拉麵嘅湯底最重要就係夠濃郁,而且冇乜味精。成日見到呢間舖頭門口有好多人排隊,今次終於可以趁落雨冇人入去食多,食完之後就明點解有咁多人排隊嘅原因啦,因為真係好好食一定會再encore。首先櫻花蝦湯底,佢嘅香味非常濃郁,面我就揀咗偏硬,所以給吸晒啲湯本身嘅味道。另外佢仲有辣芽菜比你自己可以加入個面度。我朋友叫咗個豬骨湯底,濃嘅程度都好似平時食開沾麵個一樣,食得出係用咗豬骨熬左多個小時先有咁豐富嘅味道,我諗呢間下次再要排隊都應該會去食
2022-06-07 1253 views
灣仔出名嘅 博多拉麵店,以豬骨湯為主,平日晚上6點唔洗排隊,有位。點期間限定:檸檬拉麵🍋🍲$101根據店內介紹 係豬骨湯內有加特制檸檬醬。奶白豬骨湯加上檸檬味,比起其他店嘅豬骨湯無咁膩多左份清爽。麵條選擇普通硬度,爽口彈牙。麵嘅份量對女生黎講剛好,男生就應該要加替玉(加底)先夠,或者 可以叫多個其他湯嘅麵😆。最後我係飲晒碗湯架,因為真心好好味😋。餃子 (6隻)🥟$42餃子餡鬆軟但唔會散,整體感覺好light。食完先發現有新出🟡黃罐⚪️白字可樂,望左好耐先發現其實店內有介紹,原來係檸蜜味可樂,可仔話新左個令月。

點期間限定:檸檬拉麵🍋🍲$101
最後我係飲晒碗湯架,因為真心好好味😋。

餃子 (6隻)🥟$42
餃子餡鬆軟但唔會散,整體感覺好light。

灣仔都有好幾間出名嘅日本拉麵店,而「一虎」就係其中一間~ 一虎比較特別嘅應該就係佢哋嘅限定拉麵 ——檸檬拉麵🍋除咗檸檬拉麵,仲叫咗一碗海老虎🦐 一虎嘅拉麵有粗幼兩款,而兩碗拉麵預設配粗麵,但一虎嘅粗麵都係比其他拉麵店嘅粗麵稍幼,不過口感都幾彈牙、有咬口~ 但係個人都係比較鍾意再粗身啲拉麵😬 而叉燒就比較普通,係比較薄切同瘦,所以食落無乜油香/口感😣•🥢 檸檬拉麵 $101拉麵嘅湯底係用咗秘製嘅檸檬醬加埋自家製豬骨湯~先食到檸檬香,然後就到濃郁嘅豚骨湯味,估唔到幾夾🤩 帶微微嘅檸檬酸味,好清新~•🥢 海老虎 $103 (糖心蛋 另+$10)海老虎湯底嘅蝦味噌味道好濃厚,再加埋海量櫻花蝦,大滿足!😋 而且另一個特別之處係,呢到嘅拉麵可以加生菜🥬😂 索埋個蝦味噌湯底都幾正😛•🥢 日式餃子 $42餃子皮薄,餡料同埋味道都平時食嘅日式煎餃差唔多,唔係特別飽滿~ 不過個餃子汁酸酸哋,幾特別、幾夾~
灣仔都有好幾間出名嘅日本拉麵店,而「一虎」就係其中一間~
一虎比較特別嘅應該就係佢哋嘅限定拉麵 ——檸檬拉麵🍋

