2024-02-28 94 views
本身都有光顧楚撚記,見其舊址成為專賣特式餃子和小籠包的食店,滿心期待地前往品嚐。午市有套餐,但我不喜歡食韭菜、芫茜和羊肉,而剩下的兩款椰菜和木耳餃子都加了香菇,我又不吃,所以與套餐無緣。除了餃子,小籠包都頗特別,所以點了醉雞汁小籠包和大地魚湯新竹米粉。當日是平日下午1時,當時有3組客人,後來又有兩位客人進來。我相信他們都點了套餐,因為他們的小食湯麵飲品陸續上桌時,只有我待了20分鐘依然什麼都沒有。詢問店員是否已經下單,她說正在準備中。再過5分鐘,米粉終於上檯。在餐牌中的相片也看到這𥚃的大地魚湯比雲吞麵的大地魚湯深色,但沒想到實物是呈深啡色。以為別有一番風味,點知聞到一股漂白水的味道。儘管如此,我還是嘗了一口湯和米粉,有點咸,帶有蝦皮味。雖然食不出漂白水味,但再聞了幾次,都有一陣漂白水味,於是問店員大地魚湯是否這樣,亦反映聞到一陣漂白水味。她沒有去聞一聞確認是否有漂白水味,只說加了蝦去煮,再加一個尷尷尬尬的笑容。算了,不要勉強她。再聞仍聞到漂白水味,實在沒有勇氣再吃多口。米粉已經吃不下,小籠包亦不見踪影。正當請店員取消小籠包,想埋單走人,她就會告訴你已經煮好上得枱。好吧,我又坐下來。這個

大地魚湯新竹米粉

米粉已經吃不下,小籠包亦不見踪影。正當請店員取消小籠包,想埋單走人,她就會告訴你已經煮好上得枱。好吧,我又坐下來。這個等了半小時的醉雞汁小籠包,𥚃頭充滿濃郁醉雞汁的湯汁,味道不錯。但36蚊3粒,定價都幾進取。以這個價位,要吃到又有質素又無須等30分鐘的小籠包,坊間選擇很多。

最終,一口米粉、一口湯和三粒小籠包,盛惠59蚊,餓住個肚,兼換來一餐失望。
醉雞汁小籠包
醉雞汁小籠包
2024-02-28 11 views
今日放工嘅時候,路經公司附近,係横街見到強烈的燈光,原來有一間餃子店,叫餃撚店,餃子好有特色,同其他店有D唔同,我同朋友入左去試下。 店好大,有3間舖,又光猛,好舒服。餃子有蒸餃、煎餃和湯餃,款式多,係其他餃子店未吃過。 我地叫左椰香荔芋臘腸香菇餃(4隻),是煎餃,咬落去有濃濃嘅芋頭和椰香,皮脆香口,好食。又叫左香菇木耳豬肉湯餃(6隻),用大地魚湯做湯底,湯中見到好多小蝦,好飲,香菇湯餃好香,好味。 原味小籠包(3隻)皮薄餡靚,汁多味美。咬一口香煎蝦米韮菜餅(2件),有濃郁的韮菜味,對韮菜有偏好嘅我更加是無得頂。我好鍾意飲老火蕃茄薯仔红蘿蔔排骨湯麵,湯好飲,新竹米粉好滑。上湯蒜子浸菜心苗也不錯。

星期五晚walk in一去到餐廳就已經有位坐 好感動!一入餐廳第一個觀感係好乾淨光猛 同大部份嘅餐廳一樣用QR code自己點餐落單總括而言 CP值幾高 喺我會再回頭嘅餐廳飲品我地揀咗自家煲製嘅竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水微甜清清地又暖胃 正合心意 適合養生人士小食叫咗大地魚湯浸蘿蔔 擺盤好有心機但味道同口感比預期有所不同。。佢系偏硬和淡味若果系好入味林林地就好啦。。。大推介十全肉骨茶小籠包一吸個肉骨茶湯汁就已經雙眼發光!湯汁濃郁 冇諗過味道可以咁夾 湯汁份量足夠 皮夠薄趁熱食放入口 絕對能夠滿足你嘅味蕾 大推!一開始都擔心雙重芝士粟米煙肉餃會好滯 幸好餡料份量平均 仲有啲juicy~ 鍾意佢有好多粟米粒 有咬口鎮店韭菜豬肉餃上海幼麵配老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯底(+$10升級)湯底食得出幾天然 唔會好鹹 啱晒健康人士餃子同麵質就正常發揮若果喺office附近可以食到依碗麵 簡簡單單 已經好滿足
星期五晚walk in一去到餐廳就已經有位坐 好感動!
一入餐廳第一個觀感係好乾淨光猛
同大部份嘅餐廳一樣用QR code自己點餐落單
總括而言 CP值幾高 喺我會再回頭嘅餐廳

