2024-04-09 664 views
最鐘意係香芋天鵝酥 同 太極黑糖馬拉糕有傳統嘅味道,造型又靚。香芋天鵝酥 入口鬆化,餡料滋味五年陳皮牛肉球,鐘意有塊陳皮,令牛肉球嘅味道冇咁單調。而 蟹籽龍王燒賣 好大粒,味道唔錯。鮑汁鮮竹卷 唔係好特別,但係味道都好味。家人鐘意紅豆抹茶糕,口感軟熟,唔會太甜。
最鐘意係香芋天鵝酥 同 太極黑糖馬拉糕
有傳統嘅味道,造型又靚。香芋天鵝酥 入口鬆化,餡料滋味

五年陳皮牛肉球,鐘意有塊陳皮,令牛肉球嘅味道冇咁單調。

家人鐘意紅豆抹茶糕,口感軟熟,唔會太甜。

Type of Meal
Breakfast
趁住復活節假期,留港消費刺激下香港經濟😉😉😉今次就試咗旺角的淥鼎記,呢間餐廳除了有無限時火鍋任食之外,另外還會有前菜、日本時令刺身,主菜六選一,星期一二三四日會有唔同嘅啤酒可以任飲😱😱😱主菜可以在椰子雞、烤魚、清湯蘿蔔牛腩、古法支竹羊腩煲、重慶雞煲同老壇酸菜魚中選擇,本身火鍋套餐可以選擇爵爺套餐或作為椰子雞控的水晶,幾個月冇吃過椰子雞,當然毫不猶豫選擇了椰子雞啦😍😍😍原味椰子雞雞湯味濃鬱,但味道不是平時吃的清甜椰子雞味,雞是原隻雞斬件上的,雞肉好嫩滑👍👍👍小食日本時令刺身今次餐廳提供的時令刺身有三文魚腩、鮑魚、北寄貝、大蝦,全部都很鮮甜😋😋😋火鍋的湯底,今次選了花膠美人鍋,見到湯底的一刻有被驚呆了,一大堆的花膠像是不要錢的被放在我們的湯底內😳😳😳未食先覺得皮膚吃完這餐會變得好好🤣🤣🤣任食的火鍋配料有40多款可以選擇,安格斯肥牛、安格斯牛板翼、盲牛、伊比利亞黑毛豬、伊比利亞梅豬、丹麥網豬、紐西蘭羊肉片、鮮雞件、黑松露豬肉丸、麻辣牛丸、手打蝦丸、手打墨魚丸、 芹菜香茜餃、韭菜豬肉餃、廣島蠔、沙白、水魷魚、脆骨腩、脆肉鯇、魚標(魚卜)。水晶這次一個人就吃了一打廣島蠔🤤🤤🤤他門家的手打蝦丸和墨
趁住復活節假期,
留港消費刺激下香港經濟😉😉😉
今次就試咗旺角的淥鼎記,
呢間餐廳除了有無限時火鍋任食之外,
另外還會有前菜、日本時令刺身,主菜六選一,
星期一二三四日會有唔同嘅啤酒可以任飲😱😱😱
本身火鍋套餐可以選擇爵爺套餐或
作為椰子雞控的水晶,
幾個月冇吃過椰子雞,
當然毫不猶豫選擇了椰子雞啦😍😍😍

原味椰子雞雞湯味濃鬱,
但味道不是平時吃的清甜椰子雞味,
雞是原隻雞斬件上的,

雞肉好嫩滑👍👍👍

小食

日本時令刺身

今次餐廳提供的時令刺身有三文魚腩、鮑魚、北寄貝、大蝦,
全部都很鮮甜😋😋😋

火鍋的湯底,
今次選了花膠美人鍋,
見到湯底的一刻有被驚呆了,
一大堆的花膠像是不要錢的被放在我們的湯底內😳😳😳
未食先覺得皮膚吃完這餐會變得好好🤣🤣🤣
任食的火鍋配料有40多款可以選擇,

