2022-06-23 95 views
🎉中菜節日慶祝首選🎉每逢大事大節,最鍾意搵啲特色餐館去試吓,今次就揀左朋友一直推薦既-大公別館,以前都食過佢哋嘅午餐,俾我印象中係每一樣都好精緻,餐廳地理地址好快便,老人家唔洗行好遠就到,係荔枝角D2 Place 1期10樓。餐廳兩邊有兩個雄氣磅礡嘅深紅大門,好有古代特色,推門一進,餐廳擺設高雅大方,啱晒過嚟慶祝父親節!日式薩摩和牛 Zabuton 和牛份量都極多🥰,攞盤精緻, 頗有氣勢,和牛粉嫩且油花重,口感柔滑濃郁,入口即溶,且肉味超濃 ,深得食肉父親既喜愛!推薦!推薦!😋台灣嫩鴨血 鴨血結實飽滿,軟腍嫩滑,吸曬湯底既精華,超級入味!🤤絕對係開胃不二之選!千層枝竹 千層枝竹入口香軟順滑,口感特別,多層枝竹壓製而成,層次多變,枝竹層與層之間吸曬湯底精華,另一開胃之菜!🤤順德魚麵職員介紹係魚麵係順德特產之一,麵條用魚蛋為主要材料,將魚肉打磨成條狀型。煮開之後,魚麵口感彈牙爽口,啖啖魚肉😋
🎉中菜節日慶祝首選🎉

日式薩摩和牛 Zabuton

台灣嫩鴨血

千層枝竹

順德魚麵
2022-02-25 498 views
冬天凍冰冰最岩打邊爐今次屋企人揀左e 間坐得更舒服嘅店。雖然佢係荔枝角,對我黎講唔算太就腳,不過坐落係d2 place, 都幾方便,食完野又可以行下街睇下文青野,唔錯唔錯張枱幾大,食物會放係隔離嘅車仔度,唔會堆到成枱都係打邊爐第一樣野一定係調醬,九格醬比我地調湯底揀左一辣一唔辣,唔辣個個我地首先一人飲左一碗,飲完服務員再加湯底先真正開波肉類真係好正,雖然望落牛花好似唔係特別多咁,但食落依然好細膩😍😍滑到傻雞都係重點,哈哈。依張係食左少少先記得影lol叫左唔同款式嘅丸最尾上個甜品:芝麻卷,有金箔架!!整體黎講食物都好精緻,坐得又舒服,好岩同屋企長輩黎共聚天倫一下。遲d 疫情冇咁嚴重個陣會再book 同屋企人黎食
冬天凍冰冰最岩打邊爐
張枱幾大,食物會放係隔離嘅車仔度,唔會堆到成枱都係
打邊爐第一樣野一定係調醬,九格醬比我地調

雞都係重點,哈哈。依張係食左少少先記得影lol

叫左唔同款式嘅丸

最尾上個甜品:芝麻卷,有金箔架!!

2022-01-07 314 views
朋友生日飯,佢鍾意打邊爐,要揀間有質素嘅火鍋店 。呢間火鍋店環境設計帶有中國特色,座位舒適,服務態度良好,一入黎感覺舒服。餐牌上選擇唔特別多,但食材精緻,唔似平時嘅港式邊爐配料。首先嚟到店員畀好多火鍋醬料我哋揀, 外表睇落都好有特色, 可以自製自己鍾意嘅味道都唔錯喎。湯底揀咗鴛鴦鍋,一邊係麻辣鍋,一邊係花膠濃湯雞鍋。麻辣湯底夠哂火紅,味道嗆。 湯入面有鴨血,朋友食過大讚。濃湯雞鍋以為只有雞件兩件,點知嚟咗半隻雞, 上枱嘅時候嚇一下,以為送錯雞。 雞肉夠厚,雞肉嫩滑,有雞味,唔錯。正式火鍋前先飲碗原汁原味嘅濃湯,奶白色嘅湯已經好正,花膠大件,湯味香濃,要添多2碗。牛小排, 紋理清晰,油脂分佈均勻,牛肉味濃,又唔會太肥,正。鮑魚雞粒餃,真材實料,真係有鮑魚粒喺餃子入面,雖然細粒左啲,但都有驚喜。猴頭菇吸哂湯精華,好食。總括而言,餐廳有特色,服務又好,食材高質好味,下次可以再安哥。
朋友生日飯,佢鍾意打邊爐,要揀間有質素嘅火鍋店 。

