2023-03-20 323 views
鮨一除左係尖沙嘴有分店外,係荃灣都有分店。距離荃灣西鐵站🚇大概10分鐘路程。店鋪內環境雖然不算大,但勝在檯燈都闊落,坐得尚算舒服。可以選擇坐吧檯或者卡位。🌟千層海膽飯(細)$198來鮨一絕對要試下聞名的海膽飯。海膽份量毫不吝嗇,而且好肥美。上面鋪上少許金箔⭐️點綴,提升精緻度。當日海膽相當甜,加上紫菜裹著食凸顯海膽鮮甜味。而搭配拖羅蓉同赤醋飯,入口就有多重口感🤤,拖羅蓉可以解膩,又不缺乏海膽的甜味。🌟日本真蠔🦪$58好大隻的日本真蠔😋師傅已經提前幫你肉離殼。入口清甜帶點creamy質感,帶有輕微海水味🌊,唔會太鹹,容易入口。🌟雞泡魚乾🐡$68很適合下酒的小食。燒得啱啱好,表層充滿閃令令的魚油🐠口感唔會太硬,又品嚐到魚香味。但份量不算多,有點小貴。🌟蒲燒鰻魚茶漬飯🍵$58一小碗飯同埋好細舊鰻魚。鰻魚汁十分少,所以一定要加湯食。但茶漬湯真係試到茶味🍵,但偏鹹。🌟清酒煮蜆🍶$62蜆肉🐚鮮甜,配上蘿蔔煮,伴隨著淡淡清酒🍶味,入口甘香又帶甜清甜。完全食唔到一粒沙。🌟壽司系列🍣火炙三文魚腩壽司$18火炙碟魚邊壽司$26牛油果軟殼蟹反卷🦀️$75火炙壽司燒到d魚香味出曬來,入口充滿豐富油香味。牛油果軟殼

🌟千層海膽飯(細)$198

🌟壽司系列🍣
火炙三文魚腩壽司$18
火炙碟魚邊壽司$26
牛油果軟殼蟹反卷🦀️$75

火炙壽司燒到d魚香味出曬來,入口充滿豐富油香味。牛油果軟殼蟹反卷就一般,牛油果🥑唔太新鮮而且比例少。

總括而言,食物質素良好,價錢中等,不算好高,性價比不錯。海膽係絕對推介的,份量不算少,對得起呢個價錢。

2023-01-17 398 views
話說有親戚由英國返香港,佢聲稱英國嘅日本嘢好難食,所以就叫我搵間日本嘢入到去我就直頭當佢係居酒屋咁酒盜芝士 同螢光魷魚 夠味送酒正再去一定返o桌炸雞軟骨 普通料燒鱈魚乾 唔會再叫甲羅燒 好好味,好味到要申條利洗乾淨個蟹殼🤤蜆肉麵豉湯 食咗咁多年,咩嘢覺得佢味道好清淡冇乜特別千層海膽飯 好味係真係好味,但係個份量真係少得好可憐燒白鱔串 唔使諗,總之飲酒就一定要叫唔好意思,因為同個親戚傾偈,傾得太開心啲嘢食一落枱就起筷都成日唔記得影相不過總括而言,呢間嘢啲食物質素係值得再去下次去到希望我記得影多啲相再放上來
話說有親戚由英國返香港,
佢聲稱英國嘅日本嘢好難食,所以就叫我搵間日本嘢

入到去我就直頭當佢係居酒屋咁
酒盜芝士 同螢光魷魚 夠味送酒正再去一定返o桌

炸雞軟骨 普通料
燒鱈魚乾 唔會再叫

甲羅燒 好好味,好味到要申條利洗乾淨個蟹殼🤤
蜆肉麵豉湯 食咗咁多年,咩嘢覺得佢味道好清淡冇乜特別
千層海膽飯 好味係真係好味,但係個份量真係少得好可憐
燒白鱔串 唔使諗,總之飲酒就一定要叫

