2019-08-19 647 views
同事說近來很多朋友去吃熱石燒牛,但她未吃過,所以她就約我去試試。放工後,她就帶我來到深水埗這間吃石燒牛的餐廳。這間餐廳算大,有卡位及普通位。我們來到的時候,還未到六點,很多人未放工。我們坐卡位,這裡坐得寬敞舒服,日式裝修充滿日式風味。這裡是自助的形式,外面有沙律,湯及飯,牛扒的調味料也是在這裡取。門口有一個電子點餐機,牛扒有五款選擇,分別是牛肩肉眼,澳洲牛肩肉眼,西冷,牛柳及和牛,而每款都有三個重量。我們點了牛肩肉眼180g及牛柳200g,對於兩個女生來說已經非常足夠。為免被油彈到,我們已在自助區取了兩條圍裙。餐廳已預備好一成熟的牛扒給客人,熟的程度由自己烹調。如果覺得熱石板不夠熱,可通知店員更換。這裡的湯是日式牛肉湯,我覺得比較特別,其他類似的餐廳通常都是日式麵豉湯。湯有淡淡的牛肉味,裡面有紅蘿蔔,牛肉粒及洋蔥等等,真材實料。沙律菜是椰菜,菜新鮮爽口,配少少胡麻已經覺得好食。牛扒送上的時候已鋪上廚房紙,免得油四濺。牛肩肉眼樣子討好,不太厚,入口一點也不韌,帶點肉汁,就算甚麼調味料也不加,也夠味道,幾好。牛柳賣相很好,很厚身,入口有肉汁,比牛肩肉眼更加有口感,這個也不韌,比較淋身,味道

牛柳賣相很好,很厚身,入口有肉汁,比牛肩肉眼更加有口感,這個也不韌,比較淋身,味道也很夠,不錯。
為免牛扒過熟,所以我們就將牛扒放在碗上慢慢吃。
食牛扒當然要配一點飯,飯軟熟,我還加了一些碎紫菜之類的東西,帶鹹鹹的味道,覺得好好食。

這間餐廳價錢真的很抵,一百大元就可吃飽飽。環境很乾淨,通常吃牛扒的地方有很多油。如果下次經過這裡,要帶老公來吃。
2019-08-19
Type of Meal
Dinner
2019-08-16 31 views
前排已經見到好多朋友黎依間日式扒房打卡,今日咁岩經過同女友就咁入左去試下,餐廳類似半自助形式,首先係門口部販賣機簡好想食咩先,之後囉住張飛仔比職員,就可以等食啦餐廳仲有個自助區, 提供餐湯沙律以及白飯,醬料到係自取,係牛扒未黎既時間,可以出去排定隊另外餐廳仲好細心有提供埋圍裙,有需要記得問職員囉啦牛扒岩岩黎到既時候係一成熟,放係一塊熱火山石比你按自己既喜好,煎到唔同既熟成我就叫左西冷200g.夠哂份量,而朋友就叫牛肩肉眼 180g,食落更加多肉汁味不過可能係朋友煎到好D,熱石會一直發熱,煎到咁小上下,就另外囉起先,擺係熱石上煎到最後,會變到有D乾
餐廳類似半自助形式,首先係門口部販賣機簡好想食咩先,

