2020-11-26 243 views
"鼎爺私房菜"已聞名一段時間了,未有機會一嚐,今天放假帶伯父外出嘆茶,他是個老饕,當然不能夠隨隨便便帶他到普通的食館了。 今次訂定位,安排他到"鼎爺私房菜"想必令他滿意! 十二時 抵達銅鑼灣燈籠街V-Point 21樓 居高臨下, 無遮擋的維港海景一覽無遺,令人心曠神怡! 員工的殷勤招呼,環境的裝潢優雅與氣派巳先聲奪人! 多個廂房各具風格,適合不同的宴會。 一輪的參觀後, 伯父未食先點頭讚好!預先來電訂位及預訂這個推介的抵食點心翡翠套餐……原價$ 800/位 , 現正推出超值價$ 480/位認真超值啊!還有一些小食,茶葉,湯包,賀年糕點……等出 售。品質優秀!套餐包括;點心四款,燉湯,小菜四款,炒飯,甜品等。內容名貴豐富!先上枱的四式點心~帶子鳳眼餃,鮮蝦春卷,蟹籽燒賣皇,花膠鳼扎 ,賣相精緻美觀!尤其蝦春卷非常酥脆,蝦肉爽口彈牙!燉湯~椰皇燉嫩鷄湯水濃郁椰香樸鼻!熱騰騰的!厨師先將一個椰青肉起出,先爆炒鷄肉加入椰青水煮,中途加入香茅中段嫩位提味,再多加入一個份量椰青燉多一小時,等於兩個椰青燉成一份湯水。 湯水濃郁香甜,椰肉和鷄肉一樣嫩滑!十分潤喉!伯父邊飲邊讚湯水
今次訂定位,安排他到"鼎爺私房菜"想必令他滿意!
員工的殷勤招呼,環境的裝潢優雅與氣派巳先聲奪人!
多個廂房各具風格,適合不同的宴會。
一輪的參觀後, 伯父未食先點頭讚好!

預先來電訂位及預訂這個推介的抵食點心翡翠套餐……
原價$ 800/位 , 現正推出超值價
$ 480/位
認真超值啊!

還有一些小食,茶葉,湯包,賀年糕點……等出 售。品質優秀!

套餐包括;
點心四款,燉湯,小菜四款,炒飯,甜品等。
內容名貴豐富!
先上枱的四式點心~
帶子鳳眼餃,鮮蝦春卷,蟹籽燒賣皇,花膠鳼扎 ,
賣相精緻美觀!尤其蝦春卷非常酥脆,蝦肉爽口彈牙!

燉湯~
椰皇燉嫩鷄
湯水濃郁椰香樸鼻!熱騰騰的!

厨師先將一個椰青肉起出,先爆炒
湯水濃郁香甜,椰肉和鷄肉一樣嫩滑!十分潤喉!
伯父邊飲邊讚湯水好原味!

黑椒露筍炒牛頸脊
露筍爽脆,牛肉味濃濃,非常甘香軟滑!

翡翠鮑魚
精緻, 矜貴,用 瓜脯 襯托着嫩滑的鮑肉,入口爽彈味鮮!

陳皮蒜茸蒸蟶子
陳皮甘香,蟶子蒸得 恰到好處 非常爽嫩鮮甜!

阿爺炒飯
這個飯更顯真章!
用了六隻蛋黃再加一隻全蛋泡飯加入瑤柱,菜粒炒香,完成後再加上炸得金黃的瑤柱在飯上面。
金黃的飯粒粒爽口,充滿蛋香和瑤柱鮮味,最 厲害的是每一口飯都有酥酥脆脆的口感!非常香口啊!
伯父大讚是一個非凡的炒飯!

甜品~
迷你 砵仔糕
蛋白杏仁茶
杏仁香,蛋白嫩嫩滑,甜度適中!
非常飽足!太滿意了!非常享受!
鼎爺果然各不 虛傳!

2020-11-23
$550 (Lunch)
2020-11-20 666 views
難得有半天假期,當然要享受一下。近來經常看鼎爺廚房,心裡就突然想到吃到鼎爺煮茶的味道 於是就選址位於銅鑼灣V Point的「鼎爺私房菜」作為我倆的午餐的地方。位於登龍街18號V Point 21樓,可以唇膏送欣賞到銅鑼灣至維港景色,在好天氣的陪襯下,特別覺得坐得舒適。茶點了《杭州菊花》夠清香。套餐原價$488,現在以優惠價$288就吃到,當然要點!首先有「鼎爺點心」四款:《香骨蝴蝶鮫》內有原隻彈牙的鮮蝦;《家鄉咸水角》造型可愛,亦香口不油膩。《鵪鶉蛋燒賣》很久沒吃,又鵪鶉蛋的懷舊燒賣,當中亦有鮮蝦,入口鮮甜彈牙。《蠔皇海鮮卷》外層的腐竹煙韌好吃,掛汁而不膩。「滋寶湯羹」:《無花果海底椰百合雪梨湯》很夠火喉,味道濃郁而湯清,感覺很知滋補養生。「精選小菜」:《鬼馬牛肉》大片又入味的牛肉伴有炸得香脆的油炸鬼件,吸油之餘又多重口感。「時令蔬菜」《高湯浸菜心苗》湯清甜可喝,而菜心苗十分嫩滑,沒渣又清甜。「主食」:《新舊荷葉飯》及《瑤柱雞粥》《新舊荷葉飯》餡料夠多,味道濃郁,入口日有淡淡荷葉香,不需再另加醬汁,好吃!《瑤柱雞粥》質感十分滑溜,我覺得帶點燕麥的感覺,濃稠度剛好,亦沒有一般雞粥的油膩,

