Restaurant: FireBird
Terms & Details:
2024-06-17 57 views
位於銅鑼灣嘅Firebird 居酒屋一向人氣極高,今次同朋友嚟到銅鑼灣揀咗firebird吹吓水🔸$8刺身層層疊八周年感謝祭推出嘅活動,30秒內用指定工具夾到幾多刺身就比幾多你,於網上訂座就可以享用呢個優惠喇。🔸特上牛肉串燒成盒 $188 其中包括日本產和牛串燒、牛肉壽喜燒串、厚切牛舌串燒,以及牛肉金菇卷和秋葵串。牛肉壽喜燒串加上蛋黃汁,口感更滑溜。而牛舌串燒帶爽,內裏保持著軟嫩的口感。 🔸火山熔岩鮭魚卷 $98鮭魚經過輕炸之後,外層變得酥脆,亦嚐到鮭魚的鮮美,帶少少微辣,味道幾特別,推薦。 🔸日本產雞肉野菜天婦羅盛盒 $128每一件都酥脆可口,雞味濃郁結實,同清脆的野菜完美融合,感覺唔會好膩。🔸松葉蟹肉稻庭烏冬 $138蟹肉都幾多,啖啖鮮味。湯偏杰身,烏冬幼身帶煙韌,索左個汁都唔錯。🔸抹茶蕨餅伴雪糕 $48細膩煙韌嘅抹茶蕨餅好食。冰涼滑順的雲呢拿雪糕同軟糯嘅紅豆🫘好夾,整體有驚喜。🔸Grape Soda$48🔸strawberries smoothies $68兩款味道清新,strawberries smoothie嘅士多啤梨味道自然唔太甜,解渴一流。

🔸$8刺身層層疊

🔸特上牛肉串燒成盒 $188
而牛舌串燒帶爽,內裏保持著軟嫩的口感。

🔸火山熔岩鮭魚卷 $98

🔸日本產雞肉野菜天婦羅盛盒 $128

🔸松葉蟹肉稻庭烏冬 $138

🔸抹茶蕨餅伴雪糕 $48

🔸Grape Soda$48
🔸strawberries smoothies $68

2024-06-10 67 views
同朋友慶祝生日去咗呢間居酒屋慶祝🍾店內燈光柔和,環境乾淨衛生。這裡的服務好貼心訂位時同店員講慶祝生日,可以在甜品上️寫上祝福字句。✦玉子燒🍳濃厚蛋香味,柔嫩鬆軟✦溫泉蛋🥚慢煮日本產雞肉凱撒沙律🥗配黑松露沙律醬味道超吸引特別開胃,慢煮雞肉大大片鮮嫩彈牙,配上溫泉蛋,撈埋一齊食增加軟滑口感。✦火山熔岩鮭魚卷 好像火山🌋一樣造型卷物,三文魚卷有層薄薄漿炸,口感豐富好香脆~✦特上牛肉串燒成盒🍢🍡-和牛串 肉味香濃 口感嫩滑-牛肉壽喜燒串 加入壽喜燒醬汁 味道甜甜地-厚切牛舌 微微焦香 肉質爽口彈牙-牛肉金菇卷 層次好豐富 -秋葵串 新鮮脆嫩✦日本產和牛稻庭烏冬 幼身嘅烏冬入口滑溜,配和牛這個無敵組合一流,鮮香又美味。✦ Lychee Frozen外型超靚🤩大大杯荔枝沙冰,解渴清新✦ Berry Kisses味道不會太甜,酸酸甜甜✦自家製草莓大福記得訂位時同餐廳講慶祝生日,可以在甜品上️寫上祝福字句。自家製大大粒新鮮草莓大福,Q彈的麻糬皮包著綿密紅豆餡,皮薄餡多,甜而不膩。

