2021-08-21 110 views
住將軍澳幾年,成日都出入新都城,但甚少過百佳呢邊,今日因為約人,先發現有間潮州菜,「自己人」好耐都未食過潮州菜,就決定試試。因為我哋只食咗個brunch, 所以呢餐晚飯點咗好多嘢食。先點咗我最愛嘅杏汁豬肺湯,原來一窩份量都幾多,差不多有8-10碗,味道清甜,滋潤養生冇味精,豬肺好味又夠淋!依家點選精選餸菜可以加$1點韭菜豬紅,豬紅係我愛人至愛,所以就為咗豬紅點咗聖子,聖子味道不錯,份量夠多,送飯一流。豬紅反而係我哋嘅主菜,豬紅微辣,味道很不錯。另外點左滷水拼盤,裏面竟然有愛人至like嘅豬大腸,好邪惡但好正呀!滷水拼盤真係性價比,份量又多又好味,味道唔會太咸岩岩好。總結,滷水拼盤是必點之選,而喜愛飲湯嘅朋友,必試杏汁豬肺湯!

• 鹵水鵝拼盤
  • 杏汁炖白肺湯
2021-08-21 91 views
約朋友食飯,方便大家就揀到寶琳站,近B1出口,交通非常方便。環境舒適,而食肆有C區供6人一枱可跟朋友歡樂聚餐。餐牌上有多款菜式外,還有抵食晚飯孖寶(A-F款),每款有兩個餸,一個是固定菜式,而另一個是二揀一的。我揀了F款($208)鳳梨梅羔一字排甜甜酸酸挺開胃喔,一字排充滿肉汁,啖啖肉,美味可口。潮式凍烏頭魚一大條起骨開邊凍烏頭,怕魚骨的就放心食喇,記得點豆醬呀,因為是絕配!凍食款式最啱天時暑熱食!戲棚海鮮粥($48)材料有蠔仔,魚片絲,肉碎,一碗足夠2人食,鮮味十足。

環境舒適,而食肆有C區供6人一枱可跟朋友歡樂聚餐。

我揀了F款($208)

鳳梨梅羔一字排
甜甜酸酸挺開胃喔,一字排充滿肉汁,啖啖肉,美味可口。

潮式凍烏頭魚
!凍食款式最啱天時暑熱食!

戲棚海鮮粥($48)
材料有蠔仔,魚片絲,肉碎,一碗足夠2人食,鮮味十足。

2021-08-18 91 views
今晚去咗寶琳食飯,間餐廳叫四點金,主打潮州嘢。坐低見到佢有好多套餐,睇落幾抵食。我哋叫咗一個晚市孖寶,有半隻貴妃雞拼菜圃煎蛋。隻貴妃雞外皮非常之薄,雞皮又爽又脆,雞肉好嫩滑又多汁,外皮有少少鹽醃過,所以似鹹雞嘅味道。菜圃煎蛋上枱睇得出係心思之作,蛋餅嘅顏色煎得好金黃,唔會太燶,加埋菜圃嘅鹹香,非常之有家鄉風味。之後叫咗一個鮮魷炒通菜,加一蚊仲會送一碟韭菜豬紅。通菜上碟都好大碟,足三至四人份量,魷魚傳統式刀功有界花,通菜炒得好香濃又有鑊氣。一蚊嘅豬紅都幾大碗,唯一缺點係韭菜少咗一點,豬紅滷水之後非常之入味,食得出幾新鮮,冇腥味,送酒應該唔錯。埋單$380兩個人來講食得都幾豐富。其實見到佢仲有一啲二人套餐,不過份量菜式非常多,擔心食唔晒,下次叫食量大D嘅朋友嚟,一定會試吓!
今晚去咗寶琳食飯,間餐廳叫四點金,主打潮州嘢。
2021-08-12 145 views
之前每次經過四點金飯店都見到人頭湧湧,一直都好想試,今日終於捉咗老媽子陪我飲下茶,吃個午飯。竹龍荷葉蒸龍躉頭腩飯成日都對荷葉飯情有獨鍾,因為我好鍾意荷葉那種清新的氣味!果然一上枱,就聞到淡淡的荷葉香。個飯有好多件龍躉頭腩,頭腩一定要加埋豉油食,咁樣會更加突顯魚肉既鮮甜,而且仲有炒飯底,夠哂誠意。福果芋泥嚟到一間潮州餐廳,當然要食潮州地道甜品—福果芋泥!呢個福果芋泥果然冇令我失望,芋頭超香,口感軟綿順滑,甜度適中。另外,白果好香口,再配合芋泥一同進食,絕對是完美配搭👍🏻!吃飽過後,發現餐廳可以買到綠豆糕,所以我就和媽媽買了它回家吃,果然好鬆軟,綠豆蓉好香,下次都會再買!

