1K
2021-11-18 215 views
每次去寶林探朋友, 也會去新都城中心食晚飯, 今次食潮州菜, 揀咗 四點金飯店,  店名吸引, 餐廳門外有彩照餐牌多張, 價錢中等.入門看見古雅佈置, 中國人喜慶的燈飾, 感覺喜氣洋洋 !!餐廳 座位舒適, 整齊,  店員招呼有禮.  我和朋友, 各點喜好.  先選潮州 滷 鵝 , 又點了湯, 魚和肉.留意看優惠, 一定要食.如果一家人來, 套餐也合適.朋友較細心, 他說坊間疫症未散, 要多飲清潤湯.即叫兩碗  菜膽杏汁白肺湯,   奶白色湯頭味美.  杏味濃, 入口啖啖和暖, 我們連白肺都吃清.滷水獅頭鵝 (上裝)餐廳主打菜式滷水鵝,  鵝肉出品正,   大碟足料.鵝片有鵝味, 滷得又入味, 味道濃香,  不會鹹.   肉質細滑帶少少膏, 滋味.  豆腐大大塊又夠滑.我愛食魚, 從優惠餐單中選了 涼瓜炆龍躉頭腩煲,熱騰騰用煲仔盛載,  好惹味又香噴噴. 這個龍躉頭腩 肉質新鮮滑口, 好肉少骨, 材料細選,  調味道,  涼瓜炆得剛剛好, 吾會過稔. 這碗 韭菜豬紅 只售 $1   跟涼瓜炆龍躉頭腩煲齊點 (每周優惠酬賓精選), 好大碗 !!   仲意食豬紅者必叫, 豬紅好滑配韭菜,
入門看見古雅佈置, 中國人喜慶的燈飾, 感覺喜氣洋洋 !!
餐廳 座位舒適, 整齊,  店員招呼有禮.
留意看優惠, 一定要食.
如果一家人來, 套餐也合適.
朋友較細心, 他說坊間疫症未散, 要多飲清潤湯.
即叫兩碗  菜膽杏汁白肺湯,   奶白色湯頭味美.  杏味濃, 入口啖啖和暖我們連白肺都吃清.
滷水獅頭鵝 (上裝)
餐廳主打菜式滷水鵝,  鵝肉出品正,   大碟足料.
豆腐大大塊又夠滑.
我愛食魚, 從優惠餐單中選了 涼瓜炆龍躉頭腩煲,
熱騰騰用煲仔盛載,  好惹味又香噴噴.
好大碗 !!   仲意食豬紅者必叫, 豬紅好滑配韭菜, 一流.
朋友是食肉獸, 他叫了招牌巧手菜, 鳳梨梅羔一字骨,
賣相, 味道優勝. 份量足.
 精選排骨肉質不肥不瘦,  口感鬆, 外層有薄薄的炸漿炸至微脆,  頂香口.
伴有鳳梨, 好食.
潮州白粥,  煲得軟綿綿, 好滑.
食物用料有揀選, 好食好味,  廚師廚藝不錯, 地方好坐又乾淨, 價錢唔貴, 合經濟原則.
$330 (Dinner)
  • 菜膽杏汁白肺湯
  • 滷水獅頭鵝
  • 涼瓜炆龍躉頭腩煲
  • 鳳梨梅羔一字骨
2021-11-15 298 views
一早行完鴨仔山,差不多中午十二點,睇時間要食lunch啦,路經寶琳,睇見有一間潮州酒樓,便入去醫肚。我們叫了水晶蝦餃、蔥花炸兩腸、懷舊棉花雞、蜜汁叉燒包。水晶蝦餃啲蝦好爽,個皮好薄,好味的。蔥花炸兩腸,粉皮好滑但是個炸兩唔脆。懷舊棉花雞,冇乜特別同出面一般酒樓一樣。蜜汁叉燒包,咸多麵包鬆軟。整體嚟講食物質素一般,因已經好飽,沒有試呢個韮菜豬紅。環境裝修乾淨整潔喇, 服務員態服務態度OK。不妨一試。下次我會試下個韭菜豬紅及蠔烙。星期一至五,十一點前入座免茶錢。

