2023-08-07 28 views
soho 差不多近PMQ有間酒吧,happy hour有draft beer, bubble wine and cocktail, 亦有佐酒小食。酒吧唔算大,有幾張木枱木凳,原來 small bites 都有10款選擇,包括 beef taco,cauliflower。taco 係辣辣哋,有洋蔥同綠色醬汁混合起來,幾refreshing。cauliflower 有lemon yoghurt 幾濕口,最快食晒。cocktail caprioska 酸酸地有好青檸,飲完開胃繼續食pasta。意粉係蒜蓉香蔥炒,質地非常煙韌,加上pan fried salmon 好滿足。
2023-08-05 16 views
今晚去中環蘇豪區行街,見到這間酒吧幾有特色,便決定入去吃晚餐。見到個環境真係好特別,每一處都是打卡位。cauliflower ($98):有椰菜花,孜然,石榴和乳酪,我也是第一次吃這個配搭,非常新鮮和有特色。少少酸酸地幾開胃,椰菜花煮得夠淋唔會生,不錯。Prawn 🍤 Taco 2pcs($98): Taco皮幾軟熟,又香口,蝦肉爽口彈牙,配埋參巴醬和牛油果🥑醬,又真係幾特別,再和上青檸汁,更加清新。OX tongue Macaroni ($138):牛脷,番茄和帕爾瑪乾酪通粉,牛脷肉好香好淋,又夠滑,一點都不韌,然後番茄🍅本身就同牛脷就好夾,帕爾瑪乾酪亦好香的奶味又幾正。Roasted chicken ($188): 個雞燒得非常香脆!很好吃,雞肉嫩口,不會韌,加埋檸檬汁又幾香。餐飲選了杯Mocktails: 西瓜味,幾特別,淡淡的香味,不錯。

見到個環境真係好特別,每一處都是打卡位。

cauliflower ($98):

OX tongue Macaroni ($138):

今晚係港島區想搵下好西食,黎到呢間位於蘇豪區伊利近街既Fusion餐廳。因為有半山扶手電梯連接,其實唔會太遠,中環街市上去都係大約五分鐘。餐廳好創新,主要食墨西哥菜,同時mix and match港式 x 墨西哥風,無論環境同菜色都幾有特色同玩味。 HFC Holy Fried Chicken 🍗 呢碟炸雞超正👍🏻👍🏻炸雞脆卜卜,切開超多肉汁。自家制既四川辣醬唔係好辣,反而令雞件更出味。整體非常香口脆可口。 伴碟嘅Yogurt青瓜又令成件事清爽啲,好好味Beef Taco $98 牛肉taco有好多牛肉粒!牛肉粒都幾大粒,咬落好有彈性。香料味好出而又唔會over😀sambal同墨西哥牛油果醬,再加洋蔥香菜增加香味同口味,唔錯Cauliflower $88 由檸檬乳酪醬同孜然粉做醬汁的椰菜花。呢個fusion菜好有feel, 再有杏仁片同石榴粒增加口感,酸酸甜甜的,幾開胃Seafood Linguini $168有驚喜喎🤤!係好新鮮的帶子,青口新鮮到滑入喉嚨,蝦都好大隻爽口。扁意粉唔會太淋身Keep到口感,本身的蒜同洋蔥碎令意粉更香味,加埋芝士絲簡直一流👍🏻好得Apple Spritz

