2015-01-05 2677 views
朋友請食開年飯梗係有大食大, 今次揀左呢間餐廳, 如果唔係朋友推介, 真係唔識黎, 一入到去, 環境真係好得, 感覺係一間賣木製傢具既餐廳但係佢有得食飯, 所有餐具都好精緻, 未食成個人都覺得自己HIGH CLASS左, 而且呢度算係好少枱, 是晚都無咩人, 所以我地大聲D傾計都唔驚!!一黎就上左個鬼火咁靚既頭盤, 每人一份, 好似上左飲食節目咁, 款款都好精緻, 有飽魚沙律杯, 飽魚唔UN, 沙律新鮮而且汁酸甜幾開胃, 豆腐鵝肝我個人好鐘意, 鵝肝煎得外脆肉軟, 口感一流, 加上清清地既豆腐無咁漏,  醉蝦杯都唔錯不過好重酒味, 唔好酒既未必會鐘意, 春卷, 乳豬同素餃都無咩特別之後上左個佛跳牆, 好足料, 清清地, 不過份量都唔算多, 再之後上左個木瓜龍蝦, 其實味道係幾好, 用左黑松露去炒, 不過又係份量太少, 龍蝦得一件, 其他係菇黎既!! 反而個海膽石班蛋白杯整得唔錯, 蛋白炒得好滑身, 入口即溶而且石班相當新鮮, 海膽令成件事更鮮, 正! 之後上既就係大家SHARE食既, 有炒飯, 菜牙, 味道都唔錯, 不過今餐飯真係唔少野, 雖然我唔知價錢但係一定唔平, 值唔值大家就見人
之後上左個佛跳牆, 好足料, 清清地, 不過份量都唔算多, 再之後上左個木瓜龍蝦, 其實味道係幾好, 用左黑松露去炒, 不過又係份量太少, 龍蝦得一件, 其他係菇黎既!! 反而個海膽石班蛋白杯整得唔錯, 蛋白炒得好滑身, 入口即溶而且石班相當新鮮, 海膽令成件事更鮮, 正! 之後上既就係大家SHARE食既, 有炒飯, 菜牙, 味道都唔錯, 不過今餐飯真係唔少野, 雖然我唔知價錢但係一定唔平, 值唔值大家就見人見智啦!!
2014-03-26 3463 views
梓桐堂是一間提供陶瓷班及私房菜的小食店,之前有電影節目介紹過, 可惜只提供私房菜, 所以好難組團光顧。最近經過, 發現有午餐供應, 而且款式多, 價錢合宜, 所以終於有機會光顧。食店內有一個小工場,是上陶瓷班的地方。另一邊是用餐區,放了數張餐枱,牆上掛上不少油畫創作,四周放了不少畫及陶瓷供寄賣, 令用餐區充滿了藝術氣分。用餐區都用上正方大枱, 可容納8人。如果人少, 就要搭枱。黑白胡椒手撕雞擔擔麵 $88送上來時, 非常香的花生味!忍唔住大大啖飲了啖湯, 大鑊!! 好辣.....手撕雞嫩滑, 而且麵身彈牙, 加上黑白芝麻增添了不少香味 最後辣到頂唔住, 勉強下食左一半,俾我爸爸食.我爸爸食得辣, 都食到咳~神户和牛湯拉麵 $88湯底鮮甜, 味道複雑, 一定放了不少材料及心機才能煮成!牛肉嫩, 牛肉味重; 麵身彈牙客家咸菜燜豬肉菜飯 $98媽媽話味道好, 有客家風味, 豬肉燜得入味, 唔錯四川水煮和牛菜飯 $98老公話這裡的水煮只有辣, 不夠麻; 但overall 味道不錯餐湯:好好味的葛湯! 沒有味精, 味道濃郁, 好正的住家湯水!如果可添付飲就好!甜品燉雪耳紅棗龍眼肉水紅棗及龍眼肉的
1951 views
食店內有一個小工場,是上陶瓷班的地方。
用餐區都用上正方大枱, 可容納8人。如果人少, 就要搭枱。
黑白胡椒手撕雞擔擔麵 $88
送上來時, 非常香的花生味!
忍唔住大大啖飲了啖湯, 大鑊!! 好辣.....
手撕雞嫩滑, 而且麵身彈牙, 加上黑白芝麻增添了不少香味
 最後辣到頂唔住, 勉強下食左一半,俾我爸爸食.
我爸爸食得辣, 都食到咳~

