2021-05-31 1024 views
終於試到呢間咁出名既卷蛋,要提早足足一個月訂架😂去到店舖門面較舊式,入面擺滿傳統麵包同蛋糕,以為自己去錯地方,應該見我左望右望後店員忍唔住問我係咪攞卷蛋🙈九秒九攞完返歸即刻影同食返舊,發覺手模呢家野真係好難做,左手攞住部手機,右手又攞住支叉,仲要等鏡頭聚焦,真係影到手都震埋🤐好佩服人地成日影手模相▪️ 抹茶 x 焙茶(抹茶蛋糕)💲158卷蛋頂部有裂紋,明明見其他人既好似無咁龜裂😳海綿蛋糕入口有少少乾身,感覺可以再濕潤一點,抹茶味亦唔係好突出🤫最近天氣炎熱,內餡忌廉溶得比較快,入口比較流質大致順滑,都唔會話食到好粉,雪耐左會偏似雪糕🤣味道比預期中香濃,焙茶味有陣陣餘韻,抹茶都會有回甘,對於茶控既我黎講幾滿足🍵當初貪心想一次過試曬兩個味,但其實兩者都重味會互搶,建議分開兩款口味卷蛋黎試🔎 整體評分(7/10)

▪️ 抹茶 x 焙茶(抹茶蛋糕)💲158

抹茶 x 焙茶(抹茶蛋糕)

🔎 整體評分(7/10)
2021-05-05 948 views
之前幫襯過佢一次, 試咗佢嘅綠茶味卷蛋, 綠茶味好濃好正😍 偶然喺ig見到佢呢個combination, 焙茶綠茶麻糬(都係最貴嘅combination💰$173), 但係集合咗我最鍾意食嘅3樣嘢, 所以決定訂嚟試吓!🔥.因為係每日新鮮製造, 所以數量有限, 我訂咗1個月😂一係門市pickup, 已經忍唔住要即刻返屋企食😂 賣相好靚😍 外面嘅layer係焙茶味海綿蛋糕, 鬆軟一啲都唔dry! 中間嘅cream分別係焙茶同綠茶, 夠滑夠濃茶味, 但同一時間又唔會撞味, 好match🍵! 加埋煙韌麻糬, 咬口十足😋一打開已經鯨吞半件😂 因為一啲都唔heavy, 食落唔會過甜, 又係新鮮製, 所以冇咁大罪惡感😅 雖然價錢唔算平, 但質素係高嘅
因為係每日新鮮製造, 所以數量有限, 我訂咗1個月😂

2021-04-08 1020 views
💬:⁣⁣⁣⁣ 人氣蛋捲店Happy Roller既係一間網店又係一間傳統老餅店,現時網店主要賣多口味既蛋捲,記得要係佢地IG網店度同佢地預早日期預訂呀,因為都好多人買。不過個人覺得味道普通🥺▫️竹炭海鹽oreo卷 蛋糕鬆軟,而oreo cream帶少少咸,雖然唔會話好甜,但食落感覺cream 太多,好膩。整體來講其實味道係好普通,只係普通質素,可能我地本身有太高期望因為見好多人推介,CP值算低。
不過個人覺得味道普通🥺

▫️竹炭海鹽oreo卷
2021-04-07 786 views
之前係網上睇到呢間餅店好多人讚,我就買兩款多人like 嘅口味黎試下,雖然落咗order 都要等大約個半月,但都值得嘅。而餅店係屬於老式嘅麵包店,但就好有人情味,收銀姐姐好細心又好傾,如果大家去取卷蛋時,最好自備保凍袋同乾冰。今日攞嘅係抹茶同朱古力,食落都真係唔太甜,d cream 好細滑而又味重,抹茶真係個個都超like,因為真係好似食緊勁多抹茶粉咁,但又唔會好苦澀,抹茶控一定要試。而朱古力都好濃,感覺個甜度都有dark 60度左右,不過相比起就比較膩,食咗半件就好飽。

2021-03-24 654 views
☟非專業最真實食評☟𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+: 竹炭海鹽Oreo 麻糬卷($108)卷蛋入面係滿滿嘅Oreo cream同完條麻糬,Oreo cream 唔係甜到漏之餘仲有Oreo碎係入面🤤佢只有最出面嘅一層係蛋糕,入面有勁多Oreo cream加麻糬👀雖然係幾好食同特別👍🏻但因為整體cream仲多過蛋糕,個人感覺似係不停食緊cream多啲😂所以佢係未到好好食嘅程度🚨卷蛋係完整一條未切盒裝的,大家可以按自己喜好去切返一件件~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜 : 𝘽+整體尼講佢係比起普通嘅卷蛋更細份,但佢會比較重身👀 不同之處在於佢有更多cream👀 佢入面夾心層係cream加麻糬而唔係蛋糕尼👀 因為佢d cream食落又真係幾好味,口感好豐富又唔會好甜,所以性價比都還好🌟
☟非專業最真實食評☟