之後囉住張飛仔比職員,就可以等食啦
餐廳仲有個自助區,

提供餐湯沙律以及白飯,醬料到係自取,

係牛扒未黎既時間,可以出去排定隊
另外餐廳仲好細心有提供埋圍裙,有需要記得問職員囉啦

我就叫左西冷200g.夠哂份量,
而朋友就叫

牛肩肉眼 180g,食落更加多肉汁味

2019-08-16 54 views
今天放工經過長沙灣見到有間食石頭燒的餐廳,每次見到這類型的餐廳都很多人排隊,可能是太早的關係剛好沒有什麼人就入去試試看,一進去的右手面就見到一部自動購票機,當你選好自己的食品後付款後便可以安在座位等候食物。今次叫咗一個牛肩肉和牛柳,他還有任食任飲的湯白飯沙拉,今天的湯是日式牛肉湯。這樣就不會害怕不飽啦哈哈哈。而且湯都好重味是用肉用心煲的,不是那種味精為主的 講返個主菜先,由於石頭嘅熱力如果第一次食嘅朋友會好難掌握肉類的熟透情況,我建議一開始就快快把牛肉切開,在準備另一個腕子可以把牛肉放入去再慢慢一片一片的調校到自己喜歡的牛肉熟透度。加上蒜蓉和燒肉汁入口即溶的牛肉非常好吃,又不會太膩,因為牛肉都沒有醃製過什麼,原汁原味。下一次我一定會試一試西冷和其他種類的牛肉,希望不會被我燒得太熟就好了。

2019-08-16 129 views
是日星期五,想簡單係屋企附近食個飯早d翻去休息,一直都好想試呢間自助鐵板牛,今晚終於有機會!一入到餐廳既右邊就會見到呢部自助犯賣機,都幾得意既,不過入錢有少少難,店員會assist. 有自助區,白飯、湯、沙律同sauce 任裝,不要浪費喔!牛肩肉眼比牛柳薄少少,韌少少,其實係比較有口感,但牛味香好多!比較堆介牛肩肉眼喔🥰牛柳肉質軟熟d,但真係無咩牛味,要加沾調味料先有味🤔師傅係廚房內只會煎香外圍,入面係全生的,上枱時只有一成熟食客可根據個人喜好煎熟🤘🏻性價比極高🤩🤩 $120已經有200g牛柳或300g牛肩肉眼‼️近近地想鋸個平民扒,絕對係唔錯既選擇喔👌🏻👍🏻

有自助區,白飯、湯、沙律同sauce 任裝,不要浪費喔!

比較堆介牛肩肉眼喔🥰
牛肩肉眼  300g

牛肩肉眼

牛柳肉質軟熟d,但真係無咩牛味,要加沾調味料先有味🤔
牛柳  200g

牛柳

師傅係廚房內只會煎香外圍,入面係全生的,上枱時只有一成熟
食客可根據個人喜好煎熟🤘🏻

近近地想鋸個平民扒,絕對係唔錯既選擇喔👌🏻👍🏻
2019-08-02
$120 (Dinner)
牛肩肉眼  300g
2019-08-15 152 views
在日本流行的熱石煎牛扒最近在香港也可以吃到了。牛極餐廳充滿日式裝潢,入門口有一部自助下單機,客人可以先買票,後入座,費用已包括任食沙律、白飯及餐湯。主菜牛扒可以選擇不同份量,師傅會將牛燒至一成熟,再放在攝氏300度的火山石上,想吃幾熟,完全自己話事!牛肩肉眼180g - $80這個價錢實在太驚喜,牛肉質軟腍及牛味重,幾乎沒筋,性價比超高!牛枊200g - $120非常厚身,食落啖啖肉,跟扒上的炸蒜一起吃, 更加惹味!
在日本流行的熱石煎牛扒最近在香港也可以吃到了。

牛肩肉眼180g - $80

牛枊200g - $120
非常厚身,食落啖啖肉,跟扒上的炸蒜一起吃, 更加惹味!
牛柳200g

$100 (Dinner)
牛柳200g
2019-08-15 2273 views
今日去深水埗同男朋友食午餐,食了這間日式鐵板燒。環境同服務都唔錯,寬闊明亮的環境,以日式不同顏色的布巾作裝飾,以紅色坐椅梳化好搶眼;服務員好友善,見老人家唔方便,會主動幫忙取湯、沙律等。點了出名的牛肉,客人先到門口位置購買票(肉類部分),另有自助區,已包括了沙律、足料日式牛肉湯(有紅蘿蔔、牛肉片,但咸了點)、白飯及水,更有不同醬汁(自家製燒汁、蒜蓉、香辣汁)我們點了2個牛肉鐵板。(牛柳鐵板)點了牛柳(可選200,300,400g) 好厚身好大塊,好軟腍好易咬;這裡的牛類全是1成熟上枱,讓客人可以邊食邊煎到理想的熟度;黑色鐵板好耐熱,去到尾還是熱的,所以都要小心!喜歡炸蒜片一齊食,口感更香!配了枱上簡單海鹽及黑椒粒,已經好香好正了!(牛肩肉眼扒鐵板)這個牛肩肉眼扒好香口,也是熱騰騰的,有吸油紙防止油份彈到;肉眼口感正,薄身一點,牛味香濃,油份好足!
今日去深水埗同男朋友食午餐,食了這間日式鐵板燒。