我們叫了水晶蝦餃、蔥花炸兩腸、懷舊棉花雞、蜜汁叉燒包。

水晶蝦餃啲蝦好爽,個皮好薄,好味的。

蔥花炸兩腸,粉皮好滑但是個炸兩唔脆。

懷舊棉花雞,冇乜特別同出面一般酒樓一樣。

蜜汁叉燒包,咸多麵包鬆軟。

整體嚟講食物質素一般,因已經好飽,沒有試呢個韮菜豬紅。

環境裝修乾淨整潔喇, 服務員態服務態度OK。

不妨一試。下次我會試下個韭菜豬紅及蠔烙。

星期一至五,十一點前入座免茶錢。

2021-11-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Lunch)
2021-11-13 188 views
門口看到晚市孖寶及套餐,又有潮洲打冷餸。而且㕑窗掛了一隻隻雞和鵝,好吸引呀。飯店的裝修,都是中式酒樓型式,掛了紅燈籠,枱上有枱布。坐底後叫茶,還比了一小碟鹹菜。潮洲鹹菜的味道,特別開胃,好好味。廚窗的雞好靚,所以孖寶要了半隻貴妃雞和沙茶牛肉芥蘭。半隻雞都好大隻,雞肉實又滑,加了蔥蓉,真係好好味,餸飯食一流。沙茶牛肉芥蘭,牛肉肉質軟又滑,個芥蘭好爽嫩,沙茶醬掛在每件牛肉上,炒得好靚,再加分。這間飯店餸大碟,連飯都好大碗。見到好多食客都叫三餸一湯套餐,下次叫多個朋友嚟食先。
門口看到晚市孖寶及套餐,又有潮洲打冷餸。
而且㕑窗掛了一隻隻雞和鵝,好吸引呀。

