2019-08-18 44 views
同朋友約咗喺上環見面,就喺附近食晚飯。入咗嚟呢間拉麵館因為係出邊聞到好香,裏面空間大,我哋入咗去側近比較安靜嘅地方。Menu有好多唔同種類揀我哋叫咗個元祖蝦濃湯雲吞,雲吞料好足夠,個湯亦都幾好味不過個雲吞有少少鹼水嘅味道。我自己叫咗味增叉燒蝦濃湯拉麵。個湯蝦味非常之濃烈,上面嘅叉燒配料都好多,拉麵材料好足夠。側面有啲雪花蝦,口感好好。拉麵我揀左硬,所以軟硬適中,不錯。因為朋友唔想要咁多肉,就叫咗味增蝦濃湯拉麵。價錢比較適中,朋友話亦都食咗都覺得好飽。

Menu有好多唔同種類揀

元祖蝦濃湯雲吞

味增蝦濃湯拉麵

味增蝦濃湯拉麵
2019-08-15 48 views
今日又黎緣屋食晚飯~同事話呢度丼飯都好食於是今次就試下個三文魚子蟹肉丼~等左一陣三文魚子蟹肉丼同麵豉湯一齊奉上~成碗滿滿既三文魚子同蟹肉~各佔一半位置,就咁望落成堆三文魚子感覺好澎湃!側邊仲有wasabi伴住,顏色配撘得好靚~無論視覺定味覺都好享受!!三文魚子粒粒飽滿咬入口爆開果下好治癒~店員另外附上左醬汁可以撈飯食,但三文魚子咬開已經咸咸地~個人覺得好夠味所以唔落醬汁都得~蟹肉份量都好多,唔駛拆殼就有咁多蟹肉食真係好正~蟹肉鮮甜一d都唔腥!各自食過佢地既味道之後就撈埋d飯食~一筆落去原來d飯有加飯素,所以食落更有口感,撈埋旁邊既wasabi一齊食~少少供鼻既感覺又刺激又能夠帶出成個丼既鮮味~估唔到主打拉麵既店做丼飯都咁出色~可惜只係得一款,希望之後出多d可以試多d唔同口味~

等左一陣三文魚子蟹肉丼同麵豉湯一齊奉上~

2019-08-15 69 views
今日同朋友喺澳門玩完返嚟,搭完船見有啲口乾,就想食啲濕濕地嘅嘢,經過見到呢間拉麵店,就入左去食。餐廳嘅裝修都幾特別,天花板更有一隻蝦嘅圖案,用嚟突顯餐廳招牌嘅海老湯底。我同朋友都叫咗味增叉燒蝦濃湯拉麵,因為見佢既海老風味指數係最高嗰個。另外我地亦都加多咗個煎蝦餃子做小食。等左大約5分鐘左右,味增叉燒蝦濃湯拉麵就黎到了。拉麵份量都幾大,擺盤精美,望落見到有櫻花蝦、糖心蛋同埋叉燒等嘅食物。湯底閒落十分香,陣陣海老風味撲鼻而來。先飲咗一啖湯底,先來己有濃烈嘅味增味,然後海老嘅風味就漸漸透出來。緣屋拉麵係黎自札幌既拉面店,所以麵質亦自然比較粗身,有咬口。叉燒方面有5片叉燒,每塊叉燒都肥瘦均勻,十分入味,而且唔會太薄,好正!個人好鐘意佢既櫻花蝦,食面既時候增加左口感,帶出另一翻風味。煎蝦餃子亦都幾好食,皮很薄,入面有肉汁,面頭亦有櫻花蝦,增強左口感。整體黎講,呢餐我同我朋友都覺得十分好吃。

