2009-12-28 19 views
行開ELEMENT, 去試試呢間餐廳, 只係閒日都已經有好多人排隊, 等左差不多大半個鐘就有位喇。 叫左日式煎蛋卷 ($42) 非常熱辣辣, 蛋卷夠香夠鬆軟, 配醬亦非常出色, 係近年食過最值得推介的煎蛋卷。 露筍豚肉卷 ($48) 露筍係好新鮮, 但係捲O係面O既豚肉非常之硬.....唔....唔好食....同埋無咩味. 月見免治雞棒 ($58) 好食!!! 真係好好食; 佢另外有個雞蛋黃醬畀你點。雞肉內加埋切碎O既雞軟骨, 竟然出奇地夾~~ 雞肉軟林, 又有少少軟骨咬吓, 絕配! 天婦羅盛盒 ($78) 係一般O既天婦羅質素, 很普通~~ 安格斯牛肉熱稻庭 ($98) 烏冬非常幼細, 感覺似中國白麵條; 不過口感爽口彈牙, 又充滿烏冬味。而牛肉剛剛燙熟, 所以入口非常鮮美。整體而言都幾好啊~~ 夠乾淨, 不過好似唔多夠WIATER用。好在食物上得夠快~~!

天婦羅盛盒 ($78) 係一般O既天婦羅質素, 很普通~~

2009-12-10
$180 (Dinner)
一直也熱愛烏冬,今日準時放工後經過圓方便決定一試,可能因為尚早的關係不用等位入內後侍應友善殷勤,給我們安排了靠邊的二人檯及馬上遞過熱茶和menu。裝修一貫日式簡約風格,予人舒服的感覺,要挑剔的話可算是少了一份可以配得起名字「七代佐藤養助」高級烏冬食店的特別設計。我點了兩款不同烹調手法的烏冬以便試出烏冬出品的質素,一個傳統的熱湯安格斯牛肉稻庭烏冬及一個比較新派的冷食掛烏冬(名子卻不太記得了)。前菜就點了冷豆腐及燒物一客為燒露荀豚肉。菜來得很快,先一試冷豆腐,豆味濃郁質感厚實,相信真材實料而且份量不少,惟一略嫌芝麻醬汁味道偏淡(可能不想蓋過豆腐的食味)及不太少。豆腐還未吃完我個安格斯牛肉稻庭烏冬便來了,看上去湯好像過多及只有兩片不太細的牛肉,不過一吃之下不得了,個烏冬非常幼滑。 湯頭帶甜不太熱,跟烏冬同吃好夾。很快個掛烏冬便來了,可惜相比之下較失色,烏冬煮後仍帶有少許水份使醬汗變淡,吃起來沒什味道,而且可能因為半熟蛋流出來的蛋黃汁不足以使肉碎掛在烏冬上,要食肉碎的時候便有點困難了,不過食味尚算可以。燒物燒露荀豚肉好味,可能露荀的質素不錯因此沒有燒得過乾的毛病,包著的豚肉片帶點咸香,連我這個

