2024-08-22 3923 views
HuTong !🥢同朋友慶祝生日🎂第一次食呢間ʙʀᴜɴᴄʜ👯‍♀️𝘚𝘵𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘥 𝘉𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘔𝘦𝘯𝘶 $798𝟷𝟸𝟶 ᴍɪɴᴜᴛᴇs ғʀᴇᴇ-ғʟᴏᴡ sᴀɪɴᴛ-ʟᴏᴜɪs, ʙʟᴀɴᴄ ᴅᴇ ʙʟᴀɴᴄs ʙʀᴜᴛ, ɴ.ᴠ sᴏᴍᴍᴇʟɪᴇʀs sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ ᴏғ sᴀᴋᴇ, ᴄʜɪɴᴇsᴇ ᴡɪɴᴇ, ᴡʜɪᴛᴇ & ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟs, ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ, ʙᴇᴇʀ, sᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴛᴇᴀ, sᴏғᴛ ᴅʀɪɴᴋ & ᴊᴜɪᴄᴇs點心頭盤係任食的👅但係你一坐低佢會全部俾咗一份你先👯‍♀️-蜜汁叉燒包🐷-泡椒蝦餃🦐-魚籽燒賣-紅油抄手🥟-心內美蘿蔔絲酥餅-蓮藕海鮮餅-竹碳魚香咸水角-籐椒鮮鮑片-椒鹽大墨🦑-香酥脆茄子🍆-紅菜頭野菌餃🍄‍🟫-黃耳野菌素春卷🍄‍🟫自己本身都好鍾意食點心所以基本上樣樣我都覺得幾好食比較出色嘅有脆茄子,佢係好似椒鹽炸咁,一開頭我以為係椒鹽脆豆腐,點知原來係茄子😂😂另外個椒鹽墨魚都好出色,佢唔會好難咬,好腍好入味同埋個椒鹽真係好香🤤主菜就係以下揀四款-川式香辣爆炒龍蝦🦞-豆酥鱈魚🐟-糖醋
HuTong !🥢

-紅菜頭野菌餃🍄‍🟫
-黃耳野菌素春卷🍄‍🟫

自己本身都好鍾意食點心
所以基本上樣樣我都覺得幾好食
比較出色嘅有脆茄子,佢係好似椒鹽炸咁,
一開頭我以為係椒鹽脆豆腐,點知原來係茄子😂😂

主菜就係以下揀四款
-麻婆豆腐
-乾煸四季豆🫛
-野菌生菜包🍄‍🟫
-鮮淮山百合銀杏炒蘭度

我哋就揀咗炒龍蝦,炒黑毛豬,牛小排同埋麻婆豆腐👅

炒龍蝦,基本上我見到台台都有嗌😂個龍蝦係超好食,佢炒得好香🤤龍蝦肉好爽口好彈牙🩷

黑毛豬個汁都好香嘅,肉質方面都好腍,不過嗰陣時已經好飽,基本上唔係好食得落任何嘢🥲

個牛小排相對會比較失望咗,因為有啲難咬好韌😢

個麻婆豆腐都好香🤤啲豆腐超滑🩷
麻香味都夠,佢唔會做到好辣
所以基本上唔太食到辣嘅人都會食到😂即係我😗

甜品方面
佢會係一個廚師嘅推介甜品拼盤🍰🍰
去到甜品其實根本上我已經食唔落任何嘢😢
甜品唔算好突出,普普通通👅

食到一半嘅時候會有有人嚟做表演,咁啱企喺我哋前面嗰個係一個外國人黎,我自己覺得外國人着旗袍係特別另有一番風味,佢着得勁靚🩷🩷

環境方面🩷
佢樓底做到好高,所以成個感覺好開揚同埋好闊落,旁邊全部做晒落地玻璃,所以喺訂枱嘅時候亦都可以同返同事講睇吓可唔可以盡量安排到窗邊位,打卡都會靚啲😂😂
Hutong  Brunch👯‍♀️
2024-08-17
$900 (Lunch)
Celebration
Birthday
Hutong  Brunch👯‍♀️
今次想介紹嘅係呢間望住維港夜景去享受美食嘅中菜館「胡同」 餐廳裝修得非常有古代風格特色 我地去食個晚基本上已經full house咗 放工之後要放鬆吓會享受下美食同美景 亦都好啱啲朋友過嚟慶祝生日 一定難以忘懷 我地點嘅係胡同夜宵menu “Ye Xiao Late Dinner” 🦞 豆酥龍蝦呢個係招牌菜所以基本上係必點的 一上碟已經嘩一聲真係好正呀 擺盤十分精緻 拎開蝦殼就會見到有好多龍蝦肉 呢個做法真係第一次試😍龍蝦肉好鮮嫩彈牙 好香脆食落特別香口 🐟本幫鱈魚呢個擺盤同樣精緻 非常喜歡佢嘅肉質 比較厚身同整得好香脆 🍚 龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯呢個菜式都唔係成日食到😍有好香嘅龍蝦湯味同配有洋蔥做調味 而脆米飯加入到龍蝦湯非常之夾 脆卜卜咁好好味 湯底非常濃郁🥟姫松茸灌湯餃好鍾意佢個湯底有松茸味道非常鮮甜 灌湯餃都非常高質餡料十足🥩糖醋五花肉卷呢個糖醋五花肉卷上面有啲薑絲作點綴 糖醋汁酸酸甜甜 特別開胃📍胡同(尖沙咀)尖沙咀中間道15號H Zentre 18樓

