2023-09-15 106 views
這間日本餐廳位於九龍城,鄰近宋皇臺站。店內環境寬敞舒適,裝潢具時尚和風,設有特大卡位,適合多人聚會。主打新鮮海產、刺身、日式燒肉及串燒,每日新鮮由日本空運到港,質素相當有保證,同時亦提供多款酒精類飲品。為慶祝餐廳成立七週年,每枱可參加格格有獎幸運輪盤一次,獎品好豐富,我抽中了頂級牛小排四件。二人會席 - $868蟹籽沙律爽脆清甜的青瓜絲,加上爽口的蟹籽,清新開胃。刺身三款兩切細嫩鮮美的三文魚甘腴肥美,充滿魚油香味;雪白肉厚的帶子爽滑鮮甜;鯛魚柔中帶韌,散發淡淡甘甜。日本和牛西冷A4西冷的油花分佈更加均勻,肉嫩且多汁,肉味最為濃,充滿濃郁的牛肉香氣。頂級牛小排油花分布細緻均勻豐富,滿口誘人的肉汁,鮮嫩香甜。牛舌心牛舌最高級部位,厚切口感依然軟嫩,有著濃濃的油脂香氣,愈吃愈香。日本黑豚西冷西冷的脂肪含量較低,纖維幼細的肉質好鬆軟,入口軟腍帶彈性,肉味香甜不膩。日式炒雜菜熱呼呼的椰菜爽脆帶甜,伴以紫洋蔥、三色椒和木魚絲,清甜解膩。鰻魚炒飯粒粒分明的炒飯充滿鑊氣,均勻染上醬油及雞蛋,一粒粒肥美的蒲燒鰻魚肉鹹中帶甜,質地軟滑鮮嫩,增添油香鮮香。甜品是日為泡芙,咬開流出香滑的忌廉。日本和牛A5肉眼

二人會席 - $868
蟹籽沙律

蟹籽沙律
爽脆清甜的青瓜絲,加上爽口的蟹籽,清新開胃。

日本和牛西冷A4

日本和牛西冷A4

頂級牛小排
油花分布細緻均勻豐富,滿口誘人的肉汁,鮮嫩香甜。

牛舌心

日本黑豚西冷
日式炒雜菜

日式炒雜菜

甜品
是日為泡芙,咬開流出香滑的忌廉。

日本和牛A5肉眼 - $132/2件
霜降般的油花分佈,豐富的脂肪有化開的甜美,肉質緊緻滑順,清爽而不油膩。
伊藤和牛A4肉眼背峰 & 日本黑豚西冷

伊藤和牛A4肉眼背峰 - $102/2件
數量稀少的肉眼牛排精華部位,大理石油脂油花充滿鮮甜且澎湃的肉汁。
銀鱈魚西京燒

銀鱈魚西京燒 - $120
兩塊香煎銀鱈魚扒,油脂豐厚的魚肉細嫩多汁,西京漬甜甜鹹鹹好惹味,薄脆的魚皮鹹香添口感。
日本雞軟骨

日本雞軟骨 - $18/1
帶肉帶骨特別爽脆有口感。
2023-09-14
2023-09-14 11 views
轉轉轉轉個抽獎輪,我中左頂級牛小排呀!真係未食就開心😂係九龍城的日本居酒屋🏮 🦞澳洲龍蝦兩食 $338 刺身新鮮的龍蝦肉切成薄片,肉質鮮嫩,每一口都能夠品味到龍蝦的鮮美。🦞+50 澳洲龍蝦蟹粥澳洲龍蝦蟹粥滋味濃郁,米飯的煮熟使得粥的質地濃稠,與龍蝦和蟹肉的嫩滑口感相得益彰。🦞燒刀貝 $100(4隻)肉質鮮嫩多汁,咬上一口時會散發出濃郁的海鮮風味。不過有少少OVERCOOK左,肉質有D硬~🦞雜錦海鮮沙律 $82包含新鮮魚肉、蚌肉等,與其他沙拉配料混合在一起。包括新鮮的生菜、番茄、黃瓜、紅洋蔥等,醬料提升海鮮的鮮味。🦞炸軟殼蟹卷 $88 (8件)炸軟殼蟹卷的外層酥脆,內部則是蟹肉的鮮嫩和濃郁的蟹味🦞加州手卷 $28 加州手卷的口感豐富多樣,壽司飯的酸甜味與魚肉的鮮美相輔相成,蔬菜和配料的脆爽令口感更升一個層次。🦞蟹味噌甲羅燒 $88 將混合好的蟹肉和蟹味噌填入蟹殼內,再放入炭火上烤制,沾上麵包上食超好味。🦞炸蝦卷 $58 (6件)炸蝦卷的外層酥脆,內部蝦肉的鮮甜與香料和蔬菜的味道相互融合,搭配沙拉醬或其他蘸醬一同享用更好味。🦞銀雪魚西京燒 $120魚肉經過燒烤後,外層形成焦糖化皮,內部的
轉轉轉轉個抽獎輪,我中左頂級牛小排呀!真係未食就開心😂
係九龍城的日本居酒屋🏮