竹龍荷葉蒸龍躉頭腩飯

福果芋泥

• 福果芋泥
我對四點金唯一嘅批評就係佢地用嚟盛載點心嘅蒸籠實在太舊啦,殘到有啲難以想像,顏色已經黑哂,都唔打皮去更換,你想像下睇到咁嘅樣,一定程度會影響食慾及擔心衞生上嘅問題,希望店主能夠盡快安排更換啦!
2021-08-12 1562 views
又係放工鬆一鬆嘅時候, 去咗新都城行街加搵嘢食,見有間樓面幾光鮮的中式潮州菜館就入去試下。門口有大大個櫥窗,掛住好多鹵水同潮州打冷食物, 感覺乾淨衛生,侍應招呼周到,室內環境寬敞,感覺唔錯。家鄉煎蠔仔烙煎得好香口,有脆脆邊, 是厚底那種,內裏包着滿滿的蠔仔,而蠔仔size唔細, 一啖已經食到滿滿的蠔肉。粉漿調教得吾錯,落好煙韌, 呢個口咁我鍾意。乾撈粉絲海皇煲上枱時滾熱辣, 粉絲炒得好乾身夠鑊氣, 一啲都唔覺得肥膩,加了黑胡椒,有少辣, 但唔太過火,好惹味, 有蝦仁乾瑤柱做點綴。香脆招牌蛋散見呢個蛋散好多好評, 當然要試下。26蚊有半打, 價錢相宜。上枱時還有微熱, 新鮮即制,炸得好鬆化。糖漿唔太多,用咗椰絲、黃糖、花生碎取代 ,口感豐富 超讚。

超讚。

2021-08-09
2021-07-22 1780 views
之前試過去土瓜環四點金飯店都覺得好食,今次約朋友去將軍澳分店,有市孖寶,仲有指定菜式加一蚊有一碟鵝肝,都幾抵食地鐵一出已經係新都城2期,地點十分方便入到去姐姐隨即serve茶,服務唔錯牆上掛有中式書畫增添約分文化氣息,地方都算寬躺,坐得舒服鹵水獅頭鵝肉 (例牌)$128鵝肉算幾嫩鹵水味適中,底下有鹵水豆腐都幾有豆香鹵水鵝肝 $1 (優惠餐牌)優惠價黎講份量都幾多!鹵水鵝肝入口唔會太油,肝香都幾出,加上鹵水味道唔錯,底下有鹵水豆腐,一蚊會唔會蝕本架啫啫鮑魚雞煲 $168雞煲熱辣辣上枱,打開蓋好香!雞肉入口好滑好惹味,最驚喜鮑魚用原隻罐頭鮑魚切片,入口有彈牙有鮑魚味咸菜胡椒豬肚湯 $38胡椒豬肚湯可以叫一忠,一人份量啱啱好,豬肚新鮮,胡椒味湯味道剛剛好,又唔會太辣口,又有胡椒香蠔仔肉碎粥 $44蠔仔肉碎粥可以叫一碗,份量都夠3人每人一碗,唔駛叫一煲食唔晒,蠔仔大隻又鮮甜一D都唔鯹,加上方魚幾好味紹菜煮三寶丸 $88有彈牙魚旦、牛丸、魚皮餃,加上肉碎一齊煮,菜都有肉鮮味每人二百蚊都唔駛食到咁多野,真係好抵食

地鐵一出已經係新都城2期,地點十分方便

入到去姐姐隨即serve茶,服務唔錯

牆上掛有中式書畫增添約分文化氣息,地方都算寬躺,坐得舒服

鹵水獅頭鵝肉 (例牌)$128
鵝肉算幾嫩鹵水味適中,底下有鹵水豆腐都幾有豆香

鹵水鵝肝 $1 (優惠餐牌)