HFC Holy Fried Chicken 🍗

Beef Taco $98

Cauliflower $88

Seafood Linguini $168

Apple Spritz 🧃

嗌左2個酒精飲品, 一個係氣泡水帶加蘋果味。蘋果味唔係好出,淡淡的酒味似飲汽水。

另一罐的cocktail係芒果加椰子味Vodka. 都係芒果味唔太出,反而椰子味幾出,甜甜的又夠氣,Cheers~🍸🍹

2023-08-01
2023-07-31 26 views
蘇豪區一帶眾所週知有吾少酒吧、西餐廳林立,一間叫Holy Eats嘅西餐廳吸引人注意,個名又玩味,中文名叫好易食又幾盞鬼😂環境充滿藝術氣息🎨識欣賞嘅客人更可以購買戈度嘅畫像。第一道菜系PRAWN TACO,有sambal、guacamole、洋蔥🧅Sambal系印度或南亞地區煮食方法之一,由各種蔬菜、水果製成。Guacamole就由牛油果🥑洋蔥🧅蕃茄🍅紅椒🌶️製成,各種材料混合酸味非常強烈,混合蝦肉同taco一齊食頗有異國風味。炸雞都要成百幾蚊?一定有佢原因🐔原來系由餐廳自己製成嘅醬汁,由食油、醋、香草等材料製成,有啲似食pasta戈啲蕃茄海鮮意粉嘅汁,酸味明顯但冇上一款菜式咁勁,有少少辣。相信冇乜餐廳會有呢道菜,但又幾啱香港人口味,系炸肉餅裡面有好多粒小磨菇🍄外皮脆炸得十分香口,小磨菇系濃濃野菌香氣。海鮮扁意粉都好有驚喜!有青口、蝦肉🦐帶子,幾樣都好新鮮,之前喺某啲西餐廳食到質素吾好嘅青口,喺呢度重拾到對食青口嘅勇氣😂帶子細細粒又冇腥味。
環境充滿藝術氣息🎨識欣賞嘅客人更可以購買戈度嘅畫像。
PRAWN TACO
HOLY FRIED CHICKEN

MUSHROOMS CROQUETTES
MIXED SEAFOOD LINGUINI
2023-07-26
$280 (Dinner)
PRAWN TACO
HOLY FRIED CHICKEN
MUSHROOMS CROQUETTES
MIXED SEAFOOD LINGUINI
2023-07-30 22 views
⭐Holy eats(中環)⭐位於中環soho 區Peels street 上層既holy eats,係一間新開食fusion 菜既酒吧餐廳。 之前去過吱吱朕( 係同一個老闆開既分店) , 果到既串燒同雞尾酒yuzu sprites 都好唔錯, 分店應該都唔差得去邊。呢到既裝修好特別, 有對街既座位, 充滿藝術氣息既塗鴉,尤其係個廁所一定要參觀下。餐牌今日叫咗雞尾酒Yakult Martini, 講真有少少失望,感覺好似飲咁益力多咁,冇咩酒味, 亦冇咩特別。反而食物方面有啲驚喜。⭐ Cauliflower ⭐首先講下最鍾意嘅菜式Cauliflower, 加咗酸乳酪,紅石榴粒,杏仁片,孜然,充滿地中海特色,顏色豐富。加上廚師大火炒過, 超有鍋氣,酸酸甜甜味道既椰菜花十分特別。⭐Prawns Taco⭐蝦沙律墨西哥夾餅亦係我另一最愛, 色彩繽紛嘅夾餅,裏面有健康嘅配料,蝦肉好多,仲有牛油果,parsley 等等既配料, 夾餅皮脆香烤味道濃郁, 加上青檸汁,畀人清新感覺。⭐aglio olio⭐稍嫌少少油膩, 畢竟係用蒜蓉橄欖油整,辣椒辣度啱啱好。⭐ Half roasted chicke
⭐Holy eats(中環)⭐

餐牌

反而食物方面有啲驚喜。

⭐ Cauliflower ⭐

⭐Prawns Taco⭐

⭐aglio olio⭐

稍嫌少少油膩, 畢竟係用蒜蓉橄欖油整,辣椒辣度啱啱好。

⭐ Half roasted chicken⭐

磨菇又香又爽口。 雞塊稍有點燒焦,所以有啲苦澀。

個裝潢真係別具特色

2023-07-29 21 views
呢間餐廳位於soho區 見到門口都已經覺得係非常之有特色😍😍餐廳裝修都好得意好獨特 牆上面掛咗好多唔同風格嘅畫 I like it~🥰🥰Beef taco 我最鍾意食呢個 個汁好濃好特別 薄餅煎得啱啱好 配埋唔同香料一齊食👍🏽👍🏽呢個必叫😋😋😋Holy fried chicken有少少辣 外邊好脆 亦都有好多汁👍🏽👍🏽👍🏽Caesar salad上邊鋪滿晒芝士碎 好開胃 唔經唔覺就食晒成盤🥰🥰🥰Mussels每隻青口都好大粒 好鮮 湯底好惹味 另外車後數量都幾多食極都仲有咁👍🏽酒精飲品係果汁味 好易入口 唔係好飲酒都OK👍🏽西瓜味嘅Cocktail 幾特別😍呢度係一個好適合同朋友嚟傾偈飲酒嘅地方👍🏽👍🏽👍🏽