🦞澳洲龍蝦兩食 $338 刺身

🦞+50 澳洲龍蝦蟹粥

🦞燒刀貝 $100(4隻)
肉質鮮嫩多汁,咬上一口時會散發出濃郁的海鮮風味。
不過有少少OVERCOOK左,肉質有D硬~

🦞雜錦海鮮沙律 $82
包含新鮮魚肉、蚌肉等,與其他沙拉配料混合在一起。
包括新鮮的生菜、番茄、黃瓜、紅洋蔥等,醬料提升海鮮的鮮味。

🦞炸軟殼蟹卷 $88 (8件)
炸軟殼蟹卷的外層酥脆,內部則是蟹肉的鮮嫩和濃郁的蟹味

🦞加州手卷 $28

🦞蟹味噌甲羅燒 $88

🦞炸蝦卷 $58 (6件)

🦞銀雪魚西京燒 $120
魚肉經過燒烤後,外層形成焦糖化皮,內部的魚肉保持了嫩滑的質地。

🦞炸牛肉薯餅 $58
炸牛肉薯餅的外層酥脆,內部則是牛肉的嫩滑和土豆的蓬鬆口感。

🦞新西蘭燒羊排 $88
燒烤後的羊排外層的香脆,羊排的肉汁保留在内部,嚐到濃郁的羊肉味。

🦞雜錦天婦羅(3蝦,5菜)$89
南瓜、茄子、甜椒等切片後油炸,呢道普普通通。

🦞燒茄子 $58
茄子的質地軟滑,但冇乜味。

🍹柚子蜜 $28
🍹果汁梳打 $28(青蘋果)
2023-09-13 53 views
今次二訪呢間「牛石料理」,食物選擇好多,各款海鮮、刺身、串燒、燒肉及日本料理~真係咩都有!慶祝餐廳開業7週年,入座前先玩個格格有獎幸運輪盤,每枱都有一次機會,我就中咗貝料乙隻😝賣相一流,好新鮮🔅澳洲龍蝦 刺身+龍蝦湯 兩食 $338震撼價,好抵呀,一定要食😍上枱時,龍蝦頭仲識郁,證明真係好新鮮,肉質彈牙又鮮甜,而且份量都幾多,好正!食完刺身,龍蝦頭就會用嚟熬湯,飲落濃郁鮮甜,仲有啲龍蝦肉及龍蝦膏,抵!唔想諗食咩,最簡單就係叫個二人餐先送上蟹籽沙律,青瓜絲加蟹籽,感覺好清爽刺身三款,有三文魚、油甘魚及加拿大海膽,件件厚切,相當有成意,食落好新鮮,特別係海膽好鮮甜燒肉四款,每款有4塊!A4和牛西冷,油脂充足,入口即溶😍頂級牛小排,牛味好香濃,而且肉質幾軟淋😋牛舌心表面燒至金黃,非常好食!日本黑豚西冷都唔錯哦鰻魚炒飯,炒得好香,粒粒分明,軟硬適中,而且好多鰻魚,食落好惹味,好好食😋日式炒雜菜,椰菜加咗木魚絲及芝麻,食落特別香,都幾大碟,最後每人一粒雪糕泡芙,為呢餐劃上完美的句號二人餐份量好足夠,而且好好味😋龍蝦兩食更加係不能錯過,抵食呀!