水晶這次一個人就吃了一打廣島蠔🤤🤤🤤

廣島蠔

他門家的手打蝦丸和墨魚丸都很不錯,
有咬勁😋😋😋
牛肉方面,
安格斯牛紋理清晰,
品質不錯👍👍👍

安格斯牛

肥牛

飲品方面除了一般的汽水外,
這間餐廳亦有提供自家製涼茶,
水晶試了洛神花茶酸酸甜甜的,
海底椰竹蔗茅根挺滋潤的,
剛好可以下火😊😊😊

熊仔奶茶

就算任食有啤酒任飲,
熊仔奶茶同檸檬茶都係要加錢,
$24一樽,
初頭以為係一杯不過見佢一樽都幾大樽就算數啦,
鬼叫我係熊啤啤控咩🤣🤣🤣

• 花膠美人鍋
  • 安格斯牛板腱
  • 安格斯牛板翼
2024-03-26 452 views
淥鼎記是一家主打酸菜魚和打邊爐的餐廳,在香港擁有多家分店。 最近我去了一次旺角的分店,品嚐了他們的招牌酸菜魚打邊爐。淥鼎記的酸菜魚選用新鮮的生鯷魚,配以自家醃製的酸菜烹製而成。 魚肉鮮嫩滑口,酸菜酸爽夠味,湯底濃郁鮮香。 我個人最喜歡的是他們家的酸菜魚湯底,酸辣適中,非常開胃,而且越煮越香。吃完酸菜魚之後,可以加湯轉打邊爐。 淥鼎記提供的打邊爐配料非常豐富,包括肉類、海鮮、蔬菜、丸類等等,應有盡有。 我們點了很多喜歡的配料,像是肥牛、羊肉、蝦子、生蠔、蔬菜拼盤等等,吃得非常滿足。淥鼎記的餐廳環境乾淨整潔,裝潢時尚簡約,座位寬敞舒適,適合三五知己或家庭聚餐。淥鼎記的服務非常周到,店員熱情友善,會主動為客人添湯加料,性價比高。

