2023-03-12 1277 views
介紹吓呢間英式扒房先🇬🇧 食物選擇唔多但餐廳情調滿滿幾啱兩個人食個可打卡嘅燭光晚餐去呢間餐廳一定要面皮夠厚因為佢好似超市咁要出去揀牛扒再揀幾成熟要咩醬同咩side dishes 唔好諗住我會識教大家揀牛扒我會建議大家叫嗰度嘅哥哥姐姐推介千奇唔好擔心英文差就求其亂揀好多人(包括我)入到去都係冇乜想法但佢哋會講解唔同部位有咩肉質上嘅分別煎幾成熟或者配咩醬比較多人揀我覺得成間餐廳最值得食嘅就係牛扒價錢又唔係平所以最緊要自己不恥下問就有機會食到餐合心意嘅steak meal 始終煎牛扒呢啲嘢好睇手神煎衰咗就係衰咗韌口就係韌口塊牛亦有機會好多筋膜脂肪但如果咬咗舊覺得啱口味又有budget嘅話不妨嗌返支紅酒🍷
介紹吓呢間英式扒房先🇬🇧

煎衰咗就係衰咗韌口就係韌口
塊牛亦有機會好多筋膜脂肪
但如果咬咗舊覺得啱口味
又有budget嘅話不妨嗌返支紅酒🍷
$600 (Dinner)
2023-03-09 1209 views
🍽️🥩餐廳分室內及露天座位,由於室內只剩高枱,唯有揀戶外😌,居然發現有一張係韆鞦座位,那麼,一定要坐呢張,搖下搖下都幾得意。露天大多是藤椅,配合番個戶外景🌴🌱 ,未到炎夏,坐戶外都不錯的😉落order要自己去揀,室內有個大雪櫃,所有牛扒種類都一目了然,列明了重量,價錢,方便客人自選👍🏻。 揀咗🥩T-骨扒,5成熟,好正,肉質好腍,好有𡁻口😋龍蝦🦞芝士通心粉🧀🥣,份量不算大,但味道不錯👍🏻另外,點了一客南瓜🎃,焗到好腍,好似南瓜🎃蓉整體來說,餐廳🍴環境一流,食物質素不錯👍🏻,下次應該會再嚟😉

龍蝦🦞芝士通心粉🧀🥣,份量不算大,但味道不錯👍🏻

另外,點了一客南瓜🎃,焗到好腍,好似南瓜🎃蓉

Type of Meal
Dinner
2023-02-20 1069 views
星期五喺荃灣想搵間嘢食得好少少呢間係海之戀商場嘅西餐廳出面對住荃灣海旁坐喺戶外都幾寫意 有少少度假感覺餐廳都係走高端路線叫咗個surf and turf 價錢都進取份量比較細 龍蝦size只有半隻大蝦咁樣嚇親
星期五喺荃灣想搵間嘢食得好少少
呢間係海之戀商場嘅西餐廳出面對住荃灣海旁
坐喺戶外都幾寫意 有少少度假感覺
餐廳都係走高端路線
叫咗個surf and turf 價錢都進取
份量比較細 龍蝦size只有半隻大蝦咁樣
嚇親
2023-02-05 1192 views
朋友介紹荃灣西餐廳分店很多很方便可以在冰櫃選自己喜歡的牛扒再加服務費落單這次選了兩份牛扒 都有水準青口有驚喜 配麵包很好食火腿也是現場選擇再叫廚房整 還可以選三款芝士朋友們都說很好吃絕對有下次🐷❤️👍🏻
朋友介紹荃灣西餐廳
還可以選三款芝士
朋友們都說很好吃
絕對有下次🐷❤️👍🏻
2022-12-30 1683 views
假期同朋友黎食個brunch,睇相見環境唔錯就黎試下,當日坐室外帶點微風就好舒適,但眼見餐廳食物種類唔多又貴,都好難揀得落手,最後我地3個人都只係揀左2款😅焗芝士薯仔丸子配大啡菇 $168薯仔整成粒狀食落煙煙靭靭,諗住大啡菇係成粒點知切到勁細粒,成碟都好難搵到啡菇,加上入面有好多麵包粒,但餐牌無寫會有麵包粒,麵包食落勁硬,成碟個主角好似係麵包粒咁😰😰😰草飼牛肉漢堡 $188漢堡扒叫左5成熟,食落去偏乾身牛肉味濃,但就一滴汁都無,成個包偏細個,伴碟嘅薯條粗身外脆,但炸到有啲乾身。Flat White $35Cappuccino $35咖啡都比較細杯,味道正常。整體價錢好貴,又無乜選擇,只係坐得舒適,唔會再黎。