🔅澳洲龍蝦 刺身+龍蝦湯 兩食 $338

唔想諗食咩,最簡單就係叫個二人餐

先送上蟹籽沙律,青瓜絲加蟹籽,感覺好清爽

• 澳洲龍蝦兩食
  • 燒肉四款
  • 鰻魚炒飯
2023-09-13 53 views
好耐冇去九龍城食飯,估唔到撞到「牛石料理」開業7週年🎊見到心郁郁想入去試下好唔好食7週年有個幸運輪盤活動,我好好彩轉中左枝日本清酒🍶而且飲清酒前,仲有得比你選擇有邊款清酒杯,好貼心❤️我都忍唔住叫返個燒銀鱈魚乾送下酒先😚店員推介我地試下龍蝦刺身二食,原價六百幾,依家優惠價三百幾就食到😱原隻龍蝦即叫即劏做刺身🦞白裡透紅既龍蝦肉,肉質好爽彈又鮮甜,只需沾少少醬油就已經食到個鮮味😋而第二個食法就係龍蝦湯🦞以蝦頭同蝦身炮製而成,蝦味濃郁,飲落香之餘仲好滋味🥰🥰蟹粥蟹粥充滿蟹既鮮甜,入面仲有蟹膏同蟹肉tim,而且粥煲得好綿,唔錯😋我仲點左個樱套餐,已包括左刺身,壽司同和牛🐮超豐富🤩前菜係蟹柳蟹籽沙律,沙律舖滿蟹籽,食落好有口感仲好清新☺️刺身5點就有三文魚,帶子,油甘魚同鯛魚,每款都幾新鮮,我比較中意油甘魚,油脂十足好甘香🥰🍣壽司3貫有海膽、鯛魚同帶子,有正係海膽壽司海水味十足之餘仲好鮮甜,真係好想再食多件🤤燒肉共有3款,A5和牛肉眼,A4和牛西冷同A5和牛背峰,每款有2件,而且和牛肉質十分上乘💯油脂比例好平均,仲好重牛味,值得一試👍🏻之後仲有個和牛炒飯,炒飯夠乾身粒粒分明,仲幾惹味😋而燒物就係碳燒

蟹粥

我仲點左個樱套餐,已包括左刺身壽司同和牛🐮超豐富🤩
前菜係蟹柳蟹籽沙律,沙律舖滿蟹籽,食落好有口感仲好清新☺️

之後仲有個和牛炒飯,炒飯夠乾身粒粒分明,仲幾惹味😋而燒物就係碳燒蝦,超大隻又新鮮,肉質好爽嫩多汁💦又唔會燒得好乾身,最估唔到佢既鯛魚湯係咁好飲,一啲都唔腥,魚味仲好濃郁tim😝最後點少得甜品迷你泡芙,入面係雲喱拿雪糕,好美味❤️
2023-09-09
Dinner
打風前夕出去食👐🏻龍蝦刺身🦞老公話好似第一次食,梗係唔係啦,酒店buffet咪試過囉🥲 不過呢度梗係好食啲啦。而家仲要做優惠,$338龍蝦2味(刺身+湯) 龍蝦殼拎去熬湯🍲😋不得不提有個幸運輪盤🍀 轉到乜,就送乜🤩我轉到份牛小排呢🥩😇日式料理水準到位👍🏻 服務又好好多款美食包括刺身、壽司、燒牛、沙律。非常豐盛滿足的一餐。最後還有2件泡芙做甜品[送]牛小排4塊 - 幸運輪盤$338 龍蝦兩食 湯+刺食$88 蟹味噌甲羅燒 $538 日本和牛拼盤(A5肉眼3件,肉眼背峰3件,A4西冷3件)$258 壽司盛(赤身•日本空運魚•三文魚•油甘魚•帆立貝•加州卷(各2件)$78 蟹籽沙律$28 果汁梳打 - 青蘋果$28 果汁梳打 - 白桃
打風前夕出去食👐🏻龍蝦刺身🦞

