Restaurant: Gyu-Kaku (Telford Plaza 2)
Info:

Info:

2014-05-11 6090 views
行街經過見到,原來牛角下午茶有折頭之後有日三點幾就去左食番次XDD辣油雞腿肉香蔥溫泉玉子飯好快就上了,一睇個份量又冇見縮水又冇偷工減料(Y)溫泉玉子蛋白部分超嫩滑,感覺好似半成形既布丁咁,入口即化蛋黃部分色水好靚,橙黃色,蛋香濃郁,重點係一d腥味都冇一開始以為雞腿肉好老好柴,點知食落去入味又軟稔唔可以話係嫩肉但質感不錯飯底粒粒分明,軟硬適中,冇爛飯,又未至於硬到梗胃:^)辣油有點炸蒜,香脆可口,配上其他配菜同白飯食係冇油膩感其實佢係香氣十分重,但辣度唔高,只係好似落左1/2 tsp微辣粉既感覺我一定會再試埋牛肉版本(Y)麻香椰菜椰菜爽脆帶微甜,芝麻味的確係份外香濃,但……感覺好油……我自己係用枱面放左既燒汁去沖下佢-___麵豉湯冇咩特別,唔算太濃味既,我覺得可以接受
行街經過見到,原來牛角下午茶有折頭
之後有日三點幾就去左食番次XDD
辣油雞腿肉香蔥溫泉玉子飯
好快就上了,一睇個份量又冇見縮水又冇偷工減料(Y)
溫泉玉子蛋白部分超嫩滑,感覺好似半成形既布丁咁,入口即化
蛋黃部分色水好靚,橙黃色,蛋香濃郁,重點係一d腥味都冇
一開始以為雞腿肉好老好柴,點知食落去入味又軟稔
唔可以話係嫩肉但質感不錯
飯底粒粒分明,軟硬適中,冇爛飯,又未至於硬到梗胃:^)
辣油有點炸蒜,香脆可口,配上其他配菜同白飯食係冇油膩感
我一定會再試埋牛肉版本(Y)
麻香椰菜
椰菜爽脆帶微甜,芝麻味的確係份外香濃,但……感覺好油……
我自己係用枱面放左既燒汁去沖下佢-___
麵豉湯
冇咩特別,唔算太濃味既,我覺得可以接受
$55 (Tea)
  • 辣油雞腿肉香蔥溫泉玉子飯
2014-04-21 6823 views
宅女雖然喜愛吃日本菜, 但唯獨日式燒肉就一向很少在香港吃, 原因還不是因為在港吃實在太貴了. 想起每次到日本吃一頓飽到撐著肚子, 又美味的燒肉埋單還只是數千到萬多YEN幾個人分, 但要在香港吃到好吃的燒肉, 一餐七成飽每人都巳經要上四五百元了. 而這家牛角燒肉其實開在九龍灣都巳有好一段長時間, 算是宅女光顧得比較多, 感覺相宜一點的燒肉店, 但當然也不感常常吃了, 記得平均一餐人頭都要三百左右. 不過這天平日放假, 恰巧路過看到原來午後有做七折優惠, 平時午市數十元到百多一個餐, 現在七折豈不是更便宜? 馬上走進去試試!相信對日本有點認識的朋友都會知道牛角在日本是家非常著名又龐大的燒肉連鎖店, 分店多達六百多家, 除了在香港的八家海外分店, 更遍佈美國, 加拿大, 新加坡, 台灣跟印尼等等. 而姊妹店 (現巳結業) 更是早年宅女在日本的飯堂, 便宜又好吃.而這家九龍灣店是當年第一家在香港的分店, 開業巳有數年時間, 但直到現在每天晚上門口都總會聚滿等位的人群, 所以一向沒耐性的宅女雖然家住附近也只是光顧過數次而已. 這天因為放假, 來到德福廣場巳過了午飯時間, 正想著到超市買什麼醫肚之
相信對日本有點認識的朋友都會知道牛角在日本是家非常著名又龐大的燒肉連鎖店, 分店多達六百多家, 除了在香港的八家海外分店, 更遍佈美國, 加拿大, 新加坡, 台灣跟印尼等等. 而姊妹店[牛角食堂] (現巳結業) 更是早年宅女在日本的飯堂, 便宜又好吃.
而這家九龍灣店是當年第一家在香港的分店, 開業巳有數年時間, 但直到現在每天晚上門口都總會聚滿等位的人群, 所以一向沒耐性的宅女雖然家住附近也只是光顧過數次而已. 這天因為放假, 來到德福廣場巳過了午飯時間, 正想著到超市買什麼醫肚之際, 就看到門口這個非常吸引的招牌, 除了午市定食之外, 其他主餐牌食物都有七折! 不光顧一次實在對不起自己呢!!
走進店內, 可能非繁忙時段, 食客只有零零落落的三四枱左右, 令餐廳環境顯得更寬敞. 其實一向都覺得這家店的裝潢不錯, 富整潔感又夠大, 通風系統也算不錯的, 燒肉時不會覺得很焗促. 餐廳其實大部份都是半梳化的四人雅座, 配上柔和的燈光坐起來十分舒適. 可能此刻人比較少, 侍應態度也比平時來得殷勤.
不過最重要的當然是先打開餐牌看看有哪些是特價抵吃的了! 先看看午市的燒肉套餐, 最大路的有三款定食, 每個套餐都可由特定的肉款中選出兩款, 還有配湯, 前菜和白飯一碗, 還包飲品一杯. 原價由HK$59到HK$79不等, 午後七折後就表示最便宜的一款只需四十多元就可以吃到了, 的確是非常抵呢~另外想吃得好一點的, 也有幾款原價過百的商務套餐, 有些折後不用一百元就吃到上級牛肋肉或青口和蠔等海鮮, 也算相宜的.
另外主餐牌也挑出了18款食品單點都可以享有七折優惠, 包括有特上和牛牛肋肉, 又有羊架, 大蝦, 多春魚等等. 熟食方面有生菜, 凱撒沙律, 香辣牛舌或伴菜併盆等等. 折後其實都OK相宜的, 比如三十多元就可以吃到兩隻大蝦, 總會比繁忙時段來得抵吃.

