Restaurant: Genki Sushi (FitFort)
Info:

2015-03-31 224 views
元氣係公司周邊的餐廳都差不多試哂,就食下元氣啦,見佢下午茶唔太貴但有ok多野食!下午茶餐包五件壽司、炸墨魚嘴及烏冬,壽司味道正常,魚生都算新鮮,係略嫌軍艦壽司的紫菜唔夠脆,太腍,醋飯味道都夠酸!而我最鐘意就係炸墨魚嘴啦,熱辣辣好酥脆,咬落仲好juicy,而烏冬就普普通通,份量偏少,湯底我估係昆布鹹湯,冇咩特別。
元氣
2015-03-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2014-04-05 721 views
是日一個人午餐。去銀行處理完私人事務已是2:15,決定行去健威坊的元氣來一個late lunch!到達門口剛好2:30,開始了下午茶時段。是日點餐:午後之三食。寿司有三文魚寿司,赤海蝦,皇帝蟹柳寿司,炸蝦卷。小食選了炸蝦仁,輕食則點了湯烏冬。食物很快便送到。今餐的亮點到了:這個餐共有10隻蝦!赤海蝦x1炸蝦卷x1炸蝦仁x8整體來說各樣食物都達標,炸蝦卷是新鮮的,烏冬也夠熱,炸蝦分量比我預期中多。以四十多元來說的確很化算了!
午後自選三食
是日一個人午餐。
到達門口剛好2:30,開始了下午茶時段。
是日點餐:午後之三食。
寿司有三文魚寿司,赤海蝦,皇帝蟹柳寿司,炸蝦卷。
小食選了炸蝦仁,輕食則點了湯烏冬。
食物很快便送到。今餐的亮點到了:
這個餐共有10隻蝦!
赤海蝦x1
炸蝦卷x1
炸蝦仁x8
2014-04-01
$49.5 (Tea)
2013-07-04 91 views
今日相約飯伴到元気吃午餐...佢既set lunch menu唔係太多選擇, 好似大概有5-6個set, 有點難先選到想吃的午餐...不過呢間分店既環境幾舒適, 坐得幾舒服!我吃了一個"三文魚親子丼"@$58, 跟餐有一個麵鼓湯, 三文魚是以切粒上, 份量還可以的, 味道也算新鮮, 不過那個飯太暖而有點失色。至於味噌湯, 我相信係因為開粉既關係, 除左偏咸之外, 佢仲未完全溶化而有一'pat pat'既野....而果舊野係超咸到我要吐番佢出黎.....飯伴點了一個"元氣定食。炸魷魚"@$68, 入面包括左一個蒸蛋、味噌湯、迷你烏冬、壽司及炸魷魚。整個的味道一般, 蒸蛋不夠滑, 炸魷魚則算香脆可口; 迷你烏冬及壽司都是一般水準, 而飯伴的味噌湯就沒我的那麼咸了。午餐SET真的不好選卻又不太好吃...唯一可取就只是座位舒適吧!

不過呢間分店既環境幾舒適, 坐得幾舒服!

2013-06-17
$70 (Lunch)
2012-01-13 123 views
除夕夜沒有節目,一個人呆在家,dinner time諗諗下好想食餐好嘅迎接2012年,一諗就諗到元氣壽司,希望來年一如其名,多D元氣、多D活力! 為免等位,以及一個人的尷尬,所以我外賣自取!去到元氣,都成夜晚9點幾,但人龍/人氣依然強勁,店員也忙過不停!我落好order就到附近逛逛,等了30分鐘就有得拎走啦!無計啦,大時大節,客人又多,等耐少少都OK,最緊要好食嘛!(雖然我至愛之一嘅海膽賣晒。。。)今次都係我第一次去元氣而唔係堂食!不過呢次外賣經驗令我對元氣加分,因為佢地細心到用樽仔裝豉油(唔係用坊間的魚形豉油),分量較多,唔會唔夠點!至於wasabi就用小杯子裝住(即係通常人地用黎裝薑蔥油果D),又係大大pat,唔係得少少俾你!最體貼嘅係,外賣仲附有一隻小碟,俾你用黎溝wasabi豉油同埋點黎食!嘩,真係好周到、好方便呀! 三文魚壽司:好鮮味,D脂肪花又分佈平均,厚薄適中,一流! 生蝦壽司:大大隻躺在壽司飯上,D肉質夠鮮甜又爽,唔會得陣雪味! 清酒帆立貝壽司:無論佢嘅肉身同埋裙邊都好易咬開,唔韌唔腥! 海膽魷魚壽司:很多海膽魷魚,唔會只係薄薄一層!味道濃郁清新,帶輕微的辣,真係好好食