自助區

沙律吧
醬汁區

日式牛肉湯

(牛柳鐵板)

牛柳扒

(牛肩肉眼扒鐵板)
牛骨肉眼扒
牛肩肉眼扒

鐵板
2019-08-15
$100 (Lunch)
醬汁區
牛骨肉眼扒
牛肩肉眼扒
鐵板
2019-08-14 25 views
食過番尋味,又黎呢間好日式嘅鐵版牛店了!一樣係自己出去拎沙律,兩款汁,芝麻醬同埋柚子醬,據上次經驗,今次兩種一齊,倍感美味!蔬菜十分爽口,相當唔錯!因為任添關係我都食咗兩碟!今次我食牛柳,堅係腍啲。切開幾紅,如餐廳主張,只俾一成熟,然後按自己喜好料理!又係據上次經驗,拎圍裙,即刻切黎煎,熟少少就拎起哂放去個碗度先,免得過熟。想食再拎去煎番熱,板唔夠熱仲可以叫佢換個塊,相當好:)飯都係任添嘅,啱哂大食朋友:)肉係180 g,可以再多啲嘅,不過我當係tea,所以唔食太多了!佢有汁點肉食嘅,又係上次經驗,其實芝麻醬(沙律用)都唔錯XD食完仲可以飲埋湯,勁足料,蘿蔔洋葱牛肉湯,真心正。食完正嘅肉仲可以由個湯再回味一下:)
食過番尋味,又黎呢間好日式嘅鐵版牛店了!

2019-08-13 31 views
已經第二次來食了,真的是回味無舊,一有時間就要來.今天我食的是澳洲牛肉眼,就是平常說的肉眼扒.跟上次一樣,沒有要排隊,但裡面是坐滿客人的,在門口買完飛,進去裡面找位子,之後拿碗子出去拿沙拉,白飯,湯.我覺得今天的湯是蕃茄湯,因為比較酸,在來第二碗的時間是熱的,還要拿圍巾,刀,叉,筷子,紙巾,當你全部都準備好的時候,就等店員送牛來.終於來到了,今天食的是200g,但都算大塊,生生的一成熟,慢慢一塊一塊切下來,放在旁邊等慢慢熟,要食一塊先切一塊,不要一次全部切,大概等5秒左右轉一次身,在等5秒左右就可以食了,肉眼扒真的是肉質比較嫩,牛味都比較濃,熟多一回牛汁都走出來了,可以跟白飯一齊食.非常好食,滿足. 還是沒有食到和牛,下次一定要食一下.
已經第二次來食了,真的是回味無舊,一有時間就要來.
今天我食的是澳洲牛肉眼,就是平常說的肉眼扒.
跟上次一樣,沒有要排隊,但裡面是坐滿客人的,
終於來到了,今天食的是200g,但都算大塊,
生生的一成熟,慢慢一塊一塊切下來,放在旁邊等慢慢熟,
要食一塊先切一塊,不要一次全部切,大概等5秒左右轉一次身,
在等5秒左右就可以食了,肉眼扒真的是肉質比較嫩,
牛味都比較濃,熟多一回牛汁都走出來了,可以跟白飯一齊食.
非常好食,滿足. 還是沒有食到和牛,下次一定要食一下.
2019-08-06
$110 (Dinner)
2019-08-07 17 views
自助的點餐模式,是牛扒界的人氣王,店裡的「牛肋骨」也必食,雖然帶有骨頭,肉的分量少了些,但是這部位的牛肉香氣十足,脂肪和筋絡的含量較多,十分的有彈性,肉質不會干柴,吃時撒上少許鹽和黑胡椒,口味豐富,足以讓人愛上。
2019-08-07 24 views
今日約左一位食肉獸朋友來到長沙灣這間日式連鎖店食牛扒。佢門口有一部係日本好普遍的自助售賣機俾客人買食物。基本上,除左飲品外,只要你點一客牛扒餐,就可以自助形式食沙津、湯、白飯同水。牛扒的價錢、份量都為自選的,客人可以就自己的食量點應有的份量,價錢由$80-$350不等。個人認為非常從顧客角色出發,去點自己食到的份量。我同朋友點左牛肩肉眼同牛柳share食。牛扒用石燒盛上,唔算好熱,大約2-3成熟,要切細份才可以燒熟啲。個人認為以大約$100質素算唔錯,有肉味、冇筋位食唔到。個人較欣賞牛肩肉眼,食落較淋、肉汁也較多。