唔好意思,因為同個親戚傾偈,傾得太開心
啲嘢食一落枱就起筷都成日唔記得影相

不過總括而言,呢間嘢啲食物質素係值得再去
下次去到希望我記得影多啲相再放上來
螢光魷魚
炸雞軟骨
酒盜芝士
2023-01-14 261 views
📍#鮨一日本料理#MFJ荃灣 #MFJ日本菜人均消費: HKD198之前係尖沙咀食過幾好食,見荃灣 @gonesushitw 唔多人又試下!2022年最後一個Working Day食餐好嘅Lunch! ⭐️豐盛丼 $198原價$398,半價$198!咁豐富見到都覺得邪惡😈 一共有買款食材:海膽,拖羅蓉,三文魚籽,赤蝦!海膽都幾肥好鮮甜,三文魚籽好正爆晒漿,赤蝦都大隻!份量唔算好大份,但正體新鮮好味!(但如果係$398我唔會食🤣)午餐無加一,雖然working day午餐有啲貴,但都值得嘅✅#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodblogger #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #japanesedon #don #相機食先 #荃灣美食 #日本菜 #刺身丼 #丼

📍#鮨一日本料理

#MFJ荃灣 #MFJ日本菜

人均消費: HKD198

⭐️豐盛丼 $198

2022-12-23
$198 (Lunch)
2023-01-10 283 views
今晚約左友人睇9點半,咁離睇戲重有大把時間,我哋就去飲野食飯。戲院在荃灣廣場,所以我哋就到附近搵野食,見佢有位就入左去坐巴枱。一坐底對住啲魚生,見到我都唔開胃,啲八爪魚乾到⋯⋯啲魚望落去黑黑灰灰咁。我哋叫支啤酒就咁叫啲小食。點左瑩光尤魚,酒盗芝士。呢兩碟都唔洗佢煮,佢叫要買返嚟放在碟就得了。另外兩碟就要廚房整,分別係清酒煮蜆同燒魚干。碗蜆好大碗,不過大部分係蘿蔔,如果煮得淋又入味都算,又唔入味又唔夠淋,重要加七味粉落去啲蜆度。個魚干就正常不過未見過咁嘅presentation, 唔知有冇一塊,只知非常細碟,比平時出去食開少。我哋食左呢一round就埋單走,過第二間再食過。

2023-01-04
$175 (Dinner)
2022-12-05 193 views
Book左8點半,由於未去過呢度,搵到既時候去到係8點40分,已經見佢地唔係好想招呼我地,但住間鋪係一個人都冇既,都有啲心知不妙,但book左就試下啦,叫左4個680嗰個set,再加左個海膽飯, 全部極速上菜,唔好味,唔新鮮,仲要鋪入面5-6個人面口都唔好,唔知係咪覺得我地阻住佢地收工咁,極速食完,蛋糕都冇喺佢度切就走左,埋單2千4百幾,未試過2千幾蚊食到一肚氣仲要唔好味,一定冇下次
2022-11-18 166 views
朋友想食日本嘢 我又碌下OpenRice覓食驚夜晚食飯多人嗱嗱臨Openrice book 位📍鮨一日本料理荃灣大壩街77-83號大苑樓地下D舖-八爪魚刺身 $48味道清淡 有咬口-特上十貫目 $318大大件高質厚切手握壽司新鮮食材 壽司米飯酸度適中 口感一流-鵝肝壽司 $48香煎鵝肝 外脆內軟-牛肉湯烏冬 $68麵豉湯底 烏冬選用稻庭烏冬 牛肉略嫌太過鞋口🌟總結🌟雖然環境有點擠逼服務態度一般食物味道不錯 食物款式多 下次再encore
朋友想食日本嘢

