2019-03-29 41 views
中上環嘅朋友‼️會唔會日日返工諗食咩諗到頭都大🤯信德中心呢間拉麵店推出蝦濃湯🦐大家可以一試 成間鋪頭嘅味都充滿蝦味.#味噌蝦濃湯拉麵 $78先講湯底 蝦味勁濃🦐‼️但唔係鹹個隻 好濃櫻花蝦味 拉麵係我鍾意食嗰款 比較粗身🍜拉麵軟硬程度剛剛好 有口感得嚟唔會太淋或太硬拉麵掛湯之外 亦都掛櫻花蝦🤩🦐 令每一啖拉麵都充滿蝦味👅.#叉燒蝦濃湯拉麵 $98呢款係增量版🍜 個碗再大啲 而且叉燒有5塊 不過女仔食上面嗰款已經飽啦🤰🏻都會有1塊叉燒呢款啱晒大食嘅吃貨🐷.#煎蝦餃子 $33餃子餡都有蝦膠包住 食落都有櫻花蝦🦐不過略嫌餃子冇咩汁 唔夠juicy 如果好鍾意食蝦嘅朋友都可以試吓🥟.
中上環嘅朋友‼️會唔會日日返工諗食咩諗到頭都大🤯

#煎蝦餃子 $33
餃子餡都有蝦膠包住 食落都有櫻花蝦🦐
不過略嫌餃子冇咩汁 唔夠juicy
如果好鍾意食蝦嘅朋友都可以試吓🥟

星期六晚上突然間下著毛毛細雨,溫度亦降了幾度, 突然好想吃一點熱食暖胃。男友提意到上環信德中心開業不久 食拉麵。                  當晚提早六點鐘左右來到拉麵店,店內人流不算多。店鋪面積不小,比一般拉麵店大兩、三倍。我們安排坐二人枱,可以坐得更舒服。 裝潢方面則沒有太大特色,但當看到牆上海報就知道主打濃湯蝦拉麵,過江龍 源自扎幌市, 非九洲風拉麵, 店主創制了自家的味道,湯底以鮮味為主道,味道會較清甜, 口感較輕。 看看餐牌當是主推薦 拉麵,分別有別噌、醬油和鹽味三款選擇。 男友選了 $75  湯底是令人眼前一亮呈現淺橙色,深深地呷一口富層次的蝦味濃湯,濃湯由日本鮮蝦頭、經長時間煲成濃湯。 淸澄湯底無添加味精,入口順喉不涸, 更以大量櫻花蝦提鮮。湯底出色也要配合那小小肥的叉燒,入口已經半溶,鬆化有肉味。但每碗只有一片,食到到喉唔到肺,所以索性加$28/三片,可以吃得更盡慶。 麵條是粗曲麵,口感特別彈牙煙韌,掛湯力比幼身麵條更強,入口軟滑。我還是喜歡全統的豬骨濃湯口味 $72每滴也是豬骨的濃郁精華,質感亦較稠。拉麵整體也合乎預期, 只是配料較一般的拉麵小,流心蛋煮