神户和牛湯拉麵 $88
湯底鮮甜, 味道複雑, 一定放了不少材料及心機才能煮成!
牛肉嫩, 牛肉味重; 麵身彈牙

客家咸菜燜豬肉菜飯 $98
媽媽話味道好, 有客家風味, 豬肉燜得入味, 唔錯

四川水煮和牛菜飯 $98

餐湯:
好好味的葛湯! 沒有味精, 味道濃郁, 好正的住家湯水!
如果可添付飲就好!
甜品
燉雪耳紅棗龍眼肉水
紅棗及龍眼肉的清甜, 媽咪話係燉的, 好耐都未飲過今好味的甜品!
如果可添付飲就好!
覺得這餐廳值得推介, 想試晚餐, 但價錢幾貴....最平4百幾一位, 最貴8百幾....
都係食午餐經濟些!
2014-03-23
$100 (Lunch)
2014-01-15 2916 views
開學啦, 開學啦, 終於都開學啦~~~ 好興奮呀, Yo Ho~~~上堂前同Honey去西灣河搵食... 要為幻想世界繼續努力作出新嘗試哦...路過梓桐堂, 罕有地見到入面好多人食緊午餐, 行緊一點看看, 門外擺放了Set Lunch的Menu, 午餐大約$100左右, 少少吸引... 再行了一圈, 最後決定返轉頭Try Try...認識梓桐堂是緣於3年前想學手作仔陶冶性情, 看到陶藝工作室的作品時大感興趣, 最終卻選擇了學微型黏土食品... 後來亦從同學仔口中聽說西灣河有間私房菜好好食, 當時醒唔起佢講緊梓桐堂, 因為總覺得在行人路旁打開門做生意的, 不可稱之為私房菜吧...餐廳入口擺滿藝術品可供選購... 座地灰色的大圓盤還有小金魚在內暢泳中...店內的藝術擺設多不勝數, 落單後也要等一陣子才會上菜, 等候期間也不愁眼睛會叫悶...陶藝教室入口在餐廳內, 不時有下課及上課的小朋友跑跑叫叫...餐廳外的花圃正是一幅大自然的畫作...上海紅燒元蹄菜飯 $98-- 落單後半小時先有得食, 紅燒元蹄卻只是微溫, 有點失望... 但味道仍非常出色, 醬汁甜甜的, 元蹄表面燒得有點點煙韌, 咀
餐廳外的花圃正是一幅大自然的畫作...
上海紅燒元蹄菜飯 $98
-- 落單後半小時先有得食, 紅燒元蹄卻只是微溫, 有點失望... 但味道仍非常出色, 醬汁甜甜的, 元蹄表面燒得有點點煙韌, 咀嚼時口感像啫喱, 入口即溶, 平時對此菜色極之抗拒的我, 今日卻出奇地欣賞, 原因是... 沒半點肥膩感!!! 醬汁亦很自然, 不像外面下很多生粉獻汁...
上海紅燒元蹄菜飯
宮崎黑豚肉擔擔麵 $88
-- 呷一口, 咳咳咳咳... 辣嘅?!! 救命, 好辣... 不過... 好香... 忍唔住再食多一口, 好辣, 要飲水飲水飲水... 但係... 又真係幾好味喎... 心思思又想再食, 個擔擔湯底真係好足料, 杰到不得之了, 啖啖都係花生精華, 有少少似飲緊花生糊, 大量黑白芝麻亦為湯底增添了不少香味... 宮崎黑豚肉肉味香濃, 豬味爆燈... 配菜也非常講究, 嫩中之嫩的豆苗, 雖然只有數瓣, 但已很有誠意... 擔擔麵麵身亦很彈牙, 整體非常滿意... Honey都讚擔擔麵比菜飯出色...
宮崎黑豚肉擔擔麵
餐湯
-- Honey的菜飯有餐湯跟, 平平無奇的湯碗內, 蘊含了... 好好好味!!! 蓮藕湯的味道非常濃郁, 而且飲得出少一點時間或少一點材料也煲不出來, 對我地缺乏住家湯水一族來說, 可謂久旱逢甘露...
餐湯
套餐甜品
-- 雪耳煲得像快要溶化, 在口中滑來滑去, 紅棗及龍眼肉的清甜, 濃縮於一個少少的杯子內, 不死甜, 好好味, 暖暖的溫柔地滋潤我乾涸的身心...
套餐甜品
服務員小妹妹顯然非常生手, 有點怯場, 但態度正面又有禮貌...
廚房顯然慢工出細貨, 但食物質數的確能抵銷出菜慢的缺點... 當然, 係因為我地今日唔趕時間先抵銷到, 嘩咔咔咔...
環境就更不用再說吧, 有圖有真相, 充滿藝術氣質, 古典優雅, 不落俗套...
吃罷一頓優質午餐, 心情也特別好... 沿海濱長廊散步到太古城旁的鰂魚涌公園, 赫見一片近日鬧得全城熱烘烘的紅葉, 不過是另類的紅葉, 哈哈...
2014-01-05
$100 (Lunch)
New Year's Eve
宮崎黑豚肉擔擔麵
2013-10-14 2093 views
要預定。前菜貌相很好,所有有關醬汁的調味很好,但是醬汁跟食物的比例要調整。重點是雞的汁和甜品。石榴蘆薈jelly很好,很清新。食物本身不值這個價錢,但是環境搭夠。裝修設計有藝術味道,吃飯前有陶瓷玩。值得食一次。
$500 (Dinner)
2013-02-16 2021 views
今年同屋企人响梓桐堂食團年飯, 由於梓桐堂用餐o既地方不大,大概一晚最多只做四至五枱生意吧,親友一早要跟餐廳訂枱加落deposit.我們用膳當晚只有兩枱客,整間餐廳只有10個客人.親友一早已向餐廳取了當晚的菜單,但當晚吃的菜式仍有出入,我想這是餐廳仍要看當天的食材是否新鮮才有所調動.頭盤都是凍的食物連乾冰一併上碟,氣勢磅礡,有點驚喜海胆醉鮑魚 - 可能是有酒配了鮑魚來煮,蓋了海胆的味道,沒有吃出海胆味花蛤沙律杯 - 花蛤大隻很鮮甜, 我很喜歡那沙律汁,甜甜酸酸的,很開胃法國鵝肝脆豆付 - 味道都還可以,但因為配凍食,鵝肝雖然不至於全凍(仍有少許暖),但我還是筧得西餐的煮法較好味清酒牡丹蝦 - 牡丹蝦大隻鮮甜,清酒配在一起很好芥末和牛 - 還ok,但不是太能吃出和牛的味道湯 - 很好味,餐廳真的是一盅盅的燉,上枱時非常燙口,料很足,味濃!其中一位親友說越喝越咸,可能是他那盅多了一片金華火腿吧!點心三併分別有花素餃子 - 唔錯洋蔥黑豚肉 - 黑豚肉有點"un",整體味道普通彩虹大蝦卷 - 唔錯,但有點像酒樓吃的春卷主菜有五味:豆苗 - ok金貝(帶子) - 做得剛好熟透,味道不錯風山水起手
頭盤都是凍的食物連乾冰一併上碟,氣勢磅礡,有點驚喜
清酒牡丹蝦 - 牡丹蝦大隻鮮甜,清酒配在一起很好
芥末和牛 - 還ok,但不是太能吃出和牛的味道
點心三併分別有
花素餃子 - 唔錯
洋蔥黑豚肉 - 黑豚肉有點"un",整體味道普通
彩虹大蝦卷 - 唔錯,但有點像酒樓吃的春卷

主菜有五味:
豆苗 - ok
金貝(帶子) - 做得剛好熟透,味道不錯

風山水起手撕雞 - 這味菜忘記了拍照,因為大家一見都很開心,是那種撈起的菜式,有些士多啤利絲,芒果絲,青瓜絲,西芹絲,芫茜等等配料,再加上那酸甜汁(應該是話梅汁吧).
龍蝦炒得剛好,肉質很好,但可惜被黑松露醬蓋了鮮味,反而龍蝦下的雲吞皮沾了汁好好味
大家都吃到這味菜都飽了,我都沒有嚐到一口就包走
甜品有:
青檸番石榴糕 - 有點似馬蹄糕的味道,但較清甜一點
杞子桂花糕 - 很香很好味
紅"早"萬壽果 - 飲後很舒服呢,味道很好

總括來說,各款菜式味道不能說非常出色,但很有誠意,菜名很吸引呀,未吃已經垂涎欲滴了.