餐牌上選擇唔特別多,但食材精緻,唔似平時嘅港式邊爐配料。

雞肉夠厚,雞肉嫩滑,有雞味,唔錯。

猴頭菇吸哂湯精華,好食。

2021-12-13 309 views
天氣凍凍地最啱就係去打邊爐 今次係二訪大公別館火鍋,上次食完對佢地的湯底十分回味佢哋啱啱出咗兩個新湯底,一個係火焰鵝鍋一個係冬陰功乳豬鍋🤨聽個名有啲奇怪🤔點樣將乳豬放落火鍋湯底呢?配冬陰功又會唔會好奇怪呢?但有位朋友非常鍾意食蟹,所以我們決定一試🤪上枱兩大隻膏蟹,隻腳仲郁吓郁吓,果然係新鮮即劏,等隻蟹滾熟咗之後,先試一試個湯底😍果然十分有驚喜,湯底少少辣但係相當鮮甜,湯底裏面仲有蜆同蝦,膏蟹十分肥美🦀最特別係個乳豬件,煮左咁耐都唔會散晒,仍然食到乳豬件既爽口,同埋好入味,同個湯底意外地夾😋😋配料在嗌咗好多海鮮,有白鱔,珊瑚蚌貴妃蚌全部同個湯底好夾另外仲叫咗佢地招牌四寶丸,當中我最鍾意都係烏雞丸,出面真係未見過,識落中間有啲雞軟骨好有口感另外在試咗兩款牛,牛頸脊一上到枱已經比朋友搶住食,冇影到相🙂 另外一款日本牛叫薩摩牛幾有驚喜,普通食親日本牛都冇乜牛味,但呢個脂肪比例唔錯得來又有牛味
天氣凍凍地最啱就係去打邊爐

今次係二訪大公別館火鍋,上次食完對佢地的湯底十分回味

佢哋啱啱出咗兩個新湯底,一個係火焰鵝鍋一個係冬陰功乳豬鍋🤨

冬陰功乳豬鍋

配料在嗌咗好多海鮮,有白鱔,珊瑚蚌貴妃蚌全部同個湯底好夾
白鱔

貴妃蚌
珊瑚蚌
薩摩牛
2021-11-16 1339 views
之前未聽過呢間餐廳,都係朋友book跟住去,但估唔到咁正,真係好值得介紹俾朋友!入到去係一間中式嘅餐廳,同附近枱都好有距離,空間感足夠,傾計又唔怕俾人聽到。坐底店員就俾啲火鍋醬料我哋,就咁睇外表都覺得好靚,而且好多款可以揀。我哋叫咗個鴛鴦鍋,一個係川蜀麻辣鍋,另一邊係花膠濃湯雞鍋。我哋飲咗雞鍋先,味道好清甜,而且仲連埋好多雞添,雞好滑好好食之後試個麻辣鍋,都幾辣下。招牌四寶丸 - 店員話係手打嘅,料好足,好好食,特別鐘意墨丸個款,入面仲係芝心嘅。手打魚腐 - 食落口個感覺軟冧冧,好得意。自家製千層枝竹 - 第一次見呢個款嘅枝竹,好驚喜,好啱打邊爐用,可以吸晒啲湯,但我就唔敢落落麻辣鍋度啦:P豆腐紙 - 口感好得意,好薄一片,本身仲以為係枝竹嚟本地嘅牛頸脊 - 超好食!又大份!牛味勁重,根本唔洗沾醬都已經好夠味!黑和牛封門柳 - 呢個好大一片牛,又係好好食,不過都最愛牛頸脊鮑魚雞粒餃 - 第一次見到鮑魚係餃子入面,我哋都好奇叫嚟試下,食落去好match,個鮑魚好好食芝麻卷 - 朋友叫嘅,因為戒咗糖就無食到,但朋友話超正,好芝麻胡嘅感覺除咗食物質素高,餐廳環境好,店員都超有禮貌好好服務,會