飲品我地揀咗自家煲製嘅竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
微甜清清地又暖胃 正合心意 適合養生人士

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水

小食叫咗大地魚湯浸蘿蔔 擺盤好有心機
但味道同口感比預期有所不同。。
佢系偏硬和淡味

若果系好入味林林地就好啦。。。

大地魚湯浸蘿蔔

大推介
十全肉骨茶小籠包
一吸個肉骨茶湯汁就已經雙眼發光!
湯汁濃郁 冇諗過味道可以咁夾
湯汁份量足夠 皮夠薄
趁熱食放入口 絕對能夠滿足你嘅味蕾 大推!

一開始都擔心雙重芝士粟米煙肉餃會好滯
幸好餡料份量平均 仲有啲juicy~
鍾意佢有好多粟米粒 有咬口

鎮店韭菜豬肉餃上海幼麵
配老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯底(+$10升級)
湯底食得出幾天然 唔會好鹹 啱晒健康人士

餃子同麵質就正常發揮
若果喺office附近可以食到依碗麵
簡簡單單 已經好滿足

鎮店韭菜豬肉餃上海幼麵 配老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯底
2024-02-23
$100 (Dinner)
竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水
鎮店韭菜豬肉餃上海幼麵 配老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯底
🥟 土瓜灣實力非凡餃子店🐲 龍年一元復始,萬象更新,你接過財神了嗎? 💰餃子外型貌似元寶,有招財進寶的意思。每逢過年過節吃餃子,都有沾沾喜氣,寓意荷包滿滿的好意頭。位於土瓜灣的「餃撚店」供應多款特式餃子店,小籠包和麵食類,大家趕快也吃上一顆金元寶吧 !🥟 椰香荔芋臘腸香菇餃(4隻) $29 店中獨門原創的荔芋臘腸香菇餃把椰香荔芋臘味煲的做法融入餃子餡,將椰漿混合芋頭製成蓉🥣,再加入臘腸、冬菇等配料,完美成為一道創意料理。芋頭蓉夠粉夠綿,香口惹味,喜歡吃辣的朋友可以配上一點台中自家製嘅的香辣菜甫,滋味滿滿。 🥟 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 (4隻) $33 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃可以說是鮮氣逼人系列。餃子加入了XO醬、帶子、蝦仁及翠玉瓜,增添了一份爽脆口感,鮮美多汁,值得一試。🥟 花雕醉雞汁小籠包 (3隻) $36容許小編在眾人皆醒我獨醉的好好享受濃濃花雕香的雞汁小籠包。小籠包以高湯熬製成肉凍包製,蒸煮後啖啖爆汁💦暖呼呼的醉人之味,令人一試難忘。🥟 手工招牌小籠包 (3隻) $32手工招牌小籠包以新鮮食材熬製高湯,製成肉凍包製成灌湯包,吃時輕輕把小籠包夾起,放喺湯匙上,再咬開一小口
🥟 土瓜灣實力非凡餃子店

🥟 椰香荔芋臘腸香菇餃(4隻) $29

🥟 XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃 (4隻) $33

🥟 花雕醉雞汁小籠包 (3隻) $36

🥟 手工招牌小籠包 (3隻) $32
手工招牌小籠包以新鮮食材熬製高湯,製成肉凍包製成灌湯包,吃時輕輕把小籠包夾起,放喺湯匙上,再咬開一小口啜入湯汁,然後再加入醋和薑絲,鮮味十足。

