玉庭

Jade Pavilion
Restaurant: Jade Pavilion
Info:

2022-10-26 742 views
秋風送爽,去到帝都酒店中菜廳玉庭,來個滋味「蟹」逅盛饌,可以一次過品嚐多款鮮美蟹香菜式,蟹迷感到好滿足呀!套餐中選用世界各地多款豐腴肥美的時令蟹種,前菜拼盤是鮮香滿溢的蟹粉灌湯小籠包、桃酥珍寶蟹棒及芥末小耳北寄貝。 蟹粉灌湯小籠包皮薄肉鮮甜,我最喜歡先輕咬一口,直接喝下那蟹黃油及清甜湯汁,然後才吃小籠包,鹹鮮味十足,令人回味。第二道菜已經是極度吸引的芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕,滋陰養顏,無人不愛,鱈場蟹肉肉質細嫩,雪燕滑溜,材量份量十足,味道鮮甜濃郁,女士們大愛;吃過這碗海皇羹後,我已經飽了一半了呢﹗  主菜是加拿大珍寶蟹兩食 – 羊肚菌蛋白蒸蟹鉗、砂鍋薑蔥粉絲焗蟹 砂鍋薑蔥粉絲焗蟹相當吸眼球,將肥美的加拿大珍寶蟹蟹件加入乾蔥薑片一同爆炒,並用砂鍋上,勁有鑊氣,更有粉絲吸收炒蟹醬汁精華,非常惹味。 面對著誘人的蟹肉,戴手套食就最滋味啦,啖啖肥厚蟹肉,鮮甜幼嫩,令人回味。羊肚菌蛋白蒸蟹鉗,蛋白好滑溜,散發陣陣馥郁菇菌鮮香,加入蟹鉗後更令鮮味昇華,總覺得吃完皮膚會更滑溜似的。鮮甜過後,再來惹味香口的金蒜椒鹽沙巴軟殼蟹,炸得酥脆金黃,再灑上椒鹽及蒜粒,沒有多餘的粉漿,口感一流,好惹味鹹香!南瓜帶

蟹粉灌湯小籠包

芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕

砂鍋薑蔥粉絲焗蟹

羊肚菌蛋白蒸蟹鉗

金蒜椒鹽沙巴軟殼蟹

南瓜帶子蟹油炒絲苗,飯粒乾爽分明;另有花菇冬筍田園蔬。
南瓜帶子蟹油炒絲苗
花菇冬筍田園蔬

甜品則有自家薑茶三色芋圓及乾清棗皇糕,圓滿這場滋味「蟹」逅盛饌。
自家薑茶三色芋圓及乾清棗皇糕
2022-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$888 (Dinner)
芙蓉鱈場蟹肉金菇燴雪燕
羊肚菌蛋白蒸蟹鉗
2022-09-21 1039 views
📯入住酒店期間可用$800餐飲消費額,我們選了中餐廳「玉庭」吃晚飯🔰炸子雞(半隻)$198,完全符合好吃的要求,皮脆肉嫩滑。吃時,喜歡在雞肉位置點上適量的淮鹽,這就是提味的精粹🔰滷水鵝片拼盤$368,鵝片薄切,肉質算嫩,但亮點在於腩肉,既不嚡且入口嫩而滑,很好吃🔰楊枝甘露拼藍莓軟糕$68,前者的食材份量很多,芒果粒甜,柚子肉飽滿不澀,整碗不太甜,羹羹滿足;後者兩層軟糕味道酸酸甜甜,質感幼滑,不錯最後結帳,茶芥連加一總數約$840,只需補$40,實在太好🥳。即時回房休息,不需舟車勞頓,又是一大寫意事😁

炸子雞

炸子雞
滷水鵝片拼盤
楊枝甘露拼藍莓軟糕
2022-07-23 1840 views
#chuchuinshatin —Menu of the day ☁️🥢藥膳花雕醉雞窩片皮鴨(二食)波士頓龍蝦豉油皇龍鬚炒麵仲叫左啲點心🧆不過無影相😣—同屋企人黎食lunch🤭除左叫點心仲叫左啲餸😍🥢片皮鴨2食全隻都係$488🤭幾抵份量都幾夠我地食 皮肉比例50/50 唔會太肥🫶🏻2食包生菜🥬鴨肉加左好多蔬菜粒😍夾埋好juicy藥膳醉雞鍋係職員推介😙話係得獎菜式🏆又真係好好味🤭啲雞勁入味💯💯龍蝦🦞就加左啲啲芝士汁係面頭唔會太濃味蓋過龍蝦肉味❣️❣️豉油皇炒麵就比較遜色😣呢啲都係茶餐廳食好食啲🙈🙈—家姐們係咁話啲腸粉好食😣🥹🥹但我無食到😣😣太可惜但總括啲菜式都好食🤭推介大家家庭聚會黎trytry😍💯—💰hkd $2,xxx with 10% service charge (6ppls🫶🏻)📍 Jade Pavilion 1/F, Royal Park Hotel, 8 Pak Hok Ting Street, Sha Tin.🌈🥨welcome to follow my foodie @eating.chuchu
#chuchuinshatin

