2021-10-02 383 views
2021年10月1日 晴去開尖沙咀又唔想食咁貴, 但又想食日本野。搵下搵下就搵到呢間跟住openrice個地圖搵左陣都搵唔到係邊, 原來佢係大廈ge 側邊, 第二條街黎一打開門, 嘩...好黑... 坐左陣唔知係咪餐廳開左燈, 光返餐廳係居酒屋黎, 成間都好日本feel午餐都幾多種類, 而家價錢大部分都唔算貴, 仲包野飲, 都幾抵溫泉蛋咖喱廣島吉列蠔丼 $85, 吉列蠔炸到好脆, 食落唔油, 仲有蠔味而咖喱都好夠汁, 典型日式咖喱味, 有蘿蔔洋蔥同薯仔, 撈飯一流三重之士火山燒鰻魚丼 $100, 芝士好香濃, 有炙燒ge 味鰻魚好肥美厚肉, 好香好食唯一我覺得可以再多d 鰻魚汁就更好百香果乳酸, 覺得偏甜凍柚子茶, 味道arm arm 好埋單仲要冇加一, 值得推介
2021年10月1日 晴

去開尖沙咀又唔想食咁貴, 但又想食日本野。
搵下搵下就搵到呢間

餐廳係居酒屋黎, 成間都好日本feel

鰻魚好肥美厚肉, 好香好食
唯一我覺得可以再多d 鰻魚汁就更好

百香果乳酸, 覺得偏甜
凍柚子茶, 味道arm arm 好

埋單仲要冇加一, 值得推介
2021-10-01
$90 (Lunch)
  • 三重芝士火山燒鰻魚丼
  • 溫泉蛋咖喱廣島吉列蠔丼
2021-09-29 2256 views
朋友生日想食日本菜,去了尖沙咀棉登徑8號凱譽中心地下17號舖平成(日本居酒屋)。室內裝飾精緻,充滿日式居酒屋格調,牆上貼滿不同日本酒的品牌招紙,牆架放了不同品牌的日本酒和手寫菜譜,供人客點選,感覺稱心。店員特別推介這樽安藝虎純米大吟釀,提供別緻的酒杯盛盒,確是別有風味,入口清純香甜,值得一嘗。汁燒香蔥牛肉卷$90牛肉味極濃,焦燒香氣配以清香蔥段,兩者配搭極佳,加上新鮮檸汁,令人食慾大增,可口。木魚醬油凍豆腐$50濃香豆味,嫩滑可口,入口即溶,豆腐面舖滿木魚薄片,配上日本特製醬油,更覺美味可口。松葉蟹肉紫菜胡麻醬冷麵$170麻醬味道一流混合在麵中,冷麵又軟又爽口,配上松葉蟹肉和紫菜,清新又醒胃,好食。灸燒厚切鵝肝芝士蔥蛋餅$170碟盤烤至熱騰騰,鵝肝燒得極香,入口即溶, 新鮮嫩滑,極多芝士混合在蛋餅,蛋香芝士濃,極度美味。華味鳥汁燒雞翼$80燒焦雞翼味極香,皮脆肉嫩多汁,口感豐富,美味無窮。阿波酢骨雞膝軟骨$90雞軟骨肉質美味,脆口又爽口,加上爆香大蔥粒,非常惹味,佐酒一流。