老公話好似第一次食,梗係唔係啦,酒店buffet咪試過囉🥲
不過呢度梗係好食啲啦。

不得不提有個幸運輪盤🍀

轉到乜,就送乜🤩
我轉到份牛小排呢🥩😇

日式料理水準到位👍🏻 服務又好好
多款美食包括刺身壽司、燒牛、沙律。
非常豐盛滿足的一餐。

最後還有2件泡芙做甜品

[送]牛小排4塊 - 幸運輪盤
$338 龍蝦兩食 湯+刺食
$88 蟹味噌甲羅燒

$538 日本和牛拼盤
(A5肉眼3件,肉眼背峰3件,A4西冷3件)

$78 蟹籽沙律

$28 果汁梳打 - 青蘋果
$28 果汁梳打 - 白桃

2023-08-31
$750 (Dinner)
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 牛石精選盛合
  • 蟹籽沙律
  • 龍蝦刺身
放工一個人周圍行吓,到咗食飯時間有啲肚餓正頭痕緊食乜好,就試下呢間日式餐廳啦🥰竟然有意外收穫😆💘日本鹽燒雞皮鹽燒過後既雞皮變得酥脆多汁,可以感覺到用力稍微一咬就會輕鬆脆開同時也會有dd 可以接受既油膩感。係製作過程中把雞皮撒上豐富既日本🇯🇵天然食鹽所以食落會有香酥脆嚼、帶鹹油香的口味😍💘沖繩苦瓜豚肉炒蛋食落口感清爽,豚肉鮮嫩,苦瓜好爽脆又唔會話苦到食唔落😗💘豚肉蘆筍卷豚肉鮮嫩多汁,蘆筍爽脆清香,捲成小卷,外酥里嫩😙😙💘和牛炒飯炒飯粒粒分明,和牛數量足夠,夠晒香😀牛味都重同唔會話好薄🤣
💘日本鹽燒雞皮
💘沖繩苦瓜豚肉炒蛋
食落口感清爽,豚肉鮮嫩,苦瓜好爽脆又唔會話苦到食唔落😗
💘豚肉蘆筍卷
豚肉鮮嫩多汁,蘆筍爽脆清香,捲成小卷,外酥里嫩😙😙
💘和牛炒飯
炒飯粒粒分明,和牛數量足夠,夠晒香😀牛味都重同唔會話好薄🤣
2023-09-07 33 views
💯朋友話帶我食龍蝦刺身,原來佢早前已經同朋友食過一次,佢極力推介話要帶我食多一次,呢間係📍九龍城福佬村道51&53號地舖,入面既環境充滿日系感覺,😍企企理理,所有睇上去都整齊乾淨,牆上又有日式裝飾,😍門口有大量生猛既海鮮,有好多唔同種類既海鮮都係度,😱親眼睇住佢即叫即拎去整,淨呢方面已經保証食得過,等了一會,終於都整好既龍蝦刺身,期待已久,亦係今餐既招牌菜,🥰成盤擺上眼前,好靚好精緻,中間都係有晒龍蝦刺身,🤩好新鮮!好新鮮,好食到飛起,呢種口味再加味道,好食到難以形容,😱所以要食過先知有幾好食,只係食龍蝦邊會夠,再來多一份海膽杯,😱呢個杯我地兩個一齊食係剛剛好,都係好好食,有三文魚籽同海膽,😱蟹粥都唔惹少,除了份量多之外,最後係食淨少少,做到出來既粥真係好清甜,😱入面既蟹肉好豐富,品質好好,最後呢串豚肉蘆筍卷都好好食,😱做到出恰到好處,油份控制得好好,時間捕捉都好,下次會再黎🫡
2023-09-07 31 views
九龍城出名食肆多,我哋想搵間正嘅日本嘢慢慢嘆,經過門面一排藍色魚缸養有龍蝦、活貝,俾佢吸引咗。「牛石料理」主打活海鮮、刺身同燒肉。入座後店員就邀請我去轉幸運輪,絕無取考,唔會轉到歡迎光臨,優惠又唔使留返下次先用得,即轉即中即用,我轉到赤貝一隻,突然有得玩真係覺得幾驚喜。餐廳以木系裝修,大部份都係獨立卡座,另有高枱及吧枱位置,牆上掛滿寫上食物嘅木牌,花多眼亂樣樣都想試,如果真係選擇困難都可以揀食Omakase,交俾大廚幫你諗,另外見到menu有兒童餐都幾得意。我哋一次過落晒order,但都唔會全部上晒枱,會細心等我哋食到咁上下先安排上下一道菜。❀日本生蠔仙鳳趾 $78/1隻率先上枱,肉厚飽滿,入口順滑,甘甜鮮味,好鍾意佢個sauce,凍凍的醬油啫喱,帶點酸酸嘅味道好fresh。❀韓國海膽 (一客) $148上枱好靚,用玻璃盅盛載住,都接近有半板嘅份量,咩都唔加原汁原味食一啖,味道甘甜濃郁,幾乎入口即溶,唔想咁單調又可用紫菜包住慢慢享受。❀澳洲龍蝦兩食 $338(刺身+ 龍蝦湯)⊙刺身原價$638而家做緊特價超抵食,望到隔離幾枱都食緊太吸引,我就即刻order。即撈即劏夠新鮮,原隻龍蝦上枱