🥗 椒麻篙筍 $38
碧綠的篙筍麻香舛味,保持爽脆口感,是清新的涼菜。

🥛 鮮磨豆漿 $15
豆味濃郁,入口順滑順滑

🍽 餐廳:餃撚店 @dumpling_land
🌐地址: 土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖

🐮 #cowing吃在土瓜灣

#hkblogger #hkbloggers #hkigers #hkkol #852kol #hkinfluencer #foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #相機食先 #吃貨 #食好西 #餃撚店 #土瓜灣美食 #香港餃子 香港點心 #隱世美食 #香港美食 #平民美食 #HKEats #HKDumplings #花鵰醉雞汁小籠包
2024-02-21
2024-02-21 34 views
好鐘意食餃子,今次見楚撚記姐妹店餃撚店幾吸引,試一試原味小籠包$32/3新鮮熱辣又多汁雙重芝士粟米煙肉餃$29/4好多好多芝士!芝士半溶呈軟心效果,芝士多到唔覺有煙肉咁椰菜雲耳香菇豬肉餃$38/6湯餃配原味大地魚上湯,可以加$10升級其他湯底,有菜有肉嘅湯餃較健康椰香荔芋臘腸香菇餃$29/4好特別嘅餡料、諗返起新年有芋泥有臘腸,食落軟滑小心爆汁牛肉煎餅$38堅係爆汁,皮都算唔厚,餡肉好食多汁竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水$20好清甜,好足料天然味道,無添加太多甜味,好飲潤喉鮮磨豆漿$15一樣天然好飲,好滑
好鐘意食餃子,今次見楚撚記姐妹店餃撚店幾吸引,試一試

原味小籠包$32/3
新鮮熱辣又多汁

雙重芝士粟米煙肉餃$29/4
好多好多芝士!芝士半溶呈軟心效果,芝士多到唔覺有煙肉咁

椰菜雲耳香菇豬肉餃$38/6

椰香荔芋臘腸香菇餃$29/4
好特別嘅餡料、諗返起新年
有芋泥有臘腸,食落軟滑

小心爆汁牛肉煎餅$38
堅係爆汁,皮都算唔厚,餡肉好食多汁

竹蔗茅根紅蘿蔔馬蹄水$20
好清甜,好足料
天然味道,無添加太多甜味,好飲潤喉

鮮磨豆漿$15
一樣天然好飲,好滑
2024-02-07 401 views
天花板爆汁特式餃子店🌸黑椒洋蔥牛肉餃🌶(4隻)$29🌟🌟🌟🌟🌟黑椒洋蔥味道調教得好好,爆晒汁,牛肉味濃🌸超級芫茜豬肉餃(4隻)煎餃$23🌟🌟🌟🌟🌟鐘意芫茜既朋友仔一定好鐘意啦!滿滿芫茜,一咬落去芫茜味突出,朋友食得好滿足。 🌸東北京蔥孜然羊肉餃(4隻)煎餃$33🌟🌟🌟🌟🌟鐘意食羊既朋友一定要吃,濃厚羊肉味道,肉質完全唔羶,爆晒汁 🌸足料惹味十全肉骨茶麵$33🌟🌟🌟🌟🌟超惹味十全肉骨茶,小編揀左上海麵(粗麵),麵質比較煙靭,再加香蔥飲湯滿足好多。 🌸花雕醉雞汁小籠包 (3隻)$36🌟🌟🌟🌟🌟濃郁花雕味,超爆汁,估唔到熱食都幾好味!🌸小心爆汁牛肉煎餅(2件)$38🌟🌟🌟🌟🌟超級爆汁,牛味甚濃,吃每一啖都要小心呀!🌸香煎蝦米韭菜餅(2件)$28🌟🌟🌟🌟🌟同樣都爆晒汁,韭菜勁新鮮,蝦米夠香,皮薄餡靚。🌸手工羊肉燒賣 (3隻)$45🌟🌟🌟🌟🌟呢個勁特別,小編特別鐘意,羊肉味濃,完全唔會羶架🌸鮮磨豆漿$ 15🌟🌟🌟🌟🌟豆味重,夠順滑======詳情======餃撚店 (土瓜灣) @dumpling_land土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖================#yummy #香
天花板爆汁特式餃子店