茶點了《杭州菊花》夠清香。

套餐原價$488,現在以優惠價$288就吃到,當然要點!

首先有「鼎爺點心」四款:
《香骨蝴蝶鮫》內有原隻彈牙的鮮蝦;

《家鄉咸水角》造型可愛,亦香口不油膩。

《蠔皇海鮮卷》外層的腐竹煙韌好吃,掛汁而不膩。

「滋寶湯羹」:《無花果海底椰百合雪梨湯》
很夠火喉,味道濃郁而湯清,感覺很知滋補養生。

「精選小菜」:《鬼馬牛肉》

「時令蔬菜」《高湯浸菜心苗》
湯清甜可喝,而菜心苗十分嫩滑,沒渣又清甜。

「主食」:《新舊荷葉飯》及《瑤柱雞粥》

《瑤柱雞粥》質感十分滑溜,我覺得帶點燕麥的感覺,濃稠度剛好,亦沒有一般雞粥的油膩,好吃。

「精美甜點」:《懷舊明目萬壽果糖水 配 是日精選甜品
萬壽果糖水口感很滋潤,當中還加入了香蕉味道竟然十分之夾更,令糖水味道更香。

是日甜品是椰汁糕,香滑軟彈,椰味滑甜。

下次一定要帶家中長輩來試試,一定會喜歡。
2020-11-18
$339 (Lunch)
2020-11-19 178 views
要食精緻廣東菜 一定係食鼎爺最近仲岀左個午市套餐抗疫六折價 都只係四百零蚊一位如果大家想試試阿爺手勢 真係一個好選擇餐廳位於銅鑼灣Vpoint 飽覽維港景色裝修高檔典雅午市點心翡翠套餐 $480/位(需預約)鼎爺點心用上木盒上枱 非常精緻帶子鳳眼餃 同 蟹子燒賣皇 彈牙爽口鮮蝦炸春卷 熱辣辣 好香脆花膠雞扎 用料豐富 花膠腍滑椰皇燉嫩雞用上原個椰皇燉製 加上香茅提味雞湯濃郁 充滿椰香雞片仲係好嫩滑 掂檔陳年陳皮蒜蓉蒸蟶子皇陳皮蒜蓉蒸好少見而且好惹味 蟶子皇好大隻鮮甜黑椒蘆筍炒牛頸脊牛頸脊用左雙飛切法 非常掛汁蘆筍同鮮百合清甜 平衡重味黑椒翡綠抱鮑魚鮑魚煮得剛好 黐牙實淨節瓜清甜 中和濃味嘅鮑魚阿爺黃金炒飯非常乾身 粒粒分明加上乾瑤柱米通 非常脆口蛋白杏仁茶杏仁味道適中 容易入口入面仲有驚喜 加入左香滑豆腐同蛋白非常夾是日精選甜品甜品係水晶糕 入面係奶黃餡又靚又好食 大滿足
要食精緻廣東菜 一定係食鼎爺
最近仲岀左個午市套餐
抗疫六折價 都只係四百零蚊一位
如果大家想試試阿爺手勢 真係一個好選擇
餐廳位於銅鑼灣Vpoint 飽覽維港景色
裝修高檔典雅

午市點心翡翠套餐 $480/位(需預約)

鼎爺點心

是日精選甜品
甜品係水晶糕 入面係奶黃餡
又靚又好食 大滿足
2020-11-18 194 views
在電視看鼎爺的廚藝已看了很多集,但始終未曾吃過他的菜式,今天終於按捺不住,和太太一同來銅鑼灣V-Point 的鼎爺私房菜午膳。店鋪位於21樓,景觀開揚,除了銅鑼灣的街景,更能遠眺維港景色。店內佈置優雅,枱與枱之間相隔有一段距離,給顧客有舒適寧靜的感覺。先來一客四宮格盛載的點心,每一格都不同款式,有蝴蝶餃、鮮竹卷、咸水角和鵪鶉蛋燒賣,雖然普通,各有特色,材料新鮮,味道鮮美。椰菜瑤柱蝦干湯 - 火侯足,鮮甜味美。無花果海底椰百合雪梨湯 - 材料多,滋潤養顏。紅燒豆腐 - 冬菇入味,豆腐嫰滑。梅菜扣肉 - 梅菜咸中帶甜,扣肉軟腍,肥而不膩。荷葉飯 - 材料中,飯有荷葉香味。瑤柱雞粥 - 雞嫰滑,粥鮮甜軟綿。萬壽果糖水 - 材料有木瓜、香蕉、龍眼肉、杞子、紅棗和雪耳,相當滋潤。如此豐富的午餐,感覺非常滿足!