心大心細的最後選了個原價HK$79的燒肉定食.
由於人少所以上菜都頗快手, 落單不一會侍應便端來一碟生肉, 一碗昆布湯, 一碟前菜和一碗白飯. 看似不算豐富的套餐, 不過一碟肉分兩款, 每款都有四片左右. 說多不多但始終肉類都是屬較滯膩的食物, 如果不是大胃王亦非要挑戰飽到撐著肚離開的話, 其實自己一個吃完一整碗飯再加這八片肉就是剛剛好的份量.
先來看看這個套餐可以選的肉其實是有四款, 分別是牛肋肉, 肩脊肉, 牛舌跟腹胸肉, 可以從這四款中挑選其中的兩款. 宅女就選了個人喜愛的牛舌跟肉味和油脂度都同樣豐厚的牛肋肉兩款試試. 上來每款都有各四片, 但見圓圓的一片牛舌原來是非常薄身的, 非預期中帶有厚度的那種 (不過以這價錢看來只是宅女想多了而巳) 而牛肋肉相對地就比較像樣, 每片都帶點厚度, 而且色澤呈著鮮紅血色, 也沒有雪藏得硬實實的.
肉此刻巳放在面前, 但其實要怎麼燒才是最好吃呢? 店方在每枱的旁邊都會放有一張燒肉秘笈, 打開來看, 就可以看到內裡印著不同肉類的燒烤方法了. 例如這個牛肋肉的話, 只需以中火, 把牛肋肉放在中央, 燒至七成熟後, 再反轉燒到變成金黃色便可以, 步驟只有兩個, 看起來頗簡單似的.
而這麼薄的牛舌就要以強火放在中央, 先燒20秒, 再反轉燒至變色即可, 最後沾點檸檬汁就可以吃了.
如果閣下閱讀這個秘笈仍是有困難的話, 店方在YOUTUBE上更有個專頁放了不同的燒肉教學: https://www.youtube.com/user/HongKongGyuKaku, 如手機可以上網的話不妨先看看後才試著燒吧. 如果連這個也看不明白或嫌麻煩的話, 還是勸君點回石鍋飯吃好了.
宅女試試按著秘笈的指示來燒, 出來的效果其實也算是不錯的. 個人喜歡生一點, 所以燒至五成熟左右便反轉了. 燒好後再沾點醬油放在白飯上同吃. 牛肋肉入口非常柔軟, 肉味沒想像中濃郁, 不過軟中帶點嚼勁, 中間連著半分肥脂令口感十分豐厚, 加上醬油的香甜, 吃完一片不由得馬上要燒第二片了!
而牛舌本身比較薄的關係, 吃起來滿足度當然沒有厚燒那麼高了, 不過燒出來口感亦頗爽脆的, 沒有平日吃牛舌的油膩感, 入口較為清爽, 可能這就是薄切牛舌的優點了.
白飯選用日本珍珠米, 眼看飯粒飽滿但乾了一點, 不過如果跟肉和醬汁同吃的話食味還是不錯的. 一碗份量剛剛好夠普通胃口的女生, 但如果大食一點的或是男生的話也不用怕, 因為這裡的白飯是免費任添的. 如果另加HK$12更可以吃到加了烤紫菜和蔥花的牛角飯.
吃完這八片肉對於普通人來說午餐是剛剛好的了, 不過宅女吃完後實在非常想再吃多一份呢~
套餐也附有昆布湯一碗, 只見底下沉著幾片細碎的昆布和芝麻, 入口其實有點像加了鹽的滾水而已, 帶了一點點的昆布味吧, 當然這個不能挑剔太多, 就當是餐前餐後用來清清口腔罷了. 而前菜就是一小塊加了芝麻醬的豆腐, 芝麻醬就是超市買到現成一枝枝日式麻醬的味道, 當然就不會是伏了, 豆腐只是一小口, 吃起來質感都幾滑溜的, 加了兩粒青瓜令口感不會太單調.
飲品可以選奶茶咖啡柚子茶烏龍茶檸檬茶百事可樂七喜甚至薑味汽水, 冷熱不用加錢. 要來了一杯凍的柚子茶, 其實是柚子蜜吧. 上來都幾大杯的, 不過那個開水的柚子漿只是一舊的沉在底, 完全沒有攪拌過, 味道喝起來很淡呢, 早知道要熱的好了.