🌸黑椒洋蔥牛肉餃🌶(4隻)$29🌟🌟🌟🌟🌟
黑椒洋蔥味道調教得好好,爆晒汁,牛肉味濃

🌸超級芫茜豬肉餃(4隻)煎餃$23🌟🌟🌟🌟🌟

🌸東北京蔥孜然羊肉餃(4隻)煎餃$33🌟🌟🌟🌟🌟
鐘意食羊既朋友一定要吃,濃厚羊肉味道,肉質完全唔羶,爆晒汁

🌸足料惹味十全肉骨茶麵$33🌟🌟🌟🌟🌟

🌸花雕醉雞汁小籠包 (3隻)$36🌟🌟🌟🌟🌟
濃郁花雕味,超爆汁,估唔到熱食都幾好味!

🌸小心爆汁牛肉煎餅(2件)$38🌟🌟🌟🌟🌟
超級爆汁,牛味甚濃,吃每一啖都要小心呀!

🌸香煎蝦米韭菜餅(2件)$28🌟🌟🌟🌟🌟
同樣都爆晒汁,韭菜勁新鮮,蝦米夠香,皮薄餡靚。

🌸手工羊肉燒賣 (3隻)$45🌟🌟🌟🌟🌟
呢個勁特別,小編特別鐘意,羊肉味濃,完全唔會羶架

🌸鮮磨豆漿$ 15🌟🌟🌟🌟🌟
豆味重,夠順滑

======詳情======

餃撚店 (土瓜灣) @dumpling_land
土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖

================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #土瓜灣美食 #土瓜灣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #羊肉控 #芫茜控 #餃子控 #皮薄餡靚 #爆晒汁 #馬頭圍道 #餃撚店 #香港餃子 #香港點心 #隱世美食 #香港美食 #平民美食 #HKEats #HKDumplings
  • 手工羊肉燒賣
  • 花雕醉雞汁小籠包
2024-02-06 64 views
我其實好鍾意食餃子🥟,今日竟然比我係土瓜灣發現左呢間手工餃子,好食性價比又高,個店名仲好鬼馬添😳店面有3間,好多地方,坐得舒服🤭嘢食選擇都多,不只單一提供餃子🥟。不得不提,佢有個自家製嘅香辣菜甫超好味,真係食得好開心🥳超級芫茜豬肉餃(湯餃)跟原味大地魚上湯:見到個大地魚湯咁嘅色以為會好奇怪🤔,結果又係出乎預期咁鹹鮮,湯底仲有啲蝦乾仔,好足料!當然超級芫荽豬肉餃都好紮實,入邊有滿滿嗆豬肉同芫荽😳原味小籠包(3隻):皮薄餡靚,勁多汁,而且啲肉汁好鮮甜😋小心爆汁牛肉煎餅(2件):個名改得好呀😂超級爆汁,而且牛肉餅好嫩🫣勁鐘意❤️鎮店韭菜豬肉餃(4隻)煎餃:煎得夠脆,皮薄而入面既材料好滿,相當滿足😆酸辣金湯麵,上海麵(幼麵):酸辣度適中,面身硬度剛好,整體不錯!杞子龍眼菊花蜜(杯):好濃鬱香甜嘅菊花蜜🥰

