2021-04-19 863 views
the cafe is nicely designed with fascinating decorations 😍the vibes totally match with the atmosphere of the hotel ✨it’s a semi-buffet breakfast, you can firstly choose a main (from below) and enjoy the great variety of food from the buffet corner, eg fruits and breads egg white omelette -huge portion and well seasoned danish -crispy and crunchy 😀yogurt jar with berries and granola -it’s not too sweet👌🏻-a healthy option

egg white omelette

danish
-crispy and crunchy 😀

-it’s not too sweet👌🏻
-a healthy option
𝐇𝐨𝐬𝐭’𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟑𝟐𝟎 𝐟𝐨𝐫 𝟑 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢 𝘸/𝘏𝘦𝘪𝘳𝘭𝘰𝘰𝘮 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴、𝘗𝘢𝘳𝘮𝘢 𝘏𝘢𝘮前菜三選二 揀咗布拉塔芝士配車厘茄同Parma ham 🧀+🥓食落比較heavy 而且鹹香同帶少少奶酥味既cheese又幾夾 因為個cheese係比較杰身 食多會好膩 所以醃滇車厘子食落酸酸甜甜 可以balance一下整體既味道🤣評分: 8/10🌟𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘸/𝘍𝘦𝘯𝘯𝘦𝘭、𝘚𝘲𝘶𝘪𝘥 𝘐𝘯𝘬 𝘛𝘢𝘱𝘪𝘰𝘤𝘢 𝘊𝘳𝘢𝘤𝘬𝘦𝘳𝘴、𝘏𝘰𝘯𝘦𝘺 𝘔𝘶𝘴𝘵𝘢𝘳𝘥 𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨本身兩個都想叫呢款前菜 但諗住試多樣就叫咗一個姐~ 首先賣相算精緻 加咗墨魚汁脆米片令口感更加豐富 而honey mustard配油脂較重既煙三文魚會比較輕身 整體唔算太heavy😚評分: 9/10🌟𝐌𝐚𝐢𝐧𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘬 𝘉𝘰𝘶𝘳𝘨𝘶𝘪𝘨𝘯𝘰𝘯 𝘸/𝘚𝘵𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘉𝘦𝘢𝘯、𝘞𝘩𝘪𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘵𝘢𝘵𝘰 𝘔𝘢𝘴𝘩紅酒燉牛頰肉既sauce整得好濃 香得黎帶淡淡紅酒味 同個牛好match! 而牛頰肉用燉既方法煮 食落每

𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫

𝘉𝘶𝘳𝘳𝘢𝘵𝘢
𝘸/𝘏𝘦𝘪𝘳𝘭𝘰𝘰𝘮 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰𝘦𝘴、𝘗𝘢𝘳𝘮𝘢 𝘏𝘢𝘮

𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘴𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯
評分: 9/10🌟

𝐌𝐚𝐢𝐧

𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘬 𝘉𝘰𝘶𝘳𝘨𝘶𝘪𝘨𝘯𝘰𝘯
紅酒燉牛頰肉既sauce整得好濃 香得黎帶淡淡紅酒味 同個牛好match! 而牛頰肉用燉既方法煮 食落每啖都好淋身 好嫩滑 不過整舊牛頰肉份量都大 一個食會有啲單調 share食會較好 另外薯蓉係非常有驚喜 食落好creamy又有滑身 而且個調味剛好 加埋個sauce食更有層次感 唔錯🥳
評分: 9/10🌟

𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘶𝘮 𝘉𝘢𝘳𝘣𝘦𝘤𝘶𝘦 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘙𝘪𝘤𝘦
呢個神級叉燒飯都幾出名 平時唔食燒味飯既我 難得都想試下😂 首先一黎到見到啲材料好豐富 而且叉燒味超香🤤 蜜汁叉燒大概有4大舊 每舊個邊都燒得香味 而且充滿蜜汁 食落甜甜地 入面既肉質好淋 好易咬 加埋蛋汁同豉油飯一齊食就更加正 值得一試😋
評分: 10/10🌟

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭

𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘍𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵
食到呢度已經好飽hahaha 不過呢個黑森林蛋糕食落唔甜 外圍既朱古力片用咗dark chocolate整成🍫 入面既蛋糕層用上糖漬櫻桃同黑朱古力海綿蛋糕 兩者夾埋一齊有好香濃既朱古力味 蛋糕都好濕潤 比想像有驚喜🤩
評分: 9.5/10🌟

