有一種味道叫享受!話說A姐嘅屋企人好鍾意食粤菜,作為未來女婿嘅我,腦海即刻浮現銅鑼灣嘅灃味館,呢度主打高質手工粵菜,其中代表菜式之一嘅巨型花膠扒,真係出得廳堂,而價錢夠晒貼地親民。適合嚟緊嘅長輩生日、父親節、母親節等慶祝聚餐,絕對會令長輩們食到舔舔脷,對你安排非常滿意!金沙大刀脆魚皮你無睇錯,呢個真係炸魚皮呀!魚皮超大塊,上面佈滿起沙質感嘅金沙鹹蛋,所以食嘅時候除咗夠香脆,仲充滿無限滿足感嘅鹹蛋香味,味道超香濃,真係好罪惡呀,但又忍唔到口係咁食。身為鹹蛋黃控必食!鮑汁扣原件12頭花膠扒大家估吓呢隻原件12頭花膠扒幾錢?答案係$368咋,所以眼見每枱食客都一定會order呢個菜。請恕我孤陋寡聞,呢隻花膠有成兩隻手掌咁長,我真係未試過食花膠都可以用刀叉切嚟食,真係抵食過去食据扒呀!加上花膠非常厚身,所以勁膠口,非常有口感。當然精華所在係佢哋秘製嘅鮑汁,夠晒濃郁,花膠入晒味,非常滿一!魚湯脆米海東星斑呢道菜係另一個必點推介,記得訂位時要預訂埋呀!因為老闆要預先揀條新鮮,足2斤嘅東星斑,如果嗰段時間東星斑嘅質素未如理想,真係想食都無得食,可見餐廳對食物出品嘅執著呀!喺上枱之前,大廚特意將最後烹

金沙大刀脆魚皮

鮑汁扣原件12頭花膠扒

魚湯脆米海東星斑
呢道菜係另一個必點推介,記得訂位時要預訂埋呀!因為老闆要預先揀條新鮮,足2斤嘅東星斑,如果嗰段時間東星斑嘅質素未如理想,真係想食都無得食,可見餐廳對食物出品嘅執著呀!喺上枱之前,大廚特意將最後烹調步驟喺你面前處理,首先呈奶白色嘅魚湯,原來係由4款海魚熬製,將滾湯淋上東星斑同脆米之上,即時「咋」咗一聲,真係非常治癒!期待已久,終於有得食喇!東星斑非常嫩滑,魚肉爽口彈牙,食嘅時候完全無骨,啖啖肉。同樣地精華當然係個魚湯啦,湯底超鮮甜而且一啲都唔腥,加上無任何魚骨魚碎,非常滑口!

新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
咕嚕肉真係好多人都好鍾意食,但其實非常考功夫,而呢碟新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉絕對係鎮店之寶!呢度嘅咕嚕肉特意選用豬頸肉,炸到外表脆卜卜,而裏面嘅肉質嫩腍,保持住肉汁。旁邊嘅新鮮菠蘿亦不容忽視,大廚突意用火槍輕輕燒過,帶有焦香嘅燒菠蘿,香甜多汁,非常醒胃。至於醬汁以山楂、蜜糖取代麥芽糖,以達到拉絲嘅效果。

籠仔荷香客家梅菜蒸芥蘭
近期多咗人用蒸嘅方法煮菜,因為可以保存菜嘅營養同鮮甜味。呢碟籠仔荷香客家梅菜蒸芥蘭,味道真係好有層次,食嘅時候,首先出現芥蘭嘅味道,然後梅菜嘅鹹香味隨之出現,最後仲帶有淡淡卻唔會搶風頭嘅荷葉香味。

焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒
最後,就以呢個甜品作結。杯仔細細,卻非常有驚喜。以為上面有鮮菠蘿同桃膠,而下面配上嫩滑嘅焦糖燉蛋就叫滿足,殊不知原來裏面仲有黑糖,真係有多重嘅味覺享受。
2021-07-18
2021-06-27 1416 views
之前一早有留意到灃味館,但因為時間一直夾不到,所以等到現在想有機會一嚐美食。店員於早一天致電確認訂座時已經十分熱心介紹餐廳的出名菜式,令人留下良好印象!當天訂了8點的枱,但餐廳內仍然座無虛席,十分熱鬧。店員熱心介紹菜式,態度十分好。因為我們只有2個人,所以沒有點太多主菜,店員推介了2款前菜給我們,分別是酸梅冬瓜和薑蔥墨魚仔。冬瓜酸酸甜甜十分適合夏天作開胃菜,冬瓜質地較爽口,不會過淋。而墨魚仔同薑蔥的味道十分相襯,剛好掩蓋了海鮮的腥味。當晚的燉湯只餘下最後一蛊,我們毫不猶豫便點了,果然沒有失望,十分足料,有鮑魚也有花膠,湯品充滿姖松茸的香氣,而且飲得出沒有味精。主菜方面我們點了招牌的咕嚕肉和甜豆炒星斑。咕嚕肉沒有用到過肥的豬肉,食入口肥瘦勻稱,不會過分油膩。而星斑則不過不失,正常水平。最後我們點了一個甜品柚子燉蛋share食,柚子醬加上少量柚子肉,帶點酸甜味,不會過甜,友人十分喜歡。整體用餐都十分滿意,美中不足當晚我們只得2人,未能試更多的菜式,下次定會多約幾位朋友嘗試更多招牌菜式!

2021-06-17 2569 views
其實我一直都私藏左一間隱世樓上私房菜🙊坐落銅鑼灣地鐵站附近但沒有高調宣傳到達餐廳之後發現原來座無虛席的確~默默做好自家出品設計既中菜菜式總會不知不覺吸引一班識食食客今次請師傅安排既四人套餐非常抵食👍🏻一共八道手工菜🤩每道都超細緻、用料靚、工序繁多💆🏼屬心機之作以私房菜黎講~每人只需$700💰CP值非常高💯而且同行小編表示值得一讚既~喺味道調味方面唔會過鹹、亦唔會特別多味精反正真係食番多啲食材既原汁原味😋.【🧑‍🍳 金沙大刀脆魚皮 $68】黃金脆魚皮勁大塊!好有排場😍唔係細細片鹹蛋味濃厚而且呈流沙狀態~唔太油膩亦保持酥脆.【🧑‍🍳 冰鎮話梅黃金球 $78】黃金球其實即係東瓜粒以話梅入饌後~兩者相輔相成帶來獨特既酸甜味而正所謂不時不食呢道菜式好岩炎炎夏日作為開胃小吃☀️.【🧑‍🍳鮑汁扣原件12頭花膠扒 $368】我會叫呢個做Bug價🤫點解會抵食到咁樣!原件花膠扒足足有兩隻手掌咁長四個人分食每人都有四五件鮑汁真材實料食完無口乾~配白飯食應該一流🔝下次再黎食應該每人一碟🤪.【🧑‍🍳魚湯黃金脆米海東星斑 $1,480】呢道菜必點~必點~必點❗️同埋book 位時記得預訂~真係有錢都未必食到因為老板要
其實我一直都私藏左一間隱世樓上私房菜🙊
坐落銅鑼灣地鐵站附近但沒有高調宣傳
到達餐廳之後發現原來座無虛席
的確~默默做好自家出品設計既中菜菜式
總會不知不覺吸引一班識食食客
今次請師傅安排既四人套餐非常抵食👍🏻
一共八道手工菜🤩
每道都超細緻、用料靚、工序繁多💆🏼屬心機之作
以私房菜黎講~每人只需$700💰CP值非常高💯
而且同行小編表示值得一讚既~
喺味道調味方面唔會過鹹、亦唔會特別多味精
反正真係食番多啲食材既原汁原味😋
【🧑‍🍳 金沙大刀脆魚皮 $68】
黃金脆魚皮勁大塊!好有排場😍唔係細細片
鹹蛋味濃厚而且呈流沙狀態~
唔太油膩亦保持酥脆
【🧑‍🍳 冰鎮話梅黃金球 $78】
黃金球其實即係東瓜粒
以話梅入饌後~兩者相輔相成帶來獨特既酸甜味
而正所謂不時不食
呢道菜式好岩炎炎夏日作為開胃小吃☀️
【🧑‍🍳鮑汁扣原件12頭花膠扒 $368】
我會叫呢個做Bug價🤫點解會抵食到咁樣!
原件花膠扒足足有兩隻手掌咁長
呢道菜必點~必點~必點❗️
同埋book 位時記得預訂~真係有錢都未必食到
因為老板要事前落魚檔揀條靚斑
奶白色既鮮魚湯 + 脆米既米香 + 嫩滑新鮮既東星斑
無論係色、香、味都完全兼顧到
最特別係店員會以超純熟既技巧
係食客面前作最後烹調~超吸睛🥰
【🧑‍🍳 鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉 $138】
鎮店之寶菜式之一😎獨特之處在於製作咕嚕肉時
以山楂、蜜糖取代一般既麥芽糖~以達到拔絲既效果
外層脆皮爽脆並夠薄身
多謝店員見我地食到咁滿足~就送多幾碗紅豆沙俾我地
紅豆沙唔會太甜而且起哂沙🥳
食完真係捧住個肚走🐽勁滿足
之後食飽飽臨離開前有幸見到老板銓哥~仲傾左幾句
睇到出佢對餐飲既熱誠、食物品質既追求
亦好有心希望推廣新派又不失傳統既粵菜俾大家
而且不得不提呢度既服務好親切細心
無論添茶、換碟、介紹菜式等等都做到💯
總括黎講~~
呢個價位就食到巧手功夫菜真係好難得👍🏻值得支持
$700 (Dinner)
  • 鮑汁扣原件12頭花膠扒
  • 魚湯黃金脆米海東星斑
  • 鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉
  • 焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒
  • 冰鎮話梅黃金球
2021-06-12 1379 views
用電話落單,想叫蝦子柚皮,職員介紹食柚皮鵝掌,又冇特別講價錢,以為價錢一樣,最後發現原來佢菜單根本冇呢個餸,佢夾硬用「花膠花菇拼鵝掌」個價$288,再另外加$88。埋單後再check 單,之後msg 問清楚佢收費,有個經理一打嚟就不斷講對唔住,唔好意思,話廚房出錯,漏咗俾花膠,話下次嚟請我哋食翻個餸,我哋話唔使,想問清楚係收多幾多錢,單叫柚皮鵝掌收幾多錢,經理淨係好似錄音機話柚皮$88,鵝掌$56/隻,咁話知道收多咗我$64,經理又再錄音機上身咁講話,知道佢哋唔啱,所以老闆話請我哋食一次。我地強調我地唔係想R著數,不過想攪清楚,經理又再錄音機咁講話,老闆知道佢哋做錯,所以同我講對唔住,話請我嚟食多一次嗰味餸,之後話老闆都想同我講唔好意思。然後老闆出場,改口風話其實係廚房未有呢個code,嗰個System未整好,所以未有有柚皮鵝掌個價錢,要用花膠花菇拼鵝掌嘅價錢再on top加$88先至等如柚皮鵝掌,即係話蝦子柚皮:$88花膠花菇併鵝掌:288柚皮鵝掌:$376其實之後佢再講會同廚房溝通翻,咁先至可以令到張單唔會令客有誤會,講到其實係我誤會咗佢一樣,個龍門搬完,其實都唔需要再講所以我哋好