煎蝦餃子

整體黎講,呢餐我同我朋友都覺得十分好吃。
煎蝦餃子
今日同個friend去澳門,經港澳碼頭搭船⛴。諗住食埋lunch先去。喺信德中心行咗一個圈。發現咗一間好友驚喜嘅拉麵店。綠屋拉麵🍜。覺得CP值超高值得推介。但由於午市時間已店裏面唔係話好大,所以要等位大約等左10分鐘。但係都好值,值回票價👍🏻。餐廳坐得舒服,侍應基本上態度很好。餐牌簡單除了有想食嘅拉麵種類,小食,飲品還有拉麵嘅硬度,是否走蒽,落單紙一目了然。😲值得推介味增蝦濃湯拉麵🦐。拉麵湯底很濃味,又唔係太鹹,再加上櫻花蝦🦐,豬肉夠薄身,柔軟,拉麵還十分由韌度,好好味。😄煎下餃子🥟,十分好吃餃子配合他們的醬油。正 👍🏻唐楊炸雞🍗,雞塊令我10分驚喜👍🏻,雖然係炸,但可以保持到肉汁,而且很嫩。如果鍾意食拉麵🍜嘅朋友可以一試。👍🏻😁

煎下餃子🥟,十分好吃餃子配合他們的醬油。正 👍🏻

唐楊炸雞🍗,雞塊令我10分驚喜👍🏻,
雖然係炸,但可以保持到肉汁,而且很嫩。

如果鍾意食拉麵🍜嘅朋友可以一試。👍🏻😁
2019-08-13 54 views
平時去開信德都係搭船去澳門,今次就去商場試下依個拉麵店,因睇相俾佢個蝦濃湯吸引住,所以就過嚟試一試先鋪頭都幾寬敞,可選擇坐bar枱位或二人枱拉麵唔算貴,所有都係$100以內,抵食味噌蝦濃湯拉麵+蛋($78+12)本人最愛就係依啲濃都不得了嘅湯,一開始梗係試左個湯先,同想像中一樣咁濃,有蝦味另外叉燒肥瘦適中,蝦干仔雖然細細隻,但味道不錯,而因鍾意流心蛋關係,所以另加$12要多一隻,醃得入味,正嘅原味味噌拉麵($72)朋友就揀依款,雖然係原味但係都有啲櫻花蝦附上,湯底就係冇咁濃味嘅,但味噌味足夠,一啲都唔遜色餃子($30)煎到個外皮脆脆的,一入口熱辣辣嘅餡,食得過癮乳酪蝦多士(38)上面現在酸酸地嘅乳酪,連埋蝦多士食都夾嘅,另外要讚嘅係多士炸得乾身,唔油膩最後飲返杯柚子梳打($22)作總結,滿足今餐兩個人食左依個價錢一啲都唔貴,抵食,可encore !

鋪頭都幾寬敞,可選擇坐bar枱位或二人枱

拉麵唔算貴,所有都係$100以內,抵食

味噌蝦濃湯拉麵+蛋($78+12)

原味味噌拉麵($72)

餃子($30)
煎到個外皮脆脆的,一入口熱辣辣嘅餡,食得過癮

乳酪蝦多士(38)

最後飲返杯柚子梳打($22)作總結,滿足

今餐兩個人食左依個價錢一啲都唔貴,抵食,可encore !
會留意到「緣屋 札幌元袓蝦湯拉麵」, 主要因為💁🏻‍♀️👉🏻主打嘅蝦濃湯拉麵🦐🍜👉🏻除左拉麵, 仲有提供沙律🥗 和風料理🥟 丼物🍚 以拉麵店黎講選擇十分多~~-環境同服務都唔錯, 坐得舒舒服服😌✌🏻個人叫左1️⃣個和風料理1️⃣個拉麵同1️⃣個丼物~~-🦐乳酪蝦多士蝦多士即叫即炸, 十分鬆脆😋配上適量嘅乳酪, 令蝦多士食落無咁膩👍🏻好有心思❤️-🍜味增蝦濃湯拉麵淨係🦐蝦濃湯湯底就已經有好幾款選擇🤩有無其他湯底❓有, 原味拉麵💁🏻‍♀️我當然係要試🔝人氣嘅味增蝦濃湯拉麵🙋🏻‍♀️拉麵就揀左正常硬度~~👉🏻蝦湯超濃不在話下, 仲有成大堆櫻花蝦仔👉🏻豚肉肥瘦比例均勻好林身🐷仲有我最鍾意嘅溏心蛋🥚👉🏻飲夠佢嘅原汁原味湯底, 最後1/3我先再落蒜蓉調下自己喜愛嘅口味😌-🦀三文魚子蟹肉丼我鍾意依個丼飯🥺真.蟹肉配足量三文魚子, 鮮味🆙大滿足💯-
會留意到「緣屋 札幌元袓蝦湯拉麵」, 主要因為💁🏻‍♀️
👉🏻主打嘅蝦濃湯拉麵🦐🍜
環境同服務都唔錯, 坐得舒舒服服😌
✌🏻個人叫左1️⃣個和風料理1️⃣個拉麵同1️⃣個丼物~~
🦐乳酪蝦多士
蝦多士即叫即炸, 十分鬆脆😋
配上適量嘅乳酪, 令蝦多士食落無咁膩👍🏻
好有心思❤️