Beef taco

酒精飲品
係果汁味 好易入口 唔係好飲酒都OK👍🏽

西瓜味嘅Cocktail 幾特別😍

呢度係一個好適合同朋友嚟傾偈飲酒嘅地方👍🏽👍🏽👍🏽
SoHo區有唔少特色嘅酒吧❤️咁啱呢間嘅門口就好吸引好有性格🎨 氣氛帶點藝術風有點墨西哥神秘的感覺🇲🇽 食物整體比較惹味配上酒感覺一流🍺 氣氛就輕鬆放工嚟飲吓嘢唔錯🌤️⭐️ HFC Holy Fried Chicken 🍗 而家制既醃醬帶點椒鹽味🌶️配上四川辣醬整體感覺好香口🏮 伴碟嘅青瓜絲增強了清爽感🥒⭐️ Aglio Olio 🍝簡單用咗芫荽同蒜片調味🧄已經有豐富嘅香味🩷比起傳統嘅意粉多咗一份鑊氣同埋惹味🔥⭐️ Mushroom Croquettes 🧆香濃嘅蘑菇味入口非常Creamy 🍄仲加咗好多Parmesan Cheese碎非常鹹香🧀️⭐️ Spring Rolls 🫔喺港式嘅春卷上面更加Elevate的程度👍🏻 蘑菇豆腐等有爆餡嘅效果😋 配上Chili Aioli既辣度剛剛好⭐️ Splendid Agave Paloma Spritz 🧃清爽嘅氣泡水帶上酸甜嘅柚子味🍊 剛好中和了炸物嘅油膩感🤣⭐️ Yakult Martini 🍼以經典嘅益力多口味為基本🩷 甜度高容易入口好岩呢間店玩味嘅Vibe👶🏻
HFC Holy Fried Chicken
Spring Rolls
Splendid Agave Paloma Spritz
Yakult Martini
2023-07-27 18 views
之前經過嗰時見餐廳裝修幾得意,一直都好想試吓~ 今晚趁男友早收工唔太攰,就捉咗佢去飲兩杯因為我哋係閑日大約7pm到,以酒吧黎講時間尚早所以唔算太多人~ 首先我哋叫咗兩杯嘢飲,不過因為花多眼亂唔知叫咩,我哋就叫Bartender隨心調兩杯酒俾我哋,估唔到都幾啱我哋口味,我嗰杯係citrus味酸酸甜甜幾開胃,另一杯男友話都係清新嘅果味飲落唔錯,為呢個晚餐開咗個靚頭餐廳主打都係fusion菜,我哋叫咗牛肉taco, 炸蟹餅,餃子,蒜油意粉,仲有店員推介嘅乳酪汁點椰菜花,我哋都係第一次試,估唔到味道幾夾幾特別另外我哋都好鍾意個炸蟹餅同西多士,勁多蟹肉爆出嚟好滿足,西多士味道好特別,係焦糖味,唔係平時食開嘅糖漿,估唔到好好味超夾總括嚟講餐廳暗暗地氣氛幾好,食物特別得來都幾好食,幾適合情侶約會
2023-06-15
$250 (Dinner)
位於SOGO區比較靠近上環的餐廳,從門口望入去有別於西餐的高級菜,感覺比較輕鬆自在,店內裝修係一啲紋身圖紙,聽店員講話老闆係紋身師傅,難怪店入面都係好有特色既擺設同裝飾,無論牆身、枱櫈同環境同幾岩打咭,除左食物,呢度仲有酒飲,我去既時候比較早本來冇乜人,後尾慢慢愈黎愈多外國人黎飲野, 成個氣氛又另一番風味!Cauliflower $88 睇餐牌表示係由檸檬乳酪、孜然同石榴組成,上枱初時仲諗住孜然溝石榴有啲怪,點知入口就發現自己錯了,以開胃前菜黎計呢個係出色以上,平時既孜然粉實係加落炸野辣野到,呢次撈落石榴同梛菜花到成件事好特別好開胃,黎到必食飲品- 檸檬汁及Honeysuckle Natural Fruit Seltzers由於我唔好酒精,就叫左個檸檬汁,入口清爽,酸度適中,唔錯;而女友既少量酒精飲品佢都覺得易入口,當小品而嚐幾好Beef Taco$98Taco係墨西哥既食品,呢個一口牛肉Taco Feel到佢用心還原風味既精粹,肉汁鮮甜配上洋葱同上網查過叫阿根廷青草醬既汁,主菜之前又係一道推介菜Pan Fried Salmon$188簡單一舊三文魚配合西蘭花以及獨特既醬汁,熱辣辣咁入

