Restaurant: Gyu Sou Ichuya
Terms & Details:
2022-12-20 90 views
今個晚餐去銅鑼灣 牛惣居酎屋.    要先訂位,因為客人很多. 日式食品多, 食物多元化.  燒物糸我們至愛.  餐牌有好多選擇.  我們兩個人, 各有各點喜好, 一齊食.室內燈光柔和, 用了木餐桌,  使人感覺舒適.  座位排列, 整整齊齊. 牆上有時令食品介紹. 吃燒物, 最好飲日本釀酒,  鳳梨, 荔枝,酒,  清澈微甜, 淡淡純香從酒杯散發, 大家先開開胃.點餐後, 侍應立即送來日式小食,   青瓜條, 蘿蔔, 沙葛,  新鮮的蔬菜條好爽甜, 混入暖暖的鯷魚醬, 頂開胃,  不錯.牛沙瓜  ~   外層燒得夠脆 , 內裏軟滑可口. 牛骨髓   ~   油潤軟嫩,  食得滋味. 牛心管  ~   好特出, 口感佳, 有嚼口, 佐酒最好.月見免治牛肉棒 ~  免治牛肉加上微甜的醬汁,  配上溫泉蛋汁, 口感極豐富.三色甲羅燒 ~  啖啖有蟹香,  口感好滑, 蟹籽多粒粒晶瑩,  配上紫菜及炸蝦片,  大家都仲意.燒白鱔  ~   燒得好平均, 魚肉脂肪豐盈,肉質肥嫩, 啖啖都是精品,  銀杏 ~  食罷一粒又一粒,  好食.時令活魚刺身   連子鯛,    經火炙, 魚肉緊致香濃,
今個晚餐去銅鑼灣 牛惣居酎屋.    要先訂位,
室內燈光柔和, 用了木餐桌,  使人感覺舒適.
座位排列, 整整齊齊. 牆上有時令食品介紹.
牛沙瓜  ~   外層燒得夠脆 , 內裏軟滑可口.
牛沙瓜
牛骨髓   ~   油潤軟嫩,  食得滋味.
牛骨髓
牛心管  ~   好特出, 口感佳, 有嚼口, 佐酒最好.
燒白鱔
銀杏 ~  食罷一粒又一粒,  好食.
銀杏
時令活魚刺身   連子鯛,    經火炙, 魚肉緊致香濃, 帶豐富油份卻不膩口,  吃得出色.
肉質鮮甜,  質素很高,    拆出魚肉質感綿滑,  有酸汁佐以醬油更提升鮮香味.
燒原條粟米  ~   好甜美, 粒粒飽滿多汁, 爽口好食.
燒原條粟米
海鮮生蠔雙拼 ~  鮮美組合
海鮮生蠔雙拼
北海道真蠔  ~  時令生蠔肥大肉厚,  肉質爽甜,  配些酸汁啫喱帶出了生蠔嘅鮮甜味, 滋味無窮.
北海道真蠔
鹽燒蟶子皇  ~  賣相迷人, 口感鮮甜, 爽口又彈牙,  鹽燒帶點鹹香味.
鹽燒蟶子皇
最後送上熱騰騰的魚湯.   用了刺身拆出的魚頭魚骨煲湯, 魚味香濃,  好暖心.
牛惣居酎屋, 內臟燒物好出色, 令人更加添興趣,  侍應服務態度殷勤, 真不錯.
$850 (Dinner)
燒白鱔
銀杏
燒原條粟米
北海道真蠔
鹽燒蟶子皇
2022-12-09 70 views
居酒屋嘅串燒款式來來去去都差唔多,見呢到有唔同部位既牛內臟,本身少食內臟既我都陪朋友試下,結果對內臟類食物完全改觀😻- 日本生蠔🦪口感清爽,海水味較重- 牛小腸腸皮薄脆,裡面佈滿脂肪,經處理無異味- 牛心管🫀咬落索索聲好有咬口- 牛沙瓜係牛既第四個胃,燒到外皮脆卜卜,夾層脂肪嫩滑,口感好似乳豬- 燒飯糰🍙分別配上明太子同牛肉,外皮既焦香好似食緊煲仔飯飯焦咁,飽腹感十足- 萵荀牛肉卷以肥牛包裹住爽口既萵荀條,外軟內脆- 牛骨髓🦴成串連住無分開真係第一次見,表面有明太子同蔥,帶鹹香- 月見免治雞肉棒啖啖肉既免治雞肉棒係我既至愛,咬到裡面粒粒軟骨- 牛舌👅厚而肥美,調味適中-蕃茄山芋醬配油甘魚扒油甘魚扒稍乾,個醬有啲似西班牙凍湯,酸甜得嚟幾開胃整齊既座位後面有一道放滿日本酒既牆,影相都幾靚,門口右則有一個燒烤Bar可以見到師傅燒食物;侍應隨傳隨到,仲會細心解釋牛內臟既唔同部位,係好適合聚會既地方