焗芝士薯仔丸子配大啡菇 $168

草飼牛肉漢堡 $188

Flat White $35
Cappuccino $35
咖啡都比較細杯,味道正常。

整體價錢好貴,又無乜選擇,只係坐得舒適,唔會再黎。
因為朋友生日,所以訂左呢間,環境靚可以影下相,又見OpenRice 有好多好評,咁就試下。點知得個伏字…——————————叫左草飼牛漢堡,塊漢堡扒有得嗌幾成熟,有啲驚喜,咁就叫左5成熟,但一食落去好乾、overcook左,一滴汁都無,反而全部都係油,面個塊包油到立立令,加上舊肉啲油浸到底個塊包爛爛地,食落個口感好似嘔吐物…——————————裏面仲有一塊頗厚的煙肉,原本煙肉係增添風味,薄薄地已經好有香味,但煙肉本來都油,仲要厚,成個包油上加油…——————————-好少菜,平衡唔到個包嘅油膩感——————————-附上嘅薯條係粗身,但外表唔脆,食落口變薯蓉,比較黏口,自己就唔太鐘意——————————講英文都唔係問題,但服務態度差到無朋友,侍應態度傲慢,然後見排隊個時,前面有位姨姨唔識講英文,同侍應雞同鴨講,餐廳入面好多侍應,但無人識中文,大家都好尷尬總括: $188係出面食到更加好質素,因為油膩感導致好快飽,食唔晒成個包…以後都唔會再去,亦都唔會推薦比朋友,食物唔多選擇,3個人埋單$7xx,對我地係學生黎講都算貴,明明係生日飯,食得唔開心,相都無影到張,淨係想比完錢快啲離開呢個鬼地
——————————-
好少菜,平衡唔到個包嘅油膩感
——————————-
——————————

總括: $188係出面食到更加好質素,因為油膩感導致好快飽,食唔晒成個包…以後都唔會再去,亦都唔會推薦比朋友,食物唔多選擇,3個人埋單$7xx,對我地係學生黎講都算貴,明明係生日飯,食得唔開心,相都無影到張,淨係想比完錢快啲離開呢個鬼地方…期望過高,失落感越大

2022-11-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-11-11 1872 views
話說好姊妹住荃灣區,於是上網搵下有邊間餐廳有早餐食,而且又夠chill、又打卡靚。咁就比我搵到呢間。早餐都多選擇,而且早上7:30-9:30 有免費咖啡(不過只有 Flat white、cappuccino、latte ) 食物方面,都好有水準
。早餐都多選擇,而且早上7:30-9:30 有免費咖啡

Full  English
Eggs  Royale
Free  coffee
2022-11-10
$150 (Breakfast)
Celebration
Birthday
Full  English
Eggs  Royale
娘娘說要帶我去「鋸扒」,但千里迢迢跑到荃灣盡頭, 有點虛脫,幸好,也蠻好吃的。這餐廳特色是一進去是一個賣鮮肉的櫃檯,以重量計算的牛扒各適其適,有點像鯉魚門買海鮮,買完再交給它的廚房烹調一樣,但我們怕麻煩,只鑽了一圈,見識了一下,回來在菜單上挑了兩個主菜,就等吃。先上的是一個超級、極度、十分邪惡的“烤牛骨髓”,roasted bone marrow,它配了幾塊烤麵包,用骨髓當牛油塗在麵包上,比牛油更香。點了牛扒,但有餚無酒確是有點寡,於是加了一杯紅酒。 “Surf and Turf”,有熟成和牛及龍蝦尾,重點是牛,煎得剛好,外脆內粉紅,鮮嫩,牛肉味濃,配了牛油和黑松露荷蘭醬,一個字,「香」!肉香加酒香,完美。