不得不提,佢有個自家製嘅香辣菜甫超好味,真係食得好開心🥳

原味小籠包(3隻):皮薄餡靚,勁多汁,而且啲肉汁好鮮甜😋

杞子龍眼菊花蜜(杯):好濃鬱香甜嘅菊花蜜🥰
2024-02-04
Lunch
2024-02-02 36 views
(*˘︶˘*).。..餃撚店.:*♡一試餃撚店:即蒸小籠包、冬天限定芋泥臘肉煎餃必吃!-大排檔楚撚記老闆的第二條線餃撚店!一聽個名就知餐廳主打各式餃子,款式多仲有即蒸小籠包,選擇豐富。必點即蒸小籠包,絕對不輸米芝蓮,一口咬下湯汁鮮美,襯熱食最好食。冬天限定芋泥臘腸煎餃非常值得一試,芋泥綿密,臘肉鹹香,煎餃的酥脆外皮,口感層次都十分豐富。香煎蝦米韮菜餅也是必選,咬落韮菜爆晒汁,點點蝦米增加咸香。-午市套餐都非常划算,香菇木耳 豬肉餃配鰹魚湯麵、小菜及桂花太白糕及飲品,餃子包得飽滿,份量十足,滿滿香菇香氣。湯底選了最簡單原味大地魚魚湯,我覺得稍稍有點咸不過整份套餐可以吃得飽足又滿足。即使散叫煎餃/湯餃價格也非常親民,東北京蔥孜然羊肉餃和超級芫荽豬肉餃也十分好吃,後者芫荽份量真的很多,愛重口味的必點啊~餃撚店土瓜灣馬頭圍道馬頭圍道187號地下2至4號舖
(*˘︶˘*).。..餃撚店.:*♡

一試餃撚店:
即蒸小籠包、冬天限定芋泥臘肉煎餃必吃!

大排檔楚撚記老闆的第二條線餃撚店!
一聽個名就知餐廳主打各式餃子,款式多
仲有即蒸小籠包,選擇豐富。

必點即蒸小籠包,絕對不輸米芝蓮,

一口咬下湯汁鮮美,襯熱食最好食。

冬天限定芋泥臘腸煎餃非常值得一試,

芋泥綿密,臘肉鹹香,煎餃的酥脆外皮,口感層次都十分豐富。
香煎蝦米韮菜餅也是必選,

咬落韮菜爆晒汁,點點蝦米增加咸香。

午市套餐都非常划算,
香菇木耳 豬肉餃配鰹魚湯麵、小菜及桂花太白糕及飲品,

餃子包得飽滿,份量十足,滿滿香菇香氣。

湯底選了最簡單原味大地魚魚湯,我覺得稍稍有點咸

不過整份套餐可以吃得飽足又滿足。

即使散叫煎餃/湯餃價格也非常親民,

愛重口味的必點啊~

餃撚店
土瓜灣馬頭圍道馬頭圍道187號地下2至4號舖
2024-01-30 40 views
楚撚記係土瓜灣舊址一直都裝修緊原來係開餃子店 見到仲有午巿套餐自家製餃子口味好特別 有成十一款咁多仲可以揀煎餃/蒸餃/放湯 非常多選擇♥︎椰菜雲耳香菇豬肉餃湯麵 (原味大地魚湯)香菇木耳豬肉餃湯麵 (+$10酸辣金湯)餃子隻隻都好飽滿 好足料 酸辣金湯好惹味 麵條我就揀左上海麵 比較粗身 有吸到湯汁每個餐仲有一款特色菜餚 蒜子浸菜心苗椒麻萵荀 麻麻辣辣食落仲好爽口甜品有桂花太白拉糕 加左桂花蜜甜甜地 咬落煙煙韌韌既口感杞子龍眼菊花蜜+$5原味小籠包(3隻) $28小籠包即叫即蒸 皮夠薄 湯汁滿滿 好正小心爆汁牛肉煎餅(2件) $34聽個名都知係會爆汁既牛肉煎餅煎到好脆既餅皮配上牛肉汁真係勁夾椰香荔芋臘腸香菇煎餃 $29/4隻呢款煎餃真係好特別 首先咬落椰汁味已經好出芋頭質感好腍 仲有臘腸粒同菇粒真係估唔到咁好食 一定試下
楚撚記係土瓜灣舊址一直都裝修緊
原來係開餃子店 見到仲有午巿套餐
自家製餃子口味好特別 有成十一款咁多
仲可以揀煎餃/蒸餃/放湯 非常多選擇
♥︎
椰菜雲耳香菇豬肉餃湯麵 (原味大地魚湯)
香菇木耳豬肉餃湯麵 (+$10酸辣金湯)
餃子隻隻都好飽滿 好足料 酸辣金湯好惹味

