2017-04-14 1589 views
銅鑼灣餐廳真係好多!有時放假都只係想一個人休閒咁食個晏就。都好似好難!(一個人食飯好像好奇怪,所以好怕去好多人架餐廳)行下行下,去到保良局附近。見到間餐廳,從窗口望入去,唔算好大間。仲有個家庭食緊野,都幾有feel。就呢間啦!一個人食野最好就係角落位,正!望下個菜單先,日本菜為主又有少少美式,例如漢堡扒之類。和食店當然要食咖哩啦😋首先上左沙律,沒影相🙇🏻‍♀️再黎係炸豬排咖哩仲有件牛腩!雖然炸豬排唔係我最愛!但個配上個咖哩汁。鬼斧神工架效果!實在太太太好食啦🤤薯仔同蘿白又就"林"!牛腩更加唔洗講啦,keep 到最後先食👏😘最後飲多杯咖啡,hea 盡復活節假期💮💯完美架一人午餐
(一個人食飯好像好奇怪,所以好怕去好多人架餐廳

一個人食野最好就係角落位,正!

首先上左沙律,沒影相🙇🏻‍♀️
再黎係炸豬排咖哩仲有件牛腩!

最後飲多杯咖啡,hea 盡復活節假期💮💯
完美架一人午餐
  • 咖哩飯
2017-02-12 1393 views
Hal's多年前在中環Hutchison House,午市總是人頭湧湧,後來關門大吉,在銅鑼灣登龍街一商廈重開,但不論選址和佈置個vibe都唔啱,不久之後又關門大吉。後來我猜是轉了老闆吧,開了這個在禮頓道的店,招牌用大楷HALS,廚房倒是原班人馬。HALS賣的是日式洋食,食物做得好,從細節可見功夫,我尤其喜歡漢堡排配bacon and egg,搭配的醬汁冇得頂。只在晚餐時段供應的炸豆腐、肉類主菜都是高水準之作。「普通」一個番茄意粉、煎牛排的食材、配料、醬汁都好夾,可見設計菜式的心思。午餐抵食,百幾蚊連沙律、主菜、咖啡或茶,晚餐時段貴少少,人均消費三百元左右,但環境服務都好,吃得開心愉快。

2017-02-11 953 views
聽朋友講有間餐廳搬咗去銅鑼灣,朋友話好好味,我就唔覺喇,食物質素非常之差,出餐又慢,又貴又唔好食,下次有人請我去我都唔去呀,唯一值得讚賞嘅係服務員態度親切,仲好好禮貌。
2016-12-23 1246 views
公司聖誕party 包場約32人/分4大枱,本人坐6人枱全女班。餐單早己寫定,每位$888。餐廳環境ok , 洗手間满意。先唔好理價錢,食物質素真係唔好,大家比D耐性逐樣睇:前菜有支豆每枱2小碗,相隔漫長的20分鐘先有另-前菜,原來係現成的芥辣八瓜魚,為咩搞咁耐呢?又唔冼煮既!又係2小碗,份量小到以為魚子醬咁貴。又得好耐,上火腿沙律,炸豆腐卜,跟住無lala 整個韓式炸雞,求奇有D韓國辣椒醬就話係韓式,夠敷衍。雞因為好肚餓,食左但冇乜印象。清酒煮蜆大家預期係熱呼呼的?這裡是暖的,蜆勁un 的。刺身到了,新鮮度實在麻麻,溫度令人擔心,唔凍的!灘左响㕑房幾耐呢?生,問侍應係咩,話唔知, 原來係北海道,好瘦,冇味,有D瘦到貼住個殼,有人食到嗅tim ,ok , 就當唔關個厨事,但上的檸檬切法叫人點搾汁呢?葱吞拿魚腩卷本人實在唔敢食,因為己由粉紅色變了啡色主菜,意粉ok , 只係四個人,-人-小小"住"己無晒,牛柳粒最正路,但並不出色。香草燒雞大家以為原隻,點知係濕立立的勁雪柜味的雞扒,冇燒的質感。介紹廚房大佬至少試下用雞粉奄一奄!個Hal's 牛肉蛋包飯好似話出名的,但只係炒蛋蓋
清酒煮蜆大家預期係熱呼呼的?這裡是暖的,蜆勁un 的

主菜,意粉ok , 只係四個人,-人-小小"住"己無晒,牛柳粒最正路,但並不出色。香草燒雞大家以為原隻,點知係濕立立的勁雪柜味的雞扒,冇燒的質感。介紹廚房大佬至少試下用雞粉奄一奄!個Hal's 牛肉蛋包飯好似話出名的,但只係炒蛋蓋上反面,冇型態可言,個汁有同事覺得似金寶湯
,有點名不附實。
甜品侍應先生介绍:呢個係我地自己整既平果批。咁以為酥皮都自己整,吖,佢又話唔係wor , 笑死,餡方面實在係冇靈魂,小左D精萃!蕃薯批,口感唔夾個酥皮,同平果批-樣,小左D精萃!
總括,唔好食,唔好睇,上菜神級慢,唔值$888

