2018-11-30 3737 views
今晚可以食到經歷幾十年的經典老字號的鳳城酒家, 非常榮幸!上到二樓見到古色古香、騰雲而起的飛龍飛鳳, 仍保留龍鳳大禮堂設計, 如時光倒流八十年代。主打順德菜的鳳城,都是手工菜,要有刀工、手工和炒工, 每道菜都有心思。尤其最欣賞招牌八寶鴨, 「八寶」的餡料不但配合得宜,而且初加工的工序也要講究。難怪鳳城食物水準一直維持在高水平。

2018-11-17 2912 views
食品几有特色,乳猪片皮脆肉厚,义烧味道适中,颇有水准,原条驴鱼切片清蒸,,鲜嫩美味,大良炒鲜奶亦恰到好处,最出色还是西米焗布甸,我们叫了大的,非常好食,香味扑鼻,软滑味美,值得推荐。
2018-11-04 3231 views
太子鳳城也是第一次來飲茶,1點左右好多人,不過因為全場好多大枱,所以要撘枱。點心紙簡單清晰。豬潤燒賣兩大舊,上面豬潤十分之粉,好味,下面豬肉好淋入味雞絲粉卷三條,出面的腸粉皮夠薄,入面的肉剛剛好,不多不少,味道也是剛好,麻茸包三個的乳豬飯,賣相吸引,仲好香,以為小小一碟乳豬,原來也有好多件,咬落去卜卜聲,好香脆,又唔肥,好好味呀。真的沒有太多肥肉。麻茸包流心架,好香花生味,夠晒軟,真心的好正。舊式酒樓好有水準

豬潤燒賣兩大舊,上面豬潤十分之粉,好味,下面豬肉好淋入味

麻茸包流心架,好香花生味,夠晒軟,真心的好正。

舊式酒樓好有水準
2018-10-13
$70 (Lunch)
2018-11-03 2243 views
今日專程帶國內客人到懷舊酒家感受一下港式風情。太子道這間分店看來太有歷史了,有小小焗宿味,樓下不高座位都幾親密,不過我欣賞昔日龍鳳禮堂仍保留得完成!欣賞完就當然醫肚先喇!😝家鄉蒸粉果皮比較厚身,餡料清甜菜多小肉合我心意。雞球大飽好懷舊由做飽到做餡料都一流👍冬菇、雞肉、雞蛋及白菜用料十足香芋鴨腳扎鴨腳沒有經人工啤水故好有口感有膠質,芋頭粉嫩好味,可惜瘦肉乾身無汁。名字叫豉汁蒸魚雲我覺得應該叫 「薑蔥蒸魚雲」味道清淡古法馬拉糕香軟順滑口感軟綿帶陣陣馬拉油味,甜度適中。💯鳳城名菜「脆皮炸子雞」 $140堅得👍皮脆肉滑香氣撲鼻睇都垂涎,食落更是滋味萬分!大點 $34 中點 $26 小點$18茶錢每位$12懷舊點心蜜糖雞蛋散、上湯炸粉果、瑤柱灌湯餃、爽肚蒸燒賣都是懷舊名菜👍
今日專程帶國內客人到懷舊酒家感受一下港式風情。
欣賞完就當然醫肚先喇!
😝
家鄉蒸粉果
皮比較厚身,餡料清甜菜多小肉合我心意。

雞球大飽
好懷舊由做飽到做餡料都一流👍

冬菇、雞肉、雞蛋及白菜用料十足

香芋鴨腳扎

名字叫豉汁蒸魚雲
我覺得應該叫 「薑蔥蒸魚雲」
味道清淡

古法馬拉糕
香軟順滑口感軟綿帶陣陣馬拉油味,甜度適中。💯

鳳城名菜「脆皮炸子雞」 $140
堅得👍皮脆肉滑香氣撲鼻睇都垂涎,食落更是滋味萬分!

