2024-08-26 352 views
店名: Espuma 地址: 中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓中環站D1出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5Espuma係一間位於西班牙菜餐廳,餐廳於威靈頓廣場高層,所以可以睇到中環既高樓景觀,而餐廳內部裝修亦非常有氣氛~Dinner Set $398Starter (龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士/燒香草鮮魷, 糖漬檸檬) ❤️❤️❤️❤️牛角包內裏包住龍蝦水煮蛋,令到咬落去有汁爆出,非常驚喜,再伴上牛油果醬可以令到包既口感更濕潤,亦可以解芝士既膩😋燒香草鮮魷, 糖漬檸檬口感非常清新,味道亦係偏清淡,中意清新既大家可以一試😙Soup (法式洋蔥湯) ❤️❤️❤️❤️口感會偏濃味,可以為大家既胃熱熱身,亦都適合前菜後飲用,洋蔥份量亦多😚Mains (焗蜜糖鰆魚.鮮芒芝麻醬薯蓉.炒蔬菜絲/燒紐西蘭羊柳.香草甘荀仔.甜甘荀蓉)❤️❤️❤️❤️焗蜜糖鰆魚擁有濃既鮮魚味,而配上鮮芒芝麻醬薯蓉,有種甜甜,非常開胃既感覺,炒蔬菜絲亦係清新之選,而燒紐西蘭羊柳(7成熟)亦係有非常濃烈既羊香味😆口感則半軟半熟,香草甘荀仔及甜甘荀蓉則非常鮮甜🥰Dessert (鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤
店名: Espuma

味道: 4/5

Dinner Set

Starter

Soup (法式洋蔥湯) ❤️❤️❤️❤️

Dessert (鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨汁) ❤️❤️❤️❤️❤️
吉士忌廉泡芙咬落去會有忌廉爆出,配上鮮雜果,感覺非常新鮮,而士多啤梨汁則令到成個甜品增添鮮果風味😍
本身以為中環嘅所有西式餐廳都會比較貴,不過見到有人介紹,呢間餐廳嘅二人dinner set好抵食,咁就一於嚟試吓啦。一嚟到就見到呢度嘅環境唔錯,座位好舒服。不過因為多人嘅關係,夜景就比較難影,如果想打卡夜景嘅話就比較難。不過佢嘅食物款式好多同價錢都好平,所以都好期待。我自己就最欣賞呢個生牛肉他他,因為佢承諾牛肉好新鮮,而且牛肉好嫩滑,越食越開胃啊。另外我哋叫咗肉眼扒,五成熟,煮嘅時間啱啱好,而且牛肉切得夠厚,牛味好足夠,比想像中更有驚喜呀。呢度嘅紅酒都唔差,雖然價錢好平,但係絕對唔係超市嗰種平價紅酒,襯埋牛扒食,簡直一流啊。我不嬲都好鍾意食呢個西班牙油條churros,估唔到呢度整得好好食,而且佢嘅賣相都好靚,但食落比賣相更好呀。呢間餐廳又平又抵食,我就覺得好適合一大班朋友嚟gathering。如果係拍拖慶祝嘅話,就略嫌氣氛唔係好夠,不過如果想兩個人普通食餐飯嘅話,呢度絕對係一個好好嘅選擇。

• 煙燻烤安格斯肉眼牛扒
2024-08-23 301 views
裝修風格充滿歐陸風情,氣氛不錯。落地大玻璃窗邊景色開揚。 DINNER SET MENU每位$398起,有前菜、湯、主菜和甜品。◽Seafood Platter +$69加配了海鮮冷盤,有鮑魚、帶子、青口和螺。最喜歡青口,充滿鮮味及海水味。前菜◽龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士◽燒香草鮮魷配糖漬檸檬汁牛角包好酥脆,塗了牛油果醬~配水煮蛋和蝦肉口感豐富。燒香草鮮魷頗特別的前菜,醬汁酸酸甜甜鮮魷好爽彈,充滿香草味~湯品◽龍蝦濃湯 +$20◽法式洋蔥湯推薦龍蝦濃湯,味龍香濃,真材實料!法式洋蔥湯喜歡有塊浸透的芝士多士。滿滿的洋蔥絲,洋蔥味濃郁。主菜◽焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲◽波士頓龍蝦配海鮮汁扁意粉海鮮汁扁意粉好好味!!一定要點~意粉掛汁彈牙,充滿海鮮鮮味。焗蜜糖鰆魚是馬鮫魚,肉身肥美,刺少肉嫩。甜品◽鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁賣相不錯,有點像花籃。Churro很香脆,泡夫填滿了吉士忌廉~