男友提意到上環信德中心開業不久 [緣屋] 食拉麵。

當晚提早六點鐘左右來到拉麵店,店內人流不算多。

店鋪面積不小,比一般拉麵店大兩、三倍。

我們安排坐二人枱,可以坐得更舒服。 裝潢方面則沒有太大特色,但當看到牆上海報就知道主打濃湯蝦拉麵,過江龍 [緣屋] 源自扎幌市, 非九洲

看看餐牌當是主推薦 [日本蝦濃湯] 拉麵,分別有別噌、醬油和鹽味三款選擇。

男友選了[鹽味蝦濃湯拉麵] $75

淸澄湯底無添加味精,入口順喉不涸, 更以大量櫻花蝦提鮮。

湯底出色也要配合那小小肥的叉燒,入口已經半溶,鬆化有肉味。

我還是喜歡全統的豬骨濃湯口味 [緣屋原味味噌拉麵] $72

每滴也是豬骨的濃郁精華,質感亦較稠。

拉麵整體也合乎預期, 只是配料較一般的拉麵小,流心蛋煮得唔夠靚, 令人若有所消失。
一口牛油粟米餅$28

細細粒入口熱辣辣,充滿牛油香, 也吃到栗米粒粒,香脆感十足。

吃過份量足的拉麵後, 我們已經CHARGE 足電,飽胃暖肚地離開  [緣屋] 。
2019-03-23
$120 (Dinner)
2019-03-27 32 views
聽朋友講上環開左間好味的日本拉麵店,於是今日下午由中環行去位於好方便的信德中心食拉麵。我食左味噌蝦濃湯拉麵,味道比預期好,不單止賣相吸引,湯底蝦味濃郁好味而不太咸(吃完後,仲唔駛成日飲水),櫻花蝦好多一D都唔慳,拉麵份量夠,而我最欣賞的係拉麵好彈牙,隻溏心蛋好好味。另外,員工做野有效率,有禮貌,坐的位置唔似其它麵店咁迫埋一齊,坐得好舒服,係香港巳經好少有。不過,美中不足的係個湯有少許油膩。蝦湯底的拉麵係好特別,值得再食!

蝦湯底的拉麵係好特別,值得再食!
2019-03-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • 味噌蝦濃湯拉麵
緣屋 |#上環每次去完澳門都會係信德中心醫飽個肚先返家, 差不多2/F 嘅餐廳都食過晒。 難得開咗唔係連鎖店, 而且係我最愛嘅拉麵 落船前已經睇定食評諗好食咩。  來自北海道札幌嘅過江龍, 主打嘅並唔係豬骨/雞白湯 而係香港少有嘅蝦濃湯。 海鮮又係我食多多都唔厭嘅。 店舖面積好大,有傳統Bar枱 亦有4-5人枱/卡位 等!適合唔同人士, 淺木嘅設計乾淨簡潔 , 坐得舒適 !點餐紙同餐牌放好係枱面。 坐係店舖最入嘅位置私人度較高,而且比較靜 啱晒想慢慢坐 傾計嘅食客。 餐牌上有晒圖片, 睇到流口水, 唔好以為全部紅色就係辣, 其實係用鮮蝦熬製嘅濃厚蝦湯。唔食海鮮嘅朋友 都可以揀返原味冇蝦湯嘅拉麵/ 丼飯。《辣味噌蝦濃湯拉麵 -辛》$88湯頭食到濃濃的蝦味 有別於平日的豚肉湯相對比較順口 辣湯內有火炙叉燒粒 為湯底增添多了一份層次 溏心蛋 相當出色 半流心的感覺 點麵食一流 加上韭菜爽口 整體配撘不錯《火炙味噌蝦濃湯拉麵》$88北海道特色拉麵之選 濃厚的蝦湯 面層蝦油香濃 配上一片 肥瘦適中的叉燒 半隻流心蛋 加上自行添加的蒜鹽 增添湯底的濃度 麵質是粗麵 掛湯能力佳 《唐揚炸雞》$38新
緣屋 |#上環

《辣味噌蝦濃湯拉麵 -辛》$88

《火炙味噌蝦濃湯拉麵》$88
《唐揚炸雞》$38
新鮮炸起的炸雞🍗 肉質嫩滑 雞皮香脆 不膩 加上檸檬🍋汁 解去油膩感
2019-03-24
$100 (Dinner)
  • 火炙味噌蝦濃湯拉麵
2019-03-25 402 views
又有日本過江龍拉麵店抵港。今次是來自北海道札幌元組蝦濃湯拉麵-緣屋。店子位於上環的信德中心二樓,是中等大小。裝修格調是典型的日式拉麵店格式,設有吧座及枱座,整體簡潔而光猛。拉麵有九款選擇,主打蝦湯拉麵,分別有味噌、醬油和鹽味,亦另有兩款非蝦湯的拉麵,價錢由$75-98。另有各種小食如餃子、炸雞等。味噌蝦濃湯拉麵$78這味噌蝦濃湯拉麵是熱賣拉麵,而且已經包括半隻溏心旦。溏心旦有流心旦王,旦味濃厚,可惜滷得未夠入味,否則味道更好。先呷一口湯,湯頭比一幻的油膩一點,面泛油光。蝦湯的蝦味未算最濃,加上櫻花蝦的點綴,蝦味倒是足夠的,比較淡雅。特別一讚的是它的味噌蝦湯,鹹鮮平衡得宜,沒有過鹹的通病。叉燒有一片,是半肥瘦,肉質算是軟腍有肉味。再夾一口粗身拉麵,滿有旦香,口感帶一點韌性,而且掛湯力十足。整體而言味道不錯,貼心的還有調味醬料可自行加味。在趕船的路程中,一嚐過江龍拉麵滋味,雖不至於驚為天人,但倒是不錯的選擇。