Cauliflower $88

Beef Taco$98
Pan Fried Salmon$188
簡單一舊三文魚配合西蘭花以及獨特既醬汁,熱辣辣咁入口已經吸引,咬落去三文魚煎得外面脆脆,冇破壞到入面既厚實,成份三文魚慢慢食明明唔大份但都開始飽飽地

Crab Cake$128
蟹餅本身唔係話非常特別,原來係要配合他他醬同梨醬,兩個一齊入口既時候先係完美既組合,食得出廚師有慢慢落足心機烹調,每一啖蟹餅都要撈埋個醬一齊食先會將開心昇華

French Toast$88
法蘭西多士茶餐廳就食得多,呢間舖頭將一件西多玩味到變左包底之餘,再夾左橙肉粒粒係入面,配合花生醬汁上枱,嘩!!好好味呀!!!!
2023-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-07-21 31 views
餐廳在中環蘇豪區,沿住半山扶手電梯上,很方便,環境氣氛唔錯,不停播住音樂,令人感覺輕鬆。餐牌全部都係墨西哥特色菜:Cauliflower椰菜花加左瓜子仁、石榴籽、檸檬汁一齊煮,配搭新穎,好特別。Mushrooms Croquettes薯餅煎到金黃色,外層酥脆,每一口都食到軟綿綿既蘑菇碎,頂部仲鋪滿芝士碎,非常惹味。Beef Taco (2pcs)墨西哥牛肉塔可餅,餡料好多,有切碎既洋蔥、香菜、番茄、檸檬汁調味,帶來清新既口感,適合作為開胃既前菜。Holy Fried Chicken炸雞好厚身,咬落去滿足到啖啖肉既口感,而且嫩滑juicy,加埋墨西哥菜不可少既辣醬,更加好食。Mixed Seafood Linguini什錦海鮮意粉有帶子、大蝦、青口,意粉煮得軟硬適中,吸收哂蒜蓉汁好香,同時又食到海鮮鮮味。French Toast花生醬淋滿在法式多士上面,非常可口。總結,餐廳食物即叫即整,我哋品嚐左一頓精采既墨西哥美食。

餐牌全部都係墨西哥特色菜:

Cauliflower
椰菜花加左瓜子仁、石榴籽、檸檬汁一齊煮,配搭新穎,好特別。

Mushrooms Croquettes

Beef Taco (2pcs)

