2018-11-14 25 views
次次放lunch諗唔到食乜就走左去一虎。百吃不厭。我只會叫蝦味噌拉麵因爲超級好吃。當然不夠飽的人可以額外加麵,但總覺得好像比較不入味。以前食過檸檬拉麵也是ok的。其他冇試過。
以前食過檸檬拉麵也是ok的。其他冇試過。
2018-11-14 21 views
一虎拉麵•海老虎拉麵•$92[另加蛋($10),辣醬($6)]海老虎其實即係蝦味噌湯,非常濃郁👍🏼同最classic既一虎拉麵唔同,呢款用左曲既粗拉麵😳所以掛到特別多湯汁🍜但個人都係比較喜歡直身拉麵🤣另外,可能加左辣醬關係,個湯有點兒太咸,但其實一的的辣味都冇🤣整體表現合格但冇太大驚喜🤔—-7/10— By I.地址:1️⃣灣仔廈門街23號地舖2️⃣中環史丹頓街13號地下低層
•海老虎拉麵•$92
[另加蛋($10),辣醬($6)]

—-7/10— By I.
地址:
1️⃣灣仔廈門街23號地舖
2️⃣中環史丹頓街13號地下低層
2018-11-13 30 views
Here again cuz the pickled veggies are highly addictive. It tastes perfect in the Ichitora Ramen ($78). The difference between the white tiger and one tiger is an egg ($10), but I have already mastered the egg recipe on my own and won't be paying someone else to make me a runny spring onsen egg haha!The roast pork rice($48) comes in a generous portion, but the pork is not tender, and quite dry. A bit disappointed to be honest. I thought I found the new go-to roasted pork rice place but no.#hungr

#hungry #香港美食 #pandaeatshk #hkfoodblogger #hkgoodeats #hkfoodblog #hkfoodie #hkigfood #全力食 #hkfoodstagram #飲食日記 #bestfoodhk #topcitybiteshk #fotdhk #hkeat #hkfood #hkrestaurant #hongkongfoodie #ufoodphoto #foodgasm #foodgasmic #相機食先 #香港美食地圖 #pandaeatshk #灣仔美食
#灣仔美食地圖
其實拉麵真係唔一定貴或者大有來頭先好食呢個道理我諗好多人都同意 🤗 灣仔嘅一虎我覺得算係適合香港人口味嘅實力派拉麵店。味道未必話極之出眾但各樣嘢都冇咩好單核,同時又唔貴白虎拉麵 ❤️ ($78)豚骨湯底清啲並唔代表一定淡口,食過其他更加濃味嘅拉麵但通常都有輕微飽滯。一虎嘅豚骨湯底相對就冇咁濃味😀,飲落舒服👍,另外叉燒實在要大讚,好疏爽咁每碗俾夠三大塊叉燒你,仲要係唔肥但又唔會韌嘅果種 😁 真係成塊食得 😋 不過拉麵本身就無包溏心蛋,如果想食就要另外加黑虎拉麵 ❤️ ($82)如果想湯底更加有層次同埋鹹味明顯一啲嘅呢個湯底或者會更加啱食 😉 配料方面其實兩個麵都係一樣嘅,都係叉燒3塊、木耳同青蔥。具體嚟講黑蒜油就系更加香濃,但相對嚟講就會蓋過叉燒嘅原味煎餃子 ❤️ ($42/5隻)餃子都唔錯,煎得香脆但唔油膩 😍 好拍食油光閃閃嘅煎餃 🤦 點豉油食得,放落拉麵湯到浸住食又得