- 日本生蠔🦪
口感清爽,海水味較重

- 牛小腸
腸皮薄脆,裡面佈滿脂肪,經處理無異味
- 牛心管🫀
咬落索索聲好有咬口

- 牛沙瓜
係牛既第四個胃,燒到外皮脆卜卜,夾層脂肪嫩滑,口感好似乳豬

- 燒飯糰🍙

- 萵荀牛肉卷
以肥牛包裹住爽口既萵荀條,外軟內脆
- 牛骨髓🦴
成串連住無分開真係第一次見,表面有明太子同蔥,帶鹹香

- 月見免治雞肉棒
啖啖肉既免治雞肉棒係我既至愛,咬到裡面粒粒軟骨
- 牛舌👅
厚而肥美,調味適中

-蕃茄山芋醬配油甘魚扒
油甘魚扒稍乾,個醬有啲似西班牙凍湯,酸甜得嚟幾開胃

2022-12-06
$680 (Dinner)
  • 牛沙瓜
  • 燒飯糰
  • 牛小腸
喺OpenRice訂位有折頭 但係嘢食一般 兩位 叫咗四個串燒+2杯嘢飲已經要300。首先想講一入去一個人都冇已經覺得伏 但係訂咗位而且已經入到去再走好似好尷尬 咁唯有坐低叫兩杯嘢飲叫少少嘢食一入到去張枱已經有一碟小沙律菜 完全冇煮過 感覺唔知有冇洗過添 以為係送嘅 最後買單話俾我知要收錢 話寫咗喺菜單入邊你冇睇咩?我都冇嗌呢個沙律直接喺枱面屈人食 冇辦法我食咗 費事同佢坳 唯有照俾錢 大家如果唔想食記住話唔要 超細碟收咗幾十蚊 不如我叫多串串燒好過要呢碟菜!嘢食就一般啦 銅鑼灣有咁多選擇未必要黎呢度不好意思 冇下次🥲

嘢食就一般啦 銅鑼灣有咁多選擇未必要黎呢度
不好意思 冇下次🥲

2022-12-08 35 views
「大胃王之無牛不歡」可能之前食得太清淡嘅關係,呢排特別想食燒烤美食😆 記得之前去過呢間食串燒,性價比極高😍食串燒少不了要叫牛串❤️「橫隔肌 - 4串」師傅用左4種味道作調味,黑芝麻醬好特別,平時好少見呢個combination‼️出奇地味道幾夾👍🏻 牛串燒出邊緣焦香嘅嫩,大約5成熟,肉質非常嫩彈😋另外仲有蜜糖味、芥末味、蔥蒜味~呢啲味道相當有熟識感🤩 好好食!「自家制豆腐串」豆腐燒到外層好脆口,中間嘅豆腐仍然保持到滑溜口感😋本身豆腐冇乜味道, 師傅加咗少許秘製醬油,同時伴碟有薑、蔥、木魚碎,加左之後,令平淡嘅豆腐增色不少😍「燒雞心」呢串非常有驚喜,雞心肉質好爽口彈牙❤️簡單的加日本鹽&黑椒已經好好食‼️「咸牛肉燒飯團」即叫即燒嘅飯團,有飯焦香,食落脆卜卜,面頭鋪上有厚度嘅咸牛肉,令味道一啲都唔單調😍
「大胃王之無牛不歡」
可能之前食得太清淡嘅關係,呢排特別想食燒烤美食😆
記得之前去過呢間食串燒,性價比極高😍

食串燒少不了要叫牛串❤️
「橫隔肌 - 4串」
師傅用左4種味道作調味,
黑芝麻醬好特別,平時好少見呢個combination‼️
出奇地味道幾夾👍🏻
牛串燒出邊緣焦香嘅嫩,大約5成熟,肉質非常嫩彈😋
另外仲有蜜糖味、芥末味、蔥蒜味~
呢啲味道相當有熟識感🤩 好好食!

「自家制豆腐串」
豆腐燒到外層好脆口,中間嘅豆腐仍然保持到滑溜口感😋
本身豆腐冇乜味道, 師傅加咗少許秘製醬油,
同時伴碟有薑、蔥、木魚碎,
加左之後,令平淡嘅豆腐增色不少😍

「燒雞心」
呢串非常有驚喜,雞心肉質好爽口彈牙❤️
簡單的加日本鹽&黑椒已經好好食‼️

「咸牛肉燒飯團」
即叫即燒嘅飯團,有飯焦香,
食落脆卜卜,面頭鋪上有厚度嘅咸牛肉,
令味道一啲都唔單調😍
2022-12-06 23 views
身邊有個熱愛食牛🐮的,自然就會想搵間主打食牛嘅居酒屋🏮先嚟個重點推介 - 橫隔肌串燒set🍢每隻牛嘅橫膈膜位置並不多,口感鮮嫰具咬勁,牛味比較重而唔蘇呢度分別有4款調味黑芝麻、蜜糖、芥末、蔥蒜‼️個人比較鍾意黑芝麻味&蔥蒜黑芝麻味味道獨特,但又唔會搶左牛本身嘅味道「牛沙瓜串燒」牛沙瓜=牛嘅第4個胃‼️比平時食嘅牛肚軟滑好多「露荀五花豚肉串+秋葵五花豚肉串」除左牛出色外,少不了要食返豚肉串❤️燒得夠乾身,外層嘅豚肉有啲脆口,而秋葵&露荀仍然保持到適當嘅脆度「清酒煮蜆」蜆隻非常鮮甜,清酒湯都唔可以浪費,充滿蜆嘅清甜味「明太子燒飯團」🍙燒到外層脆卜卜,四面都係飯焦岩哂鍾意食飯焦嘅我‼️
身邊有個熱愛食牛🐮的,