椰菜瑤柱蝦干湯 - 火侯足,鮮甜味美。

無花果海底椰百合雪梨湯 - 材料多,滋潤養顏。

紅燒豆腐 - 冬菇入味,豆腐嫰滑。

梅菜扣肉 - 梅菜咸中帶甜,扣肉軟腍,肥而不膩。

荷葉飯 - 材料中,飯有荷葉香味。

瑤柱雞粥 - 雞嫰滑,粥鮮甜軟綿。

如此豐富的午餐,感覺非常滿足!

2020-11-17
$339 (Lunch)
2020-11-13 313 views
聞名已久,試下佢先一入到,好大個鼎爺呀,1比1size,門面好靚喎去任何茶樓,都一定要食蝦餃,今次都唔例外, 皮薄餡靚,真心多蝦,值得一試但我地4個人,佢得3粒,美中不足火焰燒 黑毛豬厚切叉燒即場有人燒俾你,日式既厚切,現時新興食法其實我都覺得,厚切咬口質感好好多我仲有食叉燒包,但忘了影相,唔會太甜, 大大個, 但一籠得兩個,大家分一半食。蒜頭 湯浸菜心條菜好嫩,無渣,已合格如果下次再去,我覺得可試下套餐,每人一份,一定有得食
聞名已久,試下佢先
一入到,好大個鼎爺呀
,1比1size,門面好靚喎

但我地4個人,佢得3粒,美中不足

火焰燒 黑毛豬厚切叉燒
即場有人燒俾你,日式既厚切,現時新興食法
其實我都覺得,厚切咬口質感好好多
燒叉燒

蒜頭 湯浸菜心
條菜好嫩,無渣,已合格

如果下次再去,我覺得可試下套餐,每人一份,一定有得食
2020-10-31
Type of Meal
Lunch
燒叉燒
2020-11-09 292 views
親戚約食飯揀咗呢間無線台柱餐廳唯有去囉食物太多食評唔洗我多講反而想講吓服務同親戚食飯唔敢遲結果最早去到一坐底個阿姐就勁好客係咁撩傾偈我當禮貌係咁意應2句到我地開始食飯我地一家人傾偈個阿姐不斷搭嗲你嚟返工定嚟吹水?我地想一家人坐底食餐飯傾吓偈俾千幾蚊個頭嚟食飯唔係嚟應酬你架佢係搭嗲搭到我地繼續唔到個對話我直頭問佢你洗唔洗加個位落嚟坐低一齊傾?仲唔醒水每個話題都有佢份連我地講我哋家事佢都可以夠膽死加把嘴如果唔係有老有嫩唔想搞串自己個party我真係小咗佢你係嚟傳菜架收聲啦
親戚約食飯

我當禮貌係咁意應2句

到我地開始食飯
我地一家人傾偈
個阿姐不斷搭嗲
你嚟返工定嚟吹水?
我地想一家人坐底食餐飯傾吓偈
俾千幾蚊個頭嚟食飯
唔係嚟應酬你架

佢係搭嗲搭到我地繼續唔到個對話
我直頭問佢
你洗唔洗加個位落嚟坐低一齊傾?
仲唔醒水

我真係小咗佢

你係嚟傳菜架
收聲啦

2020-11-07
$9800 (Dinner)
2020-10-08 560 views
朋友離開香港,想臨走食好d嘅中餐,又講唔出咩系(上海/西川/邊爐/etc),於是就諗起鼎爺私房菜呢間明星餐廳~ 我都係第一次試,預先去網站睇menu,原來午市有套餐,2位即可。去到首先覺得環境裝修好優雅乾淨。跟茶有一碟涼果,很開胃。點心拼盤賣相幾靚,不過味道唔多驚艷,都係傳統味道。湯很好飲,好大盅,朋友同我講笑點解飲極都飲唔完。菜我哋揀上湯煮,主菜加$98要啫啫雞煲,主食要荷葉飯。上湯菜有d杞子好食唔錯。啫啫雞煲上台好吸眼球,因為佢哋會係面前撰d汁,好有煙霧效果。不過d雞唔多嫩,食到有幾件比較鞋,我朋友就話唔覺。荷葉飯有d似糯米雞不過用普通飯,本來很期待,不過感覺普通。兩個人不停食,到後來真係好飽,朋友呷兩啖萬壽果糖水就食唔到lu。我就覺得糖水幾潤,食晒。總計燉湯,上湯蔬菜,同糖水,成個午餐感覺飲咗好多水......d餸菜未必係最驚艷,因為始終係食開嘅廣東菜,但環境服務好好,加埋而家食有抗逆價,整體係唔錯食得過。
去到首先覺得環境裝修好優雅乾淨。跟茶有一碟涼果,很開胃。
點心拼盤賣相幾靚,不過味道唔多驚艷,都係傳統味道。
湯很好飲,好大盅,朋友同我講笑點解飲極都飲唔完