白虎拉麵 ❤️ ($78)
白虎拉麵

黑虎拉麵 ❤️ ($82)
黑虎拉麵

煎餃子 ❤️ ($42/5隻)
煎餃子

Dining Offer
Tasting Event
白虎拉麵
煎餃子
2018-11-12 26 views
天氣開始轉涼,食拉麵都唔怕會出汗✨ 本身想嚟試檸檬拉麵,但去到發現已經轉咗做鹽味拉麵,唯有食返基本款😌唔好以為基本款就冇驚喜,已店名為名嘅一虎拉麵,豬骨湯底同出面嘅唔同,味濃得嚟又冇其他舖頭咁嚛喉,睇返個餐牌介紹,原來除咗豬骨之外仲落咗蔬菜同魚介一齊煲足十二小時,所以個湯先會濃中帶清,豬骨香中帶鮮味,而朋友揀嘅黑虎係再加埋黑蒜油嘅口味,試咗啖湯,發現佢個蒜味香得嚟又唔會話好濁。除咗湯底,麵條都可以自由調配,想要粗麵定幼麵,硬身定軟身,全部都可以自己選擇,隨心所欲打造自己最鍾意嘅拉麵口味。其他配料例如糖心蛋夠香夠流心,叉燒豬味都濃如果再厚切少少會更滿足。仲有叫埋自家制餃子,雖然唔係皮薄果隻,但睇得出用人手包唔係行貨,餡料異常地豐滿,好有份量,味道帶點微辣幾惹味下,可能響食緊拉麵俾濃烈嘅湯頭霸佔舌頭時,依然感受到餃子嘅香口同肉餡嘅香味,能夠爭一佔位實屬難得。有時簡單唔一定代表冇咁好,愈簡單就愈考功架,而呢間明顯簡單得來質素夠高,唔錯唔錯😌

2018-11-08
相信大家唔講唔知道,其實一虎拉麵是神虎拉麵品牌的新名字。神虎拉麵源自大阪地道品牌,但據聞2016年日本神虎代表撤出香港業務後,香港老闆改以一虎代替。事隔兩年,特意到了灣仔店要看看一虎能否延續神虎自家豚骨湯的名氣.....1.一虎拉麵緣說大阪風的豚骨拉麵相對較油,主要是當地天氣因素,享用豚骨湯頭更能保暖。一虎拉麵自家豚不骨湯頭非常濃郁,但除豚骨味道外似乎喝不出其實魚介或雞肉味道,所以湯頭是可以接受的。最令我驚喜的是原塊大叉燒,豚肉面夠大塊,入口嫩滑,尺寸亦是行內拉麵店相對較大的,所以都加了分。糖心蛋是全隻上,但只有少許流心效果,90蚊一個人相對較貴,只能以普通不差來形容

1.一虎拉麵

2018-11-09 80 views
湯底係拉麵既靈魂,一虎既湯底第一口已經嘗不到濃厚既豬骨味道。不知是否因為我們晚上黎食,湯底不夠,來不切煮所以加水了事。麵質還算彈牙,不錯。叉燒也挺美味,瘦得黎肉質有咬口,很入味。溏心蛋也做得很地道,與叉燒相得益彰。最好食既係佢既餃子,大隻又多汁。煎得剛剛好,個底夠脆,餡料夠多而且新鮮。縱使配菜同麵質的質素不錯,最失敗係一個淡而無味的湯底。一碗沒有靈魂的拉麵,實在令人失望。要是沒有改進的話,我們應該不會再光顧了。

2018-11-09 68 views
今天到灣仔修頓,剛好小米發現旁邊的大型住宅區商場,小米看到商場華麗的佈置,以為這是豪宅。這裡呎價是二三萬左右,只看價格,當然是豪宅啦!不過內裡間格就~哈!哈!哈!哈!一路走來,順便在商場羅馬柱出口附近的街道午餐。小米想食拉麵,所以大家就在這裡午餐。還未到正午,餐廳己滿座,我倆要在店門稍等一下。在二人枱就坐,快快下單,然後倒杯清水,細看枱面各款調味配料,慢慢等待拉麵的來臨。一虎拉麵  Ichitora Ramen  小米不吃黑色的食物,不吃辣,不吃蝦,剩下就只有一虎,白虎和一虎特選拉麵。剛好小米胃口不大,食量不多,又剔走多款配料的一虎特選。一虎材料最簡單,應該是最正常的味道。在價格上,一虎88比白虎78多一隻糖心蛋,只是貴十元,比較化算,所以點選一虎給小米。一虎上來了!先以小碗取走一部份拉麵和糖心蛋,其餘留給小米處理。現在才發現這碗一虎顏色很單調,没有蔥花和黑木耳。原來小米選擇走蔥走木耳。早知就要小米保留這二款配料,然後放在自己的黑虎拉麵。千算萬算!偏偏算漏小米不食蔥!黑虎拉麵  Black Tora Ramen (w/ Garlic Oil) 餐牌表示,這個黑虎是<濃縮豬骨湯配合(特)
不過內裡間格就~哈!哈!哈!哈!