套餐沒有甜品, 所以點來了個同樣有七折的鯛魚燒試試 (原價HK$29)
在日本鯛魚燒屬街頭小吃, 一件不用花費很多但水準是出奇的高, 尤其寒冬時買來一塊熱烘烘的一口咬下去真是感動得令人流淚的! 這裡也有供應鯛魚燒, 分有紅豆跟吉士兩款口味, 一份有兩件, 口味可以自由配搭. 第一次吃當然是每款口味要來一件了, 還附上了一團忌廉. 上來的鯛魚燒體型非常迷你, 大約只有手掌那麼大, 兩口就巳經可以幹掉它了.
實想不到原來這個鯛魚燒也有秘笈教學的! 只需要以中火把鯛魚放在網的中央, 每面燒約一分鐘就可以吃了. 不過宅女放了約數分鐘篤一篤仍是非常硬的, 未知是不是本身雪藏得太硬了. 再燒耐一點, 等到魚身開始出現金黃色的烤焦便拿來吃了. 先試試吉士, 咬開來外皮烤得頗香脆的, 而且也不算很厚, 中間的吉士塞得滿滿的, 可惜本來雪得太硬了, 如果再燒久一點, 吉士再溶多一點應該會更好吃. 再來試試紅豆味的, 外皮烤得依然香脆, 可惜跟吉士那件仍是同一問題, 中間的紅豆蓉太硬了, 吃起來一舊舊的, 不太理想. 試試沾一點忌廉吃, 口感會豐厚一點, 不過內裡的餡仍是問題所在.

埋單加一後不同一百元, 其實都算是幾抵吃的. 而且也很夠飽.
平日正餐光顧時要三數百元一位, 現在不用一百元就可以吃得飽飽, 實在非常划算.
當然這麼便宜的時段就只有逢星期一至五的下午2:30到5:00而巳. 這個時段實在不是個個都有空來燒肉的. 但如果遇著自己放假時來飽吃一頓, 不用等位可以感受下包半場的享受, 的確值得一吃的.
$90 (Tea)
2014-02-12 6702 views
二月三日 (星期一)連續三日的竹戰,雖有所斬獲,但也令腦袋疲倦大年初四,開始健康生活,先到附近跑步做點運動接著來到德福,為是夜開年飯作好準備~到超市前,來到牛角吃個快快的午餐因為下午要看戲,所以準備菜式的時間所餘無幾今日沒有了燒肉午餐,那就試試他們的飯麵類吧!辣油牛肉温泉玉子飯見到餐牌上的圖片,賣相吸引,一於試試辣油配上麻油,吃落非常香口惹味,辣度亦容易接受牛肉薄切,口感鬆化,沾上蛋汁吃鮮味十足略嫌是肥膩了一點,不宜常吃記得早前在這裡也吃過豆乳牛肉湯烏冬相比下,今回的湯底明顯較淡口用上牛肋肉,牛味香濃又軟腍用熱鍋子盛著能保持溫度,烏冬的質地彈牙突收到侍者送上的膠電話套和抹布很細心,因這裡很大人吃燒物,佷大油煙,這個配搭最適合不過
二月三日 (星期一)

連續三日的竹戰,雖有所斬獲,但也令腦袋疲倦
大年初四,開始健康生活,先到附近跑步做點運動
接著來到德福,為是夜開年飯作好準備~
到超市前,來到牛角吃個快快的午餐
因為下午要看戲,所以準備菜式的時間所餘無幾
今日沒有了燒肉午餐,那就試試他們的飯麵類吧!

