Restaurant: Hotspot
Terms & Details:
最近約朋友到一家火鍋擺盤很有有趣的餐廳。湯底,我選擇了顏色情金黃,入口濃稠,帶有雞肉鮮甜味的招牌花膠雞湯鍋。這個湯底非常足料,金黃色的雞湯配上半隻鮮雞, 還有厚肉的花膠。湯料上,花膠爽口彈牙,而雞肉質鮮嫩。此處的手切肥牛更配上蘋果木煙燻,肉味更濃。油花分布平均,入口軟嫩。這是餃子拼盤。餃子以旋轉木馬形式上枱,夠玩味。多款餃子中最喜歡的是「蟹黃豚肉餃」,蟹黃和蟹肉餡料飽滿,吃起來甘香。還有黃金雙拼,就是即炸黃金魚皮和響鈴,金金黃黃色,吃到鹹蛋黃的鹹香和入口,口脆卜卜,好惹味。最後記得要吃蔬菜拼盤,有娃娃菜、油麥菜、白蘿蔔、蕃茄、南瓜等等,就做到均衡飲食啦!記得飲杯蜂蜜菊花烏龍茶,清清熱,就不怕經常打邊爐啦!
最近約朋友到一家火鍋擺盤很有有趣的餐廳。

2024-10-02 532 views
After stepping inside the restaurant, as the store's name indicates, we are attracted by its Turkish mosaic lamps on the entryway. I chose the coconut milk chicken soup pot as the bottom of the pot.Once served, it smelled like coconut.Accompanied by a moment of fairy spirit, is fantastic.The broth is rich, the chicken is tender, and the corn is delicious.Applewood-smoked, hand-cut beef neck ridgeThe beef fat distribution is very cheap between chewing. The more you bite, the more aromatic.It turn

It turns out that meat and hot pot make the perfect mix.
2024-09-18
Type of Meal
Dinner
  • coconut milk chicken soup pot
2024-09-26 613 views
門都未推開入去,就已經有打卡位。蘋果木煙燻手切牛頸脊(細),好有牛味。蔬菜有金菇菜、蕃茄、生菜、黃芽白、木耳、南瓜和蘿蔔,全部都係新鮮高質嘅食材。櫻花蝦丸口感鮮甜彈牙,安心健康。花膠夠曬厚身,職員仲會不時主動埋枱幫忙加湯,雞件好滑又有雞呆,倒入滋補又養顏嘅牌花膠雞湯鍋入面,超級好飲,唔經唔覺同朋友一人都飲咗幾碗。連調味醬料都擺得咁精緻,蜂蜜菊花烏龍茶都係,清清地唔太甜,我鐘意。環境好似去咗第二喥旅行食飯,好有特色。

門都未推開入去,就已經有打卡位。

蘋果木煙燻手切牛頸脊(細),好有牛味。

櫻花蝦丸口感鮮甜彈牙,安心健康。

環境好似去咗第二喥旅行食飯,好有特色。

2024-09-25
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 蜂蜜菊花烏龍茶
2024-09-18 675 views
胡椒豬筒骨湯底,湯底幾足料,原本以爲得豬骨,之後發現仲有豬手同豬軟骨。胡椒味道非常濃郁,都幾惹味。餃子拼盤,餃子拼盤有幾款唔同口味既餃子,包括有蟹黃豚肉餃,鳳尾鮮蝦餃,黑松露蟹肉餃,韭菜豬肉餃。餃子每粒都幾飽滿。小編覺得黑松露蟹肉餃最正。手切牛頸脊,牛頸脊細細塊,牛味道都濃郁,如果份量多點,會更好。蔬菜拼盤,蔬菜都好新鮮,玉米同蘿蔔每一舊都好甜,份量都唔少。鹹蛋黃響鈴,鹹蛋黃響鈴大大舊,好香脆,可以即食或者浸落湯到幾秒又得。菊花蜜,菊花蜜係用類似地球儀既容器裝住,賣相非常吸睛,好適合打卡。菊花蜜味道清甜,好岩一路打邊爐,一路飲,下火又解渴。

2024-09-17 617 views
閒日黎銅鑼灣想打個邊爐 就揾到火鍋隨意門 閒日夜晚都幾多人 如果weekend可能真係book定枱好啲 提示 如果想食刺身類要提早book定先有 今次心血來潮想食就冇得叫今次湯底叫左花膠雞湯 強烈建議一定要係碌任何野之前先飲左個湯底先!非常濃郁 簡直係會漿住個口嘅感覺呀 飲完先正式開始打邊爐今次叫左牛脊 一啲都唔un 有牛肉口感亦好軟身 好高級嘅口感 仲叫左餃子拼盤 包左三款 咩都試啲 個人覺得最出色嘅係蟹王餃 真係滿滿蟹粉 好正!