室內裝飾精緻,充滿日式居酒屋格調,
牆上貼滿不同日本酒的品牌招紙,
牆架放了不同品牌的日本酒和手寫菜譜,供人客點選,感覺稱心。

店員特別推介這樽安藝虎純米大吟釀,
提供別緻的酒杯盛盒,確是別有風味,
入口清純香甜,值得一嘗。

汁燒香蔥牛肉卷$90
牛肉味極濃,焦燒香氣配以清香蔥段,
兩者配搭極佳,加上新鮮檸汁,令人食慾大增,可口。

木魚醬油凍豆腐$50

松葉蟹肉紫菜胡麻醬冷麵$170
麻醬味道一流混合在麵中,冷麵又軟又爽口,
配上松葉蟹肉和紫菜,清新又醒胃,好食。

灸燒厚切鵝肝芝士蔥蛋餅$170
碟盤烤至熱騰騰,鵝肝燒得極香,
入口即溶, 新鮮嫩滑,極多芝士混合在蛋餅,
蛋香芝士濃,極度美味。

華味鳥汁燒雞翼$80
燒焦雞翼味極香,皮脆肉嫩多汁,
口感豐富,美味無窮。

阿波酢骨雞膝軟骨$90
雞軟骨肉質美味,脆口又爽口,
加上爆香大蔥粒,非常惹味,佐酒一流。

2021-09-20
  • 汁燒香蔥牛肉卷
  • 木魚醬油凍豆腐
  • 松葉蟹肉紫菜胡麻醬冷麵
  • 灸燒厚切鵝肝芝士蔥蛋餅
  • 華味鳥汁燒雞翼
  • 阿波酢骨雞膝軟骨
2021-09-29 172 views
行完K11,在附近搵食。在棉登徑盡頭搵到間隱蔽居酒居。細小嘅餐廳感覺好溫馨,牆上貼滿各式各樣清酒招紙,好有日本居酒屋感覺。每張枱上方掛了貼心衣架。松葉蟹肉燒野菌:松葉蟹拆了壳鋪在蘑菇上面燒,蘑菇唔會燒得太乾,松葉蟹啖啖肉十分新鮮,連蘑菇一齊食,更顯鮮味。八瓜魚大阪燒:底面都燒到金黃色,香酥外表,柔軟內餡,夾着香味十足嘅魷魚,一軟一硬,再配上醬汁口感豐富。汁燒香蔥牛肉卷:牛肉表面燒乾,少少脆,連埋香蔥和燒汁,又香口又好味。三重芝士燒五花腩蛋餅:配搭新鮮,芝士和五花腩油脂滲透蛋餅內,飄出香味,食完都唔覺肥膩。店員有禮,店內食物嘅款式,有唔少都很適合佐酒。而且有多款清酒和啤酒選擇,約埋三五知己嚟飲番杯都係個唔錯嘅選擇。

• 三重芝士蔥蛋餅
2021-09-25 115 views
上完訊號山落番黎就見到呢間居酒屋,個樣好日本窄行見到嘅,有啲地道風味喎!行到入去見到成個牆身都係sake樽貼紙,好靚呀! 好適合打卡。佢個menu都多選擇,可能太耐無食過居酒屋,所有野都想食呀😭 我地決定跟下風,睇下openrice d 人多數嗌咩,咁就實無死啦!前菜就揀左我地兩個都好愛嘅燒牛舌($160)燒提子五花腩卷($110)。 牛舌係一粒粒唔係一片片嘅,不過不失,都燒得幾好,唔會overcooked變成好硬又難咬,亦唔會有怪味。兩者我比較鍾意燒提子五花腩,平時食過串燒入面係荔枝,己經覺得好正,無唸過會可以兩樣野咁夾。轉左做提子又多左一份清甜,如果係荔枝嘅,有時如果唔靚嘅會係死甜同埋俾生果搶哂個味。之後主食有三個(全部都想試,所以就豁出去啦☺️),八爪魚大阪燒($150),三重芝士葱蛋餅($90)同三文魚籽紫菜胡麻醬冷麵($130,後加嘅,啱啱好!) 。前者好多八爪魚,就算係食一小口邊邊嘅位都已經食到好足料,全部都係即叫即整,上菜仲見到木魚郁下郁下!邊邊位無乜醬,賣相要靚所以醬集中係中間,不過小問題,撥番開就得。蛋餅通常都係食慣台灣,日式真係第一次,同樣好打卡able,切開己經見到

