Restaurant: Hee Kee Crab General
Terms & Details:
2024-07-13 127 views
舊同事食飯,啱啱今次四個人就預早book咗嚟呢度食十蟹宴。放工趕過嚟三個同事已經食先影唔切前菜。不過啲同事好有良心留返咗一份俾我。個豉椒炒蜆都幾入味,唔似得出邊嗰啲汁內分離。味道唔差之外,個汁都掛得剛剛好。先來個清蒸奄仔蟹,未算係旺季,但都唔錯有膏,啲蟹肉都鮮甜。食到一半,跟住想買隻鹽燒牛油嘅1食過蟹蓋,牛油美好香再加少少鹽花個味拿捏得幾好。跟住揭開個蓋一食啲膏,出事第一啖有啲聲,再搣開佢一半,冇咩高,再咬埋落去隻蟹梅嘅。同同事食飯就唔多聲氣,始終佢都未上晒菜。不過就浪費左個油鹽焗嘅效果。剛剛好喺谷底嘅時候,佢就嚟咗個蟹粥,食完嗰隻油鹽出咗事之後,個心都有少少十五十六,但係舊老細畢咗冇理由唔食,跟住又試吓啦。先試一啖粥,蟹嘅甜味融入咗落啲粥嗰度,本來諗住佢煲蟹啲粥都係廢廢地,象徵式咬一口。咦!竟然出奇地先甜,比起青青嗰隻更加好。跟住最後食晒啲蟹同埋飲咗兩碗粥另外值得讚係個炸子雞,醃得唔會太鹹,亦都唔嚡,基本上每一個位都試過,尤其是我最鍾意食嘅尾二道,唔會過鹹。同埋隻雞唔會勁多肥膏。莧菜同埋番薯糖水就冇乜特別,糖水唔太甜合和河車整體上,美中不足就係嗰隻油鹽奄仔蟹,不過整體上其實都係唔錯嘅。
2024-07-10 94 views
之前食過港島嗰邊嘅分店覺得好好食,所以約咗屋企人嚟尖沙咀店食晚飯。尖沙咀店喺美麗華商場2期,交通好方便。我哋嗌咗個青瓜拌海蜇做前菜。青瓜、海蜇口感爽脆,有啲麻油味同醋酸味道好開胃同好有層次。之前我哋試咗佢哋嘅招牌炒辣蟹,今次試下同樣有特式嘅「招牌蟹油炒麫」。麵條口感彈牙,加上佢哋嘅招牌蟹油香氣十足。芽菜、蔥段嘅加入令味道更加豐富。同埋亦提供咗一啲口感上嘅層次。我哋都好鐘意嗰種鹹鹹香香嘅味道。我哋仲叫咗個薑蔥生蠔煲。蠔肉隻隻都好大好飽滿,味道鮮甜,仲有啲海水味,令人充滿食慾。陣陣薑蔥香味道好吸引,特別啱配白飯食。

2024-07-08 61 views
這間位於尖沙咀美麗華商場的餐廳,提供了一個非常便利的地理位置。雖然需要事先訂位,但餐廳的時尚裝潢和寬敞明亮的空間,給人一種舒適的就餐體驗。我們點了兩道經典菜式 - 喜記正宗炒辣蟹和青瓜海蜇。炒辣蟹肉質鮮嫩,辣椒調味恰到好處,不會過於刺激。青瓜海蜇清爽可口,碎冰搭配鮮脆的蔬菜,令人有清新感。總的來說,這間餐廳不論在環境座位還是菜式都很不錯,對於喜歡品嘗螃蟹的食客來說,這裡真的不要錯過。#喜記炒辣蟹 #尖沙咀美食#尖沙咀餐廳