2016-12-03 778 views
We waited for over an hour and food never came. Just a table of 4 and yet seems like they just forgot about us. People around us that came later got the food already. My young son started crying and I just said enough. We got up and left. Never to return!
2016-12-03
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
拖住 B女在銅鑼灣搵地方食晏,本來想去希雲街的一間西餐餐,諗住午飯時間唔會太多人。吸收了以前的經驗,已經預先上 openrice 查一查餐廳的營業時間,確認星期六午市開門營業才走過去,結果 ⋯⋯ 再一次摸門釘。雖然餐廳門外掛著的小牌所交代的營業時間與 openrice 一致,但是往往就是有這些估不到的意外,下一次還是打個電話去穩妥一點。無可奈何下只好另找其他地方。勿然老婆提起附近有一間餐廳之前一直想去試試,擇日不如撞日,就去碰碰運氣吧。為免重蹈覆轍,還是打個電話去確認一下是否有開門及是否有位。就是這樣,終於有機會光顧「Hal's」。餐廳位於禮頓道臨街地舗,但所處位置離波斯富街又有一段短距離;就是多了這短短一兩分鐘的腳程,餐廳附近一帶的人流已變得相當疏落,再加上外牆佈置非常簡約,真的很容易錯過餐廳門口。單單從外觀裝修風格,也很斷定究竟是一間傳統的日式料理抑或是日式洋食餐廳。推門内進一探,即時已經肯定是日式洋食。但出乎意料竟然只有三、四枱客人,換了是商業大廈的樓上鋪壽司店,周末的午飯時段應該已經座無虛席了。餐牌設計非常簡單,只有幾頁紙;原來餐廳的日文假名是「はる」(羅馬拼音是「HaRu」,

餐牌設計非常簡單,只有幾頁紙;原來餐廳的日文假名是「はる」(羅馬拼音是「HaRu」,似乎英文拼音搞錯了)。
逐頁翻開整個餐牌,頭兩頁是午市定食,後面的兩三頁就是貴價的壽司刺身及其他和洋食,最貴的廚師發板套餐好像大概是 $1,000 一位;這個價錢比起香港其他高級壽司店,已經算是相對便宜。但翻遍整個餐牌,竟然沒有人氣最高、也是筆者此行目的:蛋包飯。馬上召侍應過來問過究竟,原來部份菜式,包括蛋包飯,只會在晚市餐牌才有供應!即時有點失落,無可奈何,只可揀選其他午餐。
本來漢堡扒或咖喱牛肉飯也是「Hal's」的人氣之選,但為了遷就B女口味,還是叫了一個日式吉列豬扒定食($138)。先送上來的和風沙律,賣相真的非常不吸引,味道也很一般,缺少了日式沙律的柚子醋汁的味道。
沙律
標準日式洋食的鋪排,與傳統日式吉列炸豬扒飯比較,少了一大堆椰菜絲、卻多了一塊西蘭花及一小撮意大利麵;但日式味噌湯及豬扒醬汁卻是少不了的。
日式吉列豬扒定食
豬扒表面的麵包糠、雞蛋及麵粉炸漿稍為鬆散,未能完全緊貼豬扒表面,但已經算是處理得相當不錯。豬扒有一層薄薄的脂肪,而且肉質看起來也相當鬆軟。啖一口豬扒,肉質的確軟腍,但卻太過鬆散了,缺少了那種既鬆軟、但又兼帶有緊密肉質的咀嚼口感;豬肉味也不夠香濃。可能又是價錢問題吧?但以這個價錢、配上這個中等質素的吉列炸豬扒,筆者也已經相當滿意了。
雖然是日式洋食餐廳,但竟然也有壽司供應,另一個午餐就選了 HAL's 特盛壽司定食($198)。這個價位比起「Hal's」的高級版壽司定食($300 至 $400)不等,便宜了最少30%。到底質素如何?
HAL's  特盛壽司定食
先不說壽司種類是否採用貴價食材,單講賣相便不敢恭維。壽司的外型就像迴轉壽司,只是用機器揑出來的飯糰,然後用人手在上面放上一塊魚生片,部份壽司甚至連最基本要求都做不到,竟然一夾起來之後,飯糰和魚生便「分家」。魚生片的質素更加不用多說,顏色不夠鮮明、也缺乏光澤,即使未放入口,新鮮程度已經肯定是一大疑問;而且切得太過薄身、每件壽司的大小及外型也不一致。
隨便夾起一件壽司(赤身)。飯粒沒有米香、缺乏米的黏性,也沒有平衡的米醋酸味。那件赤身更加不用多說,顏色固然不夠鮮紅,味道更一如所料,沒有吞拿魚的黏性、缺乏鮮味、更加沒有任何油脂香氣。那件海膽軍艦就更加明顯,顏色暗啞,幸好味道還不至於難以下咽。看見那六件青瓜卷,筆者夫婦更是相視一笑,老婆甚至拋出一句:「很久沒有吃過青瓜卷了!」