2024-09-17 476 views
一年四季都咁鍾意打邊爐嘅我,約左朋友去銅鑼灣嘅火鍋隨意門晚飯。地鐵站A出口行4分鐘就到非常方便。叫咗個花膠雞湯底雞湯本來已十分之濃郁,加埋花膠煮埋,口感有所提升。另外包埋半隻新鮮雞左右另上,份量同質素真係誠意滿滿,又可以慢慢食,唔怕會煮得過老。同埋新鮮雞真係特別好食。可愛餃子拼盤造型賣相超級有儀式感嘅餃子拼盤,每款味道各有不同,全部都皮薄但煮落唔易散,餡料味道口感食落都好新鮮。特盛蔬菜拼盤應有盡有嘅蔬菜籃,造型刻意營造似花籃咁,好靚。蘿蔔類仲用竹籤預早插定方便進食夠細心。本地牛頸脊首先牛肉嘅肉身紋路色澤都好靚好新鮮,絕對靚貨,口感軟淋同埋油脂感適中,味道重牛味同埋無雪味。蟹籽鮮蝦丸加多個手打蟹籽鮮蝦丸,爽口彈牙,仍然食到一粒粒嘅蟹籽,蝦肉調味好好,可以帶出鮮味。蜂蜜菊花烏龍茶蜂蜜菊花飲落清新怡人又清爽,鳥龍茶又夠消滯解膩。

叫咗個花膠雞湯底

可愛餃子拼盤

特盛蔬菜拼盤

本地牛頸脊

蟹籽鮮蝦丸

蜂蜜菊花烏龍茶
蜂蜜菊花飲落清新怡人又清爽,鳥龍茶又夠消滯解膩。
  • 特盛蔬菜拼盤
  • 蜂蜜菊花烏龍茶
2024-09-17 482 views
🌟火鍋隨意門 (銅鑼灣)同男朋友都好中意打邊爐🤭呢間餐廳滿怖土耳其燈飾 好岩打卡🥰🐣椰漿雞濃鍋湯湯底乳白色非常吸引 入面除左有雞件外仲有粟米同好多椰子絲~ 職員建議我地可以飲碗湯先😆 入口椰味濃郁 雞肉嫩滑 同個湯底好夾~🐮蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)牛頸脊脂肪分布均勻 入口柔軟🥟餃子拼盤呢個拼盤有五款唔同嘅餃子 啱晒鍾意嘗鮮嘅人 餃子皮薄 餡料好飽滿 🥗豐盛蔬菜拼盤真係好豐富 有南瓜、白蘿蔔、蕃茄、娃娃菜等🥤竹蔗茅根唔會過甜 飲落岩岩好 最適合打邊爐飲響鈴雙拼面佢有鹹蛋黃味忍唔住試吓 個人覺得好惹味 好香咸蛋黃味
🌟火鍋隨意門 (銅鑼灣)
同男朋友都好中意打邊爐🤭呢間餐廳滿怖土耳其燈飾 好岩打卡🥰