啫啫鮑魚雞煲 $168

咸菜胡椒豬肚湯 $38

蠔仔肉碎粥 $44

紹菜煮三寶丸 $88
有彈牙魚旦、牛丸、魚皮餃,加上肉碎一齊煮,菜都有肉鮮味

每人二百蚊都唔駛食到咁多野,真係好抵食
$200 (Dinner)
  • 蠔仔肉碎粥
  • 啫啫鮑魚雞煲
  • 咸菜胡椒豬肚湯
2021-07-16 156 views
蠔仔烙 $40蠔仔份量足😻新鮮唔腥有蛋香🍳帶少少煙韌炸到外脆內嫩👏🏻不過略嫌太油隔左油再上會更好🤭蠔仔肉碎粥 $40/碗🍲有蠔仔、肉碎、火腿、冬菇絲等蠔仔:份量多,口感鮮嫩,無咩腥味肉碎:食到肉感,瘦肉比肥膏多火腿:煎過,質地硬實有嚼頭,夠鹹香🥓冬菇絲:有咬口👅湯底唔會好多油味道鮮甜👌🏻似食緊湯泡飯🍚福果芋泥 $26芋泥油份🍾唔算好多仲有少少綿綿沙沙既口感👍🏻芋頭香味唔夠突出甜味正常🧉如果再少甜啲食到最尾就唔會膩🤔福果口感煙韌唔乾😋份量雖然睇落唔多但足夠兩個人share不失為一個好既飯後甜品😽整體而言,味道唔差正常潮州餐廳水平價錢適中💸食物份量足料🈵經過又唔知食咩不妨一試~

蠔仔烙 $40
炸到外脆內嫩👏🏻
不過略嫌太油
隔左油再上會更好🤭

蠔仔肉碎粥 $40/碗🍲
有蠔仔、肉碎、火腿、冬菇絲等

蠔仔:份量多,口感鮮嫩,無咩腥味
肉碎:食到肉感,瘦肉比肥膏多
火腿:煎過,質地硬實有嚼頭,夠鹹香🥓
冬菇絲:有咬口👅

味道唔差
正常潮州餐廳水平
價錢適中💸
食物份量足料🈵
經過又唔知食咩不妨一試~
香港雖然被譽為美食天堂,但每個香港市民每日都要思考依一個問題:今日食乜好?無計啦,全因為食店選擇非常多,不過呢個係幸福嘅煩惱,其實每日食到家常小菜都係一件樂開心嘅事。是日到【四點金飯店】走的是中價路線,跟長輩吃飯的安全區,因為媽味食過幾次都話質素幾穩定又不乏有中菜及上海潮州菜式。餐廳裝潢沒什麼特別,都是做中式潮州風設計。樓底正常沒有一點壓迫感,當時既上客人不多,所以環亦境清淨舒適。整晚的空間感坐得很舒服。晚市茶位 兩位 $20鹹菜 $9餐牌款式都多選擇,當中套餐亦相當吸引。所以不用想太多,就衝著套餐去了。+++晚飯孖煲 $208+++🍃黑椒脆薯一口牛不少人都喜愛大牌檔的餸菜,全因都是即叫即整,款款都很有「鑊氣」,而其中黑椒蜜汁薯仔牛柳粒更是大牌檔必選菜式之一,薯仔粒外脆內軟,醬汁惹味。四點金炒出一口牛特別香口惹味,薯仔外脆內軟,牛柳軟腍適中,每顆食材都裹有蜜糖和黑椒汁的濃香適合下飯。🍃海皇粉絲煲海皇粉絲煲是一道很好吃的菜,其中的海皇主要指的是魷魚、蝦仁等海產品,把這些海產品切成小塊,和粉絲一起放入沙鍋。有些食材雖然不起眼,但就像電影裡的黃金配角一樣,能夠在關鍵時刻,出奇制勝。粉絲真是個

晚市茶位 兩位 $20
鹹菜 $9

+++晚飯孖煲 $208+++
🍃黑椒脆薯一口牛
黑椒脆薯一口牛

🍃海皇粉絲煲
海皇粉絲煲

有些食材雖然不起眼,但就像電影裡的黃金配角一樣,能夠在關鍵時刻,出奇制勝。粉絲真是個寶藏食材,價廉物美口感亦容易入口,熟而不爛!