裝修風格充滿歐陸風情,氣氛不錯。
落地大玻璃窗邊景色開揚。

DINNER SET MENU每位$398起,
有前菜、湯、主菜和甜品
◽Seafood Platter +$69
加配了海鮮冷盤,有鮑魚、帶子、青口和螺。
最喜歡青口,充滿鮮味及海水味。

前菜
◽龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士
◽燒香草鮮魷配糖漬檸檬汁
牛角包好酥脆,塗了牛油果醬~
配水煮蛋和蝦肉口感豐富。
燒香草鮮魷頗特別的前菜,醬汁酸酸甜甜
鮮魷好爽彈,充滿香草味~

湯品
◽龍蝦濃湯 +$20
◽法式洋蔥湯
推薦龍蝦濃湯,味龍香濃,真材實料!
法式洋蔥湯喜歡有塊浸透的芝士多士。
滿滿的洋蔥絲,洋蔥味濃郁。

主菜
◽焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲
◽波士頓龍蝦配海鮮汁扁意粉
海鮮汁扁意粉好好味!!一定要點~
意粉掛汁彈牙,充滿海鮮鮮味。
焗蜜糖鰆魚是馬鮫魚,肉身肥美,刺少肉嫩。

甜品
◽鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁
賣相不錯,有點像花籃。
Churro很香脆,泡夫填滿了吉士忌廉~
放工與友人找個地方吃飯聊天,一開門看到17樓的中環夜景,下面車輛川流不息,餐廳有情調Dinner set$398@前菜:龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士牛角包酥脆,流心水煮蛋和毫不吝嗇的芝士碎,邪惡美味的開胃菜前菜:燒香草鮮魷,糖漬檸檬大隻鮮魷嫩滑彈牙,配上香草味和帶酸甜的檸檬味,推介法式洋蔥湯洋蔥湯相當足料,洋蔥已完全煮軟,香濃惹味,配外脆內軟的蒜蓉包,好喝波士頓龍蝦半隻配海鮮汁扁意粉大大隻龍蝦鮮甜彈牙,很有驚喜,扁意粉軟硬適中,以海鮮汁和黑椒調味,必點燒美國牛柳,香煎甜薯餅,火箭菜沙律 +$50牛柳點了5成熟,熟度剛好,牛味香濃,薯餅外脆內軟 ,火箭菜沙律以黑醋醬調味,清新解膩鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁吉士忌廉不會太甜,入口順滑,配鮮雜果和酸酸甜甜的士多啤梨汁,甜品出色招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕+$50建議加錢點麻糬窩夫,窩夫新鮮焗起,香濃的麵粉和蛋香味,外脆內軟之餘裡面的麻糬軟糯,配冰凍香濃朱古力碎的朱古力雪糕,畫上完美句號景色有情調,食物高質,會推介慶祝或想聊天的朋友來

Dinner set$398@

前菜:龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士
牛角包酥脆,流心水煮蛋和毫不吝嗇的芝士碎,邪惡美味的開胃菜