前菜就點了冷豆腐及燒物一客為燒露荀豚肉。

湯頭帶甜不太熱,跟烏冬同吃好夾。

燒物燒露荀豚肉好味,可能露荀的質素不錯因此沒有燒得過乾的毛病,包著的豚肉片帶點咸香,連我這個不太好露荀的人亦覺得整體出色。

雖然掛烏冬使我有點失望,加上起菜太快,吃得有點辛苦之外,它的烏冬質素非常好,下次要試試冷烏冬啊﹗
冷豆腐
安格斯牛肉稻庭烏冬
燒露荀豚肉
XXX溫泉玉子掛烏冬
$170 (Dinner)
冷豆腐
安格斯牛肉稻庭烏冬
燒露荀豚肉
XXX溫泉玉子掛烏冬
2009-12-11 17 views
在大阪的心齋橋筋吃過一碗至今難忘的烏冬,店舖名字及位置已記不起,只記得入內坐下只有兩個選擇!一是選擇大或細碗,ニ是選擇烏冬粗或幼.選擇好後店主會奉上一個內有3格的盒子,盒內盛著的分別是葱、天婦羅麩、海帶絲.另外有半件生薑及一個磨薑器.跟著給你一個小碗及盛載了熱燙湯汁的葫蘆(真是醉拳電影中用來載酒的那種葫蘆,見到是先注滿了湯後再浸在一大煲熱水中.).烏冬是沒有任河配料的,只是放在大碗中用滚水浸著,吃時從葫蘆把湯汁倒在小碗中,磨點薑汁及加葱,把烏冬夾進去蘸來食,那個簡單而美味的感受,到現在也未在其它地方吃得到!在圓方看完電影後正好一試這家新開的烏冬店,打正牌頭用日本名牌!但管它佐滕養助有多出名,煮得不好吃的話再說其它也是多餘的.午飯不想吃鍋物,這東西好像較適合晚上慢食!兩了只點了普通的烏冬及小食:$68温泉玉子沙律----初見面好像很吸引!經深入瞭解後…上檯時未和沙律醋撈勻前外觀尚算OK,面層有翠綠色的蔬菜,有幾片义燒,像包裝零食的細粒蒜蓉多士,及像樣的温泉蛋.撈勻後發現那隻温泉蛋黃是極淡黃色,全無蛋味!而沙律的底部竟全是西生菜近芯的位置!顏色是黃及白色帶苦味!從未試過在一家餐廳吃沙律會出
$68温泉玉子沙律----初見面好像很吸引!經深入瞭解後…上檯時未和沙律醋撈勻前外觀尚算OK,面層有翠綠色的蔬菜,有幾片义燒,像包裝零食的細粒蒜蓉多士,及像樣的温泉蛋.撈勻後發現那隻温泉蛋黃是極淡黃色,全無蛋味!而沙律的底部竟全是西生菜近芯的位置!顏色是黃及白色帶苦味!從未試過在一家餐廳吃沙律會出現大量生菜芯.
$68自家制魷魚餅----真是做得出色不得不讚!外皮夠乾身香口,墨魚膠非常彈牙,而且內裡的墨魚粒粒非常柔軟.無需蘸醬油,只加少量薑蓉同吃味道更鮮甜.是水準極高的小食!
$98安格斯牛肉熱稻庭----對於那些入口即化油的和牛已沒興趣,尤其在香港的店舖,產地來源証書欠奉的更不可信!幾百元就有什麼A5級?就等於告訴你用$1000可買一卡全美鑽石,可信嗎?反而這裡標明用美國牛感覺更好!烏冬本身是做得不錯!幼滑有彈性,湯汁味道是偏咸但可接受,吃定完後見到碗中浮了一層不薄的油.不知店方用什麼標準去界定"熱"?這一碗烏冬的温度只可叫微暖,是一種叫人吃得發火的温度!這湯的温度絕對是糟蹋了這碗上好的烏冬!對自己來說湯不夠熱是判死罪!
$108赤豚肉蕃茄豬骨熱湯稻庭----是不是赤豚肉不得而知!反正煮熟後顏色都是一樣,質感也是差不多,要分辨的話在未煮熟前可見到肉的顏色,是比牛肉略淡的才知.湯的味道雖然豬骨味薄但蕃茄味足,但湯的温度又是一樣暖的!
在任何一個地方如果你點一款是熱的食物,但出來竟是這樣的效果!你是消費者的話會怎樣想?
取價不算便宜
選擇不算多
安格斯牛肉熱稻庭
赤豚肉蕃茄豬骨熱湯稻庭
自家制魷魚餅
烏冬是不錯
油份亦不少
$190 (Lunch)
2009-12-06 1 views
因為見他是新開的食店,又有特色的食物,當然不能錯過雖然是烏冬的專門店,但又有好多款火鍋選擇,有別於一般食烏冬餐廳,好有新鮮感。佐賀牛肉壽喜鍋 $480/1位 海鮮咖哩鍋 $180/1位因為我們6人大家Share食,店員就話要每種鍋Order 2位先做到,所以我們就叫了各2份。先講佐賀牛肉壽喜鍋,牛肉是好好吃的,就算你不選這個鍋淨叫這個佐賀牛肉都要3百幾1份,1份約有8-10片,但肉味香濃及軟滑,非一般安格斯牛肉可比而個鍋的食法是先煎後放湯再烚其他菜或烏冬,都幾特別,這店只是壽喜鍋才是這種食法。除牛肉還有配菜跟上,但是是沒有跟烏冬的,要另外叫。海鮮咖哩鍋,我覺得幾特別,因為少用咖哩湯底打邊爐,店員還推介食到尾要加芝士白飯來撈落個湯底處煮一陣再食,就是香濃的咖哩芝士飯了真是好味美。海鮮其實不算多,又不算特別肥大,但是新鮮因為是不足6人的份量,所以加了鴨肉$140,其實似鴨胸,但不軟滑安格斯牛肉$120,OK。什錦海鮮$95,新鮮。知床地雞$75,份量少,但不錯。鮮腐皮,只有4-5薄片。鮮冬菇$15,OK。金菇$12。2份稻庭烏冬$120,好吃。芝士白飯$50,好吃。日式明太子煎蛋卷