2020-10-08 483 views
早排聽朋友講鼎爺私房菜週末lunch做埋點心,即刻9秒9打去book位!餐廳位置好易搵,由銅鑼灣地鐵站行過去10分鐘就到!朋友誠意推薦火焰黑毛豬叉燒($298),服務員會將半肥瘦叉燒拎到枱前,再淋d玫瑰露落去點火,記得拍片😆燒完之後嘅蜜糖叉燒可以拉絲,好正!點心部分幾欣賞個秘製燒鵝包($68)叉燒包就食得多na,燒鵝包真係第一次,餡料好香,個包都好軟綿綿!另外個傳統點心籠仔馬拉糕($42)都好好味,勁鬆軟,細個飲茶ge味道。
朋友誠意推薦火焰黑毛豬叉燒($298),
都好好味,勁鬆軟,細個飲茶ge味道。
2020-09-30 479 views
之前聽就聽得多鼎爺私房菜,今次終於的起心肝book位,原來平日做set lunch menu😍 星期六日做點心散叫!岩晒我呢d點心愛好者!私房菜好近地鐵站,出站行5分鐘就到,一到門口就望到鼎爺(紙板公仔)企係度歡迎我😂不得了!講番食物先,最中意食秘製燒鵝包($68),有驚喜,因為朋友落單,我以為係叉燒包,點知食落去勁香燒鵝味👍🏻讚💯其他點心正常發揮,點左鵪鶉蛋燒賣($52)、乾蒸牛肉燒賣($52)、花膠雞扎($68)、籠仔馬拉糕($42)。重頭戲❤️火焰黑毛豬叉燒($298)waiter係我哋面前淋d玫瑰露再用火槍火炙🔥半肥瘦叉燒同埋拉絲ge蜜糖🤩無d奇怪ge豬味,真心推薦🤤

火焰黑毛豬叉燒
$400 (Lunch)
2020-09-27 376 views
在電視上看到李家鼎做菜,被他的廚藝吸引着,今天下午便慕名而來到鼎爺私房菜,享受一頓下午茶。由於限聚令,鼎爺私房菜推出了二人套餐,晚上供兩位享用。剛剛坐下,店員便把消毒裝置,放在我們枱上,為我們消毒這個空間,令食客放心在這裏享受美食。由於所有點心,都是即點即製的,所以等候時間有十數分鐘,不過還是值得的。豉椒排骨煎米粉$128,排骨肉味鮮甜,米粉煎到兩面都很香脆,有點似潮州的兩面黃,吸收了豆豉醬汁,香脆又惹味。懷舊豬膶燒賣,黃沙豬膶爽口香脆,配合鮮蝦和豬肉的味道,簡直一流。秘製燒鵝包$68,味道和叉燒包有點不同,只是餡料換上了燒鵝肉,燒鵝包皮鬆軟,平衡了燒鵝餡料的醎味。乾蒸牛肉賣$52,牛肉燒賣內,混合了牛肉和馬蹄,令人懷念起童年吃過的味道。家鄉咸水角$48,皮脆餡多,帶點煙靭,口感豐富。鮮芒果班戟$58,內裏的忌廉豐富,芒果鮮甜,吃完這個甜品,為今天的下午茶,畫上了完美的句號。