但我無食到😣😣太可惜
但總括啲菜式都好食🤭推介大家家庭聚會黎trytry😍💯

📍 Jade Pavilion
2022-07-23
$400 (Lunch)
  • 藥膳花雕醉雞窩
母親節又適逢Restaurant Week緊係帶媽媽去食下好西啦之前帶過佢去嘉麟樓同香宮咁就諗住同佢試吓其他嘩點知中咗個大大大大伏最慘仲要係母親節!!!!!大家食到靜哂…………………….一去到環境已經係唔似酒店中菜廳連我媽媽都覺得好似普通酒樓都算啦如果好食有乜所謂個餐牌呢就寫得好華麗嚟到就完全唔係嗰回事第一道菜係的骰到一個點蟲草花XO醬海蜇我完全淨係食到麻油味根本係同燒臘舖食到嗰啲海蜇一樣桂花話梅小紅茄得兩粒喎!!!!一啖都食晒啦最差就係呢個砵酒藍妹鵝肝凍好癲係我哋上菜嘅時候以為食咗甜品先!因為一食落去根本就係藍莓糕嘅味咩酒咩鵝肝我完全咩都食唔到淨係食到藍莓嗰浸甜味食完真係一頭都係問號❓第二度菜就係竹笙花膠海王燴雪燕普通到唔普通冇乜味㗎要係咁落胡椒粉囉好似去飲嗰啲仲好食啲再嚟嘅係櫻海老法邊豆炒帶子珊瑚蚌呢個就炒得幾好食嘅但係海老呢其實係大型蝦嚟櫻花蝦就櫻花蝦個名又真係好勁揪我真係以為有蝦🙄🙄🙄🙄我可唔可以去消費者委員會度投訴佢?再嚟呢 就係黑魚子香芒六頭虎蝦皇呢個就幾好食嘅炸得香口,虎蝦亦都好大隻!賣相就核突咗啲但係嗰pat魚子就加唔加都得啦🤷🏻‍♀️再嚟嘅係 蠔皇六頭湯鮑魚拼天白香菇無
母親節又適逢Restaurant Week
緊係帶媽媽去食下好西啦
之前帶過佢去嘉麟樓同香宮
咁就諗住同佢試吓其他
嘩點知中咗個大大大大伏

最慘仲要係母親節!!!!!
大家食到靜哂…………………….

一去到環境已經係唔似酒店中菜廳

蟲草花XO醬海蜇
我完全淨係食到麻油味
根本係同燒臘舖食到嗰啲海蜇一樣

桂花話梅小紅茄
得兩粒喎!!!!
一啖都食晒啦

其實係大型蝦嚟
櫻花蝦就櫻花蝦
個名又真係好勁揪
我真係以為有蝦🙄🙄🙄🙄
我可唔可以去消費者委員會度投訴佢?
黑魚子香芒六頭虎蝦王

再嚟呢 就係黑魚子香芒六頭虎蝦皇
呢個就幾好食嘅
炸得香口,虎蝦亦都好大隻!
賣相就核突咗啲

係大家食到連影相都費事

食完之後
班男人都覺得有啲空虛嘅感覺
後來我哋先發覺
原來個Menu係冇肉…………….

我承認呢個係我哋蠢咗
但係無肉呢家野
就好似母親節侮辱啲母親一樣…..

一年一次嘅母親節
就咁樣比呢一間酒店 破壞咗
因為真係比一般嘅酒樓仲更加難食

環境一般,同普通酒樓差唔多嘅格局
性價比低,我哋六個人同埋都食咗$3600
食一圍都係呢個價錢

服務差,去得酒樓中菜廳食,就一定係食完一道菜先上另一道菜
呢度唔係㗎
呢度係光速餐咁樣
一個鐘唔使就食晒咁多道菜

我哋8:00嚟到九點已經食完
呢啲咁嘅態度真係差到一個點
明明就係收十點都唔明點解要咁樣趕
總之就係食到一肚火
下次請我都唔會嚟🤷🏻‍♀️
$600 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
櫻海老髮辮豆炒帶子珊瑚蚌
2022-01-25 1830 views
事緣男友想食旺角帝京軒,但BOOK唔到。所以就BOOK左屋企附近既同一集團既玉庭。可能疫情既關係,就算星期日都冇乜人。 唔知大家有冇留意,呢間酒樓既茶壺較小,好似一人份量咁,好快就要加水。雖然冇乜人,但上菜都要等15分鐘左右,可能即立即整,所以啲食物都保持到好既温度服務態度唔錯,叫甜品個陣,個侍應仲問係咪有個叉燒酥未到。 估唔到我哋未催,佢已經咁上心幫我哋追單整體用餐體驗不錯,我哋要人叫左4碟點心加一個麵,大概 $5XX~唔算貴。 混醬車仔白腸粉男友媽媽揀既點心,估唔到一碟平平無奇的白腸粉,口感非常滑溜同軟糯。我特別鍾意佢個豉油,配埋酒樓既辣椒醬,非常好味,至於個甜醬同麻醬就普普通通。非常驚喜既一個點心蟹籽黑毛豬燒賣皇個蝦大大粒,幾新鮮。豬肉冇乜肥肉,我幾鍾意。外觀都幾精美,不過夾起上黎啲皮好黐。 可以一叫  !黑鑽松露野菌炆伊麵聞同食落去都好有松露味,配埋酒樓既辣椒醬就好惹味啦。抺茶香芒卷呢個真係好失望!糯米皮同抺茶粉唔夾,裏面個舊黃色布甸隻味好似楊枝甘露,芒果就普通,食落去不倫不類。
可能疫情既關係,就算星期日都冇乜人。