雖然也明白這個午市壽司定食的價錢,的確比起銅鑼灣其他樓上鮨店便宜一截,也證明一分錢、一分貨的事實。本來也應該接受現實,但質素實在太差了,一些質素高的迴轉壽司也比它好吃,有點不甘心。
餐飲凍檸茶、熱檸茶
始終是一家日式洋食餐廳,出品質素果然以西式口味較優勝;壽司的質素實在是不敢恭維。當然,有可能(只是有可能?!)高級版壽司定食會比較好味;但根據這個平價版午市壽司定食的質素,也實在很難相信餐廳的壽司刺身質素可以好到哪裏?始終,香港食日本菜是高消費的事情,如果晚餐每人索價 $1,000多、$2,000 或以上,除非是一間超高人氣、又或者是米芝蓮星星餐廳;否則,餐廳除了本身真的有實力,也有必要提升其午市定食的質素、以較親民價位先給予客人信心,否則,應該放棄高檔路線,不再提供壽司刺身等等高級和食,專注做日式洋食餐廳。
2016-10-09
$180 (Lunch)
2016-10-06 866 views
友人上網見到牛肉蛋包飯好吸引於是放工近近地行過黎探個究竟入到去環境舒適服務超級好👍🏿👍🏿食物好食既價錢算中等下次再黎服務員真係超級好👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿
友人上網見到牛肉蛋包飯好吸引

Type of Meal
Dinner
  • 壽司
2016-07-10 2110 views
Ordered the special Beef Curry Rice and Pork Cutlet with Egg from the main a la Carte.Beef Curry Rice comes with Salad and Coffee/Tea @ HKD90+, which looked really simple at first sight. Where's my beef? Only one slice of beef, 2.5 cm by 2 cm? Worst ever in terms of portion. This was confirmed by the restaurant. Pork Cutlet looked as expected and tasted fine.Overall, not value for money and I will not be returning anytime soon.

2016-06-18 1772 views
聽聞Hal's的蛋包飯好好味,team dinner決定要試下!其實呢間餐廳都唔平,不過唔駛自己比, 當然努力點菜啦! 先叫個沙律同蟹肉春卷, 味道就好普通, 蟹肉春卷似酒樓點心春卷, 只係無甘油膩, 同埋擺碟好靚. 然後點個清酒煮蜆同銀雪魚西京燒, 味道淡過我既人生, 無乜味既!? 無乜野揀同要計住條數既情況下, 主食就叫左4個飯同意粉, 2個魚生飯既魚生都好新鮮, 擺碟都好靚, 似高級日菜既感覺, 明太子意粉, 不過不失, 又係味道偏淡, 至於主打既蛋包飯, 甘真係幾好味, 呢個會讚既, 因為蛋皮唔會為左要包好D飯而煎到太厚/太老, 薄薄既蛋皮撈埋D飯同汁食, 好味既.Hal's的蛋包飯係好味既, 不過好似除了蛋包飯, 未必再有食物吸引我再去食第二次~
$300 (Dinner)
  • 蛋包飯
2015-06-25 3704 views
忽發雅興和太太老遠跑到禮頓道內的"Hal's",一心欲試下這裡的蛋包飯,但坐下來後翻勻整個餐牌也找不著,最後竟才得悉它只在晚市登場,午市是沒得點的....太太臉上露出了埋怨的神情,害她老遠跑過來但卻未能如願,小弟由此亦大感不好意思。此時可以做的,便是讓她在一眾午市套餐內找一款能令她稱心滿意的代替品....最後弄出來的,就是置部眼前的這一味吉列豬扒蛋飯....偷吃了一口蛋,滑溜非常甜度調得恰當,和白米飯及同樣甜甜的洋蔥伴勻吃,是絕配....再咬一塊豬扒,外皮crunchy不膩而肉軟淰,好吃....之後回頭吃了點前菜沙律,店所用的菜蔬盡皆鮮爽而色澤綠油油。配上滿有蛋香而非太greasy的日式蛋黃醬,同是最適合不過的組合....初時還以為吉列扒蛋飯巳是極致了,怎知再試了在下的漢堡扒後,方才體會到甚麼叫作"一山還有一山高"...光看那陣容及材料擺位已是十分的西日feel ---- 溫泉蛋、漢堡扒加上一小撮意粉,但又同時奉上一碗白米飯,感覺好像有點不倫不類但以西日料理的角度來講卻又頗為理所當然的....切一點漢堡扒試試....Oh... 肉質鬆緊有致滿有香氣之外又沒藏著難咬得動的筋組織。入口軟滑

最後弄出來的,就是置部眼前的這一味吉列豬扒蛋飯....