2024-03-20 523 views
想約埋三五知己 慢慢食飯談心 但係好多時餐廳都有限時 真係傾得好唔盡興😿 就算係打邊爐 普遍都得兩小時🥺 特別係啲一個月先聚到一次嘅朋友圈 真係講極都有嘢講🤣😚.所以呢一間真係好難得 真心大推for gathering 🥰✨無限時任食(星期五晚 我哋食足4個鐘 佢都冇趕我哋走🫢).食物方面 佢一啲都唔hea 份量,好似食九大簋咁! 一路食心諗呢間餐廳點樣回本🤣🤣(一晚淨係做一轉客人 仲要任食⁉️).主菜+任食火鍋+牛拼盤+海鮮拼盤+時令刺身+甜品+飲品.🔹主菜六選一(揀到我選擇困難症🤤)- 原味椰子雞- 藤根烤魚/醬香烤魚 - 重慶雞煲- 老壇酸菜魚- 古法枝竹羊腩煲- 清湯蘿蔔牛腩🫦今次我就叫咗個醬香烤魚 烤魚好嫩滑 連埋西芹花生辣椒芫荽 炒埋一齊 超級香口惹味.🔹任食火鍋- 花膠美人鍋- 澳門豬骨鍋- 海皇海鮮鍋- 姬松茸雜菌鍋- 蕃茄牛肋條鍋🫦 叫咗豬骨湯底 好濃郁又重豬骨湯味配料方面 都有各款嘅肉丸、肥牛、豬肉、羊肉片雞件等40款火鍋配料 .🔹頂級手切牛拼盤牛肉嘅油脂分布平均 牛味濃郁 淨係聞都好重牛肉香🫦.🔹豪華海鮮拼盤每款海鮮數目按人頭計包括扇貝、大蝦、巨型鮑魚、沙卜蜆、手打
無限時任食(星期五晚 我哋食足4個鐘 佢都冇趕我哋走🫢)
主菜+任食火鍋+牛拼盤+海鮮拼盤+時令刺身+甜品+飲品
🔹主菜
六選一(揀到我選擇困難症🤤)
- 原味椰子雞
🔹頂級手切牛拼盤
牛肉嘅油脂分布平均 牛味濃郁 淨係聞都好重牛肉香🫦
🔹豪華海鮮拼盤
每款海鮮數目按人頭計
包括扇貝、大蝦、巨型鮑魚、沙卜蜆、手打墨魚丸
海鮮食落爽口彈牙 好鮮甜😗
🔹豪華時令刺身
每款刺身數目按人頭計
包括厚切三文魚腩、赤蝦、帶子、巨型鮑魚、北寄貝
每款都好新鮮呀 食落好鮮甜🤤
🔹甜品
Haagen-Daza 雪糕🍦 一共有四款口味可以揀🤤
📍淥鼎記 (旺角)
旺角彌敦道601號創興廣場5樓
  • 老壇酸菜鱸魚
  • 時令刺身
今次食嘅套餐係淥鼎記一小寶套餐 (120分鐘火鍋放題),主菜可以選擇老壇酸菜魚或重慶雞煲,亦可以加錢叫干鍋海鮮什錦、清湯蘿蔔牛腩、藤椒烤魚或椰奶雞,上次喺觀塘分店食過酸菜魚,今次選擇咗重慶雞煲,辣度可以選擇,叫咗BB辣。.上雞煲之前首先會俾前菜,今次俾左涼拌青瓜同鹽酥雞粒。涼拌青瓜用左蒜蓉、辣椒、醋、醬油等調味,食落清爽又帶酸辣味,好開胃。鹽酥雞粒脆到脆卜卜,外面灑滿辣椒調味粉,食落少少辣,好香口。.雞煲上一枱後店員幫手加熱雞煲,保證食客食到熱辣辣的菜式,雞肉好鮮嫩,唔會煮到過老,除咗雞肉之外,用咗好多配料,有香菜、蔥、洋蔥、乾辣椒、花椒、八角等多種香料烹調而成,食落非常之惹味而帶點麻香,令人食到一啖接一啖!.食完雞煲就可以去打邊爐,火鍋湯底有6種:鴨血麻辣鍋、澳門豬骨鍋、美人花膠鍋、海皇海鮮鍋、鮮茄薯仔牛肋條鍋、姫松茸雜菌鍋,我同朋友選擇咗海皇海鮮鍋。有別於傳統雞煲嘅食法,火鍋湯底唔係直接加喺食剩嘅雞煲上面,店員會直接換個新鍋同湯底。海皇海鮮鍋睇落鮮橙色,底下有好多鮮蝦,食落蝦味好濃郁!.火鍋配料嘅選擇都非常之多,有牛肉、豬肉、羊肉、海鮮、丸類、餃子、蔬菜等等,牛肉推薦安格斯極佳级精

火鍋配料嘅選擇都非常之多,有牛肉、豬肉、羊肉、海鮮、丸類、餃子、蔬菜等等,牛肉推薦安格斯極佳级精修肥牛,牛味濃,因為有比較多牛脂,食落口感好軟嫩,好好食!仲有強烈推薦海帶,海帶超吸味,吸收晒湯底精華,食落口感滑嫩爽口,仲帶好香濃的蝦味,又低卡健康同好食!

除咗火鍋配料選擇多,飲品選擇都好多,仲有自家家製竹蔗茅根,可以清下熱氣!

又想食酸菜魚 又想任食打邊爐個心成日十五十六揀唔定於是就比朋友帶咗嚟呢間旺角嘅鹿鼎記佢話佢有得食酸菜魚或者雞煲然後再揀湯底打邊爐而且佢嘅食材打邊爐配料都好優質價錢亦都好實惠 主要有三個套餐所揀而今日我哋就揀咗中價位嘅堂主餐如果想食埋刺身 就可以揀爵爺餐呢度每一個座位都好有私隱 大部份都係卡位而且仲有房提供比20幾人一齊食牆上面亦都掛咗電視 可以一路睇電視一路打邊爐 佢任食區就起舖頭最尾 唔會話食食吓嘢隔離有好多人不停徘徊而且夠集中夠乾淨 所有食材都用膠盒裝住蓋好蓋 非常之乾淨衛生而菜都一碗碗咁雪起雪櫃 保持新鮮度除咗自助區果汁同茶類飲品 亦都有得order啤酒紅酒一嚟到食咗酸菜魚先佢都幾大碟 亦都有萵筍寬粉花生苗等配料個湯好清好易入口令人開胃 魚肉片大大塊 唔會碎濕濕而且生熟程度啱啱好 又滑又啖啖肉同起啲食酸菜魚嘅專門店食 冇分別之後小食 上咗炸子雞同埋枝豆雞皮炸得又靚又脆 雞肉唔會乾柴咬落仲有汁 肉質又嫩滑真係估唔到咁多嘢食 邊爐湯底叫咗個比較特別嘅海皇海鮮湯湯入邊已經有五六隻大蝦 一路打邊爐一路煮啲蝦嘅味出嚟所以個湯全程都好有鮮味但又唔會喧賓奪主肉類先order安格斯精修肥牛安格斯
又想食酸菜魚 又想任食打邊爐