自然就會想搵間主打食牛嘅居酒屋🏮

先嚟個重點推介 - 橫隔肌串燒set🍢
每隻牛嘅橫膈膜位置並不多,
口感鮮嫰具咬勁,牛味比較重而唔蘇

呢度分別有4款調味

黑芝麻、蜜糖、芥末、蔥蒜‼️
個人比較鍾意黑芝麻味&蔥蒜

黑芝麻味味道獨特,但又唔會搶左牛本身嘅味道

「牛沙瓜串燒」
牛沙瓜=牛嘅第4個胃‼️
比平時食嘅牛肚軟滑好多

「露荀五花豚肉串+秋葵五花豚肉串」
除左牛出色外,少不了要食返豚肉串❤️
燒得夠乾身,外層嘅豚肉有啲脆口,
而秋葵&露荀仍然保持到適當嘅脆度

「清酒煮蜆」
蜆隻非常鮮甜,清酒湯都唔可以浪費,
充滿蜆嘅清甜味

「明太子燒飯團」🍙
燒到外層脆卜卜,四面都係飯焦

岩哂鍾意食飯焦嘅我‼️
2022-12-05
Dinner
2022-12-06 27 views
餐廳主打唔同牛部位既串燒,即叫即燒,整體串燒都十分惹味,可惜我地得兩個人黎食,唔係果話可以試到多d部位。池魚刺身池魚相當肥美,入口嫩滑,帶有淡淡既鮮甜。牛柏葉口感十分之爽脆,配上餐廳秘製醬汁,非常好味。牛沙瓜第一次食牛沙瓜,原本牛沙瓜姐係牛既第四個胃,口感軟腍得黎又有少少嚼口,都幾有趣。牛心食落較濃味,略嫌肉質韌左少少。萵荀牛肉卷萵荀脆嫩爽口,外層包住一片薄薄地既牛肉,美味十足。銀鱈魚好少係食串燒既餐廳食到燒銀鱈魚,銀鱈魚肉嫩滑入味,十分高質。吉列赤蝦赤蝦都算係幾大隻,蝦肉結實,炸得香脆可口,而家餐廳仲做緊優惠,有得買一送一,非常抵食。

池魚刺身
池魚相當肥美,入口嫩滑,帶有淡淡既鮮甜。

牛柏葉
口感十分之爽脆,配上餐廳秘製醬汁,非常好味。

牛心
食落較濃味,略嫌肉質韌左少少。

萵荀牛肉卷
萵荀脆嫩爽口,外層包住一片薄薄地既牛肉,美味十足。

銀鱈魚

吉列赤蝦
2022-12-05 24 views
居酒屋向來係放工約朋友嘅好選擇,今次我就搵埋朋友去左食呢間位於銅鑼灣嘅牛惣居酎屋。好似個名一樣,呢間屋酒屋嘅特色就係有多款唔同部位嘅牛串燒,岩晒鍾意食牛嘅朋友。✨時令活魚($298)店員向我地推介佢地嘅時令池魚刺身,我地就叫左黎試試。果然非常新鮮,份量都算係多。✨牛柏葉串($38)牛柏葉平時飲菜就食得多,串燒就真係第一次見,咁特別當然叫黎試下。但口感方面就未如理想,食落偏硬。✨牛沙瓜串($40)牛沙瓜即牛嘅第四個胃,如果唔係店員介紹我都真係唔知,長知識🤣味道都唔錯,有嚼口。✨牛心($32)✨萵筍牛肉卷($38)剛燒熟嘅片包裹住萵筍,食落味道較清新。✨銀鱈魚串($64)超級推薦!魚肉嫩滑,外皮則燒至焦黃香脆,食落滿口魚油香。✨吉列赤蝦($136)吉列赤蝦做緊買一送球優惠,$136有4隻,見幾抵就叫黎試下。味道都唔錯,香脆可口。

✨時令活魚($298)

✨牛柏葉串($38)

✨牛沙瓜串($40)

✨牛心($32)