🦞 豆酥龍蝦

呢個擺盤同樣精緻 非常喜歡佢嘅肉質 比較厚身同整得好香脆

🍚 龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯

🥟姫松茸灌湯餃
好鍾意佢個湯底有松茸味道非常鮮甜 灌湯餃都非常高質餡料十足

🥩糖醋五花肉卷

📍胡同(尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H Zentre 18樓
2024-08-12 4566 views
通常啲人嚟「胡同」, 都係食佢哋個 Tasting Menu, 今次挑戰下佢哋嘅 A La Cart 菜單, 睇下係咪一樣咁有水準。個無敵維港景唔使多講, 全港數一數二!好鬼鍾意佢哋個 Wine List, 封面係紅雙喜火柴, 好有懷舊感覺!(暴露年齡系列🧓)「聖旨到」冷盤, 蟶子好粗壯, 啲蒜蓉味啱啱好, 冇蓋過蟶子嘅鮮味!👍🏼「花椒金湯桂花魚」價錢都幾貴, 調味非常之好, 辣味溫和, 花椒麻口嘅感覺啱啱好, 只係略嫌佢啲魚唔係好夠滑, 但鮮味十足!個「鹹肉津白」擺盤真係一流, 成朵蓮花咁樣, 你影完相之後, 侍應先至會切開佢畀你食, 可能因為要做到咁嘅外形, 個菜頭比較硬, 醬汁亦都係比較稀, 唔會好似平時啲奶油津白咁醬壞壞!我反而鍾意咁樣嘅口感!薑米蟹玉蘆筍蛋白炒飯啲飯炒得幾好, 絕對唔油膩, 其實唔係好食到啲薑味, 但蟹肉同蘆筍處理得非常好, 味道令人回味!原來呢度啲甜品都有返咁上下!以為佢嘅酸梅雪葩好鬼酸, 但點知好好食!啲梅味好自然, 配埋啲生果, 感覺輕盈!荔枝雪葩正常發揮;白桃烏龍桂花mousse配烏龍茶雪糕味道都唔錯, 只係略嫌佢哋嘅烏龍茶雪糕茶味唔係太濃;反而個楊枝

個無敵維港景唔使多講, 全港數一數二!

聖旨到

花椒金湯桂花魚

鹹肉津白

薑米蟹肉蘆筍蛋白炒飯

酸梅雪葩

荔枝雪葩正常發揮;白桃烏龍桂花mousse配烏龍茶雪糕味道都唔錯, 只係略嫌佢哋嘅烏龍茶雪糕茶味唔係太濃;反而個楊枝甘露千層酥有驚喜, 千層酥好脆, 楊枝甘露餡料令到成件事冇咁漏, 擺盤又好靚, 而且冇喺第二度見過!
楊枝甘露千層酥

維港夜景無敵, 雖然音樂好大聲, 但氣氛一流; 服務亦都非常體貼, 最好預先訂位留到窗邊位置, 咁成件事就會開心好多!
2024-08-08
$1100 (Dinner)
聖旨到
花椒金湯桂花魚
鹹肉津白
薑米蟹肉蘆筍蛋白炒飯
酸梅雪葩
楊枝甘露千層酥
2024-08-05 3614 views
搬咗去中間道,第一次去幫襯,個景好靚,個場都好大,可能因為係咁,所以好多嘢都要將貨就價,$218嘅津白得三棵菜頭,真係第一次見,佢為咗雕朶花出嚟將最好食嘅部份切走咗,留返最硬嗰部份用嚟整朵花,上枱嘅時候我同朋友都對望咗一下,真係見到碟菜有啲俾佢嚇親,片皮鴨亦都唔見得好好,每一片切出嚟半隻手掌咁大塊,而且肉質都偏嚡口,一隻鴨𠄘惠$1080,其實貴少少真係唔緊要,但係問題你真係唔值,如果為咗呢個景夾硬要食呢啲嘢嘅,我情願唔去!
2024-08-04
Dinner
2024-08-05 3553 views
胡同位於尖沙咀中間道H Zentre,係間高級中菜館!餐廳裝修雅致,景觀開陽,用餐同時可以欣賞維多利亞港景色,假日午市時間有Brunch set食,可以無限任點點心,另外可以揀四款主菜!🔻任食點心蜜汁叉燒包泡椒蝦餃魚籽燒賣紅油炒手心内美蘿蔔絲酥餅蓮藕海鮮餅竹炭魚香鹹水角籐椒鮮鮑片椒鹽大墨香酥脆茄子紅菜頭野菌餃黄耳野菌素春卷任食點心有好多款,款式較特別,平時唔多見到,可見設計菜單花上心思!泡椒蝦餃口感彈牙,蝦肉大大粒,味道帶有麻香。竹炭魚香鹹水角口感香脆軟糯,饀料飽滿!籐椒鮮鮑片爽口彈牙!香酥脆茄子外貌似足炸豆腐,香脆可口!🔻主菜 (可選4款)川式香辣爆炒龍蝦豆酥鱈魚金蒜汁燒牛小排大紅燈籠高高掛必點川式香辣爆炒龍蝦!擺盤精緻,龍蝦份量好多,肉質爽滑彈牙!豆酥鱈魚肉質嫩滑,無骨啖啖肉!大紅燈籠高高掛入面係酥炸軟殼蟹,炸得好香脆,帶點微辣,攞盤好夠氣勢!🔻甜品最尾送上甜品,有海鹽朱古力糯米糍、奶茶泡芙、奶黃味冬甩同桂花糕,款款賣相精緻,又唔會好甜,唔錯!🎨餐廳安排左彩虹書法畫家在場,為食客提供娛樂,好有心思,筆工生動活潑,色彩繽紛,據說能帶來好運喔

