朋友知我屋企附近開左間川菜餐廳,而且都幾多人食,於是就拉埋我去試下,餐廳主打四川香鍋及酸菜魚,價錢都幾親民,選擇又多👍🏻👍🏻📍自選香鍋四川菜就食得多,但係比較少見到有香鍋呢個選擇,$38鍋底,自選一款味道,然後再加自己喜歡的配料,跟鍋既蔬菜都好入味好食,配料揀左大腸、田雞同幾款菜,大腸同田雞唔會煮到過火好正📍川香閣招牌老團酸菜魚呢個酸菜魚真係好大兜🤣 三至四個人share都好夠,入面除咗酸菜魚仲有芽菜、寛粉、萵筍、金菇,湯底就叫咗BB辣🌶朋友唔係好食得辣都覺得呢個辣度OK,魚量多,都算大塊唔易散✨無骨之外入口都好滑帶微酸辣🥰小編認為寛粉都係精髓之一😚煮到淋身透明 配埋酸菜魚個湯底真心夾😌

📍自選香鍋

📍川香閣招牌老團酸菜魚
有日同朋友一齊想食辣野,最後揀左去福源川香閣食四川菜,菜單有好多選擇,睇到唔知揀咩好✅黃金皮蛋晶凝通透,配上酸酸辣辣的醬汁及炒香了的蒜,惹味開胃之選✅✅川味豉汁涼瓜牛肉係推薦菜之一,鑊氣夠,辣中帶鹹,又帶些許麻香,好惹味,牛肉大塊新鮮,入口充滿鮮牛肉獨有的香味,配合爽口又索哂肉汁既涼瓜,呢個組合可以送幾碗飯😉👅✅見到呢個香鍋二話不說就揀左,可以自選配料,最少揀五樣,個鍋都幾麻辣,材料都算多,滋味十足💯

難得約到食得辣既朋友,當然揀一間以食辣為主的餐廳,福源川香閣位於灣仔區,地點方便,而且坐位舒適,絕對係鐘意食辣既好選擇👍🏻歌樂山辣子雞 $118主角之一既辣子雞,用上雞味濃郁既新鮮土雞,雞肉肉質鮮嫩,配合埋大紅椒、花椒囉其他香料爆炒,真係夠哂香口同惹味!乾燒鱸魚$198呢個乾燒鱸魚賣相非常吸引,份量亦絕不欺場,魚肉嫩滑厚實,每啖都帶住陣陣麻辣味,的確係名不虛傳,少辣版味道相當有層次,麻辣齊集於同一菜式,可以滿足愛辣之人既口味😋🌶️青椒皮蛋$48皮蛋顏色晶瑩剔透,蛋黃飽滿,完全不覺得油膩,而且小辣不會蓋過皮蛋原本的味道,辣度剛好。

歌樂山辣子雞 $118

乾燒鱸魚$198

青椒皮蛋$48
星期六約左朋友係灣仔食飯,雖然我本身唔係特別好川菜,但朋友好鐘意食就陪佢食下~今次揀左自選香鍋同乾燒鱸魚試下。自選香鍋自選香鍋我揀左牛肉、芽菜、豆皮、蓮藕片同牛柏葉,麻辣鍋底配牛肉味道好香濃,麻香鬼感覺比較重,配菜既芽菜同蓮藕片新鮮爽口💯乾燒鱸魚乾燒鱸魚肉質比較嫩滑,上面鋪滿麻辣香料,非常惹味,一啲都唔覺得油膩,加多碗白飯,大滿足❤️❤️❤️黯然銷魂炒飯呢個炒飯鑊氣十足,平時食炒飯最怕食到太濕太油既炒飯,呢度完全無呢個問題,粒粒分明食完見到碟底都唔太多油,正🌶️👍🏻

