2019-04-19 1021 views
朋友介紹話呢間廚師發辦價錢平民,質素中上,每位都係$600,係銅鑼灣呢個地段,真係平出面一大截呢次食GE係omakase菊,由前菜到甜品有六道菜小鉢 - 淮山味噌煮牛舌,煮得好入味,層次豐富刺身五點 - 魴鮄魚、油甘魚、深海池魚、伊佐目、赤蝦,魴鮄魚好少地方食到,質感紮食,味道清甜;深海池魚都令人回味,魚香濃郁煮物 - 蒜蓉磯燒帶子,每一口都充滿鮮味,湯汁好多五貫握壽司 - 𩶘魚、左口魚、中拖羅、帶子、三文魚子,每一款都非常新鮮,自己個人最鍾意中拖羅,入口軟綿即花,炙燒左口魚就滿口魚油香湯 - 黑松露义燒拉麵,黑松露味好突出好香,加入少量雪菜更能點綴整碗麵嘅層次甜品 - 甜品係柚子味同紅豆味丸子,餡料比例剛剛好,不會太甜都幾鍾意咁樣形式GE omakase,可以輕輕鬆鬆同朋友傾下計,一路品嚐美食
呢次食GE係omakase菊,由前菜到甜品有六道菜
小鉢 - 淮山味噌煮牛舌,煮得好入味,層次豐富
煮物 - 蒜蓉磯燒帶子,每一口都充滿鮮味,湯汁好多

2019-04-17 408 views
幾個男人出黎飲酒,求其search左間就上去。叫左支清酒,價錢主導,另外再睇下有咩新鮮魚生空運到港。介紹個啲都真係幾好食,另外再送左個安康魚肝。係幾香口,唔知正價幾多?
2019-04-01 832 views
銅鑼灣的登龍街向來有很多拉麵店,但這次我想介紹的並不是拉麵店,而是一座有很多日本餐廳的永光中心,之前已來過這座大廈數遍,故此一點也不陌生。大家要留意一下,由於大廈有很多餐廳,在樓下要排隊等候升降機也是正常不過的事。環境一點也不大,不多於10張桌子,有些簡單的日式裝潢,還有柔和的燈光,很有氣氛,即使全場滿座也不會很嘈吵,大家都安靜,保持在居酒屋應有的儀態。先來了一份三文魚刺身,條紋分明,但質感卻不像其他日本餐廳的三文魚?正宗的三文魚應該是結實的,這裡的三文魚卻竟然軟稔,魚味也濃郁,不知道算不算是正宗,味道倒是不錯。男朋友向來很喜歡吃日本菜,自然對日本菜有一定的認識,我自己真的沒吃過鮪魚壽司,是男朋友推介我吃的,原來鮪魚即是高級版的吞拿魚,有入口即溶的感覺。雞泡魚干燒是居酒屋常見的食物,他們簡直把雞泡魚干弄得淋漓盡致,每一件都有明顯被燒過的味道,又有咬口,有大量的油份,同時能沾上沙律醬,令口感更為豐富。安格斯牛肉烏冬的份量比我想像中少,但是重質不重量,質素確實很好。一片片的安格斯牛肉在眼前,偏生,偏硬,放在湯裡弄一會會熟一點,跟外面的安格斯肥牛又不一樣,不是很軟稔,牛味卻很突出,湯底清甜。

中鮪魚腩壽司

雞泡魚干燒

安格斯牛肉烏冬

向來都很喜歡吃銀鱈魚,所以來到這裡當然都試試了,銀鱈魚小小的,以為味道會甜甜的,但卻偏鹹,眾多的菜色中我反而對這個有些失望,也許是廚房下了太多鹽。
西京銀鱈魚

自家汁燒帆立貝,自家汁像日式燒汁,味道偏濃,並不像我們平常吃的燒汁,帆立貝則很大隻,新鮮,沒有腥味,還可以吃帶子邊呢,口感更豐富。
自家汁燒帆立貝

吉列黑豚即是吉列豬扒,不是常見的鮮橙色,而是淺橙色,炸粉十分鬆化,脆脆的,溫度也夠熱。豬肉則夠軟稔,不是我想像中的結實,但又出奇的好吃😳旁邊有沙律醬和梅子醬,客人可自己選擇沾哪一種醬。
吉列北海道黑豚