🔻任食點心
椒鹽大墨
香酥脆茄子
紅菜頭野菌餃
黄耳野菌素春卷

🔻主菜 (可選4款)
川式香辣爆炒龍蝦
豆酥鱈魚
大紅燈籠高高掛

🔻甜品

2024-08-02 2736 views
胡同@H Zentre 18樓今日收工後朋友帶左我去呢間佢bookmark咗好耐嘅餐廳。餐廳位於尖沙咀鬧市嘅頂樓,裝修有大量古色古香嘅中式元素,有種深邃靜謐嘅感覺。餐廳裝修仲用上西式酒吧格調,樓底高大空間、燈光比較昏暗但設計精緻,再加上落地大玻璃去欣賞180度嘅維港大海景!佢嘅菜式以川菜同京菜為基調,結合咗西式Fine Dining嘅風格,每對食物都好精緻而且合乎香港人口味,菜式嘅麻度同辣度都減弱咗好多。我哋懶得諗就直接叫咗餐廳嘅Dinner Tasting Menu,佢由前菜到甜品總共六道菜式組成:首先前菜係由三道菜組成🥔酸辣土豆絲土豆絲係傳統嘅北方菜式,薄薄的土豆絲經過拌炒變得爽脆可口,味道酸辣適中符合香港人口味,不過不失。🪿魚籽煎鵝肝燻蛋鵝肝本身處理得幾好,外脆內嫩入口即溶,食到豐富嘅油脂味得黎又唔會太膩。加埋魚籽同流心嘅上海燻蛋,層次豐富。🦑藤椒滷水小吊桶小吊桶本身夠晒彈牙同飽滿,川式嘅處理滷得好入味,淋上麻辣嘅藤椒醬汁,非常惹味。🦀瑤柱焗釀蟹蓋餐廳最近有個優惠,點呢個Dinner Menu嘅時候,佢每人再送多一客焗蟹蓋。味道算係不過不失,算係好肥美,同埋唔太夠蟹味。緊隨嘅係主
胡同@H Zentre 18樓

首先前菜係由三道菜組成
🥔酸辣土豆絲
🪿魚籽煎鵝肝燻蛋
🦑藤椒滷水小吊桶

🦀瑤柱焗釀蟹蓋

緊隨嘅係主菜前嘅兩道小食
🥐黑椒和牛酥
酥脆嘅外皮包裹著濃厚嘅黑椒配上軟嫩嘅和牛,係幾特別嘅配搭,可惜黑椒味太重蓋過咗和牛本身嘅味道。
🥟魚湯菜肉鍋貼
皮薄餡靚,咬落去非常juicy,鍋貼經過煎烤非常香口好食。

🏮金梅女兒紅
呢度嘅佈置咁古色古香,當然都要配合返傳統嘅飲品。我哋就叫咗一小埕女兒紅,濃濃嘅紹興酒香配埋酸酸嘅話梅,容易入口得黎又幾開胃。

🦞豆酥龍蝦
主菜係呢到招牌菜之一嘅豆酥龍蝦,龍蝦肉質鮮嫩彈牙。佢嘅擺碟非常用心,有氣勢地砌返原隻龍蝦出黎,酥脆咸香嘅豆酥,增加左口感嘅層次,但略為乾左少少。

🐟本幫鱈魚
本幫菜即係上海菜嘅別稱,鱈魚肉質鮮嫩,慢煮烹調得恰到好處。以秘方醃制嘅魚肉咸淡適中、食到鱈魚本身嘅鮮美,而且煎得好香脆,有著濃郁魚油香味。

🦐龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯
呢個菜式好有特色嘅fusion味道,而且侍應會喺席前即時親手將熱辣辣嘅龍蝦湯倒入脆米飯裡。香氣濃郁嘅龍蝦湯汁配上香脆可口嘅脆米飯同大大粒紅蝦肉,整道菜嘅層次豊富。西班牙紅蝦產量少極為珍貴,但食落略嫌唔夠新鮮,美中不足。