因為見他是新開的食店,又有特色的食物,當然不能錯過
雖然是烏冬的專門店,但又有好
多款火鍋選擇,有別於一般食烏冬餐廳,好有新鮮感。

佐賀牛肉壽喜鍋 $480/1位 海鮮咖哩鍋 $180/1位
而個鍋的食法是先煎後放湯
是沒有跟烏冬的,要另外叫。
撈落個湯底處煮一陣再食,就是香濃的咖哩芝士飯了
真是好味美。海鮮其實不算多,又不
算特別肥大,但是新鮮

因為是不足6人的份量,所以加了
鴨肉$140,其實似鴨胸,但不軟滑

安格斯牛肉$120,OK。
什錦海鮮$95,新鮮。
知床地雞$75,份量
少,但不錯。
鮮腐皮,只有4-5薄片。
鮮冬菇$15,OK。

菇$12。
2份稻庭烏冬$120,好吃。
芝士白飯$50,好吃。

日式明太子煎蛋卷$42。
2份松竹梅清酒$96。
朱古力奶昔$28。
抹茶大褔$38,好吃。

Summary:總括是食物質素不錯,環境也舒適,亦有特色食品。

先把牛膏放在鍋內出油再煎其他食品
佐賀牛肉的紋理分明,脂肪分報均勻
正在把芝士白飯放在咖哩湯內煮
2009-11-24
$400 (Dinner)
先把牛膏放在鍋內出油再煎其他食品
佐賀牛肉的紋理分明,脂肪分報均勻
正在把芝士白飯放在咖哩湯內煮
  • 佐賀牛肉
2009-11-29 96 views
the beef sashimi is greatthe grill ox intestine is great as wellthe chicken sabusabu is OKthe oyster of the seafood sabusabu set, is very fresh and niceFirst time to try duck breast for pot .. impressivethe room is nice, a really good gathering place
2009-10-24
$300 (Dinner)
Celebration
seafood 鍋
duck breast
Udon
Mushroom and vegetables
"Soup Rice"
  • udon
(有相)好唔好食又睇落去 301 回: 第一次連發! 獨一無二既高質烏冬@圓方稻庭!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=38369首次連續兩回 "好唔好食? 又睇落去" 第 300 回同 301 回, 都係同一間食店! 圓方稻庭烏冬! 因為呢間烏冬真係好高質素, 一定要分享啊! 同車仔好難先搵到時間出黎, 終於食飯喇! 上一篇圓方"稻庭"我就覺得好味喇, 今次呢篇就由車仔講講好唔好食? 又睇落去? 哇...六點已經有龍!!! 成條龍既客人入哂座, 我排到去要拎籌 lu...預計第一輪人最快都要食一個鐘, 所以過隔離睇下 d 戲既 trailer 同睇下書打發時間! 呢本 burger 書, 太吸引喇! 又一次令我諗起0岩0岩去東京食既三間漢堡扒啊!!! 自從部 G9 壞左之後, 心大心細諗緊買咩機, 講真真係想買部單鏡反下, 不過真係太大部...ng...最好就係有細中大三 set, 細既 for 普通場合 quick shot 一拎出黎就影; 想影好 d 或者影野食就 G系; 風景同人就托部大機影, 咁就 pe

自從部 G9 壞左之後, 心大心細諗緊買咩機, 講真真係想買部單鏡反下, 不過真係太大部...ng...最好就係有細中大三 set, 細既 for 普通場合 quick shot 一拎出黎就影; 想影好 d 或者影野食就 G系; 風景同人就托部大機影, 咁就 perfect 喇!

一個鐘到就入得去喇! 地址: 尖沙咀柯士甸道西1號九龍站圓方2002號鋪

上次其實好想食呢個月見免治雞肉串, 味道果然好! 外面燒汁鮮甜惹味, 雞肉軟骨打碎又有咬口, 肉質雞肉味濃, 車仔加句舐些生蛋令肉串更滑更好味!

北海道蟹肉稻庭烏冬: 車仔: 湯清, 蟹肉甜! 烏冬薄卻彈牙有質感!