辣油牛肉温泉玉子飯

見到餐牌上的圖片,賣相吸引,一於試試
辣油配上麻油,吃落非常香口惹味,辣度亦容易接受
牛肉薄切,口感鬆化,沾上蛋汁吃鮮味十足
略嫌是肥膩了一點,不宜常吃

記得早前在這裡也吃過豆乳牛肉湯烏冬
相比下,今回的湯底明顯較淡口
用上牛肋肉,牛味香濃又軟腍
用熱鍋子盛著能保持溫度,烏冬的質地彈牙
突收到侍者送上的膠電話套和抹布
很細心,因這裡很大人吃燒物,佷大油煙,這個配搭最適合不過
2014-02-03
$80 (Lunch)
2014-02-04 4769 views
每次路過呢度都見其門如市… 為食嘅我總想一探佢嘅盧山真面目! 可惜男友最討厭等位, 所以始終冇食過… 哈哈~ 機會終於來臨!! 今晚門外竟然冇人排隊 ⊙_⊙ 咁我就梗係即刻捉男友入去試一試啦 ^^餐廳嘅環境都幾舒適, 座位寛敞, 而且毫無油煙味!!我哋先點咗牛角沙律 & 辣油豆腐 ^^ 沙律都幾好味, 所有配料都好新鮮~ 豆腐雖然舖滿辣油, 但其實唔辣, 只會令人覺得惹味!!跟住出場嘅係石鍋辛味牛肉湯 & 牛角飯 ^^ 牛肉湯又係少少辣好惹味! 個飯上面放咗好多鹽味紫菜, 夾埋一齊食好特別~主角一號出場喇~ 特上和牛牛肋骨肉, 豚肉, 雞翼 & 野菜六品盛合 ^^ 所有材料都好新鮮, 燒起上嚟好好味!!主角二號~ 海鮮盛合 ^^ 唔使多講, 食材都係好新鮮, 二人份量亦啱啱好!!飲品方面, 我哋點咗朝日啤酒 & 柚子燒酌梳打 ^^ 啤酒唔多講, 但個梳打幾過癮~ 半個柚子上枱任你玩 (≧3≦) 爽!!最後點咗兩個雪糕銅鑼燒~ 綠茶味 & 雲尼拿味 ^^ 燒咗一陣, 外熱內冷, 口感好得意~ 令我勁想高唱冷静與熱情之間 (≧∇≦) 總括而言, 呢餐飯食得好開心, 而且燒完又冇任何燒烤油煙

餐廳嘅環境都幾舒適, 座位寛敞, 而且毫無油煙味!!

牛角沙律 & 辣油豆腐
石鍋辛味牛肉湯 & 牛角飯
特上和牛牛肋骨肉, 豚肉, 雞翼 & 野菜六品盛合
朝日啤酒 & 柚子燒酌梳打
綠茶味 & 雲尼拿味雪糕銅鑼燒
總括而言, 呢餐飯食得好開心, 而且燒完又冇任何燒烤油煙味, 正!! 如果下次又撞正唔使等位, 我哋一定會再幫襯 ^^

2013-12-19
$340 (Dinner)
牛角沙律 & 辣油豆腐
石鍋辛味牛肉湯 & 牛角飯
特上和牛牛肋骨肉, 豚肉, 雞翼 & 野菜六品盛合
朝日啤酒 & 柚子燒酌梳打
綠茶味 & 雲尼拿味雪糕銅鑼燒
  • 特上和牛牛肋骨肉 豚肉 雞翼 & 野菜六品盛合
2014-01-13 4010 views
終於有机会再次嚟到牛角食佢个網燒,今次仲要帶埋我个嘴饞的老公一嘗我自己認為比較正中一D的網燒,而非韓國个隻燒完周身臭油煙味😡午餐時間竟然唔洗等位,好快waiter就帶我地入左裡面坐。而我地細心睇完个menu,点了幾道不同的肉嚟燒👅👅食物不單有質素&相當新鮮,賣相亦好精緻!以經再約好下次必定再嚟!