飯店的裝修,都是中式酒樓型式,掛了紅燈籠,枱上有枱布。

廚窗的雞好靚,所以孖寶要了半隻貴妃雞和沙茶牛肉芥蘭。

這間飯店餸大碟,連飯都好大碗。

見到好多食客都叫三餸一湯套餐,下次叫多個朋友嚟食先。
2021-11-09
Type of Meal
Dinner
今日有幸再到來品嚐潮州午餐~之前疫情下發現了此店被吸引發現此店時是因為門口永遠有一批人在廚窗外看.原來它有外賣是潮州食品!!!你哋睇下!!!我買過外賣.九菜豬紅.我會走九菜自己另加落去.主要食豬紅!它的豬紅是真的豬血據我專業的廚神姨媽试後.不況可以試下!今天我們主要試它的點心~因之前食過已不錯.記緊一定要叫waiter給你辣椒油.好正中的潮州辣椒油!我們叫了一些點心.蝦餃好爽全部是蝦不能不試的沙律名蝦角.我一向不食炸物.但這個真的要破例媽媽話试下抄飯.叫了芋頭海鮮抄飯好足料及抄得爽身最後來一碗綠豆爽!這個爽比較淋身
今日有幸再到來品嚐潮州午餐~
今天我們主要試它的點心~
我們叫了一些點心.
蝦餃
好爽全部是蝦
不能不試的沙律名蝦角.我一向不食炸物.但這個真的要破例
媽媽話试下抄飯.叫了芋頭海鮮抄飯
好足料及抄得爽身
最後來一碗綠豆爽!這個爽比較淋身
2021-11-07 176 views
許久沒見的舊同學們,說要趁假期日子來一場敘舊飯宴,因而是日便隨他們來到四點金飯店光顧。餐廳環境寬躺闊大,設計上使用了大量燈籠、掛畫、屏風作裝飾,令裝潢呈現古色古香,甚具中國色彩的風格。滷水雜錦拼盤雜錦拼盤分別有煙韌鮮甜的魷魚、脆爽鮮香的紅腸、獨特香濃的鵝腎,三款食材均滷得入味,新鮮正宗。澄海滷水獅頭鵝肉獅頭鵝肉肉質瘦中連帶著小許肥肉,入口咀嚼時滑嫩香醇,鵝味十足,且滷水味道鹹中帶甜,充斥滿整個口腔。粟米魚肚羮魚肚含有豐富膠原蛋白並具有養顏護膚之效,將其配搭上粟米、雞蛋等配料,即可製成豐富量多的羮湯,食用口感爽甜鮮嫩,香滑彈牙。 招牌手撕鹽焗雞手撕鹽焗雞呈現金黃色澤,入口肉質鹹香四溢,嫩滑鮮味。而海蜇則灑上滿滿的芝麻和少許辣椒粒調味,咀嚼時厚實煙韌,爽脆可口。蠔仔肉碎粥肉碎粥用料相當充足,食用時每口皆幾乎包含有蠔仔、肉碎、冬菇粒等,令口感甚有嚼勁,而整體則是鮮甜清香。潮州炸蝦蟹酥外型呈圓狀和長形的蝦蟹酥炸得色澤金黃亮麗,入口則酥香爽脆,鮮甜嫩彈,讓人再三回味。乾撈海皇粉絲煲海皇粉絲煲上桌香氣撲鼻,配料用上了彈牙清甜的鮮蝦、爽脆清新的蔬菜、嫩糯回甘的瑤柱絲製成,再配搭充份吸收食材精華的粉絲
滷水雜錦拼盤
澄海滷水獅頭鵝肉
粟米魚肚羮
 招牌手撕鹽焗雞
蠔仔肉碎粥
潮州炸蝦蟹酥
乾撈海皇粉絲煲
海皇粉絲煲上桌香氣撲鼻,配料用上了彈牙清甜的鮮蝦、爽脆清新的蔬菜、嫩糯回甘的瑤柱絲製成,再配搭充份吸收食材精華的粉絲,整道菜鮮香濃郁,甚是滋味。
家鄉煎蠔餅烙
師傅把煎製時間控制得恰到好處,因而餅皮入口外層香脆,內裏煙韌,並散發出濃郁蛋香,而主角蠔仔則甜滑帶汁,蠔味出眾。
經典芋茸香酥鴨件
現時坊間已很少地方可看見此該道菜餚,皆因其工序很是複雜。師傅需先將芋頭蒸熟、磨蓉、調味,再裹上鴨肉來炸熟,並且時間須控制恰當,以為求芋茸不會出現過熱過濕的情況。咀嚼時既是酥香脆身,同時又夾雜有鴨肉的香甜肉嫩,整體口感是層次豐富。
經典糖醋黃金麵
此味糖醋黃金蓮屬於潮州的名菜之一,入口乾身且毫不油膩,味道酥脆焦香,濃郁入味,配以糖、醋一同食用則令其更為昇華。
香脆招牌蛋散
新鮮即製的招牌蛋散端上時仍然是熱烘烘的,師傅加入了適量糖漿、芝麻、黃糖、椰絲、花生碎點綴,口感鬆化甘香,脆酥濃郁。

總結而言,餐廳環境寬闊舒適,而菜餚用心製作,味道正宗高質,價格亦經濟實惠,是一所會再三光顧的潮州菜餐廳。
2021-11-07 200 views
將軍澳區大大話話咁多商場,好似好多餐廳咁,但好多時去到食飯都唔係好揀得落手,最後黎黎去去都係去個幾間,又黎返之前食過嘅四點金。芥末白切墨魚片 ($98)用咗墨魚身切片,所以比較紮實。 因為冇用滷水調味,所以成塊都白雪雪,主要係靠個醬汁提鮮。 要讚嘅係個Wasabi真係有生磨嘅感覺,係靚嘅Wasabi味,配埋唔太咸嘅豉油,令到清淡嘅墨魚片都滲出鮮味。香煎芝麻餅 ($74)一入口就充滿芝麻香,成塊都煎得好脆,韭菜肉餡帶少少胡椒香氣好香口。 總括黎講就好似將韭菜餃沾滿芝麻煎香左咁,幾得意值得一試。潮州炸蝦蟹棗 ($120)有少少令我諗起去飲嗰時食到嘅炸蟹鉗鬆軟版,平時鍾意食手工炸蝦丸炸墨魚丸嘅朋友應該會幾鍾意,一路食一路感受到師傅今朝啱啱整起嘅手藝。福果芋泥 ($28)芋泥做得好好,軟綿綿香芋頭味得黎唔會太甜,味道完全唔假,仲有少少白果喺面,口感幾豐富,係老人家都會鍾意嘅傳統味道。