✨萵筍牛肉卷($38)
剛燒熟嘅片包裹住萵筍,食落味道較清新。

✨銀鱈魚串($64)
超級推薦!魚肉嫩滑,外皮則燒至焦黃香脆,食落滿口魚油香。

✨吉列赤蝦($136)
上到去一出lift已經彷彿置身於日本街頭居酒屋一樣 牆身用上大量嘅日本酒樽佈置 我鍾意呢度成個氣氛好溫暖我地今次坐吧枱 睇住師傅一串串將食材慢慢烤到熟 一路傾偈飲下酒 呢一晚好愉快我哋都點咗好多唔同嘅嘢食♥︎生野菜沙律 $28 用上新鮮嘅蔬菜切finger size 就咁食梗係有啲奇怪但係配上佢一隻特製嘅醬汁 即刻變得好好食😋大大隻嘅♥︎日本生蠔 $88@大船道灣令和怪物 口味爽甜 已經配上味道 滑溜溜嘅口感 好滿足叫咗一啲唔同嘅串燒 ♥︎鹽燒蟶子皇 $128 /2pcs大隻鮮甜♥︎吉列赤蝦 $68 /2pcs♥︎牛骨髓$86 /2pcs大大串 滑捋捋 ♥︎牛心管$76 /2pcs呢個好少見到 好爽脆♥︎牛心$64 2pcs♥︎萵筍牛肉卷 $78呢個好值得叫♥︎銀鱈魚 $128♥︎三色甲羅燒 $108呢個可以話係我食過嘅甲羅燒之中最好味嘅一間都叫咗兩個燒飯團♥︎燒飯團 明太子 $40♥︎鹹牛肉燒飯團 $40♥︎Peach liquor 同 ♥︎Lychee liquor 見到佢都係一個玻璃瓶自家釀製
上到去一出lift已經彷彿置身於日本街頭居酒屋一樣

♥︎鹹牛肉燒飯團 $40

見到佢都係一個玻璃瓶自家釀製

1K
2022-12-02 69 views
今晚天氣開始冷,  去居酒屋飲酒食串燒最好.  牛惣居酎屋, 主打日式燒物. 裝潢居酒屋設計.   酒櫃酒品多, 播放著動聽歌曲,  營造出日本地道氣氛.選擇坐吧檯,  可以和師傅溝通更直接.店員奉上了綠茶, 餐牌,  生野菜沙律.  好有效率.打開餐牌,   食物選擇多, 唔止牛,  豬雞,  還有刺身海產, 小食......  飲品選擇亦吾少.  其實我至愛 橫格肌 SET of 4, 但看著餐牌, 又想食其他.....今次另選食物,  落單了師傅即準備.燒物未到,  大家先開開胃, 吃個 野菜條, 有椰菜, 和沙葛,  蔬菜鮮爽, 配上香濃鹹香味的醬料提味開胃, 吃得清新又健康. Home Made Liquor,   荔枝, 菠蘿酒,  有果香, 冰涼好飲. 酒質味道溫和,   大家舉杯暢飲,  一樂也! 海鮮生蠔雙拼,  賣相滿分,   色澤鮮明.  北海道鳳趾生蠔    肥大肉厚, 肉質爽甜,  蠔味濃, 配上柚子醋,  味道真好.聖子皇(鹽燒)鮮甜無比, 彈牙又鮮味,  鹽燒醬料蒜蓉蔥花鋪面, 食得美味.時令活魚刺身  ~  連子鯛,擺設很美, 每片厚切,  色澤吸引,
選擇坐吧檯,  可以和師傅溝通更直接.
店員奉上了綠茶, 餐牌,  生野菜沙律.  好有效率.
但看著餐牌, 又想食其他.....
今次另選食物,  落單了師傅即準備.
 海鮮生蠔雙拼,  賣相滿分,   色澤鮮明.
海鮮生蠔雙拼
時令活魚刺身  ~  連子鯛,
擺設很美, 每片厚切,  色澤吸引,  油脂多夠肥美,  輕輕用火炙過,
時令活魚刺身 ~ 連子鯛
魚的味道鮮甜爽脆,  質感綿滑,
有酸汁佐以醬油提升鮮香味,  味道有層次.
日本居酒屋, 必吃串燒.  佐酒一流.
牛骨髓    纖維較細, 口感滑嫩.  帶少辣調味好好.
牛骨髓
牛心管    口感佳, 有嚼口,   送酒最好.
牛心管
牛沙瓜    樣子像牛肚, 其實是牛胃.   面燒得夠脆.  非常香口,  飲酒良伴.
牛沙瓜
月見免治牛肉棒,  肉質特別嫩滑,  沾些溫泉蛋,  牛肉變得更香滑.
食完牛跟住食  三色甲羅燒
擺設好靚.  甲羅燒已經燒熱,  內有蟹膏, 鵪鶉蛋, 蟹子等材料, 伴有紫菜及炸蝦片.   甲羅燒攪拌後,  把蟹膏舖在炸蝦片內 , 與蟹膏的味道混和,  香氣更添上多一個層次.
三色甲羅燒
日本銀杏   口感不錯, 實在美妙.
日本銀杏
白鱔   燒得好香, 魚肉嫩彈, 入口肥而不膩
串燒白鱔
粟米(原條)粒粒粟米口感清甜, 味美健康.
連子鯛的魚頭魚骨煲魚湯,  魚味濃甜, 好暖胃.
牛惣居酎屋,  食物選材非常好,  師傅燒物很有經驗,  食物火喉控制得好, 技巧高.  服務滿意.  價錢合理,  工餘把酒言歡, 系一個好地方.

