2023-12-14 277 views
依家愈開愈多餃子店, 有時午餐晚餐淨係食餃子就當正餐, 方便又好味, 屋企附近有間新開左一排既餃子店, 本身係做大排檔小炒, 之後搬左去新鋪位後佢地就另開左依間專門食餃子既鋪頭, 餃子選擇都唔少, 分左蒸餃、煎餃、湯餃三個種類, 亦有小籠包同其他不同小食, 想食餃子跟湯面都有幾款面類選擇夜晚我比較少食澱粉質, 所以兩姐妹只係叫左幾款淨餃子一齊分甘同味, 我地特別叫左啲平時比較少食到既餡, 點完餐都唔算等好耐就送哂上枱椰香荔芋臘腸香菇煎餃從來未試過依個配搭可以做出餃子餡, 外皮煎到金黃色, 而且一食已經食到好香脆口感, 餡料既椰香芋頭味道非常強烈, 咀嚼既時候仲食到粒粒臘腸同香菇既香味, 餡料好足十全肉骨茶小籠包第一次見到有肉骨茶味道既小籠包, 充滿好奇咁叫左黎試, 小籠包個皮未到好簿亦都唔會過份厚, 個人覺得個皮係合格, 咬一小口已經吸入肉骨茶汁, 味道好濃郁, 立即有星馬菜既感覺, 估唔到出奇地咁夾, 價錢雖然略高左少少, 但真係食佢個特色同心機, 值得一試雙重芝士粟米煙肉煎餃平時都鍾意食粟米餃, 再見到有雙重芝士即刻叫左, 外皮同樣都係煎到好金黃色, 一咬啲芝士立即流哂出黎, 真係

椰香荔芋臘腸香菇煎餃

十全肉骨茶小籠包

雙重芝士粟米煙肉煎餃
平時都鍾意食粟米餃, 再見到有雙重芝士即刻叫左, 外皮同樣都係煎到好金黃色, 一咬啲芝士立即流哂出黎, 真係冇改錯名係雙重芝士既份量, 芝士味道超級濃郁, 食既時候有粒粒粟米同少許煙肉碎, 完全係想像到既味道, 真係芝士控既朋友必定愛上, 同埋食左半隻係有覺得少少膩. 但味道勝在芝味十足!

椰菜雲耳香菇豬肉餃拼鎮店韭菜豬肉餃湯餃
雙拼湯餃有分6隻同8隻, 食完其他啱啱好叫左6隻夠哂, 湯底揀左本身既原味大地魚上湯, 如果想轉其他湯都有不同選擇, 湯餃入口時食得出餃皮好滑又夠薄, 咬完一口都依然保持原整唔會散哂, 椰菜雲耳香菇豬肉既菇味同椰菜味都好突出, 食落鮮味強烈, 韭菜豬肉餃味道正常, 韭菜唔會太濃, 食嗰時有微微既韭菜香氣散發出黎, 食完會覺得舒服, 配埋清得黎鮮既大地魚湯, 成碗食完無負擔!

鮮蝦炸雲吞
另外叫左個炸雲吞, 唔算好大隻, 但勝在真係原隻蝦肉, 配埋酸甜醬食夠哂香口惹味

最後叫左杯自家煲製清熱五花茶同竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水, 店員話係佢地自家製自己煲, 飲落的確清甜舒爽, 唔會好甜, 味道剛剛好, 食完餃子飲返啖真係最好不過!
Type of Meal
Dinner
位於土瓜灣的港式餃子店,主打自家製作的餃子,以蒸、灼及煎的烹調方式,其他還有湯麵、煎餅、小籠包及特色小食,選擇蠻多。湯餃:鎮店韭菜豬肉餃  湯餃配原味大地魚湯,如果想試其他特色湯底,可以加錢轉換湯底。餃皮厚、有彈性,浸在熱湯裡或夾起來也不易破爛,韭菜餡的鮮味尤其突出。大地魚湯略為清甜,餃子還可配搭辣菜脯一起吃,口感爽脆兼麻辣。煎餃:黑椒洋蔥牛肉煎餃餃子的底部煎至金黃、硬脆。牛肉與洋蔥及黑椒粒混合而調製成的餡料,咬一口就肉汁滿溢,味道與漢堡扒有點相似,特別且較少見的餡料。手工招牌小籠包:原味小籠包灌湯包細細粒,共三粒。皮非常透薄,入面包裹著豬肉餡及肉汁,蘸點醋及薑絲,更加提鮮。自家製手工餃子湯麵:超級芫茜豬肉餃湯麵湯底升級成為足料惹味十全肉骨茶,配上很掛湯的新竹米粉及四隻芫茜餃子。湯底十分濃郁,有肉骨茶那股濃香藥材味,還有杞子及豬肉,有驚喜且健康的湯底。餃子餡料是芫茜跟豬肉配搭,芫茜味道鮮明,作為芫茜迷不妨一試。
位於土瓜灣的港式餃子店,
湯餃:鎮店韭菜豬肉餃

湯餃配原味大地魚湯,
煎餃:黑椒洋蔥牛肉煎餃

餃子的底部煎至金黃、硬脆。
手工招牌小籠包:原味小籠包

灌湯包細細粒,共三粒。
自家製手工餃子湯麵:超級芫茜豬肉餃湯麵

2023-12-08 59 views
餃燃店前幾日的哥就同朋友試咗依一間喺土瓜灣新開嘅餃子舖。舖頭的名字也比較特別🤣蒸韭菜餃子:清爽口感的健康之選😋蒸韭菜餃子嘅口感清新宜人。咬一口,餃子皮柔軟有彈性,輕輕咬落去就會釋放出韭菜餡嘅鮮美味道。韭菜餡蒸煮後更加嫩滑,韭菜嘅鮮甜香氣在口中散開。每一口都可以品味到韭菜嘅清爽同餡料嘅豐富口感,令人愛不釋手。除咗餃子之外,驚唔夠飽的話,仲可以叫個麵送餃子食😋。價錢:$ 80分數:8/10地址: 士瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖#土瓜灣美食 #hkfoodie #hkfood #food #美食推薦 #美食推介 #香港美食 #土瓜灣#hkig
餃燃店