最後點了一款免治雞肉棒,免治雞肉棒質感多為結實的,表面是日式燒汁,雞肉裡多數還會有一粒粒的雞軟骨,這款裡面也是雞軟骨的,但數量並不算很多。
2019-03-30
$500 (Dinner)
中鮪魚腩壽司
雞泡魚干燒
吉列北海道黑豚
2019-03-31 231 views
今次嚟到銅鑼灣永光中心二呢間嘅風流居酒屋,之前喺網上面睇,見到佢幾樣菜色都做得出色,今次我就order左三文魚,安格斯牛肉烏冬,串燒白鱔,銀雪魚西京燒同埋北海道吉列黑豚肉,首先講講三文魚幾新鮮,入口嘅口感唔錯,安格斯牛肉烏冬嘅湯底好清,牛肉一流,白鱔方面,完全冇腥味同埋幾大夠口感幾好另外吉列黑豚肉方面一想點好有係日本食嘅感覺,烹調方面控制得幾好唔會overcook 另外,炸粉同豚肉嘅比例都相當唔錯,大家不妨一試。
$300 (Dinner)
今勻被朋友嚇死! 帶我去了銅鑼灣登龍街,話請我去居酒屋。上到來,隨即感到唔多妥,晚飯繁忙時間,銅鑼灣旺區,入到去,竟然一個客人都無,好驚驚呀! 店員隨即甦醒招呼我們入座。餐牌印得幾靚,顯示出有好多款飲品和食品,到處還上 “廚師推介” 的木餐牌。不過好可惜,木餐牌上所寫的東西全部都無供應,就連普通的魚生、壽司、手卷、天婦羅、梅酒都無供應。咁都算是居酒屋嗎?好想走。不過,朋友話既然來到,好好醜醜都叫啲嘢食完先走啦…….我哋叫咗一杯柚子酒、一杯啤酒、一碟炒菜、一份燒雞翼、一份牛肚煮、一個牛肉烏冬。好好彩,啲嘢食唔算難食,只是牛肚煮太鹹了,不過,佢都煮得好腍。另外,炒菜都好爽脆無煮得過熟;雞翼去咗骨,醸咗啲蝦肉,食落都OK;牛肉烏冬好清淡。

Dinner
雖然天氣不似預期🌧🙊但難得同女友撐下枱腳依然保持好心情☺️適逢同隻豬喺港島行街街☺️還掂肚仔餓又就腳一於黎Encore間野繼續風流先🤪位於銅鑼灣既風流居酒屋🏮喺銅鑼灣站B出口經軒尼詩道行過黎亦好方便😆呢度環境暴走東瀛風路線🇯🇵😆周圍掛滿唔同日式風味既擺設同布簾之餘😆而周邊亦放滿各款日式酒類十足居酒屋風格😆🇯🇵卡位座位設計有空間感坐得幾舒服☺️讓客人置身於日本地道居酒屋既感覺⛩☺️朝鮮馬糞海膽期間限定既馬糞海膽😆外表鮮黃色澤顯得更為新鮮之餘🤤口感鮮嫩一啲都唔腥🤤😋三文魚刺身意外地有腩位食夠哂肥美🐟🤩每一啖都充斥住滿滿魚油香之餘🤤三文魚腩夠哂滑嫩😋每塊魚腩厚度一致亦顯師傅刀功功架👨🏻‍🍳😏蒲燒鰻魚壽司燒香嫩滑肥美既鰻魚🤤🐟配合沾滿濃郁鰻魚汁既壽司飯更添鮮味🍣🤩蒜蓉燒廣島蠔肥美既生蠔配合濃香蒜蓉及調味燒香🤤👨🏻‍🍳🔥夠哂滑嫩Juicy之餘🤤啖啖濃郁蒜香更係小肥之大愛😆😋露筍豚肉卷豚肉脂肪比例剛好唔會話太肥膩☺️燒得有微微鹹香亦唔會太燶🐷🤤配合清甜露筍一齊食亦中和肉味無咁漏😋新鮮雞腎串以新鮮雞腎直接燒香🤤雖然肉質燒到稍為乾身左啲🙊但配合鹽香調味味道都還可以的😆月見免治雞肉棒經大廚自家炮製既免治雞肉串☺️👨
雖然天氣不似預期🌧🙊