先上的是一個超級、極度、十分邪惡的“烤牛骨髓”,

點了牛扒,但有餚無酒確是有點寡,於是加了一杯紅酒。

2022-07-22
$420 (Dinner)
Feather & Bone門面恰似是一間外國的雜貨店,沒想到裏面內有乾坤,內藏一間親民價高質西餐廳🤭🤭除了提供一般沙律意粉外,餐廳最大特色係好似超市買牛扒一樣,可親自到凍肉櫃挑選心水牛扒,有西冷、肉眼,什至有熟成牛(Dry-aged Beef),然後再給廚師烹調,給客人別於一般西餐廳的新體驗。而今次去的荃灣分店的裝修非常有浪漫情調😍😍♦️ Fine De Claire No. 2 Oysters|$48/pc ⭐⭐⭐⭐♦️ Steak Tartare 🐮|$158 ⭐⭐⭐⭐生牛肉他他伴有醬料及生蛋黃一齊食,口感好新鮮嫩滑😛😛♦️ Beef Wellingtons 🐮|$698 for two ⭐⭐⭐⭐威靈頓牛柳又稱酥皮焗牛柳,是一道英國菜🇬🇧將牛柳大火煎上色後包上一層有鵝肝醬的蘑菇泥,再包一層火腿後,用酥皮包裹並刷勻蛋黃液,入烤箱烤焗而成😎😎這道菜式的名稱相傳是以威靈頓公爵命名。餐廳不定時推出威靈頓牛,想試嘅話要留意住佢哋嘅動向,要一早預訂🤣🤣其實我只係第一次試威靈頓牛柳,覺得幾特別😛😛酥皮夠酥脆,有口感,但酥皮內的牛柳就略嫌乾身,點芥末醬食會好食啲。另外配菜的薯蓉就好香奶油味,食晒😚😚♦️

♦️ Steak Tartare 🐮|$158 ⭐⭐⭐⭐
生牛肉他他伴有醬料及生蛋黃一齊食,口感好新鮮嫩滑😛😛

♦️ Tar & Roses Prosecco – Australia|$60/glass
♦️ Philizot et Fils Brut No.3 Champagne – France|$90/glass
咁有情調的餐廳,當然要叫兩杯酒chill下🥰🥰

📍Feather&Bone
荃灣大河道100號海之戀商場地下G09號舖

#foodie #hkfoodie #foodiehk #food #theloserfam #hkblogger #hkig #hkiger #hongkong #hongkonger #香港 #吃貨 #相機食先 #美食#荃灣 #灣仔 #銅鑼灣 #西環 #海之戀 #西餐廳
$600 (Dinner)
2022-09-30 1130 views
Feather& Bone 餐廳主要集中喺📍港島唯一一間喺荃灣西海之戀商場所以每次嚟行海之戀Donki, 都想try try😳門口賣雜貨, 後面係餐廳設🈶肉類櫃, 提供不同品種的肉類客人可以直接order 想食的肉🍖➡️再交由餐廳煮室內帶有歐洲古典風, 有個小酒吧🍸喺中間當初就係俾佢個室外環境吸引咗, 如果唔怕熱的話, 坐喺出面望住海吹下風💨又真係幾chill🤤🔸招牌肉丸意粉🍝 $158 7/10肉丸:鹽漬豬油膏+草飼牛肉🍅番茄味好濃, 醬汁偏酸意粉軟硬適中👌🏻有2大粒招牌肉丸, 帶有香草味道🌿 雖然中間略帶粉紅色,但整體偏乾啲🙈可惜唔太impressive感覺唔到佢好招牌🤐🫣🔸薄切牛肉 $178 6.5/10和牛西冷牛扒伴以蘑菇白蘭地汁塊牛真係十分薄切, 粗略估計1cm🤣配2大粒烤大啡菇🍄, 好juicy, 比牛扒出色🫢🤣
Feather& Bone 餐廳主要集中喺📍港島
唯一一間喺荃灣西海之戀商場
所以每次嚟行海之戀Donki, 都想try try😳

門口賣雜貨, 後面係餐廳
設🈶肉類櫃, 提供不同品種的肉類
客人可以直接order 想食的肉🍖➡️再交由餐廳煮

室內帶有歐洲古典風, 有個小酒吧🍸喺中間

🔸招牌肉丸意粉🍝 $158 7/10
肉丸:鹽漬豬油膏+草飼牛肉
🍅番茄味好濃, 醬汁偏酸
意粉軟硬適中👌🏻
有2大粒招牌肉丸, 帶有香草味道🌿
雖然中間略帶粉紅色,但整體偏乾啲🙈
可惜唔太impressive感覺唔到佢好招牌🤐🫣