大蝦天婦羅熱稻庭: 上次冷食配醬撈稻庭, 熱食浸 sukiyaki 同豆乳已經覺得好味 , 天氣涷食熱稻庭暖胃, 別有風味! 熱稻庭質感比冷稻庭軟一點, 今次留意到一樣野, 即使熱食, d 麵條長度非常整齊, 一注夾下只需要輕輕捲一捲落湯匙, 剛好一口吃下!

炸醬脆卻無油膩感, 發走多如炸醬保持蝦條形, 印象中呢種炸醬味道只0係銅鑼灣0個幾間上樓日本料理食到! 食店主打烏冬再好, 也需要配菜配合先可以相輔相承啊!
車仔最終評分:
大讚! 當好孩子大鄉里未食過好烏冬, 個人認為呢間"稻庭"既烏冬真係香港獨一無二既高質烏冬!
稻庭烏冬, 稻庭, 圓方, 佐藤養助, 烏冬, elements, 好孩子, 食評, 日本, 東京, 好唔好食,好唔好食又睇落去
(有相) 好唔好食又睇落去 300 回: 300年歷史天皇級稻庭烏冬@圓方!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=38351好唔好食又睇落去終於去到第 300 回! 咁0岩呢一篇既食店真係有 300年既歷史! 仲要係天皇級既稻庭烏冬! 名氣響! 雷聲大! "七代佐藤養助烏冬", 曾經只有天皇及皇室成員才有資格品嘗。身份尊貴, 製麵過程全人手製作, 咁好唔好食? 又睇落去?地址: 尖沙咀柯士甸道西1號九龍站圓方2002號鋪打開 Menu, 中日英對照, 以日文為主!烏冬三重奏: 有月見汁,合鴨汁,山芋汁三種! 配上以薄軟而扁見稱既稻庭會有洋化學作用呢?冷食烏冬連醬汁浸0係同一個碗內, 先由蛋開始! 半熟蛋白令本來非常幼滑既烏冬更細緻, 本身我唔太好烏冬, 食過呢一口不得不講句好得! 切到本地河粉咁幼, 但係麵質綿密! 難怪可以以 "稻庭" 之名開店! 合鴨汁同山芋汁, 前者味道較濃, 有點似"燒鵝"味! hehe...而另一個 classic 既麻醬0係三味比較之下, 變得平平無奇!食完個三食冷烏冬熱身後, 食個安格斯

地址: 尖沙咀柯士甸道西1號九龍站圓方2002號鋪

打開 Menu, 中日英對照, 以日文為主!

食完個三食冷烏冬熱身後, 食個安格斯牛 sukiyaki!

想食更好既牛嘛? 可以 order 佐賀牛吧! 價錢 $420。

鍋物配菜一點也不賴!

d 牛去左邊? 食哂落肚啦! wakaka...

鹽燒喜靈魚: 生食喜靈魚壽司我都仲頂得住; 熟希靈魚你放過我吧...

露荀豚肉卷: 哇! 刀法如神, 切得好薄透底! 我就鍾意有肉地既豚肉多 d 啊!

北海道豆乳鍋配赤豚西冷, 免治雞肉,三文魚,大蛤

個豆乳湯好香好清甜, 個湯底除左烚野食之外, 愛黎飲都一流! 試下落埋烏冬?

淨食冷稻庭烏冬吸埋最後既豆乳精華同埋 sukiyaki d 甜汁...

無論係一開始既涷食烏冬一或熱食烏冬, 都令人好滿足! 唯一就係............太少喇! wakaka...

環境: 3.5 (燈火光猛, 環境舒適。)
衛生: 4 (非常新淨!)
服務: 3.5 (上 sukiyaki 同豆乳鍋都有侍應幫你煮)
味道: 3.5 (烏冬真係值得食; 其他就未有特別驚喜!)
價錢: 2.5 (想食飽, around $700)

最終評分: 3.5 食完佐藤養助既稻庭烏冬, 本來覺得稻庭烏冬既口感不及讚岐烏冬, 只係因為未食過好味既稻庭烏冬呢...希望下次食到更好味既讚岐烏冬, "打番低"稻庭烏冬?! hehe...講到尾, 最緊要食好野! 好唔好食又睇落去第三百回完!