𝙂𝙧𝙖𝙙𝙚 𝘽+: 竹炭海鹽Oreo 麻糬卷($108)

🚨卷蛋係完整一條未切盒裝的,大家可以按自己喜好去切返一件件

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

❀總評❀ 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙞𝙣𝙜 : 𝘽+

2021-01-16 1159 views
要排兩個月先食到嘅卷蛋💛👧🏻小編係 @happyrollerhk未爆紅之前有幸食過一次係好食到連屋企人都話要encore😍不過後尾再買已經變左要排1-2個月 (。ì _ í。)每條可以切3-4件,而全部款式都可以加麻糬同芝士奶蓋~想食嘅就記得早啲排隊啦😏🤣.✨ 丸久小山園抹茶就係呢款搞到👧🏻小編屋企人入坑~超濃抹茶味!有好重好重嘅回甘味,啱晒濃茶控🍵啲cream仲要爆晒餡,食得超滿足奶味唔算太濃,怕澀嘅可能要留意吓🙈蛋糕都算鬆軟,同埋都一樣有抹茶味㗎!.✨ 鐵觀音 + 奶蓋👧🏻小編就覺得味道同焙茶好似,不過最後都fc唔到係咪攞錯🤣估唔到奶蓋係用唧唧袋咁比,可以自己揀唧幾多!而且奶蓋嘅份量真係超多,相入面淨係用左2/3袋到~卷蛋加埋奶蓋一齊食真係勁邪惡勁正 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
要排兩個月先食到嘅卷蛋💛
係好食到連屋企人都話要encore😍
不過後尾再買已經變左要排1-2個月 (。ì _ í。)
每條可以切3-4件,而全部款式都可以加麻糬同芝士奶蓋~
想食嘅就記得早啲排隊啦😏🤣
✨ 丸久小山園抹茶
就係呢款搞到👧🏻小編屋企人入坑~
超濃抹茶味!有好重好重嘅回甘味,啱晒濃茶控🍵
啲cream仲要爆晒餡,食得超滿足
奶味唔算太濃,怕澀嘅可能要留意吓🙈
蛋糕都算鬆軟,同埋都一樣有抹茶味㗎!
✨ 鐵觀音 + 奶蓋
👧🏻小編就覺得味道同焙茶好似,不過最後都fc唔到係咪攞錯🤣
估唔到奶蓋係用唧唧袋咁比,可以自己揀唧幾多!
而且奶蓋嘅份量真係超多,相入面淨係用左2/3袋到~
卷蛋加埋奶蓋一齊食真係勁邪惡勁正 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2020-12-08 1034 views
喺旺角一間傳統餅店入面竟然有得買ig人氣卷蛋😍😍😍不過一定要提前幾個月預訂 (因為得有個師傅人手做)店員都提議我Whatsapp 訂咗先再每次經過餅店去問下現貨要靠運氣先會有...🌟焙茶蛋卷$118蛋糕輕盈軟綿 口感鬆軟中間焙茶培茶忌廉軟滑香甜 焙茶培茶味道濃厚🤤🌟竹炭海鹽Oreo 麻薯卷蛋 $98 + $15(麻薯)蛋糕鬆軟而且濕潤度高Cream嘅份量非常足料 多到滿瀉加左海鹽所以唔會好甜 麻薯控一定要加麻薯 好煙韌🤤
喺旺角一間傳統餅店入面竟然有得買ig人氣卷蛋😍😍😍

不過一定要提前幾個月預訂 (因為得有個師傅人手做)
店員都提議我Whatsapp 訂咗先再每次經過餅店去問下
現貨要靠運氣先會有...

🌟焙茶蛋卷$118
蛋糕輕盈軟綿 口感鬆軟
中間焙茶培茶忌廉軟滑香甜 焙茶培茶味道濃厚🤤

🌟竹炭海鹽Oreo 麻薯卷蛋 $98 + $15(麻薯)
蛋糕鬆軟而且濕潤度高
焙茶卷蛋
竹炭海鹽Oreo 麻薯卷蛋
  • 🌟竹炭海鹽Oreo 麻薯卷蛋
2020-11-18 811 views
開左個Account好耐都無打過食評,今次訂既蛋糕連中年朋友都話好食,緊係要讚下🤪響依到買過幾次蛋捲(原味牛奶,抹茶,鐵觀音)價錢$98-128不等,唔算平,但勝在真材實料👍🏻每次買都俾朋友怒搶,個個都大讚!(好過買X心啦 都要差唔多$100一條🙂)⭐️想買蛋捲記得預先訂購呀 真係好FULL架!⭐️前幾日朋友生日,見佢地除左做蛋捲仲都做蛋糕,訂左芒果芝士奶蓋蛋糕🎂$208咋 性價比超高😍😍😍本來仲好怕過左芒果季芒果會酸 點知好甜呀!😍😍😍蛋糕面層果個芝士奶蓋個個都要搶住食,唔止面頭,入面都有唔少芒果,連個海綿蛋糕都好鬆軟,4X歲既大叔朋友話,依個係佢今日食過最好食既蛋糕🤤🤤同店主言談間知道佢地已經籌備緊開實體店,加油呀到時一定會成日去懲罰你地☺️