食物不單有質素&相當新鮮,賣相亦好精緻!
以經再約好下次必定再嚟!
2013-12-26
$145 (Lunch)
  • 厚切牛舌
  • 上級牛肋肉
  • 牛柳粒
  • 香草雞件
2013-12-11 3401 views
牛角是我最喜愛的餐廳之一,啖啖肉(肉又好食)、係室內嘆住冷氣咁燒野食,真係好疏肝今晚同老公仔撐檯腳~先來飲品,桃味燒酌梳打+啤酒 (燒肉配有汽既飲品先係路)麻香椰菜 -- 真係百吃不厭,佢個dressing究竟係點整架呢? 個汁咸咸地,加埋椰菜爽爽脆脆,我一個人可KO成碟泡菜盛合 -- 無乜特別,只係想搵D 菜食下咁肉肉肉!!! 我地叫左燒肉五品盛合,真係超開心啊~牛味好正,燒完成好juicy食塊肉再巴啖飯,超級滿足~~最後仲encore左兩款牛肉 (唔記得咩部位)甜品時間!! 牛角雪糕係必食架! 上面D黃色粉加埋D糖漿,完全唔會過甜,唔係幾捨得同人分LOR個銅鑼燒係為左滿足老公求知慾而叫的,個人對佢普普通通啦
今晚同老公仔撐檯腳~
先來飲品,桃味燒酌梳打+啤酒 (燒肉配有汽既飲品先係路)
泡菜盛合 -- 無乜特別,只係想搵D 菜食下咁
肉肉肉!!! 我地叫左燒肉五品盛合,真係超開心啊~
牛味好正,燒完成好juicy
食塊肉再巴啖飯,超級滿足~~
最後仲encore左兩款牛肉 (唔記得咩部位)
個銅鑼燒係為左滿足老公求知慾而叫的,個人對佢普普通通啦
2013-11-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2013-11-16 2765 views
嗯嗯,總是有種選擇困難症的感覺,不知道到哪裏吃才好。。當在牆角畫圈圈的時候,Openrice 又出現了~(雖然這只不過是增加更多的選擇。。)就在那月黑風高的晚上,「其實九龍壪都幾方便既。」就這樣,一行三人到了九龍灣的這間牛角門口等候,外面等的人不算特別的多,才不過是 15 人左右,卻等了差不多一個鐘才有位,進去的時候大概是 9:00pm 左右 (好似係)。。真的餓暈了了啦。。 >_<"點肉的時候,也不知道那個部位比較好吃,點的都是餐牌推薦,或是感覺划算的。絕讚和牛片~~~和牛片,入口即溶,係店員幫手燒既,不過超好食,去到一定要試!四小片盛為 $108  其他食品可能是新手的關係,我們自己燒的大部分也燒得不大好吃(或者是第一塊真的太好味了。。),但這店已很有心,為每一種食品烤的方法拍成了 Youtube 片段。假若不懂的話,那裏有一塊牌子有這些教學的 QR Code 連結,用手機掃一下便會打開相關片段~吃肉之外的填肚品。。可是呢,差不多把全部叫來的肉片都吃完,卻發現還有點肚子空空的感覺 =v="所以就多點了一個餅,填填肚。。美味的肉後甜品~最後是甜品,雪糕銅鑼燒
嗯嗯,總是有種選擇困難症的感覺,不知道到哪裏吃才好。。
就在那月黑風高的晚上,「其實九龍壪都幾方便既。」
真的餓暈了了啦。。 >_<"
絕讚和牛片~~~
四小片盛為 $108
和牛片
其他食品
吃肉之外的填肚品。。
所以就多點了一個餅,填填肚。。
美味的肉後甜品
最後是甜品,雪糕銅鑼燒
銅鑼燒
Other Info. : 姐係咁,如果你想係你 d 好好好朋友面前 showoff 呢,就記住要睇曬 d Youtube 片先好去,因為我個人認為燒得好食既應該都係得三類人,一係就係新手既運氣,一係就係有燒開野食,再唔係你一定係某某烤肉店既員工或者前員工 =v= 不過呢,如果要吃烤肉吃飽飽的話,大概要現在這個價位的雙倍吧 =v="
2013-09-06
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
和牛片
銅鑼燒
2013-11-10 1992 views
睇完戲五點幾,本想食個下午茶,但友人提意食燒肉,於是去左牛角。咁早,舖都係啱啱開,得三枱客,店員仲係refill緊啲醬料。比左張係中間嘅四人枱,好濶落。menu上肉類基本上要五十蚊以上,而且份量好少,不過既然黎到,豪一豪佢。枱上有三種醬料,燒汁,辣醬,蒜容醬。厚切牛舌,肉味重,可惜有筋咬唔開,係咪因為我唔識燒呢?牛肩肉,半肥瘦,燒起上黎好甘香。雞亦,無乜特別。南瓜,新鮮,脆甜。牛角飯,大量紫菜加醬汁,仲有珍珠米飯香,好食。店員忙住開店,無人refill茶,杯茶無味仲係凍嘅,扣哂分。