前菜:燒香草鮮魷,糖漬檸檬
大隻鮮魷嫩滑彈牙,配上香草味和帶酸甜的檸檬味,推介

燒美國牛柳,香煎甜薯餅,火箭菜沙律 +$50

招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕+$50

景色有情調,食物高質,會推介慶祝或想聊天的朋友來
2024-08-22 209 views
昨晚慶生日來到中環有間座落於繁榮核心位置, 飽覽中環景色的特色西餐廳🍴原來餐廳是擁有60年頂尖烘焙🥯醇厚咖啡☕️工蓺歷史的巴塞隆拿咖啡品牌 Cafe Novell攜手合作,主打融會亞洲風味的新派西班牙🇪🇸的歐洲料理呢!晚市套餐, 由頭盤至甜點🍮都精緻又高質頭盤: 龍蝦水煮蛋牛角包🥐伴牛油果醬及巴馬臣芝士牛角包🥐配上軟滑的牛油果醬,咬下帶有粒粒龍蝦肉,上面水煮蛋加上碎碎的芝士香,豐富滋味燒香草鮮魷配糖漬檸檬 魷魚兩大塊軟硬適中,鮮味十足加上羊奶芝士滑溜口感,糖漬檸檬🍋更開胃法式洋蔥湯湯頭濃郁香味俱全加上酥脆起司吸引焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲 日本馬鮫魚好豐厚,肉質嫩滑而肥美!經炙烤魚皮帶香脆, 配上雜錦蔬菜絲都好健康!燒紐西蘭羊柳羊柳香濃可口,配上香草甘筍蓉都好夾,肉質柔軟多汁帶少少羊獨有羶味鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨🍓汁 滿滿的鮮果, 配上幼滑吉士忌廉感覺清新,甜蜜幸福的

晚市套餐, 由頭盤至甜點🍮都精緻又高質

頭盤:
龍蝦水煮蛋牛角包🥐伴牛油果醬及巴馬臣芝士
牛角包🥐配上軟滑的牛油果醬,
咬下帶有粒粒龍蝦肉,上面水煮蛋加上碎碎的芝士香,豐富滋味

燒香草鮮魷配糖漬檸檬

湯頭濃郁香味俱全加上酥脆起司吸引

焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲

燒紐西蘭羊柳

鮮雜果吉士忌廉泡芙配士多啤梨🍓汁
滿滿的鮮果, 配上幼滑吉士忌廉感覺清新,甜蜜幸福的
我同好友打算去中環,我們行街購物之餘,她帶我來到很受食客歡迎「Espuma」品嚐西班牙菜,被它的環境及食物所吸引,打算進入去享受一番。餐廳落地大玻璃,中環窗外景色盡收眼簾。Dinner Set 包括前菜、湯品、主食、甜品等,四道菜,食物質素很好。龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士牛角包酥脆,配上牛油果醬及巴馬臣芝士,香氣撲鼻,口感很好。燒昋草鮮魷、糖漬檸檬燒鮮魷口感煙韌,每啖充滿醬汁味,值得一讚。龍蝦濃湯 + $20 龍蝦濃湯酸酸地好好味,入面仲有龍蝦肉,齒頰留香。法式洋蔥湯洋蔥湯帶咸香,配芝士味道芳香,味蕾上的歡慰。波士頓龍蝦配海鮮汁扁意粉龍蝦好大隻,意粉肉質彈牙,配海鮮汁,齒頰留香。焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲鰆魚肉身肥美,焗蜜糖香甜,充滿優雅不膩的滋味。鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁甜品是鮮雜果吉士忌廉泡夫,口感鬆軟,士多啤梨汁香氣四溢,為今晚晚餐畫上完美嘅句號。Espuma(中環)地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓

餐廳落地大玻璃,中環窗外景色盡收眼簾。

龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士

牛角包酥脆,配上牛油果醬及巴馬臣芝士,香氣撲鼻,口感很好。

燒昋草鮮魷、糖漬檸檬

燒鮮魷口感煙韌,每啖充滿醬汁味,值得一讚。

龍蝦濃湯 + $20

龍蝦濃湯酸酸地好好味,入面仲有龍蝦肉,齒頰留香。

法式洋蔥湯

洋蔥湯帶咸香,配芝士味道芳香,味蕾上的歡慰。

波士頓龍蝦配海鮮汁扁意粉

龍蝦好大隻,意粉肉質彈牙,配海鮮汁,齒頰留香。

焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉、炒蔬菜絲

鰆魚肉身肥美,焗蜜糖香甜,充滿優雅不膩的滋味。

鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁

Espuma(中環)
地址:中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓
2024-07-31
2024-08-22 290 views
到中環搵食,見到好近期熱門推薦就上黎食番餐。環境一流又舒適,非常適合情侶約會,或者慶祝節日😎🥢龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士牛角包切開兩半,內裡包裹著細膩的龍蝦肉同半熟流心水煮蛋,搭配香濃的牛油果醬和巴馬臣芝士,咬落口感層次豐富。🥢燒香草鮮魷燒烤後加入香草,綠綠地嘅顏色包圍着每件魷魚。上枱時香氣撲鼻而來。而配搭嘅糖漬檸檬增添了一抹清新的酸甜,完美平衡了味道。魷魚口感彈牙~🥣法式洋蔥湯經典的法式洋蔥湯,感覺濃郁的湯底融合了洋蔥的甜味~🥢焗蜜糖鰆魚鰆魚份量都多,焗得恰到好處,淡淡嘅蜜糖的甜味滲入魚肉中。旁邊搭配鮮芒芝麻醬的薯蓉,口感絲滑。而炒疏菜絲就有清新的口感🥢燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉羊柳折骨起肉處理。易入口又夠嫩滑多汁。配搭了香草甘筍仔和甜甘筍蓉,味道不錯🍰鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁最後係甜品~ 不太甜,剛好~

🥢龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士

🥢燒香草鮮魷

🥣法式洋蔥湯
經典的法式洋蔥湯,感覺濃郁的湯底融合了洋蔥的甜味~

🥢焗蜜糖鰆魚

🥢燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉

🍰鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁
最後係甜品~ 不太甜,剛好~

2024-08-18
2024-08-21 237 views
特意和朋友到Espuma試吓佢哋餐廳周嘅午餐。我哋訂咗1:00 PM 五位,去到餐廳嘅時候好詫異因為全場滿座,完全睇唔到有留到一張五人枱俾我哋。到咗之後完全冇人理會我們,直至到我追問先有人上前跟進。問起嘅時候佢叫我哋等一陣,我問要幾耐因為我們是有訂座的,餐廳職員回覆所有人都有訂的,你等吓啦。聽到呢個回應我有啲錯愕佢嘅態度竟然可以咁差及冇禮貌。最終我哋等咗10分鐘,但係完全睇唔到有跡象會有位坐。期間職員亦都從來冇理會過我哋,我哋五個人就一直企喺餐廳非常之狹窄嘅門口度等。最後我再問餐廳職員要等幾耐,佢完全俾唔到一個實際時間我,只係叫我繼續等,話可能有一兩枱就嚟食完,但係我目測根本所有人都應該啱啱坐低。最終我哋選擇放棄,好彩樓上有間西班牙餐廳Quiero Mas 有五人枱,而且非常好食,但可惜嘅係因為Espuma mess up 咗我嘅訂座,搞到我冇book到Quiero Mas餐廳周。咁嘅服務質素以後都唔會嚟,加上五個人喺中環食lunch訂左位忽然之間冇位令到我好狼狽,而且連道歉都冇,態度仲非常之惡劣。好彩今次係同朋友去,如果唔係會非常尷尬。Really bad experience. W