再咬一塊豬扒,外皮crunchy不膩而
肉軟淰,好吃....

切一點漢堡扒試試....Oh... 肉質鬆緊有致滿有香氣之外又沒藏著難咬得動的筋組織。入口軟滑但不散令人吃得極舒服。配合著用來解膩,舖在肉扒上的酸蘿蔔蓉,感覺是第一流....

日式溫泉蛋蛋白滑嘟嘟而蛋黃則甘甜呈半流心;意粉也處理得al dente....
最後喝一囗餐後啡。這一頓,是吃得相當愜意。太太的臉也就不再崩緊了....
$120 (Lunch)
2015-02-26 3689 views
同啲人過第一個情人節就點都要俾多少誠意。啲人鍾意日本嘢,尤其係日本西嘢。日式洋食歷史久遠,自明治維新後,日本學習西方事物,當時認為西方食物係令西方人體魄魁梧的主因,故於國內大力推行。到二次大戰後,人民生活改善,洋食亦開始普及。洋食混合咗日西烹調技巧同食材,成為自成一格嘅料理,洋食並唔係西方菜,係不折不扣嘅日本食品。歷史課上完啦,講番正經嘢先。香港洋食店唔算多,街知巷聞嘅都係商場,日式百貨內出名嘅連鎖店,價錢中下,質素參次,而且都係食完就走嘅格局,要响香港搵間好食嘅洋食屋,配番枝餐酒扮high class真係唔易。其實情人節套餐一向都係吸金,食唔到啲好嘢,又冇得選擇。不過Hal's 就冇咁衰,二人前$888,規定咗刺身盛,omu-hayashi 同甜品鮮果撻,再包自選a la carte 前菜主菜各一。餐牌選擇多,而且各有特色,用料騷刁鑽,樣樣聽落都幾好食咁,仲有好多我未試過嘅煮法,一個前菜又點可以滿足我哋試新嘢嘅慾望呢。仲有chef special,季節限定,全部都係上盛食材,每日由日本空運到港。結果我哋要多咗個前菜,一份生蠔,一份天婦羅,加多枝清酒。先講酒水,本應想飲枝$720嘅,冇
錦藏舞
先講酒水,本應想飲枝$720嘅,冇貨唯有要枝$980啦。錦藏舞 - 味微酸,入口淡麗,有花果香,冇大吟嚷嘅醇厚甘甜,卻有層次分明,清爽嘅口感。雖然$980係有啲overprice, 不過美酒佳餚冇計啦。
帶子大根沙律
帶子大根沙律 - ponzu dressing (柚子醬油沙律汁)跟帶子鮮甜匹配,帶子爽滑,表面輕輕灸燒過,特顯甜味。大根切成粗條,爽脆清新,完全唔苦,冇筋,微辣,極清甜,每一咬都感受到大根多汁清爽嘅快感。
三文魚他他
三文魚他他配牛油果 - 他他整體室溫,唔會凍冰冰,令食味更佳。三文魚肉軟滑唔霉,牛油果粒成熟香滑,與三文魚乃天作之合。淡醬油漬三文魚子,味醂嘅甜,加魚子嘅海水味在口中爆發,食後滿口三文魚香。值得一提係個柚子橄欖油,柚子當然係日本yuzu,淡淡清香滲入橄欖油,有啲似陳皮嘅香味淡麗版,將整碟菜加添層次,再配合粉紅胡椒獨特嘅香味,呢個他他一定可以俾你味覺多重刺激。
刺身盛
刺身盛 - 雖然冇咩特別,都係大路嘅吞拿魚,鯛魚,甘蝦,魷魚,勝在新鮮,鯛魚完全冇筋,甘蝦膠多膏甜唔腥。不過話哂二人前,份量可以大份啲啫。
長崎蠔
長崎生蠔 - 蠔肉爆滿,足三寸長,入口爽甜。有別於歐洲美國蠔,呢隻蠔唔係講海水味,鹽味,礦物味,單講甜味餘韻爽口就已經贏哂,點埋ponzu sauce更顯鮮味。
春野菜天婦羅
春野菜天婦羅 - 呢個勁,佢啲野菜唔好話食,連見都未見過。好明顯係日本山菜,菜味好濃。雖然係一堆有炸皮包住嘅青色嘢,但係賣相絕不遜色。由左邊果朵類似花嘅到右邊果條捲曲嘅菜,都有刻意編排。朵花最甘苦,捲菜最甘甜似蘆筍。隨天婦羅有一小碟鹽,洒上天婦羅調味。唔知到邊邊食起,各種菜都有獨特香味,其中果朵花最難忘,第一次食到呢個味,花芯偏苦,唔係個個人鍾意,不過我保證你唔係經常食到呢啲菜,呢啲味。炸皮輕身鬆脆,唔會同菜分離,皮脆甘香,就知用油講究,炸功了得。
八丁味噌汁吉列牛扒
八丁味噌汁吉列牛扒 - 吉列乜扒大家都食唔少,吉列牛扒就唔係間間敢做。原因好簡單,因為唔易掏好,火喉控制難,要炸得熟又唔韌,冇番咁上緊功力就等於浪費食材。呢度嘅吉列牛排軟嫩,牛味雖然不足,皮唔夠脆,但肉質搭夠,肉汁多,連麵包糠都散發陣陣香味。秘製醬汁加入名古屋特產八丁味噌,味濃且甜,帶微酸,入口豐厚,配搭創新,勇氣可加。
Omu-hayashi
Omu-hayashi - omurice蛋包就係人都識,加hayashi sauce 嘅就唔係個個知係咩。hayashi 其實係日人版嘅hashed beef,類似法國紅酒燴牛肉,主要用紅酒,洋蔥,甘荀,香料燴牛柳粒,再加入Demi-glace令汁料口感味覺大大提升。Demi-glace係用大量蔬菜,蕃茄,牛骨,香料放入已預先餚好嘅牛骨濃湯,再煮十多小時濃縮造成,單係個汁已經花不少人力物力。demi-glace 味甜帶酸,有丁點焦香,層次複雜,酸甜嘅蕃茄蛋包飯跟demi-glace可算絕配。炒飯本身冇咩特別,但佢哋用嘅茄汁偏甜,少醋味,蕃茄味鮮而特出。唯一問題由於情人節關係,個飯係心形咁上,導致蛋皮偏厚,難以做到軟滑流心。要食到近日瘋傳嘅流心蛋包飯,怕且要再去食番個普通日常版。
鮮果撻
鮮果撻 - 除咗撻皮偏實,冇黎聞味,鮮果係新鮮之外,冇咩好講。