又有日本過江龍拉麵店抵港。今次是
來自北海道札幌元組蝦濃湯拉麵-緣屋

。另有各種小食如餃子、炸雞等。

味噌蝦濃湯拉麵$78

。整體而言味道不錯,貼心的還有調味醬料可自行加味

2019-03-24
Type of Meal
Lunch
2019-03-24 35 views
自從一幻來港後,每次想到要吃蝦湯底日式拉麵都會自動去找它,最近在信德中心開了一家新的北海道蝦濃湯拉麵,當然要一試啦!這店的裝潢雖沒有一幻拉麵店般新穎,但其簡單的裝修更有道地日式拉麵店的風味。小吃點了蝦多士和櫻花蝦唐揚炸雞,蝦多士過分油膩,加了櫻花蝦的炸雞除了顏色多點紅之外,沒有甚麼特別,雞亦不算是炸得鮮嫩多汁,叫小吃的錢絕對可以省下來!拉麵點了味噌义燒蝦濃湯拉麵和火灸味噌蝦濃湯拉麵,麵是北海道傳統粗麵條,掛湯一流!湯底比一般的豚骨湯底味道更重更濃;雖然兩碗麵都是味噌湯底,但火灸的那碗不論是湯的濃度和香味都比另一碗更勝一籌,如可以多加幾片义燒便錦上添花了!一句總結,拉麵不俗,小吃可省去!

蝦多士

櫻花蝦唐揚炸雞

味噌义燒蝦濃湯拉麵

火灸味噌蝦濃湯拉麵

一句總結,拉麵不俗,小吃可省去!
2019-03-16
$150 (Lunch)
味噌义燒蝦濃湯拉麵
火灸味噌蝦濃湯拉麵
2019-03-22 27 views
🔅🔅🔅為了尋覓好美食不論香港九龍新界總會有我的出沒~聽聞上環碼頭新開了一間來自札幌的拉麵店於是拉上朋友陪我去試試~🔹拉麵店來說面積真的很大座位走廊空間十分闊落主打元祖蝦濃湯湯底共有七款口味選擇另外還有沙律小食和風蝦料理丼物🔸<火灸味增蝦濃湯拉麵>味增湯頭超濃郁隨後散發啖啖蝦香還有火灸燒過的味道🤩重點是配上很多櫻花蝦其他配料份量不算很多味蛋是糖心口感不錯叉燒算大塊半肥瘦可惜只有一片呀~麵條爽口彈牙👍🏻🔹<味增蝦濃湯拉麵>跟上面口味差不多只是差了火灸那動作個人覺得湯底味道不錯😍特別呢些細小的櫻花蝦仔讓人捨不得吃呀~🔸<炸日本赤蝦>蝦不如赤蝦的大小剛炸好挺香脆的不過蝦味較淡且帶點油膩😕🔹<總結>蝦濃湯底果然不錯~若其他配料份量可多點那就更加好~🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
為了尋覓好美食
不論香港九龍新界
總會有我的出沒~
聽聞上環碼頭新開了
一間來自札幌的拉麵店
於是拉上朋友陪我去試試~
拉麵店來說面積真的很大

