2019-01-18 470 views
There are two branches of Fisherman, one in TW and one is TST.Went to the one is TST as I was in the area.Tried the noodle with fishmaw which turned out disappointing.Firstly the fishmaw was hard, cold and fishy while the noodles had a strong akaline taste.The big pieces of fungus tasted strangely sour and there was not enough sauce mix the noodles.
2019-01-16 243 views
今日中午途經尖沙咀,順便去厚福街吃個午餐才回家,正值lunch time 時間,間間餐廳等位的人數都多,見漁民麵館無咁多人,於是入去找個座位。起初以為漁民麵館只有船麵食,原來還有飯、甜品,食物種類相當豐富,午餐有六款,包括漁民湯麵、花膠雞絲飯、冬菇花膠肉躁飯、漁民酸辣米線、鹵水雜錦飯和牛展湯麵,最後的選擇是冬菇花膠肉躁飯和鹵水雜錦飯。沒有想像過55元的價錢可吃到冬菇花膠,當然,這花膠不算是上等貨色,但口感和味度都好,至於鹵水雜錦飯,餸菜多,鹵得入味,都是一個不錯的選擇。
2019-01-11 180 views
平時間唔時都會訂下花膠燉湯,今次試埋個花膠撈粗,夠晒特別啊!!同姊妹試完裙已經8點半lu, 泥食個晚餐醫下肚!平日夜晚唔算多人,都有位坐!我目標就係花膠蠔汁撈粗麵好快就有野食lu! 花膠份量都唔少,而且都煮得好香,唔似平價野!冬菇都好入味,同埋好林身,易入口,麵質都好有口感,蠔汁味道剛剛好,唔太咸,整體一人份量就唔算多,細食女士啱晒!碗麵$58, 平民價有呢d養顏野食到都算係咁!下次會想試埋海參麵同甜品!

