Restaurant: Genki Sushi (Harbour Crystal Centre)
Info:

2021-05-15 172 views
今日做完training,落公司樓下就見到元気,食個late dinner,我真係幾年都無食過,而家食返有啲新鮮感,都算幾多,食左油甘魚,都算幾肥美👍🏻👍🏻💯💯,長腳蟹棒壽司,呢款我最鍾意食😋😋😋,條蟹真係好長😍😍,牡丹蝦刺身都好大隻,餐廳係幫你挑埋腸,真係值得讚👍🏻👍🏻👍🏻,因為有好多餐廳係唔會咁做,另外食左炸魷魚,呢樣就比較油啲,師傅做得唔夠技術👎👎👎,今餐算OK。
牡丹蝦
2021-05-06
$140 (Dinner)
牡丹蝦
2021-03-14 246 views
咁啱經過 ,走去元氣食壽司, 門口冇乜人,但等了好耐。送朱古力才知道今日是白色情人節。 哈好多人等位,多數係一家大細,帶小朋友嚟一流,因為佢哋都好鍾意火車, 地方好寬敞 ,除了隔板,每枱仲隔兩張凳。 而且無面對面嘅座位我覺得食得比較安心。 每枱都有洗手液, 不停洗手洗手洗手。老實講元氣嘅壽司質素唔算特別好食, 但勝在夠多樣化,仲有兒童餐 。 班小朋友好鍾意用手機自己點餐 , 可以玩一餐 。我覺得佢個炸豆腐唔錯, 所以上嚟推介下 。皮好脆絕對係亮點,個豆腐好滑,然後啲汁又唔會太鹹,仲有幾粒蘑菇, 上面有薑蓉 ,好夾鹹鹹的汁 ,都係16蚊真係好抵食。。
咁啱經過 ,走去元氣食壽司, 門口冇乜人,但等了好耐。

送朱古力才知道今日是白色情人節。 哈

炸豆腐
炸豆腐
This Genki shop has little trains to deliver the foods. Customers can order using an iPad and this is more convenient than ordering under the assistance of a waiter. Teatime offers the best deal. Set meals provided during teatime is a must-try for everyone! I like their udon very much. It is quite cheap, comparing to other dishes that they got. The soup smells really good and is really tasty. I enjoy their sushi rolls too and is a good choice if you are not a person who enjoy raw sashimi.
2020-07-07 328 views
這家位於尖東的元氣壽司店是我喜歡的店之一,但每次來都要等一下才能進入,這次我們兩人同行,叫了三文魚湯、三文魚腩壽司、三色刺身、鰻魚壽司等。三文魚湯很鮮甜,湯裏有蘿蔔和三文魚頭,用了料不少。壽司的飯不多,但刺身卻分量足夠,特別是鰻魚壽司,鰻魚的燒汁很好味,伴着鰻魚的油脂,真好吃。這裏還有一絕,就是不用人送壽司的,他利用了小火車直接把壽司送到你的面前,若是小朋友一定很開心,我們每次看到火車把壽司送到的時候,童心未泯,都會感到很興奮。
  • 三文魚湯
2020-05-30 3915 views
是日星期六,陪老婆返公司攞數,出開尖沙咀,就順便食埋晏。自一月尾至今,都真喺無試過兩公婆晌美孚區以外嘅地方一齊食嘢。而日本嘢亦好耐無食過,所以,近近哋嚟到「元氣」,平平哋食番餐廻轉壽司。餐廳嘅防疫措施都做到足,一入門口量體溫,備有消毒搓手液,又以隔板間開啲位,又或加高卡位嘅椅背擋,務求減低傳播風險。入座後一切全自助,紙巾、芥末、七味粉、醬油放晒晌枱上,熱水自已斟,就連點餐都可以自助,以手機程式就能夠一手搞掂,清清楚楚,又唔怕有漏單。蟹肉蟹膏軍艦 $10小弟一向都頗喜歡唔使自己動手拆蟹嘅菜式,所以,專登點呢一款軍艦。賣10件,抵食喎,因為蟹肉、蟹膏都落得無欺場,確喺食到蟹嘅鮮味,仲加埋蟹籽做點綴並加添口感,整體嚟講值回票價。帆立貝配日向夏柑橘汁 $17呢款喺睇到旁邊嘅介紹,元氣新推介,加上帆立貝我都鍾意,所以,試咗一客。唔喺講笑,件帆立貝真喺堅大粒,色澤晶瑩,睇見都好吸引。而面面放咗紫洋蔥及柑橘果蓉作提味,帆立貝入口口感柔嫩而清甜,味道清爽帶橙香,好啱夏天去試。蠑螺 $14啲壽司按自己喜好各自點,老婆嗌嘅蠑螺就一客有兩件,可以同佢一人試一件。螺肉切成薄片,令口感一致,而且,柔煙有咬口,有
,所以,近近哋嚟到「元氣」,平平哋食番餐廻轉壽司
蟹肉蟹膏軍艦 $10