之後主食有三個(全部都想試,所以就豁出去啦☺️),八爪魚大阪燒($150),三重芝士葱蛋餅($90)同三文魚籽紫菜胡麻醬冷麵($130,後加嘅,啱啱好!) 。前者好多八爪魚,就算係食一小口邊邊嘅位都已經食到好足料,全部都係即叫即整,上菜仲見到木魚郁下郁下!邊邊位無乜醬,賣相要靚所以醬集中係中間,不過小問題,撥番開就得。蛋餅通常都係食慣台灣,日式真係第一次,同樣好打卡able,切開己經見到一絲絲,食落好香蛋味,雖然有三種cheese,都唔會搶哂味,好食!後加嘅冷麵都好豐富,每啖都有明太子,如果一啲都唔食得辣嘅就要三思!

黎居酒屋唔飲sake啤酒有啲掃慶,但健康要緊,叫左兩杯青檸巨峰梳打同柚子乳酸梳打($60@)。我鐘意第一杯,無唸過青檸可以加埋巨峰提子,青檸味岀先,之後先有巨峰味。柚子乳酸柚子味較濃。

想黎試下嘅我建議book定枱,我地六點鐘去到都己經有兩枱人係到,之後黎嘅全部都係book左位嘅。
2021-09-12 144 views
小妹今晚去左尖沙咀交收, 交收完之後就去附近睇下有無好野食, 經過見到有間細細嘅居酒屋好似幾得意咁就入去試下! 餐廳入面嘅裝潢好有日本居酒屋嘅感覺, 每張枱都擺有清酒杯盒, 旁邊亦好貼心咁掛有衣架! 🌟柚子乳酸梳打酸酸甜甜嘅乳酸加入柚子, 清新又開胃🌟青檸梳打青檸梳打味道清新, 口感清爽🌟華味鳥汁燒鷄肉脆骨棒(兩本)脆骨棒骨脆肉香, 沾上蛋汁更滋味🌟牛肉大阪燒大阪燒外層微脆焦香, 入口香濃牛肉味, 味道不錯🌟三重芝士蒽蛋餅蛋餅Q彈柔軟, 芝士味濃郁, 上層撒上蔥花令味道昇華🌟三文魚籽紫菜胡麻醬冷麵冷麵口感冰涼爽彈, 拌上麻麻香香嘅胡麻醬, 岩哂夏日炎炎嘅天氣