蝦子柚皮:$88
花膠花菇併鵝掌:288
柚皮鵝掌:$376

其實之後佢再講會同廚房溝通翻,咁先至可以令到張單唔會令客有誤會,講到其實係我誤會咗佢一樣,個龍門搬完,其實都唔需要再講所以我哋好快都已經收咗線。
2021-06-12
$300 (Dinner)
2021-05-11 1136 views
由一開始有濃味中茶至開胃雞湯,高級質素主中菜一流👍試過花膠扒,咕嚕肉好食又有特色,價錢大眾化,銅鑼灣平過深水埗小炒王實在難得,服務員推介紅酒亦有質素,誠意推介

2021-03-15 1282 views
黑洞之前介紹過嘅瀛豐放題🥢最近喺同一棟大廈開埋粵菜館👀餐廳全層有大概6/7張枱相對放題店坐得比較舒服🥰-🔸三黃雞濃湯雞煲翅($98/位)用三黃雞同老雞煲成🐔奶白色嘅濃湯😍味道超濃郁惹味底部除咗雞肉絲 仲食到啖啖翅💓補身養顏之選🤓-🔸鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉($138)黑洞私心必食推介‼️咕嚕肉用豬頸肉 肉質特別嫩冧👍🏻炸皮勁脆薄🤤睇得出師傅嘅真功夫加埋山楂同片糖高溫整成拔絲效果🤩一啖鮮菠蘿一啖咕嚕肉 perfect池🥳-🔸鮑汁扣原件12頭花膠扒公($368)呢款菜一上枱霸氣十足😎花膠扒足足超過兩隻手板咁長🖐🏻鮑汁用本地流浮山蠔汁 雞濃湯 金華火腿調味 花膠煮到好冧 而且吸收晒鮑汁精華😋啱晒初老黑洞進補下骨膠原🤪-🔸銓哥炒飯( $118 )炒飯配料有蝦肉 帶子整體黎講炒得幾夠乾身✅黑洞食晒成碗都唔會有成口油嘅感覺😉但如果調味淡番少少會更加好🤏🏻-🔸日式焦糖燉蛋( $38 )食到尾梗係要有甜品中和下😏燉蛋底有黑糖糖水⚠️食嗰時記得要一啖過由面到底將桃膠連燉蛋一齊食😗-P.s 呢間餐飯嘅菜式幾啱一家人聚餐👨‍👩‍👧‍👧特別係同長輩食飯👴🏻👵🏻唔錯嘅選擇
黑洞之前介紹過嘅瀛豐放題🥢
最近喺同一棟大廈開埋粵菜館👀
餐廳全層有大概6/7張枱
相對放題店坐得比較舒服🥰