#喜記炒辣蟹 #尖沙咀美食
#尖沙咀餐廳
2024-07-06 53 views
今日外國親戚來港,我做地主帶佢去着食最道地嘅蟹尖沙咀呢間喜必食👍🏻👍🏻我同朋友兩個人叫咗三道菜招牌清蒸奄仔蟹(肉質鮮嫩蟹味濃郁,奄仔蟹原來晶晶都係咁好味)豉椒炒蜆(惹味肉質肥厚,仲要唔會有沙,香港小炒呢間真係炒得好好👍🏻👍🏻)乾炒牛河(呢個每次嚟到都必食,因為牛肉同河粉炒得非常之乾身,入口唔會好似出面某一啲餐廳咁炒到油淋淋)朋友差不多食晒成碟🤣😂今日食完呢個晚餐,朋友大贊👍🏻👍🏻
今日外國親戚來港,我做地主帶佢去着食最道地嘅蟹

尖沙咀呢間喜必食👍🏻👍🏻

我同朋友兩個人叫咗三道菜

招牌清蒸奄仔蟹
(肉質鮮嫩蟹味濃郁,奄仔蟹原來晶晶都係咁好味)

豉椒炒蜆

乾炒牛河

今日食完呢個晚餐,朋友大贊👍🏻👍🏻
2024-06-14
Type of Meal
Dinner
2024-07-04 36 views
今晚和朋友吃飯,想起食蟹,便選擇了位於尖沙咀的「喜記蟹將軍」。餐廳在美麗華商場2樓,交通方便,光亮整潔,坐位寬敞,給人舒適的感覺。“奄仔2人餐”:-“杏汁白肺湯”,濃郁湯底,再加上清香杏汁,配上豬肺及大白菜,清潤可口。真材實料,有家的感覺。“清蒸奄仔蟹”,肥美飽滿,蟹膏豐富。清蒸烹調,保留原汁原味,蟹肉肉質鮮嫩無比。“油鹽燒奄仔”,加入牛油和鹽烹調的奄仔蟹,味道較濃,又是另一番滋味。“紅燒乳鴿”,即叫即製,皮脆肉嫩,肉質帶酥香。“蒜蓉炒時蔬”,選用鶴藪白菜仔,菜身肉厚,特別腍甜可口,加上炒得夠鑊氣,蒜香味濃。“招牌蟹油炒麵”,用蟹油蒜蓉炒起,夠鑊氣,麵質爽口,微辣惹味。一頓豐富蟹宴,讓我們大飽口福,回味無窮。

“奄仔2人餐”:-

“紅燒乳鴿”,即叫即製,皮脆肉嫩,肉質帶酥香。

一頓豐富蟹宴,讓我們大飽口福,回味無窮。
  • 杏汁白肺湯
  • 牛油鹽燒奄仔蟹
  • 紅燒乳鴿
2024-07-04 19 views
逢暑假、外國既親戚都會返香港旅行,每次都會要求食海鮮同粵菜。今次就去左尖沙咀既【喜記蟹將軍】,環境舒服、唔會嘈雜、最適合一家大細去食。喜記正宗炒辣蟹:招牌菜每次都會叫,用左特大蟹、蟹肉鮮嫩多汁。避風塘炒辣蟹係以蒜蓉、辣椒、乾辣椒、蔥同其他香料整成避風塘既辣蟹調料炒煮,香辣味濃郁好味道。呢種炒製方式令蟹吸收咗好多調味料,展現出獨特嘅風味。非常香口惹味。招牌蟹油炒麵:用蟹油搭配豉油炒既炒麵,比起平時既豉油王炒麵多左一份鮮味。大家搶住食。椒鹽九肚魚:九肚魚經過油炸後,外層變得金黃酥脆,而且外層炸粉唔會太厚、所以可以令內部仍然保持著鮮嫩的肉質,每次必點。
2024-07-03 25 views
今日帶大家遊歷一場螃蟹盛宴,細味海鮮的極致鮮甜。"青瓜拌海蜇"的清新口感為整頓大餐帶來了絕佳的平衡。爽脆的青瓜絲與彈牙的海蜇絲交織在一起,清爽的醋香點綴其中,為味蕾帶來一絲清涼。這道前菜不僅開胃,更是洗滌了味蕾,為海鮮大餐做好準備。"豉椒炒蜆"則是另一道令人驚艷的美味。鑊氣十足的炒功將蜆肉煸炒得外酥內嫩,豉椒的香氣撲鼻而來,為蜆肉增添了層次豐富的味道。蜆肉飽滿多汁,一咬即破,鮮甜的汁液在口中迸發,與豉椒的鹹香完美融合,讓人忍不住連湯汁都要一併享用。這道菜的火候掌握得恰到好處,蜆肉不會過老,保留了最佳的口感和鮮味。主角"清蒸奄仔蟹"絕對是今晚的明星。四隻體型碩大、色澤通紅的奄仔蟹整整齊齊排列在盤中,宛如四位威武的武士守護著美食寶藏。蟹殼光滑飽滿,散發出海洋的清香。輕輕撬開蟹殼,雪白的蟹肉立即呈現眼前,鮮嫩多汁得令人垂涎三尺。入口時蟹肉纖維分明,鮮甜中帶有一絲絲海水的鹹香,清蒸的烹調手法將蟹肉的原汁原味發揮得淋漓盡致。這簡直就是大海的饋贈,每一口都是純粹的鮮美!"清炒時蔬"翠綠的蔬菜保留了蔬菜的鮮嫩口感,清炒的手法讓蔬菜散發出自然的甜味,為整個餐點增添了一抹健康的色彩。總的來說,這頓海鮮盛
今日帶大家遊歷一場螃蟹盛宴,細味海鮮的極致鮮甜。