✦玉子燒🍳
濃厚蛋香味,柔嫩鬆軟

✦溫泉蛋🥚慢煮日本產雞肉凱撒沙律🥗

-厚切牛舌 微微焦香 肉質爽口彈牙
-牛肉金菇卷 層次好豐富
-秋葵串 新鮮脆嫩

✦日本產和牛稻庭烏冬
幼身嘅烏冬入口滑溜,配和牛這個無敵組合一流,鮮香又美味。

✦ Lychee Frozen
外型超靚🤩大大杯荔枝沙冰,解渴清新

✦ Berry Kisses
味道不會太甜,酸酸甜甜

✦自家製草莓大福

2024-06-05
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2024-06-07 74 views
剛去完日本旅行, 唔夠一個禮拜就掛住當地食物😋,好彩香港都有好多日本美食。🇯🇵今晚去左銅鑼灣 FireBird 銅鑼灣補祝女女生日,預早訂位時準備埋生日甜品🎂💯飲返杯先,慶祝埋女女考完試。😁Happy hour 飲品有7折。🍶特上日本酒セット一次試曬3款酒出羽樱 手造大吟釀, 久保田千壽吟釀及獺祭45 純米大吟釀,配日本料理好夾,飲得痛快。🥤Lychee Frozen透心涼的荔枝沙冰,清新解渴。🐟油甘魚刺身厚身肥美,有5片。🐂日本產霜降A4和牛壽喜燒另配一碗日本白飯🍚和牛質素極佳,油脂豐富,入口即溶。🔥FireBird雞肉串燒盛合有4串鳥串,1串秋葵,最愛食免治雞肉棒配日本生雞蛋。🍓草莓大福最後甜品寫上生日快樂祝福語,儀式感滿滿🥰

🍶特上日本酒セット

一次試曬3款酒

出羽樱 手造大吟釀, 久保田千壽吟釀及

獺祭45 純米大吟釀,配日本料理好夾,飲得痛快。

🥤Lychee Frozen

透心涼的荔枝沙冰,清新解渴。

🐟油甘魚刺身

厚身肥美,有5片。

🐂日本產霜降A4和牛壽喜燒

另配一碗日本白飯🍚

和牛質素極佳,油脂豐富,入口即溶。

🔥FireBird雞肉串燒盛合

有4串鳥串,1串秋葵,最愛食免治雞肉棒配日本生雞蛋。

🍓草莓大福

最後甜品寫上生日快樂祝福語,儀式感滿滿🥰

2024-06-04
  • 日本產霜降A4和牛壽喜燒
朋友生日諗住同佢去慶祝諗爆頭都唔知食乜本來想帶去食西餐,佢又話近排食得太多,終於思前想後帶佢去食日本嘢位於銅鑼灣 Fire Bird 係一間典型嘅居酒屋,店子不大,但係氣氛好好。燒雞是這裡名物,我個人首推燒鳥盛盒$138一次過可以試勻鷄的不同部份,鷄肉、鷄脾、鷄軟骨、免治雞肉棒,還有燒秋葵,我個人最喜歡「免治雞肉棒」啖啖肉,加上日本鷄蛋令口感更滑溜,鷄肉棒仍保留小許咬口,鷄肉味道明顯,成功地成為我嘅至愛。豆腐牛舌煮$48牛舌切成一粒粒,食得好方便;以汁煮也很入味,炆得很軟稔,豆腐薄切,只是覺得份量太少。食串燒、小朋友食真系可以冇底線,朋友建議點啲飽肚野。 壽司盛盒$328 帆立貝、日本產海膽刺身、中拖羅、三文魚、油甘魚,穴子、牡丹蝦三文魚子、玉子等。刺身比正常的長一倍,視覺上已經得到很大滿足感,個人比較喜歡肥大肉厚的帆立貝壽司及厚切玉子壽司,好似食緊甜絲絲嘅蛋糕一樣。明太子拌玉子卷$48嫩滑的玉子燒上放上咸香味太子,一口一件,好味又吾會令人覺得好飽。Iced mixed fruit tea $58超多料大大杯水菓茶,拎起感到好聚手,水果色彩繽紛有士多啤梨、芒果、藍莓、橙、西柚、檸檬、青