蟹肉蟹膏軍艦
帆立貝配日向夏柑橘汁 $17

帆立貝配日向夏柑橘汁
蠑螺 $14

壽司按自己喜好各自點,老婆嗌嘅蠑螺就一客有兩件,可以同佢一人試一件。螺肉切成薄片,令口感一致,而且,柔煙有咬口,有陣陣螺肉嘅甜味,比預期好。
蠑螺
炙燒黑椒蠔 $10

老婆唔想一次過食得太多生嘢,所以,佢就點咗幾款炙燒系嘅壽司。佢特別點咗呢款燒生蠔,雖然只喺炙燒,即表面辣一辣吓,但感覺已安心好多。佢話隻蠔頗有蠔味,而灑咗啲黑椒粒上面,惹味好多。
炙燒黑椒蠔
炙燒味噌長鰭吞拿魚 $10

雖然話喺炙熱,但睇外觀就好似無乜點燒過吓,哈哈!由於加咗啲味噌、醬油,再放上少少牛蒡絲及蔥粒,所以,老婆話味道多變,但又唔會錯過到吞拿魚嘅油潤香味。
炙燒味噌長鰭吞拿魚
炙燒味噌帆立貝 $17

小弟試咗新推出嘅帶柑橘香嘅帆立貝,老婆亦試咗款炙燒味噌帆立貝。跟上面嘅長鰭吞拿魚好相似,都喺放有牛蒡絲及蔥粒,加上粒帆立貝本身喺有質素嘅,整體食味好好,老婆都讚。
炙燒味噌帆立貝
炙芝皇帝蟹柳 $17

一見炙熱,就喺老婆點嘅款式,平時我哋好少食蟹柳,因為,經常遇到啲好溝粉嘅貨式,所以,呢次見佢皇帝蟹柳就搏搏試一試。一客有兩件,我哋大家都可以試到,啲蟹柳嘅質感明顯唔喺勁溝粉嗰啲,唧咗啲芝士醬,又幾唔錯喎。
炙芝皇帝蟹柳
他他白魚天婦羅 $10

一大件炸白魚柳,沾上沙律醬,冚晒成嚿壽司飯。食落,口感絕對喺炸魚柳配白飯,哈哈!其實味道唔錯,件白魚天婦羅炸得唔油,而壽司飯捏得鬆軟唔會太死實。
他他白魚天婦羅
他他白魚天婦羅
柚子醬油吞拿魚 $19

老婆點咗多款炙燒壽司,亦點番款較生嘅壽壽司。雖然睇落呢款醬油吞拿魚壽司紅得嚟好似擺喺櫥窗啲模型咁,但入口吞拿魚頗有魚味,以柚子、醬油醃漬過,食味真喺幾好啫。
野菜天婦羅 $19