芫荽豬肉餃 好有芫荽味冇令人失望
雲吞 咬到好大粒蝦肉

水魷 煮熟之後唔會話收水收得好勁 食落實而彈牙
呢度嘅午餐肉仲要係厚切 口感都比平時好

飲品仲有自家製嘅竹蔗茅根 唔會話好甜 好值得飲 而且仲有冷泡茶
呢間任食邊爐 真係又多嘢食 又乾淨衛生
一定會再翻兜

2024-03-12
Type of Meal
Dinner
  • 老壇酸菜魚
  • 安格斯牛板翼
  • 海皇海鮮鍋
😍打卡點心味道正😋保留傳統富創意 👍朋友知道我喜歡吃好吃的,和我去漉鼎記飲茶午飯,午飯時間,平日午飯都要排隊等位,3 - 6 人 可以提前在Open Rice 預訂座位,否則要打電話訂位或者現場排隊。 送上來的茶不是我們點的,照飲,用手機點餐,點了芝麻肉鬆米網腸,腸粉是粉紅色,看起來有驚喜,腸粉皮上鋪了芝麻肉鬆及紫菜絲,肉鬆可以多一點,裡面是椰菜、木耳、油炸脆脆等,菜多肉少,感覺挺健康的。 黃金鮮蝦餃一籠兩件,蝦餃皮上掃了金色,是打卡亮點,鮮蝦新鮮,味道不錯。 五年陳皮牛肉球表面有一條陳皮,是不是五年不知道,挺順口的,蒸的時間剛剛好,味道不錯,感覺挺高級的。 黑松露赤螺三文魚酥賣相不錯,挺精緻的,黑松露放在上面明顯可見,味道卻不香濃;赤螺小小的在裡面,看不見,卻有軟韌稔口感:三文魚吃起來不粗,酥皮夠熱,脆脆的,不錯。 為了填飽肚子,叫了一籠兩件的魚肚鴨腳扎,賣相傳統飽滿,裡面有一片不大的入味魚肚,沒有芋頭,鴨腳炆夠時候,比一般好吃一點點,最驚喜的是沒有一般的雞件,變成了一大塊類似蝦慕思,鬆軟好味的正野,這個價錢,大力推薦給愛吃寶寶! 平日12:00 前離座及14:00後入座,免加一。期