日本生蠔仙鳳趾
❀日本生蠔仙鳳趾 $78/1隻
韓國海膽 (一客)
❀韓國海膽 (一客) $148
澳洲龍蝦刺身
❀澳洲龍蝦兩食 $338
(刺身+ 龍蝦湯)
刺身
原價$638而家做緊特價超抵食,望到隔離幾枱都食緊太吸引,我就即刻order。即撈即劏夠新鮮,原隻龍蝦上枱好搶眼,龍蝦肉晶凝鋪上金箔感覺更矜貴。西澳龍蝦味道比較清甜,入口肉質飽滿有彈性,蘸少少日本豉油同wasabi立即提鮮,食完後會收返龍蝦頭去熬湯。
龍蝦湯

⊙龍蝦湯
用返本身嘅龍蝦頭熬製,食到尾聲先上枱,濃郁鮮甜。客人都可以加$50轉成龍蝦粥,呢個價錢食到龍蝦兩食性價比極高。
赤貝刺身
❀赤貝刺身
轉輪盤轉到的禮物,原隻赤貝新鮮即開,入口肉厚爽脆,鮮甜有海水味。就正如大廚所講,食貝類刺身就係要食爽口。
壽司盛
壽司盛 $598
覺得師傅係有掌握我哋食完刺身嘅時間,先開始製作壽司,等我哋可以更好咁享用最佳狀態。十四件壽司用九格木盒呈上,由淡味壽司食起,每件都食得到師傅嘅用心。
⊙真名鰹 (2件)~即係日本鯧魚,肉質柔軟,味道較清。
⊙鰤魚(2件)~即係超過6kg嘅油甘魚,鍾意佢好厚切,入口魚肉緊實,油脂豐富濃郁。
⊙牡丹蝦(2件)~ 鮮爽得帶黏潤嘅口感,味道甘甜。
⊙螺片(2件)~夠大片,肉質爽脆,鮮甜清新。
⊙蔥吞拿魚腩蓉反卷 (4件)~一口食晒,滿滿幼滑吞拿魚腩蓉,魚油香配上京蔥絲,口味層次豐富。
⊙吞拿魚腩 (2件)~大拖羅係刺身中嘅極品,油脂比例多,入口即溶勁肥美,味道濃郁,充滿魚油香。
蟹味噌甲羅燒
❀蟹味噌甲羅燒 $88
蟹蓋盛住滿滿嘅蟹膏,插有兩隻蟹鉗肉,經過磯燒後膏味更濃郁鹹香,綿滑口感夾雜一粒粒脆蟹子,又可配上多士食。

❀白桃梳打 $28
淡淡白桃香味,有汽清爽解喝,唔會話太甜。
水信玄餅、糯米糰子
到最後餐廳仲送上甜品,真係好幸福。
❀水信玄餅
呢款日本甜品賣相好靚,一個透明波型嘅果凍,晶瑩到好似水晶球一樣。入口順滑即化,味道清甜,配上黃豆粉及淋上黑糖糖漿食好夾。