大時大節,這樣的價錢還ok啦!
Other Info. : 地點有少許偏僻,根據地址在google map找並不能看到餐廳的正門,因為正門在另一邊,不熟路的會繞了一圈才找到. 另外餐廳本身是一間教授造陶瓷的地方,不是熟客介紹或透過openrice,應該不會知道有東西吃吧 :P
2013-02-07
$330 (Dinner)
Chinese New Year
2012-10-31 1568 views
對於私房菜,一向都冇乜好感!記得十幾年前,去食【大平伙】,好唔好食見仁見智,臨尾再加插老板娘大展歌喉,對唔住,咁有特色嘅嘢,無論味覺定係聽覺,小弟都唔識欣賞!早兩個星期,朋友生日,另一朋友話,剛剛食過一間叫【梓橦堂】嘅私房菜,好有特色!吓!又好有特色?!老闆會唔會唱歌ga?唔會!咁都好啲……不過會整陶瓷!吓!人鬼情未了!【梓橦堂】環境算唔錯,但係環境唔會食得飽,最緊要就係d菜好唔好食!我地十個人坐定定,突然廚房煙霧迷漫,開頭以為火燭,再望真d原來上頭盤,總共四小碟,用小呢個字,絕對冇花假!包括豆腐仔、鮑魚仔,仲有唔知乜嘢仔同物嘢仔,仔仔一堂!但食完好似冇食過咁‧跟住再嚟個雞湯,味道清得嚟又幾濃,我知好矛盾,但感覺又真係咁‧跟住又嚟唔知咩小點,一人一塊神主牌,擺住3粒嘢,又係食完唔知食咗乜嘅感覺……樣樣都得丁咁多多,心諗點會食得飽…即時暗中上google map,Search最近嘅新釗記位置‧但係…世事就係咁大上大落,跟住嚟個唔知咩小炒皇,面盤咁大!荷葉飯,體積勁過焚化爐!碟菜足足有3斤重!仲有隻好香嘅煙燻雞,即時飽到上心口!埋單位位488,不過仲要加一,你話好唔好食?算係咁啦!你話值唔
仲有唔甜嘅甜品添
香噴噴煙燻雞
焚化爐荷葉飯
面盤小炒王
神主牌小點
清得嚟濃味雞湯
煙霧彌漫前菜
對於私房菜,
一向都冇乜好感!

記得十幾年前,
去食【大平伙】,
好唔好食見仁見智,
臨尾再加插老板娘大展歌喉,
對唔住,
咁有特色嘅嘢,
無論味覺定係聽覺,
小弟都唔識欣賞!

早兩個星期,
朋友生日,
另一朋友話,
剛剛食過一間叫【梓橦堂】嘅私房菜,
好有特色!
吓!
又好有特色?!
老闆會唔會唱歌ga?
唔會!
咁都好啲……
不過會整陶瓷!
吓!
人鬼情未了!

【梓橦堂】環境算唔錯,
但係環境唔會食得飽,
最緊要就係d菜好唔好食!

我地十個人坐定定,
突然廚房煙霧迷漫,
開頭以為火燭,
再望真d原來上頭盤,
總共四小碟,
用小呢個字,絕對冇花假!
包括豆腐仔、鮑魚仔,
仲有唔知乜嘢仔同物嘢仔,
仔仔一堂!但食完好似冇食過咁‧

跟住再嚟個雞湯,
味道清得嚟又幾濃,
我知好矛盾,但感覺又真係咁‧

跟住又嚟唔知咩小點,
一人一塊神主牌,擺住3粒嘢,
又係食完唔知食咗乜嘅感覺……

樣樣都得丁咁多多,
心諗點會食得飽…
即時暗中上google map,
Search最近嘅新釗記位置‧

但係…
世事就係咁大上大落,
跟住嚟個唔知咩小炒皇,
面盤咁大!
荷葉飯,體積勁過焚化爐!
碟菜足足有3斤重!
仲有隻好香嘅煙燻雞,
即時飽到上心口!

埋單位位488,
不過仲要加一,
你話好唔好食?
算係咁啦!
你話值唔值?
咁就見仁見智啦!

2012-10-18
Birthday
香噴噴煙燻雞
焚化爐荷葉飯
面盤小炒王
清得嚟濃味雞湯
2012-10-19 1210 views
如果不是有朋友推介應該不會來到這裡晚飯,一來地方比較隔涉,在鯉景灣,二來感覺上食物好像太有藝術色彩,恐防好睇唔食。這裡日間做陶瓷手工藝,晚上變私房菜,地方不算太大,可容兩張10人枱。由於是私房菜所以要一早預訂菜式,有4款套餐供應,老闆說大概一個月會轉一次,價錢由$388至$888第一道菜 – 梓桐花園。鮑魚、象拔蚌、豬頸肉、豆腐、 海蜇,在乾冰放出的煙霧中掩映登場。海蜇和沙律菜混在一起,吃之前要拌勻,因為放在底的醬汁味道相當不錯,酸酸的,十分開胃;象拔蚌鮮甜,放在底的番石榴也不錯,燉湯 – 科甲燉三寶,科甲即是冬瓜,這燉湯十分足料,有整顆干貝,山雞,冬菇,竹笙,喝得出真正的燉湯火喉,這湯全晚最高分。點心三併 – 蟹粉小籠、素餃、蝦卷,普通,蟹粉小籠有點蟹殼,差點咬崩牙。金貝白玉斑,蒸蛋白配石斑,那石斑很腥,寧願只得蒸蛋白,加點浙醋就好了。荷葉飯,這個我沒有試,因為不喜歡太濕的荷葉飯,也好像蒸得太過火,飯裡的青菜也變了黃色。燻雞,同枱的友人大讚,但只覺那是燻雞該有的正常味道,而自家製的那個蔥油有特色但咸得可以,唯一可讚的雞已起骨,吃起來方便。甜品三弄 – 西瓜露、青檸番石榴糕、紅豆班戟。