😍打卡點心味道正😋保留傳統富創意 👍

平日12:00 前離座及14:00後入座,免加一。

期待有機會再試試其他點心及晚飯。

淥鼎記

黃金鮮蝦餃
五年陳皮牛肉球
黑松露赤螺三文魚酥
魚肚鴨腳扎
今日朋友帶我上嚟呢間試吓因為可以滿足想食唔同嘢食嘅人酸菜魚可轉烤魚/椰子雞/牛腩煲羊腩煲/雞煲 一定有款啱食~我哋今日比較肚餓 揀咗爵爺套餐比起小寶套餐 爵爺套餐多咗手打牛肉刺身同埋海鮮拼盤- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1. 老壇酸菜魚本身以為係細細碟 點知個份量都幾多好似出面食酸菜魚舖頭一樣大碟每塊魚肉都好大塊 口感嫩滑咬落好有彈性 係滿滿嘅膠原蛋白加埋湯底滲晒入去 魚味更加香濃湯底酸味辣味程度適中而且可以中和魚肉 冇魚腥味2. 頂級手切牛拼盤雖然同佢餐牌張相有啲唔同但味道都係咁好食牛肉上面雪花均勻好靚切成薄片可以確保快速熟透淥耐咗就唔好食啦我諗大概淥20秒就食得快啲拎起肉質會比較軟唔使太多咬勁 口感順滑3. 豪華時令刺身我哋都好滿意呢個刺身今日嘅時令刺身有以下幾樣甜蝦、三文魚、鮑魚、象拔蚌同帶子每樣味道都好原始鮮美 肥美豐腴肉質細嫩 可以溶化喺口入面4.豪華海鮮拼盤包括帶子、鮑魚、生蝦、沙白仲有幾粒好似手打嘅丸啲嘢未淥之前已經好令立立好似啱啱喺海入面撈上嚟咁XD只要按住適度時間淥熟之後每樣海鮮都好嫩滑鮮美
今日朋友帶我上嚟呢間試吓
因為可以滿足想食唔同嘢食嘅人
酸菜魚可轉烤魚/椰子雞/牛腩煲
羊腩煲/雞煲 一定有款啱食~
我哋今日比較肚餓 揀咗爵爺套餐

頂級手切牛拼盤

3. 豪華時令刺身
我哋都好滿意呢個刺身
今日嘅時令刺身有以下幾樣
甜蝦、三文魚、鮑魚、象拔蚌同帶子
每樣味道都好原始鮮美 肥美豐腴
肉質細嫩 可以溶化喺口入面

4.豪華海鮮拼盤
包括帶子、鮑魚、生蝦、沙白
仲有幾粒好似手打嘅丸
啲嘢未淥之前已經好令立立
好似啱啱喺海入面撈上嚟咁XD
只要按住適度時間淥熟
之後每樣海鮮都好嫩滑鮮美
豪華海鮮拼盤

2024-01-17
$400 (Dinner)
蔬菜
雪糕
頂級手切牛拼盤
豪華海鮮拼盤
2024-02-26 537 views
旺角區去飲茶有啲咩好選擇?我就非常推薦位於創興廣場嘅「淥鼎記」,這裏早市和午市主要係香港人最鍾意嘅飲茶一盅兩件,夜晚就係食火鍋和酸菜魚,每次嚟到都人氣滿滿,首先喜歡這裏的座位大部份以卡位設計非常舒服,所有點心即叫即蒸新鮮熱辣,而且價錢好抵食,好似今日我哋兩個人點咗10樣食物,$300都唔使就可以悠悠閑閑傾吓偈坐一個下晝👍🏻最鍾意佢哋嘅蝦餃,燒賣大大件餡料滿滿,新鮮爽口有彈牙,仲有兩件起可以選擇,最方便兩個人,又可以食多啲其他嘢👍🏻,其他點心質素亦非常高,真係性價比超高又美味😋▪️黃金鮮蝦餃▪️蟹籽龍皇燒賣▪️豉蒜蒸排骨▪️五年陳皮牛肉球▪️臘湯蒸滑雞日本珍珠飯▪️蟲豆花叉燒湯粉▪️脆皮鳳梨叉燒包▪️韭王香茜鮮蝦腐皮卷▪️鳳凰糯米夾▪️熊仔奶茶

▪️黃金鮮蝦餃
  • 熊仔奶茶
  • 黃金鮮蝦餃
  • 蟹籽龍皇燒賣
2024-02-22 394 views
由於新年期間家人想食點心開年,最方便大家一定係旺角/太子區,可惜周圍都無得訂位,最後有朋友提議不如試吓淥鼎記,因為可以訂枱。一直唔知淥鼎記有點心食,只知打邊爐好出名,所以抱住一試無妨心態,志在一家人聚一聚。而且新年期間都預咗點心同茶錢都加價,但依度竟然收原價,真係第一大驚喜。佢哋嘅點心係第二個驚喜,除咗造型特別,味道亦都好好,絕對比得上大酒樓大酒店中茶廳,價錢亦都合理,CP值得非常高。第三個驚喜(亦都非常推介):熊仔檸檬茶/奶茶($24),一杯等於兩杯(一樽奶茶/檸茶,一個奶茶味/檸茶味熊仔,加上一杯冰),完全值回票價。兩個半鐘後杯茶仍然又凍又夠味,超正!第四個驚喜就係當你order一杯野飲就扣一個位茶錢($12)。叫杯野飲又可以嘆茶又可以飲其他嘢,都係俾多$12,我覺得佢哋做法好均真。新年期間飲茶預咗貴,但埋單九個人每人一百鬆少少,物超所值👍🏻👍🏻。
最後有朋友提議不如試吓淥鼎記,因為可以訂枱。