由於限聚令,鼎爺私房菜推出了二人套餐,晚上供兩位享用。

家鄉咸水角$48,皮脆餡多,帶點煙靭,口感豐富。

1K
2020-09-16 3215 views
今個星期日陽光普照,  揀了一間位於銅鑼灣有明星效應的私房菜吃午餐, 鼎爺私房菜,餐廳位於 V-Point 21 樓.  鼎爺廚藝好, 早在電視看到了.   星期天也接受訂位, 侍應生又有禮,  餐廳裝修設計好用心, 美觀得體,  帶著時尚中西式風格.入門雕花木牌, 好精緻.巨形屏風,  有文藝氣息.   以 字掛歲.餐廳面對維多利亞海港,  海景優美, 正值充滿陽光,  美極了.  嘆杯中國茶,  份外心曠神怡, 人都精神D. 這裏招呼好好,  餐牌設計好有型, 睇睇餐牌, 即點了多個點心, 價錢中等.餐廳座位闊落,  水滾茶靚.   我最喜歡那個 筷子座. 乾蒸牛肉賣, 一籠三件,  牛肉味道鮮香, 入口軟綿綿, 但又不失彈力, 加了喼汁之後, 更香口. 家鄉咸水角, 外形似甘筍, 做型得意, 味道唔錯, 炸得鬆香, 餡料和外皮比例恰到好處. 懷舊豬膶燒賣, 是懷舊點心, 沒多間酒家供應. 豬膶兩塊超大件, 滿厚的, 入口爽脆. 夾著燒賣餡, 燒賣餡有蝦仁, 碎豬肉, 木耳碎.  肉質新鮮調味佳,  好好吃!   冰鎮咕嚕肉,好特別的菜式, 大大盤冰塊塾住咕嚕肉, 好霸氣, 咕
帶著時尚中西式風格.
入門雕花木牌, 好精緻.
巨形屏風,  有文藝氣息.   以 [鼎] 字掛歲.
這裏招呼好好,  餐牌設計好有型,
睇睇餐牌, 即點了多個點心, 價錢中等.
餐廳座位闊落,  水滾茶靚.   我最喜歡那個 [薑型] 筷子座.
家鄉咸水角,
懷舊豬膶燒賣, 是懷舊點心, 沒多間酒家供應.
豬膶兩塊超大件, 滿厚的, 入口爽脆. 夾著燒賣餡,
咕嚕肉炸粉唔厚, 咕嚕肉外冷內熱, 肉質脆而不乾身, 入口爽又鬆化,
冰鎮做法令肉質保持彈性, 酸甜醬汁夠惹味.  起用了藍莓做配搭,  好睇又好食.
太極鴛鴦炒飯, 是個經典炒飯, 具有中西文化匯聚特色.
香芒糯米卷,
夏日至正甜品.  糯米卷面撒滿椰絲,  芒果當造又香又甜, 口感煙韌清甜, 是個飯後不錯的甜品.
鼎爺私房菜,   廚藝水準出色,  好味道, 大家飲茶食點心, 小菜,  舒適地享受了一個中式午餐, 好理想.
臨走時, 看見鼎爺有不少食材介紹, 果然名不虛傳.

$300 (Lunch)
  • 懷舊豬膶燒賣
  • 家鄉咸水角
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 太極鴛鴦炒飯
2020-09-15 1153 views
疫情稍為緩和,我和老公急不及待要出外吃餐好的,訂了想試很久的鼎爺私房菜。經常在電視看鼎爺烹調的菜色,看得津津有味, 有機會品嚐實在非常興奮😁現在還有抗疫優惠,午市套餐每位$288,包括點心,湯,小菜,時蔬,主菜,糖水及甜品爺爺點心有四款,帶子鳳眼餃,香芒脆蝦筒, 水晶翡翠餃,乾蒸牛肉賣, 蒸籠放在木造的格仔盒上,賣相相當精美。 我們拍照打卡一番之後, 香芒脆蝦筒的外層仍是溫熱兼極之脆口, 其他三款點心味道及口感也很好。滋補湯羹有三款選擇,我和老公都選了腐竹白果燉雞湯, 雞肉嫩滑,真材實料又好味。精選小菜五選一, 我們點了欖角一口骨, 很有驚喜, 外層帶點脆口, 雖然名叫一口骨,但吃落原來是啖啖肉, 更有入口溶化的感覺, 再加上惹味濃郁的醬汁,完全滿足了口感及味蕾。時令蔬菜則選了高湯浸菜心, 想不到一個普通的菜也做得一絲不苟, 菜面鋪上陳皮絲,蘿蔔絲,辣椒皮絲及蒜頭, 令平凡的菜心變得不平凡。主菜每位選一款,鮑汁花膠全蛋麵, 麵質非常爽口彈牙,花膠炆得軟腍之餘不會漿口。瑤柱菜乾豬骨粥很有老火粥的感覺,火喉夠,味道足,用料豐富。蛋白杏仁茶又是另一驚喜, 除了蛋白及杏仁,竟然還有非常香滑的豆