燒雞是這裡名物,我個人首推
燒鳥盛盒$138

豆腐牛舌煮$48

食串燒、小朋友食真系可以冇底線,朋友建議點啲飽肚野。

壽司盛盒$328

明太子拌玉子卷$48

Iced mixed fruit tea $58

超多料大大杯水菓茶,拎起感到好聚手,水果色彩繽紛有士多啤梨、芒果、藍莓、橙、西柚、檸檬、青檸等,我哋都要求少甜,所以甜味基本上係來自各式各樣嘅水果配上茶香,好解喝。

自家製苺大福$38
記得定位時同店員甜品寫上生日祝福。
大福外皮有薄又軟,大大粒嘅香甜草莓和微甜嘅豆沙,好味又特別,睇朋友嘅笑容就知佢相當滿意。

2024-05-27 127 views
今晚同朋友去左一間日式居酒屋🏮食飯傾下計,風格充滿住濃厚日本氣氛,木系既裝潢和溫暖既燈光讓人感到一種親切而放鬆既氛圍。周年感謝祭推出"$8刺身塔放題挑戰”,顧客有30秒的時間來挑戰堆疊盡可能多的刺身,但規定不能移動容器,必須使用指定用品夾超,剌身有三文魚粒、油甘魚粒等。北海道珍寶帆立貝殼燒帆立貝肉質厚實而鮮甜,職員上枱個陣點火,賣相吸晴,燒過既帆立貝肉質更加緊實,充滿彈性。特上牛肉串燒盛合日本產和牛串:脂肪分布均勻,口感嫩滑,肉香味濃。牛肉壽喜燒串:加入醬料燒,與牛肉既鮮美完美融合。厚切牛舌串燒:表面帶有輕微焦香,肉質保持柔軟。牛肉金菇卷串:爽脆既金菇與牛肉的柔嫩形成對比,增加了食物的口感層次。秋葵串:入口脆嫩,中和牛肉油膩感。日本產霜降A4和牛壽喜燒肉質柔軟細膩,脂肪分布均勻,入口感受到和牛自然既甜味,隨後是深層既肉香,壽喜燒醬汁增添濃郁既甜鹹味,進一步豐富口感。另外追加稻庭烏冬,烏冬細長滑順,充滿住彈性和嚼勁。Mango-bar de Mocktail賣相精緻,全支芒果雪條放係杯上面,清甜可口。Iced Mix Fruit Tea各種水果的味道融合在一起,清新宜人。

周年感謝祭推出"$8刺身放題挑戰”,顧客有30秒的時間來挑戰堆疊盡可能多的刺身,但規定不能移動容器,必須使用指定用品夾超,剌身有三文魚粒、油甘魚粒等。

特上牛肉串燒盛合
日本產和牛串:脂肪分布均勻,口感嫩滑,肉香味濃。
牛肉壽喜燒串:加入醬料燒,與牛肉既鮮美完美融合。
厚切牛舌串燒:表面帶有輕微焦香,肉質保持柔軟。
秋葵串:入口脆嫩,中和牛肉油膩感。

Mango-bar de Mocktail
賣相精緻,全支芒果雪條放係杯上面,清甜可口。

Iced Mix Fruit Tea
各種水果的味道融合在一起,清新宜人。
  • 特上牛肉串燒盛盒
2024-05-26 33 views
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》銅鑼灣真係好多好嘢食🤤呢日放工又約咗frd喺附近食飯,記得好耐之前食過間居酒屋幾唔錯於是決定再訪🤭呢度食嘅唔係傳統居酒屋食嘅嘢,有好多別具特色嘅創意料理都值得一試😏如果都朋友生日仲可以訂位時講定會有生日甜品添😍重量級火焰原隻雞腿 $138餐廳名叫firebird梗係要叫呢度嘅招牌火焰雞腿啦🐔一上枱店員就淋酒再點火,視覺效果滿分💯之後仲將雞腿切件方便我哋食☺️ 雞腿火炙燒過外皮有焦香而雞腿肉就嫩滑,食落有少少微辣又夠惹味!特上牛肉串燒盛合 $188 👍一次過可以試到哂咁多款牛肉串燒🤤最正就係A4和牛串😍係用咗日本產嘅霜降和牛,入口即溶而且牛味濃郁;牛肉壽喜燒串配蛋黄汁口感滑溜,仲有厚切牛舌串、牛肉金菇串卷同秋葵都非常唔錯火山熔岩鮭魚卷 $98又係睇得又食得嘅招牌菜📸 上面最頂係炸過嘅紅蘿蔔絲,下面就係炸過嘅三文魚卷😲外層嘅紫菜炸得好香脆,中間夾咗三文魚炸過之後油香四溢🤤再加上沙律醬、香蔥、蟹子、日本芥末等配料,口感同味道都充滿層次特上手握壽司盛合 $298估唔到啲刺身咁大塊😲除咗有我最愛嘅中拖羅、三文魚同鰻魚,仲有日本產油甘魚、帆立貝,連和牛都
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie》