自選香鍋

乾燒鱸魚

黯然銷魂炒飯

疫情下,很多人和我一樣常常在家吃飯,有時候都想出去餐廳堂食,近排食到悶悶地,想找一些刺激來衝擊味蕾,係Openrice搵到呢間福源川香閣,一於試下👅我見青椒皮蛋不像我平時看見的黑色,見幾特別就叫左呢個小食,原來皮蛋有分鴨蛋同雞蛋,鴨蛋做出黎既皮蛋係黑色透明,雞蛋做出黎既皮蛋係黃色透明,辣椒🌶️的辣不會搶了皮蛋的蛋香味,蛋白柔軟,皮蛋還呈現流心狀態,小小辣味,很可口👍🏻👍🏻👍🏻川香閣招牌老團酸菜魚大大份,上枱嗰陣熱辣辣,魚肉份量都幾多,足夠兩至三個人食,魚肉無骨又滑,內裏仲有唔同配料薯粉、金菇等等,湯底既酸味同辣度配得岩岩好🌟又唔會好咸,邊飲湯邊食魚,好味😋川味豉汁涼瓜牛肉一上碟就係好香既牛肉,牛肉好新鮮爽滑,味道香濃😋😋炒得好有鑊氣,而且好入味,涼瓜大大舊,幾腍,用上豉汁一齊炒夠哂惹味。最後叫左呢道清清地既四季豆炒茄子,四季豆翠綠分明,配埋茄子唔會好油膩,正❤️🌟呢間嘅酸菜魚同小菜都好好味,會再次encore😋🌟

🌟呢間嘅酸菜魚同小菜都好好味,會再次encore😋🌟
今次黎到位於灣仔一間主打酸菜魚同特色川菜既餐廳,整體性價比頗高而且味道不俗,想知我地食左咩就繼續睇落去啦🙈黯然銷魂炒飯(辣 $68)炒飯好香好惹味,少少辣但好惹味,欣賞佢地炒得唔係太油,粒粒分明,唔小心食多幾碗🤣青椒皮蛋 $48晶瑩剔透既橙黃色,味道係幾好,酸酸辣辣,而且皮蛋中間係流心,蛋白係爽口啫喱口感嗰種,幾合我口味❤️江湖毛血旺 $138呢個又係必點既item,有牛柏葉、豬紅、雲耳、午餐肉、芽菜等配料,用上多種香料製成既麻辣湯底,色香味俱全,好足料😋❕

黯然銷魂炒飯(辣 $68)

青椒皮蛋 $48

江湖毛血旺 $138
今日同朋友兩個人去左灣仔呢間福源食四川菜,食物選擇都幾多,價錢都幾親民,今日試左呢個近期大熱既酸菜魚重點推介🤤👍🏻川香閣招牌老團酸菜魚食酸菜魚第一步當然係飲啖湯先 酸、辣、麻既感覺直衝喉嚨 好爽‼️魚片份量好多兼且非常嫩滑🐟再加埋索晒湯既寬粉 一試愛上❤️江湖毛血旺 毛血旺即就是鴨血,相信鴨血大家都食得多,不過今次來個四川味道,除左豬紅,原來仲有午餐肉、竹筍、菇類等等,豬紅好爽滑,入口無血既腥味,仲帶點麻辣,正🌶️🌶️🌶️金蒜粉絲蒸娃娃菜 蒜香味十足呀😍蒸嘅時間控制得幾好,娃娃菜同粉絲吸曬啲汁,食落好甜好正😋評分(5星為最高)味道:🌟🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟💫服務:🌟🌟🌟🌟💫抵食:🌟🌟🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻川香閣招牌老團酸菜魚