響依到買過幾次蛋捲(原味牛奶,抹茶,鐵觀音)
價錢$98-128不等,唔算平,但勝在真材實料👍🏻
每次買都俾朋友怒搶,個個都大讚!
(好過買X心啦 都要差唔多$100一條🙂)
⭐️想買蛋捲記得預先訂購呀 真係好FULL架!⭐️

$208咋 性價比超高😍😍😍

本來仲好怕過左芒果季芒果會酸 點知好甜呀!😍😍😍
蛋糕面層果個芝士奶蓋個個都要搶住食,

同店主言談間知道佢地已經籌備緊開實體店,
加油呀到時一定會成日去懲罰你地☺️
2020-10-04 1057 views
唔記得喺邊度揾到呢間店,見佢訂單都唔少,價錢唔係貴,食評好就膽粗粗訂咗 2 個綠茶卷,一個比個綠茶怪老友,一個自家享受 🤭🤭返到屋企晚飯都未消化,已經要切小小試吓,如果淨食蛋糕唔沾啲綠茶 cream 就平平無奇,但一沾上濃濃嘅綠茶 cream 成件事就唔同晒,味道即時提升,濃濃澀澀嘅綠茶忌廉帶甘香,小小甜味平衡返,即時覺得呢個 roll 好抵食 🤣🤣🤣第 2 日見到綠茶怪,佢話佢一條友前一晚加當日 KO 咗成條蛋卷,一啲都無分比老公,佢話咁好味梗係唔分比佢啦 🤣🤣🤣 仲問我喺邊度買,當佢知道要訂先有同埋要出旺角即時好失望。見咁老友,下次訂開再訂比你啦 🤭🤭

綠茶忌廉卷
綠茶忌廉卷
2020-08-25 1327 views
草莓芝士奶蓋蛋糕用料是稀少糖跟少油少糖,六吋才$208好划算🧁🧁。還是被風靡一時的翻糖蛋糕價格定型了?話說現在就真的不常見翻糖了吧,還是味道最實在。看開心餅店IG的出品圖你不會聯想起傳統餅店(説到這你應該很好奇快去看他們IG吧@happyrollerhk),但他就是實實在在位於旺角街市小巷中的傳統麵包餅店🥯 爆餡卷蛋跟草莓芝士奶蓋蛋糕在店面就像是隱藏菜單,唯一線索是絡繹不絕的年青人排隊取貨。啊有人跟我一樣看見夢幻飽和色食物很無感,覺得會是滿滿人工味道,甚或甜到齁🦦 如果我不知道淋面是滿滿的奶蓋的話我一定不會吃(超害怕奶油)雙層草莓夾心+草莓鮮忌廉+新鮮草莓+芝士奶蓋,就真的是無法抗拒啊🥄

草莓芝士奶蓋蛋糕

2020-08-22
Delivery
$208 (Tea)
草莓芝士奶蓋蛋糕
2020-08-09 1113 views
《香港旺角 Happy Roller》今次介紹的是一間IG小有名氣的蛋糕店!蛋糕店有加錢外送服務,疫情期間,大家在家中亦可以品嚐美食!同事在我生日時買了Happy Roller蛋糕給我!超開心!雖然蛋卷不像那些打卡的蛋糕那麼精緻,但我和同事都是內涵派,最重要是好吃!我們買了兩條,一條是抹茶味,一條是牛奶味。看到中間滿滿的奶凍,內心已經超級興奮!先講抹茶味,一口下去,超香濃的抹茶味!不會過甜,而且還帶有原本抹茶的一點點香澀味!蛋糕的部分,顏色很吸引,而且連蛋糕都有茶香。原味鮮奶也不錯,單純的牛奶香味也很好吃,但抹茶味絕對比較出色!以下是店家有的款式:原味牛乳$88伯爵茶/竹炭海鹽oreo/朱古力 $98黑芝麻 $108焙茶 $118抹茶 $128黑芝麻花生麻糬 $138加購麻糬 $15蛋糕款式:髒髒蛋糕 /芝士奶蓋x草莓1磅/ 6吋 $2082磅/ 8吋 $408買滿$700 享有95折買滿$1000享有 9折營業時間:11:15-20:30地址:旺角廣東道1000號
《香港旺角 Happy Roller》