現在還有抗疫優惠,午市套餐每位$288,包括點心,湯,小菜,時蔬,主菜,糖水甜品

瑤柱菜乾豬骨粥很有老火粥的感覺,火喉夠,味道足,用料豐富。

蛋白杏仁茶又是另一驚喜, 除了蛋白及杏仁,竟然還有非常香滑的豆腐花, 蛋白是細碎的, 簡直是心機之作, 非一般的蛋白杏仁茶。

最後原來還有芝麻流心糯米糍, 軟綿綿的糯米皮配上流心芝麻餡,為這餐劃上完美的句號。

想到的讚美字句實在太多,實在難以用三言兩語來形容...
待限聚令再放寬之後, 一定要帶爸媽來品嚐, 他們一定會很喜歡。 到時希望可以一睹鼎爺風采,不用再跟紙板合照。😅
2020-09-12 2024 views
今年冇得出國,但又要清假,所以就同朋友夾時間搵個閒日一齊食下野行下街,見鼎爺私房菜而家有個午市套餐,折左每位$288,雖然唔算平,但價錢未算太離地, 唔係之前晚市每位千千聲咁,放假要食好啲所以就同朋友book枱黎試下。鼎爺格局比較似西餐廳,落地玻璃除左睇倒鬧市街景,仲令餐廳更加光猛,我地12點去到,本身得我地, 一點前都係多多一枱客, 諗住係咪而家哩類中高檔餐廳少左人幫趁,原來一點後先開始多人,慢慢都坐滿人仲有反枱添。餐廳會將哩部空氣清新機輪住放喺每張枱十五分鐘,話可以殺菌。茗茶$20/位,雖然比一般新派茶樓貴,但茶款選擇較特別,好似馬嬲滅同龍井都有,都算交足功課,我地就揀左要菊花,唔會太濃有少少花香。茶錢仲包左哩碟四式涼果,我最鍾意個話梅,酸酸地好開胃,用黎餸茶,真係可以慢慢飲住傾計坐好耐。我地每人點左一個午市套餐($288/位),有齊點心、湯羹、小菜、時菜、主食同甜品,人少少都可以食多幾樣野。哩個點心拼盤係一人份量,裡面有四款唔同點心,包括乾蒸牛肉燒賣、帶子鳳眼餃、水晶翡翠餃同香芒脆蝦筒。鳳眼餃餃皮微彈唔會太厚,裡面釀左鮮蝦,上面再放左帶子,蝦肉爽口,唔錯。水晶翡翠餃上面分別用紅蘿

餐廳會將哩部空氣清新機輪住放喺每張枱十五分鐘,話可以殺菌。
杭州菊花
四式涼果

鳳眼餃餃皮
水晶翡翠餃上面分別用紅蘿蔔、青豆同粟米做出三色效果,賣相吸引。
水晶翡翠餃

四款點心入面我最鍾意哩個香芒脆蝦筒,因為熱辣辣又鬆脆,裡面仲好多蝦肉同芒果,蝦肉夠爽彈,芒果酸甜味感覺好清新。

香芒脆蝦筒

湯羹三揀一,我同朋友就每人揀左一款share。

腐竹白果燉雞湯 — 雞湯唔會太油,有淡淡雞香味。
腐竹白果燉雞湯

椰菜瑤柱海皇湯 — 哩款湯相比頭先款湯味道較濃甜,裡面亦好足料。

欖角一口骨 — 小菜五揀一,哩碟一口骨同樣係熱辣辣,而且食倒外面帶少少脆口,但肉質就好軟嫩,鹹鹹甜甜幾好食,部長介紹話因為一口骨先用油泡,再用滾油淋到七成熟,最後先連埋豉汁同欖角一齊炒,所以會有脆口感。
欖角一口骨

欖菜肉末四季豆 — 蔬菜可以二揀一,四季豆唔會太腍,仲帶啲爽口感,連埋欖菜肉碎一齊炒,鹹鹹香香幾惹味。
欖菜肉末四季豆

主食有粥同麵,我同朋友每樣要一款share。

鮑汁花膠全蛋麵 — 全蛋麵索晒鮑汁之外,食落仲好爽口,個人覺得比旁邊大大塊嘅花膠仲好食,有驚喜!