🍜味增蝦濃湯拉麵
淨係🦐蝦濃湯湯底就已經有好幾款選擇🤩
有無其他湯底❓有, 原味拉麵💁🏻‍♀️
👉🏻蝦湯超濃不在話下, 仲有成大堆櫻花蝦仔
👉🏻豚肉肥瘦比例均勻好林身🐷仲有我最鍾意嘅溏心蛋🥚

🦀三文魚子蟹肉丼
我鍾意依個丼飯🥺
真.蟹肉配足量三文魚子, 鮮味🆙
大滿足💯

• 三文魚子蟹肉丼
  • 味噌蝦濃湯拉麵
2019-08-11 40 views
去澳門之前最中意先係信德食餐飯先,見未試過呢間拉麵店,就入左去環境都幾大,有吧抬又有大量多人座位。選擇其實同一般日本拉麵店差唔多,我揀左鹽味拉麵同芝士年糕抬頭有唔同嘅調味料,比客人自己加添,我就梗係睇中七味粉同蒜蓉啦!賣相就100分啦,食落都有驚喜!蝦味超香濃,重點係麵質煙韌,夠粗身,係我中意嘅質地!叉燒超級淋滑,溏心蛋都及格有突,做到應有嘅效果👍🏽可惜,我覺得佢爲營造賣相好嘅效果,上抬前好似淋左層熟油係面,所以食落略嫌肥膩。而且份量偏細,大食嘅可能要加面底芝士年糕就覺得淡左啲,元氣個隻好味啲。見人地叫煎餃食,下次try try sin。總結,係好味嘅,會再番黎食。下次試其他口味
去澳門之前最中意先係信德食餐飯先,
見未試過呢間拉麵店,
就入左去

環境都幾大,有吧抬又有大量多人座位。

選擇其實同一般日本拉麵店差唔多,
我揀左鹽味拉麵同芝士年糕
抬頭有唔同嘅調味料,比客人自己加添,
我就梗係睇中七味粉同蒜蓉啦!

賣相就100分啦,食落都有驚喜!
蝦味超香濃,重點係麵質煙韌,夠粗身,
係我中意嘅質地!
叉燒超級淋滑,溏心蛋都及格有突,
做到應有嘅效果👍🏽
可惜,我覺得佢爲營造賣相好嘅效果,
上抬前好似淋左層熟油係面,
所以食落略嫌肥膩。
而且份量偏細,大食嘅可能要加面底

總結,係好味嘅,會再番黎食。下次試其他口味
2019-08-10
Type of Meal
Tea
2019-08-10 28 views
今日收工經過上環,好想食啲野又唔想食得太飽,晚餐仲約左女朋友食飯。我見到有間拉麵店大排長龍,原來主打濃郁蝦湯,我就行入去試試啦。我唔想食到咁飽無叫拉麵,單點兩款小食。濃郁蝦湯雲吞,濃底顏色好濃好重,入口蝦湯味道濃香鮮甜,唔算太膩太重口味,一啖湯一粒雲吞,雲吞皮薄餡料好多,蝦肉爽嫩,雲吞配上蝦湯出奇地配合。我叫左唐揚炸雞,雞肉炸得香脆香口唔油膩,入口炸粉夠薄,雞肉好滑好多肉汁。下次好想試下蝦湯拉麵啊!
2019-08-10 30 views
過大海前,梗係要填飽個肚先😛係信德唔想食快餐,見到有拉麵,仲要係蝦湯底,就拍板入去😂見到有個拉麵胡椒粉,之前喺其他拉麵舖都冇見過。本身係出面睇menu,係想嗌辣味湯,但係入到黎見個海老指數得一隻,就轉左軚😂本身想嗌左個乳酪蝦多士,點知無晒,轉左做元祖蝦濃湯雲呑。我轉左軚嗌嘅鹽味蝦濃湯拉麵,本身個湯底已經好有蝦味,在撈埋佢嗰啲蝦乾仔,個蝦味仲突出🤤朋友就要呢個味噌叉燒蝦濃湯拉麵,可能呢碗有味噌,個蝦味無鹽味嗰碗咁出,不過呢碗叉燒好多,真係食叉燒都飽。最重蝦味一定係呢個濃湯雲吞,三個湯底都試晒,呢個原味最正。食咗成餐都係蝦,好滿足🤤
過大海前,梗係要填飽個肚先😛