第一道菜 – 梓桐花園。
足料, 火喉夠
ok lah
好腥
看賣相也覺濕
右上角的蔥油
排得幾靚
甜品三弄 – 西瓜露、青檸番石榴糕、紅豆班戟。西瓜露和西瓜汁沒分別,紅豆班戟類似豆沙鍋餅,最特別是青檸番石榴糕,大菜糕似的質感,番石榴味比青檸重,不過可能因為在煮的時候將放入了四分一顆青檸一起凝固, 顯得有一點苦澀味。
甜品
$488 一位,加一 (很少私房菜有加一),值不值則見仁見智,會不會再來?正如文章開首所提及- 如果不是有朋友推介應該不會來到這裡晚飯。
2012-10-16
足料, 火喉夠
2012-02-12 862 views
這家私房菜,似乎把所有的一切都與藝術聯係在了一起;“梓桐堂”這個名字就挺儒雅。食物都是新派菜式,將原有滬菜和粵菜藝術化,從視覺到味覺,食材或煮法混搭而成的fusion。食物之外的,杯杯碟碟都很漂亮和特別,因爲都是自家出品。如果有興趣自己動手製作,這裡提供陶藝課程,也可以作畫,餐廳一角擺放的一排油彩,不禁讓人有揮筆的衝動,無論技藝如何。此外,這裡還寄賣一些畫作、陶藝作品,甚至明信片,看到一些只是綫條或圓圈勾勒的抽象圖案明信片,甚至讓我想起了MOMA。 正值春節,菜單設計自然充滿喜慶,如果說“生財海蜇花”,“酒醉黃金鮑”還看得出是吃什麽的話,“步步高升”,“金鳳朝皇”就需要看英文才知道材料了,呵呵!一個一個來吧!前菜:一碟5小件,先不說好不好吃,製作和擺盤讓人賞心悅目。生財海蜇花:海蜇藏在新鮮蔬菜下面,沙拉菜和海蜇都很新鮮,海蜇清脆爽口,很上海的味道,醬汁調得很好,很清爽,又夠味道。鴛鴦雞絲粉皮:普普通通,粉皮很薄很碎,沒了傳統粉皮的韌勁,吃到嘴裏都混在一起,醬汁味道太淡,即使加了黑白芝麻,也不如傳統的香口,感覺沒吃出任何味道。香椿白玉:豆腐加皮蛋,不過不失,過關。黃金好市:蠔豉配蘆筍和豆
充滿藝術氣息的碗碟

前菜:一碟5小件,先不說好不好吃,製作和擺盤讓人賞心悅目。
香椿白玉:豆腐加皮蛋,不過不失,過關。
黃金好市:蠔豉配蘆筍和豆腐,一咸一淡,搭配得剛剛好,好吃。
酒醉黃金鮑:鮑魚算是原汁原味,並已經切片,鮮美。
好壞參半
杯裡有乾坤

湯:應該是草雞湯,味道不錯,清淡鮮美,又有一點點甜;材料豐富,有元貝,火腿,粉葛等。
足料湯水

點心福祿壽,一共三款小包點。
發財松露蒸包:簡單說就是松露小籠包,很多同事很喜歡,特別是那些喜歡松露的,但對我就是不倫不類。除了最簡單的鮮肉小籠包,我只認蟹黃或者蟹粉小籠包了,松露雖然是不錯的食材,不過放到這裡,吃不出松露該有的味道。
八寳冬筍素餃:餡的味道太淡,沒有鮮味。
彩虹蝦春卷:總算有個點心是好吃的。春卷是油炸的,外皮通常比較油膩,用蝦和蔬菜做餡,既鮮美又清淡,中和春卷皮的油份,很好的搭配。
一好一差

主菜:
步步高升:有點像賽螃蟹,但有真蟹肉,另有蛋白,菇類,蘆筍和生蛋黃,最精彩是特地給了黑醋薑末做醬汁,正如吃大閘蟹一定要加點醋是一個道理,讓蟹肉的味道很鮮美。這道菜很好吃。
好味螃蟹羹
橫財就手:紅燒蹄膀,典型的上海菜,很入味,肉悶得夠酥爛,少許甜。但少了上海青菜(就是香港的小唐菜)一起煮,否則菜中和蹄髈的油份,又充滿肉香,會非常好吃。
紅燒元蹄
金鳳朝皇:茶葉煙熏雞,我覺得普通,雞皮表層有煙燻的香味,但雞肉本身沒什麼味道,也不夠軟,更不滑。
茶葉燻鶏
金銀滿屋:竹蓀,菇類扒豆苗,不過不失,芡汁厚了一些。
富貴炒飯:很好味,蝦肉、蟹仔很香口,炒飯干身,也不油;最妙是加了紅色彩椒,清甜多汁,讓炒飯的口感和風味都更加好。
好味的富貴炒飯