重量級火焰原隻雞腿 $138

特上牛肉串燒盛合 $188 👍

火山熔岩鮭魚卷 $98

特上手握壽司盛合 $298
估唔到啲刺身咁大塊😲除咗有我最愛嘅中拖羅、三文魚同鰻魚,仲有日本產油甘魚、帆立貝,連和牛都有😍

Tiffany Sour $78 👍
呢杯cocktail除咗個顏色好靚🩵仲好啱我口味🤭將sake加入益力多同菠蘿汁,入口酸酸甜甜

人均價錢:$500

📍 FireBird
地址: 銅鑼灣邊寧頓街13號地舖
電話: 23865218
2024-05-22 54 views
好耐無來呢到食野啦,之前係生日係到慶祝,今次未生日都有得慶祝🤣餐廳做緊生日週年慶,只要叫甜品,上面就會有生日祝福,不過記得提早預訂🤣叫左好多野食,食到超飽😋雞同豬肉串燒各1,食晒禁多款🤤又可以mix埋一碟😂雞肉串燒係餐廳招牌,一定要試😉除左日本菜,餐廳都提供唔同既cocktail,想chill下又得🍹FireBird雞串燒盛合$138豚肉申燒盛合$228原條日本產魷魚燒 $108松葉蟹肉稻庭烏冬$138Berry Kisses $68草莓大福 $38
FireBird雞串燒盛合$138
豚肉申燒盛合$228
原條日本產魷魚燒 $108
松葉蟹肉稻庭烏冬$138
Berry Kisses $68
草莓大福 $38
餐廳環境闊落舒適, 主打日式串燒, 亦有刺身、壽司🍣、揚物、燒物等等供選擇, 樣樣望落都好吸引🤩!另外, 有一系列清酒🍶、日本酒、Cocktail、啤酒等等供應, 晚上7pm前 Happy Hour仲有7折!不妨同朋友嚟呢度小酌幾杯🍻, 絕對係聚餐好地方!訂座時同餐廳講慶祝生日🎂, 佢哋仲會喺甜品碟上寫上 Happy Birthday, 好適合慶祝生日/特別日子, 製造小驚喜🎈𓌈˒˒ 刺身5點盛合有三文魚、中拖羅、日本產帆立貝、日本產原條池魚、牡丹蝦。款款刺身都好新鮮, 三文魚富魚油香, 厚身又肥美, 口感滑嫩。個人最鍾意中拖羅, 油脂豐富, 非常甘香, 入口即溶!𓌈˒˒ 推薦👍🏻 自家製免治雞肉棒 雞肉混入雞軟骨同蔥粒, 再配上日本產蛋黃🥚。雞肉好軟嫩, 食到雞軟骨爽脆嘅口感, 蘸上蛋黃, 增添濕潤感, 食落更香嫩😋!𓌈˒˒ 厚切牛舌串燒 牛舌燒得啱啱好, 微焦帶黑椒味, 肉質鮮嫩彈牙, 有肉汁𓌈˒˒ 玉子燒玉子燒清甜濕潤, 口感蓬鬆嫩滑𓌈˒˒ 自家製草莓大福甜品碟上寫上 Happy Birthday, 為壽星仔送上小驚喜🥳!大福皮薄軟糯, 裡面包住紅豆蓉🫘、大粒草莓🍓, 好鍾意呢個
餐廳環境闊落舒適, 主打日式串燒, 亦有刺身壽司🍣、揚物、燒物等等供選擇, 樣樣望落都好吸引🤩!另外, 有一系列清酒🍶、日本酒、Cocktail、啤酒等等供應, 晚上7pm前 Happy Hour仲有7折!不妨同朋友嚟呢度小酌幾杯🍻, 絕對係聚餐好地方!