𝘞𝘩𝘪𝘴𝘬𝘦𝘺 𝘉𝘢𝘣𝘢 𝘊𝘢𝘬𝘦
對比黑森林 個人更加鐘意呢個whiskey baba cake 佢係由一層雲尼拿既cream加沉過whiskey既蛋糕而整成 食落係有一陣好香既whiskey味 雖然酒香重但絕對唔難入口 夾埋雲尼拿既cream一齊食 可以中和whiskey既味道 即使唔鐘意飲酒既朋友都值得一試 非常特別🥰
評分: 10/10🌟
———————————————————————
Holt’s Café (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
𝐇𝐨𝐬𝐭’𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡
𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘶𝘮 𝘉𝘢𝘳𝘣𝘦𝘤𝘶𝘦 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘸/𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘶𝘮 𝘉𝘉𝘘 𝘗𝘰𝘳𝘬, 𝘖𝘳𝘨𝘢𝘯𝘪𝘤 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨 𝘑𝘢𝘱𝘢𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘙𝘪𝘤𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘈𝘨𝘦𝘥 𝘚𝘰𝘺 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘍𝘰𝘳𝘦𝘴𝘵 、𝘞𝘩𝘪𝘴𝘬𝘦𝘺 𝘉𝘢𝘣𝘢 𝘊𝘢𝘬𝘦
𝐇𝐨𝐬𝐭’𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 $𝟑𝟖𝟎 𝐀 𝐋𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐞𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘦𝘯𝘦𝘥𝘪𝘤𝘵, 𝘕𝘰𝘳𝘸𝘦𝘨𝘪𝘢𝘯 𝘰𝘳 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘦𝘯𝘵𝘪𝘯𝘦 𝘸/𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯、𝘗𝘰𝘢𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨、𝘌𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩 𝘔𝘶𝘧𝘧𝘪𝘯、𝘏𝘰𝘭𝘭𝘢𝘯𝘥𝘢𝘪𝘴𝘦 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦首先每人可以揀一款主菜 有中西式 鹹同甜 都算多花款🤣 咁我就揀咗egg benedict 個份量係比正常既細 但加埋車厘茄同自助既沙律、包點、水果都一定夠飽 食咗士多啤梨乳酪同丹麥酥都唔錯 生果都算新鮮 仲有健康既木瓜同西柚添!講返呢個benedict就不過不失 冇話好驚豔同特別喇😹 評分: 7.5/10🌟𝐓𝐰𝐨 𝐒𝐢𝐝𝐞 𝐃𝐢𝐬𝐡𝘊𝘰𝘯𝘥𝘦𝘯𝘴𝘦𝘥 𝘔𝘪𝘭𝘬 𝘉𝘶𝘯 係酒店既早餐竟然見到豬仔包🤩 仲要加巨量煉奶 正到!不過唔知係咪太快黎又太多野食既關係 食佢既時候已經凍咗 食落有啲硬 咬咬下都好攰 感覺一般😂評分: 6/10🌟𝘚𝘢𝘶𝘵𝘦́𝘦𝘥 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮炒磨菇同benedict裝埋一齊 食落都幾香口 而且唔會好油 不過份量就唔算多 作為一個side dish就有啲唔抵🥵評分: 8/10🌟𝐂𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 $𝟑𝟖𝟎

評分: 6/10🌟

𝘚𝘢𝘶𝘵𝘦́𝘦𝘥 𝘔𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮

𝐂𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧 $𝟑𝟖𝟎

𝐀 𝐋𝐚 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐞

𝘌𝘨𝘨 𝘉𝘦𝘯𝘦𝘥𝘪𝘤𝘵, 𝘕𝘰𝘳𝘸𝘦𝘨𝘪𝘢𝘯 𝘰𝘳 𝘍𝘭𝘰𝘳𝘦𝘯𝘵𝘪𝘯𝘦 𝘸/𝘊𝘰𝘰𝘬 𝘏𝘢𝘮、𝘗𝘰𝘢𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘌𝘨𝘨、𝘌𝘯𝘨𝘭𝘪𝘴𝘩 𝘔𝘶𝘧𝘧𝘪𝘯、𝘏𝘰𝘭𝘭𝘢𝘯𝘥𝘢𝘪𝘴𝘦 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
男朋友就揀咗ham 味道其他都冇太多分別 不過muffin整得外脆內軟 而且個poached egg都好流心 啲蛋汁加埋個鬆餅一齊食就更加match🤪
評分: 7.5/10🌟