總的來說,這頓海鮮盛宴可謂是色香味俱全,從鮮美的蟹肉到鑊氣十足的蜆,再到清新爽口的前菜和時蔬,每一道菜都是令人難忘的美食!
2024-07-02 22 views
牛油鹽燒奄仔蟹奄仔蟹好大隻,而且有好多膏好多肉。佢個做法都好特別,係用牛油加粗鹽焗製,食落微鹹而帶牛油香,同平時一係蒸,一係炒嘅方法好唔同,別有一番風味蟹油炒麵每條麵都吸收曬豉油同蟹油,有味得嚟唔會太鹹,而且好重嘅蟹油香,食落亦都好有鑊氣。雖然係叫蟹油炒麵,但係炒得夠乾身,唔會覺得好油膩,唔會食完見到成堆油喺底。再加上灑咗蒜粒喺面,香上加香!!椒鹽魷魚拼白飯魚魷魚好彈牙爽口,白飯魚雖然炸過,但都食得出鮮味,而且炸得好香脆。炸嘅粉漿唔算好厚,加埋椒鹽食好惹味,用嚟送飯真係一流

蟹油炒麵

椒鹽魷魚拼白飯魚
2024-07-02 28 views
雖然未到秋天,但突然想食蟹,見到呢間嘅二人套餐都幾抵食,$688,份量都好夠奄仔二人餐杏汁白肪湯濃郁香醇,湯汁質地細緻清蒸奄/仔蟹牛油鹽燒啻仔蟹奄仔蟹蟹肉質甜嫩鮮美,配上醋,可謂百吃不厭。牛油鹽燒更惹味,清蒸就鮮甜,各有千秋紅燒乳鴿皮脆肉嫩,燒得好香口蒜蓉炒時蔬炒白菜仔 清脆爽口 唔會好多油招牌蟹油炒麵麵質Q彈可口,蟹肉香氣撲鼻總的來說,這份套餐集合了喜記蟹將軍的招牌菜品,無論是湯品、海鮮還是主菜,每一道都堪稱出色。無論是慶祝場合還是家人朋友聚會,這份套餐絕對是一個不錯的選擇。相信您一定會對這頓豐盛的海鮮盛宴印象深刻。