重點是配上很多櫻花蝦
其他配料份量不算很多
味蛋是糖心口感不錯
叉燒算大塊半肥瘦
可惜只有一片呀~
麵條爽口彈牙👍🏻

跟上面口味差不多
只是差了火灸那動作
個人覺得湯底味道不錯😍
特別呢些細小的櫻花蝦仔
讓人捨不得吃呀~
味增蝦濃湯拉麵

不過蝦味較淡
且帶點油膩😕
炸日本赤蝦

<總結>
蝦濃湯底果然不錯~
若其他配料份量可多點
那就更加好~

🔅🔅🔅
火灸味增蝦濃湯拉麵
味蛋
味增蝦濃湯拉麵
2019-03-21 31 views
想食拉麵,經朋友介紹下搵到呢間喺上拉麵店。特別之處在於佢係一間主打蝦湯既拉麵,係香港唔係隨便就能食到,愛蝦既我於是決定一試!《烏龍茶(餐飲)》$15不過不失,茶味濃有回甘,不錯。《唐揚炸雞》$38。炸雞外脆內嫩,粉唔會太多同埋一啲都唔厚,食落去仲好多汁,完全唔乾,鹹度適中,味道好好,一定要試!《味噌叉燒蝦濃湯拉麵》$98叉燒份量多有四大片!!肉質夠稔而且肥瘦適中,易咬,唔會乾身或孩口,好好食。櫻花蝦嘅份量好多,令湯底更添濃郁。至於拉麵口感好爽滑彈牙,有咬口。湯嘅味道正常,唔會太鹹,蝦味亦十分濃厚,好正!《辣味噌蝦濃湯拉麵》$88辣嘅拉麵味道都唔錯,辣度都還可以,唔會太嗆喉,平時無食開辣既我都接受到! 拉麵店愈來愈多,想突圍而出確實要有啲gimmick,呢間以蝦湯做主打,唔錯,有機會再黎食。

《烏龍茶(餐飲)》$15
不過不失,茶味濃有回甘,不錯。

《唐揚炸雞》$38。

《味噌叉燒蝦濃湯拉麵》$98

《辣味噌蝦濃湯拉麵》$88

2019-03-21 31 views
每次去澳門都會黎信德中心碼頭搭船過大海,黎左咁多次都冇發現呢度有間高質拉麵店。呢度主打蝦濃湯拉麵,另外都有原味味噌湯拉麵比食客選擇。我當然就點左招牌既味噌蝦濃湯拉麵($78)🍜!拉麵上面舖滿左香口既蝦米仔,提升左成碗麵既鮮味。日本青蔥令拉麵錦上添花,豚肉同埋溏心蛋亦相當美味佢採用既係粗身既拉麵,同埋湯底有少少油膩,如果可以比客人選擇多/少油或者面既軟硬度會更好。男友點左原味味噌拉面($72),湯底同樣十分濃郁美味。另外我地點左日本赤蝦沙律配和風醬汁($55),蝦炸過黎十分香脆可口,明知熱氣都忍唔到口我好中意呢一個小食和風蝦春卷($33),春卷皮薄所以炸得黎唔會感覺油膩。

2019-03-17
$130 (Lunch)
難得蝦子餅肯陪我食拉麵,我都很高興可以黎到信德中心食拉麵。信德中心俾人既感覺好似去左機場,而食物質素就比機場好好多同合理好多。拉麵70至90蚊一碗,再有加1。 主打以蝦湯底,比起豬骨,味噌較有新鮮感。我就鍾意蝦🍤,又 鐘意拉麵🍜,更愛食辣。緣鬼拉麵 激辛 🍜🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️ $78其實我覺得個辣唔算好辣食唔到果種,呢種辣,辣得黎幾易入口,食完仲想食。又唔會流好多鼻水眼水,食好到辛苦果種。 始終都要飲3-4杯水。唔食唔知洋蔥底全是豬肉片,比叉燒片更好食,因為好滑。 78蚊既價錢黎講肉既份量算係好多。味噌叉燒蝦濃湯拉麵 $98蝦子餅為左多肉而叫呢碗,佢話湯頭幾濃郁。呢度食麵冇得揀硬度同粗幼,一律以同一硬度和粗麵上。我是偏愛這種麵底,有咬口,軟硬適中,掛湯力強。蝦多士 $38呢個麵包係好細既一塊,全脆,而蝦膠佈滿整個包。 3小塊。餐廳冷氣超強,要帶多件外套。每枱已有冰水,入面有一大半係冰,所以食辣辣麵既我地要換多壺水先夠喉。 每枱都有辣油,豉油等醬料,如增置醃芽菜之類既醃菜令食物更多層次。
難得蝦子餅肯陪我食拉麵,我都很高興可以黎到信德中心食拉麵。