$840 (Dinner)
時令活魚刺身 ~ 連子鯛
日本銀杏
串燒白鱔
  • 北海道鳳趾生蠔
  • 聖子皇(鹽燒)
  • 連子鯛刺身
  • 白鱔
平時出街食串燒,都好少會食到啲高質串燒,而且我作為一個牛魔王,就緊係去啲專食牛嘅串燒店。咁一嚟就有個生野菜沙律做頭盤,有紅白蘿蔔,青瓜等。可能真係因為日本食菜,就算生食都會有淡淡嘅甘甜,十分開胃。跟住就嚟咗個青檸梳打,冰凍嘅梳打再加上冰,十分冰鎮!呢個清酒煮蜆酒香味好濃,加上啲野菜同檸檬,令啲蜆都好清甜。跟住就有刺身盛盒5款,赤蝦非常甘甜,而海膽都唔苦,仲有淡淡海水味,但我最鍾意係拖羅,佢油脂勁豐富!之後就到串燒,呢個律骨髓唔係周圍都食到,佢牛味唔係好重,食落仲有少少豬腦嘅口感,但加上調味又出奇地好食!之後就係牛心,牛心並唔係個個都鍾意食,因為好容易整到好硬,但呢度嘅牛心一啲都唔韌。實屬酒淆之最。跟住仲有串燒必食嘅牛舌,唔使多講,牛味重之餘亦都好嫩口,必食!呢個萵筍牛肉卷,為呢個串燒之旅帶嚟一絲嘅喘息,因為當中嘅萵筍解膩一流!之後就到牛沙瓜,就咁聽名可能未必知係咩嚟,但其實佢係牛嘅其中一個胃,口感同金展肚有啲似,但更重牛味!差唔多到尾聲就有橫膈肌set,呢度有四款唔同醬油嘅橫膈肌,有蒜香、芝麻、蜜糖芥末同wasabi橫膈肌。我最鍾意就係蜜糖芥末,因為甜甜地咁而橫膈肌都偏嫩。最後就有個肉

跟住就嚟咗個青檸梳打,冰凍嘅梳打再加上冰,十分冰鎮!

呢個清酒煮蜆酒香味好濃,加上啲野菜同檸檬,令啲蜆都好清甜。

最後就有個肉鬆飯團做主食填飽肚,就咁睇好似唔吸引,但入口又有肉鬆味加上香脆飯粒,都幾好食㗎。
2022-11-29 39 views
一講到居酒屋應該大部人會應該呢個地方只同晚上掛鉤,但有無諗過係HK都可以係日頭都感受到晚上居酒屋既熱鬧氣氛.刺身定食 加配海膽刺身一共4款既新鮮刺身分別有油甘魚,三文魚,帆立貝及三文魚.今次想對自己好d,食得豪華少少就加配左海膽刺身一試.4款刺身充滿光澤而且飽滿,厚切刺身令口感更爽彈.帆立貝甘甜彈牙.海膽鮮甜creamy,入口軟綿鹹香,旁邊配搭上紫菜及青瓜一齊食,令味道更清爽.牛沙瓜牛既第4個胃,燒香後唔會帶好重既內藏味.質感彈牙而且有嚼口,同時又唔會過韌而咬唔開.味道帶一陣燒烤香氣,不帶焦苦澀味,火喉控制得剛剛好.雞肉大蔥日本串燒中,雞肉大蔥係我必點之一!燒得嫩香易仍充滿肉汁既雞肉,加上香甜爽脆既日本大蔥,不但充滿口感而且味道仲好match.配上燒汁後味道變得更香甜惹味.日本黑豚燒得外層香脆既日本豚腩肉充滿陣陣豚脂香氣.入口爽彈,每咬一啖就感受到豚脂香,但就唔會帶黎一種好heavy既感覺.自家製菠蘿酒食串燒點可以少得特製冰涼既飲品呢?呢間居酒屋竟然有自家釀制既菠蘿酒!入口帶點燒灼辛香,配搭帶有熱帶果甜味既菠蘿酒又唔會過嗆口,仲好似入口.每食完一口刺身或串燒配搭返一口菠蘿酒充滿地解膩之
刺身定食 加配海膽刺身
雞肉大蔥
日本黑豚
自家製菠蘿酒
食串燒點可以少得特製冰涼既飲品呢?呢間居酒屋竟然有自家釀制既菠蘿酒!入口帶點燒灼辛香,配搭帶有熱帶果甜味既菠蘿酒又唔會過嗆口,仲好似入口.每食完一口刺身或串燒配搭返一口菠蘿酒充滿地解膩之餘又突出刺身既鮮味.
Lunch
  • 牛沙瓜
  • 大蔥雞肉
《牛惣居酎屋 - 銅鑼灣》跟住傳單去試新餐廳😂唔知你地有無試過呢🤔前幾日有講過,近排睇日本既美食節目後比日式串燒呢樣野吸引左,會成日都好想食居酒屋或者食燒鳥☺️上星期三又喺銅鑼灣,收工諗住搵下有咩好野食,行過登龍街果邊,有個姨姨勁熱情咁派左張傳單比我仲係咁示意我一定要試呢間餐廳😂然後另外幾個姨姨見到又加入戰場,最後我成手都係傳單😅不過其中一張食牛串燒既單張又的確係引到我注意既🤓所以最終我都係聽左第一個姨姨既介紹上左去🤣一出𨋢門見到面同裝飾都真係好日本居酒屋下,入到去會見到好多酒樽同埋自家浸製既水果酒放左喺度,超有feel😍當日我叫左差不多十串串燒,仲試左個刺身盛,坐左兩個幾鐘,其實我都幾enjoy 咁樣一個人去食好西既感覺❤️💁🏻‍♀️刺身盛合 $228因為想食刺身既關係,索性叫個platter等廚師發板比我啦😊😊入面有赤蝦、三文魚同油甘魚,油甘魚超肥美,個魚油味超出,點少少豉油已經帶出到鮮味😋另外赤蝦同三文魚食落都好新鮮,特別係赤蝦,肉質夠曬彈牙💁🏻‍♀️日本帆立貝 $108店主推介當日既帆立貝好靚仔,所以我都叫左一份,中間肉身好甜好軟糯,好食到”Dum”一聲😍啲裙邊就同個肉相反,質地較爽口
《牛惣居酎屋 - 銅鑼灣》