一路走來,順便在商場羅馬柱出口附近的街道午餐。
小米想食拉麵,所以大家就在這裡午餐。
還未到正午,餐廳己滿座,我倆要在店門稍等一下。
一虎拉麵 - 走蔥走黑木耳
一虎拉麵  Ichitora Ramen
剛好小米胃口不大,食量不多,又剔走多款配料的一虎特選。
一虎材料最簡單,應該是最正常的味道。
一虎上來了!
先以小碗取走一部份拉麵和糖心蛋,其餘留給小米處理。
現在才發現這碗一虎顏色很單調,没有蔥花和黑木耳。
千算萬算!偏偏算漏小米不食蔥!
黑虎拉麵
餐牌表示,這個黑虎是<濃縮豬骨湯配合(特)製黑蒜油>,就試試這款。
選了幼身麵底,要蔥要黑木耳。
視覺:
淺啡色的湯底,混有黑色粉末的黑油。
薄身豬肉片,似曾相識,有點似火鍋所用的梅頭豬肉片。
嗅覺:
蒜味不濃,不攻鼻,跟自己所期待的香港Style攻鼻蒜蓉不同。
可能湯底表面有一層厚油,鼻子也感覺不到豬骨湯底香味。可能走油會更能體會湯底的香氣。
黑虎拉麵
手感:幼身麵條不粘結,容易夾出。
但自己的筷子功力不夠深厚,唯有以享用意大利粉的卷卷方法,再把卷好的幼麵放在羹上,與深啡色湯底一同享用。
糖心蛋很滑溜,都是用匙羹比較方便。
口感&味道:
鼻子已告知一二,黑虎的湯底没有明顯的蒜香。豬骨湯底不太鹹,卻帶著微微的甜味。
麵身夠爽,彈牙,要咀嚼多几下!
糖心蛋,流動的蛋油,就是它吸引之處。無奈自己不懂製作糖心蛋,唯有在外用膳時多加留意。
黑虎拉麵
黑木耳没有特別的味道,加上湯底不太鹹,所以就覺得黑木耳很清淡,爽口又硬身,足以媲美膳食纖維。
不過自己比較相信木耳的清血管,降血脂功效。
如果能把小米那一虎拉麵原本的黑木耳搶過來,就可以有更多份量的黑木耳了!
薄身豬肉片,因為有肥有瘦,有脂肪來潤澤肉質纖維,所以覺得尚算滑溜。
然後來到剛才那一小碗的一虎,配上攪碎芝麻,慢慢嘆。
自家製餃子 Fried Dumplings
Our special hand wrapped dumplings with juicy filling.
小米聽到多枱客人都點這款餃子,所以想試試。
一碟五件餃子,大大件,每隻摺紋皆不同。
而餃子餡料多汁,是現包/即製,跟工廠大量制作,餡料乾爭爭的長期雪藏機摺餃子又有分別。