食物味道不錯 食物款式多 下次再encore
2022-11-17
Type of Meal
Dinner
晚市去左 💛鮨一 食日本料理店舖雖然唔算大 但設有𝓑𝓪𝓻枱同座位而餐牌款式選擇多 刺身 壽司🍣🍱🍜🍤 湯烏冬 定食 茶漬飯 小食等五品刺身定食🍱 $118(甜蝦 帶子 八爪魚 三文魚 白身魚)每款刺身都好鮮甜 而且附送 前菜 沙律 麵豉湯 成個餐好豐富 夠哂飽肚😋特上十貫目🍣 $298由壽司師傳👨🏻‍🍳挑選嘅十款時令款式 海膽軍艦 帶子 三文魚 蟹柳棒等…海膽份量算多 好鮮甜 咬入口 有種溶入口嘅感覺好好味🤤 而其他壽司都一樣新鮮又好食😋牛肉稻庭湯烏冬🍜 $88湯底清甜 肥牛份量算多 稻庭烏冬好滑 唔會太淋👍🏻👍🏻💛 鮨一日本料理 @gonesushitw 📌 荃灣大壩街79號地舖📌 大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖📌 尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓#鮨一日本料理 #日式 #荃灣 #荃灣日式料理 #午餐 #晚餐 #定食 #荃灣日本料理 #日本料理 #小店推介 #荃灣黃店 #黃店 #黄色經濟圈 #荃灣美食 #黃店推介 #居酒屋 #相機食先 #良心小店 #Tsuenwan #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #foodblo
晚市去左 💛鮨一 食日本料理
店舖雖然唔算大 但設有𝓑𝓪𝓻枱同座位
而餐牌款式選擇多 刺身 壽司🍣🍱🍜🍤
湯烏冬 定食 茶漬飯 小食等

五品刺身定食🍱 $118
(甜蝦 帶子 八爪魚 三文魚 白身魚)
每款刺身都好鮮甜 而且附送 前菜 沙律 麵豉湯
成個餐好豐富 夠哂飽肚😋

壽司師傳👨🏻‍🍳挑選嘅十款時令款式
海膽軍艦 帶子 三文魚 蟹柳棒等…
海膽份量算多 好鮮甜 咬入口 有種溶入口嘅感覺
好好味🤤 而其他壽司都一樣新鮮又好食😋

湯底清甜 肥牛份量算多
稻庭烏冬好滑 唔會太淋👍🏻👍🏻

💛 鮨一日本料理 @gonesushitw
📌 荃灣大壩街79號地舖
📌 大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖
📌 尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓

#鮨一日本料理 #日式 #荃灣 #荃灣日式料理 #午餐 #晚餐 #定食 #荃灣日本料理 #日本料理 #小店推介 #荃灣黃店 #黃店 #黄色經濟圈 #荃灣美食 #黃店推介 #居酒屋 #相機食先 #良心小店 #Tsuenwan #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #foodblog #hongkongfood #hkfood #foodstagram #blogger #hkblogger
五品刺身定食🍱 $118 (甜蝦 帶子 八爪魚 三文魚 白身魚)
牛肉稻庭湯烏冬🍜 $88
男朋友生日諗住帶佢食好西簡左呢間既, 季節限定 一人前,原價$980 做緊promotion 7折$680,第2位$340,見到咁抵,就去左試一試。生壕size都有我手掌咁大,幾鮮幾甜。起初見到menu無寫明係咩手卷,上菜個陣見到係海膽手卷,驚左驚,驚食落海膽會有陣臭味,點知食落有驚喜,成餐最出色就係呢款手卷。鮟鱅魚肝煮付,口感有啲特別,味道唔錯幾入味。最令我心掛掛既係生壕、海膽吞拿魚手卷,仲有鮟鱅魚肝煮付,其他菜式都好新鮮,做緊優惠質素都無馬馬虎虎,唔錯唔錯
男朋友生日諗住帶佢食好西