𝐓𝐰𝐨 𝐒𝐢𝐝𝐞 𝐃𝐢𝐬𝐡

𝘚𝘪𝘶 𝘔𝘢𝘪 𝘸/𝘚𝘵𝘦𝘢𝘮𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘢𝘯𝘥 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘋𝘶𝘮𝘱𝘭𝘪𝘯𝘨
燒賣就一共三粒 細細粒都好夠食 而豬肉同蝦肉係打勻咗 所以唔食蝦既我就冇得分開啲蝦肉🥺 不過偷食咗半粒都冇事haha 食落皮薄 豬肉都好香 而且唔油 比想像中好食 都算唔錯🥰
評分: 8.5/10🌟

𝘓𝘰 𝘉𝘢𝘬 𝘎𝘰 𝘸/𝘗𝘢𝘯 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘛𝘶𝘳𝘯𝘪𝘱 𝘊𝘢𝘬𝘦, 𝘟𝘖 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦
蘿蔔糕就有兩大舊 每舊都煎至金黃色 賣相都算係唔算 食落唔算太粉 而且有啲XO醬做調味 令個味道冇咁單調 整體都ok可以接受
———————————————————————
Holt’s Café (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧
𝐂𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧
2021-04-04 1319 views
不嬲都有聽過Holt’s Cafe 係Rosewood酒店嘅茶餐廳,見到dining city restaurant week有Offer, $398一位就嚟試吓。好彩冇平時特登就嚟食,如果唔係更加失望。其實環境唔錯,冇乜海景睇但係樓底都算高己有空間感。首先泥個Burrata芝士,其實係一間酒店嘅西餐食Burrata我要求真係會好高。一切落去成嚿芝士都係好硬,但得來味道唔係好夠。好在啲蕃茄尚算鮮甜。呢個三文魚就好味嘅,雖然薄身但係加埋檸檬汁都好開胃。呢個係一個中湯,酸辣湯,佢話係海鮮啦但係我就係食到類似鯪魚球或者魚蛋質地嘅魚塊,如果你當係八方雲集嘅酸辣湯冇咗啲豬紅咁嘅味呀。其實算唔錯嘅西湯有蘑菇湯,我會話蘑菇味唔算濃亦都唔算傑。我覺得個中湯比較出色!跟住到個signature嘅龍蝦意粉,我落單嘅時候個侍應話會辣辣地,但係我就唔覺得佢辣。如果你本身鍾意飲龍蝦湯,佢呢個意粉都非常重龍蝦湯味。都有好大份量嘅龍蝦肉,可以一試。不過個pasta偏硬少少,不過可能係我自己食唔慣。到咗呢個要加$30食嘅牛扒,叫左medium。佢係一塊好令人失望嘅牛扒,一切落去發牛扒好多水,唔係肉汁嗰啲水而係似def

其實環境唔錯,冇乜海景睇但係樓底都算高己有空間感。

Burrata

Salmon  Gravlax

呢個三文魚就好味嘅,雖然薄身但係加埋檸檬汁都好開胃。

Hot  &  Sour  Seafood  Soup

Mushroom  Soup

Lobster  casarecce

Steak  and  chips

到咗呢個要加$30食嘅牛扒,叫左medium。佢係一塊好令人失望嘅牛扒,一切落去發牛扒好多水,唔係肉汁嗰啲水而係似defrost得未夠既溶雪水。因為一咬落去成口都係水,其實食唔到塊牛扒嘅味。薯條係麥當勞嘅薯條,其實個感覺好似自己煮更加好味。

最後係Butterfly Room嘅甜品,朱古力合桃批係好味嘅,另外一個係藍莓撻就普普通通啦。

你可能話係因為restaurant week 將貨就價所以啲嘢食普通,但係我覺得作為一間備受吹捧嘅酒店冇理由serve呢啲咁嘅質素嘅嘢食比客人。我食完今次根本冇可能返轉後俾正價食多一次。