呢款煎餃真係好特別 首先咬落椰汁味已經好出
芋頭質感好腍 仲有臘腸粒同菇粒
真係估唔到咁好食 一定試下
2024-01-28 52 views
“椰香荔芋臘腸香菇餃”($29/4隻)“雙重芝士粟米煙肉餃”($29/4隻)“花雕醉雞汁小籠包”($36/3隻)“東北京蔥孜然羊肉餃湯麵”($52)“京滬擔擔麵”($52)“杞子龍眼菊花蜜”($20)一向幾鍾意食楚撚記嘅我知道同集團喺土瓜灣開咗間餃子專門店🥟忍唔住搵一晚去咗試吓😛睇睇menu發現除咗各款餃子仲有小籠包,點心,麵類等等提供所以我地一於咩都叫啲🤣首先點咗2款煎餃煎餃隻隻飽滿又大隻,金黃色超吸引😍最特別一定係椰香荔芋臘腸香菇餃入面係滿滿嘅芋泥🤤芋頭控必點😆雙重芝士粟米煙肉餃就夠哂邪惡🧀🥓小籠包點咗花雕醉雞汁口味🐔入面包住濃濃嘅醉雞汁,酒味超香😋另外叫咗2碗麵食分別係孜然羊肉餃湯麵,擔擔麵羊肉餃孜然味好重,我好鍾意🤤配上原味大地魚湯就岩岩好☺️擔擔麵湯底香濃,仲有好多花生碎🥜而且大大碗其實幾抵食😝食完飲返杯清甜杞子龍眼菊花密舒服哂☺️
“椰香荔芋臘腸香菇餃”($29/4隻)
“雙重芝士粟米煙肉餃”($29/4隻)
“花雕醉雞汁小籠包”($36/3隻)
“東北京蔥孜然羊肉餃湯麵”($52)
“京滬擔擔麵”($52)
“杞子龍眼菊花蜜”($20)

一向幾鍾意食楚撚記嘅我
知道同集團喺土瓜灣開咗間餃子專門店🥟
忍唔住搵一晚去咗試吓😛
睇睇menu發現除咗各款餃子
仲有小籠包,點心,麵類等等提供
所以我地一於咩都叫啲🤣
首先點咗2款煎餃
煎餃隻隻飽滿又大隻,金黃色超吸引😍
最特別一定係椰香荔芋臘腸香菇餃
入面係滿滿嘅芋泥🤤芋頭控必點😆
雙重芝士粟米煙肉餃就夠哂邪惡🧀🥓
小籠包點咗花雕醉雞汁口味🐔
入面包住濃濃嘅醉雞汁,酒味超香😋
另外叫咗2碗麵食
分別係孜然羊肉餃湯麵,擔擔麵
羊肉餃孜然味好重,我好鍾意🤤
配上原味大地魚湯就岩岩好☺️
擔擔麵湯底香濃,仲有好多花生碎🥜
而且大大碗其實幾抵食😝
食完飲返杯清甜杞子龍眼菊花密舒服哂☺️
估唔到土瓜灣有間專食特色餃子鋪頭,呢度位置寬闊,座位鬆動,裝修帶點懷舊。餃子🥟款式特別多,除左餃子,仲有小食、特色飲品、甜品,款式多樣化,食法都任君選擇😆▫️十全肉骨茶米線+香菇木耳豬肉煎餃肉骨茶湯底足料濃郁,餃子size大大舊,煎完色澤均勻,咬落去仲會爆汁😋◾️ 椰菜雲耳香菇豬肉餃湯麵用左大地魚湯底,鮮甜清香,餃子肉汁鮮嫩,口感豐富🥳🪄湯麵套餐附送小食+飲品+甜品,性價比極高,甜品:桂花太白拉糕,直頭有驚喜,煙靭好味🤤非常軟糯、必點之選。