之後試個麻辣鍋,都幾辣下。

手打魚腐 - 食落口個感覺軟冧冧,好得意。

豆腐紙 - 口感好得意,好薄一片,本身仲以為係枝竹嚟

除咗食物質素高,餐廳環境好,店員都超有禮貌好好服務,會提我哋點樣食好,好鐘意呢間餐廳!
2021-11-09 231 views
天氣開始轉涼,一於約埋班朋友去打邊爐啦!今日黎到D2 Place呢間大公別館,見到裝修都好中式風,環境都好大,台與台之間都好闊落,令人好安心!我地先叫一個鴛鴦鍋,選左川蜀麻辣火鍋配花膠濃湯雞鍋!岩返有朋友鐘意食辣!湯先黎到要倒d雞件落去煮,煲熟左之後我地試一試個花膠濃雞湯,一飲落去都好香濃,補充骨膠原啊!我唔食得辣,都覺得麻辣果邊食到,個湯底好香!必試!好多配料,比自己加添落豉油到!飲品我叫左黑豆水 甜甜地幾好飲~鮑魚雞粒餃呢個餃好勁,真係有隻鮑魚係內面架!成粒餃好足料又好味~美國極黑和牛封門柳,呢個牛肉肉味較重,夾埋麻辣火鍋果到超正!本地新鮮牛肉-牛頸脊黎到今日主角:本地新鮮牛,真係見到都吸引,雪花好靚,輕輕拖一拖落個火鍋就可以食,真係好香牛味,入口即溶咁啊!自製千層枝竹呢個枝竹好特別,要浸耐少少,等佢吸滿曬湯底,好好食!手打魚腐,招牌四寶丸魚腐軟綿綿,好似綿花糖咁,但索埋d湯又好正~四寶丸有脆骨烏雞丸,芥末豬肉丸,芫茜牛肉丸,芝心墨魚丸,幾款都係新鮮製造,我就最鐘意脆骨烏雞丸,咬落有口感,又實在!豆腐紙好特別既豆腐紙,非常薄,輕輕拖落湯底就食得!好香豆味淮山麵為我地火鍋做個小結尾就

我唔食得辣,都覺得麻辣果邊食到,個湯底好香!必試!

好多配料,比自己加添落豉油到!

飲品我叫左黑豆水 甜甜地幾好飲~

鮑魚雞粒餃
呢個餃好勁,真係有隻鮑魚係內面架!成粒餃好足料又好味~

本地新鮮牛肉-牛頸脊

自製千層枝竹
呢個枝竹好特別,要浸耐少少,等佢吸滿曬湯底,好好食!

手打魚腐,招牌四寶丸
魚腐軟綿綿,好似綿花糖咁,但索埋d湯又好正~

豆腐紙
好特別既豆腐紙,非常薄,輕輕拖落湯底就食得!好香豆味

淮山麵
為我地火鍋做個小結尾就係一定要食麵既~呢個淮山麵感覺健康d,唔似公仔麵果d咁油膩!而麵質都好彈牙,配埋湯底食好正!

金箔懷舊芝麻卷
最最最後的主角係呢個芝麻卷,芝麻卷做得十分薄瑞卷埋,超香濃芝麻味,好鐘意食!大推!

2021-11-08 160 views
同大家介紹超高質嘅火鍋,完全係酒店級嘅享受💕🌟餐廳嘅地理位置好方便,依間餐廳就喺荔枝角嘅d2 place網上,極度方便,同朋友行完市集就可以過嚟,第一次過嚟食,一嚟就比佢嘅大名吸引住,呢邊嘅裝修好靚好高貴,而且環境好闊落,加上職員嘅服務態度超級友善,依度嘅服務都係超高質🌟😛重點係嘢食好好食,我哋被安排去其中一個室內到食,私隱度十足,重點係嘢食超級好味😋首先我哋叫咗一個鴛鴦湯底,一個係麻辣鍋,令一個係花膠雞湯,特別推介依個花膠雞湯,真係真材實料,敬祝了,裏邊仲有好多花膠,勁保身💕另外推制者喺依度四寶丸,係招牌菜嚟㗎 !最好味係牛丸同埋墨魚丸,超級彈牙😛另外依度嘅魚腐都好正,推介俾各位朋友食👅🌟
同大家介紹超高質嘅火鍋,完全係酒店級嘅享受💕🌟