❀糯米糰子
一串三粒三隻顏色好可愛,口感黏軟有嚼勁,配上甜甜的紅豆醬。

店員非常親切友善,我哋想店員幫忙影合照,佢哋好樂意仲要打晒燈影,服務勁貼心。大廚更會走出嚟同食客交流,問吓意見,又會分享食材同烹調心得。今次食咗海鮮同刺身好滿足,下次我一定嚟試吓燒肉。
#牛石料理
地址:九龍城福佬村道51&53號地舖
2023-08-22
$750 (Dinner)
日本生蠔仙鳳趾
韓國海膽 (一客)
澳洲龍蝦刺身
龍蝦湯
赤貝刺身
壽司盛
蟹味噌甲羅燒
水信玄餅、糯米糰子
九龍城🚇呢間牛石料理🥢主打各式新鮮海產🦞、刺身、燒肉同埋🔥串燒,係間高質👍又抵食嘅居酒屋🏮!特別係佢哋依家做緊🎉周年慶,每枱可以玩必有奬🤩嘅幸運輪盤,我哋就轉到🥩牛小排4片,你哋都來試吓啦!另外佢哋仲💁‍♀️推介激安澳洲龍蝦🦞刺身加湯🥣兩食,只係💰$338真係好抵!佢哋仲有唔同嘅🥢套餐,我哋揀咗個二人會席💰$868,有🦀蟹籽沙律🥗、刺身🐟、四款燒肉🔥、日式炒🥬雜菜、鰻魚炒飯🍚同埋甜品🍮,十分之豐富。估唔到個🇦🇺澳洲龍蝦🦞刺身上面仲有金箔😍做裝飾十分之華麗☺️,上枱嘅時候隻龍蝦🦞仲有少少郁動好新鮮😆生猛,佢肉質好爽口鮮味🤤而且份量都唔少!個餐有三款刺身🐟,厚切又鮮味🤤,我哋另外再加咗💁‍♀️時令推介嘅🇫🇷法國天使蝦🦐,大大隻藍藍地色😋入口好鮮甜。跟餐燒肉🥩有四款,分別係🇯🇵日本A4和牛西冷、頂級牛小排、👅牛舌心同埋日本黑豚🐖西冷每款都有4大片,再加上🎉幸運輪盤轉到嘅🥩牛小排4片,真係份量十足!其中最正嘅當然係🇯🇵日本A4和牛西冷🥰,油花均勻超級肥美🤤,烤一烤脂香飛散😍,入口即化大滿足!食咗咁多肉🥩,最啱就食返個炒🥬雜菜,上面鋪滿鰹魚碎🐟,好有鮮味。跟餐嘅鰻魚炒飯🍚因為朋友仔唔食鰻魚,餐廳特別為

跟餐嘅鰻魚炒飯🍚因為朋友仔唔食鰻魚,餐廳特別為我哋轉做🐖豚肉炒飯😊,十分之細心。

餐廳用頭先個🦞龍蝦刺身頭整咗個龍蝦湯🥣,因為個頭入面有😋唔少膏,所以個湯好濃好👍鮮味,而且拆開入邊都仲有🤩唔少肉添,超正呀!