🐣椰漿雞濃鍋湯
雞肉嫩滑 同個湯底好夾~

🐮蘋果木煙燻手切牛頸脊(細)
牛頸脊脂肪分布均勻 入口柔軟

🥟餃子拼盤
呢個拼盤有五款唔同嘅餃子 啱晒鍾意嘗鮮嘅人
餃子皮薄 餡料好飽滿

🥗豐盛蔬菜拼盤
真係好豐富 有南瓜、白蘿蔔、蕃茄、娃娃菜等

🥤竹蔗茅根
唔會過甜 飲落岩岩好 最適合打邊爐飲

響鈴雙拼
面佢有鹹蛋黃味忍唔住試吓 個人覺得好惹味 好香咸蛋黃味
2024-09-14 656 views
今日去咗一間土耳其風嘅火鍋店打邊爐,入咗隨意門之後就好似去咗另外一個世外桃源。周圍都係土耳其燈飾,估唔到打邊爐都可以咁浪漫🥰 點咗我最鍾意嘅花膠雞湯底。補充番啲膠原。✨花膠雞湯底 一開始梗係要飲返兩碗花膠雞湯先啦。金黃色嘅湯底好濃郁,花膠好厚身。✨蘋果木煙燻手切牛頸脊 厚切牛頸脊十大秒就食得。牛肉味好濃厚。口感好腍,好嫩滑 ✨餃子拼盤 餃子拼盤有多種口味,有蟹黃豚肉餃,一咬開啲蟹黃爆曬出嚟好惹味。黑松露蟹肉餃,同黑松露呢個搭配令蟹肉提升鮮味。鮮蝦雲吞,加咗蝦子咬開滿口濃郁蝦味。仲有韭菜餃皮薄餡靚。✨脆鯇魚片 鯇魚新鮮,厚肉。✨豐盛蔬菜拼盤 有多種蔬菜 五顏六色好靚✨竹蔗茅根 清甜,但唔會太甜

✨脆鯇魚片 鯇魚新鮮,厚肉。
✨豐盛蔬菜拼盤 有多種蔬菜 五顏六色好靚
✨竹蔗茅根 清甜,但唔會太甜
  • 花膠雞湯鍋
2024-09-10 1085 views
一行5人去到叫左佢地介紹的$668特盛海鮮拼盤,叫得特盛又收得呢個價錢都有少少期待。但令人失望的是拼盤只有24隻海鮮,有蝦、魷魚、鮑魚、蟶子等等。叫咗個黑蒜湯底,配烏冬都幾惹味,但味精味比較重。肉類擺盤個兜係好大個同埋幾靚,但啲份量較少,味道一般。環境都算有私隱度,店面較小,但與鄰座的距離都足夠。最終埋單每人要$650(連加一)先吃得飽落樓。以這個價位絕對可以找到更好的選擇。總結:食物擺盤係幾靚,打卡都ok,但要俾呢個價錢點解唔去酒店食自助餐?

2024-09-10
$650 (Dinner)
  • 醬介
Book mark左好耐嘅火鍋隨意門,今日終於同朋友去銅鑼灣食喇。睇相就已經比佢嘅環境佈置吸引,主打土耳其風,有熱氣球嘅背景、燈飾同食物嘅擺盤同座位上嘅擺設,大大提升打邊爐嘅氣氛,食都食得好開心🥳🟡椰漿雞濃湯鍋 湯鍋顏色係好靚嘅乳白色,而且入面好足料,有雞有粟米,面頭仲有好多椰子絲🥥,煲滾之後椰子味更加濃郁,未落任何食物之前已經飲咗好多碗湯,口感滑順。雞肉煮熟後肉質鮮嫩,嫩滑入味,非常適合與椰漿嘅濃郁口感搭配。🟡餃子拼盤(10粒)餃子拼盤嘅外觀色彩繽紛,整齊擺放,而且餃子嘅餡料多樣化,配搭唔同口味。每一口都能感受到餡料嘅鮮美。口感方面,餃子皮薄而韌,餡料豐滿,咬下去瞬間噴發的汁液讓人驚喜。🟡特盛蔬菜拼盤特盛蔬菜拼盤五顏六色,好養眼。各種蔬菜如紅色番茄、綠色生菜、娃娃菜、橙色紅蘿蔔交錯排列,放入椰子雞鍋煮熟之後更加清甜。🟡蘋果木煙燻手切牛頸脊牛頸脊肉質豐滿,味道濃郁,脂肪分布平均,熟後肉質柔嫩,易於咀嚼。雖然叫左細份,但肉嘅份量依然好多,夠晒飽肚。🟡響鈴雙拼打邊爐仍然會叫響鈴,不過今次叫埋鹹蛋黃味。響鈴朔晒椰子雞湯嘅湯汁,超級掛汁入味。🟡竹蔗茅根竹蔗茅根嘅外觀好得意,係用一個貌似熱氣球嘅

🟡椰漿雞濃湯鍋

🟡餃子拼盤(10粒)