鮑汁花膠全蛋麵

瑤柱菜乾豬骨粥 — 粥底綿滑,調味啱啱好,加少少胡椒粉已經幾好食。
甜品係蛋白杏仁茶配是日精選甜品,每人有一set,是日甜品係椰汁糕,椰汁味超重,但又唔會太甜,非常出色。
椰汁糕
蛋白杏仁茶 — 平時食蛋白杏仁茶好多時蛋白同杏汁都會分開,蛋白還蛋白,口感亦比較鞋,但哩度嘅杏仁茶就好滑,好似食緊豆腐花咁。
總結,埋單茶錢連加一人均消費三百幾雖然小貴,但以區份同鼎爺嘅名氣都算交足功課,野食夠晒熱辣辣質素亦高,侍應服務亦懇勤有禮,整體冇令人失望。
$340 (Lunch)
杭州菊花
腐竹白果燉雞湯
欖菜肉末四季豆
椰汁糕
2020-09-11 2127 views
乖乖地留守於家中食咗個幾月住家菜,疫情終於有所緩和,晚市得以重開,實可喜可賀!古語有雲:「禍兮福所倚」,新冠肺炎帶黎嘅二人限聚令最正面嘅一刻就係容許XO仔有機會單獨約會甜心兒,一嚐平時只做一圍一圍菜嘅「鼎爺私房菜」。高級私房菜有鼎爺做生招牌夠哂號召力!步入餐店,即留意到接待處身後有個百子櫃,牆上嘅陳列架上則照出多件古董擺設,裝潢散發著中國色彩,同時亦不失時代感。樓底高高嘅用餐大堂空間感足,配上落地玻璃可觀賞高層景色,突顯其氣派十足。拍牆一邊有個巨「鼎」屏風,氣勢一樣咁勁!兩口子被安排入座寬敞嘅四人圓枱,厚墊絨櫈尤其舒適。餐桌上擺放著自用及公用餐具,紅色餐巾更綀成禮物上嘅大蝴蝶結般,入夜襯托埋維港靚景,實高雅得很!於餐廳用膳必需預先訂座、選定菜單及預繳訂金。因受二人限聚令管束,「鼎爺」現除咗暫停一席多人嘅用餐規定之外,仲限時以抗疫價$1,280改推晚市二人套餐(原價$1,880)。飲品餐牌共有八頁之多,首頁列出可續杯點選嘅紅、白酒。接著嘅五頁為樽裝紅酒、白酒、日本清酒、甜酒、茅台、汽酒。如貴客欲自攜佳釀,開瓶費分兩種:750ml嘅紅酒、白酒、汽酒每樽收$300;700ml嘅烈酒及中國酒每
,一嚐平時只做一圍一圍菜嘅「鼎爺私房菜」。
高級私房菜有鼎爺做生招牌夠哂號召力
拍牆一邊有個巨「鼎」屏風,氣勢一樣咁勁!
飲品餐牌共有八頁之多,首頁列出可續杯點選嘅紅、白酒。
接著嘅五頁為樽裝紅酒、白酒、日本清酒、甜酒、茅台、汽酒。如貴客欲自攜佳釀,開瓶費分兩種:750ml嘅紅酒、白酒、汽酒每樽收$300;700ml嘅烈酒及中國酒每樽收$500。
最後兩頁則以中文列出涼茶、汽水、果汁、礦泉水、啤酒及茗茶等項目。
點好飲品,餸菜順即續一送上,並由年輕好客嘅經理哥哥講解每道菜式所用之食材及烹調方法,猶如正為鼎爺嘅節目作出旁述般,十分詳盡;遇上問題少男佢都好有耐性地一一解答,態度絕對誠懇專業
鼎爺精選前菜:打頭陣嘅四款前菜以拼盤呈上,建議由左上角順時針方向食,順序亦即「蚵仔卷」、「懷舊蝦多士」、「龍穿鳳翼」、「陳醋雲耳仔」。
鼎爺精選前菜:蚵仔卷、懷舊蝦多士、龍穿鳳翼、陳醋雲耳仔
已預先一開二嘅蚵仔卷入口酥脆,且毫不油膩。除咗肥嘟嘟嘅蚵仔之外,卷物餡中混入咗西芹潤腸,令口感增添爽潤之餘,食落更覺鮮香。
鼎爺精選前菜:蚵仔卷
炸至金黃嘅懷舊蝦多士不單質感鬆脆,咬落底層塊多士更加係化於口中,但又唔會話食到成口油;多士面嘅蝦隻爽厚彈牙,原來當中嘅秘訣係要喺鮮蝦上打多咗層蝦膠
,鼎爺足料嘅功夫果然有料到!
鼎爺精選前菜:懷舊蝦多士
意外地,四款前菜中賣相最唔起眼嘅龍穿鳳翼竟然係當中最複雜嘅一味,因為鳳翼首先要起骨,釀入沙葛金華火腿甘筍唐芹重新穿起後,再用慢火炸出。味濃香口嘅龍穿鳳翼內外集合咗不同程度及質感嘅香脆,口感尤其豐沛。
鼎爺精選前菜:龍穿鳳翼
最後左下角嘅陳醋雲耳仔乃自加製嘅陳醋所涼拌出,細小捲起嘅貓耳朵巧脆嫩滑,酸中帶點兒辣勁,醒神得黎可一解之前三款炸物嘅油份,設計者明顯花過心思
鼎爺精選前菜:陳醋雲耳仔
遼參玉白:海味四寶之一嘅遼參本身冇乜味,質感鬆軟滑溜,師傅巧妙地釀入自加製蝦膠,除咗可以令遼參望落更為飽滿肥厚之外,仲多咗份層次感,咬落外軟滑內爽彈,簡單伴配上湯蛋白汁已能吊出清香嘅鮮味。