嚐過美味餃子及拉麵,要向鰂漁涌出發了。

Body Report : 事後不用狂飲水。
2018-11-04
Type of Meal
Lunch
一虎拉麵 - 走蔥走黑木耳
2018-11-09 31 views
作為一個拉麵控 一有時間梗係去試拉麵啦上次試過神虎,今次就試下附近既一虎啦!係外面等緊既時候,見到檸檬拉麵!好想試 但係真係落唔到手嗌太奇怪啦掛等左十幾分鐘終於入到去啦,嗌左個最出名既一虎拉麵🍜$88一虎$88 老實講呢個豬骨湯底好普通,仲要偏咸 好多間拉麵店都做得到 甚至做得更好拉麵簡左粗 其實同幼既唔係太大分別 麵質只能夠話正常叉燒同木耳都係正常 無太大驚喜反而糖心蛋係比較好食 咬落去係爆黃同蛋味足既總結,普通啦 合格既如果有機會下次再黎試既話 希望會有進步啦
作為一個拉麵控 一有時間梗係去試拉麵啦
上次試過神虎,今次就試下附近既一虎啦!

係外面等緊既時候,見到檸檬拉麵!好想試 但係真係落唔到手嗌
太奇怪啦掛

等左十幾分鐘終於入到去啦,嗌左個最出名既一虎拉麵🍜$88

一虎$88

拉麵簡左粗 其實同幼既唔係太大分別 麵質只能夠話正常
叉燒同木耳都係正常 無太大驚喜
反而糖心蛋係比較好食 咬落去係爆黃同蛋味足既

總結,普通啦 合格既
如果有機會下次再黎試既話 希望會有進步啦
2018-09-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
2018-11-09 130 views
今日就個朋友出左灣仔食晚飯😀想食清啲,唔想食辣又唔想食炸野,所以揀左拉麵🙈朋友係灣仔返工已經試左好多間拉麵店,佢話呢間幾好所以就翻兜😂我地7點就到左,等左幾分鐘就有位啦座位唔多,大約有十幾個位係L形咁對住廚師坐,另外好似有兩張獨立既檯~我叫左個一虎,朋友叫左黑虎,另外仲加左個餃子同白飯😅一虎嘅湯底有好濃郁嘅豬骨味,有兩三塊叉燒,粒溏心蛋真係整得好溏心😮 我揀咗粗麵, 因為我食拉麵唔鍾意配太幼嘅面😅個麵底都唔算少,口感彈牙,唔錯😁😁黑虎我試咗一啖,香味重啲同甜啲啲, 朋友之後加咗芝麻就更加香😋餃子個形比平時食開嘅日本煎餃好似肥啲同短啲😂 外層脆,裡面多汁, 而個餃子汁有微微嘅辣,唔錯👏感覺幾正宗,服務幾好,仲唔使加一,下次可以再去食😁
今日就個朋友出左灣仔食晚飯😀
想食清啲,唔想食辣又唔想食炸野,所以揀左拉麵🙈
我地7點就到左,等左幾分鐘就有位啦
我叫左個一虎,朋友叫左黑虎,另外仲加左個餃子同白飯😅
一虎
我揀咗粗麵, 因為我食拉麵唔鍾意配太幼嘅面😅
個麵底都唔算少,口感彈牙,唔錯😁😁
黑虎
餃子
感覺幾正宗,服務幾好,仲唔使加一,下次可以再去食😁
2018-11-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$112 (Dinner)
一虎
黑虎
  • 一虎拉麵
  • 黑虎拉麵
2018-11-08 23 views
去過這間拉麵店好幾次,覺得這裏的拉麵味道很好。這天經過灣仔,決定再去!我想試一試它的叉燒飯,所以我們點了叉燒飯及一虎特選拉麵各一份一起分享!特選拉麵十分豐富,材料包括五大片叉燒、一隻糖心蛋、紫菜、筍及雲耳。薄薄一片的日式叉燒肥瘦均稱、肉質鮮嫩,十分美味!麵條方面,我們選了粗麵,麵身有咬勁。麵條沾滿濃郁的湯汁,十分可口!叉燒飯的味道同樣十分出色,喜出望外!叉燒飯的份量比我想像中多,我想正常食量的女生光吃叉燒飯便足夠。飯面蓋滿了肉塊,加上醬汁及漂亮的太陽蛋,絕對是使人上癮的美食!而且餐廳使用可生食的日本蛋,使人吃得安心!