$100 (Lunch)
老人家想聚聚 被通知食依間 😶‍🌫️😶‍🌫️平日$388 假期六日加十蚊 好似有加一 連埋加一 都係四舊左右 平過家嫂😂😂以上係乜爺套餐價錢 有小食一次性再有刺身先揀主菜再打邊爐🫣小食係枝豆同糖醋迷你骨😂無特別又唔會話好好食/好難食刺身 有三文腩,牡丹蝦,帆立貝,象拔蚌,鮑魚按人數而俾每人一塊🤪🤪主菜 有雞煲,椰子雞 ,酸菜魚,烤魚,蘿蔔牛腩,羊腩 🫡揀左酸菜魚 一上枱色水有啲淺色一放入口 個味好唔正宗😨 可能係蒜油落多左食唔到酸菜味⋯ 但魚係好滑 又有花生苗 薯粉果啲但個味唔岩浪費左啲配料🥹🥹🥹🥹 打邊爐 揀左蕃茄牛肋湯個湯底好唔掂 ☹️ 色水又無⋯ 無蕃茄味煲極都係好淺色😑 雖然係放題但都未免太hea… 配送嘅手切牛肉同海鮮係幾靚 都係叫配料搭救有個女仔服務好好 🤣好似係淺啡色頭髮 佢又幫手影相 📸 又好好態度 ❤️❤️整體嚟講⋯算抵俾🤣
老人家想聚聚 被通知食依間 😶‍🌫️😶‍🌫️
平日$388 假期六日加十蚊 好似有加一
連埋加一 都係四舊左右 平過家嫂😂😂
以上係乜爺套餐價錢
有小食一次性再有刺身先揀主菜再打邊爐🫣

小食係枝豆同糖醋迷你骨😂
無特別又唔會話好好食/好難食

刺身
有三文腩,牡丹蝦,帆立貝,象拔蚌,鮑魚
按人數而俾每人一塊🤪🤪

主菜
雞煲,椰子雞 ,酸菜魚,烤魚,蘿蔔牛腩,羊腩
🫡揀左酸菜魚 一上枱色水有啲淺色
一放入口 個味好唔正宗😨 可能係蒜油落多左
食唔到酸菜味⋯ 但魚係好滑 又有花生苗 薯粉果啲
但個味唔岩浪費左啲配料🥹🥹🥹🥹

打邊爐 揀左蕃茄牛肋湯
個湯底好唔掂 ☹️ 色水又無⋯ 無蕃茄味
煲極都係好淺色😑 雖然係放題但都未免太hea…
配送嘅手切牛肉同海鮮係幾靚 都係叫配料搭救

有個女仔服務好好 🤣好似係淺啡色頭髮
佢又幫手影相 📸 又好好態度 ❤️❤️
整體嚟講⋯算抵俾🤣
📍淥鼎記 (旺角)旺角彌敦道601號創興廣場5樓朋友仔生日,因為大家都係大食怪😂今日就揀咗間任食嘅餐廳今次試咗爵爺套餐$378/位加一🍎前菜醃青瓜🥒+炸蝦不過不失啦,不過炸蝦唔係好食得出係咩味🍎時令刺身蝦、鮑魚、三文魚、帶子、象拔蚌每樣每人一舊 都好新鮮👍🏻🍎主菜-六選一朋友仔唔係好食辣 所以今次揀咗醬香烤魚都幾大條魚 比想像好喎 仲以為一陣要打邊爐,呢個主菜唔會俾太多😆係稍為重味咗少少🤏🏻重口味人士就無問題如果多番啲湯底就好 啲配菜都會容易啲煮🍎湯底-六選一蕃茄牛肋條鍋正喎 湯底係好似你屋企煲蕃茄薯仔湯咁 有啲牛腩喺入邊有好多薯仔粒、紅蘿蔔粒、西芹粒 個湯越煲越好味🤤🍎海鮮拼盤蜆、帆立貝、鮑魚、蝦、墨魚滑質素都ok 蜆無沙 蝦都實淨🍎頂級手切牛質素唔錯👍🏻好重牛味又有油香🍎 Häagen-Dazs 最後甜品可以自己揀Häagen-Dazs嘅雪糕杯 四選一套餐基本就係包以上嘅嘢食另外任食料 牛嘅質素都唔錯 每次落單有限制嚟嘅時候都係兩三塊左右 都可以減少浪費食物上餐速度都快嘅,所以唔使擔心食完再嗌要等好耐自助櫃嗰度呢就有好多唔同嘅蔬菜類同埋丸 野食總括而言,呢間任食質素都唔錯 可以en
📍淥鼎記 (旺角)
旺角彌敦道601號創興廣場5樓