非常驚喜既一個點心

蟹籽黑毛豬燒賣皇
蟹籽黑毛豬燒賣皇

黑鑽松露野菌炆伊麵
聞同食落去都好有松露味,配埋酒樓既辣椒醬就好惹味啦。

抺茶香芒卷
抹茶香芒卷
Other Info. : 叉燒酥冇影相,熱辣辣,味道就正常啦
2022-01-23
$180 (Lunch)
黑鑽松露野菌炆伊麵
  • 黑鑽松露黑菌炆伊麵 , 蟹籽黑毛豬燒賣皇
2021-11-13 1691 views
諗住比多次機會佢,啱啱今日又去個酒店度飲茶,點解啲點心可以越轉越差,款式又唔多,佢嘅大部分點心已經唔好食,款式又唔係多,唔該就唔好成日轉款,留返啲好食嘅點心,好過每月喺度轉款,但係又整得唔好食,嘅點心全部都係包或者糕,完全唔掂,佢哋嘅點心師傅除咗麵包同糕之外,冇其他點心識得整,點心完全冇選擇,超過2/3都係糕同包:燕麥糕,蘿蔔糕, 蒸饅頭,馬拉糕,千層糕,麻蓉包,小籠包,叉燒包,小米糕,皮蛋酥,蔥油餅, 棗皇糕...

1992 views
2021-11-11 2224 views
近月食了幾個大閘蟹餐,令我食到捧住個肚又食得最開心,必選是玉庭呢個滋味蟹宴,套餐先以蟹粉灌湯小籠包打頭陣,除了大閘蟹是主角外,還有飽魚、海參、雪燕、金箔蟹粉、松葉蟹、松茸等矜貴食材入饌,絕非單一大閘蟹宴那麽簡單,而且份量足,好飽又好味。庭薈:蟹粉灌湯小籠包、芥末水蓮海蜇及七味松葉蟹棒蟹粉灌湯小籠包打頭陣,皮薄餡滿包裹著鮮味的蟹粉,入口時那澎湃的蟹黃油香湧進口腔內;芥末水蓮海蜇爽口又有芥末香都幾惹味呀!還有七味松葉蟹棒,只是簡單的以七味粉作調味,松葉蟹肉入口即溶,絕對是人間美味。太極蟹粉竹笙花膠燴雪燕內裡包括了矜貴的花膠、雪燕及竹笙等,超多的蟹粉,加上營養滿分的雪燕,讓乾燥的秋日增添滋潤食療功效。清蒸江蘇大閘蟹(每位雄蟹兩隻/每隻約四兩)蟹饌重點來了,就是讓人食指大動的清蒸江蘇大閘蟹,保留最鮮的原始色、香、味。大閘蟹肉豐膏肥,黃滿油多,入口醇香回甘,吃罷讓人意猶未盡。金箔蟹粉珍寶蝦球窩巴盞大大隻的珍寶蝦用熱油泡熟後,與蟹粉同炒,最後放上金箔,味道香濃美味,蝦肉爽爽口彈牙。蟹粉松茸海参豆腐加入了松茸、海参及蟹粉,令豆腐也變得更矝貴,入口滑溜,富有蟹鮮味,口感好豐富。銀湖蟹肉炒絲苗蟹肉要炒到
庭薈:蟹粉灌湯小籠包、芥末水蓮海蜇及七味松葉蟹棒
太極蟹粉竹笙花膠燴雪燕

清蒸江蘇大閘蟹(每位雄蟹兩隻/每隻約四兩)
金箔蟹粉珍寶蝦球窩巴盞
蟹粉松茸海参豆腐
銀湖蟹肉炒絲苗
蟹肉要炒到有鮮味,炒飯又要炒得夠乾身,製作過程較為複雜,但要做得好果真不易,但這個銀湖蟹肉炒絲苗,足料又滋味,每粒米飯都好鮮甜,就算幾飽都要食呀!
薑母甜酒釀丸子及蘭香霓裳千層糕
前者帶著淡淡薑母味的小圓子,與酒釀同煮,吃大閘蟹後來喝一口,暖身又暖心;後者入口軟糯有班蘭的香味,好好味。
玉庭滋味蟹宴
地址:香港沙田白鶴汀街8號
電話:(852)26012111
價錢:每位$688 (兩位起)
供應期:即日至2021年11月30日
另收茶芥、餐前小食及加一服務费(以原便計算)
2021-10-25
$600 (Dinner)
  • 銀湖蟹肉炒絲苗
  • 金箔蟹粉珍寶蝦球窩巴盞
  • 蟹粉灌湯小籠包、芥末水蓮海蜇及七味松葉蟹棒
2021-10-29 1418 views
中國四大名著大家聽得多,但將故事變成桌上美饌又真係好有創意。沙田帝都酒店玉庭中菜廳,近日就以吳承恩的西遊記作主題,炮製出「西遊尋鮮宴」。這幾年玉庭的位置是搬了又搬,由地下搬上二樓 ,又曾遷入「City Art」原址,家陣又落返地下舊位,上網都未必趕得及更新,所以大家要注意。近日玉庭又攪攪新意,推出「西遊尋鮮宴」,顧名思義,當然以西遊記的故事人物作藍本,炮製出與別不同的風味,每位都不過是$每位688(另收茶芥餐前小食及加一服務費),而推廣期至11月30日。唐僧素三弄荔枝山藥素菩提Chilled Chinese Wild Yam with Lychee唐三藏是僧人,第一道當然是素菜。以小棠菜精心切割成一朶花,再放上晶瑩剔透的荔枝山藥球。羊肚鮮菌素袈裟Deep-fried Morel and Bamboo Pith with Mango Salad唐太宗御賜袈裟,今日以羊肚菌隱喻,尤其是蘸上炸漿後更神似。胡麻豆腐素千頁Chilled Sliced Bean Curd with Roasted Sesame Sauce豆腐質地嫩滑細緻,但薄片而不破穿,盡見功力,澆上胡麻醬更添芳香。騰雲駕霧美猴