🌟柚子乳酸梳打
酸酸甜甜嘅乳酸加入柚子, 清新又開胃

🌟青檸梳打
青檸梳打味道清新, 口感清爽

🌟華味鳥汁燒鷄肉脆骨棒(兩本)
脆骨棒骨脆肉香, 沾上蛋汁更滋味

🌟牛肉大阪燒
大阪燒外層微脆焦香, 入口香濃牛肉味, 味道不錯

🌟三重芝士蒽蛋餅
蛋餅Q彈柔軟, 芝士味濃郁, 上層撒上蔥花令味道昇華

🌟三文魚籽紫菜胡麻醬冷麵
2021-09-07
$250 (Dinner)
2021-09-08 177 views
今晚同男朋友去食一間叫做「平成」嘅日本料理🇯🇵 餐廳好有居酒屋嘅風格🏮燈光稍暗,幾有情調😚紫薯沙律:第一次聽到用紫薯做主角嘅沙律😂成嗰沙律係由磨難咗嘅粒粒紫薯同大大粒嘅魚子組成🤩紫薯食落好清新,有咬口,同埋因為佢係涼浸浸,食落好似食緊沙冰😋呢個紫薯沙律真係一試難忘😋燒五花腩三重芝士蛋餅:以為係一份平平無奇嘅蛋餅,但原來唔係🤩芝士完美咁融入喺蛋餅入面,切開嘅時候有好似pizza嘅拉絲😋😋五花腩厚度適中,唔會太肥,而佢嘅油脂有溶入蛋餅到😋係一份幾有新意但食落又唔膩嘅一道🤩推薦! 黑松露鹽燒M9和牛丼:充滿牛肉味嘅一道😋一上枱嘅時候見到得兩串牛,仲覺得有啲少,但係呢識落先知呢,啲兩串牛相當濃烈😋有厚厚嘅油脂😋用咗少量嘅鹽吊味🤏非常之啱送飯食😋易啲飯就有小小嘅燒汁再加埋好濃郁嘅黑松露醬,有和風嘅味道之餘仲有少少創新,係一個唔錯嘅配搭😋😋松葉蟹肉燒野菌:燒蘑菇上面鋪滿左粒粒分明嘅蟹肉🦀周圍放滿左炒香左嘅蒜頭😋聞落去非常之吸引🤩一上到枱嘅時候就迫不及待夾咗幾舊蟹肉嚟食🦀蟹肉非常之鮮😋肉質仲非常之軟滑😋再夾埋蘑菇一齊食😋係蘑菇襯托下蟹既鮮味都非常之突出😋飲品叫咗一杯青檸巨峰梳打同一杯柚子乳酸梳打😋前

飲品叫咗一杯青檸巨峰梳打同一杯柚子乳酸梳打😋前者飲落好清爽😋後者就有少少甜🤏

2021-08-31
  • 紫薯沙律
想同朋友去間居酒屋,食野、飲酒🍻、傾計👯‍♂️最重要係想感受下日本既氣氛😂懷緬下日本食物😞今次揀左間位於尖沙咀既居酒屋😚佢既位置比較隱世😮我花左少少時間先搵到😆剩係門面已經好有日本既感覺😝真係要讚一讚😳餐廳入面既擺設、佈置都好有日本居酒屋feel🇯🇵店主好有心思營造呢個氣氛呀!👍🎌紫薯沙律 $90喺出面行到㷫烚烚,食呢個沙律最好不過!紫薯味道清新,甜甜地又凍凍地,有涼快既感覺💜紫薯上加左三文魚籽,多左份鹹香💕係一碟幾開胃既前菜😊🎌燒野菌三重芝士蛋餅 $110推介‼️好香、熱辣辣既蛋餅♨️芝士同蛋餅味道好夾,加入左野菌同香蔥,令到個蛋餅唔會太單調~芝士份量好足🤤每一啖都食到濃濃既芝士味,身為芝士控既我覺得好滿足❤️🎌三文魚籽紫菜胡麻醬冷麵 $130用胡麻醬撈冷麵,撈得幾均勻,每條麵條都有胡麻醬😛上面鋪滿紫菜,幾香口😚仲有三文魚籽💓令口感更加豐富😆🎌鹽燒提子燒五花腩卷 $110幾特別,有驚喜‼️咬落去既時候,除左有燒得好香既五花腩味,仲竟然有甜甜既提子味🍇,而最估唔到既,係個味出奇地夾👍味道好豐富,有少少juicy咁,幾得意🤩🎌汁燒香蔥牛肉卷 $90牛肉味濃,亦配上左香蔥既味道~佢地真係perfec
想同朋友去間居酒屋,食野、飲酒🍻、傾計👯‍♂️
最重要係想感受下日本既氣氛😂懷緬下日本食物😞