🔸三黃雞濃湯雞煲翅($98/位)

用三黃雞同老雞煲成🐔
奶白色嘅濃湯😍味道超濃郁惹味
底部除咗雞肉絲 仲食到啖啖翅💓
補身養顏之選🤓
🔸鮮菠蘿拔絲脆皮咕嚕肉($138)

黑洞私心必食推介‼️
咕嚕肉用豬頸肉 肉質特別嫩冧👍🏻
炸皮勁脆薄🤤睇得出師傅嘅真功夫
加埋山楂同片糖高溫整成拔絲效果🤩
一啖鮮菠蘿一啖咕嚕肉 perfect池🥳
🔸鮑汁扣原件12頭花膠扒公($368)

呢款菜一上枱霸氣十足😎
花膠扒足足超過兩隻手板咁長🖐🏻
鮑汁用本地流浮山蠔汁 雞濃湯 金華火腿調味
花膠煮到好冧 而且吸收晒鮑汁精華😋
啱晒初老黑洞進補下骨膠原🤪
🔸銓哥炒飯( $118 )

炒飯配料有蝦肉 帶子
整體黎講炒得幾夠乾身✅
黑洞食晒成碗都唔會有成口油嘅感覺😉
但如果調味淡番少少會更加好🤏🏻
🔸日式焦糖燉蛋( $38 )

食到尾梗係要有甜品中和下😏
燉蛋底有黑糖糖水⚠️
食嗰時記得要一啖過
由面到底將桃膠連燉蛋一齊食😗
P.s 呢間餐飯嘅菜式幾啱一家人聚餐👨‍👩‍👧‍👧
特別係同長輩食飯👴🏻👵🏻唔錯嘅選擇
2021-03-13 1062 views
餐廳服務質素相當高, 環境舒適, 光線充足, 走高質粵菜路線, 好enjoy呢一晚😋! 濃湯燉鮑翅 - 味道超濃郁, 大大件魚翅, 好足料! 雞湯味濃郁, 仲有一點漿口既感覺, 整體濃而不鹹。北海道珍寶帶子配牡丹蝦濃汁鴛鴦米 - 白飯煙煙韌韌, 有creamy既口感, 裡面有脆紅米以增添口感層次。北海道珍寶帶子大件又厚身, 口感彈牙, 鮮味十足! 🌟鮑汁扣原件花膠扒 - 必試! 一定要試呢度既花膠扒, 好好食🤤! 花膠好巨型, 適合2-3人分享。花膠有厚度, 炆得夠淋, 黏黏的, 富膠質, 鮑汁味又濃又鮮! 當紅炸子雞 - 色澤金黃, 雞隻皮脆肉嫩, 完全唔乾身, 入口帶有煙燻味。焦糖桃膠燉蛋 - 上面有菠蘿粒, 桃膠份量多, 有微煙韌既質感, 口感如蒟蒻, 好滑溜; 燉蛋甜甜的, 奶味香濃, 又唔會太甜。