💁🏻‍♀️刺身盛合 $228

💁🏻‍♀️日本帆立貝 $108
店主推介當日既帆立貝好靚仔,所以我都叫左一份,中間肉身好甜好軟糯,好食到”Dum”一聲😍啲裙邊就同個肉相反,質地較爽口,味道一樣係咁鮮甜,完全唔會腥

💁🏻‍♀️自家製水果酒 $69

坐低無耐,我就已經急不及待叫左杯菠蘿酒試下,味道清甜,飲得到水果本來既味道,不過對於酒鬼既我黎講😝唔夠濃酒精呢🤓

💁🏻‍♀️生野菜沙律 $28
呢一個沙律其實主要係靠店舖自家製麵豉醬提味,個醬食到少少海鮮醬既味道,咸香味十足,而我就最鍾意用黎點生椰菜❤️

———串燒———
💁🏻‍♀️牛骨髓 $43

👍🏻👍🏻到串燒環節😋第一樣我最想試既就係牛骨髓啦,平時如果唔係食日式串燒,都唔知道連骨髓都可以用來燒嘅,諗得到好考功夫🤔牛骨髓本身唔算好濃味,不過用少少鹽調味已經可以啦,上面有少少蘿蔔蓉同埋香蔥,咬落軟綿綿

💁🏻‍♀️牛心管 $38

牛心管食落就好似牛板筋咁,廚師特登將佢切細少少方便客人食,質感爽脆帶有咬勁,應該搽咗啲燒汁喺上面,唔使點任何嘢絕對夠味

💁🏻‍♀️白鱔 $60

👍🏻👍🏻白鱔係店員推薦既item,口感彈牙得黎個皮又好脆,咬落去食到肉汁,而且處理得唔錯,無泥味👍🏻

💁🏻‍♀️燒雞翼 $40

唔知點解次次食串燒我都會突然間好想食燒雞翼🤣呢度嘅燒雞翼應該醃製過再拎去燒,又係唔使點任何醬汁已經好好味,最緊要係個皮脆卜卜,但係入面爆曬肉汁,一客兩件自己獨食完全冇問題

💁🏻‍♀️燒大啡菇 $42

食咗咁多肉,當然會想食返少少素菜,我就揀咗燒大些啡菇清清味蕾,可以試吓點啲自家製麵豉醬,味道會更香濃

💁🏻‍♀️牛心 $32

牛心嘅味道相對嚟講比較大,我個人OK內臟,接受到嗰陣牛肉味,佢嘅質地算彈牙,質感有少少似煮林咗嘅雞腎,不過牛肉味好出,鍾意食濃味內臟嘅應該會接受到

💁🏻‍♀️牛小腸 $43
 👍🏻👍🏻冇諗過牛小腸串燒都幾好味,個外皮微微燒焦但係有少少煙韌,入面就係粉粉地嘅狀態,牛肉味好出,我個人幾鍾意😋

💁🏻‍♀️牛舌 $68

👍🏻👍🏻由我坐低到點菜,我都見到旁邊嘅人必定有點燒牛舌, 睇嚟係呢間餐廳必食嘅一項,牛舌口感彈牙,都幾厚切,食落爽口有肉汁,最適合送酒

💁🏻‍♀️窩筍牛肉卷 $38

呢款廚師推介,萵筍入口清甜,質感爽脆,而出邊嘅牛肉香軟薄切,一啖咬落去食到兩種口感,層次分明

💁🏻‍♀️日本青椒仔 $32

叫青椒仔嘅原因係因為送Highball🤣我本身以為會好辣,點知甜味咁出,有少少回甘,咁樣食青椒都幾特別

💁🏻‍♀️蒜香橫隔肌 $43

👍🏻👍🏻其實食到最尾我已經好飽,同店員廚師傾傾吓偈嘅時候,佢哋問點解我唔試吓佢哋嘅招牌串燒😨講得上必點,咁就梗係要試吓啦😆蒜香橫隔肌,係我成晚入面食過最重口味既一款,橫隔肌係邊個部位我真係分唔到,但係佢雞肉味好濃有啲咬口,上面鋪蒜蓉同蔥花,有外表亦都有內涵❤️雖然我真係好飽,但都俾我食晒成串