𓌈˒˒ 刺身5點盛合
有三文魚、中拖羅、日本產帆立貝、日本產原條池魚、牡丹蝦。

𓌈˒˒ 推薦👍🏻 自家製免治雞肉棒

𓌈˒˒ 厚切牛舌串燒
牛舌燒得啱啱好, 微焦帶黑椒味, 肉質鮮嫩彈牙, 有肉汁

𓌈˒˒ 玉子燒
玉子燒清甜濕潤, 口感蓬鬆嫩滑

𓌈˒˒ 自家製草莓大福
甜品碟上寫上 Happy Birthday, 為壽星仔送上小驚喜🥳!大福皮薄軟糯, 裡面包住紅豆蓉🫘、大粒草莓🍓, 好鍾意呢個組合, 香甜滋味帶來幸福感~
2024-05-16
$500 (Dinner)
  • 自家製免治雞肉棒
2024-05-11 54 views
今天跟媽媽來<Firebird>撐枱腳來了,是銅鑼灣的一間日式居酒屋。適逢餐廳8週年,在舉行一個很有趣的小挑戰!只要$8﹐就可挑戰在限時30秒內用特定的超長筷子把魚生夾到小杯中,夾得多少就有多少!第一次玩這種食店的挑戰,非常緊張,但是原來30秒是挺足夠的!我們剛剛好30秒就把所有魚生都夾到碗中了,只要$8非常抵吃!最近來吃這餐廳的就不要錯過了!另外點了一個特上牛肉盛合﹐總共有五吋串燒, 右2的是壽喜燒卷還配了生雞蛋一起吃,很美味!最左邊配著大蔥的那個牛肉粒是霜降A4和牛,還有厚切的牛舌,可以一次過滿足對牛肉的各種需求!但喜歡吃牛舌的人絕對推介點的這一個壽喜燒!配的是和牛片,固然很好吃,但最驚喜的是除了一般的娃娃菜、菇類跟豆腐外,鍋內還有一些牛舌粒,應該是事前已調味並用高壓鍋煮過的,所以口感一級棒!完全不會像平日燒牛舌一樣燒久了一點就會變得很硬,肉質100分,令人喜出望外! 串燒&壽喜燒都比較濃味,所以我們也點了飲品,水果茶挺不錯的!大大杯,內裡有很多水果!主食要了松葉蟹肉稻庭烏冬,除了蟹肉還有一點蟹籽粒增加口, 而且湯汁內還有蛋白跟豆腐,是比較濃稠那種,有點像沾麵似的,

主食要了松葉蟹肉稻庭烏冬,除了蟹肉還有一點蟹籽粒增加口, 而且湯汁內還有蛋白跟豆腐,是比較濃稠那種,有點像沾麵似的,不會很寡淡但也不會膩。
又是滿足的一餐!我們這天是平日晚市來,也挺多人的,所以最好事前訂位。
$400 (Dinner)
  • 日本產九州和牛壽喜燒
2024-05-09 38 views
之前朋友嚟呢間餐廳食過 話食物質素唔差 所以今次帶咗我過嚟一齊食😗🍀軟殼蟹牛油果壽司卷壽司卷好大件 材料亦都好充足 一咬落去軟殼蟹嘅香味突出 加埋牛油果🥑同埋蟹籽嘅口感 幾夾幾好食😝🍀日本產霜降A4和牛壽喜燒和牛嘅份量都算多 兩個人食都好足夠😉 肉質軟嫩 牛肉味嘅後勁比較突出🐮 壽喜燒湯底偏清淡 而我個人口味比較鍾意濃味啲🤣🍀特上牛肉串燒盛盒依個盛合有五款串物 日本產霜降A4和牛串肉味濃厚😋 牛肉金菇卷串 牛肉嘅香味加埋金菇嘅爽口 冇得輸😎 厚切牛舌串彈牙 一口大小😙 牛肉壽喜燒串 點埋蛋汁味道更加濃郁🤩 秋葵串都吾錯😉🍀Lava Flow主要由鳳梨汁 櫻花糖漿 焦糖混合而成 味道偏甜 好濃郁☺️