2019-01-10
Type of Meal
Dinner
2019-01-05 142 views
尖沙咀等人睇7戲,實在太肚餓,我就自己去食碗麵。 一見到招牌有花膠,價錢又實惠就覺得真喺好似執到寶咁。見人又唔喺太多就入去試下啦。嘩個花膠麵真喺令人佩服,好大好多花膠。一啲都唔hea, 叫左碟雲耳。好清爽。 我呢啲無飯之家,真喺好感動可以食到咁健康又奢侈既野。 夜晚6點半既時間又唔逼,店面裝修又古典,真喺覺得唔似一間40幾50蚊就食到的餐廳再者,侍應服務態度又十分好,餐具乾淨。 咁既小店去邊搵。 我上openrice 搵左搵先知,佢原來都有分店,真心希望佢長做長有。
見人又唔喺太多就入去試下啦。
我呢啲無飯之家,真喺好感動可以食到咁健康又奢侈既野。
2018-12-10 139 views
叫左幾樣野,樣樣都好味,價錢亦非常合理。皮蛋👈🏻$20 only超值花膠冬陰公麵都只係$60,花膠同湯都好掂另外甜品叫左桃膠,一碗滿滿的,幾抵食仲叫左個飯,老公話好食,雖然對男士嚟講可能份量細左d
叫左幾樣野,樣樣都好味,價錢亦非常合理。
皮蛋👈🏻$20 only超值
花膠冬陰公麵都只係$60,花膠同湯都好掂
另外甜品叫左桃膠,一碗滿滿的,幾抵食
仲叫左個飯,老公話好食,雖然對男士嚟講可能份量細左d
2018-12-06
$70 (Dinner)
2018-12-09 107 views
50幾蚊就可以食到花膠或者海參嘅面,一定要試吓!初初以為咁平,一定會好細份,以為會強差人意,但係點知真係真材實料!我食咗花膠粗麵,除咗花膠足料之外,連啲冬菇都又厚又大隻!當然,餐牌入邊有平有貴,豐儉由人!我朋友叫咗海參湯麵,都係非常唔錯嘅!雖然我嗌外賣,但係都係鋪頭入邊等左一陣,都乾淨舒服,如果堂食仲有平價粉麵! $28起,真係好吸引。喺尖沙咀呢個地段,食到又平又正嘅餐廳,真係可遇不可求!下次好想試招牌嘅伊面!
我食咗花膠粗麵,除咗花膠足料之外,連啲冬菇都又厚又大隻!
2018-12-08
$50 (Lunch)
2018-12-07 1120 views
今日係附近搵食LUNCH,唔想食飯,不如食個麵餐廳環境都幾舒服新淨見餐牌都幾多選擇,因為今日唔太想食飯,所以就同朋友叫兩個麵試試咖哩牛腩撈粗麵 ! 呢個就真係正啦,牛腩份量都幾多,望落唔好以為麵既份量少,其實都幾多架,只係個碗真係大左小小渣,另外重附有一小碗清湯,可以比客人自行調節乾濕度撈粗既口感真係好好,因為麵有口感有韌性,食落果陣個感覺比較豐富,咖哩汁都容易掛上去多D牛腩除左以肉為主之外,重有幾件筋位,食落口感有張力,加上濃厚既咖哩汁,味道非常唔錯黎得漁民麵館,點都要試返個漁民湯麵,係咪都影得幾靚呢當中有大大件好香味既冬菇,喜歡食冬菇既朋友就岩曬啦,因為宜家市面上既湯麵真係唔多地方有冬菇架呢個麵就跟返普通既冷麵,因為湯麵既話,幼麵就比較合適,配合比較清但又濃厚既湯底,呢個選擇唔錯我知道就揀左杯桃膠茶烏龍茶,呢個夠特別啦掛真係,桃膠本身係比較貴既食材之一,市面亦比較罕有將佢配合係飲品當中,所以感覺點都要試試,而呢度所用既亦係外賣杯裝,飲唔曬都可以拎走,繼續飲真係好多桃膠架,口感好正,正過下下食珍珠奶茶D珍珠先啦 !
今日係附近搵食LUNCH,唔想食飯,不如食個麵
餐廳環境都幾舒服新淨
黎得漁民麵館,點都要試返個漁民湯麵,係咪都影得幾靚呢
真係好多桃膠架,口感好正,正過下下食珍珠奶茶D珍珠先啦 !
$70 (Lunch)
2018-11-28 158 views
店鋪主打花膠面撈面、冷面、湯面都有另分米線、粗幼面先試主打原味蠔油花膠撈粗面$58撈面配一碗小湯花膠分量多,一碗大概有5塊花膠:大塊、爽身冬菇:3塊半粒大冬菇,入味夠濃粗面:微微花膠味,幼面應該更入味泡菜花膠面$60泡菜偏咸,蓋了花膠味肉鬆豆腐$42滿滿的肉鬆,毫不手軟底下汁有麻醬味3樣一齊食意外地夾皮蛋$20正常店舖座位較密,另外,椅子很細小座得不舒服估計是不想客人坐太久而設計的。所以我們吃完後也立刻離開
店鋪主打花膠面
撈面、冷面、湯面都有
另分米線、粗幼面