2021-02-22
$600 (Dinner)
  • 鮑汁扣原件花膠扒
2020-12-28 810 views
一日一黃店-銅鑼灣高質良心粵菜呢日試試一間新開既 良心粵菜館先講講評價!食得出用料有花心機明顯感覺到師傅功力唔錯如果生日 喜興 請客都係一個唔錯選擇.呢日點左幾款精品菜式⭐️鮑汁扣原件花膠扒$368😍店員上台果時 會係你面前分菜 勁吸引‼️塊花膠仲大塊過面 睇得出重本 (可睇片)👍🏻膠質十足 伴上鮑汁 好評.⭐️鮮菠蘿炒拔絲咕噜肉$108😍做到個出色既拉絲效果(可睇片)👍🏻醬汁甜酸度 同肉質都做到岩岩好👍🏻旁邊有菠蘿伴碟 完全做到色香味俱全.⭐️北海道珍寶帶子配牡丹蝦濃汁鴛鴦米$68👍🏻呢個帶子鮮甜 有煎香👍🏻帶住龍蝦味既醬汁 伴飯粒粒分明👌🏻加埋表面有小小脆脆米 味道同口感都有層次幾特別 精品向 🤔份量偏小.⭐️濃湯雞煲翅$ 88鐘意飲湯既朋友一定鐘意呢個👍🏻入口清甜 帶小小骨膠原膠感👍🏻相信煮左幾耐 隔渣 索油 功夫野都有做足做到真材實料.⭐️日本焦糖陳皮燉蛋配桃膠似焦糖布丁 表面有桃膠 🤔完全食唔到陳皮味👍🏻望到布丁 煮既時間控制到岩岩好👍🏻質感 又彈又滑 冇布丁窿窿又係好花工夫既野.整體 呢日去仲試業緊 師傅有料到用料 功夫野都有做足 搵唔到要改善環境新裝修 乾淨簡潔 店面唔大應該十張台內
一日一黃店-銅鑼灣高質良心粵菜
呢日試試一間新開既 良心粵菜館
先講講評價!食得出用料有花心機
明顯感覺到師傅功力唔錯
如果生日 喜興 請客都係一個唔錯選擇
呢日點左幾款精品菜式
⭐️鮑汁扣原件花膠扒$368
😍店員上台果時 會係你面前分菜 勁吸引
‼️塊花膠仲大塊過面 睇得出重本 (可睇片)
👍🏻膠質十足 伴上鮑汁 好評
⭐️鮮菠蘿炒拔絲咕噜肉$108
😍做到個出色既拉絲效果(可睇片)
👍🏻醬汁甜酸度 同肉質都做到岩岩好
環境:4.5/5
服務:4.5/5
抵食:3.5/5
2020-12-19 2685 views
放假的時候就要放鬆,還沒禁堂食的時候,我們去了銅鑼灣吃中菜。餐廳裝潢簡潔清雅,燈光明亮,以圓桌為主,也有包廂。我們點了五道特別手巧菜式。⭐️ 濃湯雞燉鮑翅燉了接近十小時的濃雞鮑湯配上魚翅,非常有誠意,奢華而滋補,魚翅根根分明。味道香淡,散發出湯品的清香。⭐️北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米珍寶帶子淋上了牡丹蝦汁,使柔嫩的帶子變得不平凡。帶子下面是鴛鴦米,以脆米點綴,入口卜卜脆,增加口感。⭐️鮑汁扣原件花膠扒超級巨型的原件花膠扒,加上以鮑魚熬製的醬汁,更添鮮味。花膠入口軟綿綿的,非常順口,滿滿的骨膠原令人停不下嘴。⭐️新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉新鮮菠蘿配上梅頭肉做成拔絲咕嚕肉。一夾起來的確有牽絲的效果,外面一層是薄薄的微脆,裡面是蠻有嚼勁的梅頭肉,新鮮的梅頭肉特別好吃。⭐️焦糖燉蛋配桃膠鮮果肉最後是中式甜品,頂層是桃膠鮮芒果肉,煙韌的口感很棒。燉蛋下面有焦糖,香甜而不膩,燉蛋滑到不行,蛋香味不錯。▫️餐廳的服務不錯,菜式也下過一番功夫,令人滿意。

餐廳裝潢簡潔清雅,燈光明亮,以圓桌為主,也有包廂。

我們點了五道特別手巧菜式。

⭐️ 濃湯雞燉鮑翅
濃湯雞燉鮑翅

味道香淡,散發出湯品的清香。

⭐️北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米
北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米
北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米