Salmon  Gravlax
2021-04-02 953 views
再去Holts cafe 食午餐,约300元的午餐有餐前包,前茶,主菜,甜品和饮品,以其食物质素,环境及服务,一点也不贵。 餐前包一定提荐软包,内软及充满牛油香。 是日餐汤为蘑菇汤,很浓,主茶选择了鲈鱼,有点失望,鱼肉有点过老不够滑,皮淋了汁后不够香脆。 不过今天的主角是甜品心太软。 一上台已经闻到香香的朱古力味,切开随即见一中坑朱古力流心,尝一口便知是高于70%的黑朱古力而且优质,甜品外脆内软,温度刚好,伴碟的奶油打 得香滑,有阵阵柚子和云喱嗱味,最后食带给口腔一片清新。 餐饮继续叫涷柠茶,茶底有EarlGrey 味,完美的一餐。
  • 餐前包
  • 心太軟
2021-04-01 753 views
事隔幾個月再重臨呢間餐廳,服務同埋食物質素都強差人意,短期之內都唔會再嚟啦。服務質素好係我之前成日幫襯嘅原因,不過今次隔咗幾個月再嚟,已經唔同晒啦!服務質素強差預期,之前都會有特定嘅侍應服務某張枱,不過今次安排唔同咗,次次都唔同人,仲要嗌極都冇人,真心失望。食物質素亦都大不如前,只係普通到唔可以再普通嘅西餐。Burrata 正常發揮,蕃茄幾新鮮。蘑菇湯都係正常發揮,幾香濃。蝦多士香脆唔油膩。牛扒都係正常。薯條調味重手左,好鹹。甜品係敗筆,太甜。walnut tart啲nuts有陣益味。

食物質素亦都大不如前,只係普通到唔可以再普通嘅西餐。

Burrata 正常發揮,蕃茄幾新鮮。

蘑菇湯都係正常發揮,幾香濃。

蝦多士香脆唔油膩。

牛扒都係正常。薯條調味重手左,好鹹。

2021-03-31
$700 (Dinner)
2021-03-10 1366 views
Rosewood staycation package 包左holtscafehk lunch set Lunch menu選擇唔多 可能係staycation package 將貨就價個餐仲包左杯香檳6星級酒店餐廳嘅西餐沙律竟然係咁普通 最失望係呢個沙律另外一個沙律好d 有蕃茄開胃 但個cheese太多比較好食係松露醬烤雞 雞肉都算幾滑同埋香仲有個薯仔粉團 一句講哂 面粉 個汁係酸酸地幾開胃嘅 同埋好飽肚最後個甜品 raspberry個個好味 另一個就得個甜字 個底應該有d d 柚子味不過都唔好對佢野食有太大期望 快d食完快d上房打卡啦

個餐仲包左杯香檳
6星級酒店餐廳嘅西餐沙律竟然係咁普通 最失望係呢個沙律

另外一個沙律好d 有蕃茄開胃 但個cheese太多

比較好食係松露醬烤雞 雞肉都算幾滑同埋香

不過都唔好對佢野食有太大期望 快d食完快d上房打卡啦
Lunch
2021-02-24 1220 views
🪟餐廳裝修風格像現代和古典的結合,黑白的牆壁和餐桌,加上挑高的天花,皮革坐椅,餐桌之間有足夠的跨離,天花吊燈、壁燈,黃白燈交替使用,花卉裝飾、牆壁小擺設,奢華中帶點新派,加上戶外光線照進餐廳,給人明亮舒適的感覺。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🎎服務員的制服簡潔漂亮,同樣給人一種專業和時尚的感覺,與餐廳的氣氛呼應。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🎏住宿一晚送兩客指定午餐,前菜和主菜均有選擇。🥗前菜分別為🥬菜沙律和🍅蕃茄芝士。前者清爽後者芝士味濃口感軟滑,二人分享可嘗試兩款新鮮的沙律。服務員亦會主動提供餐碟供分享。🍽主食點了🍗烤雞🥔薯蓉唔薯蓉口感幼滑帶點牛油香味;烤雞外皮香脆,配上漿汁提升味道,雞肉則是偏硬,不是太合口味😅。🥧甜品是這頓飯最出色之處😄:🍾威士忌蛋糕:面層帶果香忌廉配底層鬆軟蛋糕,蛋糕經威士忌甜酒浸泡,令蛋糕帶多了一種濕潤的口感,蛋糕沒有被酒味蓋過,更帶有酒甜的味道,這款很特別。🌰焦糖榛子撻:滿滿的榛子舖滿撻內,並以榛子蓉填滿撻內空間,面層再以焦糖覆蓋,再加一球榛子慕絲,榛子撻富濃濃的榛子粒和榛子味,充滿口感。兩款甜點都不太甜,吃了不會有罪惡感😂。~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🎏住宿一晚送兩客指定午餐,前菜和主菜均有選擇。
餐包、菜沙律、芝士蕃茄
🥧甜品是這頓飯最出色之處😄:
兩款甜點都不太甜,吃了不會有罪惡感😂。
烤雞配薯蓉、威士忌蛋糕、焦糖榛子撻