大點 $34 中點 $26 小點$18
茶錢每位$12

懷舊點心
1904 views
2018-11-02
$115 (Lunch)
2018-10-29 2123 views
鳳城酒家已有多年歷史,但是面有很多酒家的選擇,平日較少光顧。今天與同事在這邊相聚一刻,共晉晚餐,點了不少在外面較難吃到的菜式,包括蝦多士,薑汁芥蘭,炸子雞,以及蟹肉炒桂花粉絲。蝦多士上有原隻大蝦,十分鮮味,炸得剛剛好 ,香脆可口,沒有半點油膩。炒粉絲上有金華火腿絲,為整道菜生色不少,令人一口接一口,送飯一流。而炸子雞也是在水準之上 ,炸得外皮香脆雞肉嫩滑,亦十分入味。薑汁芥蘭也是採用了十分新鮮的食材。要吃用心製作的菜式,確實要付出多一點,值得一試的餐廳。

要吃用心製作的菜式,確實要付出多一點,值得一試的餐廳。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2018-10-11 2502 views
因為有朋友生日,一行七人到這裡晚飯,差不多八點埋單,全場滿座。炸子雞,微暖,皮有點脆,肉不鞋口,但又不致於出色。炒桂花魚肚,剛剛上枱時十分有獲氣,但一凍左就麻麻。蟹肉扒豆苗,蟹肉真材實料,豆苗嫩口,不俗。紅燒豆腐,浄系食左d义燒同冬菇,個汁有點杰。福建炒飯,十分奇怪很多菜粒,與平時食開的模樣有點落差,個汁比較多,普普通通。蒸肉餅,系一個好普通嘅肉餅,內裡夾了些馬蹄。生菜包,系炒粒粒,冇乜特別。埋單 $1350,一般啦!
炸子雞,微暖,皮有點脆,肉不鞋口,但又不致於出色。
炒桂花魚肚,剛剛上枱時十分有獲氣,但一凍左就麻麻。
蟹肉扒豆苗,蟹肉真材實料,豆苗嫩口,不俗。
紅燒豆腐,浄系食左d义燒同冬菇,個汁有點杰。
蒸肉餅,系一個好普通嘅肉餅,內裡夾了些馬蹄。
生菜包,系炒粒粒,冇乜特別。
埋單 $1350,一般啦!
2018-10-11
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-08-19 3733 views
約朋友食飯,為左方便住唔同區既朋友飯後搭車返屋企,所以揀太子、旺角區,而因為呢度早幾日前仲book到枱,而且冇時限,方便傾偈,所以揀左喺呢度食。人少少,叫了4個餸,每個餸份量都唔少,所以加埋配飯,5個人絕對夠食。今次叫了推介既蓮藕餅,蓮藕係切成粒,混合肉整的,所以好容易入口,都好味;魚香茄子煲,夠熱,好滿、好多餸,不過魚香不足,但原係肉係魚滑,唔腥,加分,個人口味問題,覺得茄子再腍啲會更好味;生炒骨夠酸、夠熱,一樣係好大碟;蒜蓉炒芥蘭,普通,如果蒜蓉味更重,會更惹味;炸子雞普普通通,不夠脆😅飯後送綠豆沙,臭草味不強,易入口。過程中,職員收碟幾次,似乎想我地快啲走,但收收下,就冇再有動作,因為等位既人少了,所以約朋友食飯、傾偈,不妨揀呢度。

飯後送綠豆沙,臭草味不強,易入口。

2018-07-27 3490 views
下午1時午茶時段,點心選擇已不多款式,但竟然有幾款沒有,坐位不寬闊,環境與茶餐廳相比無分別。食物味道與賣相也ㄧ般,服務員招待與點心也ㄧ樣,太子地區有很多其它選擇,不來也罷!
2018-07-27
Type of Meal
Lunch
2018-06-24 5011 views
每逢過時過節同屋企人食飯都一定會嚟鳳城,因為呢度嘅野食真係新解又好味,就算星期六日都會嚟呢度飲茶,呢度嘅店員全部都好有禮貌,會同客人傾計,會關心老人家,每次嚟都覺得好賓至如歸,不得不讚!
每逢過時過節同屋企人食飯都一定會嚟鳳城,
因為呢度嘅野食真係新解又好味,
就算星期六日都會嚟呢度飲茶,
呢度嘅店員全部都好有禮貌,
會同客人傾計,會關心老人家,
每次嚟都覺得好賓至如歸,不得不讚!