最後仲有個🍨雪糕泡芙做甜品☺️,呢餐真係大滿足呀😆!
2023-09-05 22 views
呢間係九龍城既日本料理好出色,鋪頭都放佐好多海鮮裝飾,幾有感覺!前菜食佐磯煮鮑魚,鮑魚用磯煮嘅方式,煮到有啲淋淋地,但都保持到爽彈嘅口感,亦都好香醬汁嘅味道,大大隻嘅鮑魚好正🤓壽司食佐海膽吞拿魚腩蓉卷,海膽係撈埋喺啲飯入邊嘅,咁樣反而又幾好味,吞拿魚腩好多,啲魚蓉都好幼滑,係口感有層次嘅壽司😙料理食佐沖繩苦瓜豚肉炒蛋,炒蛋整到好似奄列咁,入邊包住苦瓜同豚肉,成個味道都好配搭,苦瓜係苦苦地,但係反而有種甘甜味,再配埋豚肉嘅香同埋炒蛋嘅香,味道好好😛串燒食佐日式燒雞翼,雞翼係開邊咁樣叉住黎燒,燒得好勻循,每一邊都係外脆內軟,唔會太鹹,味道啱啱好,口感都係啱啱好😎
2023-09-05 26 views
💮蟹粥👉🏽哇哇哇!好大兜既蟹粥蟹肉超正超好食,成碗蟹粥都好有味道,平時自己整跟本就做唔到咁好食,加上日本米飯既口感軟綿綿勁幼滑,蟹肉同粥既味完美地融入,mm7!⋯⋯💮日式燒雞翼👉🏽點解可以燒到咁香,日式燒出來果然係唔同啲!有佢特製醬汁烤製而成,唔會只係得雞翼味,外層好香又有咬口⋯⋯💮鰻魚炒飯👉🏽呢個菜黎到食日本野都必食,同時係必定會有,鰻魚+炒飯一向都係絕配,佢既鰻魚質素真係可以話同我果陣去日本旅行一樣咁好食,炒得好正,食起上來仲係熱到有煙⋯⋯💮鮑魚刺身👉🏽佢將鮑魚切成薄片,但都未算好薄既,真夠好食,質地滑溜,少食呢款刺身既我,而家對鮑魚刺身更一度愛上⋯⋯💮豚肉蘆筍卷👉🏽做出來相當好食,豚肉包住蘆筍,再以日式燒去燒出來,好香好好食⋯⋯環境💟💟💟💟💟味道💟💟💟💟💟賣相💟💟💟💟💟技術💟💟💟💟💟

環境💟💟💟💟💟
味道💟💟💟💟💟
賣相💟💟💟💟💟
技術💟💟💟💟💟
2023-09-05 8 views
🫶🏼豚肉蘆筍卷😈估唔到呢個豚肉蘆筍卷可以卷到咁長,用兩支竹纖叉住,一口咬落去既咪道好豐富,營養又夠好,豚肉同蘆筍既口感軟硬度一樣,旁邊仲比埋檸檬,加埋檸檬汁仲香,成個味道層次又提升🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🫶🏼海膽杯😈一向都係海膽腔既我,呢杯海膽真好大,入口即溶超新鮮,完全既海膽鮮味仲包含住海水味,新鮮度十分🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🫶🏼鮑魚刺身😈顏值好高好靚,包裝得好好,鮑魚刺身新鮮到好清,加上配有既汁食勁正,每一片既色澤都好鮮,咁好食係得呢度有🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🫶🏼魷魚海膽壽司🫶🏼海螺壽司😈呢兩款壽司顏值都好吸引,用上日式既碟盤,壽司中既飯好肥大,夠足料,可以都係用新鮮嚟形容,魷魚質感好滑,上面仲要放啲花來襯托,好吸睛🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🫶🏼生蠔😈生蠔好肥美,一了開就食得,口感好嫩滑軟棉棉,裡面好多肉,佢既醬汁既食法好好食🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🫶🏼蟹粥😈超級正既蟹粥,熱度十足,睇唔出原來咁大兜,啖啖都係蟹肉,啲蟹肉已經分好晒,最方便係唔洗拆殼🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
🫶🏼豚肉蘆筍卷
🫶🏼海膽杯
🫶🏼鮑魚刺身
🫶🏼魷魚海膽壽司🫶🏼海螺壽司
🫶🏼生蠔
🫶🏼蟹粥
2023-09-05 8 views
九龍城有咩好嘢食? 今次介紹呢間日本餐廳叫做牛石料理,對餐廳嘅食物質素環境同服務都好滿意❤️💟和牛炒飯: 炒飯炒至乾身,飯粒金黃色,入口蛋味濃,加上和牛非常濃味,唔會油膩,幾好👍🏻💟日本鹽燒雞皮x燒日式雞肉棒: 雞皮用鹽燒至香脆,有少少鹹鹹地已經好好食!雞肉棒非常多汁,肉質都好嫩,非常美味!💟龍蝦刺身:非常新鮮,賣相都相當吸引,份量十足!💟生蠔:生蠔好新鮮,而且肥美又厚肉!💟蟹粥:蟹味好濃,粥底都好綿密!💟海膽杯:勁正,大大杯海膽!
💟龍蝦刺身:非常新鮮,賣相都相當吸引,份量十足!
💟生蠔:生蠔好新鮮,而且肥美又厚肉!
💟蟹粥:蟹味好濃,粥底都好綿密!
💟海膽杯:勁正,大大杯海膽!
2023-09-05 35 views
呢間燒肉店除咗燒肉之外仲有新鮮活魚刺身,佐酒小食,座位大部分都係卡位,樓上雅座方便大班人一齊慶祝生日🎂❤️牛石攪緊周年慶,每枱食客都可以轉幸運大輪盤有不同嘅奬品試吓大家手氣😊❣️澳洲龍蝦刺身+湯兩食$338~我地加$50改左做龍蝦粥,鮮甜美味😋 刺身上枱時龍蝦仲生猛,蝦肉彈牙,肉質脆嫩❤️👍🍱2人會席套餐$868~前菜❣️蟹子沙律~刺身三款兩切❣️三文魚,劍魚腩,油甘魚~燒肉*四款😋❣️日本和牛西冷 A4❣️ 頂級牛小排❣️牛舌心❣️日本黑豚西冷~今日式炒雜菜~鰻魚炒飯~甜品❣️忌廉小泡芙 🔥四款燒肉四款不同口感,和牛西冷入口即溶超邪惡🤤😋幸運輪我地中到石垣貝,雖然今次轉吾到大奬一樣甘開心,呢度嘅店員主動有禮,服務態度好,坐得舒服,價錢合理