生壕size都有我手掌咁大,幾鮮幾甜。

鮟鱅魚肝煮付,口感有啲特別,味道唔錯幾入味。

2022-09-29
$540 (Lunch)
Celebration
Birthday
日式料理小店 – 鮨一(´・∀・`)ヘッw香港地方寸金尺土所以話明係小店地方都唔算係好大, 但每張檯個間距都夠闊所以都唔會坐得好迫狹 Nice!坐低個陣就見到 每檯都必點一個鮨一千層海膽飯 睇落好吸引所以我都點左一個來試試來到的時候見到千層海膽真係好震撼我叫左個細Size 就$198呢個小海膽山 下面仲埋藏住吞拿魚蓉脆口既紫菜 包住2樣都入口即溶鮮甜 再加上小小飯粒𐤔(◍´͈ ᵕ `͈ ◍)𐤔真係超正 ! 跟住別人點菜 真係無執輸 : P然後叫左個鮨一沙律 $125- ̗̀ ( ˶'ᵕ'˶) ̖́-佢中間有個新鮮蕃茄仔然後沙律菜用酸MAYMAY的沙律醋撈埋入面有極多 刺身粒粒以我食得出同埋認得出佢個樣子的就有三文魚籽, 油甘魚, 八爪魚, 劍魚腩哈哈 食到底 D 菜都就快吃清光 都仲有好多刺身粒粒 所以真係好味又抵食六貫目配三色刺身定食 $168有我最愛的炙燒左口魚 帶子同埋海膽每一口壽司都食得出新鮮同埋用心同埋壽司都握得很好 一口一舊肥美既三文魚都係我個人最愛❤️‪(´•ᴗ• ก )‬՞ ՞呢個set-dor有埋麵豉湯同埋中華沙律小食送 鰻魚茶漬飯 $58( ᴖ ·̫ ᴖ )因為老公好餓所以叫多個
日式料理小店 – 鮨一(´・∀・`)ヘッw
香港地方寸金尺土所以話明係小店
地方都唔算係好大, 但每張檯個間距都夠闊
所以都唔會坐得好迫狹 Nice!

坐低個陣就見到 每檯都必點一個

佢中間有個新鮮蕃茄仔
然後沙律菜用酸MAYMAY的沙律醋撈埋
入面有極多 刺身粒粒
以我食得出同埋認得出佢個樣子的就有
三文魚籽, 油甘魚, 八爪魚, 劍魚腩
哈哈 食到底 D 菜都就快吃清光
都仲有好多刺身粒粒 所以真係好味又抵食

六貫目配三色刺身定食 $168
有我最愛的炙燒左口魚 帶子同埋海膽
每一口壽司都食得出新鮮同埋用心
同埋壽司都握得很好 一口一舊
肥美既三文魚都係我個人最愛❤️‪(´•ᴗ• ก )‬՞ ՞
呢個set-dor有埋麵豉湯同埋中華沙律小食送 

鰻魚茶漬飯 $58( ᴖ ·̫ ᴖ )
因為老公好餓所以叫多個飯飯試下

份外滿足┗(^∀^)┛

辣酒煮廣島蠔 $78
平時出去食飯1有個蠔字
沒有$128都走唔甩
$78唔係唔叫阿麻?
來到大大兜 蠔又漲卜卜
都有成6隻蠔仔
辣酒是日式輕微7味粉個隻香辣味
所以其實唔係好辣架JA
怕吃辣的朋友仔都可以照叫
蠔仔加埋小小湯一齊食ꉂ೭(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)౨”
熱辣辣又爆汁 好正
大大舊白蘿蔔 沒渣又有清湯香味

味醂魚干 $68
平時都已經好中意食
佢燒到好香口再加埋蛋黃醬
真係令到人食唔停口
咸咸甜甜真係好岩飲番杯啤酒~(ꕤ ॑꒳ ॑*)ノ

今餐真係好高質既日式料理
食得好開心, 價錢又親民,
店長態度很好, 每次上菜都介紹番菜式名
吃完的碟很快幫忙收拾, GOODGOOD(๑✧∀✧๑)☀😁
2022-09-22 1593 views
位於荃灣的新店只有數十個座位 店鋪面積不大 食物種類選擇卻頗多 除了常見的日式小吃和時令刺身 亦有鍋物 定食 茶漬飯 串燒等供應🍣.▪️鮨一沙律 | $125沙律材料豐富 包括三文魚 油甘魚 八爪魚 吞拿魚粒 帶子等 配上原隻鮮甜多汁的日本蕃茄和沙律菜 整體很匹配 是令人胃口大開的前菜 .▪️千層海膽飯 (小) | $198鮨一憑藉千層海膽杯打響名堂 海膽飯雖然用小杯呈上 但份量不算少 表面鋪滿滿的海膽 配搭底層滑嫩肥美的拖羅蓉 可以平衡海膽豐厚的膩感 可惜當天的海膽未至於很鮮甜 不過勝在海膽份量慷慨 金箔點綴更顯精緻 配上赤醋飯及紫菜同吃 口感豐富.▪️辣酒煮廣島蠔 | $78廣島蠔有六七隻以上 每隻均厚身飽滿 湯底鮮甜帶微辣 濃郁惹味 火喉掌控得宜 蘿蔔煮得軟腍 盡吸湯底精華.▪️八爪魚燒餅 | $32燒餅呈長條型 外型別緻 外皮燒得香脆 內裡是椰菜和八爪魚粒 口感有點像章魚燒 鹹鹹甜甜的 燒餅表面灑上大量紫菜及木魚碎 滋味可口 .▪️鹽燒活白鱔串 $68多款菜式最喜愛燒白鱔 白鱔厚身肥美 完全沒有魚腥味 外皮燒得相當勁香脆 內裡肉質依然嫩滑 簡單加上鹽粒調味 能帶出白鱔的鮮味.▪️六貫目三色
▪️鮨一沙律 | $125