🍀軟殼蟹牛油果壽司

🍀日本產霜降A4和牛壽喜燒

🍀特上牛肉串燒盛盒

🍀Lava Flow
主要由鳳梨汁 櫻花糖漿 焦糖混合而成 味道偏甜 好濃郁☺️
2024-05-07 2088 views
朋友係銅鑼灣返工, 一講到想約係銅鑼灣食飯, 當然要數到一間我好鐘意既餐廳FIREBIRD,我幾鐘意佢氣氛好, 服務一流, 食物唔錯, 所以就約朋友去食FIREBIRD既色調係較為暗的, 營造到放鬆, 自在的感覺, 再加上位同位之間既空間夠, 岩晒朋友食飯, 飲野, 吹水重量級火焰原隻雞腿-$138D個係每一次黎到FIREBIRD必點的, 一上枱係雞腿上面加左酒精再點火, D個視覺享受真心冇得輸, 除左好睇下, 仲好好味, 雞腿幾嫩滑, 加左少少七味粉再吊起成個味道松葉蟹肉稻庭烏冬-$138D個稻庭烏冬超彈牙, 再加上係湯烏冬上面放左好多的松葉蟹肉, 令到成個湯都變得更鮮甜, D個烏冬好味到我地連湯都飲晒日本產霜降A4和牛&厚切牛舌燒-$198霜降A4和牛, 口感極嫩滑, 入口即化, 而厚切牛舌燒, 彈牙有嚼勁, 肉香濃郁, 兩者皆是絕佳美味, 值得一試燒雞皮-$18皮烤至金黃色, 帶有微微焦香, 吃起來酥脆可口, 有越食越想食的感覺豚肉車厘茄卷串-$38結合了豬肉的鮮嫩和車厘茄的甜美, 口感豐富, 豚肉經過烤煮後更加香嫩, 車厘茄的酸甜與豬肉的風味相互融合, 帶來獨特的口感享受, 這

重量級火焰原隻雞腿-$138

松葉蟹肉稻庭烏冬-$138

日本產霜降A4和牛&厚切牛舌燒-$198

燒雞皮-$18

豚肉車厘茄卷串-$38
結合了豬肉的鮮嫩和車厘茄的甜美, 口感豐富, 豚肉經過烤煮後更加香嫩, 車厘茄的酸甜與豬肉的風味相互融合, 帶來獨特的口感享受, 這道串燒菜品既美味又健康

冰火日本甜薯雪糕-$68
結合了冰涼和熱情的元素, 它以新鮮的日本甜薯為主要材料, 再配以製成柔軟的雪糕, 口感滑順, 一冷一熱之間, 回味無窮

Lava Flow-$78(HAPPY HOUR 再7折)
係FIREBIRD七點前落單享有HAPPY HOUR 7折優惠, 超抵, 飲落唔會太甜, 幾消暑, 唔錯