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🎐符合現代人的飲食文化,服務員貼心的服務,優雅的環境,水準之上的食物,整個用餐體驗令人感到舒適愉快💖。
餐包、菜沙律、芝士蕃茄
烤雞配薯蓉、威士忌蛋糕、焦糖榛子撻
2021-01-16 1989 views
一般來講,呢一度好多時都係我哋,諗唔到食咩,就會嚟食嘅餐廳。老實講,呢度嘅選擇唔多,但係menu每一個選擇其實都可以試!今次試 龍蝦意粉,叉燒飯,同埋炸雲吞。簡單講,三樣嘢都好好食,六百幾蚊兩個人食,好飽,基本上連個餐包都食唔晒!食完睇返呢度啲人嘅comment先知原來佢個叉燒飯係幾出名,的而且確係真材實料,叉燒好甜好淋,啲肉唔會好柴,更加唔似另外嘅一啲comment話個叉燒唔好食又話啲飯凍!(補充一點,如果你真係食咗一碗凍嘅叉燒飯,啲肉又柴又硬,嗰度嗰啲職員係可以幫到你嘅,咁當然你唔好食到最後一啖先話俾人聽叉燒飯凍啦!)龍蝦意粉,基本上佢嘅龍蝦係的而且確少咗啲,不過非常稱讚嘅係佢嘅意粉!好煙銀,好有咬口,但係唔係未熟透果一種!佢個汁我覺得有啲濃不過唔係咸!佢個份量雖然睇落唔係好多但係因為啲意粉其實係幾「溜」,所以如果一個人食晒都會幾多!anyway ,每個人嘅胃口都唔同可能我真係太細食啦⋯⋯哈哈哈😄炸雲吞真係冇得彈,勁脆,裏面啲蝦肉真係成隻蝦,冇揸流攤!如果唔係要貪靚,要打卡,為咗食物質素,嚟呢一間酒店,呢一個餐廳,食返一啲比較真實嘅食物,其實我覺得抵啲!起碼飽肚之餘,用餐環境又比較
今次試 龍蝦意粉,叉燒飯,同埋炸雲吞。
炸雲吞真係冇得彈,勁脆,裏面啲蝦肉真係成隻蝦,冇揸流攤!
如果唔係要貪靚,要打卡,為咗食物質素,嚟呢一間酒店,呢一個餐廳,食返一啲比較真實嘅食物,其實我覺得抵啲!起碼飽肚之餘,用餐環境又比較舒服,唔會好嘈!
當然每間餐廳嘅飲品都會比較貴所以我嚟呢度真係為咗食嘢!70幾蚊嘅一杯regular coffee 我就會留返,食完先落去% 買嚟飲!🤣
2021-01-16
$300 (Lunch)
2021-01-03 1454 views
所謂出名的义燒飯未有一般燒味茶餐廳的水準,飯只是微暖,义燒亦偏鞋,在寒冷的冬天下用$180,來一碗只微暖的飯,就算環境裝修得幾華麗,感覺都不會良好。侍應的水準亦有侍改善,我order 了义燒飯後,侍應便把枱面上的筷子收咗,只留下刀义,天呀!他們連食中餐飯是用筷子而不是刀义也不知道嗎?咖啡味道亦只是一般,飲了一半也不想飲下去,糖甖內只提供一包代糖,代表他們沒有常常檢查供應量。洗手間的標記亦不清晰,男女廁都是一個差唔多的小標誌,好容易便會搞錯。
2021-01-02
Lunch
2020-12-30 6023 views
🌹閨蜜聖誕前聚餐,選了想去耐的瑰麗酒店,揀選了Holt’s Cafe的中式下午茶,今次可順便參觀一下好評美麗的酒店。🌹Tea set 二點半開始,我們準時到達,坐下選了茶,等待食物上枱,餐廳環境設計時尚,舒適,拍照很適合,一路拍照,食物開始上桌,先來點心,不是一併出來感覺不好,似去飲茶多過high tea!🤭5🌟滿分月光日茶🌟最基本的茶壺🫖欠奉,冷飲魚子醬蝦餃🌟🌟暖蝦餃,味道一般紅燒鮑魚燒賣🌟🌟暖燒賣,味道一般懷舊蝦多士🌟🌟這個唯一熱的,香口西班牙黑毛豬义燒酥🌟🌟餡料少,不鬆化燕窩蛋撻🌟冷冷的蛋撻驢打滾🌟味道偏甜,份量少楊枝甘露🌟🌟🌟這個稍為似樣,因為是凍食🤣個人評分食物💙💙服務💙💙(5星酒店似普通餐廳服務)環境💙💙💙衛生💙💙💙抵食💙回頭率💙加評:因為下午茶食不飽,點了神級义燒飯,的確好吃,$180值此價!🌟🌟🌟🌟個人覺得酒店美麗,只是選錯中式下午茶,有機會再試Rosewood Hotel其他餐廳!