奄仔二人餐

杏汁白肪湯
濃郁香醇,湯汁質地細緻

清蒸奄/仔蟹
牛油鹽燒啻仔蟹
奄仔蟹蟹肉質甜嫩鮮美,配上醋,可謂百吃不厭。
牛油鹽燒更惹味,清蒸就鮮甜,各有千秋

紅燒乳鴿
皮脆肉嫩,燒得好香口

蒜蓉炒時蔬
炒白菜仔 清脆爽口 唔會好多油

招牌蟹油炒麵
麵質Q彈可口,蟹肉香氣撲鼻

2024-06-28 29 views
一般日外國返嚟嘅朋友,我都好推介食海鮮,因為真係覺得香港嘅海鮮比外國嘅更加鮮味,而且烹調方式更加豐富,所以今次我哋選擇咗尖沙咀美麗華呢間餐廳,就係覺得佢夠方便之餘,又唔會好多人,坐得比較舒服,坐耐啲傾偈都冇問題。今次食咗好多嘢,大家都話好好食!我最鍾意嘅就一定係青瓜拌海蜇,夠清爽又入味。另外就係豉椒炒蜆,隻隻都冇沙,又要好大隻,最鍾意就係個醬汁調校得剛剛好!不過萬眾期待,大家都大贊超級好食嘅,就一定係個牛油鹽燒奄仔蟹!真係好味到要啜埋手指!肉質好正,可以啖啖肉咁食!每一隻都超入味,而且肉質鮮嫩,呢個真係必點item!另外就係個牛油加埋鹽燒,特別savoury,有d umami 嘅味道,好正啊!

2024-06-28 19 views
喜記中最喜歡這家美麗華店,通常女士聚會都會選這家,喜歡地點方便就腳、環境簇新雅致和食物有穩定的水準!這頓晚飯有三道菜式值得推介一下,無論是食材還是烹調技巧,都是那麼恰到好處。清蒸奄仔蟹首先介紹的是清蒸奄仔蟹。這道菜選用了新鮮的奄仔蟹,蟹肉鮮甜且充滿彈性。清蒸的烹調方法完美地保留了蟹的原汁原味,沒有過多的調味料掩蓋其天然的鮮味。蟹的鮮味與清蒸的簡單處理相結合,讓人每一口都能感受到那來自大海的純淨滋味。啫啫通菜通菜的清脆口感在啫啫煲的高溫下被激發出來,既保留了菜本身的鮮嫩,又吸收了醬汁濃郁的香氣。整個煲在上桌時是熱騰的,可謂聲色味俱全。椒鹽九肚魚九肚魚的肉質細嫩,經過椒鹽的烹調後,外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。椒鹽的味道豐富了九肚魚的鮮美。這道菜在火候的掌控上相當到位,既不失魚的嫩滑,又增添了香脆的口感,令人難以抗拒地一口接一口。總的來說,保持水準,繼續回頭!

清蒸奄仔蟹

椒鹽九肚魚

總的來說,保持水準,繼續回頭!
2024-06-27 16 views
約左舊同事食飯,想食中菜,揀左以經典廣式菜餚聞名的食肆。我地唔係太餓,想好好坐下傾計。喜記環境都幾舒服,打算叫小菜食,俾隔離枱的炒辣蟹吸引,都叫左正宗炒辣蟹試下。#正宗炒辣蟹當服務員端上桌時,色香味俱全,蟹肉飽滿肥美,與香辣的蒜碎完美融合,令人垂涎三尺。每一口都能品嘗到蟹肉鮮甜多汁的口感,加上適當的辣度,營造出一種回甘的感覺。#啫啫通菜 通菜嫩滑,爽脆可口,淋上蒜泥醬汁後更添風味。#青瓜拌海蜇清爽開胃,海蜇質地脆爽,青瓜片十分清新的口感。菜品味道水準佳,分量十足,下次再試下其他菜式先得。