稻庭烏冬,稻庭,圓方,佐藤養助,烏冬,elements,好孩子,食評,日本,東京,上戶彩,上戸彩,好唔好食
2009-11-11 8 views
1個月前已從雜誌知道此餐廳開幕, 食品又係由日本直送, 心諗應該唔差, 立即行動, 去食個lunch試吓先啦, 中午12時左右到....omg....門口已有至少30人, 而且又約左人, 無法, 唯有撤退上個星期六終於同家人一行4大1細人再到, 6:10到達, 都諗住要等, 門口位姐姐話要等大枱?, 算啦...日本餐廳可能座位比較細, (實際係餐桌頗大), 等.........45分鐘後, 細枱(2至4人...係2至4人)已叫了十數張, 眼見比我遲20分鍾才到都已入座, 遂跟門口位姐姐商討, 安排4人座位, 她沒有答允, 只安撫我們說一有大枱即可入座, 無法.....再等......又過了15分鐘, 仍沒有大枱埋單, 再跟門口位姐姐商討, 仍是相同答案, 已經想放棄, 但又有點不忿, 再等......又過了15分鐘, 情況仍是一樣, 再跟門口位姐姐周旋, 她才好不情願下安排了一張4人枱, 人都din終於入座, 大人細路都餓了, 遂先叫了温泉玉子沙律, 涼伴鴨胸填肚, 跟手叫黑衫經理介紹, 叫了北海道知床雞鍋加和牛, 申燒雞翼, 三色汁冷稻庭烏冬, 普通嘅冷稻庭烏冬, 再加一個合鴨汁稻

, 情況仍是一樣
, 再跟門口位姐姐周旋, 她才好不情願下安排了一張4人枱
, 人都din

終於入座, 大人細路都餓了, 遂先叫了温泉玉子沙律, 涼伴鴨胸填肚, 跟手叫黑衫經理介紹, 叫了北海道知床雞鍋加和牛, 申燒雞翼, 三色汁冷稻庭烏冬, 普通嘅冷稻庭烏冬, 再加一個合鴨汁稻庭掛烏冬, 因已叫了鴨胸做頭盆, 怕又係鴨, 但黑衫經理話無肉嘅, 只配汁, 好了, 有得食........

結果係沙律有鴨胸, 頭盆係鴨胸, 連哪個黑衫經理話無肉嘅合鴨汁稻庭掛烏冬, 都跟一碟鴨胸, 一枱都係, 哪個黑衫經理真好介紹

因5人坐4人枱, 遂外加了枱放雞鍋料, 算細心, 但就因為咁, 途中要起身才可將食物放入鍋內, 但無人幫手?

總括雞鍋最好味, 有雞味但偏咸, $320一鍋, 不值, 招牌稻庭烏冬不夠爽滑, 放上枱一陣後還黏埋一齊, 好似無過冷河, 和牛係好味嘅, 但$120四塊............三色汁中玉子汁最香, 可能係日本蛋嘅關係, 其餘普通過普通

2009-11-07
$200 (Dinner)
  • 北海道知床雞鍋
2009-11-11 17 views
和舊同事吃的生日飯,在開飯看完後選了這家烏冬店,因當日不能訂位的關係,要在外邊排隊,是日為星期二的關係,所以人頭湧湧,等了一小時才能入座。有沙發位,進去才知道這兒鍋物也是名物!4個人,叫了2人份的豆乳鍋,天婦羅稻庭烏冬。上桌,天婦羅蝦只有2隻,友人吃了說很好吃,冷烏冬很爽滑,是我在香港吃過最好吃的烏冬三甲內。豆乳鍋上來了,一滾開就有豆腐粒粒飄出來,好好笑,湯帶一點點咸,但很鮮美!蜆鮮美,三文魚味道不錯,豬肉也好吃,最驚喜是那免治雞肉內有軟骨,吃起來很有咬感,味道也很好!跟鍋上來的蔬菜很鮮,不一會就被吃光了。最後追加了一份日本水菜(日本友人至愛),豆腐(很滑!),烏冬(放湯吃仍然滑!)又是一個估不到的是牛蒡,很爽口,而且跟湯頭很配合!所有吃的都滿意,唯服務有點不足,侍應都有禮,但請他做的事情要講起碼2次才回有反應,另,要度加湯時,要等上5分鐘以上,原因好像說是湯是要跟廚房下單拿的。不過那樣的價錢,我想服務應當更好吧...。希望再去時有所改善。謝友人們的這一餐!
和舊同事吃的生日飯,在開飯看完後選了這家烏冬店,
因當日不能訂位的關係,要在外邊排隊,
是日為星期二的關係,所以人頭湧湧,等了一小時才能入座。