我就鍾意蝦🍤,又 鐘意拉麵🍜,更愛食辣。

緣鬼拉麵 激辛 🍜🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️ $78

味噌叉燒蝦濃湯拉麵 $98

蝦子餅為左多肉而叫呢碗,佢話湯頭幾濃郁。

蝦多士 $38
呢個麵包係好細既一塊,全脆,而蝦膠佈滿整個包。 3小塊。

餐廳冷氣超強,要帶多件外套。

• 緣鬼拉麵激辛
2019-03-19 24 views
今天路過信德中心緣屋,午餐時間已過仍有很多客人。 原來此店售賣札幌元祖蝦濃湯底拉麵為主,看見門外的餐牌,發覺價錢適中於是便入去試試看。 我叫了一個火炙味噌蝦濃湯拉麵88元,送上來的時候真的聞到濃濃的火炙味道,十分吸引。 拉麵裏有半隻溏心雞蛋 丶一片叉燒丶白蔥花丶小粟米和一些櫻花蝦。 朋友就叫了一個醬油蝦濃湯拉麵 75元 ,兩個拉麵的配料完全一樣,但是湯底味道大有不同。 火炙味的湯底比較濃郁一些,而醬油味的就比較清淡一些。 但兩碗拉麵都有著鮮蝦味道,由於此店是以蝦作為賣點。 所以我們也叫了一個炸日本赤蝦48元,這碟雖然是炸蝦但是並沒有很油膩的感覺,而且蝦殼很軟,全隻蝦都可以吃下用嚟送酒一流。
2019-03-19 18 views
港澳码头吃饭的地方一直不少,这家店以前应该是白熊咖喱?也是挺不错的。拉面馆店面还是挺大的,座位不少,装修的也挺不错。红色调很喜庆,去澳门之前好兆头。主打的是北海道拉面,蝦汤底不错。点了招牌的蝦拉面还有加辣的拉面加蛋,煎饺,加肉。配上一杯乌龙茶。感觉汤底还是很不错的,拉面也很劲道。分量在香港同类型的店来说不少了,足够吃。饺子和肉做的也很不错,唯一的不足就是上菜稍微慢了点。服务态度也挺好的,价格适中,总体而言值得一试。

服务态度也挺好的,价格适中,总体而言值得一试。
2019-03-19
$160 (Lunch)
2019-03-18 33 views
早就聽說呢間北海道人氣過江龍拉麵店星期日放假訓飽成2點,梗係輪到要食飽啦😂全部都係蝦🦐即刻要試下醬油蝦濃湯拉麵濃厚既蝦湯底,濃得黎唔會太咸,蝦油、蝦膏、醬油味層次分明。半熟玉子好靚,仲係流心架🙈仲有好多櫻花蝦乾,每啖麵麵食到真係由內到外都係🦐仲要讚下塊叉燒肥瘦均勻焦香醬油蝦濃湯拉麵焦香算係一種創新食法,味道好特別,醬油味好出,但未有太過搶,蝦濃湯既特色依然保留到一不離二,二不離三🦐🦐🦐第3道蝦料理蝦多士炸多士好鬆脆,連埋蝦食口感豐富一定要試
早就聽說呢間北海道人氣過江龍拉麵店
星期日放假訓飽成2點,梗係輪到要食飽啦😂