剩係門面已經好有日本既感覺😝

真係要讚一讚😳
餐廳入面既擺設、佈置都好有日本居酒屋feel🇯🇵
店主好有心思營造呢個氣氛呀!👍

🎌紫薯沙律 $90
喺出面行到㷫烚烚,食呢個沙律最好不過!
紫薯味道清新,甜甜地又凍凍地,有涼快既感覺💜
紫薯上加左三文魚籽,多左份鹹香💕
係一碟幾開胃既前菜😊

🎌燒野菌三重芝士蛋餅 $110
推介‼️好香、熱辣辣既蛋餅♨️

🎌三文魚籽紫菜胡麻醬冷麵 $130
用胡麻醬撈冷麵,撈得幾均勻,每條麵條都有胡麻醬😛
上面鋪滿紫菜,幾香口😚仲有三文魚籽💓令口感更加豐富😆

🎌鹽燒提子燒五花腩卷 $110
幾特別,有驚喜‼️

🎌汁燒香蔥牛肉卷 $90
牛肉味濃,亦配上左香蔥既味道~
佢地真係perfect match!
不過我係食五花腩卷先,一路食一路仲懷念緊五花腩卷既味道😅

去居酒屋,當然要叫支酒飲下啦🤎🤎
好surprise店主收藏左咁多隻靚杯,即刻忍唔住借黎打下卡先🥰

2021-08-16
2021-08-28 183 views
見今日出開尖沙咀就睇睇有咩好食諗唔到食咩好之際記得呢間食左幾次晚餐都好like就search 下睇下午餐咩價見到menu幾抵玩就出發啦去到1點半,舖頭已完全無人落場咁款仲以為閂左坐底大叫,哥哥仔出黎serve檯面淨得a la carte menu見佢好落力咁搵野以為佢搵lunch menu 比我點知非也,到我開聲問佢先9秒9拎返個lunch menu出黎呢個位要扣分要知到1個鰻魚飯a la carte 要180lunch 只要好似70定90仲要有野飲成個lunch menu 最貴好似都只係130到有20幾款野揀野食味道不錯,2個飯都好香好芝,無減料希望服務可改善啦
見今日出開尖沙咀
就睇睇有咩好食

諗唔到食咩好之際
記得呢間食左幾次晚餐都好like
就search 下睇下午餐咩價
見到menu幾抵玩就出發啦

去到1點半,舖頭已完全無人落場咁款
仲以為閂左

坐底大叫,哥哥仔出黎serve
檯面淨得a la carte menu
見佢好落力咁搵野
以為佢搵lunch menu 比我

點知非也,到我開聲問
佢先9秒9拎返個lunch menu出黎
有20幾款野揀

野食味道不錯,2個飯都好香好芝,無減料

希望服務可改善啦
2021-08-25 122 views
今日心情好差,又比呀姐煩。所以要食好嘢😍平衡番個心情!所以搵間特式小店試,小店日式好親民的裝修!而且員工好有個性🤣等唔切睇menu叫野食,嗌左味噌芝士松葉蟹甲羅燒😁味噌比較特別,出面好少食到😎明太子雞翼穩陣好味😋大阪燒我同朋友都好鐘意食,不過呢度有好特別嘅白飯魚大阪燒😁口感一流又惹味👍👍好回味跟住叫左個出面無點見過嘅海量蔥溫泉蛋炙燒左口魚裙邊烏冬,左口魚燒過好香好惹味再配烏冬竟然係份外嘅夾👍👍絕對有意外驚喜😋😋
今日心情好差,又比呀姐煩。所以要食好嘢😍平衡番個心情!
明太子雞翼穩陣好味😋
2021-08-16 270 views
居酒屋地理位置好近尖沙咀站,喺一蘭拉麵附近,店舖十分之有日本氣氛,牆上面仲掛咗好多日本嘅裝飾同清酒,入到來好似去左個小旅行咁!因為同朋友以傾偈為主,除咗叫咗清酒之外,當然仲叫咗好多送清酒嘅居酒屋名物啦!華味鳥汁燒雞翼$80居酒屋經典當然就係燒雞翼啦,燒汁香香甜甜,燒個陣打開曬隻雞翼好方便,唔會食得好狼狽,個人覺得佢係用炭火燒,因為嗰浸炭火味好濃郁,好道地,旁邊會有少少皮更加焦香,燒得香脆但係雞肉又唔會好乾,送酒一流!汁燒魷魚筒$130呢一個魷魚燒得啱啱好,比起平時炒菜來講會再乾身少少,醬汁味非常濃郁,收曬汁入去,燒法將魷魚嘅鮮味鎖實晒係肉,彈牙爽口,我個人最鐘意旁邊嘅鬍鬚位同埋頂頭部分,略帶焦香更有居酒屋風味,口感更加好!牛肉大阪燒$120冇諗過大阪燒係用牛肉,佢其實仲有另一款係用小魚乾,都勁想試!呢一個大板燒比起平時豬肉來講,牛肉大阪燒肉質會相對結實,冇豬肉咁鬆散,牛肉味好濃郁,有好幾下都覺得自己好似食緊burger漢堡肉嘅感覺!勁足料!加埋上面嘅木魚片,成個大板燒紮實香濃,亦都係飽肚之選!因為有時候未食晚餐,來到居酒屋都要嗌少少主食呢~三文魚子紫菜胡麻醬冷麵$130因為其他都係比較