另外依度嘅魚腐都好正,推介俾各位朋友食
👅🌟
2021-10-30 138 views
好耐冇同朋友食飯啦,機緣巧合下見到呢間舖頭,決定試吓!雖然價錢唔平,但係勝在夠高質!美國極黑和牛封門柳封門柳風門樓肉質軟腍,味道濃郁,而且油脂勁香!本地新鮮牛頸脊牛頸脊比較爽口,而且少啲脂肪,食落有咬口招牌四寶丸我最鍾意食手打丸!每一款都相當出色,豬肉丸味道濃厚,而且仲幾彈牙!鮑魚雞粒餃鮑魚竟然都可以出水餃,真係好特別呀!食下食下會食到啲細細粒嘅鮑魚,非常煙銀,不過略嫌水餃皮淋咗少少湯底我哋食咗花膠雞湯同埋麻辣,兩者都相當出色!我比較鍾意食麻辣,真係超級辣,但係勁香勁正!值得一試

美國極黑和牛封門柳
封門柳風門樓肉質軟腍,味道濃郁,而且油脂勁香!

本地新鮮牛頸脊
牛頸脊比較爽口,而且少啲脂肪,食落有咬口

2021-10-30 99 views
天氣開始轉涼,最啱就係打邊爐😍餐廳裝修充滿格調,店員服務態度仲好好添🤩一路邊爐一爐同朋友聚舊就最好不過!駌鴦湯底($328)湯底叫咗花膠雞同埋麻辣😍花膠非常軟腍😚雞既肉質滑嫩,分量仲多添!建議大家開始邊爐前飲返碗先🤣麻辣湯底有鴨血🤩 愈食愈辣,勁過癮!招牌四寶丸($128)四寶丸分別係脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸🥰 最特別係脆骨烏雞丸!啲軟骨令食落更有咬口,口感超特別😌鮑魚雞粒餃($68)超級驚喜!餡料真係有粒粒鮑魚😍加埋雞粒令味道更豐富~美國極黑和牛封門柳($288)封門柳紋理超靚,肥瘦分布均勻,食落肉味勁濃郁,而且油香十足🤤👍本地新鮮牛頸脊($238)牛頸脊油花無封門柳咁豐富,但肉質依然爽嫰😋2樣都好鍾意❤️淮山麵($38)食落有嚼勁,感覺比公仔麵更健康~ 煙韌有咬口!豆腐紙($32)第一次食,有啲似薄咗嘅響鈴🤣浸湯幾秒就食得架啦😚索曬湯底幾正!金箔懷舊芝麻卷($64)最後梗係要食埋甜品先滿足😋芝麻卷口感軟糯,芝麻香都幾出🖤如果有流心效果仲正!

駌鴦湯底($328)

招牌四寶丸($128)

鮑魚雞粒餃($68)
超級驚喜!餡料真係有粒粒鮑魚😍加埋雞粒令味道更豐富~

美國極黑和牛封門柳($288)

本地新鮮牛頸脊($238)
牛頸脊油花無封門柳咁豐富,但肉質依然爽嫰😋2樣都好鍾意❤️

淮山麵($38)
食落有嚼勁,感覺比公仔麵更健康~ 煙韌有咬口!

豆腐紙($32)