Really bad experience. We went to our reservation on time to only find the restaurant fully booked and did not reserve a table for us despite having made a booking with confirmation. The server was unapologetic and when approached, simply brushed me off and told me to wait and said that everyone else made a reservation too. She then proceeded to ignore us (5 of us) and we crammed ourselves at this tiny entrance waiting for a table. We waited for 10 mins and there was no sign of hope and when asked how much longer we have to wait, we were simply told to continue to wait with no estimated time frame. Absolute disgrace, I would never return. On the other hand, out of desperation we just rocked up to Quiero Mas upstairs of Espuma and had a beautiful lunch although I was forced to miss out on the Restaurant Week deal since Espuma messed up my booking. Be warned for a bad experience if you choose to dine here.
2024-08-20 211 views
DINNER SET $398|龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士|作為Starter,呢一份菜式非常之精緻,用脆口嘅牛角包包住水煮蛋,係一個好好嘅開胃菜|燒香草鮮魷,糖漬檸檬|份量好多,好有西班牙風味😋|法式洋蔥湯|推薦!法包有茶牛油,配湯飲實在非常之香,洋蔥湯都好足料,唔會太鹹,但係有淡淡嘅洋蔥香味|焗蜜糖鰆魚|配埋鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲感覺都幾新鮮,甜甜地|燒紐西蘭羊柳|有香草甘筍仔,甜甘筍蓉作為配菜,而且楊柳本身已經係分細左size, 所以食上嚟都比較方便|鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁|以呢個甜品作為。真係好圓滿,吉士忌廉泡芙超級Rich,但係又唔會太甜,推薦。
DINNER SET $398

|龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士|

|燒香草鮮魷,糖漬檸檬|
份量好多,好有西班牙風味😋

|法式洋蔥湯|

|焗蜜糖鰆魚|
配埋鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲
感覺都幾新鮮,甜甜地

|燒紐西蘭羊柳|

|鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁|

2024-08-18 246 views
蘭桂芳飲完happy hour,找附近食嘢,價錢合預算環境舒適,而且年纪大,唔想行咁遠,終於找到此處, 落大玻璃窗,景觀開揚,座位寬敞,有格調環境。馬介休薯波波$109,外香脆但係餡唔夠滑多薯仔,魚肉少。蜜糖烤雞薄餅$139,餅底薄脆,厚度像薯片, 點缀菠蘿車厘茄,唔覺烤雞肉粒, 4片莎樂美腸,正常芝士, 似夏威夷薄餅,味道甜甜地, 整體冇質感。鵝肝黑松露意粉$169, 鵝肝雖然唔係講到好融化, 但有煎香鵝肝味,合格,意粉被厚身醬汁濃濃膠着,滲出微微松露香,滿意。

馬介休薯波波$109,外香脆但係餡唔夠滑多薯仔,魚肉少。

馬介休樹波波
蜜糖烤雞薄餅
鵝肝黑松露意粉
2024-07-26
$200 (Dinner)
2024-08-17 206 views
餐廳位於中環M88高層,一入去望到一覽無遺嘅風景🏙️好舒服DINNER SET MENU $398/位ღ STARTER ღ-燒香草鮮魷,糖漬檸檬鮮魷魚外皮燒得脆邊,沾滿滿滿嘅香草醬,清爽開胃-龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士牛角包焗得香脆可口,水煮蛋一切開好漏心😍再加上芝士,好清新ღ SOUPღ-法式洋蔥湯-洋蔥湯味道香甜,中間放咗件脆邊麵包🥖麵包吸滿洋蔥湯嘅清香,份外滋味ღ MAINSღ-焗蜜糖鰆魚,鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲鰆魚肉身肥美,份量十足,搭配甜美軟滑嘅薯蓉同蔬菜絲,味道層次豐富-燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉羊柳叫咗7成熟,燒得啱啱好,口感軟腍,帶出淡淡嘅羊臊味ღ DESSERTღ鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁忌廉泡夫加上新鮮生果同脆脆嘅churro,香脆滋味😋
餐廳位於中環M88高層,一入去望到一覽無遺嘅風景🏙️好舒服