之前所點嘅天婦羅壽司幾好,所以,追加一客野菜天婦羅,有兩件南瓜、兩件茄子,前者口感非常粉甜,而後者則十分軟綿最緊要喺一口咬落唔會酒淋淋。
野菜天婦羅
牛油果軟殼蟹卷 $22

最後加多一客壽司卷及烏冬墊肚,牛油果軟殼蟹喺老婆認為嘅心水配搭之一,除牛油果、軟殼蟹之外,仲捲住青瓜,添加埋蟹籽,故此,口感甚富層次,味道豐富。
牛油果軟殼蟹卷
蒜牛帆立貝烏冬 $29

碗烏冬見佢賣$29,估計都唔會太大碗,份量剛好啱晒我哋兩個「些牙」,卻又唔會太滯肚。雖然只賣廿零蚊,但一樣交足貨,三大粒帆立貝,煎得有牛油、蒜香,而烏冬夠晒滑身,口感卻又帶煙韌,老婆極之欣賞碗烏冬。
蒜牛帆立貝烏冬
晌餐枱上,貼住「日本產米」嘅介紹,所以,前前後後試咗多款壽司或卷物,都食得出啲壽司飯一啲都唔差,黏糯而有米香

最後,都影影我哋嘅戰績,唔覺唔覺掃咗10碟壽司、一客天婦羅、頂多碗烏冬,對某啲人嚟講唔喺咩嘢,但老婆唔喺大食之人,呢個份量對我哋嚟講算喺食多咗。
埋單都喺二百頭,除咗食到飽之外,更品嚐到唔同嘅味道及有質素嘅食材。總之,能夠食得盡興,就喺幸福嘅一種
$107 (Lunch)
蟹肉蟹膏軍艦
帆立貝配日向夏柑橘汁
炙燒味噌長鰭吞拿魚
炙燒味噌帆立貝
牛油果軟殼蟹卷
蒜牛帆立貝烏冬
2019-09-25 444 views
生活已經離不開食元氣壽司啦!食壽司有個好處係唔需要人陪,一個人都可以黎食。一個人放左工無咩特別野做好想食壽司就去左附近既元氣食晚餐。呢間由迴轉壽司轉左做高速列車之後都無食過了。今日就試下啦!叫左啲貴少少既壽司先有海膽、帆立貝、拖羅腩等。海膽今次好鮮甜味,之前食過幾次都麻麻地,之後再叫多兩件黎食,正呀。拖羅腩的油脂味的都ok,帆立貝夠新鮮食落味道都唔錯。而我個人最鐘意食赤蝦,又甜又爽。每間分店的壽司都有差別,呢間算係唔錯。

每間分店的壽司都有差別,呢間算係唔錯。

2019-09-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
  • 壽司
2019-08-19 277 views
搭過海巴去尖沙咀上堂,要搵地方醫肚又唔想食米線粉麵,見元氣入面唔算多人就入左去食啦,反正都有一陣子無食啦。叫野食用app好方便又環保,同埋唔駛好似以前要等落單。食物會由車仔運輸帶送到個位,不過呢間無制俾你㩒走架車,搞到我擔心拎慢少少架車就走😅呢個期間限定既帆立貝牛油味道唔夠濃,同埋都唔夠熱澳洲和牛壽司— 牛肉味好香,叫左兩碟炙燒三文魚同皇帝蟹柳都好食,不過最鍾意既係辛辣系列,辣椒油粒加係壽司上面,意外地同壽司好夾,好啱我呢d鍾意食辣既人🤤🤤