🥢 檸檬拉麵 $101
檸檬拉麵

🥢 海老虎 $103 (糖心蛋 另+$10)
糖心蛋

🥢 日式餃子 $42
日式餃子
日式餃子
2022-04-28 1250 views
一虎檸檬拉麵 $101有日喺網上睇到呢個檸檬拉麵就吸引咗我放假去食呢個係季節限定飲落去個湯係酸酸哋唔濃味嘅越食檸檬味越出嚟 令我變得好開胃鍾意拉麵嘅朋友不妨去試下啦
一虎檸檬拉麵 $101
越食檸檬味越出嚟
令我變得好開胃
鍾意拉麵嘅朋友不妨去試下啦
2022-04-27 804 views
🍜Vegan Ramen 素豬骨拉麵 at 一虎拉麵 灣仔 Ichitora Ramen at Wanchai 🐯·素食朋友都知道有素食選擇嘅拉麵店實在少之又少 ·灣仔嘅一虎拉麵就有一款 Vegan Ramen中文叫素豬骨湯底 好期待要試試湯底係咪可以做到好濃稠嘅效果 ·去到門口好幸運等咗一陣就有位我叫嘅時候店員好細心問係 Vegan or Vegetarian·如果Vegan 就會走蛋面底都會轉成素麵我係奶蛋素就揀咗 Vegetarian ·拉麵到喇好靚仔喎 😍湯頭奶白色十分似樣Menu 上介紹係用特製昆布同埋洋蔥湯製成飲落去偏鹹少少但係好味·中間的素肉係豆腐製品有啲似素雞肉嘅感覺食落去出乎意料係帶甜味配菜有香蔥、海帶、木耳絲、筍同埋生菜·拉麵口感美味彈牙我特別欣賞個溏心蛋一咬落去帶濃郁酒香非常美味橙紅色蛋黃半熟呈膏狀 so sexy 🤤·整體來講我十分滿足係一款有誠意嘅素食 option 希望佢繼續 keep 住有
素食朋友都知道
飲落去偏鹹少少但係好味
中間的素肉係豆腐製品
有啲似素雞肉嘅感覺
食落去出乎意料係帶甜味
配菜有香蔥、海帶、木耳絲、筍
同埋生菜
整體來講我十分滿足
係一款有誠意嘅素食 option
希望佢繼續 keep 住有
2022-04-11 686 views
一間好食嘅拉麵店真係會令人又掛住嘅感覺,呢一間餐廳就比到我呢種感覺啦!呢一度嘅黑虎拉麵真係好吸引,而且非常之型格,就咁睇呢度嘅賣相係用咗黑蒜豚骨湯!好型格嘅黑色湯底,而且呢度嘅湯底豚骨味道非常之香濃,再加埋豚肉叉燒,真係食過返尋味啊!

作為灣仔上班族 最幸福嘅莫過於係Lunch真係好多選擇🤪連拉麵店都有至少10間😅所以有時諗唔到食咩就會去食拉麵☺️✦店舖唔算大 所以坐得會有少少迫🙈拉麵上菜速度算幾快 大約10分鐘就食得🙈拉麵可選粗幼 軟硬程度🙈個人覺得粗拉麵掛湯程度較高🤪▾▾🍋 檸檬拉麵$𝟏𝟎𝟏 ▾係期間限定嘅拉麵😚印象中應該係第一次食檸檬湯底嘅麵😂但係有幾有驚喜😚店舖秘製嘅檸檬醬同豬骨湯底混合一齊 中和左湯底嘅油膩 而且檸檬又唔會太酸 所以食落幾開胃😊🦐海老虎 $𝟏𝟎𝟖 ▾基本上如果有蝦湯選擇都一定會嗌😂🙈平時食完蝦湯最驚越食越鹹😩但今次呢個尚好 但蝦味唔算好濃🙈反而幾欣賞拉麵嘅免費配料 份量算幾多 lunch好夠飽🙈✦✦╼ ╾💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)🏃環境舒適度: 𝟛.𝟜 / 𝟝💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝

▾▾
🍋 檸檬拉麵$𝟏𝟎𝟏 ▾

🦐海老虎 $𝟏𝟎𝟖 ▾

✦✦
╼ ╾

💰 $𝟏𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟜 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟞 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟞 / 𝟝
可能係全港最好食的拉麵?😋 又係睇完大島與龍威 嘅推介就過嚟試 間餐廳六點開門 6:10pm出面已經大排長龍啦 我試咗龍威推介嘅檸檬拉麵 超好味🤤🤤 原本以為檸檬會好酸 點知同豬骨湯嘅味道超夾 減少食拉麵嗰種好油膩嘅感覺 下次經過港島都會再返嚟食🤤🤤 🤤🤤
可能係全港最好食的拉麵?😋
又係睇完大島與龍威 嘅推介就過嚟試
間餐廳六點開門 6:10pm出面已經大排長龍啦
我試咗龍威推介嘅檸檬拉麵 超好味🤤🤤
原本以為檸檬會好酸 點知同豬骨湯嘅味道超夾
減少食拉麵嗰種好油膩嘅感覺
下次經過港島都會再返嚟食🤤🤤 🤤🤤
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 檸檬拉麵
2022-03-25 416 views
灣仔人氣拉麵店~一虎星期六既中午時間去到都要排左一陣隊,餐廳細細,內裏位置唔多,但都算坐得闊落😁今日試左招牌一虎拉麵同埋限定既檸檬拉麵,招牌拉麵個豬骨湯好濃好香,配料都算多,仲跟埋隻蛋😍檸檬拉麵個湯底好清新,濃濃既豬骨湯加埋檸檬既酸,成件事估唔到甘match 🙀🙀可再試,下次試埋個赤王😻
灣仔人氣拉麵店~一虎