芥末白切墨魚片 ($98)

香煎芝麻餅 ($74)

潮州炸蝦蟹棗 ($120)

福果芋泥 ($28)
2021-11-05 206 views
今日同朋友食lunch , 去左間潮式酒樓, 門面見到潮州打冷菜色,滷水食品都非常吸引, 食小菜晚飯都係個好選擇,一坐低即刻叫特色潮式點心, 叫了韮菜粿,用了水晶包的皮, 韮菜肉餡味濃, 再叫了蠔仔烙$42, 蠔仔都大粒,粉漿唔多,蛋味好香,喜愛佢一小碟有兩塊,可以留肚食更多點心, 見到有點心套餐, 叫了蝦餃併炸兩, 蝦餃皮好薄, 蝦肉爽口, 唔肥膩, 炸兩份量都大, 腸粉皮夠滑,想食脆口點心, 沙律明蝦角, 外皮脆口,沾沙律醬食, 夠開胃, 蝦肉同樣爽口。甜品叫了潮州馳名糖水, 綠豆爽, 綠豆邊夠多, 還有清心丸, 味道清甜。
滷水食品都非常吸引, 食小菜晚飯都係個好選擇,
一坐低即刻叫特色潮式點心,
叫了韮菜粿,用了水晶包的皮, 韮菜肉餡味濃,
2021-11-04
$100 (Lunch)
2021-11-04 142 views
疫情下想去d好坐嘅潮州餐廳都唔係咁多選擇,記得食過四點金都可以,今晚做足功課揀哂多好評既菜式,發現呢度出品都幾高質。滷水鵝掌翼 ($92)上次黎試過滷水鵝覺得正正常常,掌翼估唔到好有驚喜。 首先係好入味,鵝翼肉質煙韌有肉味,鵝掌都炆得好夠時間,膠質軟腍入味,滿足哂鐘意損骨人士嘅要求。 底下仲鋪左滿滿嘅滷水豆腐,好足料。潮州炸蝦蟹棗 ($120)意想不到咁好味,我覺得應該主打做呢度嘅招牌菜。 分別有蝦蟹棗各四件,老實講味道分別唔大,但好明顯食到自家製手打蝦蟹滑嘅味道,蝦棗更加食到一粒粒蝦肉,真材實料。 本來以為點蜜糖汁好奇怪,但又真係好夾,會想為咗佢再嚟。蠔仔肉碎粥 ($50)一碗嘅份量一人都分到幾碗仔,蠔仔做得好好,嫩滑到好似僅僅熟咁,完全唔會腥。 仲有好多肉碎、菜莆同土魷絲,好惹味。招牌蛋散 ($28)自從上次飲茶食過麻麻地嘅蛋散之後一直有少少心掛掛,好彩今晚食到好食嘅蛋散,熱辣辣好鬆化。 除左一般嘅煉奶之外,仲灑左紅糖,甜味更加有層次。

滷水鵝掌翼 ($92)

潮州炸蝦蟹棗 ($120)

蠔仔肉碎粥 ($50)