▫️十全肉骨茶米線+香菇木耳豬肉煎餃

◾️ 椰菜雲耳香菇豬肉餃湯麵
用左大地魚湯底,鮮甜清香,餃子肉汁鮮嫩,口感豐富🥳

• 桂花太白拉糕
  • 原味小籠包
  • 香菇木耳豬肉煎餃
2024-01-25 23 views
發現到係土瓜灣有一間特色手工餃子店,佢哋啲餃子、小籠包口味係出面都冇見過,今日特登過嚟試吓有幾特別。餐廳係條巷仔度,一連三個舖位。都幾光猛乾淨。小籠包、餃子除咗基本口味之外,仲有好多特別口味,小籠包就試咗花雕醉雞汁小籠包,真係有好濃嘅酒香味,每一個都係食緊一大啖醉雞咁,如果要渣車嚟食真係要三思。煎餃就試吓咗雙重芝士粟米煙肉餃同埋椰香荔芋臘腸香菇餃。前者芝士爆漿而出,咸咸香香咁似食緊西餐。後者直頭將臘味芋頭煲塞咗入去個餃子度,啱曬冬天食。另外主食叫咗個椰菜雲耳香菇豬肉餃湯麵,加咗$10轉成老火蕃茄薯仔紅蘿蔔排骨湯,個湯真係好好飲。仲有唔好錯過佢哋個小心爆汁牛肉煎餅,咬開一啖啲汁把把聲係咁流出嚟,一人一個熱辣辣真係必試。
餐廳係條巷仔度,一連三個舖位。都幾光猛乾淨。

2023-12-03
Lunch
2024-01-23 79 views
自己一直都好鍾意食餃子除左傳統嘅餃子餡自己都鍾意食新穎少少嘅特色餡料最近係土瓜灣開左間新嘅餃子店個名仲好特別 叫餃撚店!原味小籠包小籠包皮好簿小籠包肉餡好鮮甜裏面仲有好多肉汁一口size熱辣辣椰香荔芋臘腸香菇餃個配搭好特別充滿本土特色裏面好足料整個配搭好match 感覺好似食緊煲仔飯或芋頭糕咁XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃好驚喜嘅餃子 餃子極鮮甜蝦仁好爽脆又鮮加上XO醬後好惹味連埋翠肉瓜令餃子好fresh香菇木耳豬肉餃同樣好足料,每啖都充滿豬肉同香菇香,同是亦有木耳爽脆質感。餃子皮唔會太厚,但夾起都唔會好易穿。京滬擔擔麵擔擔麵湯好濃郁 仲有好多花生碎帶微辣又充滿花生香麵條好煙韌彈牙好掛湯 每啖都好充滿花生香小心爆汁牛肉煎餅真係要小心 因為真係好爆汁肉汁熱辣辣充滿牛香牛肉餡啖啖肉又juicy 煎餅皮薄得黎
自己一直都好鍾意食餃子
除左傳統嘅餃子餡
自己都鍾意食新穎少少嘅特色餡料
最近係土瓜灣開左間新嘅餃子店
個名仲好特別 叫餃撚店!

原味小籠包

Dinner
  • XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃
  • 小心爆汁牛肉煎餅
2024-01-21 32 views
自己一直都好鍾意食餃子除左傳統嘅餃子餡自己都鍾意食新穎少少嘅特色餡料最近係土瓜灣開左間新嘅餃子店個名仲好特別 叫餃撚掂!原味小籠包小籠包皮好簿小籠包肉餡好鮮甜裏面仲有好多肉汁一口size熱辣辣椰香荔芋臘腸香菇餃個配搭好特別充滿本土特色裏面好足料整個配搭好match 感覺好似食緊煲仔飯或芋頭糕咁XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃好驚喜嘅餃子 餃子極鮮甜蝦仁好爽脆又鮮加上XO醬後好惹味連埋翠肉瓜令餃子好fresh香菇木耳豬肉餃同樣好足料每啖都充滿豬肉同香菇香同是亦有木耳爽脆質感餃子皮唔會太厚但夾起都唔會好易穿京滬擔擔麵擔擔麵湯好濃郁 仲有好多花生碎帶微辣又充滿花生香麵條好煙韌彈牙好掛湯 每啖都好充滿花生香小心爆汁牛肉煎餅真係要小心 因為真係好爆汁肉汁熱辣辣充滿牛香牛肉餡啖啖肉又juicy 煎餅皮薄得黎
自己一直都好鍾意食餃子
除左傳統嘅餃子餡
自己都鍾意食新穎少少嘅特色餡料
最近係土瓜灣開左間新嘅餃子店
個名仲好特別 叫餃撚掂!