🍃一元韭菜豬紅 $1
大優惠,只需$1,「韭菜豬紅」,是潮州打冷必點的小食之一,濃濃的醬汁滲入一磚磚的軟腍豬紅中, 即使屬於重口味菜式但仍難以抗拒,豬紅更是當中的搶手貨!

豬紅整體爽口有彈性, 韭菜份量亦足夠,一元真的值回票價。

🍃椒鹽白飯魚(例) $88
銀魚白飯魚?以前會混亂,但兩者最最最大分別應該係食起嚟嘅質感同味道。
椒鹽白飯魚(例)

白飯魚本身有一陣腥味,烹煮時要花點小工夫把它辟腥,食一條香酥椒鹽白飯魚,大大條白飯魚,沒有腥味,味道夠鮮幾乾身,爽脆可口,不過可以多一點椒鹽。
椒鹽白飯魚(例)

【四點金飯店】是晚雖說沒我點甜點,但都有滿足的感覺,令我留下深刻印象的是椒鹽白飯魚當然其他的食物水準也不俗,甚至比很多飯店的更出色 -- 在這裡,您絕不會吃到又乾又硬的黑椒脆薯一口牛,也絕不會遇上冇味既海皇粉絲煲;舒適的環境和合理的價錢,當中可以再來。
黑椒脆薯一口牛
  • 椒鹽白飯魚
2021-07-09 159 views
某日睇報紙,見到專欄作家介紹土瓜灣四點金。我咪上openrice 睇下食評,點知見到將軍澳有一間又叫四點金,而且有很高評價。咁我用openrice book 位,我以為酒家會打電話來確認。誰知到了當天4點幾都無人打來,我怕有遺漏,我主動打去reconfirm求安心~我地係星期六晚6點,5係full,一路食到7點幾都5 full。環境係寬敞,幾舒服,適合聚餐。員工算係多,尤其近排食肆都減省人手,但呢間侍應數目係我近年所見最充裕既,所以服務都幾好。咁我地3條,就叫佢個“三菜一湯“套餐。湯揀咗加$20升級為“杏汁炖白肺湯“。有微微杏仁味,豬肺大約有8塊,湯水大約有5小碗。味道係得~主菜我揀咗:1. 乾撈海皇粉絲煲:有蟹柳c、蝦仔粒、魷魚c、迷你帶子粒、瑤柱c、椰菜c。勁重黑椒味,粉絲太乾身,於是有些乾到係硬咗,煲底勁多油。5健康、5掂、5推介2. 鹵水鵝拼盤:呢個係漏咗單,我地見到附近2枱遲過我地落單都上了菜,於是追。終於來了,拼盤有6款食材:墨魚片、紅腸、腩肉、豬大腸、豆腐片、腎。先講味道,鹵水味5濃。再講質素,豬大腸很硬實、腩肉夠肥。但。。。我完全察覺5到,我豬咗。。。因為呢個拼盤係“走

環境係寬敞,幾舒服,適合聚餐。

咁我地3條,就叫佢個“三菜一湯“套餐。

主菜我揀咗:

2. 鹵水鵝拼盤:呢個係漏咗單,我地見到附近2枱遲過我地落單都上了菜,於是追。終於來了,拼盤有6款食材:墨魚片、紅腸、腩肉、豬大腸、豆腐片、腎。先講味道,鹵水味5濃。再講質素,豬大腸很硬實、腩肉夠肥。但。。。我完全察覺5到,我豬咗。。。因為呢個拼盤係“走咗“鹵水鵝!!! 哈。。。最珍貴既主食無咗,我沒發現,而家才醒覺