先試主打原味蠔油花膠撈粗面$58

撈面配一碗小湯
花膠分量多,一碗大概有5塊
花膠:大塊、爽身
冬菇:3塊半粒大冬菇,入味夠濃
粗面:微微花膠味,幼面應該更入味

泡菜花膠面$60
泡菜偏咸,蓋了花膠味

肉鬆豆腐$42
滿滿的肉鬆,毫不手軟
底下汁有麻醬味
3樣一齊食意外地夾

皮蛋$20
正常

店舖座位較密,另外,椅子很細小座得不舒服
估計是不想客人坐太久而設計的。所以我們吃完後也立刻離開
2018-11-19 182 views
今晚同朋友想食返啲清淡啲的食物,經過厚福街見到呢間專門食花膠海參的湯麵店,價錢竟然唔貴,相當抵,就入黎試下。餐牌有多款湯麵可以揀,款式眾多,賣相吸引,仲有好多唔同類型的小食,甜品。花膠BB 鴿湯飯,$78,BB 鴿都好大隻多肉,用滷水煮得好入味,香味足而唔會太咸,肉質嫩滑鮮甜。配料有花膠,煮得好軟稔,膠質豐富有口感,冬菇值得一讚,厚身多肉,一咬又多汁鮮甜,味道十分清甜,加上爽甜的湯飯,軟熟入味。再叫多個甜品,原隻木瓜桃膠奶凍,$55,冰凍可口,中間釀有香甜嫩滑的奶凍,加上淋身剛好熟的木瓜一齊食,味道好夾。

2018-11-18 206 views
平時一個人下班後,很多時候都會獨自到尖沙咀這間漁民麵館食個簡單又補身的晚餐。今天星期日起床已經2時,走到尖沙咀又很自然走到漁民,第一次在日頭時間來用餐。看看看菜單點了一個撈麵和一碟小食:花膠蠔汁撈粗麵 $58花膠份量足,而且很入味,蠔汁和粗麵好夾,另一驚喜是東菇好大隻,厚身入味,整體不錯。另外附有湯,胡椒香味濃,怕撈麵太濃稠可加入麵中,味道也不錯。涼拌青瓜拼花膠 $40凍食的花膠有另一風味,口感彈牙,青瓜冰凉清爽。

看看菜單
點了一個撈麵和一碟小食:

花膠蠔汁撈粗麵 $58

涼拌青瓜拼花膠 $40
凍食的花膠有另一風味,口感彈牙,青瓜冰凉清爽。
2018-11-18
$99 (Tea)
2018-11-18 117 views
今日早上身處元朗,本身想去吃漁民館麵吃午餐,但朋友忽然相約往尖沙咀逛街,所以我建議不如大家先到厚福街的漁民麵館吃點東西,醫醫肚才去血拼。到達漁民麵館時已經差不多2時半,午市人流都退了,覺得來得正合時宜。用料足,有雞絲、冬菇片、木耳絲和素翅,而且當然還有花膠;濃稠度剛好不會杰身,每口都豐富滿足。冬菇片多,都用上了起碼一隻大冬菇。腸粉浸在汁之中,不會黏在一起;汁中還有木耳絲增加口感。腸粉用上蔥花蝦米腸。

花膠雞絲魚翅 $45

2018-11-18
$93 (Lunch)
花膠雞絲魚翅 $45
2018-11-13 119 views
初來漁民麵館還以為是魚蛋麵這類型的車仔麵,原來是走高價食材,包括花膠、翅、花菇及海參等,以低價享用。我點了漁民湯麵及原隻木瓜奶凍桃膠,有主食也有甜品,埋單也只是一百大元多。漁民湯麵只是58元,上桌時卻有點震驚,畢竟沒有想過真品如圖片,花膠海參大花菇樣樣齊。花膠彈牙脆身,咬下爽口,海參較軟腍,花菇大大件超厚身,咬下肉汁滲出,鮮甜惹味。湯麵選了幼身,彈牙有韌性,吸附湯汁,味道清新好味。原隻木瓜木瓜並沒有很腍,奶凍也是較濃稠,質感滑卻密度高,我自己感覺整體偏甜,但朋友卻說剛剛好。整體來說,以低價錢吃上如此高質食品,性價比可說是很高很高。