⭐️鮑汁扣原件花膠扒
鮑汁扣原件花膠扒

超級巨型的原件花膠扒,加上以鮑魚熬製的醬汁,更添鮮味。
鮑汁扣原件花膠扒

花膠入口軟綿綿的,非常順口,滿滿的骨膠原令人停不下嘴。

⭐️新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉

新鮮菠蘿配上梅頭肉做成拔絲咕嚕肉。

⭐️焦糖燉蛋配桃膠鮮果肉
焦糖燉蛋配桃膠鮮果肉

最後是中式甜品,頂層是桃膠鮮芒果肉,煙韌的口感很棒。
焦糖燉蛋配桃膠鮮果肉

燉蛋下面有焦糖,香甜而不膩,燉蛋滑到不行,蛋香味不錯。

▫️餐廳的服務不錯,菜式也下過一番功夫,令人滿意。
$433.5 (Dinner)
焦糖燉蛋配桃膠鮮果肉
呢間係一間食完會諗「可以帶屋企人黎做冬食餐好」的店(可惜又關晚市了😭)銅鑼灣灜豐放題新開嘅中菜館,竟是走精緻粵菜路線,呢個價位,質素好有驚喜啊!店員推介濃湯雞燉鮑翅($368/4位 ,$88/位)濃味足料,有勁勁勁大梳翅😱😱,而且是碗好精華濃郁的雞湯,想是用了不少雞熬製而成,飲完感覺係好舒服,唔會口渴的。好多地方都標榜花膠菜色,不個就真係唔係度度好食,有些又大又硬似魚肚,有些淋得像漿糊,🙈而呢度嘅鮑汁扣原件花膠扒($368),我覺得好好食啊!大過去面嘅花膠,賣相先聲奪人,個人覺得2-4人分都ok呀,花膠軟淋有膠質但唔漿口,有厚度質感,另一重點就係個鮑汁,濃郁鮮甜,同一般好咸嘅鮑汁完全唔同,絕對值回票價!北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米 ($68/位)賣相都係好精緻,有酒店/高級中菜廳感覺,北海道帶子質感好特別,味道好。新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 ($108/例)價錢真係唔係貴過大排檔好多,但係又有炙燒鮮菠蘿,又有拔絲,真心係抵食。咕嚕肉拔絲又脆皮,咬落去係脆卜卜熱辣辣,肉質鬆化,新鮮菠蘿香甜有果香。甜品選了焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒 ($48/位),果粒就係頭先d菠蘿肉,桃膠舖面,焦糖在底層,呢餐食完

甜品選了焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒 ($48/位),果粒就係頭先d菠蘿肉,桃膠舖面,焦糖在底層,呢餐食完勁飽,整體都好滿意,特別一提茶有蕎麥茶同人蔘烏龍可以揀,呢度消費同去酒樓食飯差唔多,但服務同食物就絕對比一般酒樓優勝許多。
2020-12-10 355 views
大閘蟹一隻都唔平, 仲要自己煮咁麻煩今次去到澧味館食佢地既6道菜大閘蟹套餐, $409就有大閘蟹放題+飲品放題除此之外仲有幾道食品首先就係講下大閘蟹先, Size黎講都唔算細隻即叫即蒸, 大概等15-20分鐘就有得食!裡面好多膏, 質素都幾高, 回本真係冇難度除左大閘蟹之外, 套餐裡面既食品都非常出色濃湯雞燉鮑翅, 呢個的確相湯正, 個湯底一飲就知道好足料翅既份量仲非常誇張!!真心正呀!另外仲有特式小菜三選一我地就揀左金磚豆腐松露鹽, 即叫即炸, 外脆內軟仲有陣松露香!蟹肉扒豆苗上面既汁啖啖蟹肉, 豆苗炒到岩岩好上海炒年糕年糕煙煙韌韌, 整得都幾入味最後仲有薑茶湯圓做甜品薑味好濃好正, 驅寒一流
大閘蟹一隻都唔平, 仲要自己煮咁麻煩
除此之外仲有幾道食品
首先就係講下大閘蟹先, Size黎講都唔算細隻
即叫即蒸, 大概等15-20分鐘就有得食!
裡面好多膏, 質素都幾高, 回本真係冇難度

除左大閘蟹之外, 套餐裡面既食品都非常出色
濃湯雞燉鮑翅, 呢個的確相湯正, 個湯底一飲就知道好足料
翅既份量仲非常誇張!!真心正呀!