#正宗炒辣蟹

#啫啫通菜
通菜嫩滑,爽脆可口,淋上蒜泥醬汁後更添風味。

#青瓜拌海蜇
清爽開胃,海蜇質地脆爽,青瓜片十分清新的口感。

菜品味道水準佳,分量十足,下次再試下其他菜式先得。
  • 喜記正宗炒辣蟹
2024-06-27 10 views
最近同屋企人去左尖沙咀喜記蟹將軍,水準一流,值得推薦!環境寬敞舒適,佈置設計都好高水準,呢度絕對係同家人或朋友都好適合嘅食飯熱點。呢度主打海鮮,叫得做蟹將軍,當然招牌菜就係各式各樣嘅蟹料理啦!我地是日點左喜記正宗炒辣蟹,一上枱就已經聞到陣陣香辣味,流晒口水。蟹肉肥美鮮甜,一咬落去啖啖肉,口感豐富。調味方面,鹹辣微甜,香辣調味真係一絕,辣味夠勁但又唔會過火,鹹甜味道均衡,令人一啖接一啖,停唔到口。每塊蟹肉都吸滿香辣汁,咬落去鮮甜多汁,簡直係味蕾嘅享受,真係好正!除左炒辣蟹之外,我地仲點左避風塘炒牛河。呢個炒牛河真係料多味美,牛肉鮮嫩,每塊牛肉都切得剛剛好,唔會太厚亦唔會太薄,口感適中。配埋避風塘香味,炒得火候十足,夠曬鑊氣,香味撲鼻。河粉炒得乾身唔油膩,加埋牛肉嘅嫩滑,食落真係非常滿足。最後仲想讚一讚炒時蔬,是日係炒油麥菜。油麥菜新鮮爽脆,每一口都保留住蔬菜嘅甜味,同蒜蓉一齊炒,既香口又健康,真係好開胃。

2024-06-26 16 views
最近同朋友去食左一間性價比幾高嘅中菜❤️餐廳係專食蟹嘅,平日嘅夜晚都坐滿晒,非常旺場。我地叫左個$688嘅奄仔兩人套餐,非常豐富✨✨杏汁白肺湯湯頭呈奶白色,味道清甜,肺肉軟嫩彈牙,幾岩夏天飲。✨清蒸奄仔蟹奄仔蟹肉飽滿鮮甜,蟹黃濃郁,清蒸手法能充分保留蟹肉原味,入口綿密軟嫩,細味蟹肉、蟹黃的鮮甜,簡單而又自然的美味。✨牛油鹽燒奄仔蟹奄仔蟹以牛油及鹽作調味,比起清蒸有別有一番滋味。✨紅燒乳鴿乳鴿肉質細膩鮮嫩,以紅燒手法製作,令人回味無窮。✨蒜蓉炒時蔬✨招牌蟹油炒麵麵條吸收了蟹油的味道,令人胃口大開。

✨杏汁白肺湯

湯頭呈奶白色,味道清甜,肺肉軟嫩彈牙,幾岩夏天飲。

✨清蒸奄仔蟹

✨牛油鹽燒奄仔蟹
奄仔蟹以牛油及鹽作調味,比起清蒸有別有一番滋味。

✨紅燒乳鴿
乳鴿肉質細膩鮮嫩,以紅燒手法製作,令人回味無窮。

✨蒜蓉炒時蔬

✨招牌蟹油炒麵
麵條吸收了蟹油的味道,令人胃口大開。
2024-06-26 73 views
今日帶咗一個同我一樣,咁鍾意食蟹嘅朋友去試吓呢間喜記蟹將軍🦀🦀🦀🦀餐廳就喺美麗華商場入邊就腳又好易搵👍🏻😉奄仔蟹粥🦀🍲蟹粥好足料,奄仔蟹膏將白粥染成金黃色,每一啖都有濃郁嘅蟹膏味,而且啖啖蟹肉好鮮甜😋啫啫通菜煲🥬出街食飯必定叫個菜食下咁先夠健康😌呢個啫啫通菜名符其實,上到枱炸炸聲好有獲氣😋😋牛油鹽燒奄仔蟹🧈🦀一人兩隻奄仔蟹真係不能更滿足🤤🤤一打開滿滿都是蟹膏🤤🤤蟹肉味道鮮甜非常新鮮,我同朋友都食得好滿足😋🤩 推薦指數:7.5 / 10📍 餐廳資料:喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖
餐廳就喺美麗華商場入邊就腳又好易搵👍🏻😉

奄仔蟹粥🦀🍲
奄仔蟹粥

啫啫通菜煲🥬

牛油鹽燒奄仔蟹🧈🦀

🤩 推薦指數:7.5 / 10
📍 餐廳資料:喜記蟹將軍 (尖沙咀)

奄仔蟹粥