3. 家鄉煎蠔烙:係幾正統做法,蠔仔也多,味道不錯~

最後上埋蛋散,係鬆化。由於5係淋蜜糖,改為用紅糖配煉奶,另一種味道,可以試下~

蛋散
鹵水鵝拼盤(漏咗鵝)
煎蠔烙
白肺湯
2021-07-03
$135 (Dinner)
這天只有兩個人,但大家都想吃中菜,所以我們便不點澱粉質!我們一邊喝茶,一邊吃鹹酸菜,不知不覺便吃了大半碟!這是晚市孖寶套餐。我覺得貴妃雞帶點血,但是朋友說貴妃雞就是這樣,而且雞肉要香嫩骨頭多少會有血。貴妃雞的確很細嫩,味道亦很合適,整體我覺得是不錯的!沙嗲牛肉芥蘭味道很好,芥蘭爽脆,完全不苦,連不喜歡深綠蔬菜的我,都覺得很好吃!蛋散半打只是$26。我覺得很抵食,而且味道都很好!蛋散完全不油膩;而且黃糖及煉奶粉量足夠,所以吃得很滿足!
這天只有兩個人,但大家都想吃中菜,所以我們便不點澱粉質!
我們一邊喝茶,一邊吃鹹酸菜,不知不覺便吃了大半碟!
2021-07-08 98 views
今晚唔想煮晚餐,所以我們就到屋企附近食晚飯。 見到呢一間有晚市孖寶,價錢幾抵食。金銀蒜蒸斑頭腩魚嘅份量好多,有鮮味。啖啖肉,又唔會話太多骨。下面鋪住嘅粉絲吸收晒蒜蓉同魚嘅味道,就咁食好正,我覺得如果用來撈白飯都好好食。魚腐上湯浸時蔬魚腐有新鮮嘅魚味道,我點有少少煙韌口感。上面有好多芹菜拌味,感覺清新。依個菜清清淡淡,又唔會油膩,健康之選。排骨燜煮春菜排骨燜到好林,最鍾意食上邊嘅炸蒜,春菜其實有啲似菜芯。福果清心丸豆爽潮州糖水最鍾意食清心丸,配上綠豆清熱。呢個糖水唔會太甜,美中不足佢得熱食,如果有得選擇凍食我一定會選擇凍糖水。餐廳裝修好有特色有懷舊風味。

金銀蒜蒸斑頭腩

魚腐上湯浸時蔬

排骨燜煮春菜
排骨燜到好林,最鍾意食上邊嘅炸蒜,春菜其實有啲似菜芯。

福果清心丸豆爽

餐廳裝修好有特色有懷舊風味。

2021-06-22
2021-07-05 108 views
約了好久不見的朋友於四點金食晚飯。座位闊絡,環境都幾舒服,可以靜靜地傾下偈。主打粵菜同潮州菜前菜係酸菜一小碟,好酸好正,菜醃得好入味爽口,超醒胃。通菜炒鮮魷 $108好大碟,翠綠爽脆,調味剛好唔太鹹,魷魚新鮮有嚼勁,份量都唔少,👍🏼椒鹽白飯鮮魚 $88白飯魚被炸至金黃香脆,不算鹹,不過炸衣厚左少少,薄返啲會冇咁膩同滯。加一蚊可要一份鵝肝,雖每枱只限一份,但真係超級抵食!鵝肝被滷至入味,質感軟腍,仲有軟滑豆腐,索左滷水汁,正。最後點了一個福果甜芋泥開心share😄 $26呢個熱辣辣嘅甜品有驚喜,賣相雖普通,但芋頭味好岀,並不是乾身的芋泥,質感黏黏的,綿滑,又唔會好甜,上面有幾粒白果(福果),咬落好軟糯。
約了好久不見的朋友於四點金食晚飯。
座位闊絡,環境都幾舒服,
可以靜靜地傾下偈。

主打粵菜同潮州菜

前菜係酸菜一小碟,好酸好正,
菜醃得好入味爽口,超醒胃。

通菜炒鮮魷 $108

椒鹽白飯鮮魚 $88

加一蚊可要一份鵝肝,雖每枱只限一份,但真係超級抵食!
鵝肝被滷至入味,質感軟腍,仲有軟滑豆腐,索左滷水汁,正。

最後點了一個福果甜芋泥開心share😄 $26
呢個熱辣辣嘅甜品有驚喜,賣相雖普通,
但芋頭味好岀,並不是乾身的芋泥,
質感黏黏的,綿滑,又唔會好甜,
上面有幾粒白果(福果),咬落好軟糯。