🔸薄切牛肉 $178 6.5/10
和牛西冷牛扒伴以蘑菇白蘭地汁
塊牛真係十分薄切, 粗略估計1cm🤣
配2大粒烤大啡菇🍄, 好juicy, 比牛扒出色🫢🤣
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-09-21 1107 views
放假喺荃灣睇完早場明日戰記,便行過隔離海之戀,試吓想食好耐既Feather & Bone( *´ ³`)ノ /🌟牛扒三文治𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 𝕊𝕒𝕟𝕕𝕨𝕚𝕔𝕙 $𝟙𝟠𝟠為了這份三文治而來,不過香烤法式麵包的口感與我上像中有點出入|˙꒳˙)它擁有法包的外型,入口卻似豬柳強的English muffin,比較淋身,略嫌皮唔夠脆,不過也可以𖤐ˊ˗牛後腿扒雖然是比較瘦的部位,但食落都唔怕靭,充滿肉汁又有牛味!配上輕煎菠菜、焦糖洋蔥和辣根蛋黃醬,非常美味😋女侍應還細心地問道要否share,體貼地預先為我們切半,值得加分(⁎˃ᴗ˂⁎)♡⤴︎⤴︎/🌟經典牛扒配薯條 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 & ℂ𝕙𝕚𝕡𝕤 $𝟚𝟡𝟠250g的草飼肉眼,選了三成熟的來到也很不錯(ㅅˊᵕˋ*)♡ 牛扒有我喜歡的焦香,脂肪豐腴,肉質非常軟腍、香甜,而且不會有筋!不用沾醬口腔也充滿牛味了🥰不過,它們的醬汁也很好吃,是另一種風味~ෆ粗身薯條香脆且皮薄,內裡軟熟的薯仔,真係好邪惡啊∑︎(°口°๑)❣︎❣︎❣︎ 帶少少鹽吊味,如果唔係火山爆發的痘痘,真係會食多幾條!/另外,進入餐廳前會經過它們的雜貨店,可以在counter選牛扒再請廚房烹調,下次也想試試這種食法!

🌟牛扒三文治
𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 𝕊𝕒𝕟𝕕𝕨𝕚𝕔𝕙 $𝟙𝟠𝟠
🌟經典牛扒配薯條
𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 & ℂ𝕙𝕚𝕡𝕤 $𝟚𝟡𝟠
另外,進入餐廳前會經過它們的雜貨店,可以在counter選牛扒再請廚房烹調,下次也想試試這種食法!餐廳還有戶外的位置,天氣涼一點也想帶狗狗一起用膳呢💕
2022-09-20 1035 views
間唔時經過 唔知以為係英式雜貨店 原來入面係一間餐廳嚟 朋友話好食所以就嚟試下佢 個人覺得一般姐一入去個邊會有肉櫃 好多款式 可以直接係個度order 你想食嘅肉 🍖 而且環境好美 特別係室外係有搖櫈 真係好chill🐮 生牛肉他他會有配料、香料及醬給你 可以自己調配味道 再配上多士食 他他上面仲有隻生蛋黃 口感嫩滑🦴 牛骨髓味算可以 但我真係麻麻地🥩 草飼肉眼 最出名的當然是牛扒 5成熟做得剛好 扒不韌多肉汁 不過不失☕️ Coffee