配合日本地道大蔥一齊食更增添口感及中和膩感😋

配合自家燒汁燒香既帆立貝🤤
肉質夠結實入口夠哂鮮甜😋
2019-03-10
$300 (Dinner)
三文魚刺身  &  朝鮮馬糞海膽
2019-03-08 342 views
在Openrice 上見到有間【風流居酒屋】評語不錯。即日打電話訂位非常順利。上到去沒有客人心知不妙……店員呈上餐牌才告知我們壽司刺身師傅放假因此當晚沒有刺身供應……周末應該是黃金時間,作為居酒屋竟然沒有壽司刺身……真係想不通。作為唯一客人,氣氛非常冷清,完全沒有居酒屋的氣氛……餐牌內除了壽司刺身外,只有串燒及小食作選擇。【燒雪魚乾 $48】必叫小公主最喜歡的小食,略嫌烘得不夠脆。【風流】標榜用產自日本四國德島縣的 阿波尾雞。阿波尾雞屬於日本地雞品種之一,特性有大隻、低脂肪、強烈肉質口感。就叫了幾款阿波尾雞串燒試一下。【日本阿波尾雞肝 $38】 係第一串串燒,見到個樣已經覺得好奇怪,為什麼表面灑滿蔥花? 感覺似港式串燒。咬落去 …… 超級難食。表面唔甘香,太乾大硬。內裡唔軟糯黏口,太結實。食咗兩小塊已經唔想再食落去。【日本阿波尾雞肉大葱 $32】 同樣表面灑滿蔥花的港式串燒。這個阿波尾雞不只有肉味,亦有彈牙嚼勁的肉質,但雞味被醬汁蓋過, 而且大葱燒得不夠香,有些失色。【月見免治雞肉棒 $32】雞肉棒太過似一支長方體,表面又太過平滑,感覺似是機器大量製造,並非人手搓成。雖然雞肉棒表面有三
餐牌內除了壽司刺身外,只有串燒及小食作選擇。
燒雪魚乾
日本阿波尾雞肝
日本阿波尾雞肉大葱
【月見免治雞肉棒 $32】雞肉棒太過似一支長方體,表面又太過平滑,感覺似是機器大量製造,並非人手搓成。雖然雞肉棒表面有三條焦燶痕跡,睇得出的確採用串燒烤爐,但除了這三條焦燶痕,整條雞肉棒欠缺均勻金黃色,燒烤時間似乎唔係好足夠。咬落去亦只有免治雞肉的鬆軟、欠缺了雞軟骨碎的脆口。

月見免治雞肉棒
只用鵪鶉蛋已經覺得好寒酸,鵪鶉蛋黃太細,要連同蛋白一同上碟,就顯得更加不倫不類。 其中一隻鵪鶉蛋黃穿了,就更加破壞美感 …… 賣相已經輸了!
月見免治雞肉棒
不論任何串燒,店方都加入大量青葱,筆者於是叫店員走葱。【露荀豚肉卷 $36】 豬肉蘆筍卷同樣令人失望,竟然並非採用爽口清甜的澳洲蘆筍,而是幼身的泰國蘆筍,除了賣相唔吸引之外,既不爽脆、味道亦較差。
露荀豚肉卷
露荀豚肉卷
【一條牛舌心$46】 只要食過日本燒肉又試過自己燒烤牛舌,就一定知道燒烤牛舌的火喉十分難以掌握。太生的話會很韌、太熟的話則會變得乾硬,燒烤時間更要因應牛舌厚度不同而調節,難以掌握。 這串牛舌並非特別厚切,但也算得上厚薄適中;火喉控制夠準確,爽口彈牙。這個牛舌心是當晚串燒中最好的。
一條牛舌心
【雞皮 $32】 燒雞皮唔夠香脆,一塊塊腍滋滋的雞皮撻埋一疊。
雞皮
【牛油燒粟米 $26】 送上來時竟然已經拔走竹籤……粟米表面燒得未算金黃,也欠缺輕微焦香,幸好總算熟透,只不過粟米未夠清甜。
牛油燒粟米
由於串燒味道平平,快速點些能夠飽腹的飯麵方為上策。【燒飯團(2件)$58】 一般居酒屋的燒飯團有梅、三文魚、魚子等味道選擇。但【風流】只有一款選擇,而且係沒餡料味道。一客兩件,表面燒到微脆而且有飯焦香,賣相對辨。味道平淡但勝在有飯焦味而且有煙韌口感,不過沒餡料食到一半有些乏味。
燒飯團(2件)
為小公主安排她的最愛【天婦羅烏冬 $65】用上中華麵碗的size,而且放滿烏冬及菜,份量真係有驚喜。天婦羅有蝦、南瓜、茄子, 天婦羅粉漿總算能夠做到外衣鬆化。雖然脆衣唔夠薄,但始終唔係天婦羅專門店,也不能夠有太大苛求。原來【風流】的飯麵竟然不錯……
天婦羅烏冬
心目中的居酒屋應該非常熱鬧,但當晚氛非常非常冷清,比圖書館更加寧靜,完全沒有居酒屋的氣氛……食物質素也麻麻地,非常失望的晚餐。綱上食評全部笑臉,估計筆者食評一出必定有惡意回應……但筆者只對當晚環境及用餐經驗作出真實評語,閣下喜歡與否筆者一笑置之。
2019-01-26
$200 (Dinner)
一條牛舌心
話說我幾個禮拜前發現這間居酒屋....見好多食評都唔錯於是同朋友就選了這個餐廳吃晚飯。(當然佢之前有懷疑係咪打手嚟㗎)食完之後自己都上咗癮...一個月之內去咗四次基本上餐牌上好多食物我都試過晒...坦白講從食物到飲品,我都覺得好抵食而且質量不錯。吞拿魚Combo係必食個肥腩只會溶係你個口。另外佢個明太子雞翼亦都冇花假。串燒類,雞皮牛舌鰻魚全部都好好食!可能佢個爐唔錯亦都可能係師傅手勢唔錯...咖喱烏冬個烏冬係好嘢非常彈牙又滑!我怕今次寫完第日我好難才訂到位了......PS: 不過個廁所就一般般...我同我個女仔朋友都好大食所以當日我哋每人平均食咗$600....

