2018-05-15
母親節一家人一行8人食晚飯🍚,係 open rice 見到 Dorsett Cafe 有折。 雖然八折唔係好吸引,但佢勝在冇限時限刻,冇分時段。 因為我問過幾間餐廳都係得2個鐘食,最怕親戚細佬妹遲到唔生性,食到趕頭趕命就唔好啦。其實餐廳唔算好大,去到時已坐滿七成。 但坐位一D都唔迫夾,環境舒服。是日係半自助晚餐,有沙律🥗,餐湯🍲,頭盤,飲品🍹及大盤4款選一款! 凍盤 - 厚切三文魚刺身🍣, 八爪鱼🐙, 翡翠螺🐚,熟蝦🦐。 都算新鮮,最鐘意三文魚成盤成盤放出來,想夾幾多都得。頭盤 - 生牛肉薄切🥩,新鮮好味。韓式炸雞🍗,炸餃子🥟,蒜蓉包🍞,不過不失。餐湯 - 一中一西,冇咩特别沙律 - 6款,都係一D大路嘢大盤 - 有4款選擇,我地Share食4款都有揀。~ 龍蝦芒果汁,我就覺得個汁太甜,可能係個人口味啦,细佬妹又唔覺喎。~ 鵝肝牛柳,個個都話正,好有牛味,又有口感。~ 羊扒大蝦,一D都唔穌,隻蝦都有手掌咁長。~ 半隻燒春雞,普普通通,冇嘜驚喜。甜品 - Dreyers 雪糕,3-4款cheese cake🍰 . 同有一部即制 Pancake 🥞機。撳一個制,見到佢由pancake 醬
餐湯 - 一中一西,冇咩特别
沙律 - 6款,都係一D大路嘢
大盤 - 有4款選擇,我地Share食4款都有揀。
~ 鵝肝牛柳,個個都話正,好有牛味,又有口感。
~ 羊扒大蝦,一D都唔穌,隻蝦都有手掌咁長。
~ 半隻燒春雞,普普通通,冇嘜驚喜。
甜品 - Dreyers 雪糕,3-4款cheese cake🍰 . 同有一部即制 Pancake 🥞機。撳一個制,見到佢由pancake 醬, 漫漫煮熟做 Pancake 再跌落隻碟到,有4款醬料加落去,有好多小朋友圍住整。
總括來講,食物都算新鮮,refill 都快,環境舒服,食得唔趕( 雖然冇 view).
最尾當我哋走時,有個高高地同事問我哋有冇揸車,有免費拍車喎。 仲問我哋冇揸車會點樣走,(我哋之前係行過來)會唔會搭地鐵,佢話洒店有 shuttle bus 出葵芳,( 但剛開車走了) 。 我地費事等為有搭的士,但佢話比較難截車,叫我哋坐陣等,幫他地叫到車先叫我哋出去,最後真係要等成十幾分鐘先有的士,不過唔緊要啦,又唔使我哋截。