Holy Fried Chicken

Mixed Seafood Linguini

French Toast
花生醬淋滿在法式多士上面,非常可口。

總結,餐廳食物即叫即整,我哋品嚐左一頓精采既墨西哥美食。

• MushroomsCroquettes
  • BeefTaco
  • HolyFriedChicken
  • MixedSeafoodLinguini
  • FrenchToast
  • CAULIFLOWER
2023-07-20 17 views
一見到好似酒吧咁嘅外表,環境有啲昏暗,牆上都掛咗好多唔同特色嘅中式畫。同埋有一個小酒吧枱,方便客人傾偈。播住輕快嘅西式音樂,感覺輕鬆。Mush Croquetts ($88)炸蘑菇餡餅,食落分量大,有啲飽肚。味道偏濃嘅蘑菇碎。外表唔算特別脆,不過味到容易入口。係開胃嘅小食。Mac Daddy & Cheese ($98)芝士通心粉,上邊有烤過脆脆嘅芝士粒,食落去唔會太膩,而且份量唔算大,兩個女仔都食得晒。Roasted Chicken ($188)份量頗多,有大大嘅雞腿肉,外皮煎得香脆,而且肉質鮮嫩。配上新鮮嘅檸檬汁,適合健身人士食用。Crab Cake ($128)係最鍾意嘅一度餸,一食落口有口感豐富,嘅蟹肉,而且外表香脆,同埋酸甜嘅沙律醬,博博好好食,打卡一流。HoneysuckleCaprioska兩款都係開胃同埋有點酸甜嘅酒精飲品,配上龍尾嘅煮食,特別開胃。入夜之後,音樂聲會越來越大,更加有酒吧嘅氛圍。適合一大班朋友來。

Mush Croquetts ($88)

Mac Daddy & Cheese ($98)

Roasted Chicken ($188)

Crab Cake ($128)

Honeysuckle
Caprioska

2023-07-20 36 views
中環墨西哥菜餐廳,有室內及室外坐位,環境佈置好有蘇豪區色彩。Mushrooms Croquettes:用料超足,每一啖都可以食到芝士同蘑菇既結合,香口得嚟又唔肥膩。Prawn Taco 2pcs:小小既青檸擠出新鮮既青檸汁,灑在入口前既蝦仁塔克餅上,充滿墨西哥風味。Fried Chicken:炸到外皮酥脆,內裡雞肉嫩滑,啖啖肉無骨,點埋墨西哥辣醬,好食到唔停得口。Lamb and Pork Kofta:肉丸係由羊肉和豬肉混合而成,比例剛好,有少許羊既羶味,濃濃既豬肉香味又唔會被蓋過,而且非常多肉汁質又有咬口,配埋切左絲既洋蔥、番茄、沙律醬調味,非常惹味。French Toast:法式土司甜品,蛋味濃郁,煎至金黃色,表面加左花生醬,為這餐飯劃上完美句號。Mocktails:自家製墨西哥無酒精既雞尾酒,混合青瓜糖漿、西柚、梳打水、薄荷葉、鮮榨青檸汁調製而成,好chill。總結,餐廳環境舒服,食物配搭特別,最啱三五知己嚟Happy Hour。

Mushrooms Croquettes:

• French Toast
  • Mushrooms Croquettes
  • Fried Chicken
  • PRAWN TACO
  • Lamb & Pork Kofta
Happy Friday 同朋友去咗中環嘅伊利近街soho區,試咗一間主打墨西哥fusion菜嘅餐廳:holy eats 💗餐廳環境好有特色,牆上掛咗好多唔同風格嘅畫,仲有標價添~感覺似一個地下藝術館😻先試咗椰菜花,味道非常香,再配上乳酪同小小石榴肉,好有新意😍🧡加上用孜然炒,層次好豐富😋另外試咗Aglio olio peperoncio,一味好classic 嘅蒜油意粉,但係蒜油好香,意粉亦煮得好好,夠彈牙係朋友成餐最鍾意既一味❤️仲叫咗佢哋嘅炸雞,炸得好出色,外脆內嫩,加上墨西哥風味的胡椒香辣味,更加層次豐富😋配合青瓜乳酪好清新🧡另外試咗佢哋嘅Crab Cake,好足料,配洋蔥同紅椒,口感豐富🥰最後叫左兩款酒分別係芒果同柚子味,但味道唔會太甜,幾易入口🥳成晚食飯既氣氛好好,適合鍾意熱鬧嘅朋友😝