為免等位,以及一個人的尷尬,所以我外賣自取!

(雖然我至愛之一嘅海膽賣晒。。。)

三文魚壽司:好鮮味,D脂肪花又分佈平均,厚薄適中,一流!

清酒帆立貝壽司:無論佢嘅肉身同埋裙邊都好易咬開,唔韌唔腥!

海膽魷魚壽司:很多海膽魷魚,唔會只係薄薄一層!味道濃郁清新,帶輕微的辣,真係好好食!

軟殼蟹手卷:簡直係信心美味之作!
自從第一次食過之後真係好難忘,以後黎親元氣都必叫黎食!熱辣辣的炸軟殼蟹夠鮮夠入味,唔會係一大舊炸漿!配埋千島沙律醬,好醒胃!最要讚嘅係,呢個軟殼蟹手卷嘅軟殼蟹同飯嘅比例恰好,唔會蟹少而大舊飯!
三文魚壽司,生蝦壽司,清酒帆立貝壽司,海膽魷魚壽司,軟殼蟹手卷
簡直係信心美味之作!
外賣附有一隻小碟,俾你用黎溝wasabi豉油同埋點黎食!真係體貼周到!
2011-12-31
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$79 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
簡直係信心美味之作!
  • 三文魚壽司,海膽魷魚壽司,軟殼蟹手卷
2011-11-01 147 views
小伙子生日前數天,問了他想吃甚麼,吃日本菜是必然答案,上網尋找合適的店子,打算當天與家人同慶祝,誰料生日前夕,上柔道班時,師兄把他摔傷,雖然只是左膝,但足以令他寸步難移。上午看過跌打後,太座建議不要走得太遠,在家附近的壽司店慶祝吧!「元氣」是最近我家的店子,現正舉行「大滿足」的推廣,$9件壽司,唯各人對其特價品種不感興趣,兩個小魔怪是三文魚的剋星,喜歡的程度很瘋狂,若我每餐給他們吃三文魚,也可能不會厭,小妮子看著迴轉帶上的三文魚壽司,像隻饞嘴的貓兒,問了我一聲:「我想拿這碟,可以嗎?」電視廣告裏說女兒是父親前世的情人,肯和我們一起吃飯,心已被溶化了,既是小伙子的生日,便隨他們喜歡點甚麼便點甚麼吧,也讓他們來個「大滿足」。除了三文魚壽司,我還點了火炙三文魚,三文魚三味,三文魚刺身,一次過讓兩小魔怪解決他們與三文魚的恩怨情仇,我估計他們是喜歡其顏色豔麗,又不太腥,我較喜歡火炙三文魚,半生不熟的魚肉令魚味更濃,上面加了些沙律醬和黑椒碎,令味道更可口。我也點些自己喜愛的壽司,海膽壽司,但海膽不夠新鮮,狀態已變軟身,味道帶苦澀,若靚的海膽味道是甘甜。波士頓卷有忌廉芝士和綠色的紫菜碎放面,元氣卷有