朋友仔生日,因為大家都係大食怪😂今日就揀咗間任食嘅餐廳
今次試咗爵爺套餐$378/位加一

🍎前菜
醃青瓜🥒+炸蝦
不過不失啦,不過炸蝦唔係好食得出係咩味

🍎時令刺身
蝦、鮑魚、三文魚、帶子、象拔蚌
每樣每人一舊 都好新鮮👍🏻

🍎主菜-六選一
朋友仔唔係好食辣 所以今次揀咗醬香烤魚
係稍為重味咗少少🤏🏻重口味人士就無問題
如果多番啲湯底就好 啲配菜都會容易啲煮

🍎湯底-六選一
蕃茄牛肋條鍋
正喎 湯底係好似你屋企煲蕃茄薯仔湯咁 有啲牛腩喺入邊
有好多薯仔粒、紅蘿蔔粒、西芹粒 個湯越煲越好味🤤

🍎海鮮拼盤
蜆、帆立貝、鮑魚、蝦、墨魚滑
質素都ok 蜆無沙 蝦都實淨

🍎頂級手切牛
質素唔錯👍🏻好重牛味又有油香

🍎 Häagen-Dazs
最後甜品可以自己揀Häagen-Dazs嘅雪糕杯 四選一

套餐基本就係包以上嘅嘢食
上餐速度都快嘅,所以唔使擔心食完再嗌要等好耐
自助櫃嗰度呢就有好多唔同嘅蔬菜類同埋丸 野食
總括而言,呢間任食質素都唔錯 可以encore嘅
2024-01-04 760 views
一直未有約到一班人食火鍋放題 ,尋晚終於齊人啦。依間餐廳環境乾淨整齊,食火鍋前先上一大盤魚生 ,帶子 、三文魚腩、甜蝦、鮑魚,每樣都大大件沒雪味。之後火鍋湯底都滾起來啦,另一大盤海鮮拼盤 亦十分豐富,手掌般大的元貝、鮮蝦、鮑魚、魷魚、蝦滑、墨魚滑、蜆仔。邊食邊傾下計的時候就來了一盤雪花#肥牛 ,大家都一下被吸引着就話係時候淥牛肉啦。飲品方面我就叫左熊仔奶茶 ,樣子可愛い 又好飲。
一直未有約到一班人食火鍋放題 ,尋晚終於齊人啦。
2023-12-27 612 views
对,没有看错,打一次边炉(吃一次火锅),还可以同时享受日本直送的刺身拼盘和超豪华的海鲜拼盘,而且顶级安格斯肥牛➕牛小排➕纽西兰肥羊➕西班牙黑毛猪➕深水虾➕顶级生蚝等名贵食材都是任饮任食,并且还是无限时!(部分套餐) 这么不可思议的套餐自然有个不可思议的名字-鹿鼎记~ 开个玩笑,其实是渌鼎记~之前在官塘便是天天爆满,在油麻地的这家店也是门口大排长龙! 他们家有鳌拜套餐(对就是那个鳌拜哈哈哈)还有爵爷套餐,我们选的是爵爷套餐,不过下次应该会试下鳌拜套餐,因为爵爷套餐已经非常经验了,期待鳌拜套餐再刷新下我的三观~ ⭐前菜篇 不同于传统的打边炉,这家店首先会让选前菜:有椰子鸡、烤鱼、牛腩煲等等等等等(看的我眼花缭乱),因为喜欢吃牛肉,所以选了牛腩煲,味道是真的棒!还送了一碗红烧牛腩,太香了! ⭐足味锅底 吃完前菜,便可以选锅底了,我选了番茄牛肋条锅(对,我就是这么爱吃牛肉!)不仅番茄味超浓,而且里面的牛肋条的味道也超级爆满!当然还有海鲜锅、猪骨锅这些,喜欢什么加什么就可以! ⭐刺身拼盘 打边炉的同时还能吃到日料!有一说一,他们家的三文鱼、圆贝和鲜鲍真的比很多家店的品质要高很