🍨豆腐雪糕&杏香流心芝麻巻
最後甜品部分同樣精彩,豆腐雪糕又滑又creamy,淡淡豆腐味好清爽可口。杏香流心芝麻卷外層係帶有杏仁片嘅酥皮,內裡係暖暖嘅流心芝麻,係唔錯嘅中式甜品

酸辣土豆絲&魚籽煎鵝肝燻蛋&藤椒滷水小吊桶
酸辣土豆絲&魚籽煎鵝肝燻蛋&藤椒滷水小吊桶
瑤柱焗釀蟹蓋
金梅女兒紅
龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯
位於尖沙咀中間道H Zentre的川菜廳胡同,裝修典雅,就像置身於老北京內。位處大廈頂層,樓底極高,擁無敵維港景緻,非常開揚。.知道餐廳在周末有滿優惠的任飲任食Brunch Set 供應,就相約跟朋友來一個美食早上。到訪時,窗邊位置已被安排坐得滿滿,人氣很旺,建議提早預訂。.Feng Wei Brunch 💲768/pp120分鐘任食、包無限暢飲非酒精類飲品.周末早午套餐的價位,由每位💲768起至💲2298,主要分別是可供任飲的飲品的檔次。我們今次選了最基本的無酒精套餐,已包含了暢飲Mocktail, Sparkling Tea, 汽水、果汁等,相當豐富。.任食點心✿ 蜜汁叉燒包✿ 泡椒蝦餃✿ 魚籽燒賣✿ 紅油炒手✿ 心內美蘿蔔絲酥餅✿ 蓮藕海鮮餅✿ 竹炭魚香鹹水角✿ 籐椒鮮鮑片✿ 椒鹽大墨✿ 香酥脆茄子✿ 紅菜頭野菌餃✿ 黃耳野菌素春卷.套餐可供任食的點心款式實在也不算少,足有12款,而且款式特別、不常見。胡同主打的是特色川菜,但點心供應不少也帶有川菜元素,但基本上也不會太辣,挺適合老少享用。個人最喜愛款式當然是招牌泡椒蝦餃,蝦餃有汁飽滿帶微微麻香。籐椒鮮鮑片食材矜貴,基本上每台必點
Feng Wei Brunch 💲768/pp
✿ 椒鹽大墨
✿ 香酥脆茄子
✿ 紅菜頭野菌餃
✿ 黃耳野菌素春卷
套餐可供任食的點心款式實在也不算少,足有12款,而且款式特別、不常見。胡同主打的是特色川菜,但點心供應不少也帶有川菜元素,但基本上也不會太辣,挺適合老少享用。個人最喜愛款式當然是招牌泡椒蝦餃,蝦餃有汁飽滿帶微微麻香。籐椒鮮鮑片食材矜貴,基本上每台必點。椒鹽大墨很不錯也很惹味。竹炭魚香鹹水角加入了點點鹹魚,滿新穎。
泡椒蝦餃、魚籽燒賣、紅菜頭野菌餃
籐椒鮮鮑片
香酥脆茄子
椒鹽大墨
黃耳野菌素春卷、竹炭魚香鹹水角
蓮藕海鮮餅、心內美蘿蔔絲酥餅
蜜汁叉燒包
紅菜頭野菌餃
紅油炒手
主菜 (任選4款)
✿ 川式香辣爆炒龍蝦
✿ 糖醋蝦球
✿ 金蒜汁燒牛小排
✿ 野菌生菜包
主食可從十款之中選擇四款,另外還可加錢點選胡同片皮鴨 (💲388/4位用)。每檯必選的必定要數川式香辣爆炒龍蝦,擺盤精緻龍蝦爽滑彈牙調味不會太重。
川式香辣爆炒龍蝦
糖醋蝦球
野菌生菜包
野菌生菜包
甜品
最後甜品有四款,包括傳統的桂花糕、焦糖泡芙、朱古力雷沙湯丸以及奶黃沙翁,款款精緻好味。
甜品拼盤
Lunch
2024-07-28 1943 views
聽啲朋友講尖沙咀有間古風Fine Dining中餐廳,之前都唔小心喺另一間餐廳嗰度食到佢嘅北京片皮鴨,所以就有諗過去食。最近同朋友食飯,佢話想望住維港海景,嘆下Fine Dinning。但我又鍾意❤️古風沉浸式體驗,今次終於有機會去呢間充滿老北京大小胡同格調既餐廳。一出電梯就見到好多紅色燈籠🏮布置既庭院小巷、有小獅子既石拱門、仲有仲有好多打卡位,岩曬同閏蜜、情侶,一大班親朋戚友黎食。我哋晚上九點幾先入場,所以說到左宵夜時間。焙茶sparking tea ,睇落去幾似香檳🍾️,有少少氣泡,飲落仲好有焙茶香氣。啱晒著重養生唔想飲酒,但又想拎靚靚酒杯🍸,同維港海景打個卡既女仔。YE XIAO Late Dinner 胡同夜宵 (5道菜) $598 Per person food only1.豆酥龍蝦 Hunan-style lobster with fermented beans +$68/person擺盤好靚,粒粒龍蝦🦞肉,食落味道同口感有啲似鹽酥雞既感覺。2.本幫鱈魚 Wok-seared cod fillet with soybean sauce鱈魚大大件又厚身,肉質好鮮嫩3.酸辣香煎杏