(另收茶芥餐前小食及加一服務費),而推廣期至11月30日。
唐僧素三弄

荔枝山藥素菩提

唐三藏是僧人,第一道當然是素菜。
以小棠菜精心切割成一朶花,再放上晶瑩剔透的荔枝山藥球。
羊肚鮮菌素袈裟

唐太宗御賜袈裟,今日以羊肚菌隱喻,尤其是蘸上炸漿後更神似。
胡麻豆腐素千頁

騰雲駕霧美猴王

Iced Crispy Monkey Head Mushrooms with Honey Peach in Sweet and Sour Sauce

不論是吳承恩的西遊記,抑或是鳥山明的龍珠,花菓山美猴王孫悟空都是駕馭觔斗雲翱翔天際。
今次以咕嚕肉伴以煙霧效果,實在非常吸睛,咕嚕肉好乾身,沒多餘醬汁,外層微脆,油溫控制準繩,真是既美觀又可口,最攪笑是一條黃色酥條來代表孫悟空的金剛棒。
沙河鮮蚌花膠酥皮湯

Baked Fish Maw and Clams in Fish Broth with Puff Pastry

材料實在多得驚人,原隻象拔蚌仔、花膠、帶子、藍貝、珊瑚蚌及海蝦,已經佔了大半個盅,加上半邊酥皮,相信好多人飲完食埋湯料已經半飽,沙僧的盤踞地流沙河相信都無咁多海鮮,而且湯中加入白胡椒來代表流沙,滲透的辛香,隱隱帶來了西域風情的氛圍。
玉龍踏雪千里行

Sauteed Half Boston Lobster on Steamed Egg White with Mentaiko Mayonnaise

玉龍是指唐僧的座騎,是否四碲踏雪我不知,但以蛋白配上褪殼龍蝦鉗,來作暗喻,又的確令人遐思,龍蝦鉗啖啖肉,最啱懶人,而蛋白嫩滑又沾上了龍蝦汁,更覺美味。
火焰滷燉牛魔王

Double-braised Beef Rib with Sichuan Spicy Sauce

誰人不知牛魔王跟火焰山的故事?

今次就讓大家狠狠地把火焰山撲熄了吧!
澆上玫瑰露酒的滷牛肉,一點火,酒香四溢,火光熊熊,令人食指大動,再蘸點一下麻辣醬汁,惹味到一個點,如果可以再加杯啤酒就真是人間美味。
王母蟠桃香煎松茸灌湯包

Pan-fried Longevity Bun filled with Matsutake Mushrooms and Pork

引得孫悟空大嚼的王母蟠桃當然吸引,此刻換上了松茸灌湯餡料當然同樣令人期待,只可惜精華所在的湯汁都給包皮吸收了,結果是包皮比餡料更可口。
天蓬火腿金華酥

Puff pastries with Chinese Ham

豬八戒本身就是「天蓬元帥」,用上金華火腿代表真是最適合不過,雖然賣相平實,但食落酥化,更有陣陣咸香,不錯。
燕窩霓裳香芒撈

Sweetened Mango Sago with Chilled Pandan Leave Rolls and Bird's Nest

天蓬元帥最愛的是霓裳仙子,兩種甜品代表,正好是一個完美的結局,燕窩養顏,對女士極好,而香芒撈更是芳香馥郁,令人回味。

雖然玉庭搬了幾次位,但無損其食物質素,反而有越戰越勇的感覺,同集團帝京酒店曾經引入張愛玲小說的概念,而今次則是「西遊記」,未知下部獲得青睞的又是那一部小說呢?