全部都係蝦🦐即刻要試下醬油蝦濃湯拉麵
真係由內到外都係🦐仲要讚下塊叉燒肥瘦均勻

焦香醬油蝦濃湯拉麵

一不離二,二不離三🦐🦐🦐
第3道蝦料理
蝦多士
炸多士好鬆脆,連埋蝦食口感豐富
一定要試

2019-03-17
Type of Meal
Lunch
2019-03-17 366 views
來到星期六,今日行程不算緊密,先同兩位老人家去飲茶,再去舊屋執拾一下雜物,然後就可以輕鬆返歸。喺舊屋打掃完後,大家都覺得有點攰,老公提議去信德中心食碗拉麵。吓!食拉麵使唔使行到去信德中心呀?屋企附近都有啦!原來老公之前睇左報紙介紹,信德中心最近新開左間日本過江龍拉麵店「緣屋」,聽說店子除了主打以甜蝦頭入饌製成的蝦湯拉麵外,還有一系列炸蝦小食供應,所以想趁機帶我這個「為食貓」去試下。由於來到時已經是下午茶時間,所以店內食客不多,無需排隊輪候便可以直接入座。瀏覽了餐廳網頁,原來這間以蝦湯作招徠的拉麵店是 1998 年於北海道札幌創立,在當地與東京都有分店,而香港新店則是首家海外分店。安坐後先翻開餐牌細看,蝦濃湯底拉麵共有七款,主要由味噌、醬油和鹽味湯底演變而成。另外餐廳亦備有兩款原味拉麵、沙律、和風蝦料理、小食、丼物同飲品等,選擇都幾豐富。蝦湯拉麵是餐廳的主打,當然唔可以錯過,另外再加幾款蝦料理同飲品,應該足夠兩人分享。味噌蝦濃湯拉麵 ($78) 率先送上,配料有叉燒、半隻流心雞蛋,玉米筍和酥脆香口的櫻花蝦。先舀起湯底嘗一口,味噌味唔算好突出,反而蝦頭的鹹香十分鮮明,入口既順滑又不膩滯,味
味噌蝦濃湯拉麵 ($78) 率先送上,配料有叉燒、半隻流心雞蛋,玉米筍和酥脆香口的櫻花蝦。先舀起湯底嘗一口,味噌味唔算好突出,反而蝦頭的鹹香十分鮮明,入口既順滑又不膩滯,味道平衡有致,不會「死鹹」。叉燒份量略少,只得一片,不過水準唔錯,肉質頗嫩,而且肥瘦分佈平均,食落有咬口之餘仲帶點甘香。流心蛋嬌嫩欲滴,烹調時間剛好,吃起來既黏滑又富蛋香。
麵條並非平日吃慣的九州幼身拉麵,反而選用了北海道曲麵,由於麵質較粗身,所以食落特別爽口彈牙,掛湯力一流!
老公知我愛吃香口之物,所以就一次過點了三款和風蝦料理,分別有櫻花蝦唐揚炸雞 ($43)、和風蝦春卷 ($33) 同蝦多士 ($38)。唐揚炸雞即點即炸,外層炸粉很薄,肉質很鮮嫩,內裡仍然保留豐富肉汁,加上以酥脆的櫻花蝦增添口感,絕對是驚喜之作。春卷新鮮熱辣,外皮咬下脆卜卜,蝦肉彈牙有口感。蝦多士炸至色澤金黃,蝦膠鮮爽,入口甘香酥脆,只是略嫌有點油膩。
食完咁多炸物,飲番杯酸酸甜甜的原味乳酸梳打 ($22),清涼又解膩。
2019-03-16
$117.5 (Tea)
2019-03-13 128 views
哩間拉麵店位於信德中心,開左唔夠半年,一直都好想試,難得今日同朋友過開上環當然要試下。星期六兩點黎到,已經坐無虛席。好彩未見人龍,好快就安排入坐。哩間拉麵店除左拉麵,仲有丼飯同小食,比起其他拉麵店款式都算多。揀左兩款拉麵🍜,湯底都好濃有油層,必定經長時間餚制而成。兩款拉麵都用同一款麵,麵質偏硬煙韌,有口感。兩款拉麵各有一塊叉燒,肉質好淋,味道相當唔錯。如果多兩塊就更加完美。醬汁蝦濃湯拉麵,有半隻蛋,湯底呈紅色,不過就唔係辣既,裡面放左大量小蝦乾,蝦味好重,味道偏咸。相反焦香醬油蝦濃湯拉麵,蝦味冇咁突出,醬油味道更香更濃,湯底我比較喜歡哩個。配埋個薑蓉醬味道更出。餃子🥟皮薄外脆,同拉麵係絕配。一口牛油粟米餅,無想像中咁細塊,牛油係熟辣辣既餅面上迅速溶化同吸收,粟米餅好鬆軟,裡面仲食到有粟米粒粒👍🏼👍🏼。食完唔覺口渴,真材實料。

食完唔覺口渴,真材實料。
2019-03-09
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)