講下啲服務,當晚座無虛席,40個客人,樓面得經理,櫃面同一個侍應,另一個侍應要幫手plate up,每個人包括經理都奔波勞碌,可惜人手不足,未能達致服務超卓,但仍可見各人盡力做好崗位,忙碌中依然對客人笑容親切,經理好有耐性咁同客人介紹菜式酒水,值得加許。臨走時仲有情人節照相服務,倍感甜蜜。

埋單連酒水$2400,唔計酒水每人$700,食咁多好嘢喎,唔算貴。如果想身處香港,又要食到高水準有創意,誠意十足嘅洋食,Hal's 一定唔會令你失望。餐牌有咁多好選擇, 我已經準備再去食多次。
Other Info. : 最後三句: 老闆請人啦,想做死啲夥計咩!! 。 較暗啲燈,情調好啲,高級得黎有溫情,襯番食物嘅水準。 唔好再用啲唔食得/唔好食嘅裝飾伴碟,得個靚字而同菜色味道唔夾嘅,係唔應該响碟上面嘅。
2015-02-14
$1200 (Dinner)
Celebration
Omu-hayashi
  • 三文魚他他配牛油果
  • 長崎生蠔
2015-01-16 2886 views
唔記得左叫咩名, tartar類, 我覺得牛油果同個味唔係好配合吉列牛柳 - 非常特別又好食, 煎一煎香再炸, 完全唔"un", 牛肉亦都冇過熟, 驚喜!呢個意粉有明太子, 有D cream source, 口感同一般好唔同, 個樣望落去好清新, 但係口味都有少少heavy, 唔屬於乾爽類, 好食!仲叫左生蠔, $70一隻, 生蠔黎講唔算平, 不過幾新鮮啦, 可以試下.叫左一個細sake, 埋單每人四百蚊左右
叫左一個細sake, 埋單每人四百蚊左右
$400 (Dinner)
  • 吉列牛柳
2014-12-27 3763 views
老公和我久不久便會憶起在舊三越百貨公司內的一間日式洋食餐廳,餐廳的名字該是「美多詩」(Meadows)。那時我們最喜愛星期六到「美多詩」嚐午餐,鐵板牛肉飯定食和焗海鮮飯都是我們的至愛,有時換換口味,則來過咖喱牛肉飯或薑汁豬扒定食。回想起除份量豐富,價錢合理,美味裡還蘊藏著一份親切感,所以在繁忙時段餐廳外總出現人龍。舊三越百貨公司消失之時,我們曾到過金鐘和記大廈的「HAL's」 ,大抵在中環商業區內,食物和環境都較高檔,與「美多詩」不太一樣。但不久「HAL's」又消失了,香港的日式洋食再所餘無幾!幾經轉變,今日「HAL's」重新出現在銅鑼灣禮頓道,與「雪梨媽」和「永高」的即興飯聚便不用傷腦筋了!「HAL's」設有紅酒、白酒、清酒等,還增設了刺身、壽司等,與以前相比,明顯增加了酒品和日食的選擇!餐廳環境設計採和諧格調,隱約透出和式味道!餐廳內設有兩組房間,間隔也可因應用餐人數而變動。我選擇了靠窗的四人座位。酒是不可缺的,「永高」和我還是選擇了形象較為粗豪的生啤,Cheers!「HAL's」香脆的佐酒食物不多,不過侍應提議這道炸雞卻很不錯!炸漿不厚不油,還透出陣陣酥香;而雞肉多汁又細嫩,一客