蒸韭菜餃子:清爽口感的健康之選😋

除咗餃子之外,驚唔夠飽的話,仲可以叫個麵送餃子食😋。

價錢:$ 80
分數:8/10
地址: 士瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號

2023-11-25 166 views
呢間野一直想試…但去過一次就覺得好唔抵😂😂最平都要$23三隻餃子,再貴少少有29蚊同33蚊三隻..初初仲以為好大隻,點知佢細細隻,啲料又唔足,感覺麻麻地….我哋叫左5隻的餃子,等左成15分鐘先有得食!但一上枱個size 都突左下,咁細隻…真係唔夠飽…我哋另加$25叫左個原味大地魚上湯麵….唔知係一個完全冇味的麵…食到少少反胃,真係為咗填飽個肚而叫🥲🥲其實佢啲餃子唔係唔好食,可以話過得去,不過呢個價錢就真係唔係好抵,大把地方好食過佢….未必會再幫襯…都唔推薦大家喇😉香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #love #followback #餃子 #餃子好き #dumplings
呢間野一直想試…但去過一次就覺得好唔抵😂😂
最平都要$23三隻餃子,再貴少少有29蚊同33蚊三隻..
初初仲以為好大隻,點知佢細細隻,啲料又唔足,感覺麻麻地….
都唔推薦大家喇😉

2023-10-23 247 views
餃子唔好食,但小蘢包好食。花雕小籠包太重味。肉骨茶小籠包好好味。羊肉燒賣還可以。甜品唔覺好出色。坐待落嚟冇水飲。服務還可以。有待改進。下次只會食小籠包同上海麵。
餃子唔好食,但小蘢包好食。
花雕小籠包太重味。
肉骨茶小籠包好好味。
羊肉燒賣還可以。
甜品唔覺好出色。
坐待落嚟冇水飲。
服務還可以。
有待改進。

下次只會食小籠包同上海麵。
2023-10-17 265 views
見佢新開同埋好似好多foodie推介咁,所以放工就去試下。一坐低望到個餐牌真係嚇一嚇,都幾貴喎不過如果係好食嘅,貴都無問題嘅所以就試下啦。叫咗以下兩款餃,失望到極緻:雙重芝士粟米雞肉餃芝士用埋啲類似芝心批芝士,包埋變左一pat 混合物。食唔到粟米嘅爽脆,啲粟米仲要甜都唔甜下。雞肉又食唔出,變左gel口嘅粟米芝士糊超級芫茜豬肉餃佢叫超級芫茜餃,認真唔係特別多茜。茜唔夠香,比其他有芫茜餃嘅餃子店差勁多。重點係個豬肉食唔到個肉味,剩係食到醃肉嘅豉油同調味料味以上$65埋單。講真平啲我都無咁嬲,但收得哩個價錢,俾哩啲餃子我,我就真係唔會再幫襯。
不過如果係好食嘅,貴都無問題嘅所以就試下啦。

叫咗以下兩款餃,失望到極緻:

雙重芝士粟米雞肉餃

超級芫茜豬肉餃

2023-10-17
$65 (Dinner)
晚上6點半到,基本上唔駛等位,多人外賣,反而少堂食。點左小龍包,湯餃,蒸餃,小食。擺盤精緻,但價錢偏貴,服務水平還好,可以一試。人唔多,但都有時要追單(忘了送湯),上菜時間還好。小龍包正常,皮薄。餃子可點3隻或5隻。可選湯餃/蒸餃/煎餃。中伏位:肉骨茶湯苦,但沒有藥膳香;煎餅是mini size但價錢是large size;日月魚湯浸蘿蔔沒有日月魚味(如湯餃轉日月魚湯要加錢,不試也罷)。總結:試一次就算。伏。
晚上6點半到,基本上唔駛等位,多人外賣,反而少堂食。
人唔多,但都有時要追單(忘了送湯),上菜時間還好。
小龍包正常,皮薄。
餃子可點3隻或5隻。可選湯餃/蒸餃/煎餃。
總結:試一次就算。伏。
2023-10-06
$100 (Dinner)
2023-10-08 229 views
嗌咗外賣,等咗半個鐘頭後,居然話個外賣俾咗其他人,之後又話做緊,真係佛都有火,之後佢哋職員互相推搪責任,唔係諗住將個食物做好俾客人,最後唯有堅持退錢,唔想再繼續等落去。
TakeAway
2023-10-05 275 views
當晚係星期一(2/10)晚上8:10分落單 我8:35先齊啲野 上車即食 啲野已經唔係熱辣辣👎🏿見3間鋪加埋得5-6枱客咁我就叫左2份煎餃,1份湯餃,1個牛肉餅,1個小籠包 等左半個鐘🤯當日有2份煎餃唔睇個底都唔知係煎餃⋯ 個樣同湯餃係100%似樣 覺得煎得有啲差👎🏿羊肉餃唔錯👍🏻臘腸香菇我麻麻芝士餃正常野個牛肉煎餅係幾多汁既肉骨茶小籠包都唔錯既👍🏻不過不失⋯ 但等半個鐘就唔想想有下次

見3間鋪加埋得5-6枱客

羊肉餃唔錯👍🏻