每次到訪位於沙田的《玉庭》,總會帶來意外驚喜。。。  對於『西遊記』這部長篇神魔小說,相信大家都非常熟悉,萬萬想不到,廚師竟然將這神魔小說化作桌上佳餚,真是創造力無限。今次就讓我帶大家遊走一趟餐桌上的奇妙西遊之旅 - 西遊尋鮮!唐三藏這僧人吃的,當然是素食,故事主要人物出場,大廚先以三道素食作為前菜 -  唐僧素三弄,當中包括:荔枝山藥素菩提、羊肚鮮菌素袈裟、胡麻豆腐素千頁。最欣賞千頁豆腐這中國傳統工藝,不但精緻,而且口感細嫩,入口即化,相當味美。不過,談及『西遊記』相信大家第一時間都會連想起美猴王 - 孫悟空。接著而上的騰雲駕霧美猴王會否令你浮現出孫悟空腳踏觔斗雲的經典場面?騰雲駕霧美猴王將蜜桃及猴頭菇比喻為花果山及美猴王,視覺效果已非常吸睛,猴頭菇以咕嚕肉方式煮理,口感外脆內軟,搭配冰鎮蜜桃,十分味美;還帶著鹹蛋醬裝作而成的金鋼棒,更是相當甜美。唐僧在流沙河法收徒弟沙悟淨,其實流沙河是長江流域的一條河流,顧名思義沙河鮮蚌花膠酥皮湯當然是以海鮮為主,當中包括花膠、象拔蚌、帶子、青口、珊瑚蚌、大蝦等,餡料矜貴又豐富,伴以酥皮,喝完即時有強烈的飽肚感!此湯還有濃濃的胡椒味,喝完更有暖胃感
每次到訪位於沙田的《玉庭》,總會帶來意外驚喜。。。

唐僧在流沙河法收徒弟沙悟淨,其實流沙河是長江流域的一條河流,顧名思義沙河鮮蚌花膠酥皮湯當然是以海鮮為主,當中包括花膠、象拔蚌、帶子、青口、珊瑚蚌、大蝦等,餡料矜貴又豐富,伴以酥皮,喝完即時有強烈的飽肚感!此湯還有濃濃的胡椒味,喝完更有暖胃感覺。
唐僧西天取經,他的座騎白龍馬可謂功不可沒,而廚師精心炮製的玉龍踏雪千里行,以蛋白配上波士頓龍蝦,感覺猶如純潔的小白龍一直默默耕耘,拆殼而上的波士頓龍蝦,啖啖肉,肉質爽口彈牙,當中的精華更被蛋白吸收,更添鮮味嫩滑。
來到這道火焰滷燉牛魔王,以鐵板而上,甫上桌,店員即時澆上玫瑰露並燃點火焰,相當有氣勢!牛魔王是滷燉牛肋骨,慢煮的牛肋骨肉質十分軟腍鬆化,令人想起台灣的紅燒牛肉,原菜餚是拌入麻辣醬汁的,但對 BeautySearch 而言太刺激了,店員知我吃不下辣,即時換上照燒汁,同樣味美喔!
王母娘娘的「蟠桃 」是否令你即時想起甜品時間?其實王母蟠桃香煎松茸灌湯包是咸食,真是一反傳統,用料方面則以香煎松茸灌湯,別具創意,可惜鮮甜的松茸精華全被包皮吸收,切開時沒有肉汁流出,令人有點失望!

幸好有薏米及食用花作擺盆,精美如畫,用來打卡猶如遊走仙境般美翻喔!
真正的甜品時間,天蓬火腿金華酥 X 燕窩霓裳香芒撈,這次令你連想起『西遊記』甚麼角色?原來是天蓬元帥 - 豬八戒及霓裳仙子譜愛火,鹹鹹香香的金華火腿酥,搭配香甜美味的香芒西米班蘭千層糕撈燕窩,正好以色彩繽紛的彩虹為精彩的傳說故事譜出完美的結局。
2021.09.28😊【穿梭中國經典名作 呈現眼前】食在沙田//為了取西經 每步那敢放鬆能為了取西經 會令我 極衝動為了取西經 我為了 取西經卻漸立地成佛 萬代讚頌 孫悟空//🎵張衞健 西遊記吳承恩的《 西遊記 》故事伴我們成長相信由小屁孩到老人無人不曉早前跟好友們到玉庭相聚 意想不到會如此印象深刻 滿載而歸不得不佩服廚師的大膽心思及無限創意👨🏻‍🍳完美的將中國四大名著之一《西遊記》化作桌上佳餚讓老饕們都能踏上一趟奇妙西遊之旅🔸唐僧素三弄(荔枝山藥素菩提、羊肚鮮菌素袈裟、胡麻豆腐素千頁)師父唐三藏是故事中主要的人物大廚就以三道素食為前菜 切合其僧人身份🧑🏻‍🦲荔枝山藥素菩提、羊肚鮮菌素袈裟、胡麻豆腐素千頁前者荔枝山藥造型似花 口感軟糯而羊肚菌被炸漿包裹就有如三藏披上袈裟後者豆腐素千頁 清淡幼滑 入口即化 略顯刀工傳說三藏在取西經的路途中收了四位徒兒經過九九八十一難接下來的幾道菜式亦貼切形容人物個性及故事內容🔸騰雲駕霧美猴王(冰鎮蜜桃脆皮咕嚕猴頭菇)大師兄一出「Yo!使乜驚啊」🐒身為「如來佛祖玉皇大帝觀音菩薩指定取西經特派使者花果山水簾洞美猴王齊天大聖孫悟空」出場當然要氣勢驚人將蜜桃及猴
2021.09.28😊