「HAL's」設有紅酒、白酒、清酒等,還增設了刺身壽司等,與以前相比,明顯增加了酒品和日食的選擇!
餐廳環境設計採和諧格調,隱約透出和式味道!
餐廳內設有兩組房間,間隔也可因應用餐人數而變動。
我選擇了靠窗的四人座位。
Asaki Draught Beer
Deep Fried Chicken
「HAL's」香脆的佐酒食物不多,不過侍應提議這道炸雞卻很不錯!炸漿不厚不油,還透出陣陣酥香;而雞肉多汁又細嫩,一客真有點意猶未盡!
很少嚐三文魚,不過既然是廚師推介,不妨一嚐。三文魚他他色澤亮麗,外形設計富有美感,彷彿是廚師手裡的藝術品,美麗得讓眼睛也垂涎!

油潤的牛油果隨著軟滑而濃香的三文魚入口,「噗噗」爆開的魚子竟在兩者間突圍而出,海藻的口感與柚子的香氣又為三文魚他他平添多一份層次與香氣,整體感覺很不錯!
Bacon & Poached Egg with Japanese Soy Sauce Vinaigrette
我們把半熟的雞蛋與沙律菜拌勻,結合蛋漿與本身的醋汁,為爽口的沙律菜添上了一份溫和感。若醋汁的味道可再突出一點,相信食味會更吸引!
Oyster
當天從日空運到港的海產有原隻赤貝、生蠔、秋刀魚和縞鰺等。「永高」對蠔最感興趣,先點來四隻來自長崎的生蠔!
Oyster
還是首次嘗試長崎生蠔,味产不算得驚為天人,但口感飽滿、爽中帶 Creamy,餘韻較久的特性,倒令人喜愛,再配上日式的蠔汁,酸味可引出啖啖蠔鮮!
HAL'S Mentaiko (Spice Cod Roe) Pasta
明太子意粉帶點點鹹香,與紫菜混和,結構與味道雖然是來得簡單,但正正可體驗日式洋食最基本的微妙演奱,平淡得來也是別有一番風味!
或許未嚐過能打動心靈的奄列飯,所以一向對奄列飯沒太大好感。但以公司名 — 「HAL's」命名的奄列飯,相信不會太差吧!

侍應將 HAL's 特式咖喱牛肉飯端來,我們三雙眼睛也不其然表現詫異,因為以往奄列飯都是呈橄欖形狀,而且由雞蛋將米飯及餸料包封,跟這一回米飯與牛肉都大方地露了饀,的確有著很大的分別!

我們也不細問,以先嚐為快。一嚐雞蛋非常細嫩,介乎滑蛋與炒蛋之間,內層還夾附香濃的蛋液,口感與蛋香極佳;而咖喱牛肉的味道也令人滿意,尤其那富有嚼感的牛肉;將雞蛋、咖喱牛肉與黏糯的米飯一起品嚐,日式洋食久違了的溫馨似是重來了,HAL's 特式咖喱牛肉飯獲得我們三人的同聲讚美!
Hal's Beef Stew a la Mode
其實「雪梨媽」和我也吃得不多,「永高」是我們之中的大胃王,侍應給我們下了兩次單,但相隔一會又再下單,也報以微笑,愉快的心情總會讓肚子容量大增,快樂的音符彷彿在空氣中蕩漾!

廚師將厚大的牛肉燜煮得軟腍,入口豐盈緊緻的彈性讓人喜悅,至於醬汁又是介乎歐式與日式之間,沒有攻佔味蕾的霸氣,卻有著溫柔平順的調子,再配合薯仔、紅蘿蔔和意粉,份量終令「永高」放下點菜的意欲!