呢個期間限定既帆立貝牛油味道唔夠濃,同埋都唔夠熱

澳洲和牛壽司— 牛肉味好香,叫左兩碟

2019-08-15
$120 (Dinner)
2019-07-25 294 views
Live the Genki Life🌟元氣成日都會有野獎返食客🤭琴日去食元氣發現又有新驚喜啦!原來依家堂食即送大滿足一件,咁就更加滿足啦😋😋今次做普通食咗個下午茶set,呢個都幾抵食㗎。一份有齊烏冬,壽司🍣同埋一款小食。今次我就叫咗湯烏冬、五款熟壽司加芝士丸小食。烏冬熱辣辣即整,芝士丸有四粒份量都算幾多。雖然等得比較耐,但整體而言性價比幾高。加埋送嘅大滿足,食完真係超級飽!nice.🏠元氣各分店
Live the Genki Life🌟
🏠元氣各分店
2019-07-18 172 views
元氣壽司期間限定【夏之味覺】簡直是我的菜。 這麼熱的夏天,就是要吃冷麵!必食胡麻冷麵,冷麵質感十分煙韌,有嚼勁,超值!另外不容錯過極辛三文魚卷,Topping有三文魚和三文魚籽,個人最愛卷物內有牛油果和青瓜絲,第一口先是清新感,其後帶點微辣,小小的一件卻一次嘗到多種層次。看著一滿桌都是自己最愛吃的!大滿足!
2019-07-01 213 views
7月1日,前一天在附近酒店🏨居住,出門已是12點。在尖沙咀搵食都沒什麼頭緒,唔想食太多肉但怕唔夠飽,最終選擇了元氣壽司作午餐。一行二人點了6款食物和一杯特飲。1. 壽喜燒牛肉飯2. 照燒三文魚薄切壽司🍣3. 灸燒黑椒三文魚壽司🍣4. 極辛三文魚卷5. 灸燒澳洲牛壽司🍣6. 甜蝦蟹膏軍艦7. 椰汁雪糕芒果特飲唔錯嘅午餐,兩人只吃了16X元,地點方便,食物新鮮。落單智能化不需經店員即可,每月必去的平民之選,每月還有一天作8折優惠。🤔👏👏

一行二人點了6款食物和一杯特飲。
1. 壽喜燒牛肉飯

灸燒澳洲牛
甜蝦蟹膏軍艦
椰汁雪糕芒果特飲
2019-07-01
$83.6 (Lunch)
壽喜燒牛肉飯
照燒三文魚薄切壽司
極辛三文魚卷
灸燒澳洲牛
甜蝦蟹膏軍艦
  • 壽司
2019-06-29 123 views
嚴嚴夏日,衝入去等左唔夠三分鐘就有位可以入座。頭盤成為夏日之選。見到有夏天限定嘅冷面。好正!自從有高速車服務,成為勁多爸爸媽媽帶小朋友去食,整體味道唔錯,但係啲食物有時上得好慢有時好快!
2019-06-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
1K
2019-06-25 120 views
好耐無去元氣喇! 難得唔駛排隊, 被安排到最後的一張梳化卡位! 十分不幸地, 遇上送貨及廚房對出, 所以門常常被打開, 員工進出門關又關唔實, 不斷地有灰 (附近應該有人在化寶) 及小昆蟲飛嚟飛去, 唉……我哋同店員反映後就好少少, 條門縫細左 公司小妹極力推介牛油赤海蝦, 但係我覺得牛油味太搶, 蓋過晒蝦既鮮味 (即係我估蝦本身應該係有鮮味既)辛辣香蔥吞拿魚反而幾好, 麻麻辣辣, 個辣幾香口啊我最愛辣味三文魚 & 海胆墨魚, 水準依舊! 註: 無左口魚裙邊好失望…
辛辣香蔥吞拿魚反而幾好, 麻麻辣辣, 個辣幾香口啊
我最愛辣味三文魚 & 海胆墨魚, 水準依舊!
註: 無左口魚裙邊好失望…
Type of Meal
Lunch
又食壽司啦!雖然係父親節,但係老婆想食壽司~所以就入元氣啦!呢度嘅帆立貝真係好新鮮!好好食,而且都幾大隻!每次嚟到必食嘅!仲有新鮮蟹柳,超級鮮味!鰻魚飯係我仔必點食物!好食值得一讚呢度嘅員工!係一個長得高高嘅男生,當日叫飛帶位都係佢,等位嘅時候已經好貼心,送貼紙比出邊等位嘅每一個小朋友!等小朋友等位嘅時候都可以玩貼紙!仲有主動提供兒童餐具!等小朋友食得方便啲!呢兩樣野係我食過咁多次元氣壽司都未遇過嘅!員工親切貼心,值得加分!