基本上餐牌上好多食物我都試過晒...
咖喱烏冬個烏冬係好嘢非常彈牙又滑!

我怕今次寫完第日我好難才訂到位了......

PS: 不過個廁所就一般般...
吞拿魚combo
2019-02-14
$600 (Dinner)
吞拿魚combo
  • 燒烤泡魚干
2019-03-04 49 views
這間在銅鑼灣已開了一段時間的風流居酒屋,平日午飯時間都會同同事一齊去食午餐,價錢跟其他的日本餐廳差不多,但午餐都很豐富。餐廳裏面座位不多,只有6-7張枱,店員態度很多,願意回答客人提問,又會主動問顧客意見以提升餐廳質素。今晚就同同事一起去食晚餐。晚餐除了有omakase外,其他主要都是散叫為主,包括了刺身、壽司、串燒、熱食等等,款式甚多,尤其是串燒是即叫即燒,絕對新鮮。明太子雞翼雞翼裏面釀入明太子,明太子咸香鮮味滲入雞翼內,雞翼一開為二,表面燒至帶焦香,但仍保留肉嫩有汁。天蝦卷卷物細細件,正好一口一啖,裏面包裹內天婦羅蝦,還帶點香脆。蒲燒鰻魚壽司鰻魚帶點醬汁甜味,切得厚厚一片,肉質帶爽,壽司飯細細件,不怕食飯食飽。三文魚腹壽司三文魚腩油脂豐富,入口充滿油份甘香,色澤鮮明,入口有爆油的感覺。安格斯牛肉烏冬烏冬份量不多但非常爽滑,牛肉呈半生熟狀態,應是生放在面撞入熱湯,湯底是鰹魚汁,十分清甜。