2019-08-04 119 views
石燒牛排係呢一兩年越開越多,一般比人既感覺都幾貴,但今日竟然俾我發現係深水埗都開左一間,而且價錢唔貴,最平$80有交易,一於擔當試伏器試下有無伏先。一入門口右手邊就會見到有部係日本常見既自助點餐售券機,點選自己喜愛既牛排之後就入錢,最後將單據交俾店員就入座慢慢等食。餐廳走日本風格,門口有大大個紅色燈籠,用餐部分就以紅色為主調,牆身掛有好多日本風既旗幟,播著日本流行音樂,彷彿置身於日本。餐廳採用半自助形式服務,設有自助區供應沙津、白飯、牛肉湯、醬料,檸檬水。餐具亦都擺放左係呢一區,記得食之前係呢度拎定啦。好快食物就送到檯上,滋滋聲既牛排上有一塊用竹籤串起既廚房紙巾防止D油彈落身上。今次我叫左「牛肩肉眼180g」。牛肉上檯時已經燒左一成熟,裡面仍然係生的,客人要自己用石板上既熱力將肉燒到自己喜愛既生熟程度。呢塊牛肩肉眼帶少少脂肪,咬落好嫩同juicy,肉味好濃,以呢個價錢黎講絕對係有驚喜。切成小塊後好快已經熟左,但係牛肉依然好嫩口,一D都唔鞋。自助區供應三款醬料: 自家製燒汁、黃芥末、辛味燒汁。另外每張檯上面都有黑胡椒同岩鹽供應,但係個人覺得唔洗點任何醬都已經好好味。180g對女仔黎講已經

今次我叫左「牛肩肉眼180g」。

牛肩肉眼

切成小塊後好快已經熟左,但係牛肉依然好嫩口,一D都唔鞋。
牛肩肉眼

自助區供應三款醬料: 自家製燒汁、黃芥末、辛味燒汁。

180g對女仔黎講已經好夠,另外只食左一碗白飯同一碗沙律,飲左兩杯水已經好飽。

總括黎講,牛極係值得下一試同會回頭既餐廳。👍🏻
2019-08-01
$80 (Lunch)
2019-08-02 39 views
最近成日都聽到熱石牛扒餐廳,不過一直都未去試過,見今日同朋友係深水埗行完街搵野食既時候,經過一間叫牛極餐廳,又咁啱係熱石牛扒,所以就試下食,間餐廳啲侍應好好服務,我唔識點叫佢都會教我點用,餐廳有好多種類既牛扒不過最後我都簡左塊西冷牛扒,牛扒黎到未食已經聞到好香牛肉味,之後可以自己切開塊牛扒再煎塊牛幾成熟自由度好大,仲有餐廳有喜馬拉雅山岩鹽可以加埋牛扒一齊食令牛扒更加好味,出面可以任食飯同沙律菜仲可以任飲湯,間餐廳既蕃茄牛肉湯好濃味好香牛肉味道,我都飲左好多碗,飯仲可以任加紫菜芝麻碎,加埋一齊食真係好好味
2019-08-01 21 views
呢排板上燒熱潮大盛,朋友話深水埗開左間牛極,採用自助售餐形式,揀左鐘意既扒後可以任食自助吧上既牛肉湯、白飯同沙律,價錢唔貴仲幾抵食!我哋嗌咗份牛肩肉眼同牛肋骨share, 牛以一成呈上,可以自己再自行係熱石上烹調至喜愛嘅熟度~牛肩肉眼肉眼油花豐富,中間通常都會有明顯的油脂,口感軟腍同幼嫩,牛味濃亦好多汁,相當推薦!🙌🏻牛肋骨肉質非常鮮嫩,係帶油筋的肉,肉質相對結實,油脂亦豐富。配上餐廳提供自家製醬料(蒜蓉蘸醬、自家製燒肉汁、胡麻沙拉)更好味!最緊要嘅係雖然係食板上燒,但餐廳嘅冷氣同埋抽風系統做得唔錯,食嘅時候唔會熱辣辣,食完亦唔會周身油煙味😛