🟡特盛蔬菜拼盤

🟡蘋果木煙燻手切牛頸脊

🟡響鈴雙拼

🟡竹蔗茅根
竹蔗茅根嘅外觀好得意,係用一個貌似熱氣球嘅器皿載住,當想解膩嘅時候可以refill,多到兩個人都飲唔晒。竹蔗帶有自然甜味,整體味道清甜而不膩,特別適合咁熱嘅天氣,有效解渴。
🟡醬介

🔺有加一服務費
2024-08-26
  • 特盛蔬菜拼盤
  • 黃金雙拼
  • 竹蔗茅根
  • 餃子拼盤(10粒)
  • 蘋果木煙燻手切牛頸脊
在網上見到超多好評 所以抱著期望過來打邊爐我覺得餐廳嘅travel theme係幾特別嘅👍但本人認為環境要改進一下…例如餐廳上樓入口位置,牆身同埋天花抽氣扇都應清理一下食物質素都可以,係唔差的,但係海鮮擺盤裝飾已看出挺舊,如果和食物擺在一起,建議清潔下或直接用新的我地有叫海鮮,無食得太飽,無飲嘢,無叫貴價牛肉,大約每人600元以上落樓這個價錢本身沒問題,但顧客會expect更飽肚同更舒適嘅環境,這個價位在銅鑼灣區也有很多其他選擇…本人對這麼多內容相近嘅好評感到奇怪😟餐廳係有gimmick的,但before that建議首先改進基本客戶看得見的環境,對得起所收的價錢
在網上見到超多好評 所以抱著期望過來打邊爐
我覺得餐廳嘅travel theme係幾特別嘅👍

但本人認為環境要改進一下…
例如餐廳上樓入口位置,牆身同埋天花抽氣扇都應清理一下

本人對這麼多內容相近嘅好評感到奇怪😟
2024-09-08 428 views
之前聽朋友介紹,話呢間打邊爐好好食🤔試過一次花膠雞湯底,確實驚為天人🤣好多款湯底都好吸引,今次試吓椰漿雞濃湯鍋,用新鮮椰子,再用椰肉打成椰漿,椰子味好濃郁,雞湯好甜。雞嘅份量都唔少,而且好嫩滑👍🏻蘋果木煙燻手切牛頸脊(細),牛味超濃,冇臊味,好稔,抵讚👍🏻餃子拼盤,有5款唔同嘅餃子🥟,可以試多幾個味,食落冇咁悶。餃子大大粒,黑松露蟹肉餃子超正😋手打芝心牛肉丸,好彈牙,芝士味濃,一咬爆晒汁,好味👍🏻豐盛蔬菜拼盤,佢個名的確冇改錯,好豐富,種類多,分量唔少,菜好新鮮,南瓜超甜另外叫左竹蔗茅根,清熱降火唔怕熱氣👍🏻
手打芝心牛肉丸,好彈牙,芝士味濃,一咬爆晒汁,好味👍🏻
另外叫左竹蔗茅根,清熱降火唔怕熱氣👍🏻
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 蘋果木煙燻手切牛頸脊
今日試咗呢間火鍋隨意門😍我見佢寫咗四個國家名出嚟,我就好好奇💭一入到門就係日本風嘅裝修我哋今次坐咗喺土耳其區有好多熱氣球🎈叫咗個花膠雞湯鍋飲咗少少雞湯,可惜雞味唔重反而魚肚唔錯👍🏻雞都好味,雞肉嫩滑呢個醉香花雕牛肉食到花雕味反而牛味唔重,鍾意嘅可以嗌🤣另外我哋仲嗌咗油麥菜,同埋竹蓆茅根,值得讚賞係呢個嘢飲,真材實料之餘,份量又夠😍後記:星期六嘅夜晚都幾滿多人食真係要試下個肥牛😋一間有特色嘅邊爐舖頭😍
今日試咗呢間火鍋隨意門😍
我見佢寫咗四個國家名出嚟,
我就好好奇💭