除了三文魚壽司,我還點了火炙三文魚三文魚三味三文魚刺身,一次過讓兩小魔怪解決他們與三文魚的恩怨情仇,我估計他們是喜歡其顏色豔麗,又不太腥,我較喜歡火炙三文魚,半生不熟的魚肉令魚味更濃,上面加了些沙律醬和黑椒碎,令味道更可口。我也點些自己喜愛的壽司海膽壽司,但海膽不夠新鮮,狀態已變軟身,味道帶苦澀,若靚的海膽味道是甘甜。波士頓卷有忌廉芝士和綠色的紫菜碎放面,元氣卷有三文魚在外面裹著,裏面的鰻魚和青瓜都是美味的配搭,炸蝦卷外形和味道都不及其姊妹店「千兩」做得吸引,可能蝦身較細之故,嚐不出蝦味,炸多春魚炸軟殼蟹是我們不常吃之物,雖然怕熱氣,也要點來吃,多春魚的魚子在口中爆破,感覺好玩,味道略嫌不夠鹹,帶不出鮮味,而炸軟殼蟹是我十大喜愛食品之一,但這裏吃不到蟹膏和蟹汁,欠缺了蟹的甘香,剩下的是炸粉漿的味道,而炙燒洋風赤海蝦是沙律加壽司,一小堆撈了油醋的沙律放在蝦壽司上,醋酸的味道令人開胃,吞拿魚刺身則一般水準,並無過人之處,殿後的凍稻庭烏冬湯烏冬都是彈牙好味,令各人都滿足。其後還試了宇治金時芝士蛋糕,可能雪得太硬,連叉子叉下去也頗費勁,所有味道都像冬眠,綠茶味非濃,紅豆不多但頗大粒,至於芝士味更唔多覺。

雖然人算不如天算,但人不可以無計劃,也許計劃了也未必可實行,只有盡自己努力便算,人便可以得到滿足。

火炙三文魚
元氣卷
炸蝦卷
炸多春魚
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
火炙三文魚
三文魚三味
炙燒洋風赤海蝦
波士頓卷
元氣卷
2011-08-17 37 views
同事請食壽司做tea, 我地一班人都叫左好多呀, 有三文魚sushi + 手卷, 軟殼蟹手卷, 鰻魚sushi, 芝士鰻魚卷, 灸燒黑椒三文魚, 仲有其他卷物, 蒸蛋同胡麻豆腐全部都好新鮮, 大小算適中la, d 燒到半熟果d sushi 好味, 個胡麻豆腐好香啊 (但我無食)我好耐無食元氣喇, 以前覺得麻麻, 今次食番有驚喜, 好過板x 果d 咁貴!不過佢地話tea time無得送貨,要自己拎

不過佢地話tea time無得送貨,要自己拎
2011-08-17
TakeAway
北角健威呢間元氣岩岩重新裝修左冇耐但其實裝修前同裝修後個環境都冇咩大分別今次寫一寫元氣新出既幾樣野呢個明太子雞翼 $22/碟估唔到又整得幾好味喎!!肉汁好豐富,同埋雞翼入面加明太子感覺新鮮,而且都match XD不過明太子無想像中咁好味(因為雞翼既汁cover晒明太子本來既味)仲有要考慮下$11/隻雞翼抵唔抵啦呢個都係新既鱈魚肝軍艦 $16/碟不過其實又唔係話特別好味,可能係鱈魚肝本身都唔夠鮮既原因建議選材方面用另外鮮味d既魚肝吧宇治金時芝士蛋糕真係唔錯既蛋糕來 $18/件其實一向元氣既蛋糕都唔錯,包括之前既奶茶蛋糕同忌廉芝士蛋糕呢個宇治金時芝士蛋糕係有芝士、綠茶同紅豆芝士同綠茶味道真係好好,配合得好微妙哦之但係d紅豆其實唔知加來做咩,少到爆少佢幾粒其實都無咩影響^^"另外想講既係呢幾樣食物吞拿魚刺身、壽司們(海老三味、三文魚同八爪魚)真係好好味哦^^最後呢,我覺得炸軟殼蟹係北角健威分店做得較為出色既因為一定新鮮炸出來,而且粉好薄,炸得好香口~!其實,我好鍾意食元氣,我覺得健威d服務係好過好多間分店,而且放出來既食物係有用個心去整唔會唔靚咁出來***總結:新出的宇治金時芝士蛋糕是必試食
北角健威呢間元氣岩岩重新裝修左冇耐
但其實裝修前同裝修後個環境都冇咩大分別
今次寫一寫元氣新出既幾樣野
明太子雞翼
呢個明太子雞翼 $22/碟
估唔到又整得幾好味喎!!
仲有要考慮下$11/隻雞翼抵唔抵啦
鱈魚肝軍艦
呢個都係新既鱈魚肝軍艦 $16/碟
不過其實又唔係話特別好味,可能係鱈魚肝本身都唔夠鮮既原因
建議選材方面用另外鮮味d既魚肝吧
宇治金時芝士蛋糕真係唔錯既蛋糕來 $18/件
其實一向元氣既蛋糕都唔錯,包括之前既奶茶蛋糕同忌廉芝士蛋糕