金蒜粉絲蒸娃娃菜

評分(5星為最高)
味道:🌟🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟💫
服務:🌟🌟🌟🌟💫
抵食:🌟🌟🌟🌟🌟
2022-07-22 15 views
經過以前去上海公幹時對吃辣的磨鍊後,我對川菜或其他辣的菜式也開始抱有興趣,今次便選擇出這間樓上川菜餐廳 - 福源川香閣青椒皮蛋外表晶凝通透,鮮橙色既皮蛋黃非常吸睛!食落非常惹味,好食到停唔到口,黃金皮蛋仲要係溏心添呀,係色、香、味俱全的菜式!農耕尖椒小炒肉小炒肉用上了尖椒,好夠鑊氣,豬肉炒到有嚼勁,比預期中更惹味👅👍🏻👍🏻自選香鍋自選食材叫左美國肥牛、金菇、蓮藕片、椰菜花同京蔥,配料紙有成三十幾款餸可以選擇,好滿意,肉類唔錯,蔬菜亦新鮮,讚👍🏻👍🏻👍🏻

青椒皮蛋

農耕尖椒小炒肉

自選香鍋
收工後的好去處,和同事一起食宵夜,高談闊論當天的辛酸事,今晚來到公司附近呢間樓上川菜館,再encore好食既酸菜魚同辣子雞川香閣招牌老團酸菜魚🌶️🐠餐店會預先將魚肉烹調至最最嫩滑嘅程度,上枱後唔需要煲滾就可以享用。魚肉厚身啖啖肉又滑溜溜,份量兩個人食啱啱好,成盤魚只得一條魚骨!魚鮮味無被湯底蓋過,依然食得出魚肉本身味道。湯底飲落偏酸偏麻,辣味多在於後勁。酸菜﹑蒜頭﹑芽菜﹑金菇等配料全部足料又入味。鍋內有寬粉索湯汁,異常地Q彈。辣子雞 呢碟辣孑雞雖然睇落成碟辣椒🌶️但唔算好辣,雞肉切到細細粒又炸到脆卜卜好惹味‼️江湖毛血旺 呢個毛血旺好多配料,例如豬紅、鴨血、薯仔、午餐肉、牛柏葉等等,所有材料都十分入味,椒麻味同辣味控制得好好👍🏻泡椒肥腸香港唔係好多地方有得食肥腸鍋之類,見到呢度有即刻叫返個黎試下,第一啖就食到濃郁肥腸獨有既味道,加上爆炒得有少少脆皮,會令你好想食第二舊,鐘意傾肥瘦啱啱好,唔會太多肥膏,正😄

川香閣招牌老團酸菜魚🌶️🐠

辣子雞

泡椒肥腸

好耐無食川菜,搵到呢間餐廳可以食到地道又正宗嘅味道。好彩一早Book定位,6:30pm已經全場爆滿。每碟都好有份量,最重要價錢唔貴。見到好多枱都食緊酸菜魚,果然好正。「酸菜鱸魚」湯底味道調較得好恰當,唔會太酸,又可以選擇辣度。魚肉滑嘟嘟,啖啖肉,完全無骨,有好多片。可以自選配料 揀咗萵筍 同 寬粉「蒜泥白肉」大大片肉 同青瓜夾埋一齊食,再沾上辣醬真係好正「涼拌海蜇」海蜇都好大碟,底層仲有青瓜絲,爽口「金蒜粉絲蒸娃娃菜」娃娃菜 同 粉絲 索哂上湯同蒜香味,可以同辣度中和一下「家鄉紅糖茲粑」必食茲粑,係我食過最好味嘅。皆因外層好脆口,裡面口感煙煙靭靭,沾少少紅糖甜甜地,超好食「桂花冰酸」透明水晶嘅外表,有啲似啫喱嘅口感,滑嘟嘟,加少少芝麻好香口。店員服務好有效率,性價比高,下次食辣野一定再嚟。
好耐無食川菜,
搵到呢間餐廳可以食到地道又正宗嘅味道。
好彩一早Book定位,6:30pm已經全場爆滿。