牛肉大阪燒$120
牛肉大板燒

三文魚子紫菜胡麻醬冷麵$130
因為其他都係比較重口味嘅串燒燒物,所以就叫咗一個比較清爽嘅三文魚子麻醬冷麵!三文魚子份量足夠,撈均後啖啖麵麵有魚子精華,魚子不論大細,最重要口感彈牙,咬落唔會好腥好軟身,有海水嘅新鮮感,撈埋紫菜同麻醬,整體口感都幾多層次!冷麵我開頭以為會比較似蕎麥麵,但係其實係比較似拉麵嘅質地,挺身彈牙又唔會煮到軟諗諗,我都幾鍾意食呢一種麵質(平時去拉麵店我會選擇麵身偏硬的~)醬汁開胃,唔會話太少唔夠撈,係清爽主食之選!

燒德島縣生蠔$50
燒蠔燒完之後雖然蠔無生蠔咁大隻,有變小,但也幾肥美,蠔味更濃縮,裡面的水份仍然保留唔會太乾身!淡淡海水咸鮮味,叫做過下日本癮!

柚子乳酸梳打$60
因為唔飲得太多酒,所以同朋友都另叫左無酒精野飲,佢叫左青檸巨蜂梳打$60,我叫左柚子乳酸梳打,梳打「炸」一聲的氣泡感好爽😍柚子味好開胃,好配串燒食!仲叫左檸檬片,可以再加添酸味同層次呢!
柚子乳酸梳打

總共結帳大約$600多,價錢當然比一般茶餐廳貴,但以尖沙咀晚上一個氣氛輕鬆的居酒屋,其實又和日本價錢差不多,特別每一樣菜式都別出心裁,食材雖然簡單但煮得鮮味同埋創意,吃得到的心機,間唔中想輕鬆時來食一次,十分值得!
  • 三文魚籽胡麻冷麵
2021-07-24 453 views
我覺得用隱世居酒屋來形容平成就最啱,如果唔係朋友帶路,根本唔會知有一間咁正嘅居酒屋🤩🤩由門口到店內裝修都非常有日本嘅味道,牆上亦都貼滿各種清酒的貼紙,好有味道的小店👍🏻呢度有各式各樣,唔同價錢的清酒任君選擇。不過我對清酒唔算太有認識,就唔班門弄斧介紹,我都係交由朋友負責揀酒點菜。🎈華味鳥汁燒雞肉脆骨棒 $80呢個係我食過最好味嘅雞肉脆骨棒,我覺得個汁加咗唔少分😋😋 個華味鳥汁鹹鹹甜甜,加埋生雞蛋黃,令到成個汁更加杰身👍🏻👍🏻😋😋🎈鹽燒提子燒五花腩卷 $110朋友點菜既時候淨係講咗句燒五花腩卷,我根本唔知入邊有提子。結果我一咬落去就爆汁🙈🙈🙈呢個組合好有新鮮感,兩者其實都幾夾👍🏻🎈燒野菌三重芝士蛋餅 $110簡單嘅組合,但係食到食材應有嘅味道。芝士份量好足,所以好芝味😋😋🎈海量蔥溫泉蛋炙燒左口魚裙邊稻庭烏冬 $180第一次食左口魚裙邊,口感原來好滑😋烏冬爽口彈牙,清甜嘅湯底,加埋大量嘅蔥,一路食一路讚朋友冇揀錯🙈🙈