完美的將中國四大名著之一《西遊記》化作桌上佳餚
讓老饕們都能踏上一趟奇妙西遊之旅

師父唐三藏是故事中主要的人物
大廚就以三道素食為前菜 切合其僧人身份🧑🏻‍🦲
荔枝山藥素菩提、羊肚鮮菌素袈裟、胡麻豆腐素千頁
前者荔枝山藥造型似花 口感軟糯
而羊肚菌被炸漿包裹就有如三藏披上袈裟
後者豆腐素千頁 清淡幼滑 入口即化 略顯刀工

傳說三藏在取西經的路途中收了四位徒兒
經過九九八十一難
接下來的幾道菜式亦貼切形容人物個性及故事內容

🔸騰雲駕霧美猴王(冰鎮蜜桃脆皮咕嚕猴頭菇)
大師兄一出「Yo!使乜驚啊」🐒
出場當然要氣勢驚人
將蜜桃及猴頭菇比喻為花果山及美猴王 帶著鹹蛋醬金鋼棒
踏上觔斗雲(煙霧效果)呈現在大家面前💭☁️
不但視覺效果一流 猴頭菇以咕嚕肉方式烹煮
外脆內軟 酸甜調味剛好 讓人欲罷不能

🔸沙河鮮蚌花膠酥皮湯(胡椒鮮蚌花膠酥皮湯)
提及沙河相必亦會聯想到唐僧在流沙河收的徒弟沙悟淨
顧名思義此湯以海鮮為題🦪🦐
沙河鮮蚌花膠酥皮湯(胡椒鮮蚌花膠酥皮湯)
帶子、花膠、象拔蚌、青口、珊瑚蚌、大蝦等
用料豐富 矜貴又奢華
加入酥皮吸收胡椒濃湯精華 濃香暖胃

🔸玉龍踏雪千里行(蛋白波士頓龍蝦)

要說到西遊記師徒 千萬不要忘記在唐僧身邊守護的白龍馬
大廚以蛋白配上波士頓龍蝦🦞
好比純潔的小白龍一直默默耕耘
波士頓龍蝦肉質彈牙 精華被蛋白吸收 鮮甜嫩滑

🔸火焰滷燉牛魔王(麻辣滷燉牛肋骨)
火焰滷燉牛魔王(麻辣滷燉牛肋骨)
驚喜一浪接一浪 火焰山向來是牛魔王一家的盤據地
牛肋骨就好比平天大聖🐃
以鐵板奉上 再澆上玫瑰露點火
跟故事中的火焰山不謀而合
慢煮牛肋骨肉質鬆軟 有點兒像台灣紅燒牛肉
加入醬汁淡淡麻辣散出 欲罷不能

🔸王母蟠桃香煎松茸灌湯包(香煎松茸灌湯蟠桃)
作為王母娘娘的「蟠桃 」用料絕不馬虎
不得不讚賞師傅的創意
一反傳統 將甜點蟠桃包換作鹹點🍑
薏米及食用花擺盆精美如仙境
惟鮮甜的松茸精華都被包皮吸收
若然切開後有肉湯流出更昇華

🔸天蓬火腿金華酥(金華火腿酥)
天蓬火腿金華酥(金華火腿酥)
🔸燕窩霓裳香芒撈(香芒西米班蘭千層糕撈燕窩)
燕窩霓裳香芒撈(香芒西米班蘭千層糕撈燕窩)
來到尾升 別以為漏掉一個徒弟尚未出現?!
原來大廚早已為「天蓬元帥」豬八戒及霓裳仙子譜愛火
化作鹹鹹香香的金華火腿酥及🐖🌈
香甜美味的香芒西米班蘭千層糕撈燕窩
亦為如此精彩的傳說故事以色彩繽紛的彩虹作結

西遊尋鮮
味道: 5/5;環境: 4.5/5;服務: 4/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

玉庭 💌
沙田白鶴汀街8號帝都酒店1樓
Mon-Fri: 1200-2200 ; Sat-Sun,PH: 1100-2200

🌗 Openrice:yee6192004
2021-09-28
Type of Meal
Dinner
玉龍踏雪千里行(蛋白波士頓龍蝦)
火焰滷燉牛魔王(麻辣滷燉牛肋骨)
王母蟠桃香煎松茸灌湯包(香煎松茸灌湯蟠桃)
天蓬火腿金華酥(金華火腿酥)
燕窩霓裳香芒撈(香芒西米班蘭千層糕撈燕窩)
2021-09-30 700 views
創意往往帶來驚喜,就如 MasterChef Australia 2021 (Series 13) 進入三強的參賽者 — Pete,他在料理所發揮的豐富創意,不單使電視機前的我倆眼前一亮,更多次獲三位飲食界資深的主持評判也大表欣賞!試想假如廚師只限於墨守成規,飲食便會變得沒趣味了!幾個小時前被夢幻的香印提子下午茶刺激過,晚飯繼續尋找刺激,到了久未到訪的「玉庭」,展開舌尖的創意體驗晚餐!當聽到主題是『西遊尋鮮宴』HK$688  (每位),腦細胞當下被激倒,精神也振奮起來! 『西遊尋鮮宴』一共八道菜式,當中不乏廚師令人喜悅的創意菜式,急不及待趕快要跟大家分享!唐僧素三弄荔枝山虊素菩提.羊肚鮮菌素袈裟 · 胡麻豆腐千頁首道菜式呈現唐僧取西經的畫面,幻想一下面前是水濂洞、盤絲洞和沙漠,或你聯想到其他方面?全素的頭盤,我愛素菩提的構思、羊肚菌袈裟的味道,還有胡麻豆腐的美感與色澤!騰雲駕霧美猴王彌漫的煙霧帶出孫悟空上竄下跳,身手靈巧敏捷猶如輕煙,而最抵死是黃色的小棒子,叫人沒法子不聯想到美猴王的金剛棒,變、變、變,七十二變來了!原來大廚將看似咕嚕肉換上了猴頭菇,炸過的猴頭菇口感要比豬肉還要酥鬆香脆