遼參玉白
椰皇燉嫩雞雞湯原隻椰皇上,外觀已夠震撼。由於餐具燙手,湯品均由經理哥哥揭盅。原來呈奶白色嘅係用咗兩隻椰皇所炮製而成
;第一隻椰皇先起哂椰水經攪拌機打碎,加埋第二隻椰皇嫩雞燉上個半鐘,放入香芧後再以慢火熬多兩個鐘務求帶出當中嘅雞味,全程冇落過任何鹽或糖。無添加嘅足料椰皇雞湯嘅椰香味清純芬芳,雞味濃而不俗,相當滋潤!
椰皇燉嫩雞
豉香欖角骨欖角骨選用西班牙黑毛豬作主材,菜名聽落應該好簡單,但其實又係一道功夫菜
西班牙黑毛豬先經過蒸煮以迫出油份,方才慢慢拉油至七成熟,之後撈入以豉汁蘇梅醬檸檬葉絲所特製嘅豉香汁煮到索哂味就大功告成。
豉香欖角骨
呈扒狀嘅豉香欖角骨外層香脆,厚肉鬆爽,而且肉汁豐腴,調味酸甜醒胃,吃畢半點膩感都冇,確真滋味無窮
豉香欖角骨
高湯浸菜心苗BB菜心幼嫩甜美,碗中以老雞火腿熬燉嘅高湯亦鮮香濃甜,據悉竅門係要混入陳皮絲大頭菜西芹點綴,又上咗一課。
高湯浸菜心苗
阿爺黃金炒飯:單尾係同嫲嫲睇電視都見過嘅阿爺黃金炒飯,因為好記得鼎爺話要用成七隻蛋黃加一隻完整嘅先做得出
,當時小肥仲講咗句「咁咪即係七月伴太陽」,令嫲嫲笑咗一笑
炒飯要做到粒粒金黃,最考嘅就係耐性,首先飯粒要浸喺蛋蛋入面,之後炒嘅時候要用慢火不停咁兜,效果先可以令每粒米飯都被蛋蛋包住。
阿爺黃金炒飯
金黃吸睛嘅阿爺黃金炒飯乾巧有彈性,配料嘅蝦仁菜粒十分爽脆,連同頂面脆卜卜嘅脆米炸瑤柱食更為一絕
阿爺黃金炒飯
文思豆腐芝麻糊:文思豆腐羮就食得多,細佬都係第一次見到芝麻糊入面會加入幼如髮絲嘅文思豆腐,明顯係要展示一吓師傅嘅刀功
。芝麻糊微甜易入口,撈入文思豆腐即提升其幼滑之口感,食完又唔會話漿住個口。
文思豆腐芝麻糊
香滑椰汁糕:玫瑰花形嘅椰汁糕色澤白滑,質感柔韌軟潤,椰香味清新輕盈,簡潔大方。
香滑椰汁糕
由螢光幕嘅廚房紅出電視城嘅鼎爺,推出咗人氣食譜不久後已經喺銅鑼灣創立自家品牌「鼎爺私房菜」,以其古法粵菜吸引一眾粉絲。中菜廳環境優雅大方,舒適闊落,服務貼身周到。真係冇諗到限聚令反而帶來抗疫驚喜,兩小口有幸以特價品嚐到鼎爺聞名嘅功夫菜,親身感受到譚玉瑛姐姐於節目中常掛於口中嘅色香味俱全,絕對值回票價
2020-09-01
$710 (Dinner)
鼎爺精選前菜:懷舊蝦多士
高湯浸菜心苗
文思豆腐芝麻糊
香滑椰汁糕
2020-09-10 306 views
鼎爺「阿爺廚房」開播後爆紅,先後開設了高檔路線「鼎爺私房菜」及親民路線的「鼎會館」,以精緻的手工粵菜著名。最近疫情反覆,「鼎爺私房菜」推出抗疫優惠,午市晚市套餐均有約六折折扣,抓緊生日假去品嘗一趟。鼎爺點心香骨蝴蝶餃、香芒脆蝦筒、鵪鶉蛋燒賣、山竹牛肉球除了山竹牛肉球外,其他主材均以原粒蝦仁為主,粒粒晶瑩剔透、爽口彈牙,味道鮮甜。最別緻非蝦筒莫屬,外皮酥脆香口,內里鮮甜芒果及原粒蝦仁,口感更豐富多彩。滋補湯羹西洋菜無花果陳腎陳皮湯師傅以西洋菜、羅漢果、豬展、陳腎、南北杏、無花果等等清燉。呷一口湯頭超甜,入口香濃,陳腎爽口彈牙,豬肉香嫩富彈性,整碗也被吃清光。精選小菜古早麻婆豆腐醬汁香濃惹味帶香辣,滲透豆腐粒。牛柳粒香嫩無筋,配上滑不溜口的豆腐,麻香香濃,十分過癮。時令蔬菜魚香燴茄子茄子顏色鮮紫富光澤,肉質軟腍香滑,入口鹹香香辣,單吃或餸飯均合適。主食鮑汁花膠全蛋麵瑤柱菜乾豬骨粥米粒又白又糯,飽滿濃稠的粥夾帶絲絲菜乾及豬肉骨粒。微燙的一口粥咽下去,解膩香甜。精美甜品蛋白杏仁茶 配是日精選甜品蛋白杏仁茶,茶湯香滑柔順,杏仁味香濃。蛋白大片而柔軟滑溜,入口輕盈細膩,香而不甜膩。整體來說,食材新

鼎爺點心
香骨蝴蝶餃、香芒脆蝦筒、鵪鶉蛋燒賣、山竹牛肉球

滋補湯羹

主食
瑤柱菜乾豬骨粥

精美甜品
蛋白杏仁茶 配是日精選甜品

整體來說,食材新鮮、師傅烹煮富水準、食物高質,現午市晚市均有優惠,物有所值,值得一吃。