▪️千層海膽飯 (小) | $198

▪️辣酒煮廣島蠔 | $78

▪️八爪魚燒餅 | $32

▪️鹽燒活白鱔串 $68

▪️六貫目三色刺身定食 $168
刺身有三文魚 大蝦和八爪魚 壽司則有海膽 帶子和蟹柳 味道屬中規中矩

▪️吉列炸蠔茶漬飯 $58
茶湯的茶味清香 與香脆的吉列蠔很搭配 飯粒的生熟度拿捏得不錯 吃了多款味道較濃的菜式 最後以清香的茶漬飯作結可大大中和膩感

$350 (Dinner)
  • 辣酒煮廣島蠔
  • 八爪魚燒餅
2022-09-10 167 views
海膽丼 (大) $298實物是超小的一個.是為了營造 爆丼效果. 這點不要驚訝.三色丼 不過不失 整個丼看起來比海膽丼大2分1.清酒煮蛤. 裡頭有10顆蛤 3個大蘿蔔. 價格比要自我衡量.
海膽丼 (大) $298
實物是超小的一個.
是為了營造 爆丼效果.
這點不要驚訝.

三色丼 不過不失 整個丼看起來比海膽丼大2分1.

海膽丼(大)
三色丼
2022-09-04 1393 views
又到Happy Friday 四圍去搵黃店支持一下的時間😙 今次目標係食日本野,揀咗呢一間叫鮨一既日本野食。聽人講最高性價比係食千層海膽飯,所以叫左個細既黎試下。 不過估唔到嘅係,佢個海膽份量超過半板,用晒所有紫菜到包唔晒,如果用呢個價錢($198)去食半板海膽仲有吞拿魚蓉嘅壽司飯,真係非常抵食。另一個店員推介嘅必食小吃- 炸澤蟹 ($48)佢成隻蟹都係揸到非常之脆,加上椒鹽喺面,可以連殼一齊食,佐酒一流我亦有叫到鮨一沙律 ($125) 開下胃。 佢採用日本原隻有機蕃茄配合多款角切魚生、魚籽,又用沙律菜墊底,非常Fresh! 壽司我就叫咗六貫目配三色刺身定食 ($168),包埋湯同前菜。入面最回本之選一定係金目鯛、海膽壽司、深海池魚壽司、火炙鰈魚邊壽司,食材新鮮無得彈 另外叫多咗兩個熱食主食,一個係辣酒煮廣島蠔($78),另一個係蒲燒鰻魚茶漬飯($58)前者個湯有白蘿蔔一齊淆既湯底,配上鮮甜既中size 蠔,只有微量辣味,成個湯都飲埋。至於茶漬飯方面,個鰻魚真係誠意之作,超入味又燒到岩岩好,超林身,配合埋淡淡茶加紫菜一齊食,味道啱啱好👍🏻👍🏻最後我亦有叫到一串 鹽燒活白鱔,佢哋既串燒

另一個店員推介嘅必食小吃- 炸澤蟹 ($48)

壽司我就叫咗六貫目配三色刺身定食 ($168)