另外仲有特式小菜三選一
我地就揀左金磚豆腐松露鹽, 即叫即炸, 外脆內軟
仲有陣松露香!
蟹肉扒豆苗
上面既汁啖啖蟹肉, 豆苗炒到岩岩好

上海炒年糕
年糕煙煙韌韌, 整得都幾入味
最後仲有薑茶湯圓做甜品
薑味好濃好正, 驅寒一流

2020-11-29
Type of Meal
Dinner
鍾意食中菜嘅朋友仔可以試吓呢間新開嘅中菜館,今次生日飯🎁揀咗呢間餐廳,啲嘢食都幾有特色,無論係食材定係處理方式都比較細緻。.今次呢個套餐好豐富,等我順序介紹一下!👉🏻濃湯雞燉鮑翅雞湯味道好香濃,鍾意飲雞湯嘅朋友仔一定好適合,裏面仲有比較珍貴嘅魚翅,不過如果下次轉返素翅應該會有更加多朋友仔鍾意,因為口感都係差唔多!👉🏻北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米上面的帶子都真係珍寶size,大大隻,加上牡丹蝦汁嘅鮮味提升味道層次,鴛鴦米有香脆的口感,好豐富。👉🏻鮑汁扣原件花膠扒花膠扒方面大個成個大腳板,而且有鮑魚汁包圍,味道又夠入味,切開之前打卡一流!質感亦都比平時食嘅更加有膠質及順滑。👉🏻新鮮菠蘿拔絲咕噜肉西班牙黑毛豬製成的咕嚕肉特別香,整體味道比較甜,可以食新鮮菠蘿中和一下,亦都有拔絲啊!👉🏻精美甜品是焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒酸酸甜甜好開胃嘅菠蘿,表面仲配有一啲桃膠非常養顏,焦糖燉蛋啲焦糖喺晒底部,攪拌一齊食有好濃郁嘅甜香!.好豐富,而且食完好飽,好滿意嘅生日飯😗💪🏻

今次呢個套餐好豐富,等我順序介紹一下!

👉🏻北海道珍寶帶子配牡丹蝦汁鴛鴦米

👉🏻鮑汁扣原件花膠扒

👉🏻新鮮菠蘿拔絲咕噜肉

👉🏻精美甜品是焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒

好豐富,而且食完好飽,好滿意嘅生日飯😗💪🏻
2020-12-02 328 views
大家有冇食過係銅鑼灣嘅瀛豐放題呢?點解要問依個問題?因為佢哋係同一大廈開左間食粵式私房菜嘅餐廳😍 裝潢方面竟然以西式作主題,菜式方面都融入唔少西方嘅元素~ 餐廳內仲有個酒櫃,比大家食中菜配下紅酒🍷酒類普偏價錢唔算貴,有啲仲幾貼近市價。-濃湯雞燉鮑翅- 如果多人享用嘅,待應仲會攞一整鍋出嚟當眾分湯~ 見到入面超級足料,大大隻雞仲有唔少魚翅🐔 經過長時間熬煮,入口濃郁帶鮮,而且有一陣雞嘅油脂香。*北海道珍寶帶子 配牡丹蝦汁鴛鴦米- 用貝殼裝住好有睇頭👀 原粒帶好厚肉而且口感嫩滑。個飯嘅做法有少少似risotto ,米粒粒粒分明有咬口,個汁帶蝦嘅鮮味,成個組合幾match!*鮑汁扣原件花膠扒- 必食item 打卡一流!待應會係枱到分件上碟,充滿儀式感🤣 真係第一次花膠大到要用刀叉去食,入口滿滿嘅骨膠原,唔會過淋過於漿口,仲幾入味*新鮮菠蘿拔絲咕嚕肉- 好欣賞用上新鮮嘅菠蘿,仲要輕輕燒過表面,味道更鮮甜!咕嚕肉外皮薄而鬆脆,加埋會拉絲,酸酸甜甜嘅甜酸醬,非常開胃😻*焦糖燉蛋配桃膠鮮果粒- 焦糖係最下層,燉蛋滑溜得嚟幾香蛋味,面層女士至愛嘅桃膠🤩 中西配搭又真係配出驚喜喎~