可再試,下次試埋個赤王😻
一虎拉麵/檸檬拉麵
食日本菜同拉麵一向都好難搵素食鐘意食拉麵又鐘意食素嘅朋友應該都會聽過一虎拉麵 ,因為香港可以食到素拉麵嘅舖頭真係十隻手指數得曬一虎座位唔多而且好旺場 要等左半個鐘先入座第一次黎 我就嗌左素拉麵 嗌完先知一虎仲有幫客人分蛋純同純素 真係好貼心如果揀左要純素嘅話除左會無左隻溫泉蛋外 麵底都會轉成素麵好多餸 賣相都非常吸引麵質有啲似上海麵 純肉口感好 調味都唔錯 最抵讚係個湯底 純素但竟然做到好有蛋白質嘅味道 好濃厚鮪魚拉麵湯底清味道鮮,拉麵彈牙餃子皮薄脆,餡料豐富店員態度友善 服務唔錯
食日本菜同拉麵一向都好難搵素食
一虎座位唔多而且好旺場 要等左半個鐘先入座
如果揀左要純素嘅話除左會無左隻溫泉蛋外 麵底都會轉成素麵
純素拉麵

好多餸 賣相都非常吸引
麵質有啲似上海麵
鮪魚拉麵
鮪魚拉麵湯底清味道鮮,拉麵彈牙
餃子
餃子皮薄脆,餡料豐富
鮪魚拉麵  純素拉麵
店員態度友善 服務唔錯
純素拉麵
鮪魚拉麵
鮪魚拉麵  純素拉麵
2022-03-15 257 views
:::::::::::::----* 限定檸檬拉麵 $103⭐️8/10----* 海老虎拉麵 $101⭐️8/10----* 煎餃子 $42⭐️5/10檸檬拉麵🍋比較少見既檸檬湯底 個人鐘意偏酸既口味 覺得呢個湯底好對味(。☌︎ᴗ☌︎。)❤︎豬骨湯底加入檸檬既酸 令湯底唔會有種油膩既感覺 多了一份清新 可以一口接一口咁食 仲飲多左幾淡湯 麵質Q彈 多蔥 肉片較簿 海老虎拉麵🦐 秘製蝦味增配櫻花蝦 呢個係超濃郁既蝦味 如果鐘意重口味既可以一試 煎餃無咩特別 🥟 普普通通. 雖然兩款湯底都好味 不過兩碗拉麵都無乜配料 如果想要糖心蛋/ 紫菜要額外加錢 (*´ `*) 相比之下 覺得大角嘴既大丸CP值更高 而且大丸連餃子都做得好好食 ٩(๑•̀ ₃ •́ )۶::::::::::::
:::::::::::::

----* 限定檸檬拉麵 $103⭐️8/10
----* 海老虎拉麵 $101⭐️8/10
----* 煎餃子 $42⭐️5/10

麵質Q彈 多蔥 肉片較簿

::::::::::::
🤑 檸檬拉麵 $101🤑 餃子 $42———————————————🌟 檸檬拉麵 $101 🌟大家平時食拉麵可能食豬骨湯底多,檸檬湯底你又食過未?秘製檸檬醬,加入豬骨湯底,再喺湯底加入新鮮檸檬,比你想像中夾😆 麵質比較Q彈,唔算好入味,但我覺得啱啱好,如果唔係會太酸🍜 🌟 餃子 $42 🌟餃子果然係推薦食物,甜美多汁,非常香脆嘅豬肉餃子,係食拉麵同時必試嘅配菜🥟———————————————評分🔖 (5⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️回購?會😋✅———————————————🚶🏻‍♀️ #youngcfood_hongkong🚶🏻‍♀️ #youngcfood_wanchai🕵🏻‍♀️ #youngcfood_japanese———————————————📍一虎 Ichitora📍灣仔廈門街23號地舖 👣 港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約3分鐘...#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #foodstagram #bestfoodhongkong #bestf
🤑 檸檬拉麵 $101
🤑 餃子 $42
🌟 檸檬拉麵 $101 🌟