最後我亦有叫到一串 鹽燒活白鱔,佢哋既串燒野其實都幾出色,可以控制到佢啱啱好熟,唔會太鞋身,配上檸檬汁一齊食,雖然少少骨要食得小心啲,但都非常值得encore
  • 辣酒煮廣島蠔
2022-09-02 168 views
呢間日式小店已經食過幾次,一直都係喺尖沙咀嗰間食,估唔到荃灣都有分店,上星期襯去荃灣順便幫襯埋☺️ 感覺性價比再比尖沙咀嗰間高啲😎 有好嘢當然要同大家分享吓啦🫶🏻呢個沙律係我去親都會嗌嘅菜式,因為佢性價比真係太高啦🤟🏻 除咗普通沙律菜之外,入面仲有勁多料,有各式各樣唔同嘅刺身,仲要比我發現佢啲用料升級咗🤣 以前會鋪蟹子喺面,而家係用三文魚子☺️ 而個蕃茄食落好鮮甜,連我平時唔鍾意食蕃茄都覺得好食😳呢個係店長推介我哋嘅炸物,亦係我第一次喺餐廳食嘅菜式😮 望住佢哋原隻奉上,都有少少於心不忍🥹 但不得不提真係幾好味😬 簡單灑上鹽嚟調味,炸得好脆身,好滋味!呢個真係海膽迷必食嘅菜式!成個飯由差唔多成板海膽同埋吞拿魚蓉組成,啲海膽多到就嚟滿瀉🤩 而且食落好鮮甜,一啲腥味都無,撈埋啲吞拿魚蓉一齊包紫菜食,超滿足😍 十分推介比鍾意食海膽嘅朋友仔!另外我哋嗌咗個定食都幾抵食,6舊壽司配3款刺身,仲跟埋中華沙律同湯添😗 刺身有三文魚、八爪魚同埋生蝦,三文魚夠哂肥美;而壽司就有深海池魚、金目鯛、帶子、海膽、蟹棒同火炙蝶魚邊!我最鍾意係佢嘅火炙蝶魚邊,食落入口即溶,啲魚油咇哂出嚟😋平時唔鍾意食熟蠔嘅我都覺得佢呢

炸澤蟹

千層海膽飯(細)

辣酒煮廣島蠔
平時唔鍾意食熟蠔嘅我都覺得佢呢道菜式幾唔錯!首先,啲蠔真係幾大隻幾creamy,加上佢個辣湯又辟走咗本身蠔嘅嗰陣味,非常易入口😋 配埋佢啲煮到腍哂嘅蘿蔔,食起上嚟好暖笠笠,冬天食應該仲正🤩

蒲燒鰻魚茶漬飯
之前已經有朋友推介過呢個茶漬飯,跟就一於試埋😆 鰻魚燒得好香脆,食落都幾肥美,好好味,而佢個茶漬飯食落真係帶有茶嘅清香味,同香口嘅鰻魚好夾🙌🏻

鹽燒活白鱔串
最後,我哋以肥美嘅燒白鱔作終結✨ 白鱔厚身大大舊,外皮燒得勁脆,但內裡竟然好嫩滑,加上鹽簡單調味,完全食得出鱔嘅鮮味!🤩 不過要注意,白鱔都係多骨,要小心進食😗