甜品三弄:
新春團圓:姜汁芝麻湯圓,沒什麼特別。
青檸石榴糕:很特別很好味的甜品,檸檬汁加石榴糕,酸酸甜甜,口感清新。
笑卷紅袍:紅豆窩餅,不好吃,太油太膩,從外皮到紅豆餡,第一口就覺得吃到滿口油。
太油太膩
總的來說,食物有好有差,如果只是吃,人均500蚊是比較高價的。但如果你對藝術有興趣,願意花錢花時間去體驗食物以外的東西,可以來此一試。這裡的服務和環境都很好,訂位最少4人。此外,位置相對偏僻,最好自己駕車,否則吃完晚餐很少有的士開進來,要自己走出去到大街攔的士,或者搭地鐵和叮叮。
2012-02-03
$500 (Dinner)
好味螃蟹羹
好味的富貴炒飯
杯裡有乾坤
足料湯水
充滿藝術氣息的碗碟
2011-12-03 597 views
搵左一陣先搵倒呢度 唔係向海果邊架 近海行入第2條路啦 好似係網球場隔離 近嘉亨灣 呢度分兩邊 一邊係整art既 另一邊係食飯既可以食飯前 (6pm-7:30pm) 加$250/人學整陶瓷 入到去坐低 老師就會比d陶瓷教你整 整碗整碟乜都得除左食飯前既呢d班 佢平時仲有 regular class... 例如油畫 陶瓷拉杯...整完陶瓷 個老師會keep住作品幫我地上色同埋燒 大概2個星期後有得拎返 過程非常有趣 快的話1.5hour入面係可以整幾樣野架! 洗完手就行過隔離廳食飯喇檯凳已經set up好晒 坐滿晒人 多人檯比較多 但係呢度唔似大部份私房菜咁要幾位起 呢度2位去食都ok既!不過檯就細d喇 同埋同其他檯都差不多貼住 所以當晚都幾嘈 不過唔緊要啦 勝在夠乾淨光猛企理餐具好靚 全部都係陶瓷作品 例如我同其他因既碗都會唔同色唔動pattern 影相出黎的確好有美感!頭盤 - 4款小食圍住老虎菜拌螺肉 全部放上一隻大圓碟上檯 忍唔住嘩一聲!老虎菜拌螺肉 - 用一隻細細玻璃杯裝住 下面係螺肉 cherry tomato 上面鋪滿沙律菜 再加幾支韭菜花 (??) 點個微酸既汁食好開胃!
呢度分兩邊 一邊係整art既 另一邊係食飯既

過程非常有趣 快的話1.5hour入面係可以整幾樣野架!
洗完手就行過隔離廳食飯喇

一口皮蛋豆腐 - 一磚唔似街市買既豆腐 上面鋪住木魚 皮蛋... 皮蛋既香味同埋一個獨特既汁 加埋豆香 仲有片片木魚 口感非常有趣
麻辣海蜇花 - 一片片海蜇花 加上芝麻粒 好多青瓜絲 所以就算有少少辣咬條青瓜都頂得順!
胡麻香茄子 - 大概四舊茄子 淋上好香胡麻醬 令人忍唔住一食再食 食晒都要食埋d汁!
薑荵醉鮑魚 - 好靚既鮑魚殼 上面鮑魚切開三片 加上薑荵 鮑魚充滿酒味 就好似醉雞咁! 換上 '煙un' 鮑魚滋味無窮! 鮑魚整得好淋 完全唔硬! 好味!
蟹粉海鮮豆腐湯 - 淡淡蟹粉香味溶入湯 有豆腐 蝦肉 等等 整體ok但略鹹
點心3拼 - 一條長木放上一片竹葉 放上三粒點心 可惜除左春卷 其他兩款都凍既!
黑松露蒸包 - 其實即係小籠包加上黑松露 即刻由普通小籠包升呢 但個皮偏厚 唔晶瑩剔透囉 新意欠奉
八寶素菜餃 - 食唔出入面有齊邊幾款素菜 但都係果句 皮太厚 同埋上到檯已經有d硬 可惜
火鴨絲春卷 - 咬落口好熱 應該岩岩炸起就上檯啦 呢個就幾有新意喇
主菜
京荵爆爽肉 - 隻碟好靚 加晒分 爽肉都好爽 荵爆香味一上檯就聞倒 好味! 仲有幾片pancake好似片皮鴨咁夾住食 如果個pancake都係熱就好啦 擺上一隻好靚但係好凍既碟上 想唔凍都難了 但夾住既爽肉+荵=正呀!
五柳搪醋班球 - 都係用隻細細玻璃杯上菜 半杯都係浸住五柳搪醋汁 有d荵 一舊幾大既班球 多鼻哄埋去聞下 即刻狂咳!!! 哈哈... 好攻鼻呀隻酸味.. 我唔鍾意食呢款汁 所以... no! 但班球好有口感 唔似d雪魚咁有雪味 炸得亦好金黃色好靚
秘製茶皇煙燻雞 - 一邊雞 一邊薑 的確好有煙燻味 但都係凍左 有少少似係擺耐左 所以連雞皮都唔脆喇 同埋雞肉有d鞋 而且肥膏好多
上素扒菜苗 - 好大碟呀! 好多豆苗 好多菇! 唔記得d菇名 但數倒至少有4款! 上菜時已經心諗都好令喎 好多油炒? 一食 嘩成嘴都係油 而且幾鹹 食到咁上下 頂唔順要墊高隻碟漏返d油 好surprise個油量係咁勁! 而家度度都講健康飲食既時候 真係唔應該落咁多油呢
黃金河鮮煲仔飯 - 有d蝦 豆... 呢個飯總算唔鹹 最後我地仲倒埋d茶落去刮飯焦!
冰花萬壽果 - 即係雪耳杏仁木瓜 好潤又清甜 杏仁好大粒
青檸石榴糕 - 呢個真係要一讚 用一隻陶瓷杯仔放住 個糕面就好似冰天雪地結左冰既河咁 可以溜冰果隻! 上面加半個青檸 啖啖石榴粒! 又唔係凍到牙痹 但透心涼! 又香又好味! 食到唔捨得食!
芒果奶黃pancake - 一人半舊 上面加塊薄荷葉 芒果加上奶黃又唔係好漏喎 凍食唔錯呀!
總括有得食有得玩 係一個好去處! 適合鍾意玩藝術鍾意影相又鍾意食既朋友
美中不足就係d野食有d鹹 用過多油 而且上菜時已經凍左 否則成晚就好完美喇! 希望可以改善下啦~