老友慶生,老友識途,老而彌堅。由細食到大,還是這麼出色。1. 乳豬海節拼生腸:乳豬皮脆肉滑又冇肥,海節生腸爽脆。2. 窩貼明蝦:完集大蝦譲在麵包上,多士炸到通透甘香,肥美双飛大蝦啖啖肉,比西班牙Tapas 不煌多讓!3. 姜汁炒芥蘭:姜汁紹酒走起,炒到條條芥蘭翠绿,咬落爽脆,色香味俱全。4. 煎藕餅:傳統順德菜,魚肉加豬肉饀料中含蓮藕粒,吃落面脆肉腍又有咬口,完全滿足口感之慾。5. 蜆蚧鲮魚球:巧師傅如何撻鲮鱼肉到可以弹如乒乓波,加上果皮和蜆蚧香,令口不停嚼。6. 上湯炸粉果:先是皮脆饀香,然後浸到上湯(最多3秒),咬下脆中帶腍,又嘗到湯味,味蕾又要工作。7. 焗蓮蓉西米布甸:吾駛講,鎮店之寶,必吃之選,能跟西式甜點匹敵。
老友慶生,老友識途,老而彌堅。由細食到大,還是這麼出色。
1. 乳豬海節拼生腸:乳豬皮脆肉滑又冇肥,海節生腸爽脆。

2018-05-15
Type of Meal
Dinner
2018-04-22 5183 views
懷舊mode😌總有d 時間想回味下細個同屋企人飲荼既懷舊feeling~~.嘩毛筆字😊成件事好懷舊!樣樣都想食🤤 就叫左下面lee d😁😁😁叫左幾樣野🤤最大大推介既係豉汁蒸魚雲,朋友話佢係用大魚頭😌同出面唔同😻正呀另外正既重有蒜蓉蒸鮮魷🙀,喂呀d魷魚係新鮮魷魚好爽口,令人有encore 既衝動😊😊😊😊牛肉球都好好食!好大粒,入面既馬蹄好爽口,蔥花都好香!係有質素既牛肉球呢🤗🤗尋找傳統味道成功🤗🤤
懷舊mode😌

嘩毛筆字😊成件事好懷舊!