總括而言,呢間日式黃店真係好推薦大家去試,性價高超高,$200唔使都可以食咁多海膽真係第一次😆 除咗海膽,其他食物一樣咁高質,鍾意食日本嘢嘅朋友不容錯過🤟🏻

炸澤蟹
千層海膽飯(細)
辣酒煮廣島蠔
蒲燒鰻魚茶漬飯
2022-09-01 1057 views
荃灣超高質日本菜🤍-💛黃色商家-🍚鮨一千層海膽飯 (小) ($198)真係必試🫶🏻一拎到上嚟真係睇到呆咗…啲海膽堆到成座山咁高,下面仲有好新鮮嘅吞拿魚蓉喺底🫣而且海膽上面仲有啲金箔喺面頭,好啱打卡好靚😚啲海膽好鮮甜,完全唔腥之餘充滿海水味,而且份量真係超級多,睇落應該有成板海膽😍至於吞拿魚蓉顏色望落好新鮮,而且味道鮮美,質感軟滑,撈飯真係一流😋🥗鮨一沙律 ($125)裏面有各種刺身,包括八爪魚、三文魚、三文魚子、吞拿魚、油甘魚,仲有原隻蕃茄🥰啲魚生好新鮮而且唔會好淋,尤其係八爪魚好爽口,同埋三文魚子真係超級好食,完全唔腥之餘好鮮甜🤣沙律菜夠新鮮同爽口,值得一讚嘅係微酸嘅沙律汁好夾,真係好開胃,仲要提升咗成個沙律嘅鮮味同層次😘🐚辣酒煮蜆 ($65)未食已經聞到有啲辣辣地同埋清酒嘅香味,而且望到真係好大兜,真係好抵食🥹食落更加有驚喜,啲蜆超鮮甜,而且好滑,完全冇沙,大隻得嚟夠多汁😚仲有好多白蘿蔔,好入味同埋好甜!!最後梗係要試埋個湯,湯嘅味道微辣得嚟充滿蜆肉嘅鮮甜,仲有好香嘅清酒味,真係一流👀🍱六貫目配三色刺身定食 ($168)分別有帶子、吞拿魚、蟹柳、海膽、左口魚、油甘魚壽司,仲有三文魚
荃灣超高質日本菜🤍
💛黃色商家
🍚鮨一千層海膽飯 (小) ($198)
真係必試🫶🏻
而且海膽上面仲有啲金箔喺面頭,好啱打卡好靚😚

🥗鮨一沙律 ($125)

🐚辣酒煮蜆 ($65)
仲有好多白蘿蔔,好入味同埋好甜!!

🍱六貫目配三色刺身定食 ($168)
分別有帶子、吞拿魚、蟹柳、海膽、左口魚、油甘魚壽司,仲有三文魚刺身同埋八爪魚刺身同甜蝦刺身~
一定要提嘅係三文魚刺身好厚好鮮甜,仲有甜蝦啲膏超鮮🙈
壽司方面,小編最愛左口魚壽司,充滿油香,入口即溶,真係食過返尋味🥹
整體來講刺身好新鮮,而且啲飯唔會太散,份量適中,推介!

🐟鹽燒活白鱔串 ($68)
完全唔腥,仲要冇骨,魚肉軟嫩,充滿油香,連魚皮都燒得好脆而且完全唔油😍
🍘八爪魚燒餅 ($32)
上面好多木魚碎,食落好似章魚燒😂
不過裏面好足料,有好多八爪魚粒粒之餘,餅皮亦都好脆,加埋惹味嘅燒汁,好適合作為小食!

🦪吉列炸蠔茶漬飯 ($58)
吉列蠔炸得夠脆,外層炸衣唔會太厚,而且裏面嘅蠔夠晒鮮甜肥美,超級大隻🥰
茶湯帶有淡淡茶香,好易入口,而且飯粒飽滿,粒粒分明,食落好滿足🫶🏻

餐廳嘅裝修係好似典型嘅日本居酒屋咁,而且位置好方便,店舖唔算好大,但係座位都幾舒服,而且人流都幾多🙈
小編同朋友六點幾入去食先唔使等位,食到一半間舖頭已經滿晒人🤣
值得一讚嘅係上菜好快,而且服務好貼心,食物質素同埋味道真係冇得頂,超級推薦大家去試吓❤️‍🔥

味道 9.5/10
📍 鮨一日本料理
荃灣大壩街79號地舖
(其他分店:
尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓
大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖)