食完呢一餐後,我想食串燒嘅心已經完全滿足晒☺️雖然呢一餐破費啦,但係所有嘢都好值得👍🏻👍🏻特別係我推介嗰幾款,如果同我一樣鍾意食日式串燒嘅話呢一間居酒屋絕對滿足到你
2022-11-22
  • 牛骨髓
  • 蒜香橫隔肌
  • 燒牛舌
  • 牛小腸
2022-11-27 21 views
嘩~好耐冇嚟啦~d串燒依然好正食咗刺身、魚、及多款牛串燒仲有牛心、牛骨髓白鱔係最令我驚喜 又香又厚燒得好好!👍🏻👍🏻燒飯團都係必點!🔸生野菜沙律($28)新鮮紅蘿蔔、沙葛、青瓜、椰菜,沾自家製麵豉醬,清甜惹味。🔸刺身盛合(三點)($228)有赤蝦、三文魚、油甘魚,刺身鮮甜可口,赤蝦爽彈,蝦膏都好甘。🔸吉列赤蝦2隻($88)大大條吉列炸得剛剛好,好爽口,脆卜卜而唔油,配wasabi 醬超惹味!🔸蕃茄山芋醬配油甘魚扒($118)魚扒煎得好滑、有肉汁,魚皮脆口。蕃茄山芋醬微酸,好有蔬菜清新嘅味道。🔸横格肌SET($148)四款口味:蒜蔥、wasabi、蜜糖芥末、黑芝麻横格肌肉質軟腍又juicy,牛味濃郁。4款味道各有特色蒜蔥、黑芝麻香濃惹味;wasabi 香辣刺激🔸牛心($64)🔸牛骨髓($86)特色部位,燒得非常嫩!牛心有彈性;牛骨髓口感軟滑🔸蝦夷蔥牛肉卷($76)香濃牛味嘅牛肉包住爽口嘅蝦夷蔥香氣十足!咬一啖蔥汁爆發!🔸白鱔($120)超好食!❤️厚身,軟滑得嚟好彈牙而三外層金黃酥脆,又有魚香。🔸燒飯團 – 明太子($40)🔸燒飯團 – 三文魚($40)每次必食~~~飯用咗日本米嚟煲,然後
嘩~好耐冇嚟啦~
d串燒依然好正
食咗刺身、魚、及多款牛串燒
仲有牛心、牛骨髓
白鱔係最令我驚喜 又香又厚
燒得好好!👍🏻👍🏻
燒飯團都係必點!

🔸生野菜沙律($28)
新鮮紅蘿蔔、沙葛、青瓜、椰菜,
沾自家製麵豉醬,清甜惹味。

🔸刺身盛合(三點)($228)
有赤蝦、三文魚、油甘魚,刺身鮮甜可口,
赤蝦爽彈,蝦膏都好甘。

🔸吉列赤蝦2隻($88)
大大條吉列炸得剛剛好,好爽口,
脆卜卜而唔油,配wasabi 醬超惹味!

🔸蕃茄山芋醬配油甘魚扒($118)
魚扒煎得好滑、有肉汁,魚皮脆口。
蕃茄山芋醬微酸,好有蔬菜清新嘅味道。

🔸横格肌SET($148)
四款口味:蒜蔥、wasabi、蜜糖芥末、黑芝麻
横格肌肉質軟腍又juicy,牛味濃郁。
4款味道各有特色
蒜蔥、黑芝麻香濃惹味;wasabi 香辣刺激

🔸牛心($64)
🔸牛骨髓($86)
特色部位,燒得非常嫩!
牛心有彈性;牛骨髓口感軟滑

🔸蝦夷蔥牛肉卷($76)
香濃牛味嘅牛肉包住爽口嘅蝦夷蔥
香氣十足!咬一啖蔥汁爆發!