今晚就同同事一起去食晚餐。晚餐除了有omakase外,其他主要都是散叫為主,包括了刺身壽司、串燒、熱食等等,款式甚多,尤其是串燒是即叫即燒,絕對新鮮。

明太子雞翼

天蝦卷
卷物細細件,正好一口一啖,裏面包裹內天婦羅蝦,還帶點香脆。

三文魚腹壽司

2019-03-04 46 views
係食呢方面我都幾風流,因為好多野我都鐘意食,又唔專一,鐘意周圍試新餐廳,今次就去左好襯我食野風格既風流居酒屋餐廳有獨立房間俾客人開PRIVATE PARTY,餐廳唔係好大都有咁既佈局不錯喔呢間餐廳其實都無改錯名,食物選擇無論生熟食物都好多,夠曬風流,烏冬同飯類就最抵ORDER,價錢分分鐘平過茶餐廳香蔥吞拿魚卷 ($160)食日本野點少得食下壽司卷物,香蔥吞拿魚卷包得夠實淨唔會一夾就散,吞拿魚蓉份量都唔少明太子玉子燒 ($48)、日式餃子 ($38)、鹽燒秋刀魚 ($58)跟住就食下熟食,明太子玉子燒付上大量明太子,日式餃子係用油炸方式,比平常食到的香口得多,鹽燒秋刀魚燒得唔乾啖啖肉不錯炒雜菜 ($88)炒雜菜估唔到咁大碟,加上木魚係面頭更香口安格斯牛肉烏冬 ($88)安格斯牛肉以半熟形式上碗,將佢地浸落熱湯就岩岩好,有點似越南生牛肉湯河個做法,烏冬好滑而且好大碗,兩個人分都每人分到2小碗
香蔥吞拿魚卷 ($160)
炒雜菜 ($88)
炒雜菜估唔到咁大碟,加上木魚係面頭更香口
安格斯牛肉烏冬 ($88)
2019-03-02
$264 (Dinner)
2019-03-03 91 views
辛苦左一年,終於到出bonus嘅時候,當然要約埋朋友食餐好嘅,獎勵下自己啦~ 自己一直都好想試廚師發辦,朋友介紹左銅鑼灣風流居酒屋,呢度最正可以俾個budget廚師,咁就唔怕失左預算啦。海葡萄之前去過沖繩,一食就愛上了。入口咬開,爽脆嘅口感再散發出鹹鹹嘅味道。因為海葡萄保存期好短,所以係香港好少地方見到,呢度有得食好開心。三文魚子溫泉蛋滑捋捋嘅温泉蛋配上日本醬油同三文魚子。温泉蛋入口即化,三文魚子鮮味   兩種鮮味碰撞一齊,味道更上一層樓。日式蟹肉蒸蛋 滑滑嘅蒸蛋配上勁多鮮嫩蟹肉,蟹肉嘅鮮甜滲透係蛋中間,鮮味滿分。刺身:赤左蝦、金目鯛、油甘魚、深海池魚刺身非常新鮮,廚師切得厚厚,食落滿足感爆燈。赤左蝦肉質爽彈甘甜。金目鯛爽甜新鮮,肥美而不膩。油甘魚魚油份高,入口甘香肥美。深海池魚入口質感爽脆,魚味突出。燒南非鮑魚將燒好嘅鮑魚切成細件,方便客人食用。燒既同時加上香料提鮮,仲有少少黑椒粒點綴,彈牙好味。燒三文魚配汁煮蘿蔔汁煮方式可以保存三文魚香,大大件口感一流。蘿蔔吸收晒三文魚汁嘅鮮味,蘿蔔超腍又無渣,令到整碟餸菜無主客之分,蘿蔔都做到同樣出色。壽司海膽係我至愛~ 呢個海膽壽司好好食,海膽

刺身:赤左蝦、金目鯛、油甘魚、深海池魚
刺身非常新鮮,廚師切得厚厚,食落滿足感爆燈。
刺身:赤左蝦、金目鯛、油甘魚、深海池魚
赤左蝦肉質爽彈甘甜。金目鯛爽甜新鮮,肥美而不膩。

壽司
海膽係我至愛~ 呢個海膽壽司好好食,海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶,真係可以食好多好多件。