我哋晚上九點幾先入場,所以說到左宵夜時間。

焙茶sparkling  tea

YE XIAO Late Dinner 胡同夜宵

擺盤好靚,粒粒龍蝦🦞肉,食落味道同口感有啲似鹽酥雞既感覺。
豆酥龍蝦

鱈魚大大件又厚身,肉質好鮮嫩
本幫鱈魚

3.酸辣香煎杏鮑菇 Spicy & sour ‘king-oyster mushrooms’ (V)
呢道菜有驚喜。我好欣賞佢個擺盤,賣相有少少似特大帶子既感覺,杏鮑菇好滑溜好食。
酸辣香煎杏鮑菇

4.姬松茸灌湯餃 Seafood & chicken dumpling in matsutake broth
同平時食開既灌湯餃唔同既地方係,佢個湯好有松茸味道,食物質素高。

姬松茸灌湯餃

5.茴香海鮮炒飯 Spicy seafood fried rice with fennel seed and egg
用左有青花瓷古風飯碗盛飯,茴香味令海鮮炒飯幾好食。

茴香海鮮炒飯

豆酥龍蝦

呢度晚上好有氣氛,見到有一班人一齊慶祝生日。
餐廳好多大大既圓桌,坐滿一家大細,食返個古風穿越飯局。見到人地三五成群一齊食,有一種說不出口嘅溫馨感覺。
Last Night Supper
焙茶sparkling  tea
酸辣香煎杏鮑菇
茴香海鮮炒飯
豆酥龍蝦
aqua_restaurant_group 嘅餐廳應該心得大家喜愛 ☺️將award-winning 嘅北方菜以精緻佳餚嘅方式呈現出嚟。胡同新推出夜晚9點後宵夜套餐 。一邊睇住維港靚景一邊欣賞與別不同既裝修,享受佢地一共三道菜,兩道主食既宵夜套餐 ❤️𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥胡同宵夜套餐 $598 / ppl自選三道胡同菜式,仲有兩道主食,非常豐富仲可以加配無限refill既飲品,飲住香檳或者紅酒黎enjoy佢地極度高質既食物✨ 豆酥龍蝦 +$68炸到金黃色既龍蝦球,淨係顏色已經夠晒吸引外表酥脆,裡面口感依然保持到彈牙配菜既肉碎都係炸過,口感一致 👍🏻✨ 金蒜汁燒牛小排滑嫩又香既牛小排,表現到中式牛肉製法既色香味俱全。而且保持到牛肉半熟既滑嫩口感,絕對出色!✨ 本幫鱈魚香濃既紹興酒味,煎得焦香既鱈魚,滑嫩既魚肉,食晒都仲會對佢依依不捨✨ 龍蝦湯西班牙紅蝦泡飯 +68龍蝦湯味道同西餐既濃湯唔同,好有中菜風格既味道。配搭泡飯既脆米口感非常好,相比一般白米泡飯,脆米帶黎外軟內脆既特別泡飯口感 😎隨後再加上未泡既脆米係面頭,豐富又多重既口感令成個泡飯都與別不同。而湯底中有紅蝦肉粒,肉粒彈牙口感好

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

胡同宵夜套餐 $598 / ppl
自選三道胡同菜式,仲有兩道主食,非常豐富

✨ 豆酥龍蝦 +$68

配菜既肉碎都係炸過,口感一致 👍🏻

✨ 金蒜汁燒牛小排

✨ 本幫鱈魚

✨ 龍蝦湯西班牙紅蝦泡飯 +68

而湯底中有紅蝦肉粒,肉粒彈牙口感好。
紅蝦膏好香

✨ 膽膽麵

辣味同花生醬比例好完美🧡
唔會水汪汪
撈均仲有啖啖陳醋香😌

✨ Saicho Hojicha Sparkling tea +198

90分鐘無限refill,我地揀左Saicho既有汽培茶
。培茶味道超級香濃,加左汽都無令培茶失去佢應有既味道。

2024-07-22 1834 views
朋友生日🥳專登揀咗呢間可以望到超靚嘅維港景色,同佢食生日飯😇假日佢做緊一個brunch嘅半放題!可以任食點心❤️另外每枱仲有可以有四款小菜可以揀返✨呢間胡同出名食北京菜同埋川菜嘅😚所以佢啲Crossover粵菜嘅點心真係幾好食😋最令我有印象深刻係呢幾款點心🤓冰凍爽口嘅藤椒鮮鮑片✨好惹味嘅泡椒蝦餃同紅油抄手✨外脆內豐富嘅竹炭魚香鹹水角✨有金箔嘅紅菜頭惹菌餃✨小菜方便我哋叫咗勁有霸氣嘅川式香辣爆炒龍蝦🦞牛味香濃嘅金蒜汁燒牛小排☺️好大隻兼外脆內彈牙嘅糖醋蝦球😉好香菇菌味道嘅野菌生菜包🥰食到呢度已經勁飽啦,不過甜品又會係另外一個胃嘅!