總結, FIREBIRD真係好唔錯, 我同朋友都係度有好開心既一晚, 下次會再黎試其他野
2024-03-29
$350 (Dinner)
2024-05-07 33 views
以日本以食伴酒居酒屋,食材都是日本直送,確保最佳食物質素和味道Firebird,提供多款串燒盛合,更以賣相作為吸引Mocktail和Cocktail來爭取食客滿足。******************************Firebird 有2間店,這次來到銅鑼灣店,晚上如遇沒到晚飯時段,已經有食客入座。餐廳以柔和燈光及木系餐桌為主,地方不算很大,但不會有得濃烈燒烤煙味,所以快坐得舒適。餐廳食物種類都不少,除了主打燒物,還有刺身、壽司、小食沙律、天婦羅、鍋物和湯烏冬。居酒屋當然少不了酒類飲品,也有特色cocktail、mocktail、汽水、梳打或茶飲,絕對能滿足不同食客要求。只要成為會員,還可以免費選擇指定燒物3款其中1款,確實優惠。會員迎新贈送牛肉壽喜燒,牛味香濃,又有燒香味道,不錯。豚肉日本產蠔卷串 HKD68,豚肉燒得肉香,再有蠔鮮味,必吃之選。雞肉串燒盛合 HKD138,長蔥日本雞腿、日本雞胸、免治雞肉棒、日本雞頸和秋葵共五款。雞肉來自日本,難怪雞胸肉都嫩。燒香長蔥香味十足,雞腿肉滑。免治雞肉棒最吸引,拌蛋漿一起吃啖啖肉,確實不錯。特上牛肉串燒盛合 HKD188,長蔥日本產

餐廳食物種類都不少,除了主打燒物,還有刺身壽司、小食沙律、天婦羅、鍋物和湯烏冬。居酒屋當然少不了酒類飲品,也有特色cocktail、mocktail、汽水、梳打或茶飲,絕對能滿足不同食客要求。只要成為會員,還可以免費選擇指定燒物3款其中1款,確實優惠。

會員迎新贈送牛肉壽喜燒,牛味香濃,又有燒香味道,不錯。

特上牛肉串燒盛合 HKD188,長蔥日本產和牛、厚切牛舌、牛肉金菇卷、牛肉壽喜燒及秋葵串燒。和牛牛味香濃還要配上長蔥香味,好吃。牛舌口感味道都一讓人回味。金菇爽口無比,又帶上牛味香濃。

蟹味噌甲羅燒 HKD78,另配多一件壽司 HKD8,甲羅燒原有3件壽司,另配之下就有4件。蟹鮮味沒有被味噌搶過,份量都不少,壽司飯口感也不錯,吃得滿足。

松葉蟹肉稻庭烏冬 HKD138,新出食品,以雞蛋花煮成湯底,放入松葉蟹肉絲,湯底清甜,烏冬幼細口感滑溜,沒想到份量都不少。

Mix Fruit Tea HKD58,加入不少果肉成為一杯色彩滿滿水果茶,清甜又解膩,女士之選。

Mango-bar de Mocktail HKD78,用鮮芒果醬及梳打調成,自製的芒果雪條,飲得又飲得,放入杯中賣相吸引,待慢慢溶化入杯,飲上口香甜軟滑。

Type of Meal
  • 日本產九州和牛壽喜燒
  • 蟹味噌甲羅燒
  • Firebird雞肉串燒盛合
2024-04-29 102 views
這天晚上我約了家人去銅鑼灣吃晚飯,經過朋友的介紹,我們便決定來到這間日本菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,餐廳會播放音樂,餐廳十分細心,每張枱都有提供搓手液給客人消毒雙手Tiffany Sour($78)成份有清酒,益力多,菠蘿汁,藍橙酒,西柚爽口,飲起來有一種清涼的感覺,十分解渴Mango-bar de Mocktail($78)芒果糖漿味道恰到好處,不會太甜,芒果雪條,用新鮮芒果製成,非常鮮甜,十分冰凍特上牛肉串燒盛盒($188)秋葵爽口,肥牛蔥卷稔香軟彈,牛肉串燒香稔軟嫩,牛肉粒肉味很濃,質素非常高,非常新鮮,串燒是即點即燒,所以温度十分夠熱原條日本產魷魚燒($108)魷魚軟彈煙韌,非常新鮮,配上沙律醬,味道酸酸的,令人非常開胃,份量十分多FireBird雞肉串燒盛盒($138)串燒是選用日本製造的雞肉,稔香軟彈的免治雞肉串配上黏口的糖心蛋黃,雞肉嫩滑細密,非常新鮮,配上七味粉,味道廷辣松葉蟹肉稻庭烏冬($138)用蟹籽灑面,松葉蟹肉很鮮甜,雞蛋嫩滑,稻庭烏冬非常軟身脆炸日本產超甜番薯條($68)番薯條很脆口,是即點即炸,所以食物温度很熱,配上黑蜜糖醬,味道清甜整體來說,食物