鮮蝦麵豉湯
濃濃蝦味融係香甜嘅湯頭入面,再配上味噌, 呢個麵豉湯無得頂~

日式咖喱飯
微辣嘅日式咖喱,非常惹味。再有洋蔥、薯仔粒同蘿蔔粒點綴一下,更加帶出咖喱香味。

魚湯烏冬
誠意推介,鮮魚湯會令你一試難忘。 湯底一定係經過長時間淆製先有呢個味道, 純魚湯加烏冬絕配,推介必試。

泡芙
甜品有泡芙作總結,呢餐 Omakase 大滿足。

想試 Omakase 嘅朋友仔,誠意推介黎呢間試試~
泡芙
最近迷上了四處到訪居酒屋,嘗試在香港感受日本風情,一直得知永光中心有很多日本料理的選擇,今天首先試6樓的風流居酒屋餐廳地方不算大,大概十多張桌左右,但桌與桌之間都有足夠空間,而且二人到訪同樣是提供四人桌,不會要求搭枱,很適合聊天的地方柔和的燈光、牆上名種日系畫像配上日本音樂,真的有置身日本居酒的感覺呢肚子餓得很,先點一碗安格斯牛肉烏冬醫肚。烏冬口感十分好,彈牙而不會過冧或過硬,煮的時間拿捏得正好接下來點了些小吃,方便我們一邊談天一邊吃我最喜歡是牛舌棒,作為一位牛舌愛好者,幾乎到任何日式餐廳我都會點牛舌,我認為這家的牛舌岀色的地方是火候控制得很好,牛舌沒有岀現過熟情況,而且調味亦足夠。燒鰻魚亦是推介之一,這個份量只需128元,確實是良心價。鰻魚肥美,吃起來啖啖肉,必吃最後一樣特別推介的是蒜蓉燒生蠔,生蠔十分新鮮,而且清洗得十分乾淨,沒有留蠔殼在蠔上。餐廳還有即開生蠔,炸生蠔等蠔類食物供應,喜歡吃蠔的朋友記得一試另外還點了數種炸物及串燒,質素都是不俗的,但就不一一介紹了,留待看食評的你自己去發掘美食吧

接下來點了些小吃,方便我們一邊談天一邊吃

2019-02-28
$350 (Dinner)
  • 燒牛舌
今日lunch 黎到登龍街呢邊 好多唔同餐廳揀 最後揀左黎呢一間食下壽司❤️呢到裝修得好有日本居酒屋風格 而且lunch set 都好抵食😆😆我就叫左壽司定食12件 朋友叫左個鮪魚三色丼每個lunch set 都包埋沙律 前菜 同埋湯呢日嘅前菜係海萄葡 口感好特別 唔係成日見到有得食😆湯就係麵䜴湯 係每次食日本菜都必需要有的😆首先講下我個壽司定食12件 一上桌就已經賺足視覺享受 每件魚生都新鮮 當中我最鐘意嘅係 帶子 燒左口魚邊 中拖羅 同埋銀色個一款(忘了叫咩名🙈) 帶子厚切鮮甜 燒左口魚入口即溶 中拖羅好肥美 銀色個一款好濃厚魚鮮味😋😋😋而且壽司飯係師傅已經調左味 唔洗點豉油食而朋友嘅鮪魚三色丼 分別係兩款唔同拖羅加香蔥鮪魚蓉魚生好鮮甜 入口即溶❤️❤️食完真係回味無窮 而且性價比都好高 值得再黎

我就叫左壽司定食12件 朋友叫左個鮪魚三色丼

而朋友嘅鮪魚三色丼 分別係兩款唔同拖羅加香蔥鮪魚蓉
魚生好鮮甜 入口即溶❤️❤️

食完真係回味無窮 而且性價比都好高 值得再黎
2019-01-14 171 views
黎到銅鑼灣搵食,大家可以留意下位於樓上舖既餐廳,分分鐘會有驚喜。今日我就黎到一間位於登龍街28號永光中心6樓既日式餐廳,叫做風流居酒屋,黎個廚師發辦。點餐既居酒屋就成日食,廚師發辦我都係第一次。呢度最正係可以俾個預算餐廳,廚師會跟你個預算,俾當日最靚既食材俾客人享用,今次體驗十分唔錯。小鉢有海葡萄同軟殼蟹沙律,我第一次食海葡萄,一早知佢係沖繩特產都已經好想試,今日餐廳有供應,終於試到,食落同食魚子感覺差唔多,營養又豐富,正呀。軟殼蟹沙律又係誠意之作,軟殼蟹岩岩炸起,香脆可口唔油膩,配埋沙律一冷一熱入口,可以刺激味蕾。煮物有日式蟹肉蒸蛋,蒸蛋非常嫰滑,蟹肉夠鮮味,加埋海苔一齊食,層次感增加。碳燒鮑魚,鮑魚選用南非出產既鮑魚,經廚師悉心處理,熟成度恰到好處,廚師既細心地將鮑魚切片,食落爽口。三文魚汁煮蘿白,厚切脆皮三文魚扒,三文魚皮燒到皮脆但魚肉仍然鮮嫩,蘿白入口即溶,配埋廚師特製三文魚汁,兩樣食材同樣出色。鹽燒和牛配野菜,我好喜歡食牛,所以特別期待啲款菜式,以廚師今晚既水準黎睇,當然不令我失望,牛肉本身肉味已經好濃,加上少少鹽已經令牛肉更加好味,再有埋牛舌野菜做陪襯,沒齒難忘。日式咖哩烏