p.s. 隻鸚鵡真係好得意呀!!!!!!
2011-11-19
$650 (Dinner)
  • 頭盤
  • 青檸石榴糕
2011-11-28 430 views
梓桐堂是一間頗特別的食店,晚上除提供私房菜饍食外,下午時段更可與三數好友繪繪畫,嘗嘗陶藝。是日就是在吃私房菜前,上了一課陶藝班,親手弄製陶器。餐廳內有一小工場,正正就是舉行陶藝班的地方。工場以外的用餐區,放了數張餐枱,牆上掛上不少油畫創作,當然亦不少得「師傅級」的陶藝成品放在陳列架上。花了個半小時,完成了人生第一件陶器,自覺藝術氣質又高了一點,哈哈!洗手過後,安座於用餐區,靜待各款美食來臨。前菜名為梓桐花園拼盤,內含五小碟,分別為老虎菜海蜇花、黑白雞絲粉皮、一口皮蛋豆腐、胡麻香茄子及一醉鮮鮑魚,賣相小巧精緻,各有特色。老虎菜海蜇花是較西化的菜式,以沙律菜為主,面上放上脆脆海蜇頭,並切成片狀,令人聯想起一盆小盆栽。黑白雞絲粉皮及胡麻香茄子吃的是醬汁,黑白麻醬一向是小弟至愛,胡麻醬汁味微辣可口,驕嫩茄子吸盡精華當然好吃。一口皮蛋豆腐面上放了木魚,食材的熱力令它緩緩躍動,下層豆腐白滑,以一小件皮蛋調色調味最好不過。一醉鮮鮑魚預先切成片狀,入口彈牙又不會過韌,鮑魚本身味道不算濃郁,配上少許酒香,普通喇!接下來是點心三拼,在竹葉上放上黑松露蒸包、冬笋八寶素餃及七彩火鴨絲春卷。黑松露蒸包賣相和小籠

店內環境
店內陶器擺設
!洗手過後,安座於用餐區,靜待各款美食來臨。
是晚餐單
前菜名為梓桐花園拼盤,內含五小碟,分別為老虎菜海蜇花、黑白雞絲粉皮、一口皮蛋豆腐、胡麻香茄子及一醉鮮鮑魚,賣相小巧精緻,各有特色。老虎菜海蜇花是較西化的菜式,以沙律菜為主,面上放上脆脆海蜇頭,並切成片狀,令人聯想起一盆小盆栽。黑白雞絲粉皮胡麻香茄子吃的是醬汁,黑白麻醬一向是小弟至愛,胡麻醬汁味微辣可口,驕嫩茄子吸盡精華當然好吃。一口皮蛋豆腐面上放了木魚,食材的熱力令它緩緩躍動,下層豆腐白滑,以一小件皮蛋調色調味最好不過。一醉鮮鮑魚預先切成片狀,入口彈牙又不會過韌,鮑魚本身味道不算濃郁,配上少許酒香,普通喇!
梓桐花園拼盤
接下來是點心三拼,在竹葉上放上黑松露蒸包、冬笋八寶素餃及七彩火鴨絲春卷。黑松露蒸包賣相和小籠包差不多,只是面上放上少許黑松露以提昇食材香氣格調,但因內欠湯汁的緣固,個人覺得反而不及小籠包可口。冬笋八寶素餃內含各式素菜切粒,加上有冬笋的緣固,口感帶點脆,以素菜餃來說都算不錯。七彩火鴨絲春卷春卷皮略厚,但因剛炸起,口感仍脆,以火鴨絲為餡作春卷,亦頗為特別。
點心三拼
是晚燉湯是蟲草花燉三寶(元貝、冬菇、火腿),全部食材原粒(隻)奉上,再配上嫩雞豬肉燉製,確是足料味濃,入口敦厚。
蟲草花燉三寶(元貝、冬菇、火腿)
主菜先來游龍戲鳳,嫩滑蛋白,面上放上一只蝦球(龍),浸潤在鵪春蛋漿中,蛋黃(鳳)清澈可見,龍鳳暢游其中。味道方面,蝦球肉質結實,因面上沾滿蛋漿,口感亦滑。鵪春蛋黃香口,少吃滋味。不計貼近杯邊部份的蒸蛋白,亦算做得香滑。
游龍戲鳳
順德翡翠蝴蝶魚先把桂花魚起肉,切成片狀卷成型,內改蘿蔔絲、虂筍絲等再炸,最後灑上淮鹽調味。魚肉外脆肉嫩,同一時間夾上檸檬皮及甘吉皮來吃,味道特別,又可降降火。
順德翡翠蝴蝶魚
秘製茶皇煙燻雞煙燻香氣確是突出,但雞肉確是鞋口了一些,有點失望。
秘製茶皇煙燻雞
竹笙上素扒菜苗菇菌數量不少,菜苗嫩口度中規中矩。
竹笙上素扒菜苗
皇帝炒飯是是晚主食,以蝦及帶子等食材炒成,色彩都算勻稱,味道對辨。
皇帝炒飯
甜品時間,以三弄作結。冰花萬壽果甜度適中,入口滋潤柔順,好喝。青檸石榴糕味道清新,蘆薈粒又富口感,都幾好食。芒果奶皇班戟則普普通通,不算特別。
[25/11/2011; Fri]
Other Info. : $250陶藝體驗班(1.5小時)
2011-11-25
$420 (Dinner)
店內環境
店內陶器擺設
是晚餐單
梓桐花園拼盤
蟲草花燉三寶(元貝、冬菇、火腿)
游龍戲鳳
2011-08-01 301 views
朋友介紹呢度有得玩有得食, weekend冇plan就book咗ceramic workshop & dinner試試!!ceramic workshop 都幾得意, 不過我lum仲有排pratice先做到一個見得人嘅pottery...入嚟食飯好 relax, 充滿住藝術嘅氣味~~ 餐具都係出自梓桐堂~ 好靚~~Dinner @ 7.30pm, fixed Time & fixed Menu (unless 你好早book位and then 講明好想要邊個set)我哋個set 係 summer cuisine~~ Yum Yum~~~~ 啲食物慢慢上, 俾你好relax同朋友傾計, 大概食到10pm左右..所以make sure你嗰晚唔趕住走先book位la~~