買滿$1000享有 9折

營業時間:11:15-20:30
地址:旺角廣東道1000號
2020-08-05 813 views
早有聞說這家傳統餅店卧虎藏龍,由年輕一代接手後兼售舊舖沒有的卷蛋,以少甜少油做賣點,希望大家能健康地享用甜品。在IG追蹤多時,尚未找到機會購買,怎料某日好友問我有沒有興趣,兩日後更送上一條,令人受寵若驚,好開心。伯爵茶卷蛋一條卷蛋大約分到五件,蛋糕輕盈軟綿,忌廉滑溜,內內外外都富佛手柑的香氣,用上稀少糖做成,的確比一般吃到少甜,吃畢整件都毫無膩感,出色。見其他茶味款式/麻糬款式都好吸引,嘴饞時會再買。留意小店不是每天都有現貨,口味也不齊全,有心的話可以先預留,確保可以嚐到心儀的;)

伯爵茶卷蛋
2020-07-16
TakeAway
$108 (Tea)
相信大家對於 開心餠店🔸,並不陌生! 這間已開業20多年的傳統舊式老餠店,一直深受街坊歡迎。自從在2019年,推出市場大熱的芝士奶蓋蛋糕和流心蛋卷後,人氣高企,持續至今,在各大媒體常常能看到它的報導呢。由於擁有非凡人氣,餠店生意不斷, 應接不暇,想吃的朋友仔一定要預先電話預定,不然會買不到呀! 我提早兩個星期訂貨,終於訂貨成功😍,當天去旺角門市取貨就可以啦。全部蛋卷用0卡路里的稀少糖造成,更用少油配方製作,大家可以放心,大口大口吃進肚子裡啦。流心抹茶蛋卷$128/條賣相極為討好的蛋卷,流出澎湃的抹茶醬,令人超級興奮呀! 嚴選丸久小山園出品的若竹和青嵐抹茶,茶味非常濃郁,苦澀度不重,回甘味其高,非常驚喜! 一食愛上,太好吃了吧。蛋卷濕潤度高,鬆軟且有彈力,軟綿可口,手感很好🙈,用手拿著吃更有滿足感呀,🤣好吃到令我在廚房跳舞~黑芝麻花生麻糬蛋卷$138/條近期推出的麻糬蛋卷,賣相同樣吸引呀! 芝麻蛋卷也很鬆軟,芝麻味不算太重。麻糬很大一塊,軟糯且富有嚼勁😍。花生內餡是稠密質感,偏向花生醬的感覺,跟抹茶忌廉的幼滑不一樣呢。粒粒花生增加口感,整體配合起來,也很不錯呀。

流心抹茶蛋卷$128/條

賣相極為討好的蛋卷

黑芝麻花生麻糬蛋卷$138/條

2020-06-27
2020-06-15 952 views
當初係ig見到呢間網店,覺得非常吸引,雖然一件賣到128蚊,但誓要食盡天下抹茶蛋糕既我二話不說就落order啦!同佢係wtsapp落單,居然要差不多一星期先拎到,明既,咁受歡迎,唯有期待下啦!終於等到果日,就去旺角拎,原來係一條橫街一間好唔起眼既麵包店入面,真係行過左都唔知!終於拎左戰利品返屋企,咁遠水路就係為左呢件抹茶生乳卷啦!佢用左丸久小山園同青嵐抹茶粉做既!蛋糕口感非常鬆軟,而且內餡飽滿,有濕度且有彈性!而且有細滑質地既鮮奶油,一D都唔膩!雖然唔大件,但都可以切開6塊,總之物超所值!另外仲試左佢隻靜岡培茶麻糬卷蛋,蛋糕同樣軟綿濕潤,中間嘅培茶忌廉軟滑香甜,雖然不及抹茶卷蛋,但都不失為好享受!

2020-05-17 765 views
這間IG蛋糕店傳到我耳邊已經有一段時間,最近早上多了時間在家,所以一次訂了2卷來試,分別是黑炭Oreo及黑芝麻口味~試完真的會想再試其他口味!竹炭海鹽Oreo卷蛋黑炭oreo蛋糕鬆軟而且濕潤度高,因為用了0 Kcal稀少糖以及少油少糖配方,所以甜度偏低,不過因為黑炭本身味道比較不突出,加上Oreo不算太多,所以整體味道未夠強烈。黑芝麻生乳卷蛋至於黑芝麻是我強推之選!切開小件的時候已經聞到芝麻香,蛋糕和cream都有很濃郁的芝麻味,用上生乳的cream部份奶味和芝麻味得到平衡而且很滑溜,感覺就像卷蛋版芝麻糊,芝麻控不能錯過!

竹炭海鹽Oreo卷蛋
竹炭海鹽Oreo卷蛋