5🌟滿分

月光日茶
🌟
最基本的茶壺🫖欠奉,冷飲

魚子醬蝦餃

驢打滾
味道偏甜,份量少

楊枝甘露
🌟🌟🌟
這個稍為似樣,因為是凍食🤣

個人評分

食物💙💙
服務💙💙(5星酒店似普通餐廳服務)
環境💙💙💙
衛生💙💙💙
抵食💙
回頭率💙

2020-12-23
$844 (Tea)
2020-12-24 1080 views
今天冬至,限聚令不能夠堂食晚餐,下午放假去食下豪一豪,午餐有餐牌和set lunch,種類有中式酒樓碟頭飯或西式正常意大利法國餐,叫了一個牛額肉,牛他他和煎爐魚,味道濃,份量夠,餐包則做,好好感受平靜中的冬至聖誕飯。
2020-12-22
$600 (Lunch)
2020-12-23 741 views
想在香港尋找聖誕節氛圍, 所以出發到Rosewood Hotel來一趟Staycation! 我預定的Package包一份晚餐及一份早餐, 今天和大家推介Holt’s Cafe的早餐是一百分! 每位客人都可以選擇一款主食及兩個配菜, 我選擇了Egg benedict with salmon, 薯餅以及蘑菇! 在英式鬆餅上放上流心蛋, 配三文魚非常飽肚, 薯餅也香脆好吃!! 餐飲方面既有咖啡跟果汁! 外面還有semi buffet呢, 有很多新鮮水果, yogurt, pancake等, 大滿足❤️
2020-12-20
Breakfast
2020-12-04 761 views
昨晚去左同一餐廳晚飯, 今早stsycation 包早餐, 都係喺holts cafe 享用每人揀一款主菜, 兩款配菜, 一杯飲品.waiter 仲問要唔要juice, 好貼心.等緊主菜期間, 出去自助區拎野食, 有好多pastry, 麵包, 好靚呀🤩好吸引!仲有乳酪.我揀左西式早餐, 要egg benedict, 蘑菇, 茄汁豆, egg benedict 做得幾靚, 配有波菜👍🏻朋友揀中式, 要鮑魚粥, 燒賣, 蘿蔔糕, 點心味道一流👍🏻2杯咖啡, 普普通通我地仲拎左麵包, 蛋糕, 煙三文魚, granola, 水果杯, 好精緻.蛋糕不話過不失, 可以省卻.食到好飽呀☺️☺️☺️

每人揀一款主菜, 兩款配菜, 一杯飲品.
waiter 仲問要唔要juice, 好貼心.

等緊主菜期間, 出去自助區拎野食,
有好多pastry, 麵包, 好靚呀🤩好吸引!

仲有乳酪.

2杯咖啡, 普普通通
蛋糕不話過不失, 可以省卻.

食到好飽呀☺️☺️☺️
Breakfast
staycation 包左3道菜嘅晚餐order 後, 送上餐前麵包, 其中一款好硬👎🏻 只提供牛油, 無olive oil加醋😔前菜我揀左水牛芝士, 份量好足, 奶味好香濃, 非常好味!朋友揀左煙三文魚朋友前菜揀左豬扒, 係有骨豬扒, 肉質鮮嫩👍🏻主菜我揀左牛面脥配豆同薯蓉, 牛面脥煮到好軟, 好入味, 薯蓉好smooth, 正👍🏻waiter 突然拎左兩件餅俾我地, 無問過我地口味嘅喜好, 又無得選擇口味, 感覺唔夠細心. berry 同無花果我都唔鍾意食🙈😣整體食物不錯, 環境昏暗優美, 但服務唔夠貼心.
staycation 包左3道菜嘅晚餐

餐前麵包

前菜我揀左水牛芝士, 份量好足, 奶味好香濃, 非常好味!

芝士

朋友揀左煙三文魚
煙三文魚

朋友前菜揀左豬扒, 係有骨豬扒, 肉質鮮嫩👍🏻
豬扒

牛面脥

整體食物不錯, 環境昏暗優美, 但服務唔夠貼心.
芝士
煙三文魚