換俾你"!一句抱歉都無!喂,我唔食點知咁不堪,唯一一嚿似火腩的都好似滿佈淋巴咁,其它都係乾柴,除咗無味豆付無一件食得!無下次!

無下次!
2024-04-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-04-13 174 views
呢间东涌逸东邨既大少燒味茶歺廳啲燒鹅只有肉没有皮的,重点是啲员工话係正常现像,態度超差(就好似话食就食,唔食就点其它野食,唔好左住佢做生意)咁既態度仲可以生存咁耐,真利害,唔知啲燒鵝皮是不是给员工收工打包回家宵夜既呢
2024-03-18 203 views
---位於東涌的「大少」,是間提供家常小菜的餐館,氣氛簡單而親民。最近嘅一次造訪,我尤其欣賞了他們的蒸菜系列——蒸魚、蒸蛋和蒸肉餅。首先,蒸魚令人印象深刻。魚選得新鮮,肉質鮮嫩,配上調味料後,蒸製出的魚肉既保留了海鮮的鮮味,又吸收了豉油和蔥姜的香氣,每一口都是對味道的一次純粹體驗。蒸蛋則是輕盈細滑,傳統的家常味道讓人懷念。蛋汁比例掌握得宜,蒸出來的蛋羹既不會過於堅實,也不會過分水汪,口感剛剛好,是溫馨午餐的理想選擇。至於蒸肉餅,則是另一道令人回味的經典菜。肉餅調味均勻,肉質鮮美不油膩,蒸得時間恰到好處,肉香四溢,配上一點點的醬油或辣椒醬,味道更佳。總結來說,「大少」的家常小菜非常符合對於舒適家常飯菜的期望。這裡沒有過多的裝飾或誇張的色彩,只有質樸無華的好味道。如果你在東涌尋找一個像家一樣的飯館,想要一頓簡單且滿足的飯菜,「大少」絕對值得一訪。---
---

---
2024-03-03 154 views
好耐冇幫襯過呢間茶餐廳,今日心血來潮落樓下食個下午茶。點知成個體驗係超級差。想落單既時候啲阿姐全部扮聽唔到咁。我要某一種粉麵,佢地賣晒係唔會同你講,而係佢地自選一種粉麵黎替補上菜俾你。同佢講既時候就話唔啱食可以轉俾你。邊敢同你講唔啱食啊?你連問聲個客都唔肯就幫個客揀咗啦,同你sayno唔驚你加料咩?我附近幾台客都因為遇到嗰啲問題X晒鬼。呢間嘢永久back list唔會再幫襯。再講下啲食物:下午茶份量少,味道麻麻哋,平平無奇咁。我諗東涌區最差嘅茶餐廳就係呢間。環境方面亦都見到有啲烏蠅飛來飛去。