Tiffany Sour($78)

Mango-bar de Mocktail($78)

特上牛肉串燒盛盒($188)

原條日本產魷魚燒($108)

FireBird雞肉串燒盛盒($138)

松葉蟹肉稻庭烏冬($138)
用蟹籽灑面,松葉蟹肉很鮮甜,雞蛋嫩滑,稻庭烏冬非常軟身

脆炸日本產超甜番薯條($68)

整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物和飲品的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
FireBird雞肉串燒盛盒
特上牛肉串燒盛盒
松葉蟹肉稻庭烏冬
脆炸日本產超甜番薯條
原條日本產魷魚燒
Tiffany Sour
2024-04-22
$414 (Dinner)
FireBird雞肉串燒盛盒
特上牛肉串燒盛盒
松葉蟹肉稻庭烏冬
脆炸日本產超甜番薯條
原條日本產魷魚燒
Tiffany Sour
2024-04-27 77 views
愛好和風飲食的朋友約好在這港區熱鬧地點這日本居酒屋探店😃傳統的日式居酒屋佈局,堂座每角落都望到廚師工作位,廚師席前放了當天推介食物😃先選定飲品:友人來了杯紅酒; 我點了沒酒精的雜果茶,用多樣水菓混製,帶微甜菓味足😋餐前小食:厚燒玉子,暖暖有蛋香😋廚師當天推介燒物:燒日本產帶子,鲜甜美味,帶子肉質爽嫩😋炙燒九州產和牛壽司,和牛刺身在客人面前火炙至所要求熟成度,伴以日本壽司飯,油脂香噴噴,和牛肉滑捋捋😋豚肉串燒盛合(三款), 厚切豚肉長蔥串; 豚肉車厘茄卷串;  豚肉鵪鶉蛋卷串,採用北海道產豚肉,分别厚切及薄片捲串,三款各有口味😋尾道煮物:日本霜降A4和牛壽喜燒,和牛肉質滑溜,入口鬆軟,油脂恰當,吃罷和牛,菜蔬正好煮熟,又另一種味道😋
愛好和風飲食的朋友約好在這港區熱鬧地點這日本居酒屋探店😃

傳統的日式居酒屋佈局,堂座每角落都望到廚師工作位
廚師席前放了當天推介食物😃

先選定飲品:

餐前小食:
厚燒玉子,暖暖有蛋香😋
厚燒玉子

廚師當天推介燒物:
燒日本產帶子,鲜甜美味,帶子肉質爽嫩😋
燒日本產帶子

炙燒九州產和牛壽司

豚肉串燒盛合(三款)

尾道煮物:
日本霜降A4和牛壽喜燒

2024-04-25
$410 (Dinner)
厚燒玉子
燒日本產帶子
炙燒九州產和牛壽司
豚肉串燒盛合(三款)
日本霜降A4和牛壽喜燒
2024-04-24 50 views
其實係慶祝MAMA👸🏻 Birthday 🎂 🥳🥳不過佢唔肯出鏡,就唯有我出鏡la~🤣😂哩間餐廳叫firebird 它的主打菜果然好有睇頭🤩 大火燒雞打卡影相好靚😆 不過我最鍾意的係佢的炸三文魚壽司卷!!! 口感同味道都有水準 非常鍾意佢炸咗之後外皮非常脆 但入面熱辣辣 仲散發仲三文魚的香味!特色飲品:櫻花沙冰特飲 上面嘅沙冰山丘非常之吸睛👀✨ 然後一路飲一路溶🤣🤣 我哋講笑咁話 好抵!! 有得無限添飲🤣🤣 另外嗌咗玉子燒 炸軟殼蟹 同埋蟹子蟹肉烏冬 全部都好食 日式料理的中上水平 所以對佢印象唔錯 下次可以回頭 再試吓其他野😚😋
其實係慶祝MAMA👸🏻 Birthday 🎂 🥳🥳
不過佢唔肯出鏡,就唯有我出鏡la~🤣😂

2024-03-20