又食壽司啦!

鰻魚飯係我仔必點食物!好食

仲有主動提供兒童餐具!等小朋友食得方便啲!
呢兩樣野係我食過咁多次元氣壽司都未遇過嘅!
員工親切貼心,值得加分!

2019-04-10 217 views
諗唔到晚餐食咩好,又唔想食得太heavy,所以揀左我好耐都無食的元氣。平時經過元氣都好多人,不過尖沙咀呢間等左唔駛10分鐘就有位用手機落單好方便,啲野食仲好快就到。牛油果軟殼蟹壽司普普通通,無咩特別。我最愛的帆立貝壽司,雖然唔係好大粒好厚,但都幾新鮮。個避風塘吞拿魚壽司係期間限定,我地見幾特別所以叫左黎試下,不過避風塘的味道太搶,食落麻麻地。最後叫左個芝士蛋糕做甜品,係全晚最好食的一樣野,食落質感無普通芝士蛋糕咁實,有啲似啫喱,好味滿足的一晚

平時經過元氣都好多人,不過尖沙咀呢間等左唔駛10分鐘就有位
用手機落單好方便,啲野食仲好快就到。

牛油果軟殼蟹壽司普普通通,無咩特別。
牛油果軟殼蟹

我最愛的帆立貝壽司,雖然唔係好大粒好厚,但都幾新鮮。
帆立貝

避風塘吞拿魚

日式芝士蛋糕

滿足的一晚

2019-04-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
牛油果軟殼蟹
帆立貝
日式芝士蛋糕
2019-03-13 197 views
🔅🔅🔅朋友和我最愛食壽司襯未太肚餓既時候透過會員遠距拎飛慢慢行住街等位~🔹我們喜歡元氣的原因除了是即叫即做之外特別鍾意列車送餐~方便得黎又得意呀!🔸<元氣卷> 一次有兩種滿足表面有新鮮的三文魚裡面有清脆的青瓜條還有紫菜包住脆脆片🔹<炸蝦卷>一隻大蝦分三件裡面有紫菜包住炸得剛好夠香脆🔸<左口魚裙邊>個人超鍾意呢個呀~表面燒過另魚油更香咬下去還帶點煙韌~🔹<赤海蝦>每次都必叫之一厚身蝦肉彈牙又鮮甜~🔸<湯烏冬>食完壽司之後必食返個烏冬咁先至係最完美超喜歡他們的清湯烏冬好爽滑彈牙呀🔹<日式炸芝士年糕>第一次叫呢個真的好普通!只是一件炸過的麵糰裡面芝士粉量好少而且一咬滿口都是油~個人不推薦食呢個😔🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
朋友和我最愛食壽司
襯未太肚餓既時候
透過會員遠距拎飛
慢慢行住街等位~
我們喜歡元氣的原因
除了是即叫即做之外
特別鍾意列車送餐~
方便得黎又得意呀!
<元氣卷>

裡面有紫菜包住
炸得剛好夠香脆
炸蝦卷

<左口魚裙邊>
個人超鍾意呢個呀~
表面燒過另魚油更香
咬下去還帶點煙韌~
左口魚裙邊

<赤海蝦>
每次都必叫之一
厚身蝦肉彈牙又鮮甜~
赤海蝦

第一次叫呢個
真的好普通!
只是一件炸過的麵糰
裡面芝士粉量好少
而且一咬滿口都是油~
個人不推薦食呢個😔
日式炸芝士年糕