金箔懷舊芝麻卷($64)
2021-10-27 89 views
天氣開始轉凍,今日同家人一起去吃火鍋來暖下身,一開始要點鴛鴦鍋底,麻辣湯底同花膠濃湯底。因為麻辣湯底拿來涮肉幾乎完美,非常推薦朋友們一定要點,就算吃不到辣都沒問題,可以同服務生講,辣度是可以稍微調整。至於花膠濃湯底真是超好喝,大大舊花膠,原汁原味,我們都先喝一口湯先。鮑魚雞粒餃另一個口感不錯的是鮑魚雞粒餃,吃起來還可以吃到鮑魚的鮮味,餃本身的調味不會太重,最主要是因為雞粒醃的時候帶少少咸味,所以就算不放在麻辣湯底裡面都可以吃的出個餃味道。美國極黑和牛封門柳餐廳招牌之一的美國極黑和牛封門柳,肉質本身就沒得挑,吃和牛就是吃油脂,同日本和牛比起來,美國和牛吃起來不會太油膩,所以當吃多的時候不會覺得太膩。份量上都算多,可以夠4個人吃,個人推薦可以涮麻辣湯底,因為麻辣味可以稍微解除和牛帶來的油膩感,除此之外還可以添加少少牛肉的風味,涮4-5 秒就可以吃了,不需要涮太久。涮到太熟反而吃起來會老。千層枝竹吃火鍋當然少不了枝竹同時蔬,這間的枝竹吸收湯汁一流,放在麻辣鍋裡面吃真是好過癮,一路吃一路流汗。時蔬方面是當季的蔬菜,吃肉太多的時候,涮蔬菜吃可以解下肉的膩感。

美國極黑和牛封門柳

千層枝竹

2021-10-27 93 views
今日同同事一起選這這間火鍋店,打算吃麻辣鍋暖下個身。一開始就點左鴛鴦鍋,麻辣同花膠濃湯雞鍋。花膠濃湯雞鍋會另上半隻雞 ,雞好入味而且鍋底有花膠同鮑魚粒,立刻喝了一口非常非常鮮味。招牌四寶丸丸是吃火鍋必備,這間餐廳一次有提供四種丸的拼盤。四種裡面我個人都覺得不錯,吃起來麵粉味不會重,所以吃的出肉的成分比較多,咬起來都算彈牙。放在兩種不同的湯底裡面,丸的風味都會變得不同。我個人是推薦麻辣湯底多地。本地新鮮牛肉這間餐廳還有提供本地的新鮮牛肉,不同於日本同美國的牛肉,本地的新鮮牛肉帶來的口感是相對肉味濃,因為個肉本身新鮮。油脂方面雖然比不過和牛,但是新鮮牛肉本身會減少牛肉的腥草味,再食會點下本地的新鮮牛肉。准山面吃火鍋不配澱粉就會覺得沒感覺,所以我們加點左一份准山麵。麵放花膠濃湯雞鍋湯底裡面吸湯汁,奶白湯本身就帶少少甜味,再加上澱粉本身的甜,吃起來超滿足。如果3-4個人推薦可以點兩份,因為吃起來真是好爽口彈牙。手打魚腐手打會打到魚腐出筋性所以吃起來時特別彈牙。調味上不會太咸,魚的鮮味都還可以吃的出,份量上都不算少,兩個人一定會夠。金箔懷舊芝麻卷金箔芝麻卷,IG打卡的最好選擇,因為看起來真是好高

本地新鮮牛肉

准山面

手打魚腐

金箔懷舊芝麻卷
金箔芝麻卷,IG打卡的最好選擇,因為看起來真是好高貴,食用金箔看起來高級,芝麻卷吃起來不會太甜,有濃濃芝麻味覺得係必試之一。
2021-10-26 83 views
又到一期一會, 要搵個舒適地方聚一聚, D2都有好選擇!大公別館原來主打火鍋, 食材選擇多而又高質, 大家都非常滿意, 值得推介!!先講湯底, 鴛鴦鍋岩晒大眾, 有辣有唔辣, 麻辣鍋實在大推, 香而帶麻, 辣度唔算高, 但愈食愈過癮!愛辣既我地仲叫左腐竹, 豆腐紙等等索汁的食材, 好正!湯底入面仲有鴨血, 好滑好味, 同台灣吃到既都幾似!另外既花膠湯底都好滋補, 濃郁鮮甜, 雞肉嫩滑, 沒有味精感覺, 好好飲~~牛肉就推介牛頸脊, 牛味很重, 厚度岩岩好, 有口感又唔會鞋口, 配辣湯更上一層樓, 二百幾蚊一碟真係相當抵食!!