有沙發位,進去才知道這兒鍋物也是名物!
4個人,叫了2人份的豆乳鍋,天婦羅稻庭烏冬。
上桌,天婦羅蝦只有2隻,友人吃了說很好吃,
冷烏冬很爽滑,是我在香港吃過最好吃的烏冬三甲內。

豆乳鍋上來了,一滾開就有豆腐粒粒飄出來,好好笑,
湯帶一點點咸,但很鮮美!
蜆鮮美,三文魚味道不錯,豬肉也好吃,
最驚喜是那免治雞肉內有軟骨,吃起來很有咬感,味道也很好!
跟鍋上來的蔬菜很鮮,不一會就被吃光了。
又是一個估不到的是牛蒡,很爽口,而且跟湯頭很配合!

所有吃的都滿意,唯服務有點不足,侍應都有禮,
但請他做的事情要講起碼2次才回有反應,
另,要度加湯時,要等上5分鐘以上,
原因好像說是湯是要跟廚房下單拿的。
不過那樣的價錢,我想服務應當更好吧...。
希望再去時有所改善。

謝友人們的這一餐!
menu
天婦羅冷烏冬
豆乳鍋
追加的日本水菜,豆腐跟牛蒡
2009-11-10
$180 (Dinner)
Celebration
Birthday
天婦羅冷烏冬
豆乳鍋
追加的日本水菜,豆腐跟牛蒡
  • 稻庭烏冬
烏冬店真的開了又開,勢頭厲害,這間開在圓方的高級烏冬店,主打是幼滑的稻庭烏冬。由日本開過來,門口放著靚仔整齊的「烏冬陣」,重本透資裝修,看來烏冬價錢應該唔平,午市約$100左右,而晚市主要做鍋物,約$300才落到樓。要了三味御膳,分別是溫泉蛋、芝麻醬及木魚湯三味,配有三小碟精巧稻庭烏冬,是冷吃的。溫泉蛋火候好,略甜的日式醬油汁加上滑溜的糖心蛋,美味。芝麻醬味道未見突出,但薄薄麻香加上醋的酸,也開胃。而木魚湯汁,用來蘸冷的烏冬就最好吃。比較起近來幾間新興的讚歧烏冬,我還是喜歡經乾製的稻庭烏冬,軟熟而帶著麥香,如真的想吃真正手打讚歧烏冬的話,海港城富久保是本地唯一選擇。P.S午市$130連加一的套餐,怎可能以膠碟奉客?More about snap-write@http://foodxfile.blogspot.com/

溫泉蛋火候好,略甜的日式醬油汁加上滑溜的糖心蛋,美味。

芝麻醬味道未見突出,但薄薄麻香加上醋的酸,也開胃。

而木魚湯汁,用來蘸冷的烏冬就最好吃。

P.S午市$130連加一的套餐,怎可能以膠碟奉客?

More about snap-write@

華麗烏冬陣!
環境迫夾,亦噪了一點。
稻庭烏冬是好吃的。
$130 (Lunch)
華麗烏冬陣!
環境迫夾,亦噪了一點。
稻庭烏冬是好吃的。
  • 稻庭烏冬
2009-11-08 6 views
深夜與朋友在LKF不知不覺聊天到三點鐘,即便如此,已經習慣早起的我依然是八點就起床。睡完回籠覺再起床已是下午四點,鎮日未進食的五臟廟咕嚕咕嚕大叫。前一晚吃了重口味的川菜加上熬夜,決定先下手為強向大力女王表示想吃「稻庭」,雖然沒吃過,但日本菜怎麼說都比較清淡,對於目前的胃比較恰當。餐廳開在圓方真的有種優勢。由地鐵站走上來,一路相當悠閒且空間寬敞,讓人心情愉快,待會也會較肆無忌憚的多吃一些吧!大約5點45分來到「稻庭」門口,窗邊可以看到餐廳經理正在精神講話,為了晚上的生意作準備。不一會已經有十數人排隊。整個接待處的感覺不錯,具有一定的空間與明亮感,整扇的櫥窗擺設著稻庭烏冬禮盒,讓人有種「如果今晚吃的還不錯,再自己買些回家試試」的衝動。但帶位處旁的假樹真的是相當「假樹」,多此一舉、畫蛇添足!大力女王到沒用過餐的地方,都會把餐牌當作小說一樣閱讀個十分鐘才準備點菜,此時早已決定晚餐內容的我則會開始把玩餐具。「稻庭」的餐具與餐牌入手的質感都不錯,但也凸顯拌沙拉的「鐵夾子」是相當的凸兀。很喜歡在香港吃晚上的第一輪,因為人少,此時能夠獲得的服務多半最佳也最快,每一杯茶都還有一半左右,侍應就會很快的繼續