招牌蛋散 ($28)
Type of Meal
Dinner
我同Mcmug上次午餐食過呢間餐廳啲點心,覺得都幾好食,尤其嗰個韭菜豬紅,抵食又好味。今次就食下佢晚餐嘅小菜先!上次食過蛋散後,Mcmug就念念不忘,覺得佢係蛋散界嘅表表者,今次都要叫返回味一下!個蛋散真係好好食 ,芝麻黃糖混合煉奶。香!脆!甜!我哋可以專程為咗食佢而再嚟!鳳梨梅羔一字骨,一字骨啲肉都唔會太肥,酸酸甜甜都幾開胃。呢度嘅蠔仔餅唔係廟街咁炸到脆卜卜,佢係一種比較厚身嘅蛋餅,味道較淡,好大份,好似Pizza咁一開六,我食咗一件都飽飽地,我哋盡晒力都係食淨一件。多人黎先叫會好啲。蠔仔粥唔會好咸,蠔仔脹卜卜,一碗都幾多,兩個人食都好夠。食材都算新鮮,坐得都舒服,坐下傾下唔覺唔覺就兩個鐘了。我哋會再嚟幫襯!蛋散😍

香!脆!甜!
我哋可以專程為咗食佢而再嚟!

鳳梨梅羔一字骨,一字骨啲肉都唔會太肥,酸酸甜甜都幾開胃。

蠔仔粥唔會好咸,蠔仔脹卜卜,一碗都幾多,兩個人食都好夠。

食材都算新鮮,坐得都舒服,坐下傾下唔覺唔覺就兩個鐘了。

我哋會再嚟幫襯!蛋散😍
2021-10-25 212 views
好耐無一家人出街食晚飯四點金主打潮州菜門口的玻璃櫃展示一排潮州小菜鵝肉片大大塊肥肉不多 清蒸沙巴躉拼蠔餅套餐都幾抵金黃蠔餅炸到剛剛好 不會太多炸粉漿煎封龍躉扒淋上美極豉油 有少少鹹春菜煮到好淋 碗細但份量多一蚊嘅韭菜豬紅最後甜品有芋泥和綠豆爽
鹵水獅頭鵝
清蒸沙巴躉
香煎蠔餅
排骨燜煮春菜
韭菜豬紅
福果清心丸綠豆爽
福果芋泥
2021-10-20 197 views
二時開始下午茶時段,大中小點$20,點心質素不俗。這天我們一行15人,點了大量點心,各人捧腹而回,還有點心吃不了要帶走,結賬連茶位加一每人$65,超值。叉燒餐包:外皮柔軟,內饀好味道,包子暖暖的,好吃。糯米卷:一籠一條,個子極大,同樣外皮柔軟,內裏的糯米很香很軟,我吃了1/4個已很飽。牛肉腸粉和叉燒腸粉:腸粉皮很軟滑,餡料放得滿滿的,兩款腸粉也好吃,豉油另上,貼心。豆豉蒸排骨:排骨多得驚人,肉質和味道不俗。杞子桂花糕:甜度適中口感佳,不會用筷子一夾就裂開。紅油抄手:一碟有很多隻,饀料滿滿的,味道不錯,可惜不夠熱,而且辣一點更佳。沙律明蝦角:外皮不夠脆,而且有點油膩,幸好饀料取回不少分數,蝦很大,又爽口又好味道。鳳爪排骨飯:這個比較低分,雖然味道不錯,不過鳳爪、排骨和米飯都不多。總括來說,這店的點心質素算是不俗,大抵上份量也多。想一提的是,這店入口左面有一櫃檯,供應牛腩、咖哩豬皮魚蛋、韭菜豬紅等美食,可外帶。我買了一盒韭菜豬紅,只是$20 ,份量真的很足。
叉燒餐包:外皮柔軟,內饀好味道,包子暖暖的,好吃。
豆豉蒸排骨:排骨多得驚人,肉質和味道不俗。
杞子桂花糕:甜度適中口感佳,不會用筷子一夾就裂開。
總括來說,這店的點心質素算是不俗,大抵上份量也多。