⭐前菜篇
⭐足味锅底
刺身拼盘
打边炉的同时还能吃到日料!有一说一,他们家的三文鱼、圆贝和鲜鲍真的比很多家店的品质要高很多!没有腥味,而且特别新鲜~
⭐海鲜拼盘
本来准备开始涮牛肉了,没想到还有一个超级大只的海鲜拼盘,各种鲜活海鲜真的大饱口福➕眼福~
⭐极上牛小排
还没开始QR自助点单,一份超级nice的鲜切牛小排就端上来了,这纹路,这口感,真的没话说!
⭐任饮任食
数不清的饮料➕火锅配料➕牛羊猪鸡➕... 我真的记不清了,吃的真的太爽了哈哈哈!
强推!强推!强推!重要的事情说三遍!
2023-12-17 581 views
同朋友聚會,好耐無打邊爐又想食酸菜魚,見到淥鼎記有齊兩樣真係一次過滿足晒兩個願望啦。仲要係放題任食,而且最重要係無限時阿!同朋友好耐無見梗係要吹下水啦,無限時真係好重要,大家坐得舒服又唔需要轉場。叫咗個咩都有嘅爵爺套餐;閒日成人$378/位,再加一,星期五、六、日和其他特別假期要另+$10/$20,大家可以睇清楚日子去訂位。錦繡前菜(一次性)前菜有兩樣;炸雞和一小碟枝豆,等齊人期間,可以食住慢慢等日本直送時令刺身拼盤(按人頭計量)賣相相當之吸引,款式多,全部都好新鮮主菜 6 選 1可以選擇老壇酸菜魚、重慶雞煲、藤椒烤魚/醬香烤魚(不辣)、清湯蘿蔔牛腩、古法枝竹羊腩煲和原味椰子雞。選擇夠多。老壇酸菜魚係招牌菜,湯底有泡酸菜,紅辣椒,花椒,蓮藕,粗薯粉,小辣,鱸魚肉質夠滑,份量大。湯底6 選 1火鍋湯底大家可以揀花膠美人鍋、鴨血麻辣鍋、姬松茸雜菌鍋、澳門豬骨鍋、蕃茄牛肋條鍋和海皇海鮮鍋等。花膠美人鍋湯底較清,仲有大大舊花膠。火鍋配料同其他放題差不多,有蔬菜、肉丸、手工餃類和其他麵食,飲品都係自助形式。餐廳用QR code落單,點選肉類,海鮮和其他特飲。頂級手切牛拼盤(一次性)牛肉油花均勻,

錦繡前菜(一次性)
前菜有兩樣;炸雞和一小碟枝豆,等齊人期間,可以食住慢慢等

日本直送時令刺身拼盤(按人頭計量)
賣相相當之吸引,款式多,全部都好新鮮

主菜 6 選 1

湯底6 選 1

頂級手切牛拼盤(一次性)
牛肉油花均勻,質感軟稔,肉味濃郁

豪華海鮮拼盤(一次性)
各種海鮮以按人頭計量,原隻爽口彈牙鮑魚,新鮮肉厚扇貝,鮮蝦,沙白,手打肉丸

最後甜品係一人一杯Häagen-Dazs,有
曲奇呍呢嗱雪糕,士多啤梨雪糕,芒果紅桑子雪糕,朱古力雪糕口味。
2023-12-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$447 (Dinner)
  • 花膠美人鍋
  • 老壇酸菜鱸魚