係朋友成餐最鍾意既一味❤️

配合青瓜乳酪好清新🧡

另外試咗佢哋嘅Crab Cake,好足料,
配洋蔥同紅椒,口感豐富🥰

最後叫左兩款酒
分別係芒果同柚子味,
但味道唔會太甜,幾易入口🥳

成晚食飯既氣氛好好,適合鍾意熱鬧嘅朋友😝
2023-07-18 30 views
八號風球後的首日上班日,來到了中環soho 區的酒吧,很多外國人過來飲酒談天chill。餐廳播着音樂,燈色偏暗,牆上貼了好多西式壁畫、䨘紅燈、塗鴉,完全置身於另一個地方,氣氛一流!這裏優勝在於,酒吧有不少主食選擇,而非單純送酒的小食。餐廳亦非常貼心照顧客人因飲酒後的口味,食物會調鹹一點,魚蝦海鮮都除骨除皮,方便進食~ 🌸Cauliflower這道烤花椰菜搭配檸檬乳酪和石榴籽,酸甜清爽,十分開胃。🌸 Aglio Olio Peperoncino 麵條浸入豐富香濃的芝士粉,橄欖油連少少辣,麵條柔韌剛好,調味適中,美味又彈牙。🌸 Pan Fried Salmon三文魚外酥里嫩、鮮香無比、低脂高蛋白,旁邊還有香烤薯仔,惹味!🌸 Garlic & Butter Prawns新鮮的蝦搭配橄欖油再撒上白酒 可以搭配烤香的面包沾點這個吃起來沒有油膩膩的感覺,反而多了蒜香味,蝦還帶有嚼勁酒精飲品:呢罐是柚子味的tequila,混入了 soda water,很岩搭配食物一齊飲

🌸Cauliflower
這道烤花椰菜搭配檸檬乳酪和石榴籽,酸甜清爽,十分開胃。

🌸 Aglio Olio Peperoncino

🌸 Pan Fried Salmon

🌸 Garlic & Butter Prawns
新鮮的蝦搭配橄欖油再撒上白酒 可以搭配烤香的面包沾點
這個吃起來沒有油膩膩的感覺,反而多了蒜香味,蝦還帶有嚼勁

酒精飲品:

2023-07-17 24 views
Soho區嘅fusion小餐館難得嚟中環搵食今次試吓呢間富有墨西哥菜風味的特式小菜一坐低叫左兩杯飲品一罐係帶有酒精濃度嘅honey suckle 係有gin嘅soda 酸甜易入口另一杯係特別調製嘅無酒精mocktail清新有檸檬清香的首先上菜嘅係Beef tacoSOFRITO, CHIMICHURRI, ONIONS醬汁香辣,再擠上青檸汁,入口刺激又有酸爽感CauliflowerLEMON YOGHORT, CUMIN, POMEGRANATE第一次食到咁特別嘅椰菜花,香烤嘅椰菜花配上酸甜嘅醬汁口感十分特別Mixed Seafood LinguiniSHALLOTS, WHITE WINE, PARMESAN呢個麵十分推介味道香濃入口,有好濃香嘅蒜味,然後都食到後勁嘅酒香海鮮有青口帶子同蝦份量都好多Fried chicken 個醬汁好香燶,咬開表層後雞肉好嫩滑,肉汁有鎖死係入面甜品French Toast Sai-Do-Si同一般西多士唔同,內餡用上果醬,外面就淋上肉桂花生醬同杏仁,口感軟熟
Soho區嘅fusion小餐館

係有gin嘅soda 酸甜易入口
另一杯係特別調製嘅無酒精mocktail
清新有檸檬清香的

首先上菜嘅係Beef taco
SOFRITO, CHIMICHURRI, ONIONS
醬汁香辣,再擠上青檸汁,入口刺激又有酸爽感

Mixed Seafood Linguini
呢個麵十分推介
味道香濃入口,有好濃香嘅蒜味,然後都食到後勁嘅酒香
海鮮有青口帶子同蝦份量都好多

Fried chicken
個醬汁好香燶,咬開表層後雞肉好嫩滑,肉汁有鎖死係入面

甜品
French Toast Sai-Do-Si