樣樣都想食🤤 就叫左下面lee d😁😁😁

叫左幾樣野🤤

尋找傳統味道成功🤗🤤

2018-04-05 3893 views
阿姨帶我食好野,我仲以為自己去錯地方,因為去得太多新式酒樓,冇諗過原來舊得可以甘有氣氛,就好似去左阿姨年代既酒樓甘。地方細但有2層,只有一張精緻既點心紙,同一個小菜飯麵menu。D點心懷舊到呢.....好似帶左我番小時候甘。有D點心都未見過tim!全部即叫既蒸,非常新鮮。鳳爪是我favorite但味道就冇而家D酒樓甘好重味,清清地。雞C粉卷是細個既味道😍😍😍。蓮蓉包一籠2個大大個的。最特別聽都諗吾明既係上湯炸粉果?超級愛上,冇諗過粉果皮甘arm用來炸同好煙韌,個上湯...嘩😋😋😋😋從來冇飲過甘"金"香甘正既湯底,好香既金華火腿味呀!甘有歷史同回憶既地方買少見少,希望多D人支持老店,去幫襯多D,比下tips鼓勵下D做左甘多年既員工,希望依間酒樓可以keep住做啦!
2018-03-04 4507 views
週末例牌活動就係同屋企人飲茶今次就揀左太子呢間鳳城。位置夠方便,地鐵出口一分鐘唔使就見到。酒樓有兩層,眼見感覺大台佔比較多,我地雖然細台但都好好彩唔使等位。男朋友聽說過呢度既炒飯好出名,所以我地就叫左個「鳳城炒飯」。果然,真係好有著揚州炒飯既材料: 叉燒,蝦仁,蛋。特別既係加上蕃茄粒,感覺好新鮮。飯底夠濕潤,水份同油份既比例岩岩好。米飯粒粒分明,軟硬適中。三個人好快就食晒一碟,好飽點心方面選擇的確唔算多。我地叫左咸水角,鴨腳扎,燒賣仔,蓮蓉包。咸水角同出面既酒樓唔同,圓滾滾,比較挺身,外脆內軟。而其他點心就感覺差不多。之前試過銅鑼灣既鳳城酒家,對懷舊既灌湯餃念念不忘。但太子竟然係唔一樣既做法,有點失望。
週末例牌活動就係同屋企人飲茶

鳳城炒飯

咸水角

灌湯餃
2018-03-03
$100 (Lunch)
鳳城炒飯
咸水角
經過聯合廣場和金都商場,不難見到「鳳城酒家」的招牌,可是門口不顯眼,裝潢較舊,加上在彌敦道眾多食肆選擇,基本上我是不會wall-in的。直至朋友想吃中式懷舊菜,我們才慕名而來,選了這家已開店超過30年,位於太子的鳳城酒家。我在早兩天預訂星期六的晚膳,由於8時前的已經滿座,所以我們訂了8時。當晚8時20分入座,不算準時,但仍屬合理時間。座位空間不大,客人之間較為親密,在酒家懷舊的環境下,看著有手寫部分的菜單,真的有片刻置身80年代的感覺,很是有趣!我們一行四人,共點了4款菜式。炸子雞 | 肉質不算Juicy,勝在不會過份調味(鹹味適中),是很原始、「踏實」的味道鍋貼明蝦 | 蝦身厚肉,大小均一,當中有3-4隻帶有蝦膏,可惜口感太油乳豬拼生腸 | 是酒家推薦菜式之一。乳豬肥瘦適中,唯味道沒有驚喜;生腸份量足,可惜難咬、不爽口,始終都是「肥姐」no.1。碟底的鹵水汁很惹味,成為了我們這一餐的點汁蓮藕餅 | 即叫即煎,上菜時熱騰騰,帶點輕微芫茜味,有粒粒蓮藕口感,味道可口

我們一行四人,共點了4款菜式。

2018-03-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
2018-02-19 2809 views
提早團年,想食啲好嘢就揀咗啲鳳城酒家選擇困難証既人,見到個餐牌簡直癲咗見到張張枱都叫呢兩個餸, 就係炸子雞同埋乳豬, 咁我都叫啦我簡直唔識形容嗰乳豬, 啲肉好嫩, 完全唔似出面嗰啲, 塊皮又脆, 不過就好似鹹咗少少個炸子雞係熱辣辣脆卜卜嘅,  啲肉又唔un囉,  好嫩好juicy本來吃腰果炒牛柳嘅, 但係佢冇曬腰果剩返合桃, 都試下啦!  呢個有少少失望啲牛柳淋得滯, 冇曬牛肉味, 但係就甜嘅因為係蜜汁合桃炒牛柳另外都想講下啲阿姐其實都幾好服務㗎
提早團年,想食啲好嘢就揀咗啲鳳城酒家

選擇困難証既人,見到個餐牌簡直癲咗
見到張張枱都叫呢兩個餸, 就係炸子雞同埋乳豬, 咁我都叫啦

另外都想講下啲阿姐其實都幾好服務㗎

2018-02-12