今日同屋企人嚟四點金食晚飯,叫左個套餐,平日$288 ,星期六日$308。三餸一湯 再送招牌蛋散一份 呢個價錢絕對相宜我地叫左杏汁炖白肺湯(呢個要加$20), 鹵水鵝拼盤,家鄉煎蠔烙,海鮮類因為家人話係網上見過人推介撈海皇粉絲煲,所以就想叫呢個煲。我地問侍應姐姐個煲有啲咩,佢好似唔多知,求其答話有啲蝦有啲元貝咁啦 ,雖然係咁,我地都照嗌咗呢個煲。啲餸菜好快上枱,應該廚房一早煮定哂。快到我嚇親落完單,侍應先返轉頭同我地講今晚冇招牌蛋散,(其實一入餐廳時我地已經問左有冇蛋散先,佢地話有),落完單先同我地講話原來冇,就算你地真係唔知情,俾個客嘅感覺都唔太好,好似呃左人入嚟咁。希望餐廳係開晚市之前可以好好咁brief 下啲員工有冇啲咩餐牌寫左嘅野其實個日係唔供應,唔好再咁樣呃左人客坐低就轉講法之得架。好講返野食第一樣野就係個加錢嘅湯色澤不錯,味道還好,冇個陣好黑人憎嘅杏仁味,已經好感恩。之後就嚟 鹵水鵝拼盤其實個拼盤好一般,本身對個鵝腸好有期望,點知硬到咬唔到,失望。成碟拼盤係得個鵝片好少少。之後就上左個煲啦,睇圖都見到,真係好多粉絲。所謂嘅蝦同元貝細到得1cm 左右 🤣,真係吹脹。主要都係食

三餸一湯 再送招牌蛋散一份 呢個價錢絕對相宜

啲餸菜好快上枱,應該廚房一早煮定哂。快到我嚇親

好講返野食

第一樣野就係個加錢嘅湯

色澤不錯,味道還好,冇個陣好黑人憎嘅杏仁味,已經好感恩。

之後就嚟 鹵水鵝拼盤

之後就上左個煲啦,睇圖都見到,真係好多粉絲。所謂嘅蝦同元貝細到得1cm 左右 🤣,真係吹脹。主要都係食粉絲囉就係咁,同屋企人講真係唔好過於相信網上啲冇相嘅評論,不過呢個時代,有圖都未必有真相,都唔知有幾多打手。

最後就係蠔餅啦

正路嘅質素,其實呢碟已經係成個套餐稍為最正常嘅餸

冇左碟蛋散,送返碗綠豆沙我地,甜度尚可嘅。

最後,值得一讚嘅係樓面個位唔知知客定經理(黑衫個個),佢超有禮貌(好com 撈),唔該前多謝後。我地本身坐低左個個位原來冷氣機滴水,佢見我地想轉枱都冇覺得煩,服務態度係好嘅。

不過我都係希望有返碟蛋散先會嚟食了

2021-06-30 1684 views
今晚唔想煮飯,約埋老公食埋飯先返屋企。由於老公鐘意食潮州打冷,所以去咗屋企樓下嘅係新都城二期四點金飯店。由於仲係疫情期間,所以飯店係每4人一枱,而且都隔得幾開。坐得好寬敞,好舒服。,又食得安心。鹵水雜錦拼盤(有6款食品,由廚師發版)$98豬大腸,沒有肥膏,沒有壓味。 豬大腸入晒鹵水味豬脷,我以往唔食的。今次老公叫我試吓,咁試啦!又真係ok喎,夠淋。墨魚,都係好淋。容易咀嚼大紅腸及豆腐家鄉煎蠔仔烙$92超大碟,而且係用煎的煮法的。夠蛋香味,又有蠔仔鮮味。最正就係唔會油淋淋。(因為係其他店食過係炸的。非常油膩又多粉)。所以四點金嘅蠔仔烙直得食。川椒龍鳳球$128碧綠紫蘇葉,雞塊,蝦球。望落都好吸引,蝦球肉夠爽。但係都有少少失望。因為比較好鹹。加$1,可以換鵝肝一個。雖然只收一蚊,但係有整個鵝肝亦有豆腐墊底。夠晒抵! 唔錯!

鹵水雜錦拼盤(有6款食品,由廚師發版)$98

豬大腸,沒有肥膏,沒有壓味。 豬大腸入晒鹵水味

墨魚,都係好淋。容易咀嚼

大紅腸及豆腐

家鄉煎蠔仔烙$92