枱上有三種醬料,燒汁,辣醬,蒜容醬。
厚切牛舌,肉味重,可惜有筋咬唔開,係咪因為我唔識燒呢?
牛肩肉,半肥瘦,燒起上黎好甘香。
雞亦,無乜特別。
南瓜,新鮮,脆甜。
牛角飯,大量紫菜加醬汁,仲有珍珠米飯香,好食。

2013-10-12
$130 (Tea)
2013-10-20 1542 views
用信用卡吃個和牛海鮮二人餐:牛牛質素不錯,我喜歡一口牛肋粒, 燒後內裡仍很嫰很多汁;海鮮之中, 大蝦很新鮮, 帶子以鋁盤炒吃,多汁美味;柚子沙律鮮甜沒有苦澀味紫菜飯有海鹽鮮味,我們二人冒舜即清碗; 雪糕銅鑼燒勁烤後外層香脆內裡冰滑, 新奇好吃;賣單 $68X / 二人, 價錢偏貴, 如果餐內多啲牛就會覺得抵啲~
用信用卡吃個和牛海鮮二人餐:
牛牛質素不錯,我喜歡一口牛肋粒, 燒後內裡仍很嫰很多汁;
海鮮之中, 大蝦很新鮮, 帶子以鋁盤炒吃,多汁美味;
柚子沙律鮮甜沒有苦澀味
紫菜飯有海鹽鮮味,我們二人冒舜即清碗;
雪糕銅鑼燒勁烤後外層香脆內裡冰滑, 新奇好吃;
牛肉併盤
太妃芝士蛋糕及雪糕銅鑼燒
柚子沙律
2013-10-17
牛肉併盤
太妃芝士蛋糕及雪糕銅鑼燒
柚子沙律
聽聞"牛角"大名已久, 但一直未有機會! 今日要到德褔商埸買些東西, 剛巧見牛角門口未有人等位, 所以就借此機會一試!環境格調跟前身"和民"差不多, 只不過主題變做烤肉為主!看到餐牌, 每種烤肉平均價錢為$50左右, 一開始就叫一個椰菜, 看看有什麼出色之處???新鮮的椰菜配上麻油, 再加些芝麻, 就這樣而已, 賣點係咩???接著烤肉點了3款: 豬頸肉, 牛舌及牛肉, 全部份量都不多. 個人認為如果係男生在肚餓時, 可能需要叫多回才能滿足! 肉質新鮮好食, 但這裡的爐火太接近網位了, 食物很快會燒焦!!! 到最後, 確實不太飽, 但又唔想無止境叫烤肉, 因為烤肉需時, 份量不多, 變得慢食唔會這麼快有飽肚感, 所以索性點一個此店很出名的"牛角飯". 就係在飯上舖上一屠紫菜, 另外飯裡面亦混有特製醬汁, 味道就是這樣了! 二人埋單約$200, 這價錢真的可以有更好的選擇.
聽聞"牛角"大名已久, 但一直未有機會!

環境格調跟前身"和民"差不多, 只不過主題變做烤肉為主!
麻香椰菜

腹胸肉 (蒜茸)
豬頸肉
牛舌 (鹽)
牛角飯

二人埋單約$200, 這價錢真的可以有更好的選擇.