每碟都好有份量,最重要價錢唔貴。

見到好多枱都食緊酸菜魚,果然好正。
「酸菜鱸魚」

湯底味道調較得好恰當,唔會太酸,又可以選擇辣度。
魚肉滑嘟嘟,啖啖肉,完全無骨,有好多片。

可以自選配料
揀咗萵筍 同 寬粉

「蒜泥白肉」

大大片肉 同青瓜夾埋一齊食,再沾上辣醬真係好正

「涼拌海蜇」

海蜇都好大碟,底層仲有青瓜絲,爽口

「金蒜粉絲蒸娃娃菜」

娃娃菜 同 粉絲 索哂上湯同蒜香味,可以同辣度中和一下

「家鄉紅糖茲粑」

「桂花冰酸」

店員服務好有效率,性價比高,下次食辣野一定再嚟。
2022-06-25
Type of Meal
Dinner
  • 酸菜魚
  • 家鄉紅糖茲粑
2022-07-20 17 views
朋友同我都超鐘意食酸菜魚❤️佢之前食左一次福源已經對佢既酸菜魚讚不絕口,今日專登帶我黎幫襯🥰第一次食毛血旺,配料已有牛柏葉、鴨血、午餐肉、薯仔,全部好入味,加上自家製既麻辣湯底,好正呀💯👅川香閣招牌老團酸菜魚超大鍋,魚肉多到數唔晒😻食極都有,每一片魚肉都好完整大塊,肉質嫰滑彈牙,酸菜亦好夠酸味,加埋大量配料如金菇、芽菜、寬粉、萵筍,成鍋超足料,好豐盛🤤🤤青椒皮蛋用上靚靚既黃金皮蛋,Size啱啱好可以一啖一舊,而且夠哂入味,一舊接一舊食唔停❤️

近年來川菜係香港好盛行,好多人去食都一定要嗌辣,如果你想挑戰自己嘅辣度,想食到正宗又高質嘅酸菜魚😊,咁你一定要嚟福源試吓啦!餐廳環境光猛企理,店員服務態度都唔錯😉,落咗單10分鐘內就有得食,一場嚟到一定要試吓佢個酸菜魚!真係食過返尋味㗎!😄川香閣招牌老團酸菜魚招牌酸菜魚基本上上到嚟就即刻有得食, 小編唔係好食得辣所以嗌咗一個BB辣食,魚肉又多又大片😊,根本食唔到有骨,肉質鮮嫩,魚味濃郁,唔係小編誇張,你擺咗佢入口佢自己會滑落去🥰酸菜湯底有大量酸菜之外,仲有萵筍、金菇、芽菜同埋寬粉,配料十分之豐富,好似越食越有咁😂,BB辣係小編接受到嘅,唔算好辣之餘,佢嘅配料吸收晒酸酸辣辣嘅湯底,香口惹味,嗰種美味程度不言而喻😚江湖毛血旺 第一次食毛血旺,麻辣湯底用多種香料製成!香味無比🥰色香味俱全,仲有好多唔同嘅配料💯 鍾意食辣嘅你唔好錯過啦‼️泡椒肥腸泡椒肥腥係一貫水準,肥腸香口乾淨,鍋內仲有洋蔥青椒等,都非常入味😋總括嚟講,呢度嘅食物呢個質素同呢個價錢完全係成正比,重要位置喺鬧市入邊,食嘢都多個選擇,想食酸菜魚嘅你不妨可以去試吓!🤩

川香閣招牌老團酸菜魚

2022-07-20 22 views
同左👨‍⚖️拍拖之後最大既改變應該就係由一啲辣都食𠵾話變到會主動話想食辣野🌶️🌶️今日我地就去左灣仔軒尼詩道呢間川菜館食辣野啦🤣農家大碗花菜🥦椰菜花爆得極香,加入足料五花肉,陣陣豬油香,再同尖椒、蔥段、韭菜炒起,極惹味。江湖毛血旺 呢個價錢算係幾抵食,入面材料有鴨血、牛柏葉、豬皮、豬腸等等,好豐富,我地叫左小辣都好夠辣,麻辣鴨血真係好惹味,正呀喂💯泡椒肥腸雖然我對內臟興趣不大亦無乜好感,但係我想話講呢度既泡椒肥腸真係好好食,好好食,好好食 (正到要講三次‼️)肥腸清潔乾淨,無異味係基本,肥瘦適中而且調味都做得好好,惹味之餘又唔會好辣🌶️