假日佢做緊一個brunch嘅半放題

小菜方便我哋叫咗勁有霸氣嘅川式香辣爆炒龍蝦🦞

牛味香濃嘅金蒜汁燒牛小排☺️

好大隻兼外脆內彈牙嘅糖醋蝦球😉

好香菇菌味道嘅野菌生菜包🥰

食到呢度已經勁飽啦,不過甜品又會係另外一個胃嘅!
2024-07-22 1700 views
一直都好想試下尖沙咀嗰間胡同🥰個度個景真係全香港數一數二咁靚啊!無意之中俾我發現咗個度有點心放題食🤩呢個週末就過咗去食晏晝啦❤️中途仲有中國舞表演添,我同啲外國遊客一樣睇得好開心呀😆眾多點心之中,我最鍾意食真材實料嘅魚籽燒賣😋椒鹽大墨都好好食,唔係怕膽固醇真係想再encore啊!另外香酥脆茄子,口感外脆內軟綿綿🤓係放題嗰堆點心,每樣食咗一粒之後,其實都飽咗七成啦😆每台客人仲會包咗四款小菜!我同朋友叫咗非常惹味嘅川式香辣爆炒龍蝦🦞個汁好好食嘅糖醋蝦球🍤好重蒜味嘅金蒜汁燒牛小排🐮同埋唔講唔知食緊齋嘅野菌生菜包🥬最後仲包咗甜品🤓其中嗰件奶茶泡芙更有香港特色!朱古力麻糬好似食緊麥提莎咁!
一直都好想試下尖沙咀嗰間胡同🥰

個度個景真係全香港數一數二咁靚啊!

無意之中俾我發現咗個度有點心放題食🤩
呢個週末就過咗去食晏晝啦❤️
中途仲有中國舞表演添,我同啲外國遊客一樣睇得好開心呀😆

眾多點心之中,我最鍾意食真材實料嘅魚籽燒賣😋

椒鹽大墨都好好食,唔係怕膽固醇真係想再encore啊!

另外香酥脆茄子,口感外脆內軟綿綿🤓

放題嗰堆點心,每樣食咗一粒之後,其實都飽咗七成啦😆

每台客人仲會包咗四款小菜!
我同朋友叫咗非常惹味嘅川式香辣爆炒龍蝦🦞

個汁好好食嘅糖醋蝦球🍤

好重蒜味嘅金蒜汁燒牛小排🐮

同埋唔講唔知食緊齋嘅野菌生菜包🥬

最後仲包咗甜品🤓

其中嗰件奶茶泡芙更有香港特色!
朱古力麻糬好似食緊麥提莎咁!
  • 魚籽燒賣
  • 椒鹽大墨
  • 香酥脆茄子
  • 川式香辣爆炒龍蝦
  • 糖醋蝦球
2024-07-20 1503 views
胡同宵夜套餐 $598/位自選3道坊坊菜式,仲有2道主食,真係幾豐富仲可以無限暢飲有氣酒或紅酒,飲住享受佢哋高質菜式豆酥龍蝦+$68 炸得咁金黃,顏色已經好吸引🤩裡面仲保持彈牙口感配搭炸過碎肉 👍🏻金蒜汁燒牛小排滑嫩而芳香既牛小排完全體現到中式牛肉嘅味道和口感本幫鱈魚有濃濃嘅紹興酒味煎得香脆肉身滑嫩龍蝦湯西班牙紅蝦泡飯+$68龍蝦湯有濃濃嘅中式香氣,唔似西式濃湯泡飯脆爽,同一般白飯完全唔同碟頭加多啲未泡嘅脆米令整個泡飯層次感豐富湯底仲有爽滑嘅紅蝦 ❤️擔擔麵咁多道菜式入邊,最欣賞係佢哋個擔擔麵辣油同花生醬完美比例搞拌後陣陳醋香Free flow Saicho Hojicha Sparkling tea +$19890分鐘無限暢飲,我哋揀左Saicho嘅 hojicha sparkling tea 加左氣泡都冇掩蓋佢應有嘅味道

胡同宵夜套餐 $598/位
自選3道坊坊菜式,仲有2道主食,真係幾豐富
仲可以無限暢飲有氣酒或紅酒,飲住享受佢哋高質菜式

豆酥龍蝦+$68
炸得咁金黃,顏色已經好吸引🤩
裡面仲保持彈牙口感
配搭炸過碎肉 👍🏻

滑嫩而芳香既牛小排
完全體現到中式牛肉嘅味道和口感

有濃濃嘅紹興酒味
煎得香脆
肉身滑嫩

龍蝦湯西班牙紅蝦泡飯+$68
龍蝦湯有濃濃嘅中式香氣,唔似西式濃湯
泡飯脆爽,同一般白飯完全唔同
碟頭加多啲未泡嘅脆米令整個泡飯層次感豐富
湯底仲有爽滑嘅紅蝦 ❤️