2018-11-08 9 views
Lunch Hour 同同事去食一虎拉麵。平時經過都見到人龍,好彩等左10分鐘就可以入座。餐廳位置稱唔上闊落,不過坐落都係舒服,唔係逼逼夾夾個種。我地叫左一虎同埋黑虎拉麵。一虎拉麵睇個名都估到係signature, 豬骨湯底加溏心蛋=經典口味。溏心蛋好好味,配一啖濃湯咁放入口,係冇得彈既。而黑虎就係黑蒜油加豬骨湯底,可惜黑蒜味唔夠出。不過加少少店主提供既醃芽菜都好好味。總括來講湯底濃而不稠,叉燒肥瘦適中,值得一試。

餐廳位置稱唔上闊落,不過坐落都係舒服,唔係逼逼夾夾個種。

總括來講湯底濃而不稠,叉燒肥瘦適中,值得一試。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
  • 一虎拉麵
2018-11-05 23 views
夜晚同朋友行完灣仔利東街🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♂️見有啲肚餓就睇下附近有咩食,咁啱見到有間🇯🇵日式拉麵舖,所以就去試試。大約7點半左右去到,舖頭位置雖然唔多,但都仲有位,兩個人可以即刻入座。服務員態度好好,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻望完餐單,我選左黑虎拉麵+煎餃子。黑虎拉麵 7/10傳統豬骨湯+黑蒜油,湯底還可以,但豬骨湯味唔算濃。叉燒偏瘦,沒有入口即溶的感覺。拉麵硬度我選適中,但吃落的感覺依然是偏軟,未算彈牙,所以下次可以試下選硬身。反而最有驚喜係溏心蛋,整得好好,好好食。煎餃子 6/10即煎餃子,熱辣辣,但肉汁唔多,有點失望😔

望完餐單,我選左黑虎拉麵+煎餃子。

黑虎拉麵 7/10

煎餃子 6/10
即煎餃子,熱辣辣,但肉汁唔多,有點失望😔
2018-10-26
$100 (Dinner)
2018-11-03 41 views
.🍜有日本水準的拉麵🎏一虎拉麵 ($88)濃濃嘅豬骨湯底麵條有幼和粗可以揀 點左幼麵可以吸收更多嘅湯😍叉燒算大塊,偏瘦但又不會太鞋主角糖心蛋更係一流😍😍好鍾意拉麵裡有木耳,很爽脆🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏一虎 (灣仔)灣仔廈門街23號地舖
🍜有日本水準的拉麵
🎏一虎拉麵 ($88)

濃濃嘅豬骨湯底
麵條有幼和粗可以揀 點左幼麵可以吸收更多嘅湯😍
叉燒算大塊,偏瘦但又不會太鞋
主角糖心蛋更係一流😍😍
好鍾意拉麵裡有木耳,很爽脆
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
一虎 (灣仔)
灣仔廈門街23號地舖
2018-11-03 153 views
一向有耳聞「一虎拉麵」,身為日本控的我今晚終於來到灣仔店!灣仔店的挺受歡迎的,晚上七時去到也差不多滿座,不過我們大約等了5分鐘就可以入座啦~我最喜歡的就是豬骨湯底,所以就叫了招牌的一虎拉麵。湯底十分濃郁,充滿豬骨香味,流心蛋也十分美味,一咬裡面的蛋汁就迸發了來的~友人叫的是黑虎拉麵,賣相也十分吸引呢!另外也叫了一客餃子share,外皮可煎得十分金黃香脆,內餡肉汁不少,是不錯的小吃選擇。肚子也是十分滿足了!
一虎拉麵

友人叫的是黑虎拉麵,賣相也十分吸引呢!

肚子也是十分滿足了!
2018-10-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)