唐僧素三弄
荔枝山虊素菩提.羊肚鮮菌素袈裟 · 胡麻豆腐千頁

騰雲駕霧美猴王

原來大廚將看似咕嚕肉換上了猴頭菇,炸過的猴頭菇口感要比豬肉還要酥鬆香脆,加上酸甜醬汁恰好的配合,味道佳、而且更具健康條件,大抵美猴王對這道素食也非常滿意!
沙河鮮蚌花膠酥皮湯

據說令老和尚也翻牆張望的菜式叫彿跳牆,那接下來的湯品,相信必令唐憎也心動!
沙河鮮蚌花膠酥皮湯有著中西合璧之感,先是燉盅一邊披上酥皮,繼而黃色的燉湯與及稠密的湯質,跟西湯有著相似的地方!

不過論到豐富湯料的鮮象拔蚌仔、花膠、帶子和貴妃蚌等,絕對是中式湯品較常採用的食材!至於味道,無疑的確是是讚,除了湯料新鮮豐富外,更是鮮甜中帶著刺激的胡椒辛香,加上份量充足,令湯癡的我大為滿足!
玉龍踏雪千里行

得以品嚐這般滋味的波士頓龍蝦,西遊㝷鮮踏出千里之行,又算得上什麼呢?!龍蝦來得鮮美可口,調味也達到平衡海鮮的關鍵美味,深信足以補充腳力、腰力、眼力,總之吃過玉龍踏雪千里行後,渾身都充滿活力,讚讚讚!
龍蝦底部是滑溜的蒸蛋白和鹹香的明太子,太完美了吧!
火焰滷燉牛魔王
散發玫瑰露香氣的牛魔王,我要馬上收服它!
牛魔王不單香氣誘人,燜得軟彈柔靭的肉質,口感十分討好,而每一口牛肉也吸收了滿滿滷汁的滋味,有誰不想征服牛魔王?!
王母蟠桃香煎松茸灌湯包
王母蟠桃香煎松茸灌湯包有著雪花煎餃特色,包底是一層薄脆!一咬,皮層做得鬆軟,灌湯程度雖未及想像中的澎湃、松茸香氣也不算明顯  但肉餡多汁、具肉香,相信王母娘娘也樂於嘗試!
燕窩霓裳香芒撈 · 天蓬火腿金華酥

眨眼間來到第七及第八道的甜品。燕窩霓裳香芒撈是我的大愛, 香濃足料的楊枝甘露,配搭煙韌兼可愛的彩虹斑蘭糕,不消五分鐘,全給我全吃光了!
如同迷你雞髀的天蓬火腿金華酥,採用唐餅的製作方式,鬆化的皮層真的做得很不錯,雖然餡料不是我杯茶,但光餅皮也教人欣賞!

創意能刺激食慾、創意能啟發思考、創意能令人精神煥發、創意能讓人快樂、創意能 ...... ...... .....   ......   ...... 令生活多姿多彩!

多謝大廚的創意,這晚沒有 MasterChef Australia 也感到刺激與趣味!
Other Info. : 多謝支持!
2021-09-28
$760 (Dinner)
玉庭【西遊尋鮮】新派美饌演繹經典神話 味歷奇妙西遊之旅認真要給 中菜行政總廚 尤忠東師傅 熱烈鼓掌👏🏻,他今次利用《西遊記》的主角情節,演繹了一套精緻又活靈活現的新菜譜,為我們帶來無限驚喜,色香味俱全~【西遊尋鮮】菜譜:⭐️唐僧素三弄(荔枝山藥素菩提.羊肚鮮菌素袈裟.胡麻豆腐素千頁) 荔枝山藥素菩提造型栩栩如生,以鮮淮山蓉與荔枝肉炮製內餡並用紅菜頭水為外層上色,香甜可口~⭐️騰雲駕霧美猴王冰鎮蜜桃脆皮咕嚕猴頭菇,在雲霧裡出場的第一道主菜!好有驚喜~ ⭐️沙河鮮蚌花膠酥皮湯超級足料入味、滋補暖胃的花膠燉湯,有花膠、鮮甜象拔蚌與青口等矜貴食材~⭐️玉龍踏雪千里行啖啖肉,估不到波士頓龍蝦球與嫩滑的蒸蛋白出奇地夾~⭐️火焰滷燉牛魔王慢煮一小時的牛肋骨香辣惹味,肉質鬆軟易入口,大廚淋上玫瑰露酒並點火燃燒,營造熊熊烈火的,香氣四溢~ 我即時嘩嘩聲~ (其實我食到這個主菜已經好飽暖滿足了)⭐️王母蟠桃香煎松茸灌湯包煎至外層焦脆的灌湯包有松茸與新鮮豬肉,口感軟嫩鮮香~⭐️天蓬火腿金華酥 伴 燕窩霓裳香芒撈小豬脾造型的天蓬火腿金華酥可愛趣緻,伴上七彩班蘭千層糕養顏燕窩與香芒西米撈,最後的甜點十分滋味~供應期只係至到
玉庭【西遊尋鮮】
新派美饌演繹經典神話 味歷奇妙西遊之旅