事隔多年再次到訪「HAL's」,感覺又不太相同了,眼光不側重於與友人歡度的層面上。心裡想到香港艱巨的環境,有多少如「HAL's」有心在香港打拼的餐廳,在一次又一次的掙扎中給打沉了,能捲土重來的只屬少之又少的數目!

其實所有事都有一定的普世準則,干預與不干預之間存在灰色地帶,但往往既得利益者的準則都以自我利益而擺動。或許有一天我們連食的選擇權也在不知不覺中消失,難道到時又硬扣以自由經濟、自由淘汰的帽子,而充作常事?!

說話雖有兩頭,但普世價值卻不能動搖,在多變多事之秋,我還是先重溫為快!

2014-12-15
$450 (Dinner)
  • Salmon Tartar with Yuzu Dressing
  • Deep Fried Chicken
  • HAL's Omerice with Hashed Beef
2014-12-04 2694 views
是晚同女友行經保良局附近,正搵緊晚飯著落,見到呢間餐廳,係晚餐時段居然人客可以一隻手指數得晒,正感奇怪中,經理友善地行出來向我地介紹,原來餐廳從其他地方搬過來,係現址只係開左一個月左右咋!既來之,則試之。我們總共點了:日式牛肉蛋包飯漢堡扒溫泉蛋沙律白飯一碗即焗蘋果批配雲呢拿雪糕相片只有兩張:日式牛肉蛋包飯呢個真係好好味,蛋汁滑溜,蛋味濃郁,飯粒炒得分明,配以雜菌和牛肉,唯一少許挑剔之處是汁多了一點,不過這只是個人口味上的喜好罷了。友人曾向小弟推介京都有一家蛋包飯美味程度驚為天人,小弟未有緣份食過,但想來同呢個也不會相差太遠罷!漢堡扒樣子是極對辦的,大大的,橙黃的,有盪漾感的太陽蛋在頂部,看起來引死隔離,旁邊是焗小薯仔及兩"著"咁大把的茄汁意粉,和一大片煎得恰到好處的煙肉,伴以主角漢堡扒。意粉汁夠掛身,不會一"pat pat",意粉al dente,很好吃! 不過得兩"著"......還是再叫一碗日本米煮的白飯好了。蛋,坦白說看起來是極吸引,可是可能小弟掛住影相,到吃的時候,蛋黃已有六七份熟,有一半以上已經硬了,但蛋味濃郁,仍然是好吃的,下次趁新鮮吃罷! 薯仔,煙韌而有薯味,佔一點漢堡扒

既來之,則試之。
我們總共點了:
溫泉蛋沙律
白飯一碗
即焗蘋果批配雲呢拿雪糕

相片只有兩張:

漢堡扒
樣子是極對辦的,大大的,橙黃的,有盪漾感的太陽蛋在頂部,看起來引死隔離,旁邊是焗小薯仔及兩"著"咁大把的茄汁意粉,和一大片煎得恰到好處的煙肉,伴以主角漢堡扒。意粉汁夠掛身,不會一"pat pat",意粉al dente,很好吃! 不過得兩"著"......還是再叫一碗日本米煮的白飯好了。蛋,坦白說看起來是極吸引,可是可能小弟掛住影相,到吃的時候,蛋黃已有六七份熟,有一半以上已經硬了,但蛋味濃郁,仍然是好吃的,下次趁新鮮吃罷! 薯仔,煙韌而有薯味,佔一點漢堡扒的燒汁吃,開懷。煙肉,就是普通的煙肉吧,不過煎得恰好,有肉汁而不過硬,我很喜歡。主角漢堡扒,鬆軟,可用筷子夾開來吃,牛味濃郁,咀嚼時有一點點彈牙的筋,帶來不一樣的口感,整個就是好吃。
溫泉蛋沙律
這個就還好而已,沒甚麼特別,汁太稀,也太多,沖散了溫泉蛋。

蘋果批
雖然沒拍照,但絕對是其中一個驚喜,經理見我們吃得高興,提議我們叫一客試試,說是新鮮即焗,滋味寧捨不同。而且現在未正式推出,所以各位朋友如想吃,記住預早打電話問清楚有無供應呀!!
蘋果批外皮酥脆,內皮煙韌,蘋果內餡軟滑而有果味,雪糕雖然不知道牌子,也是見到有一點點雲呢拿種子的,質素不會差到那裡去。就那麼一熱一冷地配以雪糕吃進口......反正$90是比得開心的,希望遲點在正式餐牌可見芳蹤吧!