一入到門就係日本風嘅裝修

我哋今次坐咗喺土耳其區
有好多熱氣球🎈

叫咗個花膠雞湯鍋
花膠雞湯鍋

飲咗少少雞湯,可惜雞味唔重
反而魚肚唔錯👍🏻
雞都好味,雞肉嫩滑

呢個醉香花雕牛肉食到花雕味
反而牛味唔重,鍾意嘅可以嗌🤣
醉香花雕牛肉

另外我哋仲嗌咗油麥菜,
同埋竹蓆茅根,
值得讚賞係呢個嘢飲,
真材實料之餘,份量又夠😍
足料竹庶茅根

後記:星期六嘅夜晚都幾滿
多人食真係要試下個肥牛😋
一間有特色嘅邊爐舖頭😍
花膠雞湯鍋
醉香花雕牛肉
足料竹庶茅根
【🚪火鍋隨意門|地點方便好味火鍋】餐廳裝修都幾特色,唔同位置有唔同國家元素,可以一秒間將你帶去中東、日本咁,可能正因為咁而有隨意門嘅個主題啦!我今晚就坐窗口位望住堅拿道西天橋即鵝頸橋,我食完就可以跳上巴士回家,真係好方便!🌞花膠雞湯鍋全隻雞上,花膠不能忽視咁大塊,飲啖湯再放雞入湯餚一陣再飲,鮮味好出。🌞牛頸脊(細)牛頸脊脂肪含量超標低,而且牛味濃,一直都係我嘅邊爐推介,今次兩個人諗住叫份細牛頸脊過吓口癮,點知都出奇地大份量,廚師將牛頸脊切到少少蝶型,夠長又有少少厚度,食入口又夠軟滑,基本上唔使點調味都覺得好好食。🌞餃子拼盤十隻餃子放喺氹氹轉中,幾Cute嘅又啲動感,我最鍾意係橙橙地色嘅蟹黃口味!🌞蔬菜拼盤一籃子蔬菜,樣樣有啲樣樣齊,夠新鮮又多樣化!🌞黃金雙拼黃金魚皮拼黃金響鈴,當小食就咁食,放湯感覺無咁出色啊!🌞蜂蜜菊花茶地個地球儀咁上,有個水喉仔自斟自飲,非官方統計係會吸引你貪玩個水喉而比平時飲多啲,滋潤啲。🚪火鍋隨意門 📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室#銅鑼灣美食 #銅鑼灣火鍋 #火鍋 #邊爐小隊 #香港 #火鍋隨意門 #銅鑼灣 #四國火鍋 #hotpot #隨意門 #hotp
【🚪火鍋隨意門|地點方便好味火鍋

🌞花膠雞湯鍋

🌞牛頸脊(細)

🌞餃子拼盤

🌞蔬菜拼盤
一籃子蔬菜,樣樣有啲樣樣齊,夠新鮮又多樣化!

🌞黃金雙拼
黃金魚皮拼黃金響鈴,當小食就咁食,放湯感覺無咁出色啊!

🌞蜂蜜菊花茶

🚪火鍋隨意門
📍銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓A室

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣火鍋 #火鍋 #邊爐小隊 #香港 #火鍋隨意門 #銅鑼灣 #四國火鍋 #hotpot #隨意門 #hotpothk好食
2024-08-31
  • 招牌花膠雞湯鍋
日日三十幾度都無阻我想打邊爐嘅心🤓 今次返返去係銅鑼灣揾食 突然間醒起之前去過間好高質嘅邊爐,等我帶大家去火鍋隨意門花膠雞湯底🐔湯底非常濃郁 簡直感受到花膠漿住個口嘅感覺😍 開始打邊爐之前一定要先飲左湯底 原汁原味 花膠非常厚身 滿滿骨膠原 未開始打邊爐已經飲咗半碗湯 蘋果木煙燻手切牛頸脊🐮牛肉輕輕一碌就已經可以入口 肉質軟嫩 有輕微嚼勁 牛肉保持微微鮮紅 入口更鮮味餃子拼盤🥟入邊包咗五款唔同嘅餃子 MVP係蟹黃豚肉餃 餃內包住滿滿蟹黃 好足料黃金雙拼🥢今次小食揀左黃金雙拼 魚皮同響鈴都被鹹蛋包圍住 非常脆口 如果想增加口感 可以輕輕係湯浸幾秒 會食到另一種風味 竹蔗茅根連飲品都交足戲😎 係個月球波波入面 想飲就隨時斟出黎 非常方便 嘢飲仲非常冰凍 食到熱辣辣就可以隨時飲杯凍嘢🤣 爽呀餐廳內設計都偏中國奢華風 座位舒適 如果一大班人仲可以坐房 方便傾偈

花膠雞湯底🐔

蘋果木煙燻手切牛頸脊🐮