呢個宇治金時芝士蛋糕係有芝士、綠茶同紅豆
芝士同綠茶味道真係好好,配合得好微妙哦

另外想講既係呢幾樣食物
吞拿魚刺身壽司們(海老三味、三文魚同八爪魚)
真係好好味哦^^
炸軟殼蟹
最後呢,我覺得炸軟殼蟹係北角健威分店做得較為出色既

因為一定新鮮炸出來,而且粉好薄,炸得好香口~!

***總結:新出的宇治金時芝士蛋糕是必試食物! 而炸軟殼蟹就係健威分店做得最好既食物

2011-07-23
Waiting Time
53 Minutes (Dine In)
$117 (Dinner)
明太子雞翼
2011-06-27 45 views
今日同佢去左北角呢間元氣以為唔會好多人點知要排-.-咁就例牌叫左D 3文魚,3文魚腩,油甘魚(呢個唔得,之前係金鐘O個間好正,好肥美)食左舊無味既-.-9蚊件O個D都唔錯既,無左帶子,失望!個魚湯OK,次次都要叫!個墨魚咀就麻麻,好細粒,都幾油下D薑好正,係咁狂食!同埋倘文魚腩唔太得,都唔似腩-.-,但係個燒3文魚幾好,個魚油幾香
今日同佢去左北角呢間元氣

以為唔會好多人點知要排-.-

個魚湯OK,次次都要叫!個墨魚咀就麻麻,好細粒,都幾油下

D薑好正,係咁狂食!

2011-06-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-05-30 62 views
午餐於元気,好彩有你,去到就有位,辛苦你了!!! 言歸正傳,是次午餐元気推介:赤海蝦刺身 --  蝦比起食赤海蝦壽司的size大, 口感好豐富劍魚腩刺身 – 試左一件, 我覺得無味, 鮮味魚味都無 (我本身唔食魚刺身). 但你 說它口感好, 那便是好吧!燒三文魚壽司 – 見到已經覺得好油, 見到碟都有油! 可能係因為三文魚太肥美太多脂肪. 當然我是不會嘗試. 但你說它很好, 我相信鍾意肥美三文魚的都會喜歡吧 亦有一樣痳痳的:  牛油果軟殼蟹卷. 我鍾意牛油果亦都鍾意軟殼蟹, 但今次, 唔知甚麼出錯, 總之就是不好食!!!
午餐於元気,好彩有你,去到就有位,辛苦你了!!!

言歸正傳,是次午餐元気推介:

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2011-01-01 25 views
今日約了同事吃午飯,突然興起想吃壽司,於是一行四人到元氣午膳。接近下午一時左右,出奇地不用等位,難道是糧尾的關係!?管他的,我們被安排坐到貼著迴轉的六人大枱,真舒適!平時多數是晚飯時間才吃元氣,坐下才知元氣午市時間推出了「午市之選」,分別有3款丼、一款烏冬及一款定食提供,我們四人各自點了一個丼,另加各款壽司。醬油漬長鰭吞拿魚丼跟麵豉湯 ($45): 份量比想像中大,一碗飯有五大片長鰭吞拿魚,吞拿魚是厚切的,十分肥美,以這個份量及價錢來說真的十分抵食!不過,吞拿魚咬落有點「冰感」,大概是未完全解凍所致,有點瑕疵......北海道海鮮丼 ($45): 同事點的,看到材料有帶子、三文魚及蝦刺身等,同樣是十分豐富,同事亦盛讚抵食!三文魚壽司 ($13): 非常新鮮肥美,而且三文魚的size比平時的大,正!北寄貝壽司 ($13): 同樣是非常新鮮,北寄貝咬落很爽口,而且味道很鮮,size也是比平時的大,很好味!元氣卷 ($18): 大大件新鮮肥美的三文魚包著脆卜卜的炸魚皮及味道清爽的青瓜條,再配以沙律醬,味道層次感非常豐富,正!!!炸蝦卷 ($16): 同事指定點的,上枱時炸蝦還是熱的,脆卜卜,

炸蝦卷 ($16): 同事指定點的,上枱時炸蝦還是熱的,脆卜卜,非常新鮮,好味!

筋子($9/件): 每次到「元氣」一定不會點的壽司,賣相奇差,看見也不開胃,同事吃的,所以不知味道如何。

關西箱押壽司三味($18): 是關西祭限定的食品,有醋鯖魚、煙三文魚及穴子三款壽司,全是以箱押的,所以件件形狀均四四方方。由於我不感興趣,所以沒有試到,不知味道有何分別。

墨魚壽司 ($9)、赤海蝦 ($9/件)、八爪魚壽司 ($13)及甜蝦軍艦($9/件): 同事吃的,基本上都是新鮮的,正常水準!

吃了這麼多次元氣,這間分店給我的感覺很不錯,而且是日吃到的壽司,個人認為壽司的size比平時吃到的大,加上吃了份量十足的午市丼,個人認為蠻抵食的,我與同事們都蠻滿足!!
2010-11-23
$70 (Lunch)
2010-08-29 31 views
這一間元氣,我每隔一兩個星期就會來吃一次,因為,它的水準較板長平均,不是最好,但也不錯。現在元氣有新的壽司,是燒牛肉壽司,$9一件。燒牛肉用上了五香的醬汁,即時新鮮製造,入口時有溫暖幸福的感覺。炸蠔壽司,比較新鮮,而且只是十多元一碟,十分抵吃。 它令我想起北海道活壽司,因為那裡又貴又唔新鮮。黑椒熟蝦壽司,只是十多元一碟,也算是又美味又便宜的選擇。鰻魚天婦羅壽司,也只是$9一件。鰻魚天婦羅給人啖啖肉的口感,是一個很好的菜式。 因為在其他地方比較少有,所以我每次也會點。元氣的熟食也算多選擇。

炸蠔壽司,比較新鮮,而且只是十多元一碟,十分抵吃。
它令我想起北海道活壽司,因為那裡又貴又唔新鮮。

黑椒熟蝦壽司,只是十多元一碟,也算是又美味又便宜的選擇。

因為在其他地方比較少有,所以我每次也會點。
元氣的熟食也算多選擇。
Close up...
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Close up...
  • 炸物
2010-05-11 51 views
元氣壽司, 大家都唔會話未食過, 但我又從來無諗住寫食評, 但周末, 日, 真係等位等到變望夫石, 等左咁耐, 梗係影o下相啦, 今期佢地既口號係 "元氣壽司, 碟碟新鮮靚仔" 係咪真係咁靚仔先?食評如下 ~侍應會先安排客人, 坐迴轉位, 卡位, 定係 Order 枱, Order 枱普遍唔受歡迎, 因為既自閉又無聊, 無得睇住 d 色彩繽紛既壽司團團轉, 一坐低, 侍應都會好有禮貌同客人講, "迴轉帶上既壽司可以隨便拎, 如果無既可以幫客人 order, 枱下有地方可以放袋, 可以隨便沖綠茶飲用."食物雖然來來去去都係大同小意, 但每次食都唔會厭, 可能係因為壽司唔油膩啦, 而且食好多都唔飽, 所以可以幾儘情.呢期最愛既係筋子壽司, 因為估計佢係真既三文魚籽, 而唔係仿製品, 食落微腥較咸, 但口感十足, 本人一次過食左 4 件.而其次每次都食既, 就係炸軟殼蟹, 因為食過其他壽司店, 日式料理店, 都係元氣最好食, 最大隻, 炸得又酥脆!總括黎講, 唔多滿意既係, 佢蓋住壽司既透明蓋, 俾人唔多乾淨既感覺, 永遠都有少少笠笠地既, 放壽司既膠碟都係, 永遠都唔會好乾淨清爽既, 但點