$100 (Dinner)
2013-07-30 883 views
做野做到過了食飯時間就到處去搵抵食下午茶, 牛角下午茶部份套餐係午市的七折, 然後個門外姐姐又幾得就...如果係燒野食套餐都有十來款, 因為不太想太多油煙所以就選了海鮮飯餐.見到個鐵盤真係有些難忍到口, 不過最後都係下定決心... 叫鐵板以外的餐.前菜係沙律, 清清地幾樣配上蛋黃醬與醋, 酸酸甜甜的很開胃. 飲品很大杯很清涼選擇也很多.然後個海鮮湯不錯, 帶子多, 豆腐多, 也有蝦同菜等等, 配上紫菜飯好飽肚. 海鮮湯微辣, 豆腐入味嫩滑, 蝦爽.
前菜沙律
海鮮湯飯
2013-07-25
$55 (Tea)
前菜沙律
海鮮湯飯
2013-06-28 946 views
好少食日式燒肉嘅我,自從上次同朋友喺宮食左好好味嘅和牛之後,一直難忘和牛入口即溶,油香四射嘅風采,所以成日心思思想再重溫嗰份滋味 朋友極力推介牛角,話牛角飯好好味,鹽燒醬好特別,於是我就同男友去吃食牛角好抵嘅燒肉lunch set Lunch set 由$68起,真係唔貴 我地點左一個牛舌set 同一個和牛set 牛舌set 跟沙律同白飯;和牛set 跟抹茶雪糕同牛角飯。飯係任添嘅!!(昏暗嘅燈光, 加上爐火, 影出嚟嘅相好奇怪)首先講我最期待嘅和牛,因為佢令我真的憤怒了!和牛,我期待嘅係入口即溶嘅感覺,但係到底佢比左個咩位我?!自問好好牙力嘅我竟然咬極都咬唔開舊牛,最後我原塊吞落肚 (`曲´)之後上嘅係牛舌。牛舌比和牛更淋更易咬 ... 到底發生左咩事 :'( 點解我要比多$60去食啲食唔落嘅所謂和牛 :'(之後講下牛角飯。牛角飯即係白飯淋上蔥油再灑上紫菜。蔥油好香好好食。初時我以為我地唔會用到添飯呢個優惠,但係好味嘅牛角飯令我地最後添左三次飯 抹茶雪糕,應該係自家製,唔知係雪得太凍定雪糕本身唔夠creamy 嘅關係,好似質感好鬆散,好似雪實左嘅沙冰咁,又有啲似綿花冰,一咬就碎開但係
好少食日式燒肉嘅我,自從上次同朋友喺食左好好味嘅和牛之後,一直難忘和牛入口即溶,油香四射嘅風采,所以成日心思思想再重溫嗰份滋味
Lunch set 由$68起,真係唔貴
我地點左一個牛舌set 同一個和牛set
都幾豐富
(昏暗嘅燈光, 加上爐火, 影出嚟嘅相好奇怪)

首先講我最期待嘅和牛,因為佢令我真的憤怒了
牛舌

抹茶雪糕
但係鹽燒醬除左咸之外我又唔覺得好特別喎
同埋侍應嘅服務有啲唔上心, 或者係lunch time嘅關係掛
可能因為食肉, 呢餐真係食到好飽好滯
同埋我諗食日式燒肉對一般得一個鐘lunch time嘅上班人士嚟講真係會太趕

Um ..... 雖然好多人讚牛角,但係我呢個和牛經歷為我蒙上左陰影
-_____-
短期之內, 唔會再去牛角lu, 反正市面咁多選擇
$120 (Lunch)
2013-04-23 272 views
突然燒烤興起 便再去牛角好多人等位 基本上等一個鐘是得閒事但我又不太好牛 主力吃豬和海鮮海鮮盛合每樣兩樣 兩個人剛剛好一人一件 海鮮又大又鮮 尤其隻蝦 幾滿意 蠔是牛油燒蠔 重牛油味 有別於一般的汁燒帶子燒了也不會縮到細細粒食唔到是那個不知甚麼魚 很腥很腥 好彩只是一塊大腸超失望的食物 好靭 完全不能咬開 舊舊都要吐出來還能分得出爽和靭的分別 最後剩下半碟不燒 唉~~~~牛角飯好簡單 有些紫菜 肉汁 和飯 已經覺得好好味了多春魚好夾 好好味厚煙肉吃了兩舊已經夠了 很膩 味道還可以銅鑼餅可能不懂掌握 感覺進口是PANCAKE夾著綠茶雪糕 無特別
突然燒烤興起 便再去牛角