軟殼蟹沙

碳燒鮑魚

鹽燒和牛配野菜

日式咖哩烏冬魚湯烏冬,聽個名無咩特別,但偏偏魚湯烏冬先係重點推介,食第一啖已經嘩咗一聲,真係好鮮,應該係經過多個小時淆製既魚湯先會有呢個味道,一試難忘,真心要去試,難以形容既好味。 咖哩烏冬餐廳選用有辣味既咖哩汁,比起只用甜味既日式餐廳黎講算係有自己既特色。
日式咖哩烏冬, 魚湯烏冬
魚湯烏冬

飯後仲有泡芙甜品,好滿足既一餐~
泡芙

大家會唔會覺得奇怪點解冇魚生刺生,因為當日我唔想食生野,所以同餐廳溝通過後廚師就安排了熟食。正常黎講係會有刺生及壽司供應的。所以大家落單前記得同餐廳溝通。
軟殼蟹沙
碳燒鮑魚
鹽燒和牛配野菜
2019-01-05 118 views
最近又同爸爸去搵食, 搵到間新新地既居酒屋! 一去到就見到「大眾酒場」呢個牌, 又有酒飲啦~ 餐廳細細間, 星期三既7:30上到去竟然係第一枱客。。。! 可以包場 XD 不過坐坐下就有人黎啦 想飲highball 但佢話今日無。。。 唔想飲sake, 咁就飲啤酒啦~ 點左杯sapporo同黑啤, 好細杯。。。。。。。 爸爸話想食雞泡魚乾, 所以就點左~ OK啦都燒得乾身, 無乜特別~ 想食薄切但又無~ 所以就點左個四點刺身~ 都幾新鮮, 不過如果店員上菜果時介紹下就更好啦~ 蒜蓉燒廣島蠔~好吸引~不過可能燒完,隻蠔得番好細。。。XD 明太子雞翼~ 外層幾香口, 中間有明太子做饀, OK啦 柚子胡椒黑豚肉 肉質幾彈牙, 柚子胡椒係靠旁邊既醬, 燒得幾香口幾好味丫 免治雞肉串~ 幾乎次次係串燒都點既, 中間有D雞軟骨好有口感, 仲有鶉春蛋點~ 明太子醬淮山~ 係燒左淮山後上面加明太子, 淮山都燒得幾乾身, 明太子就少少咸, 但其實得4片, 食左都唔係好覺。。。。。。 鹽燒秋刀魚~ 燒得幾香, 但唔夠乾身, 但都OK幾好食既, 由於原條燒, 所以中間個肚位有少少苦, 但
最近又同爸爸去搵食,
搵到間新新地既居酒屋!
一去到就見到「大眾酒場」呢個牌,
又有酒飲啦~

餐廳細細間,
星期三既7:30上到去竟然係第一枱客。。。!
可以包場 XD
不過坐坐下就有人黎啦

想飲highball 但佢話今日無。。。
唔想飲sake,
咁就飲啤酒啦~
點左杯sapporo同黑啤,
好細杯。。。。。。。

爸爸話想食雞泡魚乾,
所以就點左~
OK啦都燒得乾身,
無乜特別~

想食薄切但又無~
所以就點左個四點刺身
都幾新鮮,
不過如果店員上菜果時介紹下就更好啦~

蒜蓉燒廣島蠔~
好吸引~
不過可能燒完,
隻蠔得番好細。。。XD

明太子雞翼~
外層幾香口,
中間有明太子做饀,
OK啦

柚子胡椒黑豚肉
肉質幾彈牙,
柚子胡椒係靠旁邊既醬,
燒得幾香口幾好味丫

免治雞肉串~
幾乎次次係串燒都點既,
中間有D雞軟骨好有口感,
仲有鶉春蛋點~

明太子醬淮山~
係燒左淮山後上面加明太子,
淮山都燒得幾乾身,
明太子就少少咸,
但其實得4片,
食左都唔係好覺。。。。。。

鹽燒秋刀魚~
燒得幾香,
但唔夠乾身,
但都OK幾好食既,
由於原條燒,
所以中間個肚位有少少苦,
但都OK

燒飯團~
呢個又係幾乎次次食串燒都點既~
但呢個無得揀味,
好味~

風流左一晚,
食到飽飽,
都唔係好貴喎~
唔錯丫下次可以再去~
2019-01-02
$366 (Dinner)