係信德唔想食快餐,見到有拉麵,仲要係蝦湯底,就拍板入去😂
見到有個拉麵胡椒粉,之前喺其他拉麵舖都冇見過。

本身想嗌左個乳酪蝦多士,點知無晒,轉左做元祖蝦濃湯雲呑。
最重蝦味一定係呢個濃湯雲吞,三個湯底都試晒,呢個原味最正。

食咗成餐都係蝦,好滿足🤤
以前去信德中心搭船過澳門,每次醫肚都係食快餐,依家信德多咗好多好嘢食,依間緣屋拉麵性價比高,仲勇斷過拉麵獎項第二名,聞名日本,好多人都慕名去食湯底以甜蝦頭混秘製湯底而成,成為日本首創特式濃蝦湯拉麵,睇menu原來每碗拉麵口味再有細分海老風味指數,越多蝦蝦圖案,湯底越濃蝦味Venus比火灸兩字吸引咗,所以就叫咗碗「火灸味噌蝦濃湯拉麵」睇menu「火灸味噌蝦濃湯拉麵」海老風味指數有2隻蝦蝦圖案,原本以為湯底無咁濃郁,飲完第一啖湯先發覺諗法係錯!2隻蝦蝦d湯底都好濃厚,啖啖蝦味,叉燒入口即溶,配料d蝦仔有成匙,拉麵份量都好足,大食Venus 都食到飽飽,抵食啊!

2019-08-10
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • 火灸味噌蝦濃湯拉麵
2019-08-08 721 views
今日同朋友去澳門前醫醫個肚,見到緣屋既元祖蝦濃湯底拉麵好似好正咁,就入去試一試~一入座,Bar枱可以睇到廚師煮拉麵,整小食等等,有幾下好大火表演咁,可惜我座左卡位,只可以遠距離睇到😝辣味噌蝦濃湯拉麵:湯底超香濃蝦鮮味,多左一層辣油,更突出蝦味,唔算太辣,亦都岩唔太食得好🌶既朋友,配料有大蔥、肉粒同蔥段,望落份量唔多,但超飽肚!醬油蝦濃湯拉麵:湯底顏色橙紅,同蝦膏顏色相約,飲一啖,好香濃既蝦味,亦有醬油既甜甜味道,配有櫻花蝦同半熟蛋,櫻花蝦既脆脆口感,增加左入口層次,麵質亦彈牙,叉燒肥瘦分明,入口都幾嫩!蝦多士:蝦多士個層蝦膠好幾彈牙,多士炸得夠鬆軟,而上面好特別有層乳酪醬咁酸酸甜甜既醬汁,唔錯既小食~煎餃子🥟:中規中矩,拉麵同餃子絕配之選!
就入去試一試

一入座,Bar枱可以睇到廚師煮拉麵,整小食等等
,有幾下好大火表演咁,
可惜我座左卡位,只可以遠距離睇到😝

辣味噌蝦濃湯拉麵:
湯底超香濃蝦鮮味,多左一層辣油,
望落份量唔多,但超飽肚!

醬油蝦濃湯拉麵:
湯底顏色橙紅,同蝦膏顏色相約,
飲一啖,好香濃既蝦味,亦有醬油既甜甜味道,
配有櫻花蝦同半熟蛋,
櫻花蝦既脆脆口感,增加左入口層次,麵質亦彈牙,
叉燒肥瘦分明,入口都幾嫩!

蝦多士:蝦多士個層蝦膠好幾彈牙
,多士炸得夠鬆軟,
而上面好特別有層乳酪醬咁酸酸甜甜既醬汁,唔錯既小食

煎餃子🥟:中規中矩,
拉麵同餃子絕配之選!