食評如下 ~

總括黎講, 唔多滿意既係, 佢蓋住壽司既透明蓋, 俾人唔多乾淨既感覺, 永遠都有少少笠笠地既, 放壽司既膠碟都係, 永遠都唔會好乾淨清爽既, 但點都平過板長壽司, 加上有不少客人有元氣壽司 VIP 咭, 更會有九折優惠, 咁抵食, 梗係留得住客人, 梗係排晒長龍啦!

各款壽司
筋子壽司
三文魚刺身
2010-05-10
$120 (Dinner)
各款壽司
筋子壽司
三文魚刺身
2009-12-01 13 views
我想已很久冇幫趁元氣了, 總覺得他們的三文魚壽司奇奇怪怪咁... 大公子今日生日, 佢話要食壽司, 我也只好唯命是從! 知道元氣在健威開了一段日子, 又有車位泊, 都幾方便. 一入到店, 仲以為入錯, 店內的裝修跟以前去過的很不同, 充滿時代感, 比前靚咗好多! 六點零鐘, 廻轉即時有位, 我們便快快坐下. 看見menu, 知道做緊 '大滿足 極上之選' 樣樣都叫咗d嚟食, 以$9 一件的貴價貨倒算便宜, 在此不作每款詳述了. 整體而言, 無論食物的款色, 質數比以往大有進步, 水準直逼那些知名嘅廻轉壽司店. 我們很快已吃了三+餘碟, 認真大滿足!
我們很快已吃了三+餘碟, 認真大滿足!
大公子叫既手卷
壽司款色進步不少
質數有改善
好靚嘅三文魚子
三文魚好味
我哋食咗好多碟呀! :p
2009-11-28
$120 (Dinner)
Celebration
  • 大帶子
  • 蟹棒
  • 藍鰭吞拿...等
2009-10-04 55 views
一向我都不好日本菜,是日補祝同事生日,便到他最愛的元氣。1230即刻放lunch到元氣,不便等位,立即入座。 鰻魚飯鰻魚好肥美 帶子壽司,帶子超鮮甜,好新鮮 刺身新鮮鮮甜雖然我不好日本菜,但對食物質素都感滿意。同事有VIP卡,有折,請埋同事價錢也很經濟。

鰻魚飯鰻魚好肥美
帶子壽司,帶子超鮮甜,好新鮮
刺身新鮮鮮甜

刺身
帶子壽司
鰻魚飯
2009-08-20 19 views
今日遲左少少,所以去到時迴轉位要等,把心一横,決定卡位order枱都照坐。雖然冇得睇住d壽司响自己面前行來行去,俾我揀碟靚既,但卡位勝在夠舒服,可以傾下計。元氣餐牌成日都有新野,雖則萬變不離其中,但都有驚喜。超大帶子真係好好味,好新鮮。三文魚就更加唔使講,好正。我好鍾意枝豆,感覺上又食又玩咁。yeah!!!好多元氣都要排隊排餐死,暫時北角lee間都唔算好誇張。喜歡元氣既朋友,可以嚟試下這間!!!

元氣餐牌成日都有新野,雖則萬變不離其中,但都有驚喜。

超大帶子真係好好味,好新鮮。

三文魚就更加唔使講,好正。
我好鍾意枝豆,感覺上又食又玩咁。yeah!!!

好多元氣都要排隊排餐死,暫時北角lee間都唔算好誇張。
喜歡元氣既朋友,可以嚟試下這間!!!

2009-08-18
$75 (Lunch)