🎈華味鳥汁燒雞肉脆骨棒 $80

🎈鹽燒提子燒五花腩卷 $110
鹽燒提子燒五花腩卷

🎈燒野菌三重芝士蛋餅 $110

🎈海量蔥溫泉蛋炙燒左口魚裙邊稻庭烏冬 $180
第一次食左口魚裙邊,口感原來好滑😋
海量蔥溫泉蛋炙燒左口魚裙邊稻庭烏冬
2021-07-21
鹽燒提子燒五花腩卷
海量蔥溫泉蛋炙燒左口魚裙邊稻庭烏冬
2021-07-16 424 views
依間餐廳我之前諗住食居酒屋訂位,但係點知好多人都已經訂咗晏晝時間,搞到我冇得預訂,所以我今次在專程兩個星期前再預訂號星期六食,入到去發現舖頭幾細,所以都明點解咁易full!野食都好正,叫到一枱都係,朋友係酒鬼,都有話我聽佢d酒唔錯,佢仲叫左一支lol我就唔係好識飲,不過都覺得幾純同有果香,我都係中意食多d紫薯沙律係我食過算好高質既沙律,因為佢紫薯撈埋沙律醬,個樣又靚又飽肚,仲有三文魚子係上面燒野菌芝士餅本身以為冇乜特別,但食落又幾好食,野菌同芝士配搭得幾好汁燒香葱牛肉卷好香牛肉味,仲配埋葱,將層次升華燒五花腩卷又係好正,岩岩燒出嚟油脂味好香呀☺️☺️入面仲有提子中和返油脂味溫泉蛋黑松露牛肉烏冬好香黑松露味,烏冬都好有口感!飲哂d湯,好滿足!

我都係中意食多d

紫薯沙律

燒野菌芝士餅
本身以為冇乜特別,但食落又幾好食,野菌同芝士配搭得幾好

汁燒香葱牛肉卷
好香牛肉味,仲配埋葱,將層次升華

燒五花腩卷
又係好正,岩岩燒出嚟油脂味好香呀☺️☺️
入面仲有提子中和返油脂味

溫泉蛋黑松露牛肉烏冬
好香黑松露味,烏冬都好有口感!飲哂d湯,好滿足!

2021-07-07 376 views
見到呢到個門口裝修好日系,真係好有日本感覺。太耐冇去旅行,好想食下日本野。同朋友想靜靜地傾下計,所以想揀間居酒屋。呢到位置係一蘭拉麵隔黎,絕對唔難搵三重芝士蔥蛋餅🧀$90芝士味好濃,食得出啖啖都有芝士,落足料,蛋餅用鐵板上,食到最尾仲熱辣辣,仲有烘底嘅香味,加埋蔥食唔會覺得漏鹽燒雞膝軟骨🍖$90雞軟骨份量幾多,加埋大蔥一齊爆香炒過,一路食一路小酌幾杯😋正汁燒墨魚咀🦑 (兩本)$90墨魚咀都幾高質,肉質有彈性,冇雪味,上面淋左燒汁,仲灑左鰹魚碎同蔥粒係表面,味道咸咸甜甜,仲帶少少炭烤味華味鳥鹽燒雞皮 🐥(兩本)$80雞皮燒得好香脆,油脂分布都幾平均,唔會太肥,配埋杯酒就最爽黑松露安格斯稻庭烏冬🍄 $210呢個真係超級推薦🌟黑松露俾足一大勺,一啲都唔慳皮,成碗湯底都有濃濃嘅黑松露味,撈埋溫泉蛋♨️味道好夾!安格斯牛炒過,一半炒到脆脆地另一半好嫩滑,牛味濃郁,口感豐富。烏冬用左日本稻庭烏冬,好彈牙!鍾意食黑松露嘅人必試