埋單每位大概280左右,只吃蛋包飯及漢堡扒要接近300人頭?! 是的,看起來是不便宜,但是用的食材好,蛋包飯也要occupy 主廚先生不少的時間來預備,個人覺得雖不算便宜,但也不能算好貴既。

期待下次再光臨!
2014-11-27
$280 (Dinner)
  • 日式蛋包飯
Came here for lunch as I walked by here a while back and it was still under construction at the time with a "We're COMING BACK!" Apparently, this is the same Hal's Japanese that was once in Central then moved to Tang Lung Street and now relocated here. I had heard good things about the food in past years so was wondering if it was the same. So, visited it today.Hal's serves Japanese Western food. Things like Japanese hamburger steak with rice. That type of thing. The outside of the restaurant is

Hal's serves Japanese Western food. Things like Japanese hamburger steak with rice. That type of thing. The outside of the restaurant is very pretty, all in wood with wacky curvy windows. The inside of the restaurant is just plain light wood tables and chairs in a minimalistic design.

I came in and was given a table immediately. The maitre'd took some time to fix my table as it wobbled. I thought that was very courteous. Then he told me that he will return with the menu. That's when things started to go downhill. I waited 10 minutes and no one returned with a menu. Not only that, I had no place setting as well. So, I sat by myself for 10 minutes, no menu and no place settings. Just a blank empty table. FINALLY ... after a bit of waving, a waiter came by and I asked for a menu and perhaps a place setting? The waiter apologized and came back quickly with one and offered me a glass of water. This is after waiting 10 minutes for someone to come by and only after asking for some attention.

Lunch menu consisted of various Japanese favorites including Japanese hamburger, tempura, Japanese curry and pork cutlet and sushi. Prices weren't expensive. Probably ranging around $100 - 200.

I decided on Hal's hamburger steak with spaghetti with sauteed assorted vegetables. It included a salad, miso soup, rice and coffee or tea. ($98). I added an extra $30 for poached egg and garlic as I always think Japanese spaghetti tastes better with a poached egg.
I was given the salad pretty quickly after I ordered. It was alright. Salad greens were crisp. It had a very grainy version of Thousand Island sauce as dressing. It was a decent portion.
salad
After the salad, I waited 30 minutes for the rest of my meal. I wasn't sure why it took so long but I waited anyways. And when it came, I was surpised that it was cold. I waited 30 mintues for the food. Did that mean, the food sat at the service window for 30 minutes as well and that is why it was cold??

Anyways, the set also had a small plate of Japanese pickles. There was also a bowl of rice. It's very Japanese. However, I wasn't given chopsticks and when I looked around me, I saw everyone else had chopsticks along with knives, forks and spoons. How was I to eat the rice without chopsticks? A fork? After waving for a good while for some sort of attention, I was finally given chopsticks.
The miso soup was ok. Nothing exciting about it. Just regular miso you get at any low end Japanese. It was also the only thing in my lunch set that was warm..
miso soup
The poached egg was poached in the cup and was all broken. Obviously, not poached the regular way. It was also ... cold. It wasn't just cold. It was ice cold. The amount of spaghetti is exactly what you see before you. The exact amount it takes to make a swirl with your fork. So, having a poached egg on top made it drown out the pasta into one big watery mess instead of soaking up all the yolky goodness. The pasta was also cold. I can't even say it was al dente as it was just plain hard and wirey. The "assorted vegetables" on the menu were few pieces of spinach on top of the one forkful of pasta. I added $30 for not only poached egg but garlic. Garlic was a total of 2 slices of fried garlic. I should have opted for the mushrooms. The hamburger steak was cold and a major over use of pepper. Izumi Curry makes a better Japanese hamburger steak and that's just really sad. To it's credit, the sauce on the hamburger steak was quite nice. It had a subtle sweet flavor. Too bad the hamburger itself had way too much pepper, the sauce was drowned out.
Hal's hamburger steak with spaghetti and poached egg
I noticed a couple beside me ordered sets and only one came. The other came after the other person finished her meal and they waited a further 15 minutes before the other was served. I suggest they watch Hell's Kitchen and learn ... all food goes out to the same table at the same time.

To the restaurant's credit, the coffee I ordered that came with the meal was actually really good. It had a rich nutty fllavor. Usually the house coffee for lunch sets are one of three categories for me : tastes like dirt, mediocre or just drinkable. This was actually very good.

It took me 2 hours to finish lunch with all the waiting for food inbetween. I'm glad I had the day off so I wasn't in a hurry to leave. It's sad as the layout of the restaurant is stylish and nice and I really wanted to like it. But unfortunately, the service and the food was disappointing. I found it amusing that my bill came very quickly after I asked for it ... unlike everything else. I won't return.
2014-12-02
$140 (Lunch)