🌟 餃子 $42 🌟
———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

🕵🏻‍♀️ #youngcfood_japanese
📍一虎 Ichitora
📍灣仔廈門街23號地舖
👣 港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約3分鐘
#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #foodporn #topcitybiteshk #openricehk #吃貨 #支持小店 #香港美食 #hkcouple #hk #852 #hkiger #香港人 #香港 #相機食先 #hkfood #hkfoodstagram #灣仔 #灣仔拉麵
2022-02-18
2022-01-20 476 views
-{灣仔蝦湯拉麵🍲}之前見youtube有介紹過依間拉麵🤗黎左食個蝦湯當晚飯🤤海老虎🤤 ($98)係蝦湯麵加勁多櫻花蝦🤩個湯算入味同好多香蔥做陪襯👻麵質就普通啲算有咬口 另外加$10有隻玉子 整得好靚😋蛋黃唔腥得黎仲有帶清甜味😎個豚肉就偏肥啲同好薄👀👖褲評: 7.3/10味道中上冇想像中咁正!可以一試 encore就未必了🤧🧐性價比: 7/10服務: 8/10環境: 8/10🚩一虎🚩地址: 灣仔廈門街23號地舖
{灣仔蝦湯拉麵🍲}
之前見youtube有介紹過依間拉麵🤗黎左食個蝦湯當晚飯

🤤海老虎🤤 ($98)

👖褲評: 7.3/10

味道中上冇想像中咁正!可以一試 encore就未必了🤧🧐

性價比: 7/10
服務: 8/10
環境: 8/10

🚩一虎🚩
地址: 灣仔廈門街23號地舖
2022-01-14 522 views
𝑰𝒄𝒉𝒊𝒕𝒐𝒓𝒂 一虎-🍜 一虎拉麵 🥟 餃子位於灣仔囍帖街旁邊,日日都大排長龍( ・᷄ὢ・᷅ )拉麵分2種粗幼,粗拉麵比較煙韌彈牙,而幼麵就爽少少!但幼麵另一特點係含水量較少,所以小麥味較重(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 2款都好掛湯!出色既拉麵除左湯底,麵質重要,但湯既溫度都好重要!因為食拉麵一定要一啖麵一啖湯既比例!太熱根本咩都感受唔到(苦笑)但一虎既自製豬骨湯底出色,而且湯底溫度可以容易入口,食晒成碗拉麵都keep到個溫度,太出色(๑˃̵ᴗ˂̵) 令人難忘嘅就係佢既蛋, 十分流心!蛋味濃,醃得好入味,完全溏心!高水準!( ̀⌄ ́) 新鮮餃子,皮薄餡靚!煎到脆卜卜,中規中矩,正常發揮( ͡° ͜ʖ ͡°)總括嚟講,當你好肚餓嘅時候就唔使諗可以食到一虎!但始終一日你都要試吓佢嘅一虎拉麵,特別係佢嘅湯底,一試難忘(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)📍 23 Amoy St, Wan Chai#jcfoodgasm @ichitora_ramen_wanchai
𝑰𝒄𝒉𝒊𝒕𝒐𝒓𝒂 一虎
🍜 一虎拉麵
🥟 餃子

位於灣仔囍帖街旁邊,日日都大排長龍( ・᷄ὢ・᷅ )
一虎拉麵

📍 23 Amoy St, Wan Chai
一虎拉麵
星期六大約12點幾去到前面大約等3、4張枱,就算我哋已經入坐,人龍都係Keep住!我係睇左大島與龍威既介紹同朋友強烈推薦下而黎🤣🔸檸檬拉麵🍜🍋💯呢個係限定既味道,我就係專程黎食呢個😂第一次試檸檬味既拉麵😳加左檸檬汁既豬骨湯底,酸酸地,多左份清新感覺又完全唔會覺得油膩,濃淡度恰到好處,好好味,機乎飲晒啲湯底😍💯🔸一虎拉麵🍜諗住一個限定口味,另一個就叫返啲招牌野,不過呢個就真係好普通,唔會wow一聲😌不過隻蛋都ok!

🔸檸檬拉麵🍜🍋💯

🔸一虎拉麵🍜