原味小籠包

Dinner
  • XO醬翠玉瓜帶子蝦仁餃
  • 小心爆汁牛肉煎餅
2024-01-20 26 views
餃撚店.確然係餃撚店話說上次去土瓜灣搵到好野食今次一於再訪土瓜灣搵好食力這次尋到的就是餃撚店店如其名出品真係餃撚店食餃子食到咁好味既!先講任食任點的小料醬汁秘製的麻辣菜甫,輕辣惹味好食配之後的餃子們勁正潮州辣油又係食麵食餃子的好朋友夠正宗,辣度適中朋友認為比一般的偏辣我則認為剛剛好花雕醉雞汁小籠包(3隻)必食!超讚!爆汁的湯水勁有酒香鮮肉的肉汁混入其中香鮮味美,簡直係必食之作雙重芝士粟米煙肉餃(4隻)芝味香濃,粟米夠晒香甜加入了鹹香的煙肉中西內涵結合,外脆內拉芝味道好新奇!鮮蝦炸雲吞(配酸甜醬)(3件)可口香脆,一隻雲吞內藏大蝦一隻一口下去就是爽彈脆,非常好食鎮店韭菜豬肉餃(湯餃)6隻,跟原味大地魚上湯作為韭菜愛好者,一定要吃湯好香,餃子皮薄,內有漲卜卜的鮮肉與韭菜滿口香氣,啖啖滋味,十分滿足難怪是鎮店之寶京滬擔擔麵味道極之濃郁,啖啖都有花生味擔擔麵好彈牙,好掛汁湯底好好飲,可說是出色之作杞子龍眼菊花蜜(杯)清甜又清爽,好適合近日的天氣既下火,又清潤餃撚店土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖電話號碼  27558956#餃撚店 #土瓜灣美食 #香港餃子 #香港點心 #隱世美食 #香港美
餃撚店.確然係餃撚店

話說上次去土瓜灣搵到好野食
今次一於再訪土瓜灣搵好食力
這次尋到的就是餃撚店
店如其名
出品真係餃撚店
食餃子食到咁好味既!

先講任食任點的小料醬汁
秘製的麻辣菜甫,輕辣惹味好食
配之後的餃子們勁正

潮州辣油
又係食麵食餃子的好朋友
夠正宗,辣度適中
朋友認為比一般的偏辣
我則認為剛剛好

花雕醉雞汁小籠包(3隻)
必食!超讚!
爆汁的湯水勁有酒香
鮮肉的肉汁混入其中
香鮮味美,簡直係必食之作

雙重芝士粟米煙肉餃(4隻)
芝味香濃,粟米夠晒香甜
加入了鹹香的煙肉
中西內涵結合,外脆內拉芝
味道好新奇!

鮮蝦炸雲吞(配酸甜醬)(3件)
可口香脆,一隻雲吞內藏大蝦一隻
一口下去就是爽彈脆,非常好食

鎮店韭菜豬肉餃(湯餃)
6隻,跟原味大地魚上湯
作為韭菜愛好者,一定要吃
湯好香,餃子皮薄,內有漲卜卜的鮮肉與韭菜
滿口香氣,啖啖滋味,十分滿足
難怪是鎮店之寶

京滬擔擔麵
味道極之濃郁,啖啖都有花生味
擔擔麵好彈牙,好掛汁
湯底好好飲,可說是出色之作

杞子龍眼菊花蜜(杯)
清甜又清爽,好適合近日的天氣
既下火,又清潤

餃撚店
土瓜灣馬頭圍道187號地下2及4號舖
電話號碼  27558956

#餃撚店 #土瓜灣美食 #香港餃子
#HKDumplings

#wine #coffee
#food #foodporn #instafood #amazing
#sweet #fresh #tasty #delish #eating
#foodpic #相機先食 #eat
#hungry #foodgasm
#好味 #love #follow4follow
#tbt #happy