擔擔麵
咁多道菜式入邊,最欣賞係佢哋個擔擔麵
辣油同花生醬完美比例
搞拌後陣陳醋香

加左氣泡都冇掩蓋佢應有嘅味道
2024-07-18 1303 views
徬如置身於老北京的胡同,位於尖沙咀。踏入門口已被它的四合院傳統韻味裝潢吸引眼球👀穿過傳統拱月門,是一道中式紅燈籠牆,再穿過充滿神秘感的小隧道,就是用餐區,俯瞰著維港夜景和五光十色的高樓大廈,盡收眼簾,未開餐眼睛已開餐。🥢酸辣土豆絲很開胃的一道前菜,土豆絲口感爽脆,味道帶酸辣。🥚魚籽煎鵝肝熏蛋鵝肝油脂肥美,入口即化,再配上帶有煙薰的雞蛋,口感十分豐富🥢藤椒鹵水小吊桶很惹味的小吊桶,吊桶鹵水味濃郁,咬下去帶少少藤椒麻香,肉質爽脆飽滿。🐮黑椒和牛酥非常松脆的千層酥包裹著飽滿的餡料,和牛油脂香濃,還帶有微辣,很惹味。🥟魚湯菜肉鍋貼鍋貼煎得金黃酥脆,非常美味菜肉鍋貼十分足料,魚湯味浸透入餃子🦞豆酥龍蝦龍蝦肉質爽彈,經過炸後的龍蝦肉再配上看似避風塘炸蒜,令整個口感更豐富。本幫鱈魚店員講解,原來本幫菜是上海菜的別稱。鱈魚煎得外層微微焦香,入面的魚肉厚身得來肉質又意外地細嫩,很有驚喜的一道菜。龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯看著店員即場烹調湯品,先將龍蝦湯加熱再將龍蝦也一並加入,最後就將脆米混合。西班牙紅蝦肉質鮮甜彈牙,湯品充滿濃郁的龍蝦鮮味,值得一提是脆米泡飯,口感非常豐富。豆腐雪糕配杏香流心芝麻卷有別於平

🥢酸辣土豆絲

很開胃的一道前菜,土豆絲口感爽脆,味道帶酸辣。

🥚魚籽煎鵝肝熏蛋

鵝肝油脂肥美,入口即化,再配上帶有煙薰的雞蛋,口感十分豐富

🥢藤椒鹵水小吊桶

🐮黑椒和牛酥

🥟魚湯菜肉鍋貼

鍋貼煎得金黃酥脆,非常美味
菜肉鍋貼十分足料,魚湯味浸透入餃子

豆腐雪糕配杏香流心芝麻卷

有別於平時的芝麻卷,芝麻卷外層鋪滿上香脆的杏仁,內部則夾著流心芝麻,很有驚喜!配上豆味香濃的豆腐雪糕,有種冰火交融的口感。
2024-07-14 1172 views
餐廳位於尖沙咀中間道,係香港比較既中式fine dinning,每款菜色都做得好精緻,而且仲有各款中西餐酒,再加上個無敵大海景,收工去chill下都岩哂🥔酸辣土豆絲土豆絲爽口,醬汁開胃,整體味道不錯。🥚魚籽煎鵝肝燻蛋魚籽鮮香,鵝肝肥美,燻蛋係我最鍾意既流心狀態,味道層次分明。🦑藤椒滷水小吊桶滷水味濃郁,入口帶少少藤椒既麻辣同香味,吊桶肉質爽脆,味道鮮甜🐮黑椒和牛酥用左千層酥既做法令口感更有層次,餡料放得好飽滿,入口食到和牛既油脂香之餘,仲有少少黑椒既辣,令和牛酥更加惹味🥟魚湯菜肉鍋貼菜肉餡料豐富,鍋貼煎得金黃酥脆,非常美味🦞豆酥龍蝦龍蝦肉質爽彈,炸完後仲保留到鮮甜既肉汁,豆酥睇落似避風塘既炸蒜,但味道比較温和,豆酥香脆得黎帶d甜味,同龍蝦既鮮甜相輔相成🐟本幫鱈魚本幫即係上海話本地咁解,鱈魚厚身但肉質細嫩,而且充滿肉汁🍛龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯龍蝦湯濃郁鮮香,西班牙紅蝦肉質彈牙,脆米泡飯口感豐富🫔豆腐雪糕配杏香流心芝麻卷豆腐雪糕香濃,芝麻卷真係有流心既效果再且仲充滿芝麻香,加上外層酥脆既杏仁片,令酥皮更香脆

🥔酸辣土豆絲
土豆絲爽口,醬汁開胃,整體味道不錯。

🥚魚籽煎鵝肝燻蛋

🦑藤椒滷水小吊桶

🐮黑椒和牛酥

🥟魚湯菜肉鍋貼
菜肉餡料豐富,鍋貼煎得金黃酥脆,非常美味

🐟本幫鱈魚
本幫即係上海話本地咁解,鱈魚厚身但肉質細嫩,而且充滿肉汁

🍛龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯
龍蝦湯濃郁鮮香,西班牙紅蝦肉質彈牙,脆米泡飯口感豐富