Appetizer
翡翠鴛鴦海鮮羹
Main & Dessert

$418 (Dinner)
Appetizer
翡翠鴛鴦海鮮羹
Main & Dessert
2011-06-03 118 views
寫這篇食評實在難於提筆, 有點壓力! 自從月前與我組班的覓食團友品嚐過梓桐堂的”上海私房菜”後, 實在沒有想到自己會再來到這一間曾被我狠批和味道偏咸的上海私房菜. 事緣男友的覓食團友,早在月前訂座及付了訂金, 不好推搪! 不過以好友一聚的心情赴會, 也未嘗不可! 男友向友人建議今次選擇梓桐堂四款菜式的”精選菜”, 另外三種菜式分別是”順德菜”,”素菜”和”上海菜”.是晚梓桐堂訂座共有3檯, 除了我們一行8人外, 另外一桌約6人和一桌2人. 環境仍是那麼幽雅和有品味. 是晚的菜餚令我和男友有意外驚喜, 大大不同前次經歷, 同檯友人們紛紛以質疑的目光看著我, 仿似前次只是我個人偏見. 幸好男友也是當日飯局的座上客,可以証明我所評論並非戲言. (我得事先聲明店主夫婦當日並不知道我的存在). 席間美酒佳餚, 談笑甚歡, 友人還即時安排了另外兩個飯局. 正當飯局快將接近尾聲, 充滿藝術氣質的老闆娘前來打招呼, 當我們四目交投時, 她馬上認出我說有點印象我曾來過梓桐堂, 當時場面實在有點尷尬, 我可以肯定的是她看過我寫她們的食評. 而且十分在意梓桐堂在Openrice的評價. 幸好女友當時為我們打
是晚的菜餚令我和男友有意外驚喜, 大大不同前次經歷, 同檯友人們紛紛以質疑的目光看著我, 仿似前次只是我個人偏見. 幸好男友也是當日飯局的座上客,可以証明我所評論並非戲言. (我得事先聲明店主夫婦當日並不知道我的存在). 席間美酒佳餚, 談笑甚歡, 友人還即時安排了另外兩個飯局. 正當飯局快將接近尾聲, 充滿藝術氣質的老闆娘前來打招呼, 當我們四目交投時, 她馬上認出我說有點印象我曾來過梓桐堂, 當時場面實在有點尷尬, 我可以肯定的是她看過我寫她們的食評. 而且十分在意梓桐堂在Openrice的評價. 幸好女友當時為我們打破僵局, 對老板娘說今日帶我再來是為梓桐堂平反! 老板娘解釋說:上一次他們夫婦因事提早離開, 未有監察廚房出品,以致當晚菜式未如人意,並藉此機會道歉. 反倒令我不好意思. 不得不讚賞老板娘的敬業精神! 佩服到五體投地!
話說回來,當晚的菜餚除了麻辣野菌豬柳略油和偏咸外, 其他都令人滿意回味, 一剎間一桌的菜餚已被我們一掃而光! 還安排他日再試老板的家鄉順德菜!
是晚菜單如下:
前菜:
腐皮素鵝: 腐皮香濃豆味, 素鵝清爽.
糖醋茄子: 糖和醋味道清晰, 有層次感
香椿豆腐: 只覺一般, 味道略淡,
芹菜蝦干: 芹菜爽脆, 蝦干軟硬適中味道鮮甜
甜酸青瓜: 青瓜清脆, 甜甜酸酸的不失為一道得恰當的開胃前菜
麻醬牛肉: 難忘香濃的麻醬味, 牛肉嫩滑
湯:
雙椰雞湯: 幽香的椰林味, 清清的雞湯. 但依然沒有送上湯渣?
主菜:
清酒煮花蛤: 花蛤新鮮肥美, 酒味適中沒有喧賓奪主, 遮蓋花蛤的鮮味
椒鹽金菇蝦棗: 金菇成了這道菜的主角, 炸得清脆爽口 而蝦棗也不過不失
陳年花雕蟹配腸粉: 最為值得讚賞的一道, 濃濃的陳年花雕酒香,滲入整隻花蟹,
芳香的酒味加鮮甜的蟹汁再配上腸粉,芳香滑溜,人間極品!
岩鹽梓香雞: 雞味濃皮脆肉嫩, 有濃濃的煙熏岩鹽味!
麻辣野菌豬柳:: 全晚的唯一敗筆, 略為油膩和偏咸
雙耳薑汁勝瓜青: 經過一輪”口腹之戰”後, 這道菜反倒給我們有回歸平淡的作用, 清淡鮮甜, 不失為好的配搭!
烏欖炒飯: 若加入芥蘭粒,可減低油膩感和增加清爽口感.
甜品:
馬蹄糕: 很久未有試過如此味美的甜品,爽脆甘香,並為飯局劃上一個完美的句號.

六項前菜! 正~
椒鹽金菇蝦棗~ 正!
清酒煮花蛤~ 正!
麻辣野菌豬柳~ 略油膩和偏咸!
陳年花雕蟹配腸粉~ 人間極品!
岩鹽梓香雞~有雞味!
雙耳薑汁勝瓜青
烏欖炒飯~ ok
馬蹄糕~ 極品之二選!
2011-05-14
$380 (Dinner)
六項前菜! 正~
椒鹽金菇蝦棗~ 正!
清酒煮花蛤~ 正!
陳年花雕蟹配腸粉~ 人間極品!
岩鹽梓香雞~有雞味!
雙耳薑汁勝瓜青
烏欖炒飯~ ok
馬蹄糕~ 極品之二選!
  • 精選菜單
2011-04-07 72 views
朋友圍內喜歡四處品嘗私房菜,今次友人介紹梓桐堂,想不到原來該店日間是畫室,夜晚才做晚市,四週也放滿了店主的藝術作品,地方雖小卻五臟俱全,其裝修格調佈置使人心情步伐也放慢下來。值得一提的是在這裡光顧私房菜必須預早訂位,順德菜的餐牌是八道主菜,更有上海菜同順德菜的選擇。我們挑了比較冷門的順德菜,第一道菜先上煎藕餅,熱騰騰的,蓮藕粒與豬肉配合下,口感又脆又爽,鬆化且不覺油。 接下來是拆蟹肉炒鮮奶,真材實料,鮮奶很香很滑、蟹肉亦很鮮嫩。下一度是豉油皇煎蝦,皮膚敏感沒有試,友人都大讚蝦肉夠彈牙,我就注定與蝦無緣了。 秘制魚雲是該店的誠意推介,向來不好魚的我都覺得很好味!魚羹底好有鮮味,配上筍的甜與蒝荽的香,恰到好處。 已經八成飽了,還有三道菜。幸好是酸酸甜甜的五柳煎魚塊,五柳魚的炸粉處理通常最考功夫,大家邊吃邊讚嘆大廚的水準,外皮炸得很脆很薄,魚肉亦保存很好的肉質。 大廚細心挑走銀杏味苦的芯,令這菜式的味道很清香,雞肉炆得腍滑多汁,而且用了很多菇菌做配菜,成為全晚菜式的焦點所在。煎馬蹄糕清爽軟滑,馬蹄清甜,雖則很好吃,不過全晚都已經吃得很heavy,還是忍忍口,別吃第二塊了。 總括而言,大家對今