DINNER SET MENU $398/位

ღ STARTER ღ
-燒香草鮮魷,糖漬檸檬

鮮魷魚外皮燒得脆邊,沾滿滿滿嘅香草醬,清爽開胃
-龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝

牛角包焗得香脆可口,水煮蛋一切開好漏心😍再加上芝士,好清新

ღ SOUPღ
-法式洋蔥湯-

ღ MAINSღ
-焗蜜糖鰆魚,鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲

-燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉

羊柳叫咗7成熟,燒得啱啱好,口感軟腍,帶出淡淡嘅羊臊味

ღ DESSERTღ
鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁
忌廉泡夫加上新鮮生果同脆脆嘅churro,香脆滋味😋
2024-08-15 306 views
Espuma,位於中環威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 17樓。 餐廳地點方便, 店內設有落地玻璃, 可以一邊享用美食,一邊欣賞風景, 燈光柔和,格調優雅。 主打西班牙和歐洲fusion料理, 晚上可以散叫或晚市套餐$398。 套餐已包括有前菜、餐湯、主食和甜品。 📍龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士 ~ 酥香美味的牛角包, 配上龍蝦水煮蛋、牛油果醬和巴馬臣芝士,味道豐富。 📍燒香草鮮魷、糖漬檸檬 ~ 酸酸甜甜的糖漬檸檬 , 香草魷魚口感爽滑彈牙,很美味。 📍法式洋蔥湯 ~ 濃厚甜美的洋蔥湯, 煎麵包飽吸湯汁精華, 食落份外滋味。 📍燒紐西蘭羊柳、香草甘筍仔、甜甘筍蓉 ~ 羊柳口感嫩滑柔軟,加上香草甘筍仔和甜甘筍蓉, 甜美健康。 📍焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉炒椰菜絲 ~ 魚肉大塊厚切,肉身肥美, 配上鮮芒芝麻醬薯蓉和炒椰菜絲,份量很足。 📍鮮雜果吉士忌廉窩夫配士多啤梨醬 ~ 忌廉窩夫,面層有鮮果,配上外酥內軟的churros,令人垂涎。 整體餐廳食物出色, 環境舒適, 絕對值得一試。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

燒香草鮮魷、糖漬檸檬

燒紐西蘭羊柳、香草甘筍仔、甜甘筍蓉

焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉炒椰菜絲

鮮雜果吉士忌廉窩夫配士多啤梨醬

整體餐廳食物出色, 環境舒適, 絕對值得一試。

2024-08-12
燒香草鮮魷、糖漬檸檬
燒紐西蘭羊柳、香草甘筍仔、甜甘筍蓉
焗蜜糖鰆魚、鮮芒芝麻醬薯蓉炒椰菜絲
鮮雜果吉士忌廉窩夫配士多啤梨醬
一個工作非常忙碌的星期過後,窩夫要去吃些好東西慰勞自己。去完中環街市找麥兜,便去威靈頓街的Espuma吃西班牙菜,太喜歡餐廳的一排落的大玻璃。餐廳位於17樓,第一次從這個角度欣賞香港的景色。點了每位398元的晚餐。晚餐本身的前菜之一燒香草鮮魷,鮮魷十分厚肉,香草汁的羅勒味突出,一試難忘。另一前菜龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士,賣相可愛,口感和味道都很有層次,特別喜歡那牛油果醬。加99元要了一隻西班牙紅蝦,蝦味特別濃,也特別鮮甜。另加69元要了一個海鮮拼盤,有鮑魚、翡翠螺、帶子和青口,青口更有兩大隻,水準不錯。餐湯方面,窩夫點了法式洋蔥湯,浮在湯面的芝士麵包吸收了湯的味道,卻沒有完全失去香脆的口感,洋蔥份量超多,稍嫌黑椒味太重。蝦子餅點了龍蝦濃湯(另加20元),湯的厚度適中,加入龍蝦肉令口感更豐富。主菜一是燒紐西蘭羊柳配香草甘筍仔和甜甘筍蓉,五成熟的羊柳肉味濃而不羶,肉質細嫩,脂肪不多。甘筍蓉香甜幼滑,薯粒味道不錯。主菜二是波士頓龍蝦半隻配海鮮汁扁意粉,龍蝦頗大隻,可另加60元升級至原隻龍蝦。軟硬適中的扁意粉掛滿海鮮汁,十分滋味。晚餐包的甜品是鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁,賣相
一個工作非常忙碌的星期過後,窩夫要去吃些好東西慰勞自己。
餐廳位於17樓,第一次從這個角度欣賞香港的景色。
點了每位398元的晚餐。
燒香草鮮魷
西班牙紅蝦
加99元要了一隻西班牙紅蝦,蝦味特別濃,也特別鮮甜。
海鮮拼盤
燒紐西蘭羊柳配香草甘筍仔和甜甘筍蓉
鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁
晚餐包的甜品是鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁,賣相像一個小果籃,好看也好吃。
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
另加50元要了招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕,新鮮烘出來的窩夫香脆可口,內含麻糬增添煙韌口感,不愧為招牌甜品
2024-08-11
$500 (Dinner)
燒香草鮮魷
西班牙紅蝦
海鮮拼盤
燒紐西蘭羊柳配香草甘筍仔和甜甘筍蓉
招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
2024-08-13 212 views
放工黎到蘭桂坊鬧市,隱身於威靈頓廣場嘅西班牙餐廳享受異國風情,好適合同朋友聚餐慶生。酥炸大蝦多士配日式芥辣蛋黃醬 $99大蝦鮮嫩多汁,外層炸得酥香酥脆,搭配獨特的芥末醬汁,清新爽口,帶有微微的辣味,香脆可口。西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $269海鮮與黑毛豬肉質非常融合,每一粒飯都浸透濃郁的龍蝦醬汁,啖啖鮮甜美味。炭燒紐西蘭羊鞍 $299羊肉鮮嫩多汁,肥瘦均勻,帶有羊肉香羶味,佐以香滑薯仔片及蔬菜,均以簡單調味以保持清新感覺。招牌雜果冰沙 $58鮮果清爽可口,中和晚餐肉膩感,畫上圓滿的句號。