農家大碗花菜🥦

泡椒肥腸
好耐無食酸菜魚啦🐟呢排睇ig成日見到啲朋友仔食,自己都心郁郁想食💓心動不如行動❣️近近地去左呢間位於灣仔既福源川香閣,其實除左酸菜魚外,店內都主打香鍋同特色四川菜,大家都不妨黎試下啦😁川香閣招牌老團酸菜魚酸菜魚一鍋送上時🍲已經熱辣辣食得😋如果唔食得辣嘅朋友仔都可以叫走辣🌶魚肉相當鮮甜幼滑,最中意就係塊塊都大大嚿又無骨既😍完全唔洗擔心自己或者小朋友哽親魚骨,相當貼心🥰而且湯底都有陣陣酸菜加菊花既味道🌼酸同甜之間恰到好處,真係食極都唔停🤩當然唔少得必食寬粉😆寬粉晶瑩剔透,相當彈牙❕而且索哂魚既湯汁,簡直一流🤤農家大碗花菜用五花腩炒菜簡直無得輸🐽清甜椰菜花配上豬油嘅香味,再加上師傅炒菜火候掌握得很好,從來無咁想食菜過😹😹黯然銷魂炒飯炒飯叫左小辣🌶,炒得好香好惹味,有菜心,蘿蔔粒,蛋,蔥等等。炒得幾乾身、粒粒分明,好耐無食咁好食既炒飯🤤。江湖毛血旺呢個超地道既毛血旺,紅紅的辣椒湯底,加入牛柏葉、豬紅、午餐肉等配料,麻辣鮮香,豬紅吸收哂湯底既精華,滑溜得很,簡直是神還原四川特色小菜啊

川香閣招牌老團酸菜魚

農家大碗花菜

黯然銷魂炒飯

江湖毛血旺
最近又發現了一家超級好吃的川菜!!我真的是川菜的真愛粉。位置也非常好找,一出地鐵就是,灣仔球場對面。讓我好好介紹下它的特別之處吧!首站一進到去,就看到好多人點小龍蝦啊酸菜魚啊等等,有種回到了深圳胡吃海喝的感覺,氣氛就很親切。先說說我點了什麼:最大的主食:重慶萬州烤魚!這可能是我吃過最好吃的烤魚了~份量十分的足,桂花魚一大條,三斤重!骨頭很少,肉質非常棒,才368!!三斤,再加上一些金針菇豆腐做配菜,真的太太太好吃了!價格好划算啊!接下來要隆重接受下我的最愛,香港不是那麼多地方可以吃到的~🔥鐵板肥腸88。我絕對是豬腸豬肚的愛好者!總之熱衷於各種內臟。一看到這個菜品,立刻點了。一上菜撲鼻而來的香味果然沒讓我失望!肥腸搭配青椒紅椒姜蔥洋蔥一起炒了,再放在鐵板上暴香,實在是太太太好吃了!總而言之清盤,連從頭都沒剩下。太入味了,肥腸太香口了,可以說十分之愛。重頭戲來了🔥🔥🔥🔥我最愛的燒饅頭。才38一打,裡面6個!這個可以說是我童年的回憶了,炸饅頭配煉奶,絕配了,我一個人可以吃一搭,絕對不是問題。最後的甜品🍧紅糖桂花冰🧊粉也是驚艷到我了,紅糖桂花,配上冰涼的涼粉,上面撒點花生杞子,實在是太美味了。