已經八成飽了,還有三道菜。
[結尾有芫荽上湯泡飯和馬蹄糕,我已飽得很,試了一些泡飯,清湯清新而且帶點甘香,一口湯也不放過。

總括而言,大家對今晚的菜式很滿意,下次再戰上海菜。
2011-04-05
  • 煎藕餅
  • 五柳煎魚塊
  • 秘制魚雲
2011-04-05 83 views
從未到過西灣河的我來到這裡給我一種很休閑, 很舒服的感覺! 與男友路經一間賣畫及陶瓷學校門前,男友提及多年前曾被邀來此晚宴. 這裡晚上會變身為一間私房菜. 我帶著懷疑的心情進內, 店內環境充滿藝術氣息,雅緻有品味! 四周擺放了不少油畫及各式各樣陶瓷作品, 大部份以茶具以及餐具為主.聽說還是店主之作呢! 店主是順德人與我同鄉! 私房菜單分順德菜和上海菜兩種, 老板娘強調他們的上海菜已有十多年歷史! 但為何順德人經營上海私房菜就不得而知了! 一向好奇心爆滿的我, 馬上發起試菜行動. 訂了一桌他們拿手的上海菜! 是晚我們準時7點半到達,入內馬上被他們桌上擺設吸引! 好美...好特別的圖案! 像池中的魚在碟中央漫遊....,令人目不暇給的餐具! 真捨不得把食物放在碟上有礙美觀! 開席之初,店主夫婦有與我們有寒喧一番! 沒一刻鐘已跟我們道別!當晚先來八款頭盤,分別是醉雞,薰魚,素鵝,香椿豆腐,芹菜蝦干,糖醋茄子,酸甜黃瓜及烤麩. 說實在沒什麼特色! 主菜則先來的是毛豆年糕炒大花蟹, 大家都感到味道略微偏咸.不該出現在偏甜的上海菜! 碧綠金菇卷則不過不失, 火朣雞湯不知所謂只是清湯一碗!
開席之初,店主夫婦有與我們有寒喧一番! 沒一刻鐘已跟我們道別!當晚先來八款頭盤,分別是醉雞,薰魚,素鵝,香椿豆腐,芹菜蝦干,糖醋茄子,酸甜黃瓜及烤麩. 說實在沒什麼特色! 主菜則先來的是毛豆年糕炒大花蟹, 大家都感到味道略微偏咸.不該出現在偏甜的上海菜! 碧綠金菇卷則不過不失, 火朣雞湯不知所謂只是清湯一碗! 松子大海班如同給外國人食的西式中餐, 只甜不酸! 紅燒元蹄是炆得很夠火侯, 但味道一般! 蒜香法國豆已一點印象都沒有! 原煲咸肉菜飯也吃不出啥特色! 甜品桂花酒釀甜丸子則桂花味過濃! 整體上來說沒什麼令我們回味! 有點失望! 我們席上有兩位正宗上海人, 都多次表示他們的菜偏咸! 也說過香港今時今日好的上海菜已不多了! 曾看過有食評提及 這裡不收加一, 且店主夫婦是身兼大廚,看來一切都已不一樣了! 或是當晚臨時因事換他人下廚, 就不得而知! 是晚我們每位$380,另加一服務費,是晚服務不見得很好! 付了$476的服務費, 心有點不甘!) 最難理解的是我們自帶酒水, 開瓶費為每瓶$50, 好像有點不合情理? 該店沒酒牌也沒酒賣! 我可以接受另付酒水服務費, 但不是每瓶收費! 是晚我們共開了三瓶白酒一瓶紅酒, 開瓶費共收200大元. 更令我不解的是開瓶費也要加一???

賬單清楚寫了 meal x 12 @380 = $4,560
(開瓶費) Drinks x 4 @50 = $200
S.C 10% = $476
Total = $5,236
合不合符情理就見仁見智! 但肯定的是我們不會再有下次!
沒有驚喜!
ok! 不過不失!
差~清湯一碗
一般!
2011-03-31
$440.00 (Dinner)
沒有驚喜!
ok! 不過不失!
朋友請客, 一行10人到梓桐堂開餐。 朋友是餐廳老闆的老朋友, 所以未食己經對餐廳有點好感。未開餐時,到餐廳四圍逛逛。梓桐堂打響旗號做私房菜,全店只有3張檯, 所以去之前必須訂位。餐廳其實亦是art studio, 四週也放滿了老闆的作品。 就連盛載食物的器皿也是老閭的作品, 令整個過程更具親切。餐廳的另一端是陶瓷 workshop, 所以在進食的過程的另一邊廂你可能會看到學生們來來往往,這是與一般餐廳不同的地方。menu 只有一個, 己且set 好,所以每道菜未必也是你喜歡吃的,但這也是私房菜的特色。頭盤有8 道, 份量多。醉雞、薰魚、素鵝、酸甜小黃瓜、烤麩、春椿豆腐、茄子、芹菜蝦干當中以茄子, 素鵝最為出色, 其他的未見有特別印象。主菜, 份量也很多, 去到第4﹣5個菜我己經沒有再食。其實除了年糕炒蟹是較為特別及好食, 蟹肉生鮮。其他的菜我覺得不需特別介紹。個人認為梓桐堂 是食氣氛,食環境。如果宴客, 請客, 有朋自遠方來是一個好地方。 但講味道,要考慮正價比, 這里絕不考慮。食物味道未見突出, 絕對沒有「WA 好味!」的情況出現。 香港更好的上海餐廳多得是。如果去過上海, 這里絕

頭盤有8 道, 份量多。
當中以茄子, 素鵝最為出色, 其他的未見有特別印象。
食物味道未見突出, 絕對沒有「WA 好味!」的情況出現。 香港更好的上海餐廳多得是。如果去過上海, 這里絕對是一般中的一般, 故此為何要付$380到這里。而且菜單沒有彈性, 要回頭更加困難。就算每道菜好好食都不會好快番轉頭, 何況這里又不是。
我的評語: 可以一試, 但不要對味道有特別期望
老闆的作品
2009-10-23