三重芝士蔥蛋餅🧀$90

三重芝士蔥蛋餅

鹽燒雞膝軟骨🍖$90
雞軟骨份量幾多,加埋大蔥一齊爆香炒
過,一路食一路小酌幾杯😋正

鹽燒雞膝軟骨

汁燒墨魚咀🦑 (兩本)$90

汁燒墨魚咀

華味鳥鹽燒雞皮 🐥(兩本)$80
雞皮燒得好香脆,油脂分布都幾平均,唔會太肥,配埋杯酒就最爽

華味鳥鹽燒雞皮

汁燒墨魚咀
華味鳥鹽燒雞皮
黑松露安格斯稻庭烏冬
2021-07-02 207 views
好耐都冇去過居酒屋,上網見到呢間居酒屋裝修好用心,好有日本嘅氣氛,所以就同朋友一齊去呢間一路吹水一路食嘢。呢度有幾款日本酒提供,店員就介紹話寫樂呢支酒味較重果香味~但不得不提啲茶杯幾小巧得來而且精緻,睇到都好想收藏啦🥰明太子雞翼 呢度嘅食物價格偏貴。雞翼入面大部份都係塞滿晒明太子,味道微辣,有粒粒分明嘅感覺,明太子塞入雞翼嘅配搭好看見,所以感覺新鮮啦!燒野菌三重芝士蛋餅 蛋餅上面鋪滿豐富既芝士,啲芝士甚至比起蛋餅仲更加有厚度添! 蛋餅咬落去細軟同Q彈~泡菜炒五花腩 五花腩切得好薄,食得多都唔會太Heavy,而泡菜都幾新鮮~ 蒲燒鰻魚飯 呢度嘅鰻魚份量都頗足,啲鰻魚皮質脆焦,食落去肉質鮮嫩同彈牙嘅,仲配埋濃厚嘅醬汁!都幾唔錯㗎

明太子雞翼

泡菜炒五花腩
五花腩切得好薄,食得多都唔會太Heavy,而泡菜都幾新鮮~

蒲燒鰻魚飯
2021-06-22 189 views
好耐冇去過棉登徑,今日同朋友收早經過這間居酒屋,感覺十分親切,可能太掛住日本了,梗係要入去試下啦!店內地方不算太大,裝修佈置都幾有特色,由於時間尚早,我哋就叫了一支清酒及一些日式地道 食物。這款清酒容易入口,感覺柔和及易飲,而且微酸香氣以及果香味馥郁。呢度都幾講究,店員準備了一盒清酒杯畀我哋選擇,店員巳準備冰凍清酒器皿盛上,入口透心涼!木魚紫菜蛋黃醬放在大阪燒上面,牛肉唔會太老 ,入口鬆化, 大阪燒煎得十分香脆。醃後仍保留鮮味,不會過鹹,入口爽口,用嚟送 清酒就最啱!清淡嘅豆腐配上木魚醬油加少少薑味,入口又幾清新。麻雀雖小,五臟俱全!芝士、蟹肉同埋蟹膏填滿成個松葉蟹蓋,食落口不但唔會太膩,反而食出有唔同層次嘅味道!芝士味十分濃郁,芝士迷必然首選,加上面頭放咗細細嘅蔥花,上枱熱辣辣,要小心辣親。

[安藝虎純米清酒]

[牛肉大阪燒]

[螢光魷魚漬]
醃後仍保留鮮味,不會過鹹,入口爽口,用嚟送 清酒就最啱!

[木魚醬油凍豆腐]
清淡嘅豆腐配上木魚醬油加少少薑味,入口又幾清新。

[三重芝士燒蟹肉松葉蟹蓋]
麻雀雖小,五臟俱全!

[燒野菌三重芝士蛋餅]