🍱2人會席套餐$868
~前菜
❣️蟹子沙律
刺身三款兩切
❣️三文魚,劍魚腩,油甘魚
~燒肉*四款😋
❣️日本和牛西冷 A4
❣️ 頂級牛小排
❣️牛舌心
❣️日本黑豚西冷
~今日式炒雜菜
~鰻魚炒飯
❣️忌廉小泡芙

🔥四款燒肉四款不同口感,和牛西冷入口即溶超邪惡🤤😋

2023-08-29
2023-09-03 92 views
九龍城雖然是個舊區,但這裡美食雲集,有時間會去覓食一下😎。這次去了家位於福佬村道的,是家吃日料的小店。環境是木系裝修,大部分也是卡位坐得舒適🙈。-店家慶祝開業7周年,有幸福輪盤抽美食😝,有不同der獎品。我們抽中了石垣貝,可以做刺身的。送餐來到是個玻璃寶盒的賣相,打開煙霧瀰漫挺特別,這個口感爽脆。-▪︎日本北川本家梅酒 HKD$128這系列有三款口味選擇,我們點了宇治玉露。感覺特別的是有玫瑰冰,可以打卡一下😎。梅清味道清香,味道濃厚特別。-▪︎牛石二人會席 HKD$868二人套餐份量挺多,包括:蟹籽沙律、刺身三款兩切、燒肉四款各兩件(日本和牛西冷A4、頂級牛小排、牛舌心及日本黑豚西冷)、日式炒雜菜、鰻魚炒飯及甜品。.刺身款式每天不同,當天吃的是紅色組合的刺身,厚切版本啖啖肉🤤。肉肉der賣相色澤紅潤,肉質嫰滑挺香油脂味,和牛西冷有入口即化的口感。鰻魚炒飯味道濃厚,飯質粒粒分明挺惹味。-▪︎壽司盛 HKD$258用九宮格的小木盤裝著,有14件壽司,包括:赤身、日本空運魚、三文魚、油甘魚、海膽及加洲卷各2件。食材用料新鮮,味道鮮甜嫰滑。油甘魚帶油脂挺香,海膽味道微咸鮮味。-▪︎炸日本芝士年糕 HK

環境是木系裝修,大部分也是卡位坐得舒適🙈。

▪︎日本北川本家梅酒 HKD$128
▪︎牛石二人會席 HKD$868

鰻魚炒飯味道濃厚,飯質粒粒分明挺惹味。

▪︎壽司盛 HKD$258

▪︎炸日本芝士年糕 HKD$32|炸豆腐 HKD$38
吃日料點炸物拌酒挺好😍,菜單上有多款選擇。芝士年糕的質感較特別,外皮像中式酥餅的質感,整體口感煙韌軟糯😚。炸豆腐質感酥脆,有醬汁浸著吃起來挺特別。

2023-08-31