2011-08-28
公關開始在or寫食評的生涯才三數天.一日,忽然間收到一個email~內容如下:我們是乳酪雪糕專門店 Fru:yo Factory 。在云云眾多456,015名openrice食家中, 閣下是我們嚴選出來的三十位經驗食家之一,曾細味閣下精彩的食評,津津樂道,彷彿親歷其境﹗為得到閣下寶貴意見, Fru:yo Factory 誠意邀請您親臨本公司各分店免費享用價值$38 "Chubby Size 大象" 一杯﹗閣下只要到全線分店, 向店員核對閣下於openrice的用戶名稱及此收件電郵地址,即可免費享用價值$38 "Chubby Size 大象" 一杯"津津樂道,親歷其境"咁緊要?公關在or寂寂無名,or一向食家猛人如云,尤如粒塵的公關,有幸受到邀請,聽到有試食,當然受寵若驚.雖然只是一杯FROYO,但為食的公關,對於新的食品,當然十分有興趣,當仁不讓,立刻去試食啦!好在有阻住帶路,否則連屋企樓下都會走失的公關,真的怕唔知點揾..這兒地點都幾"隔涉"...拎住張coupon的公關,第一次試食,於是就手騰腳震,細細聲咁問店員:唔該,我黎試食架..年青店員望一望,然後便大叫店長:"佢黎試食架!
一日,忽然間收到一個email~
內容如下:
我們是乳酪雪糕專門店 Fru:yo Factory 。
"津津樂道,親歷其境"咁緊要?
唔該,我黎試食架..
年青店員望一望,然後便大叫店長:
"佢黎試食架!"
我隻耳,開始有點紅..我把COUPON遞上.
"你有無PRINT到你個EMAIL地址出黎?"
"EM,HOTMAIL個FUNCTION按PRINT,好似印唔到喎..."
"唔緊要,咁你叫咩網名呢?"
我叫"為食公關".(好尷尬細細聲地答).
店員努力地在名單上核對...
"哦,係咪"尖東為食公關呀?"店長有禮地問.
"係..(都唔知點解個陣改個咁既名..OH NO~~~)"答完想揾隆捐的公關話.
確認身份後,店長又接待另一位客人,於是年青店員嘗試幫我.
"你可以換一杯呢種chubby size".
"有綠茶,原味同朱古力,你要咩味呢?"
"咁你地最好賣咩味呀?"公關問.
"你第一次食,我建議你食原味.比較可以試到真味
"咁好呀,我要原味啦.."
看著FROYO不停地落入杯中,我一路想..真的好大杯啊...
忽然我才諗到:其實我可唔可以要兩隻味架?
店員話:得架!(但其時巳下了很大杯了).
但店長阻止說:你依家落,會溝埋左兩隻味喎..
只怪我自從阿波羅乳酪息微以後,再沒有買FROYO的經驗,當時這裏也未有其他食友的試食食評,我便傻傻地不知道,原來是可以試味,還可以要兩款味的..不能怪人,只怪公關與時脫節.....
TOPPING方面,亦有極多的選擇,有選擇恐懼症的公關,當然是請店員推介啦..
我問了店長的意見,他說原創胚芽玄米粒最香口..
我就聽從了他的意見.
個人覺得,他們的服務其實算很有誠意,不竟很多時,你想請店員推介,他們總會以"人人口味道不同"作為行貨又無誠意的答案.
雖然並不是什麼豪華裝修,但看得出店家努力凝造出輕鬆氣氛..
質地十分幼滑,吃到尾都不會完全融化,;至於胚芽十分香口,實有錦上添花之效,如果胚芽份量能再多少許就好了(因為FROYO實在太多).
FROYO份量很大,CHUBBY SIZE真的要合兩人之力才能吃完呢..