很喜歡在香港吃晚上的第一輪,因為人少,此時能夠獲得的服務多半最佳也最快,每一杯茶都還有一半左右,侍應就會很快的繼續幫你斟滿。

點餐後不到五分鐘,立刻就送上來「芝士年糕」。外脆內滑、外熱內凉,口感不錯,但中心的芝士若可以再熱一些、再軟一些則可以更好。

第二道菜是「日本赤豚大根沙拉」。豚肉新鮮無筋,蘿蔔刀功佳大小一致,但醬汁再稍微酸一些較符合敝人胃口。

由於上菜時醬汁與沙拉是分開的必須自己拌,已經相當飢餓的我倆,未等到蘿蔔充分浸在醬汁中就急急忙忙的開始吃,導致一開始吃時味道較為不足,下次不能這麼猴急的吃這道菜。

隨後就送上我的「冷稻庭」,果真名不虛傳!烏冬相當有咬勁,吃進嘴中可以感受到淡淡麥香,只是仍然是被自己搞砸了,在醬汁裡加入太多芝麻,蓋過了麵香。

最後是大力女王的「大蝦天婦羅熱稻庭」。湯頭與炸蝦都不過不失,但蝦尾炸的頗為可口!只是覺得湯頭會掩蓋住麵的麥香味,是較為可惜之處。

整體而言這一餐吃的蠻不錯。七分飽而且用餐心情很好,價錢也OK,吃完可以更用力的逛街血拼去!

下次約個客戶來試試午餐吧!
畫面左方那棵樹很假!不如不要擺!
OK的食器。
有質感的餐牌。
芝士年糕。外脆內滑、外熱內凉,口感不錯,但中心的芝士再熱一些、軟一些更佳。
日本赤豚大根沙拉。豚肉新鮮無筋,蘿蔔刀功佳大小一致,但醬汁再稍微酸一些更佳。
冷稻庭。芝麻不要加太多免得跟我一樣芝麻過重。
大蝦天婦羅熱稻庭。湯頭與炸蝦都不過不失,但蝦尾炸的頗為可口!
2009-11-07
$160 (Dinner)
畫面左方那棵樹很假!不如不要擺!
OK的食器。
有質感的餐牌。
冷稻庭。芝麻不要加太多免得跟我一樣芝麻過重。
  • 冷稻庭
2009-11-07 3 views
幾個月前未裝修好時, 已經覺得好吸引, 今日終於有機會同女友一齊去試下~~~去到0岩0岩坐滿第一輪 (Dinner 6:00pm開始), 等0左40mins左右. 等緊位果陣已經諗定食咩. 最後叫0左:1. 温泉玉子沙律2. 免治雞肉串3. 天婦羅熱稻庭4. 蟹肉熱稻庭5. 綠茶大福日本溫泉蛋好正~ 菜好新鮮, 用上和風汁, 好特別! 免治雞肉串比較鹹, 一定要配蛋黃汁一齊食.兩款熱湯烏冬, 湯底味道好濃, 配上好正宗既稻庭烏冬, 好似係日本食緊咁!!!順帶要提一提, 服務好好, 連D Senior 都好有心機招呼客人~ 好耐冇係香港 (酒店) 外既餐廳食完好滿意咁離開!!! 正!!!