#米食荃灣 #米食荃灣西 #米食尖沙咀 #米食大埔 #米食日本菜 #米食居酒屋 #米飲嘢 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
2022-08-31
$390 (Dinner)
  • 清酒煮蜆
  • 千層海膽飯
【荃灣超高質日本料理🇯🇵鮨一😳必食招牌海膽山!】-今日同大家介紹呢間荃灣超高質嘅日本料理店🍣鮨一🍣佢個海膽飯真係好正🥹去開荃灣真係要試吓❗️-餐廳係荃灣廣場附近😗喺荃灣西站A2出口行幾分鐘就到😎食物方面選擇豐富😋壽司🍣、刺身、飯類、熟食、串燒同鍋物都有🤩仲有自製梅酒🍺餐廳人氣都幾高七點幾左右就出現人龍😏要試可能要早啲黎啦~-😋鮨一千層海膽飯🧡 $198+1打頭陣嘅梗係小編最愛嘅海膽飯😍一上枱超驚艷🤩海膽堆到山咁高⛰分量差唔多有成板海膽😝面頭仲有啲金箔🌟下層係滿滿嘅吞拿魚蓉😚超豪華❗️呢個價錢認真抵嗌🥹海膽口感奶滑濃郁🥰入口即溶,非常鮮甜😆1️⃣食法1: 先試一口原汁原味嘅海膽🤤2️⃣食法2: 用紫菜包住海膽😳再落少少Wasabi同豉油提鮮3️⃣食法3: 加入豉油和Wasabi😝將餘下嘅海膽同吞拿魚蓉與壽司飯拌勻😍吞拿魚用軟綿綿加上海膽嘅creamy☺️絕對係味覺嘅享受😎好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖-😋鮨一沙律🥗 $125+1呢碟賣相非常吸引🌈顏色相當豐富入面有八爪魚🐙三文魚子、三文魚、吞拿魚同油甘魚所有刺身都非常新鮮😳尤其係三文魚🍣油脂豐富😋超美味~同埋佢嘅三文魚子充滿海水味🌊超級讚🥹沙律菜爽脆加埋蕃茄😝令沙律
【荃灣超高質日本料理🇯🇵鮨一😳必食招牌海膽山!】

今日同大家介紹呢間荃灣超高質嘅日本料理店🍣鮨一🍣
佢個海膽飯真係好正🥹去開荃灣真係要試吓❗️

餐廳係荃灣廣場附近😗喺荃灣西站A2出口行幾分鐘就到😎

餐廳人氣都幾高七點幾左右就出現人龍😏要試可能要早啲黎啦~

鮨一千層海膽飯

😋鮨一千層海膽飯🧡 $198+1
打頭陣嘅梗係小編最愛嘅海膽飯😍
一上枱超驚艷🤩海膽堆到山咁高⛰
海膽口感奶滑濃郁🥰入口即溶,非常鮮甜😆
1️⃣食法1: 先試一口原汁原味嘅海膽🤤

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

😋鮨一沙律🥗 $125+1
呢碟賣相非常吸引🌈顏色相當豐富
入面有八爪魚🐙三文魚子、三文魚、吞拿魚同油甘魚
所有刺身都非常新鮮😳尤其係三文魚🍣油脂豐富😋超美味~
同埋佢嘅三文魚子充滿海水味🌊超級讚🥹
沙律菜爽脆加埋蕃茄😝令沙律變得好清新🥗

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

😋六貫目配三色刺身定食🍣 $168+1
呢個相當抵食😝跟餐有前菜、麵豉湯以及沙律🥗
定食沙律及前菜

🍣壽司有⑥件,包括:
海膽|蟹柳|火炙碟魚邊|帶子|白身魚
海膽軍艦壽司依舊係my favourite 💁🏻‍♀️
帶子厚身食落好嫩滑😝
壽司飯捏得緊緻😆唔會好鬆散😌刺身大大片完全覆蓋飯團🥹超滿足

🍣三色刺身包括:
三文魚🐟|甜蝦🦐|八爪魚🐙
三文魚肥美充滿魚油😆甜蝦鮮甜仲可以食到蝦膏😝八爪魚刺身則有咬口💁🏻‍♀️

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

吉列炸蠔茶潰飯

😋吉列炸蠔茶潰飯🫖$58+1
吉列炸蠔香脆肥美😳
茶漬飯的米飯保留一點硬度,落咗湯都唔會腍曬😌
高湯味道清新而且不膩,充滿和風感覺😆

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

平時都係食開用甜醬油調味嘅照燒白鱔😳
鹽燒真係好少食🧂原來別有一番風味🤩
白鱔皮燒到脆卜卜😜鹽燒更能帶出魚肉嘅鮮味😚

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

總括而言,🍣鮨一🍣刺身食材新鮮,熟食同樣高質素,絕對值得一試👍🏻🤩

📍 鮨一日本料理
荃灣:荃灣大壩街79號地舖
尖沙咀:尖沙咀厚福街12號藍馬商業大廈18-20樓
大埔:大埔翠怡街3號翠怡花園B座16號舖
💸人均消費:$393
2022-08-31
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$393 (Dinner)
鮨一千層海膽飯
辣酒煮蜆