🔸白鱔($120)
超好食!❤️
厚身,軟滑得嚟好彈牙
而三外層金黃酥脆,又有魚香。

🔸燒飯團 – 明太子($40)
🔸燒飯團 – 三文魚($40)
每次必食~~~
飯用咗日本米嚟煲,然後做成炒飯
再做成飯團,塗抹醬油再燒香
又脆又好食!👍🏻👍🏻👍🏻
🔸Coffee Liquor($69)
🔸Pinapple Liquo($69)
自家釀制酒,咖啡酒味道香醇、濃郁甘口。
菠蘿酒果味香甜易入口,但又不會太甜,好飲。
跟這位老朋友去食日本菜首選居酒居,到銅鑼灣鬧市樓上店,交通挺方便。這裡地方不算大,但有種温暖感覺,談天說地,享受🍶🥃美酒美食,經過一天的辛勞只想放工後放鬆放鬆☺ 有選擇困難👉👈,皆因串燒選擇非常多喔! 生野菜沙律+自家制麵豉醬餐前食最啱,味道次序,先淡後濃,有椰菜, 沙葛, 紅蘿蔔, 清清甜甜。 刺身盛合(三點 - 赤蝦,三文魚及帆立貝)+日本北寄貝(是日精選)入口散發鮮甜味,不用多說,一個字「鮮」已經足夠,所以食材新鮮非常重要。 自家制白桃果酒味清新,易入口,配串燒至啱。 白酒煮蜆蜆鮮甜,用紫菜墊底,味道更加濃郁! 牛舌+牛心這兩款質感不用,牛舌肉嫩夠腍,牛心爽口富彈性,兩款都美味無窮。 雞皮蝦卷甚有驚喜,外皮香脆,充滿雞油香,內裡大大隻蝦夠彈牙,有水準! 橫隔肌set(一客四串,四種味道)串串肉厚有份量,有質感,肉嫩+牛香,真的不能抗拒,分別淋上四種不同醬汁( Wasabi,蒜香,芝麻醬及蜜糖芥末),各有特式, 食到舐舐脷。 芝士牛肉卷邪惡的芝士卷在牛肉裡面,原來芝士同牛肉夾在一起,味道超出色! 獨子蒜燒🧄第一次食,味道又唔錯,對食🧄改觀了,解油膩感,營養價值高,不錯不錯。 串燒即

有選擇困難👉👈,皆因串燒選擇非常多喔!

生野菜沙律+自家制麵豉醬

刺身盛合(三點 - 赤蝦,三文魚及帆立貝)+
日本北寄貝(是日精選)

自家制白桃果酒
味清新,易入口,配串燒至啱。

白酒煮蜆
蜆鮮甜,用紫菜墊底,味道更加濃郁!

牛舌+牛心

雞皮蝦卷

橫隔肌set(一客四串,四種味道)

芝士牛肉卷

獨子蒜

串燒即叫即燒,師傅功力了得,火喉控制得好,不會過火,串串都是經驗之作👍
今日特別假期約咗妹妹銅鑼灣食返餐,慢慢傾,然後仲可以shopping,秋冬季大減價周圍都做,執平嘢嘅時候喇。《牛惣屋》想試咗好耐,今日終於有機會啦。刺身拼盤午餐定食, 包括麵豉湯,沙律菜、麻醬豆腐及飲品, 麵豉湯材料豐富:本菇、海帶,沙律菜食到有火箭菜,麻醬豆腐好滑。擺盤賣相好吸引,樣樣都好新鮮,可加$有海膽,紫菜包住食特別美味,北海道帶子厚切好大隻,赤蝦入口軟軟黏黏,唔錯,兩款魚刺身都同樣肥美。【串燒】牛心管~好特別,牛嘅心血管都有得食,比較爽口,慢慢食,逐漸有,送啤酒唔錯;雞腎~質地唔錯,夠爽口;雞心~燒得啱啱好,特別香口;來兩款牛牛柏葉~比較有口感,好爽口;薄切牛萵筍卷~呢個燒汁好好味,薄切牛肉捲住萵筍條, 窩筍纖維夠,好健康。牛沙瓜~即係牛嘅另一個胃(第四個),食落原來好肥美,個醬汁都非常好味,正呀!四式串牛(牛橫膈肌)~大家記得由左至右,由淡味先開始吃,黑芝麻汁- 少少甜感覺好特別,蜜汁- 蜜汁味道可以解一解肥膩感覺,wasabi- 呢個熟悉嘅味道,加入唔同食物都有唔同效果,呢個唔錯,蒜香- 由辣味食到濃味,呢個有少少微辣。鹽燒牛舌~壓軸出場,有我最喜歡嘅牛舌,夠肥美,都係嗰
《牛惣屋》想試咗好耐,今日終於有機會啦。
擺盤賣相好吸引,樣樣都好新鮮,可加$有海膽,
紫菜包住食特別美味,
北海道帶子厚切好大隻,
赤蝦入口軟軟黏黏,唔錯,
兩款魚刺身都同樣肥美。
【串燒】
牛心管~
雞腎~
質地唔錯,夠爽口;

雞心~
燒得啱啱好,特別香口;
來兩款牛
牛柏葉~
比較有口感,好爽口;
薄切牛萵筍卷~
呢個燒汁好好味,薄切牛肉捲住萵筍條, 窩筍纖維夠,好健康。
牛沙瓜~
四式串牛(牛橫膈肌)~大家記得由左至右,由淡味先開始吃,
黑芝麻汁- 少少甜感覺好特別,
蜜汁- 蜜汁味道可以解一解肥膩感覺,
蒜香- 由辣味食到濃味,呢個有少少微辣。

鹽燒牛舌~
壓軸出場,有我最喜歡嘅牛舌,夠肥美,都係嗰句,牛舌嘅味道冇其他部位可以代替。

好值得一讚,女店員友善嘅服務,殷勤嘅款待,細心講解Menu上各款串燒嘅特色,對串燒不太熟的姨姨都好有耐性,男店長是個開朗嘅哥哥,應該好受年輕女孩歡迎。
2022-11-24
Lunch