今日約了朋友生日聚餐,決定食中菜,這間店新開張,可以一試,點了店內受歡迎的幾款菜式。濃湯雞燉鮑翅 用上走地雞,鮮黃色雞湯香味撲鼻,湯頭非常濃郁,配上排排鮑翅,倍添鮮甜,啖啖膠質,夠足料。北海道帶子配牡丹蝦濃汁鴛鴦米帶子大隻又厚身,面層點點香脆,下層紅米加白米成為鴛鴦米,飯粒吸收晒牡丹蝦汁,還有脆米,鮮味有口感。鮑汁扣原件花膠扒 花膠扒好有份量,軟糯滑溜,無腥味,鮑汁令花膠扒更矜貴,補而不躁,滋補又養身,全家都啱食!鮮菠蘿炒咕嚕肉用上西班牙豬肉,肉質鬆化,肉味香濃,炸得外脆內軟,拔絲醬汁,酸甜度適好,菠蘿香甜,另外再配有燒菠蘿,開胃消滯,食多幾塊都唔全膩。日本焦糖陳皮燉蛋配桃膠冰糖菠蘿燉蛋配新鮮菠蘿原來更清新,桃膠增添口感,底層有焦糖,淡淡果皮味,配搭新鮮。餐廳佈置中西合璧,拍拖或朋友聚會,可以點枝酒慢慢嘆~

北海道帶子配牡丹蝦濃汁鴛鴦米

鮮菠蘿炒咕嚕肉
菠蘿香甜,另外再配有燒菠蘿,開胃消滯,食多幾塊都唔全膩。

日本焦糖陳皮燉蛋配桃膠冰糖菠蘿

餐廳佈置中西合璧,拍拖或朋友聚會,可以點枝酒慢慢嘆~
2020-12-01
Type of Meal
Dinner
2020-12-02 1092 views
🥢銅鑼灣新開良心高質中菜館 抵食大得驚人鮑汁扣原件花膠扒#食好西銅鑼灣美食 #食好西良心推介 🥢之前食過幾次銅鑼灣良心放題店瀛豐,最近撈過界搵埋凱悅酒店主廚在相同位置樓下開設高質中菜館,主打粵式中菜,仲有提供大閘蟹放題,等左咁耐終於有間可支持的中菜廳,好快12月中就做冬要屋企人做節,睇來係時候book 定位,今次就來試下佢地的拿手小菜🥢花膠菜膽燉本地豬展 $88/位湯品來講最鐘意飲燉湯,呢個湯夠曬足料,花膠本地豬展雞腳姫松茸蘋果用上多個小時清燉,飲落夠曬滋潤清甜🥢鮑汁扣原件花膠扒 $368想像不到店員捧來一大盤鮑汁花膠,還即席在你面前切開,很有專貴的視覺享受,花膠充滿膠質且富彈性,充滿骨膠原,配上鮮甜味美的鮑汁一起吃,感覺很幸福,以這個價錢食到大得驚人的原件花膠扒,大大塊夠曬兩人份量超級滿足🥢鮮菠蘿炒咕嚕肉 $108必食推薦這款咕嚕肉,夾起時醬汁可以拔絲,好巧功師傅功力,薄薄脆漿包裹西班牙豬肉肉味更濃香,入口非常鬆化甘香,酸甜度非常之開胃,不可不提旁邊的新鮮菠蘿輕過輕微火炙非常鮮甜,而且擺盤非常精美,絕對是媲美酒店級數🥢北海道珍寶帶子配牡丹蝦龍汁鴛鴦米 $
🥢銅鑼灣新開良心高質中菜館 抵食大得驚人鮑汁扣原件花膠扒

#食好西銅鑼灣美食 #食好西良心推介

🥢花膠菜膽燉本地豬展 $88/位

🥢鮑汁扣原件花膠扒 $368

🥢鮮菠蘿炒咕嚕肉 $108

🥢北海道珍寶帶子配牡丹蝦龍汁鴛鴦米 $68/ 位 (2位起)
用上大size 的北海道帶子,鮮甜肉厚鴛鴦米是白米加上脆米,再灑上牡丹龍蝦汁,感覺有點似龍蝦汁Risotto 最喜歡用上很美的貝殼做碗非常可愛

🥢陳皮橙皮汁朱古力慕絲
中西fusion 的甜品,用上橙及的香氣加上老陳皮打成汁,再放上朱古力慕絲上,出奇的非常之夾,朱古力的香氣混合果皮的味道中和一起很特別

🥢人參烏龍茶
呢度竟然有我最愛嘅人蔘烏龍茶,之前在台灣賣茶的地方買過一次,之前搵唔返呢種味,呢隻茶飲落非常之香而且淡淡的回甘味在喉嚨裏散發出來,鍾意飲茶嘅可以試吓呢隻茶

🥢可以再返轉頭食的一間良心中菜廳,食物高質擺盤都好用心設計過打卡一流,有機會下次可以再來試下佢地的大閘蟹放題係咪都咁正先

2020-11-22
  • 鮑汁扣原件花膠扒