🫔豆腐雪糕配杏香流心芝麻卷

尖沙咀 📌【 胡同 】中間道15號H Zentre 18樓閨蜜外國回來,特意預早於尖沙咀【 胡同 】訂座窗邊位,望住維港嘅夜景用餐,希望閨蜜有個愉快嘅生日 🎁🎈【 胡同 】古色古香的裝修,以雲南傳統茶磚砌成的牆、高掛著串串的紅燈籠、滿目的百子櫃,締造了穿越古代嘅感覺,又有西方時尚嘅格調。【 胡同 】以四川及京菜為基調,在傳統菜品的基礎上注入了現代 Fine Dining 的創意手法,來 ~ 看看是次愉快的味蕾體驗 ❤‍🔥••••• 🫖 Dinner Tasting Menu $980 pp 🫖 •••••❥⁠ 前菜 • 三◕ᕙ⁠ 酸辣土豆絲 ᕗ◕◕ᕙ⁠ 魚籽煎鵝肝燻蛋 ᕗ◕ ◕ᕙ⁠ 藤椒滷水小吊桶 ᕗ◕• 酸辣土豆絲口感爽脆,酸酸辣辣,刺激又開胃;• 魚籽煎鵝肝燻蛋,將有魚籽點綴的鵝肝送入口內,一咬即化,與煙燻留心蛋黃相映成趣; • 辣椒滷水小吊桶,爽脆彈牙,沒腥味,而且滿滿椒香,惹味十足。ᕙ⁠ 黑椒和牛酥 ᕗ呢個酥皮真的很出色,體驗廚師精湛的手藝,層層的酥皮包裹著和牛,略帶黑椒和微辣,三者皆配合得很好。ᕙ⁠ 魚湯菜肉鍋貼 ᕗ看似平平煎烤鍋貼,一咬爆汁,非常 juicy。❥⁠ 主菜
尖沙咀 📌【 胡同 】
中間道15號H Zentre 18樓

閨蜜外國回來,特意預早於尖沙咀【 胡同 】訂座窗邊位,
望住維港嘅夜景用餐,希望閨蜜有個愉快嘅生日 🎁🎈
❥⁠ 前菜 • 三
◕ᕙ⁠ 酸辣土豆絲 ᕗ◕
◕ᕙ⁠ 魚籽煎鵝肝燻蛋 ᕗ◕
◕ᕙ⁠ 藤椒滷水小吊桶 ᕗ◕

• 酸辣土豆絲口感爽脆,酸酸辣辣,刺激又開胃;
• 魚籽煎鵝肝燻蛋,將有魚籽點綴的鵝肝送入口內,
一咬即化,與煙燻留心蛋黃相映成趣;
• 辣椒滷水小吊桶,爽脆彈牙,沒腥味,而且滿滿椒香,
惹味十足。

ᕙ⁠ 黑椒和牛酥 ᕗ
呢個酥皮真的很出色,體驗廚師精湛的手藝,層層的酥皮包裹著
和牛,略帶黑椒和微辣,三者皆配合得很好。
ᕙ⁠ 魚湯菜肉鍋貼 ᕗ
看似平平煎烤鍋貼,一咬爆汁,非常 juicy。
❥⁠ 主菜
ᕙ⁠ 豆酥龍蝦 ᕗ
絕對係【 胡同 】 Signature,龍蝦 🦞 砌到好似模型咁精緻,
完全震撼眼球 😍 我同閨蜜完全唔捨得食喔 🦞 龍蝦鮮嫩彈牙,
啖啖肉;豆酥有口感有層次,完全係視覺味覺一大享受。

ᕙ⁠ 本幫鱈魚 ᕗ
鱈魚本身已經好滑,煎得好香脆,慢煮烹調,恰到好處,
令人念念不忘魚油香味。
ᕙ⁠ 龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯 ᕗ
呢個泡飯好有驚喜,店員將熱滾滾嘅龍蝦湯倒入脆米飯裡,
粒粒脆米飯、粒粒紅蝦肉,配上鮮甜濃郁龍蝦湯 ~ 不得了,
我好鍾意呢個菜式 ~ 推薦 💪
❥⁠ 慶生甜品
ᕙ⁠ 豆腐雪糕ᕗ
豆腐味雪糕好好味,好少餐廳食到 🍨

ᕙ⁠ 杏香流心芝麻卷 ᕗ
舖滿杏仁片,口感已滿分,爆餡芝麻流出,芝味濃。 特意
甜品上附上生日牌,閨蜜好 Surprise 勁開心 💓 不斷
拎住生日甜品不斷打卡。
🔅 總括嚟講,於【 胡同 】用餐,可以一邊飽覽維港夜景,一邊品嚐佳餚,令人好 Chill 好歡愉,忘記生活繁瑣,好適合同友好慶生聚會。
亦不得不讚【 胡同 】的店員,由我倆進入餐廳到菜品介紹、安排,
都會感受到佢哋顧客至上,滿滿的貼心,8月又有朋友生日嘞,我會
再訪的 ❤‍🔥

⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹
餐廳 🥢 【 胡同 】
地點 📍 尖沙咀中間道15號H Zentre 18樓
消費 💰 $980@
⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊹⊰⁠⊰⁠⊹

2024-06-28
$980 (Dinner)
Celebration
Birthday