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 辣味噌蝦濃湯拉麵
  • 蝦多士
2019-08-05 33 views
全港得一間的主打蝦濃湯拉麵店,一直有耳聞,位於港澳碼頭,去澳門前很值得一試。火灸味噌蝦濃湯拉麵湯底超香濃,唔油膩好重蝦的咸香味,更有一些火灸燒香感,櫻花蝦也為拉麵添加了不少口感。其他配料都別具特色,浸過蝦湯的小粟米份外入味,叉燒為半肥瘦肉,嫩滑,肥瘦比例剛好,一輪肥一輪瘦的。辣味噌蝦濃湯拉麵的湯底可以選擇辣度,香濃的蝦湯十分入味。麵底係比較粗的面,可以選擇硬度,偏硬的拉麵吃上去很有嚼勁。溏心蛋生熟程度剛好,蛋黃唔會生到流出黎或者熟到一餅野咁,蛋白不會太硬。小食的唐揚雞非常大件,要分幾口才食得完一舊,一碟幾件,好多肉,熱得燙口,雞肉嫩滑多汁,擠上檸檬汁蘸上沙律醬更能帶出雞肉鮮味,炸粉不多不算油膩。每台桌上還有多款調味料,個人最喜歡就是已經壓好的蒜蓉,方便又濃味。

• 辣味噌蝦濃湯拉麵
  • 唐揚炸雞
  • 火灸味噌蝦濃湯拉麵
2019-08-04 36 views
上環干諾道中168-200號信德中心2樓228-230號舖緣屋 札幌元袓蝦湯拉麵之前都食過呢間拉麵幾好食,黎試試食飯好多豬肉,D肉都幾肥好似入口即化咁,正!仲會有洋蔥同芝麻,唔會好膩!仲叫左個炸雲吞,個皮有D厚,但味道幾好,加埋蛋黃醬,好食
上環干諾道中168-200號信德中心2樓228-230號舖
緣屋 札幌元袓蝦湯拉麵

之前都食過呢間
拉麵幾好食,黎試試食飯

好多豬肉,D肉都幾肥
好似入口即化咁,正!
仲會有洋蔥同芝麻,唔會好膩!

仲叫左個炸雲吞,
個皮有D厚,但味道幾好,加埋蛋黃醬,好食
2019-08-03 36 views
今日約左🐢🍯去拍拖,出發出要醫肚先,喺公司附近搵左呢間拉麵,平時要排隊,今日難得唔洗排,入去試下佢排隊嘅魔力喺邊。我就嗌左個鹽味濃蝦湯底,好濃蝦味,加埋啲櫻花蝦,真係「哈哈哈」。啲拉麵係曲身有咬口啲果種,今次嗌左正常,但佢比較彈牙,下次可以試下嗌軟。而糖心蛋都甜甜地,幾好食。叉燒都好軟腍,唔錯。而好閨蜜就嗌左個焦香濃蝦湯,又真係多左陣焦香味,好香口,相信佢個開放式廚房係咁炒到著晒火應該就係炒緊呢個湯底嘅肉。佢跟嘅係木耳,好爽脆。而小食嗌左個炸雞同蝦春卷。個炸雞真係好好食,一啲都唔厚粉,其係根本食唔到炸粉,仲要咬開有汁,冇得彈👍🏼至於個蝦春卷,我以為係成隻蝦,但原來係蝦蓉,而且味道有啲偏咸,如果可以唔咁咸就好啦。兩個食完碗麵都飽飽,可以體力滿滿去拍拖啦👏🏼

兩個食完碗麵都飽飽,可以體力滿滿去拍拖啦👏🏼
2019-08-03
$132 (Tea)
2019-08-02 61 views
Lunch Time同同事行左過信德中心揾野食,本身係想食白熊咖喱,黎到先知原來執左好耐了,變左呢間拉麵店。一場黎到唯有入去食啦,我地2點幾先食lunch所以呢個時間都冇乜人,唔洗等位就入左去了。賣相係幾好既,可惜一啲都唔好味,唔知點解有咁多好評呢。我地成枱4個人都話唔好食,好明顯係味精湯底。仲有就係估唔到叉燒居然係得一塊,雖然我唔係特別中意叉燒,但得一塊既感覺好寒酸呢。食完一致認同可以blacklist。

食完一致認同可以blacklist。