2021-10-06 144 views
今日放咗工喺將軍澳寶林新都城買完野,經過四點金飯店,朋友話依度有地道既潮州小菜食,所以就決定試一試。一望餐牌,果然好多選擇,潮州滷味,有粉麵飯,有泡粥,有潮州海鮮及海產。因為我地得兩個人,所以就決定叫三個餸加兩個白飯。食潮州菜當然唔少得滷水雜錦拼盤,好豐富,有滷水鵝腎,滷水大腸,滷水墨魚,紅腸等等。每一樣都浸得好入味。金華火腿茸津白,金華火腿好香,帶出咗津白既鮮甜沙茶炒牛肉,沙茶醬好香好有味,菜心同牛肉都好嫩潮州前菜

因為我地得兩個人,所以就決定叫三個餸加兩個白飯。

金華火腿茸津白,金華火腿好香,帶出咗津白既鮮甜

沙茶炒牛肉,沙茶醬好香好有味,菜心同牛肉都好嫩

潮州前菜
2021-09-27 177 views
傳統潮州飯店 位置都好闊落我哋五人行俾咗張六人枱佢都有好多套餐選擇我最後揀咗個308套餐再加小菜散嗌不過我哋五個人都比較細食埋單都係每人百零蚊😜佢而家有個優惠係小菜加一蚊有個韭菜豬紅不過最有驚喜嘅係佢個甜品蛋散
傳統潮州飯店
埋單都係每人百零蚊😜
佢而家有個優惠係小菜加一蚊有個韭菜豬紅
不過最有驚喜嘅係佢個甜品蛋散
2021-09-23
$120 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year
  • 蛋散
  • 杏汁炖白肺湯
2021-09-22 158 views
假日陪飲茶 2-3個人食少少野飲下茶吹下水辣味蒸鳳爪 辣汁醃香再蒸,入味又香辣 骨同皮已經蒸到好軟無牙都吸到皮肉一齊食 鮮蝦餃 岩岩蒸起就送上,新鮮熱辣夠大隻 個皮幾Q有彈性 蝦肉鮮甜炸兩腸粉 薄皮拉腸粉包住脆口油條 香脆好食滷豬紅 豬紅切到好大件,滷水浸住,帶點微辣幾惹味 入口滑溜紅油抄手水餃 水餃灼熟淋辣油辣汁,酸酸地又夠辣餃子係韭菜肉餡,皮身又薄又好食消費$250將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051i號舖
假日陪飲茶 2-3個人食少少野飲下茶吹下水
辣味蒸鳳爪 辣汁醃香再蒸,入味又香辣 骨同皮已經蒸到好軟
無牙都吸到皮肉一齊食
炸兩腸粉 薄皮拉腸粉包住脆口油條 香脆好食
滷豬紅 豬紅切到好大件,滷水浸住,帶點微辣幾惹味 入口滑溜
紅油抄手水餃 水餃灼熟淋辣油辣汁,酸酸地又夠辣
餃子係韭菜肉餡,皮身又薄又好食

消費$250
將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051i號舖
2021-09-18 163 views
來到新都城真係有好多野食,愈黎愈多唔周款式唔同地方既菜都有。今日就一於試下潮式打冷!一入門口就有好多唔同既滷水,已經覺得好吸引啦坐得睇埋餐牌,好多都好吸引,今日就試幾款先啦落完order,就會有一小碟前菜,酸酸甜甜,非常開胃雜錦拼盤有魷魚,紅腸,大腸等等。滷得非常入味,而且唔會膩。之後有一字骨,非常鬆口軟淋,醬汁酸甜,仲有少少菠蘿香。比平時食既咕嚕肉更勝一籌。主食叫左一客戲棚海鮮粥,雖然唔知點解會叫「戲棚」,但海鮮就係真材實料既。當中最愛就係蠔仔,鮮甜而不腥,係成碗粥既精華!今餐非常滿意
一入門口就有好多唔同既滷水,已經覺得好吸引啦
坐得睇埋餐牌,好多都好吸引,今日就試幾款先啦
落完order,就會有一小碟前菜,酸酸甜甜,非常開胃
雜錦拼盤有魷魚,紅腸,大腸等等。滷得非常入味,而且唔會膩。