1. 温泉玉子沙律

天婦羅稻庭烏冬
蟹肉稻庭烏冬
綠茶大福
2009-11-07
$210 (Dinner)
天婦羅稻庭烏冬
蟹肉稻庭烏冬
綠茶大福
2009-11-03 6 views
圓方新野, 唔試唔安樂. 冇book位之下要羅飛. 等左半個鐘. 入到去發覺裏面d位好闊落. 四個人坐卡位. 檯夠晒大. 亦坐得好舒服. 涼伴鴨胸: 味非常好. 汁清清地, 少少甜. 連上面既大量荵絲食好fresh. 不過胸肉有少少晏. 炸豆腐: OK. As expected.燒雞翼: 麻麻地. 燒汁可以~ 不過雞翼橫切開一半, 食落好似冇乜肉甘. 安胳斯牛肉鍋: 火鍋要兩份或以上叫. 就叫左兩份. D牛好正~~ 湯底清清地. 卑酸汁同麻醬點. 牛肉連麻醬好正. (好似係有荵響醬裏面). 牛唔係薄切但好有牛味. 四個人都話正~稻庭烏冬: 好好味!!! 清湯底顯出烏冬好滑, 軟硬適中, 幼烏冬質感似烏冬同拉麵mix. 另外加多份烏冬落火鍋食, 多一份牛肉, 冬菇, 腐皮, 金菇, 土菇. 所有野都好乾淨同新鮮.服務好好~ 多人serve亦專業. By the way, 黑衫話午餐係冇鍋叫的. 因為d湯係日日師傅新鮮淆的. 淆得黎已經過左lunch time~總結: 火鍋同烏冬實左好味. 坐得舒服, 服務好. 價錢OK => 會encore.

炸豆腐: OK. As expected.

$250 (Dinner)
今次係第二次去食呢間野.雖然要排好耐隊,但都無所謂啦,好野要等架嗎一行 7 人叫左二個鍋物 ,溫泉玉子沙律豆乳鍋 < 有好多紹菜,洋蔥,日本水菜,三文魚,等配料,開頭呢個鍋食落無咩味道,但愈食d豆味就愈滾愈濃,到後尾仲甜到好似飲緊豆漿咁,加埋臨尾加既稻庭烏冬,簡直一流 !!!!!!!!!雞鍋,個名唔記得叫咩啦,但我身為一個雞肉愛好者,呢個鍋配個d日本雞真係好食到爆燈,但呢個湯底就愈滾會愈重味,呢一道就要扣少少分啦.溫泉玉子沙律<不過不失之作,所有用料食得出都好新鮮稻庭烏冬 < 招牌菜,第一次食咁幼既烏冬,可能係受港式烏冬影響,但食落有好重既麥味道,但建議冷食,熱食會對味道有少少影響總體黎講d野都好岩食,而d朋友亦好滿意呢到d服務同食物,下次會再去的
一行 7 人叫左二個鍋物 ,溫泉玉子沙律

溫泉玉子沙律<不過不失之作,所有用料食得出都好新鮮
2008-11-30
$250 (Dinner)
  • 豆乳鍋 稻庭烏冬
2009-10-27
睇雜誌介紹, 都幾吸引, 咁當然同女友一齊去試吓啦!去ELEMENTS 當然揸車啦, 泊車係完全無煩惱十二點十五分到達餐廳, 好彩時間尚早, 無訂位都有位兩個人, 叫座:1. 温泉玉子沙律2. 牛腸串3. 熱湯稻庭烏冬4. 熱湯凍稻庭烏冬三重奏沙律唔錯, 蛋好滑, 菜好新鮮, 好以"凱撒沙律", 但就係日式汁, 不過鴨胸就無乜味, 要扣分牛腸串, 值得一試, 有香咪又燒得唔太燶, 而且一點都唔膩, 加杯 sake 就一流熱湯烏冬, 本來睇落唔係好大碗, 女友一個都可以食晒, 不過原來份量都唔少.......講返味道, 湯底好清, 無味精, 烏冬軟硬適中凍烏冬三重奏, 以前真係未試過咁食法, 本來都擔心烏冬凍咗會變硬, 或都變咗漿糊咁, 但又無喎, 三種醬汁, 各有不同, 各有特色, 唔講邊種好味, 看官自己造訪試試啦!鍋物都好吸引, 不過最少二人份, 下次再試服務唔錯, 唯一要講講, 其中一碗汁醬, 有隻小昆蟲呀~
睇雜誌介紹, 都幾吸引, 咁當然同女友一齊去試吓啦!

去ELEMENTS 當然揸車啦, 泊車係完全無煩惱

十二點十五分到達餐廳, 好彩時間尚早, 無訂位都有位

兩個人, 叫座:
1. 温泉玉子沙律
2. 牛腸串
3. 熱湯稻庭烏冬
4. 熱湯凍稻庭烏冬三重奏

鍋物都好吸引, 不過最少二人份, 下次再試

服務唔錯, 唯一要講講, 其中一碗汁醬, 有隻小昆蟲呀~
熱湯烏冬
2009-10-25
$150 (Lunch)
熱湯烏冬