牛肋骨
更好味!

2019-07-29 26 views
之前在社交網站看到這間店,自燒牛,很吸引,一直想去試一下,不過每次經過都大排長龍,今天見這裡人龍明顯少了,決定就是今天試了點了單張上的新開業價牛肩肉眼 $80 180g餐廳內使用自動販賣機售餐,減省職員的工作量外,同時亦受顧客歡迎看到這個販賣機覺得有點在日本用餐的感覺~燒牛時怕弄髒衣服,可以取一件即棄圍裙掛在頸上以防衣服被汁液濺到所有的牛會由熱石呈上,並由紙蓋著牛肉起初只有一成的熟度,可以先切小塊於熱石上烤,由客人自行決定牛肉的生熟度,放在熱石愈久,牛肉便愈熟~牛上有蒜片,吃起來脆卜卜的肉味夠,沒有筋,很好吃旁邊有自助區,可以自行裝飯、沙律和湯亦有醬汁飯的旁邊有味素,不喜歡只吃白飯的可以添加半放題式讓客人可以按需要選擇食物及份量總結:價錢便宜,而且可以自行烤燒肉決定其熟度,不錯!

點了單張上的新開業價
牛肩肉眼 $80 180g

餐廳內使用自動販賣機售餐,
減省職員的工作量外,同時亦受顧客歡迎
看到這個販賣機覺得有點在日本用餐的感覺~

燒牛時怕弄髒衣服,
可以取一件即棄圍裙掛在頸上
以防衣服被汁液濺到

所有的牛會由熱石呈上,
並由紙蓋著
牛肉起初只有一成的熟度,
可以先切小塊於熱石上烤,
由客人自行決定牛肉的生熟度,
放在熱石愈久,牛肉便愈熟~

牛上有蒜片,吃起來脆卜卜的
肉味夠,沒有筋,很好吃

旁邊有自助區,
可以自行裝飯、沙律和湯
亦有醬汁
飯的旁邊有味素,不喜歡只吃白飯的可以添加
放題式讓客人可以按需要選擇食物及份量

總結:
價錢便宜,而且可以自行烤燒肉決定其熟度,不錯!
2019-07-29 27 views
今日喺旺角行街行街就去附近搵嘢食,法國旺角選擇唔係太多,食你食去都係日本菜泰國菜放題仲有拉麵,聽朋友講喺旺角附近嘅深水埗有一間叫牛極嘅牛扒餐廳,呢間牛扒餐廳同我地平時去食嘅係非常之唔同 當我入到餐廳嘅時候我就見到店員為我地介紹佢哋店舖嘅牛扒選擇,店舖使用一個售賣機嘅方式你就去售賣牛扒,感覺好似係日本食拉麵一樣,牛扒選擇亦都有好多,餐廳處理牛扒嘅方法亦都非常之特別,上枱嘅時候牛扒會放喺一塊好熱好熱嘅熱石板可以俾你整唔同嘅熟度 牛肋骨排,上枱嘅時候已經聞到一陣浸好香好濃烈嘅牛肉味道,油脂亦都非常之重,大大塊200g 嘅牛扒,識落非常之多汁 牛肩肉,非常之有咬口,牛肉味同埋牛香亦都非常之重,配合埋白飯同埋特製嘅牛肉醬汁,非常之好味 提提大家呢間餐廳嘅白飯同埋沙律都係任添,非常之抵食