又到一期一會, 要搵個舒適地方聚一聚, D2都有好選擇!
愛辣既我地仲叫左腐竹, 豆腐紙等等索汁的食材, 好正!
湯底入面仲有鴨血, 好滑好味, 同台灣吃到既都幾似!
2021-10-21 84 views
唔講唔知大公別館同大公館係分開既, 呢到主打打邊爐, 本身以為價位會好高, 點知原來唔係好貴, 而且質素仲好高!叫左個鴛鴦湯底, 一邊係花膠雞, 個湯真係超好味超多花膠, 有成6大片, 仲有半隻雞, 雞既份量都好多, 個湯底都係300幾, 真心抵食, 因為基本上食完花膠食完雞都飽左一半!!而麻辣果邊係好香, 愈食愈辣, 入面仲有鴨血, 好正!另外,, 叫左幾款火鍋料, 想重點推介鮑魚雞粒餃, 同埋封門柳!鮑魚雞粒餃只係68蚊有6粒, 平過食丸!! 而且入面係真係有鮑魚!仲有成隻蝦! 口感非常爽口彈牙, 亦唔會有肥肉既口感! 和牛封門柳切得好薄, 肉質好淋滑, 而且好香牛肉味, 真係好好食!總括黎講, 以呢個質素同SERVICE, 都係300幾蚊一位, 真心抵食, 約朋友一流!

而麻辣果邊係好香, 愈食愈辣, 入面仲有鴨血, 好正!

2021-10-21 88 views
今日甘岩幾個朋友可以聚埋一齊,加上香港颱風天之後凍凍地,最好就來打邊爐啦。朋友到帶我地過來食火鍋,話很可以。一到門口,我就讚歎,餐館設計好特別,仿佛置身於大戶人家之中。甘我地4個都想試五同口味,就叫左鴛鴦鍋,淡味滴既係花膠🐔湯底,聽到就留口水,覺得好補。服務員叫我地水滾飲淡味既湯先,我五知點解,但係照做,哇,個湯簡直好飲到停五到口,大大舊花膠入口,真係秋冬宜進補。打邊爐又邊少得肥牛,呢度滴封門牛柳同本地牛脊都好嫩滑啊,無論係邊個湯底都好match,我地四個爭住食。大家睇下呢個餃子,五好睇距平平無奇,其實係鮑魚🐔粒餃來架,咬落有鮑魚同雞的鮮味,餃子皮又滑,滿足。另外我地仲叫左手打四寶丸,蛋白魚腐,千層支竹同半隻雞,放入個湯底度,全部都好好味,特別只雞腌過的,好嫩同入味。仲有個淮山面,滴面好出色最後我地叫左個甜品,金箔芝麻卷,係我最期待的食物,果然無令我失望,濃濃的芝麻香,又五癡牙,可惜細份左滴,仲想再食。

2021-10-15 74 views
慶祝生日都會花點心思搵餐廳食飯,選擇了高質打邊爐,餐廳裝修別緻,門口已感受中國特色,很有氣派✨混醬 $15/位鴛鴦湯底 $328選擇左川蜀麻辣鍋 配 花膠濃湯雞窩花膠湯底很足料,而家很入味😋美國極黑和牛封門柳 $288要食肉味濃首選一定係封門柳,牛味香濃又好林,啖啖肉,肉質鮮味本地新鮮牛頸脊 $238打邊爐一碟牛肉是不夠,再點多碟本地牛肉,賣相亦相當不錯👍🏻好大碟呢!肉質鮮味,脂肪度適中,啖啖鮮味招牌四寶丸 $128有4款丸脆骨烏雞丸,手打嫩滑嘅雞肉、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸,全部都係新鮮手打,口感細滑又唔會有筋,新鮮美味😋😋😋淮山麵 $38淮山麵個質感好爽好滑,配上湯底十分美味金箔懷舊芝麻卷芝麻味香濃加上金箔,十分美味可口

混醬 $15/位

鴛鴦湯底 $328
選擇左川蜀麻辣鍋 配 花膠濃湯雞窩
花膠湯底很足料,而家很入味😋

美國極黑和牛封門柳 $288

本地新鮮牛頸脊 $238

招牌四寶丸 $128
有4款丸

淮山麵 $38
淮山麵個質感好爽好滑,配上湯底十分美味

金箔懷舊芝麻卷
芝麻味香濃加上金箔,十分美味可口