帶子燒了也不會縮到細細粒食唔到
是那個不知甚麼魚 很腥很腥 好彩只是一塊

大腸
超失望的食物 好靭 完全不能咬開 舊舊都要吐出來
還能分得出爽和靭的分別 最後剩下半碟不燒 唉~~~~

好簡單 有些紫菜 肉汁 和飯 已經覺得好好味了

銅鑼餅
可能不懂掌握 感覺進口是PANCAKE夾著綠茶雪糕 無特別
2013-04-21
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 多春魚
  • 海鮮盛合
2013-04-02 296 views
一直很喜歡可以自己親自動手做的料理, 所以火鍋, 燒肉等有得食有得玩的, 我都很熱衷是日男友終於肯陪我去燒肉, 心情非常興奮 (其實想去BBQ, 不過兩個人一直沒有成行. 日式燒肉也算燒吧!)牛角一向是人龍店, 是日是長假的第三日, 當然亦不例外, 準時六點來到也輪候了半小時由於午飯已吃了膩口的吉列, 所以這次沒有點太多菜, 就要了兩款肉, 野菜拼盤, 飯麵各一, 後追加兩客甜品食物未到, 先試試幾款醬料, 分別是燒肉汁, 辣味醬和魔法の鹽其中魔法の鹽應是以海鹽粒和蒜泥製成, 咸香味十足, 不過千萬不要太重手, 因為是非常咸的首先先燒肉類, 我們只要了上級牛助肉和豬頸肉牛肋肉選了鹽燒口味, 燒牛肉其實最簡單, 因為不怕生, 就算中間帶點生也可以吃這款牛肋肉就算燒至全熟也不會韌, 雖然不是油脂分明的貨色, 不過牛味夠又軟腍, 絕對可以一吃豬頸肉則切成條狀, 選了芥辣醬油味, 其實與壽司豉油差不多個人覺得條狀的豬頸肉算是爽口, 咬落的感覺是脆身的, 不過男友卻認為不夠爽, 証明各人的口味可以相差很遠最有驚喜的反而是野菜拼盤, 當中包括粟米, 雞脾菇, 冬菇, 洋蔥, 茄子和南瓜個人最喜歡的

首先先燒肉類, 我們只要了上級牛助肉和豬頸肉
豬頸肉則切成條狀, 選了芥辣醬油味, 其實與壽司豉油差不多
個人最喜歡的是雞脾菇, 因為本物厚肉的雞脾菇經一輪燒烤後仍十分juicy
其次是粟米, 燒得微焦的粟米表面很甜, 應是糖份焦化的緣故, 而且粟米粒是爽的, 應該幾新鮮
其他的蔬菜就普普通通, 薄薄的南瓜燒完後有點乾, 冬菇亦有類似的情況
來到主食類, 溫泉玉子飯和紫蘇梅子冷麵, 我都很喜歡
玉子飯的材料很簡單, 溫泉蛋加鹽味海苔再伴上珍珠米飯
玉子的蛋黃包住飯粒, 加上海苔上的鹽香味, 加起來就是很對味, 是種簡單的美味, 不知道可不可以在家自製一碗呢
梅子冷麵比平時吃到的冷麵要特別一些, 因為它的紫蘇味很出
上面幾粒梅子很酸很醒胃, 麵條煮得爽口, 用金屬碗盛載可保持冷凍狀態, 吃時還是涼涼的, 很暢快
最後的兩個甜品為這餐又食又玩的燒肉料理劃上句號
雪糕銅鑼燒外皮燒得暖而香脆, 內裡的抖茶雪糕則處於半溶收態, 一冷一熱再加點點紅豆, 合起來很難不好吃
建議燒的時間比店員提議的長一點, 至餅面開始見到格紋就最好
牛角雪糕要了雲尼拿味, 配上黑糖醬和黃豆粉, 同樣是很不錯的配搭
吃完熱辣辣的燒肉再吃雪糕, 是最佳組合!
以牛角的定價來看, 我相信它是走大眾化路線(當然這裡也有和牛等貴價肉類可點)
以一人百多元吃日式燒肉來看, 過過口癮和止止手癮, 這是很不錯的選擇之一
平有平食, 貴有貴吃, 不一定要頂級食材才能討人歡喜, 這晚和對的人吃對的菜, 過得非常愉快
2013-03-31
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
睇返之前的食評都懷疑係唔係自己有問題,食物無問題,好食與否見人見智,特別想講下餐廳的服務,可能太好生意了,想加些茶叫了第三次才有人加茶,食物來到的時侯永遠沒有放到我們面前,幾乎未放低就走了, 再一次叫加些茶,轉頭回來話茶壺已經全部收起晒,水可以嗎(當時係晚上10點多), 但過了幾分鐘另一位服務員又拿住個茶壺來幫我們加茶,莫名其妙!!! 食完第一次叫埋單,五分鐘後再叫第二次埋單,十分鍾後終於有人仍拿單來收卡,再一個十分後才拿單回來簽.你會話有冇咁誇啊!!!老實講,唔係頂到上心口我真係無咁好心機寫食評.依間餐廳就算更好食都無用,永遠沒有下次
依間餐廳就算更好食都無用,永遠沒有下次
2013-03-15
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)