🐮 生牛肉他他
🦴 牛骨髓
味算可以 但我真係麻麻地
🥩 草飼肉眼
最出名的當然是牛扒 5成熟做得剛好 扒不韌多肉汁 不過不失
☕️ Coffee
2022-09-03 1273 views
荃灣海之戀商場最鍾意就係呢間牛扒餐廳My favorite 🤩 已經黎過好多次Waiter 安排座位之後會俾個table Number你你就可以出去揀牛扒要幾成熟要咩配菜直接同廚師講食得健康啲亦有草飼牛選擇難得獅子座朋友生日又約我食飯就梗係介紹朋友嚟呢度啦今次叫咗三樣嘢食都好好食前菜🥔生牛肉他他Waiter 會有唔同配料比你選擇 服務態度很好🥪蝦多士食落口暖暖的 入口即溶 唔硬 比我想像中好食冇選擇錯 因為我本身唔鍾意食太硬嘅多士主菜🥩更係我最愛牛扒 澳洲草飼牛肉眼扒Medium rare 本身唔鍾意食血淋淋嘅牛因為廚師入焗爐燒烤所以唔需要叫太熟 入口即溶啱啱好廚師話如果上碟太生 佢可以幫我再煮過 配料我選擇左薯仔沙律厚切煙燻煙肉醃製小青瓜🥒味道都好好味少少酸🍾Order 左支Aix Rose粉紅色法國酒好飲又靚🍰叫左甜品做朋友嘅生日切餅味道都係唔錯
荃灣海之戀商場

好飲又靚

🍰叫左甜品做朋友嘅生日切餅
味道都係唔錯
2022-08-25 1205 views
當海之戀開售的時候,高調聲稱這餐廳在此開業,應該都係好犀利的餐廳啊😯。今日有機會試試。Mac & cheese 是一定會叫的😬,有香濃的黑松露味,芝士足夠,差不多每一口都有拉絲。有點特別是由細食到大的通粉,立即覺得很有家鄉感😌,不過過淋。牛扒7成熟,不鞋口,也沒過熟。薯條可口、有味,不只是鹹。環境舒適,員工殷勤,沒什麼可挑剔。價錢可接受,有一個chill的假期😌。
當海之戀開售的時候,
高調聲稱這餐廳在此開業,
應該都係好犀利的餐廳啊😯。
今日有機會試試

Mac & cheese 是一定會叫的😬,
有香濃的黑松露味,
芝士足夠,
差不多每一口都有拉絲

有點特別是由細食到大的通粉,
立即覺得很有家鄉感😌,
不過過淋。

牛扒7成熟,

不鞋口,也沒過熟。
薯條可口、有味,不只是鹹。
環境舒適,
員工殷勤,
沒什麼可挑剔。
價錢可接受,
有一個chill的假期😌。
Lee間餐廳我自己都幾喜歡,餐廳門口係賣雜貨,第一次經過唔知以為係雜貨店,原來入面係一間餐廳😮一入到去就見到有手邊會有肉櫃,好多款式,你可以直接係個度order 你想食ge肉🍖餐廳入面好大,室內好有異國古典既氣氛,仲有個小酒吧🍹而室外環境都好優美,特別一提,如果大家唔怕熱,室外係有搖櫈ga☺️真係好chill🍹◽️𝓢𝓽𝓮𝓪𝓴 𝓽𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮$158生牛肉他他,店員會拎配料,香料及醬給你,可以自己調配味道,再配上多士食,他他上面仲有隻生蛋黃,食落好新鮮,口感嫩滑😋😋◽️ 𝓢𝓽𝓮𝓪𝓶𝓮𝓭 𝓶𝓾𝓼𝓼𝓮𝓵𝓼$248青口好嫩滑,入口有海水同牛油鹹香味,加埋白酒去除左個腥味,好食👍🏻◽️ 𝓜𝓲𝓷𝓾𝓽𝓮 𝓼𝓽𝓮𝓪𝓴 $178薄切牛排口感嫩滑,唔會太油膩,牛味香濃,配上蘑菇醬汁,味道好夾🤤◽️ 𝓕𝓲𝓼𝓱 𝓪𝓷𝓭 𝓬𝓱𝓲𝓹𝓼$178入口感覺比較油膩,一般😶

◽️𝓢𝓽𝓮𝓪𝓴 𝓽𝓪𝓻𝓽𝓪𝓻𝓮$158

◽️ 𝓢𝓽𝓮𝓪𝓶𝓮𝓭 𝓶𝓾𝓼𝓼𝓮𝓵𝓼$248

◽️ 𝓜𝓲𝓷𝓾𝓽𝓮 𝓼𝓽𝓮𝓪𝓴 $178

◽️ 𝓕𝓲𝓼𝓱 𝓪𝓷𝓭 𝓬𝓱𝓲𝓹𝓼$178
入口感覺比較油膩,一般😶