【西遊尋鮮】菜譜:

⭐️唐僧素三弄
(荔枝山藥素菩提.羊肚鮮菌素袈裟.胡麻豆腐素千頁)

⭐️騰雲駕霧美猴王

⭐️沙河鮮蚌花膠酥皮湯

⭐️玉龍踏雪千里行
啖啖肉,估不到波士頓龍蝦球與嫩滑的蒸蛋白出奇地夾~

⭐️火焰滷燉牛魔王

⭐️王母蟠桃香煎松茸灌湯包
煎至外層焦脆的灌湯包有松茸與新鮮豬肉,口感軟嫩鮮香~

⭐️天蓬火腿金華酥 伴 燕窩霓裳香芒撈

供應期只係至到 11 月 30 日

$688 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
2021-08-29 783 views
今晚約咗超過一年半沒有見的好朋友食晚飯,佢住喺帝堡城,因為沙田新城市廣場一期地下有邨巴返屋企,所以佢揀咗喺新城市廣場一期食晚飯,佢就打咗復必泰疫苗,我就唔夠膽打,所以要搵一間換氣設備很好和枱與枱之間距離比較遠的地方食晚飯,我俾咗帝都酒店佢揀,佢揀咗中菜廳玉庭,我嚟到先知原來2樓不可以入去的,要喺地下入,一入去才知道裝修和座位編排都改變了,依家沒有間隔,但係枱與枱之間的距離很遠,我們後面有一個換氣的電器,所以看來應該食得安心。每張枱都有一個餐前小食$20,今次係百度角丁煮雲耳豆腐乾等等,味道都唔錯,所以我哋都食晒。我們兩人每人點了一個菜式,我點了一個珍菌雜菜煲,朋友點了避風塘炒鱔球,每人一個白飯$20x2因為我要食一碗,而佢原來只係食半碗。珍菌雜菜煲$198初初食落覺得太淡,但係越食越好食,可能係擺耐左啲雜菜索左上湯的味道,不過爭少少食唔晒!避風塘炒鱔球$288好得意,因為唔係用咗大量嘅蒜蓉去做,用咗好多脆米代替大量的蒜蓉,唔會覺得比蒜蓉搶晒啲味,所以我哋除咗食鱔球之外都有食很多料頭!非常之惹味。匯豐信用卡買單八折,折左每位$266。

匯豐信用卡買單八折,折左每位$266。

避風塘炒鳝球
珍菌雜菜煲
小食
2021-08-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$266 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers
避風塘炒鳝球
珍菌雜菜煲
小食
2021-08-07 763 views
酒店嘅點心質素太差,款式已經唔多,但係都唔好食,基本蝦餃燒賣都做得唔好,仲要學人哋每月換唔同類型嘅花巧點心,蝦芝士春卷,裏面太多芝士九唔搭八,整返啲傳統春卷好過。蝦餃完全冇鮮蝦味,蝦餃大隻都冇用,好似食緊蝦球,完全冇鮮味。金華火腿酥超難食,唔明佢哋嘅點心師傅做乜諗埋晒啲九唔搭八嘅點心,之前明明有個唔錯嘅叉燒酥同蘿蔔絲腸粉,反而冇咗,諗埋晒啲創新又嘅難食點心,創新冇問題,但係都唔好所有點心都懶係有創新九唔搭八,好地地一個叉燒酥變咗金華火腿酥,裏面放埋晒啲類似糖冬瓜嘅嘢,都未食過咁難食嘅點心!

2021-06-01 1407 views
因為有Afiniti 會員優惠,所以嚟呢間餐廳一試。已酒店餐廳來講,呢度裝修略嫌簡約咗少少,但勝在枱同枱之間位置充足,坐得都算舒服。服務方面非常不錯,餐廳經理細心留意需要。我哋兩個人叫咗鮑魚雞煲,酥炸日本蠔,面醬千層龍躉。鮑魚雞煲可能因為有燒熱石盤底,一出場香氣撲鼻 ,連隔離枱都話「嘩,好香喔!」而日本蠔炸得適中,外脆內軟,加上賣討好,算是不錯👍🏻千層龍躉重點在於千層豆腐,非常嘢味!最後加埋個燕窩燉木瓜,呢個超級好食,唔會太甜,值得一試👍🏻
服務方面非常不錯,餐廳經理細心留意需要。

而日本蠔炸得適中,外脆內軟,加上賣討好,算是不錯👍🏻
千層龍躉重點在於千層豆腐,非常嘢味!

最後加埋個燕窩燉木瓜,呢個超級好食,唔會太甜,值得一試👍🏻
鮑魚雞煲
面醬千層龍躉