酥炸大蝦多士配日式芥辣蛋黃醬 $99

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $269

炭燒紐西蘭羊鞍 $299

招牌雜果冰沙 $58
鮮果清爽可口,中和晚餐肉膩感,畫上圓滿的句號。

2024-08-13 186 views
位於中環的這間西餐廳絕對是一個餐飲地標。餐廳佔地寬敞,落地玻璃設計令整個空間通透明亮,營造出舒適高雅的用餐體驗。龍蝦水煮蛋牛角包伴牛油果醬及巴馬臣芝士。龍蝦肉質鮮嫩多汁,與水煮蛋的溫潤濃滑形成完美對比;牛角包酥脆可口,配上濃郁的牛油果醬和芝士,口感層次豐富,非常之開胃另一道Grilled Red Pesto Calamari, Candied Lemon, Basil Powder同樣出色。魷魚新鮮彈牙,烤香後外酥內軟;糖漬檸檬清新爽脆,為整盤菜色增添酸甜滋味;香草粉則為這道菜增添了香氣。另一款法式洋蔥湯亦是一絕。濃郁的洋蔥香氣融合入湯底,口感醇厚,入口滑順不膩。湯面的焦脆麵包片和熱氣騰騰的芝士完美呼應,令整道菜口感層次豐富,十分誘人。接著推介的是焗蜜糖鰆魚,鮮芒芝麻醬薯蓉,炒蔬菜絲。鰆魚外焦內嫩,配上香甜的蜜糖醬汁,與清新的芒果芝麻醬薯蓉及清脆可口的蔬菜絲形成絕妙對比,口感豐富,既健康又美味。最後的燒紐西蘭羊柳,香草甘筍仔,甜甘筍蓉同樣出色。羊柳鮮嫩多汁,外層微焦,與香草甘筍仔的清新脆爽以及甜甜的甘筍蓉完美融合,令人百吃不厭。餐廳的甜品同樣令人驚艷,鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁格外

餐廳的甜品同樣令人驚艷,鮮雜果吉士忌廉泡夫配士多啤梨汁格外出色。泡夫酥脆鬆軟,内餡的吉士忌廉濃滑綿密,配上酸甜可口的士多啤梨汁,層次豐富,餘味悠長。