原隻木瓜

整體來說,以低價錢吃上如此高質食品,性價比可說是很高很高。
  • 漁民湯麵
2018-11-09 1116 views
來到尖沙咀區工作,與同事走過厚福街,找找下午茶。曾在荃灣吃過這店,還在回味花膠的口感,於是走進厚福街的店子。裝修依然,有心思,傳統麵店的感覺,但比荃灣店為大,感覺也較闊落。看看餐牌,與荃灣的完全不一樣,而且食物也不盡相同,問及店員才知,原來新開張不多久,還在試業階段,看來非常幸福,剛好在尖沙咀一帶工作,可先試一下新口味。從餐牌圖樣中得知,原來有花膠及海參一起的漁民湯麵,而同事則愛牛肉,則要了牛展湯麵,飲品則只是要了汽水。不用等多久,兩碗麵及飲品都為我們送上。漁民湯麵,大大的花膠,海參及冬菇,份量非常吸引,非常超值。花膠入口滑滑,口感不錯,依然保持柔軟入味,意想不到的是海參同樣地柔軟,軟滑滑,雖只是不太大的,海參的香味十足,冬菇厚而香,吸收了湯的味道,這次選擇幼麵,沒吸過多湯,變得更有口感。牛展湯麵,同事說湯底香而濃,濃而不鹹,首次遇上這種湯底,牛展軟軟,卻很有口感,牛肉味也不錯,說是很久沒吃過有水準的牛展,豆腐吸收了湯的味道,變得更為吸引,幼麵也如我一樣說,很有口感,感覺不錯,還讚賞我吸他好介紹,還是定會帶同太太來品嚐花膠等。工作不忘美食,在尖沙咀厚福街,的確是美食多多,盡是吸引各方食
來到尖沙咀區工作,與同事走過厚福街,找找下午茶。

不用等多久,兩碗麵及飲品都為我們送上。

牛展湯麵

工作不忘美食,在尖沙咀厚福街,的確是美食多多,盡是吸引各方食力到來。
2018-11-04 183 views
尖沙咀厚福街最多好嘢食,今日行行下竟然發現呢度有一間元朗出名食花膠嘅餐廳,喺呢度都開咗分店!天氣涼涼哋,咁就走入去食下花膠補下身先!呢到好多餸菜都係用咗花膠,海參, 桃膠,都用於小菜,主菜同甜品之內, 但價錢全部都係幾十蚊有交易, 將名貴滋補食材平民化, 非常方便注重養生貪靚如我嘅食客!酷愛碗仔翅的我, 當然要喺度食番碗花膠 雞絲碗仔翅。出面街邊依家一碗冇料碗仔翅都要廿幾蚊嘅時候,漁民呢一碗只係賣48蚊,真係超值。 呢碗花膠碗仔翅,好足料,大碗之餘,仲有大量雲耳雞絲同花膠!超正!食完鹹,又係要食番少許甜! 未試過喺街度食桃膠糖水,本身喺度點咗個桃膠鮮奶燉木瓜,點知售罄, 餐廳益我轉咗做花膠燉鮮奶! 呢個花膠燉鮮奶落咗兩粒紅棗,紅棗係冇去核冇切開,亦都冇加圓肉,所以唔會好甜,清清哋,入面一樣有好多片花膠,飲完好飽呀!午餐加六蚊仲有大大杯烏龍茶,咁鬼飽,即刻加返個蓋轉外賣行街飲!

$100 (Lunch)
2018-10-29 220 views
今日係尖沙咀行街行到累累地,想食返個下午茶,近近地去厚福街揾下有無好野食,見到有間元朗爆紅麵館—漁民麵館原來係到開左分店,元朗人緊係要入去支持一下啦!裝修好新有中國古鄉風格!黎到漁民麵館,緊係要點性價比極高既招牌花膠撈麵!碗麵其實係料多過麵,花膠煮得夠淋夠入味,而宜有好多片,花菇亦有兩大粒,肉厚,好香菇味,想簡單進補一下確實不錯!加9蚊有大大杯茉莉花檸檬茶,淡淡而清香既茉莉香味,雖然只係加幾蚊,但絕不交行貨,個人應為比出面幾十蚊杯不相伯仲!另外點了杯桃膠奶凍,加左用桂花整既醬,好香桂花味,如果月360牛奶整效果會更好!花膠好處不用多説,不用大費周章便可以養顏一下,實屬難得!難怪之前元朗店開業不久已變成紅店!

裝修好新有中國古鄉風格!

黎到漁民麵館,緊係要點性價比極高既招牌花膠撈麵!

$50 (Tea)
  • 花膠蠔汁撈麵